Moc prosím o radu, doporučení.Něco jsem tady už pročetla, ale ztrácím se v tom a nakonec stejně nevím po čem sáhnout.Vzali jsme si před měsícem z utulku 13ti letou jezevčinku aby nám druhý jezevčík po odchodu jeho předchozí kamarádky tolik netruchlil (takový bez života).To je již v cajku a barák nám znovu ožil, ale fenka nám podstoupila trhání dvou stoliček (měla zánět, nechtěla jíst).Vzhledem k věku a potřebě fenku na trhání uspat, se dělali krevní testy, které ukázaly špatná játra.Veterinář řekl, že by měla být na dietě pokud nechceme aby se ji to zhoršovalo.Doporučil speciální granule, nebo konzervy.Nevyznám se v tom, těch značek granulý je tolik, že jsem v háji.Normálně krmím vařené -mírně (syrové do huby nevezmou), pes sežere i přílohy, fenka ne.Chceme zkusit ty granule, ale nevím které vybrat.Také potřebuji aby to byly granulky pro malá plemena.Ona nechtěla jíst i v tom utulku a měli ji za rozmazlenou..já to přisuzuji těm špatným zubům co museli ven, proto myslím, že by mohla ted těm granulým přijít na chuť když ji nic už nebolí.Prosím poraďte mi něco pro jaterně nemocnou, malou seniorku.Cena nerozhoduje, hlavně ať to má tu kvalitu obsahu, ne jen kvalitní obal.Moc děkuji
Uživatel s deaktivovaným účtem

mexin
napsal(a):
Moc prosím o radu, doporučení.Něco jsem tady už pročetla, ale ztrácím se v tom a nakonec stejně nevím po čem sáhnout.Vzali jsme si před měsícem z utulku 13ti letou jezevčinku aby nám druhý jezevčík po odchodu jeho předchozí kamarádky tolik netruchlil (takový bez života).To je již v cajku a barák nám znovu ožil, ale fenka nám podstoupila trhání dvou stoliček (měla zánět, nechtěla jíst).Vzhledem k věku a potřebě fenku na trhání uspat, se dělali krevní testy, které ukázaly špatná játra.Veterinář řekl, že by měla být na dietě pokud nechceme aby se ji to zhoršovalo.Doporučil speciální granule, nebo konzervy.Nevyznám se v tom, těch značek granulý je tolik, že jsem v háji.Normálně krmím vařené -mírně (syrové do huby nevezmou), pes sežere i přílohy, fenka ne.Chceme zkusit ty granule, ale nevím které vybrat.Také potřebuji aby to byly granulky pro malá plemena.Ona nechtěla jíst i v tom utulku a měli ji za rozmazlenou..já to přisuzuji těm špatným zubům co museli ven, proto myslím, že by mohla ted těm granulým přijít na chuť když ji nic už nebolí.Prosím poraďte mi něco pro jaterně nemocnou, malou seniorku.Cena nerozhoduje, hlavně ať to má tu kvalitu obsahu, ne jen kvalitní obal.Moc děkuji
Pro jaterníka jedině veterinární jaterní diety. ono sice složení jakože nic moc, jenže jaterník potřebuje granule s menším množstvím bílkoviny (kvůli amoniaku), s velkým množstvím vlákniny (zase kvůli amoniaku) a s nízkým obsahem mědi. to na mase neuděláte.
nebo můžete jaterní dietu vařit. dává se nízkotučný jogurt, rýže, trošku lososového oleje.
napsal(a):
Pro jaterníka jedině veterinární jaterní diety. ono sice složení jakože nic moc, jenže jaterník potřebuje granule s menším množstvím bílkoviny (kvůli amoniaku), s velkým množstvím vlákniny (zase kvůli amoniaku) a s nízkým obsahem mědi. to na mase neuděláte.
nebo můžete jaterní dietu vařit. dává se nízkotučný jogurt, rýže, trošku lososového oleje.
Opravdu bodlinko, omezit bílkoviny? Nám na játra bylo řečeno: omezit tuky a hlavně dodat kvalitní bílkoviny...viz třeba tady - pro zadavatelku http://www.muj-pes.cz/vyziva/jaterni-dieta-1317.html Já osobně bych zůstala u toho vaření, chudák stará, nemocná, si něco dobrého zaslouží, ne obilné konzervy... jen pohlídat, co tedy může a co ne. V každém případě bych koupila ostropestřec, nejlíp co je jedna pilula denně(ať ji tím neprudíte častěji) já sama jsem kupovala nějaké přímo jejich, tedy od dr.Max, ale nevím, jestli je ještě vedou, v e-shopu jsem je nenašla. Olej nekupujte, je moc aromatický a psům to smrdí.
Tak vaření by problém jako takový nebyl, ale fenka právě ze všeho vybere jen maso a přílohy nechá.Dnes třeba měli zrovna tu rýži..pes v pohodě, ten s přílohama problém nikdy neměl, ale ta fenka rýži v tlamě dokonale ocucala a vyflusala po každém soustu vedle misky To samé třeba vločky.A na kaši ji to všechno promíchat nemůžu, z takové šlichty maso nevybere tak to nechá.Jogurt si někdy dá, někdy odmítá.V sobotu zjistila kde se krmí naše kočky a začala jim chodit na granule, tak jsem je dala pro ni na nepřístupné místo a právě mě i napadlo zkusit ty jaterní granule zkusit, kdyz nemela problem sežrat grancle kočkám.Maso ji klidne z domácího chovu mužu dávat dál, nebo jen na chuť, ale aby mela aspon to co potřebuje, co obsahují ty granule, když ji přílohy k masu nejedou a samotné maso jen tak bez ničeho nebude zrovna ok.No asi je trochu vybíravá.Tak kdyz uz zkusit granule, mohou to být třeba Hill's canine L/D ? Nebo jiné?A za tip na ostropestřec dekuji, to mě nenapadlo..Normálně jej přidáváme kozám když je potřeba.Ale jsou to semena, ne pilule
notregistered

XXX.XXX.211.102
Tak buď bude vybíravá nebo jíst to co je důležité.
https://www.ifauna.cz/psi/diskuse/detail/3294940/problem-s-jatry-ostropestrec-ci-jina-podpurna-lecba
od 13.4. jsou ve vláknu posbíraná fakta z padesáti nejchytřejších webů od lidí, co tak opravdu krmí a lékařů, co do krmení opravdu vidí..

lesnížínka
napsal(a):
Opravdu bodlinko, omezit bílkoviny? Nám na játra bylo řečeno: omezit tuky a hlavně dodat kvalitní bílkoviny...viz třeba tady - pro zadavatelku http://www.muj-pes.cz/vyziva/jaterni-dieta-1317.html Já osobně bych zůstala u toho vaření, chudák stará, nemocná, si něco dobrého zaslouží, ne obilné konzervy... jen pohlídat, co tedy může a co ne. V každém případě bych koupila ostropestřec, nejlíp co je jedna pilula denně(ať ji tím neprudíte častěji) já sama jsem kupovala nějaké přímo jejich, tedy od dr.Max, ale nevím, jestli je ještě vedou, v e-shopu jsem je nenašla. Olej nekupujte, je moc aromatický a psům to smrdí.
Ano, omezit bílkoviny.
ono totiž přebytek bílkovin, které tělo zrovna nepotřebuje, organismus neumí nikde skladovat, nejde to. a orgán, který má na starosti jejich likvidaci, jsou játra. v bílkovinách je dusík, odloučením toho dusíku od uhlíkatého řetězce vzniká amoniak a ten amoniak je potřeba předělat na močovinu, to je děje v játrech. v poškozených játrech je kapacita na jakékoliv biochemické procesy omezená a pokud ty játra budou mít úkol odbourávat hodně bílkovin, tak to nebudou stíhat a tělo se bude trávit tím amoniakem. jaterní encefalopatie je něco, co se dá do určité míry kontrolovat právě sníženým přísunem bílkovin.
Bílkoviny musí být kvalitní ve smyslu plnohodnotné, musí obsahovat všechny esenciální aminokyseliny ve vhodném množství, právě proto, že tělo neumí aminokyseliny nikde skladovat. probíhá proteosyntéza a aminokyseliny se hned použijí, pokud nějaká chybí, tak se stejně nevyrábí a ty které jsou se nepoužijí a rozloží se = amoniak. ale nesmí jich být hodně, protože amoniak.
Bodlinko, schválíte mi tuto jaterní dietu pro psa? Měli jsme psa, který nikdy nevzal do huby granule, s touto diagnozou: ryby, bílé maso bez tuku v omezeném množství, vejce, zelená zelenina, jako přílohu vařené brambory nebo rýže, doplňky stravy místo kostí, ostropestřec mariánský nebo esenciale.
napsal(a):
Ano, omezit bílkoviny.
ono totiž přebytek bílkovin, které tělo zrovna nepotřebuje, organismus neumí nikde skladovat, nejde to. a orgán, který má na starosti jejich likvidaci, jsou játra. v bílkovinách je dusík, odloučením toho dusíku od uhlíkatého řetězce vzniká amoniak a ten amoniak je potřeba předělat na močovinu, to je děje v játrech. v poškozených játrech je kapacita na jakékoliv biochemické procesy omezená a pokud ty játra budou mít úkol odbourávat hodně bílkovin, tak to nebudou stíhat a tělo se bude trávit tím amoniakem. jaterní encefalopatie je něco, co se dá do určité míry kontrolovat právě sníženým přísunem bílkovin.
Bílkoviny musí být kvalitní ve smyslu plnohodnotné, musí obsahovat všechny esenciální aminokyseliny ve vhodném množství, právě proto, že tělo neumí aminokyseliny nikde skladovat. probíhá proteosyntéza a aminokyseliny se hned použijí, pokud nějaká chybí, tak se stejně nevyrábí a ty které jsou se nepoužijí a rozloží se = amoniak. ale nesmí jich být hodně, protože amoniak.
Nám veterinář také řekl, nic tučného.Ohledně masa teda jen kuře, krůta, králík a nektery druh ryb.No vezmu ty Hill'sky a sem tam šoupnu psici maso s ostropestřcem.No a předpokládám, že kozí mléko pro ni asi vhodné taky nebude, že?
Taky jsme museli omezit kvuli jatrum bilkoviny. Fena mela zanet jater, do tydne nastesti vysledky nad ocekavani skvele, takze mohla zase začít jist vse ( krmime syrovym masem plus trocha prilohy obcas). V te dobe jsem ji varila - libove drubezi maso, vajicka, kase z vlocek ci tu ryzi. Byl to trochu boj, musela jsem krmit z ruky, aby se nesnazila to maso vybírat. Ale zvladlo se to.
Co ji zkusit to maso namlit? Ze by nemela co za kousky lovit?

mexin
napsal(a):
Nám veterinář také řekl, nic tučného.Ohledně masa teda jen kuře, krůta, králík a nektery druh ryb.No vezmu ty Hill'sky a sem tam šoupnu psici maso s ostropestřcem.No a předpokládám, že kozí mléko pro ni asi vhodné taky nebude, že?
Mléko je lepší než maso, protože ve svalovině je hodně mědí - a jaterní dieta by měla mít omezené množství, protože měď se ukládá v játrech a nemocná játra mají hodně omezenou kapacitu. navíc uložená měď může sama o sobě játra dále poškozovat.
takže domácí jaterní diety by měly být postavené na mléku jako zdroji bílkoviny.

scylla
napsal(a):
Bodlinko, schválíte mi tuto jaterní dietu pro psa? Měli jsme psa, který nikdy nevzal do huby granule, s touto diagnozou: ryby, bílé maso bez tuku v omezeném množství, vejce, zelená zelenina, jako přílohu vařené brambory nebo rýže, doplňky stravy místo kostí, ostropestřec mariánský nebo esenciale.
Mno, ryby v rozumném množství dobré jako zdroj nenasycených mastných kyselin, ale maso prostě není vhodné, protože je v něm příliš mědi. lepší je tvaroh nebo jogurt. vejce hodně občas. zelenina super jako zdroj vlákniny.

Když z krmení vybírá jen maso, krmila bych mletým masem, to se pořádně rozpatlá do všech příloh. Dále se dá žrádlo ochutit např. lososákem, rozpuštěným sádlem, vývarem z masa. Nejlíp mi ale funguje to mletý maso.
lavacca
napsal(a):
Taky jsme museli omezit kvuli jatrum bilkoviny. Fena mela zanet jater, do tydne nastesti vysledky nad ocekavani skvele, takze mohla zase začít jist vse ( krmime syrovym masem plus trocha prilohy obcas). V te dobe jsem ji varila - libove drubezi maso, vajicka, kase z vlocek ci tu ryzi. Byl to trochu boj, musela jsem krmit z ruky, aby se nesnazila to maso vybírat. Ale zvladlo se to.
Co ji zkusit to maso namlit? Ze by nemela co za kousky lovit?
Namleté jsem nezkoušela.když to měla na kaši, odmítla k tomu i čuchnout.Když to měla na drobno promíchané v rýži, tak stála nad miskou tak dlouho, dokud rýži od masa nepřebrala, nevycucala a odplivávala vedle.Maso pryč, rýže rozházená kolem misky Zkusím namlít a do přílohy maso namačkat tak aby bylo to "omývání-ocucávání" obtížnější.Třeba se na to konečně vyprdne a sní to tak, jak to dostane.Já myslim že na takové krmení neni vubec zvyklá.Ona totiz sla do utulku protoze jeji panička byla labilní a zbláznila se, příbuzní fenku nechtěli a paní v utulku říkala, ze fena snad jedla s paničkou z jednoho talíře, ze měli problém s krmením už i tam.Jestli si psice dávala polévky, omáčky a gulášky, tak se těm játrům nedivím, a u nas je při našem jídle neskutečně žebrací, tak na tom možná něco bude..do toho měla ty špatné zuby.S takovým psem to pak jednoduché zrovna neni.Kdyz nám doktor řekl že musí mít dietu, tak jsem jen pomyslela, kristepane, a jak když nic nežere..No ted po vytrhaných zubech je to s ní lepší, i ty granule zkusila ochutnat (byť je vymlaskla kočkám), ale doufám ze to bude jen o zvyku a ne přílišná vybíravost.Okoukala od druhého psa ze si dává jogurt s vločkama, trochu ochutnala, odešla.Dnes si ho už dá ráda taky i když třeba něco nechá a nevylíže glazuru z misky jako jeji psí kolega.Snad si zvykne, že musí jíst to co dostane a ne čekat na to až ji přizveme ke stolu
Také mám pesana s problémy s játry.
Veterinářka řekla dietu, tak jsem koupila 12kg pytel Roylu Hepatic, ale pes se po něm tak strašně osypal, že už nikdy více. Všechny diety jsou obilný šrot, takže pro alergika nevhodné.
Na doporučení zde jsem koupila Wolfsblut kachnu a pstruha, tak uvidím.
Také dáváme ostropestřec, Zátiší poustevníka Changa (čínská bylinná medicína) a Essentiale forte N a mám pocit, že pes je o dost lepší.
XXX189

XXX.XXX.89.103
Jaterní dieta u člověka znamená nic tučného, nic kořeněného, nic slaného, absolutně žádný alkohol. Dostatek ovoce, zeleniny - kromě nadýmavých druhů, přiměřené množství lehce stravitelných bílkovin. A u psa to najednou znamená pytel šrotu ?
Nezbaštila by rýži, kdyby byla třeba vařená ve vývaru? Nebo jiné druhy příloh, jak se tváří třeba na mrkev?
notregistered

XXX.XXX.211.37
Vzhledem k tomu, že pes není tolik stavěný na rostlinné bílkoviny a vůbec "dostatek" zeleniny a ovoce..
z ryb také vybrat ty "light"
ale také musí z něčeho být živ ten pes
puma cz dobře vybrali granule, je tam i méně mědi a příloha je dobrá
ještě Dark forest jsou ok
ono je i horko, psi nechcou jíst.. zkusit až večer krmit a nedat na sobě znát stres
nic se neděje
spraví se dietou
dieta je klid a kvalitní jídlo bez
"panebože on nejí rýži"
bramborovou kaši s jemně mletým králíkem sní a těžko s tím bude hrát puzzle.
jolyha

XXX.XXX.229.101
Naší ochechuli jsme, když byl problém s játry po otravě - dávali převážně doma dělaný kozí jogurt a tvaroh - jako základ a k tomu rýže, bramborová kaše, sem tam kousek libového masa (králík, domácí kuře, z ryb pstruh a takové ty pidi rybky co se loví jako návnada - byl to mix, tak nevím co vše tam bylo, prostě malé, sladkovodní) občas kůzlečí, když bylo. Jaterní dietu v granulích moc nechtěla a že jsme zkusili vše možné, bohužel, jediné co byla ochotna požít byl Royal, takže ty jsme dávali jen občas. Jinak ostropestřec, ku podivu jí strašně chutnal ten drcený neřád co se prodává pro koně a kozy - sylifeed, když se to zamíchalo do jogurtu, děsně jí to chutnalo. Vet původně dával šanci tak max půl roku dožití.- starší dáma s játry fakt děsnými dle hodnot, ale bližší čísla nenapíšu, už je to dávno. Nakonec nám vydržela ještě přes tři a půl roku, takže celkem úspěch. Odešla nakonec na mrtvici, takže s játry souvislost žádná.