Výchova hluchého štěněte

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
5.5.2017 14:32
Fiona.Praha

XXX.XXX.169.194

Máte někdo zkušenosti s výchovou hluchého štěněte?
Jak moc se liší od výchovy slyšícího? Nikdy jsem se s hluchým psem nepotkala. V rodině a mezi známými nikdo hluchého psa od narození neměl. Hledala jsem v diskusích, ale nenašla jsem výchovu jako takovou od mimina.
Sousedi známé mají štěňata a jeden pejsek je hluchý a majitelé tak nějak nevědí, co s ním (není o něj zájem) a známá uvažuje, že by si ho vzala. Hluchý pes prý může mít své výhody -
neustále sleduje paničku a tím pádem ho nezajímají háravky nebo jiní psi, takže neutíká a nerve se a hlavně není uštěkaný (toť její názor).
Já si třeba vůbec nedovedu představit, jak naučí přivolání (kromě EO, což by známá nechtěla).
Vlastně mne ani nenapadá, co vše musí být u hluchého štěněte jinak než u slyšícího.

Známá se mne ptala, jestli bych si takové štěně vzala. Nedovedu odpovědět, protože si nedovedu představit výchovu hluchého štěněte.

Uživatel s deaktivovaným účtem

5.5.2017 14:39

Fiona.Praha napsal(a):
Máte někdo zkušenosti s výchovou hluchého štěněte?
Jak moc se liší od výchovy slyšícího? Nikdy jsem se s hluchým psem nepotkala. V rodině a mezi známými nikdo hluchého psa od narození neměl. Hledala jsem v diskusích, ale nenašla jsem výchovu jako takovou od mimina.
Sousedi známé mají štěňata a jeden pejsek je hluchý a majitelé tak nějak nevědí, co s ním (není o něj zájem) a známá uvažuje, že by si ho vzala. Hluchý pes prý může mít své výhody -
neustále sleduje paničku a tím pádem ho nezajímají háravky nebo jiní psi, takže neutíká a nerve se a hlavně není uštěkaný (toť její názor).
Já si třeba vůbec nedovedu představit, jak naučí přivolání (kromě EO, což by známá nechtěla).
Vlastně mne ani nenapadá, co vše musí být u hluchého štěněte jinak než u slyšícího.

Známá se mne ptala, jestli bych si takové štěně vzala. Nedovedu odpovědět, protože si nedovedu představit výchovu hluchého štěněte.

No, v první řadě žádná z těch "výhod" není pravda. hluchý pes sleduje pána asi tak stejně jak každý jiný pes, ale na dálku je těžší obrátit jeho pozornost směrem k pánovi. háravky a jiní psi ho zajímají úplně stejně jako každého jiného psa, protože k tomu, aby si všiml psa, fakt nemusí slyšet. stačí vidět a hlavně cítit. hluchý pes ze stejného důvodu může i utíkat, i se rvát.

A uštěkanost... LOL, Hluchý pes se neslyší, takže naopak může být uštěkaný ukrutně.

5.5.2017 14:44
Fiona.Praha

XXX.XXX.169.194

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
No, v první řadě žádná z těch "výhod" není pravda. hluchý pes sleduje pána asi tak stejně jak každý jiný pes, ale na dálku je těžší obrátit jeho pozornost směrem k pánovi. háravky a jiní psi ho zajímají úplně stejně jako každého jiného psa, protože k tomu, aby si všiml psa, fakt nemusí slyšet. stačí vidět a hlavně cítit. hluchý pes ze stejného důvodu může i utíkat, i se rvát.

A uštěkanost... LOL, Hluchý pes se neslyší, takže naopak může být uštěkaný ukrutně.

No, děkuji
Nemám na hluchého psa nebo fenku názor, jsem bez zkušeností. Proto jsem napsala dotaz i s jejím názorem, jaké jsou "výhody" hluchého psa.
Když čtu Váš příspěvek, napadá mne otázka - co tedy s hluchým štěnětem? Pravděpodobně se to zjistí, až když štěně vidí, chodí a chová se asi jinak než sourozenci.
Musí se přece nějak vychovávat, ne?

5.5.2017 14:53

Fiona.Praha napsal(a):
No, děkuji
Nemám na hluchého psa nebo fenku názor, jsem bez zkušeností. Proto jsem napsala dotaz i s jejím názorem, jaké jsou "výhody" hluchého psa.
Když čtu Váš příspěvek, napadá mne otázka - co tedy s hluchým štěnětem? Pravděpodobně se to zjistí, až když štěně vidí, chodí a chová se asi jinak než sourozenci.
Musí se přece nějak vychovávat, ne?

No, s hluchým psem se to má tak, že mezi sourozenci ho nijak zvlášť nepoznáte. spíš se na to přijde až když se takový pes dostane do rodiny a je prostě takový "hloupý".

vychovává se úplně stejně jako zdravý pes, až na to, že teda nemá cenu zkoušet hlasové povely ale cvičí se na posunky. a venku přivolání elektrickým obojkem na vrnící úroveň.

5.5.2017 14:54

Ale jinak je prostě úplně normální. problémem může být snad jen vylekání ve spánku, když na něj sáhnete, protože oslovit se nedá. ale že by byl nějaký poslušnější než slyšící pes, to ne. prostě je to jen a pouze zvíře, na které nemůžete mluvit. ale zase se nebude bát ohňostroje.

5.5.2017 15:52
conie

XXX.XXX.206.202

Ten EO je velmi dobrá volba, používají se vibrace, pes se naučí, že po zavibrování obojku se má podívat na pána a pak reaguje na povely ukazované rukama. Dá to dost práce, ideální je poradit se s někým, kdo už se podílel na výchově hluchého psa. Zvládli jsme na cvičáku výchovu hluché argentinky a dokonce k miminku, ale páníci se jí skutečně hodně věnovali.

5.5.2017 16:03
manbea

XXX.XXX.139.247

Kamarádka si vzala ročního hluchého dalamatina, který svůj život trávil v kotci, kde se mu nikdo nevěnoval. Teď bydlí v bytě, čistotu zvládl okamžitě, základní povely se naučil na posuňky a šlo (jde) mu to moc dobře. Štěká tedy málokdy, ale když začne, tak není způsob jak ho uklidnit, daří se to jen za pomoci převedení pozornosti na cvičení a pamlsky. Venku je venčen na flexi, pustit se ho kamarádka nejen že bojí, ale ani nemůže protože v jejich městečku je volný pohyb psů vyhláškou zakázán (a kontroluje se), takže jí to pouštění na volno ani tak nemrzí.2-3 x týdně si ho bere ke kolu a pořádně ho protáhne. Přivolání doma ho naučila perfektně díky laserovému ukazovátku pro kočky - světýlkem těsně u něj upoutala pozornost a pak ho "dovedla" až k sobě. Pochopil to za párkrát a funguje to prý i když je na volno na zahradě u rodičů. S tím ohňostrojem má bodlinka pravdu, to jde fakt mimo ně, zrovna tak jako všechny ty panelákové zvuky, které jiné psy vytáčejí.
Oproti jiným psům potřebuje opravdu jiné zacházení, ale není to pro člověka, který psa s tímto handicapem přijme nic nezvladatelného.

jolyha

5.5.2017 16:04
jolyha

XXX.XXX.229.101

Ale jinak je prostě úplně normální. problémem může být snad jen vylekání ve spánku, když na něj sáhnete, protože oslovit se nedá. ale že by byl nějaký poslušnější než slyšící pes, to ne. prostě je to jen a pouze zvíře, na které nemůžete mluvit. ale zase se nebude bát ohňostroje.

S ohňostrojem a nebázlivostí hluchého psa musím nesouhlasit. Známí mají hluchou dalmatinku a na ohňostroje a petardy reaguje stejně jako slyšící pes. Bojí se. Vnímá vibrace, které se vzduchem nesou stejně jako zvukové vlny. Taky z toho byli hodně překvapení. Fena má dělaný BAER test a je prokazatelně oboustraně hluchá, ovšem ohňostroj a petardy v ní vyvolají záchvaty paniky i když ty zvuky neslyší...

Neregistrovaný uživatel

5.5.2017 17:39
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.60.6

Já znám paní co má hluchého boxéra a museli mu koupit obojek pro neslyšící psy, tzn. EO jen na vibrace, nebo možná stačí koupit klasický EO a používat jen vibrace, protože když psa pustili z vodítka aby se proběhl po louce a potřebovali jej přivolat tak jaksi smolík, že když pes před vámi utíká má vás za zády a nevidí prostě jak tam poskakujete máváte a pleskáte rukou o stehno "ke mě" takže musel být na stopovačce a to se pes fakt neproběhne...takže pak koupili ten EO a maximální spokojenost, pes si běhá jak chce a když potřebují přivolat, tak zavibrují hafák se otočí oni zamávají a plesknou rukou o stehno a boxík už běží

5.5.2017 17:45
Fiona.Praha

XXX.XXX.169.194

rapotacka11 napsal(a):
Není to od štěněte...
https://www.ifauna.cz/psi/diskuse/detail/2988784/premysleli-jste-nekdy-o-tom-ze-date-pryc-sveho-psa#a3165595.

Já vím, četla jsem, ale není to od začátku.
Vím, že hluchá borderka se tu rozebírala několikrát, ale ta má i jiné problémy než hluchotu.

5.5.2017 17:46
Fiona.Praha

XXX.XXX.169.194

manbea napsal(a):
Kamarádka si vzala ročního hluchého dalamatina, který svůj život trávil v kotci, kde se mu nikdo nevěnoval. Teď bydlí v bytě, čistotu zvládl okamžitě, základní povely se naučil na posuňky a šlo (jde) mu to moc dobře. Štěká tedy málokdy, ale když začne, tak není způsob jak ho uklidnit, daří se to jen za pomoci převedení pozornosti na cvičení a pamlsky. Venku je venčen na flexi, pustit se ho kamarádka nejen že bojí, ale ani nemůže protože v jejich městečku je volný pohyb psů vyhláškou zakázán (a kontroluje se), takže jí to pouštění na volno ani tak nemrzí.2-3 x týdně si ho bere ke kolu a pořádně ho protáhne. Přivolání doma ho naučila perfektně díky laserovému ukazovátku pro kočky - světýlkem těsně u něj upoutala pozornost a pak ho "dovedla" až k sobě. Pochopil to za párkrát a funguje to prý i když je na volno na zahradě u rodičů. S tím ohňostrojem má bodlinka pravdu, to jde fakt mimo ně, zrovna tak jako všechny ty panelákové zvuky, které jiné psy vytáčejí.
Oproti jiným psům potřebuje opravdu jiné zacházení, ale není to pro člověka, který psa s tímto handicapem přijme nic nezvladatelného.

To je prima nápad s tím laserovým ukazovátkem

5.5.2017 20:16

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Já znám paní co má hluchého boxéra a museli mu koupit obojek pro neslyšící psy, tzn. EO jen na vibrace, nebo možná stačí koupit klasický EO a používat jen vibrace, protože když psa pustili z vodítka aby se proběhl po louce a potřebovali jej přivolat tak jaksi smolík, že když pes před vámi utíká má vás za zády a nevidí prostě jak tam poskakujete máváte a pleskáte rukou o stehno "ke mě" takže musel být na stopovačce a to se pes fakt neproběhne...takže pak koupili ten EO a maximální spokojenost, pes si běhá jak chce a když potřebují přivolat, tak zavibrují hafák se otočí oni zamávají a plesknou rukou o stehno a boxík už běží

U nás máme taky hluchého psa...funguje na gesta a nosí EO zapnutý na vibrace, když mu obojek zavibruje znamenáto, že má přijít nebo respektive juknout na paničku...i když jsem téměř zásadně proti EO tak v těchto případech je to dar z nebes, hlavně pro psa, protoe pak se může pohybovat bez problémů na volno...paní na vibrace učila standardně povel "dívej se na mě"...obojek zavibroval a byl požadován oční kontakt...

aktevi

5.5.2017 20:53
aktevi

XXX.XXX.243.228

Mala som 14 ročnú fenku yorka, a asi rok - dva nepočula. Ale bez toho aby sme ju učili sa naučila posluchať na posunky rukou...proste prstom som ukazala pod sem, ideme dolava ci doprava, stoj a pod. Nechapala som ako sa to naučila ale naučila. Bola zlatíčko ! A pozor aby ste psíka neľakali nečakaným dotykom zozadu, nebudili zo spánku prudko, a pod.

5.5.2017 23:26

U nás máme taky hluchého psa...funguje na gesta a nosí EO zapnutý na vibrace, když mu obojek zavibruje znamenáto, že má přijít nebo respektive juknout na paničku...i když jsem téměř zásadně proti EO tak v těchto případech je to dar z nebes, hlavně pro psa, protoe pak se může pohybovat bez problémů na volno...paní na vibrace učila standardně povel "dívej se na mě"...obojek zavibroval a byl požadován oční kontakt...

Jj, v tomhle případě EO dar darů. Zrovna nedávno mi venčící kolegyně vyprávěla o bílém voříškovi, který byl neslyšící (řešily jsme zrovna bílou boxerku, kterou jsme potkaly a reagovala, jakoby byla jednostranně hluchá), a noví majitelé ho v dospělosti s EO naučili vzorovému přivolání během jednoho dne. Vibrace jsou ultra pozitivum, znamenají drbání a kousek masa. Prý to pak ještě zdokonalili na 1 x vibrace znamená čekej a tak dále. To už si nepamatuji, ale v každém případě je EO pro tyhle psy neocenitelný.

6.5.2017 19:20
Fiona.Praha

XXX.XXX.169.194

Díky všem za názory, předala jsem info známé.
Jestli si štěně vezme je její věc. Já jí štěně neodkývala, byl by to její první pes a ještě hluchý.

Neregistrovaný uživatel

9.5.2017 13:02
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.151.25

Mám úplně hluchou fenu A0. Mám jí od štěněte, dnes je jí šest let.
Je výborná a myslím, že strach ze soužití s hluchým psem je přehnaný. Chodí stále na volno i třeba na vyjížďky s koněm a je velice poslušná. Je to však určitě taky její konkrtétní povahou. Je kontaktní a vůči člověku velice pozorná. Koupila jsem když byla malá čistě vibrační obojek a chtěla jsem jí naučit, když to na krku zavibruje, aby se otočila a čekala na gesto. Naučila se to rychle, ale obojek už léta nepoužívám, protože sleduje člověka sama od sebe. Nechce, aby jí ušlo, že si její člověk něco přeje.
Takže je to fakt o povaze. A ještě jedné věci - myslím, že hluchého psa je dobré držet aspoň ve dvojici s druhým zdravým psem. Ten mu pak doslova "dělá uši".
Jinak hluchý pes zcela normálně komunikuje s jinými psy, protože pes komunikuje téměř výhradně opticky. A rozhodně souhlasím s tím, že hluchý pes je normálně uštěkaný.
Jinak hluché štěně je neprodejné, inzeráty na prodej hluchých (ty jsem viděla) buldoků a buldočků jsou směšný a smutný. Není moc lidí co si vezme hluchého psa.
Když se narodí hluchý štěně je nejlepším řešením si ho nechat a postarat se o něj. Každý je zodpovědný za to co vyprodukuje!

9.5.2017 13:16
Tedysek

XXX.XXX.10.219

Já bych do toho šla, ale asi bych k němu vzala sourozence slysiciho. Stejně jako slepý pes - s ještě jedním zdravým psem.

Neregistrovaný uživatel

9.5.2017 13:27
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.151.25

Teda od narození slepého psa... To si nedovedu představit. Hlavně právě kvůli té komunikaci.
Mám zcela slepého koně a bohužel, když oslepla tak jí stádo doslova vykopalo, přestože před tím v něm byla zařazená. Pozorovala jsem průběh - ona prostě přestala "mluvit". Nebyla schopná odpovídat na výzvy - například jí výše postavený kůň "nařídil", aby vypadla z jeho místa u balíku sena a ona to neviděla a tudíž nereagovala a tak začala vznikat agrese vůči ní.
Koně, stejně jako psi, komunikují hlavně postojem těla, postavením uší a celkově mimikou a tudíž je na to potřeba zrak. Nevím, ale vrozeně slepé štěně bych nechala utratit. Samozřejmě, když pes oslepne v průběhu života a člověk už k němu má silnlý vztah je to něco jiného.

9.5.2017 13:50
Tedysek

XXX.XXX.10.219

Koně nedokážu posoudit, ale funkce slepeckeho psa pro slepého psa už jsem kdysi viděla.

19.6.2017 13:53
shavoid

XXX.XXX.64.24

Nevýhoda vibrační funkce obojku je ta, že vibruje tělo obojku (takže to psisko kolikrát ani necítí), zatímco když používáte impuls, tak vibrují ty dvě elektrody, které z něj vyčnívají. Jinak si nemyslím, že obecně v hluchotě u psa je to nějaký velký rozdíl nebo problém. Pro mě u Yuki ta hluchota nikdy nic moc neznamenala. Jen třeba to přivolání, pak že se vyleká při probouzení, nebo že nevidí přicházejícího člověka či psa zezadu. Vzhledem k tomu, že cvičím shapingem, tak jsem si to musela uzpůsobit, ale kdyby se pes cvičil na nějakou normální základní poslušnost naváděním, nevidím problém - zase to navádění bez markerů (já používám zdvižený prst) vás hodně ochudí o velké spektrum dovedností, které byste toho psa zvládli naučit. Nicméně záleží, co kdo chce :).

Elmo

19.6.2017 15:27
Elmo

XXX.XXX.11.1

Znakovou řeč a otvírat u toho pusu.

Přidejte reakci

Přidat smajlík