Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

clovek.ktery.neni

19.7.2017 12:04
clovek.ktery.neni

XXX.XXX.23.21

Ahoj všem,

chceme si pořídit velkého psa, kt. by hlídal zahradu a užíval si dlouhé procházky v lese. Máme sice velký pozemek, ale naši nejbližší sousedi mají hospodářská zvířata, kočky a malé děti. My máme domácí kočky, děti zatím ne, ale časem budou. Zatím v našem výběru vyhrává žíhaná Akita Inu, případně nějaký velký mix z útulku (štěně). Miluji Československé vlčáky, ale vím, že bohužel zrovna oni nejsou pro nás vhodným plemenem...
1. Otázkou je, existuje plemeno, které vypadá jako vlk, ale splňovalo by výše uvedené požadavky?
2. Našla jsem plemeno Tamaskan a Northern Inuit, má s nimi někdo zkušenosti?

Děkuji všem za odpovědi :).

19.7.2017 12:12
Tedysek

XXX.XXX.5.94

A co belgický ovčák groenandael (snad to píšu dobře) v barvě gris? I v nějakém filmu jsem je viděla. Hráli právě vlky.

clovek.ktery.neni

19.7.2017 12:15
clovek.ktery.neni

XXX.XXX.23.21

Tedysek napsal(a):
A co belgický ovčák groenandael (snad to píšu dobře) v barvě gris? I v nějakém filmu jsem je viděla. Hráli právě vlky.

Ten vypadá nádherně, něco si o něm přečtu. Díky za tip :).

Uživatel s deaktivovaným účtem

19.7.2017 12:22

A co vlčí špic? To je jediné, vlčí" plemeno které znám že hlídá.

clovek.ktery.neni

19.7.2017 12:27
clovek.ktery.neni

XXX.XXX.23.21

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
A co vlčí špic? To je jediné, vlčí" plemeno které znám že hlídá.

Asi bych se raději vyhnula dlouhosrstému plemenu... Nemusí přímo hlídat, že by hned vyběhl na každého, kdo by vlezl na zahradu. Spíš mi jde o vizuální odrazení potencionálního zloděje a o to, aby se pes ke všem hned nelísal jako třeba retrívr. Z jedné chovatelské stanice v UK jsem dostala fotky Tamaskanů, kt. se válí vedle ovcí i dětí a jsou úplně v klidu (jde o to, co ale udělají, až se někdo z nich rozběhne :D ).

19.7.2017 12:36
Tedysek

XXX.XXX.5.94

Ještě mě napadl vlkosedy NO v nějakým světlejším odstinu.
Proč csv nevyhovuje a akita inu vyhovuje?

19.7.2017 12:38
rapotacka11

XXX.XXX.32.178

Šarplaninec.
Už jste měli psa ?

clovek.ktery.neni

19.7.2017 12:39
clovek.ktery.neni

XXX.XXX.23.21

Měli, vyrůstala jsem se psy a mám s nimi zkušenosti :) známí mají ohaře a další ČSV.

clovek.ktery.neni

19.7.2017 12:39
clovek.ktery.neni

XXX.XXX.23.21

rapotacka11 napsal(a):
Šarplaninec.
Už jste měli psa ?

Měli, vyrůstala jsem se psy a mám s nimi zkušenosti :) známí mají ohaře a další ČSV.

19.7.2017 12:40

Tamaskan a čsv bude, dle popisu, takřka totéž, u tamaskana patrně ještě větší loterie co se týká povahy...

a akita - vybíráš podle vzhledu nebo i povahy...?

rozuměj, se jenom ptám, protože si nevybíráš zrovna jednoduchá plemena, tak jestli to je úmysl...

clovek.ktery.neni

19.7.2017 12:43
clovek.ktery.neni

XXX.XXX.23.21

Tedysek napsal(a):
Ještě mě napadl vlkosedy NO v nějakým světlejším odstinu.
Proč csv nevyhovuje a akita inu vyhovuje?

Podle toho, co jsem zatím vyčetla, tak Akita si spíše zvykne na společnost koček a ostatních zvířat. Můj pradědeček choval CSV, ten vlk se v nich prostě nezapře a dle mého by bylo o dost složitější je vychovat k tomu, že kočka není jídlo :D

odkaz k Tamaskanům, co jsem dostala: https://www.facebook.com/tamaskandogsocietyofgreatbritain/photos/a.1445898785645940.1073741828.1438571393045346/2023250677910745/?type=3

úžasný instagram s CSV: https://www.instagram.com/kopernikk/.

clovek.ktery.neni

19.7.2017 12:44
clovek.ktery.neni

XXX.XXX.23.21

clovek.ktery.neni napsal(a):

Šarplaninci jsou nádherní, ale je to povahově lepší, než třeba Akita? Oba jsou asi dost podobně tvrdohlaví, že? :).

clovek.ktery.neni

19.7.2017 12:46
clovek.ktery.neni

XXX.XXX.23.21

Tamaskan by neměl být přikřižovaný s vlkem, to je ten rozdíl od CSV, tedy aspoň to tvrdí...
Snažím se vybírat podle povahy, ale ten vzhled je pro mě důležitý...samozřejmě si ale nechci pořídit něco, co bude ohroživat nás i naše sousedy :D takže pokud ani jedno nebude k tomu si jej pořídit, popřemýšlím nad dalším plemenem.

19.7.2017 12:52
rapotacka11

XXX.XXX.32.178

Šarplaninci jsou nádherní, ale je to povahově lepší, než třeba Akita? Oba jsou asi dost podobně tvrdohlaví, že? :).

Nebude akita lovec ?

clovek.ktery.neni

19.7.2017 12:55
clovek.ktery.neni

XXX.XXX.23.21

rapotacka11 napsal(a):
Nebude akita lovec ?

No, byla vypestována za účelem nahánět medvědy, takže jo, ale prý to jde zkrotit a může běhat v lese i bez vodítka :).

19.7.2017 13:00

No, byla vypestována za účelem nahánět medvědy, takže jo, ale prý to jde zkrotit a může běhat v lese i bez vodítka :).

Na takováto tvrzení velký pozor - každý pes má jinou povahu, temperament, a co půjde bez velké námahy u jednoho, u dalších třicetiosmi asi tak za cenu toho, že se na rok zavřeš se psem na cvičák a budeš cvičit, cvičit a cvičit a psu vymývat mozek...a pak, možná...

19.7.2017 13:04

Může být lovec skoro každý pes nejen akita. Stačí za běhají či Srbkou pustit svého psa z vodítka mužem rovnou považovat lovce i bišonka

19.7.2017 13:04

Srnkou ne Srbskou

clovek.ktery.neni

19.7.2017 13:06
clovek.ktery.neni

XXX.XXX.23.21

Může být lovec skoro každý pes nejen akita. Stačí za běhají či Srbkou pustit svého psa z vodítka mužem rovnou považovat lovce i bišonka

Když jsem byla malá, tak naši měli křížence jezevčíka a kdví čeho...jakmile viděla srnky, byla k nezastavení a to byli tolikrát větší než ona :D

všechno je to o výchově...nejvíc mi ale jde o to, aby nebyl nebezpečný pro děti a sousedovic zvěř. Tamaskan je sice nádhernej, ale přeci jen to je poměrně mladý plemeno a asi bych se bála ne úplně ustálené povahy...

19.7.2017 13:07

Sorry za chyby, klepe se mi ruka a hází mi to tam jiná slova.

19.7.2017 13:07

No, Anet, od toho si lidi vymysleli a vykonstruovali plemena (a u některých do toho i příroda měla co mluvit), aby byla jiná a některá holt mají ten lovecký pud poněkud více vyvinut než jiná. A o tom to při výběru plemene je - o plemenném standardu, povaze = předpokladech.

19.7.2017 13:17

Nemyslím to úplně vážně jen mám svoje zkušenosti.
Mám bileho křížence podobný maltézakovi a je lovec krtků.

19.7.2017 14:06
L(phi)

XXX.XXX.41.130

K akite odporucam precitat si vlakna co tu o nej uz boli, napriklad posledne:
https://www.ifauna.cz/psi/diskuse/detail/3311803/americka-akita-ten-pravy-pes-pro-me

(Vlakno malo byt o americkej, ale viacero ludi tam pise skusenosti s Akitami Inu).

clovek.ktery.neni

19.7.2017 15:01
clovek.ktery.neni

XXX.XXX.23.21

L(phi) napsal(a):
K akite odporucam precitat si vlakna co tu o nej uz boli, napriklad posledne:
https://www.ifauna.cz/psi/diskuse/detail/3311803/americka-akita-ten-pravy-pes-pro-me

(Vlakno malo byt o americkej, ale viacero ludi tam pise skusenosti s Akitami Inu).

Díky :) možná nakonec ta Akita bude na výchovu ještě horší, než ČSV

19.7.2017 20:10
scylla

XXX.XXX.150.32

Ahoj všem,

chceme si pořídit velkého psa, kt. by hlídal zahradu a užíval si dlouhé procházky v lese. Máme sice velký pozemek, ale naši nejbližší sousedi mají hospodářská zvířata, kočky a malé děti. My máme domácí kočky, děti zatím ne, ale časem budou. Zatím v našem výběru vyhrává žíhaná Akita Inu, případně nějaký velký mix z útulku (štěně). Miluji Československé vlčáky, ale vím, že bohužel zrovna oni nejsou pro nás vhodným plemenem...
1. Otázkou je, existuje plemeno, které vypadá jako vlk, ale splňovalo by výše uvedené požadavky?
2. Našla jsem plemeno Tamaskan a Northern Inuit, má s nimi někdo zkušenosti?

Děkuji všem za odpovědi :).

Pokud si s ním porozumíte, je pro vás dobrý.

19.7.2017 21:51
Huskyjanina

XXX.XXX.255.6

Tamaskan je v podstatě seveřan. Je v tom haskoun, malamut, NO. Takže povaha podle mě hrdá, nezávislá, nemyslím, že to je nějakej úžasnej hlídač. Pokud byste nehledali vyloženě hlídače a vyhovovala by vám severská povaha, byli byste sportovní lidi, tak haskoun vlčího zbarvení
https://www.google.cz/search?hl=cs&site=imghp&tbm=isch&source=hp&biw=1920&bih=950&q=siberian+husky+aguti&oq=siberian+husky+aguti&gs_l=img.3...1528.6477.0.9273.21.21.0.0.0.0.92.1613.20.20.0...0...1.1.64.img..1.17.1381.0..0j35i39k1j0i30k1j0i19k1j0i30i19k1j0i8i30i19k1.K7SAc90XfkE.

clovek.ktery.neni

20.7.2017 09:24
clovek.ktery.neni

XXX.XXX.23.21

Huskyjanina napsal(a):
Tamaskan je v podstatě seveřan. Je v tom haskoun, malamut, NO. Takže povaha podle mě hrdá, nezávislá, nemyslím, že to je nějakej úžasnej hlídač. Pokud byste nehledali vyloženě hlídače a vyhovovala by vám severská povaha, byli byste sportovní lidi, tak haskoun vlčího zbarvení
https://www.google.cz/search?hl=cs&site=imghp&tbm=isch&source=hp&biw=1920&bih=950&q=siberian+husky+aguti&oq=siberian+husky+aguti&gs_l=img.3...1528.6477.0.9273.21.21.0.0.0.0.92.1613.20.20.0...0...1.1.64.img..1.17.1381.0..0j35i39k1j0i30k1j0i19k1j0i30i19k1j0i8i30i19k1.K7SAc90XfkE.

Ten je taky nádhernej! Zatím jsme v Praze, ale od srpna budeme bydlet na vesnici a už se těším na dlouhé procházky s nějakým chlupatým kámošem. Mám i možnost štěně socializovat tím, že se mnou bude v kanceláři občas (máme dvorek) a naši známí mají spoustu psů, takže bude mít možnost se naučit být i s ostatními. Rozhodně si to budu ještě rozmýšlet, chtěli bychom si psa pořídit nejspíš na jaře...je to těžké rozhodnutí :D.

20.7.2017 18:40
lupus4

XXX.XXX.88.248

psa, kt. by hlídal zahradu a užíval si dlouhé procházky v lese. Máme sice velký pozemek, ale naši nejbližší sousedi mají hospodářská zvířata, kočky a malé děti. My máme domácí kočky,

Jen ne SH
1) NEhlídá

2) užíval si dlouhé procházky v lese
pokud se bude nudit bude si je užívat SÁM (plot 220cm z místa )

za 30 let soužití, jsem měl pouze 2, s kterými to šlo na volno bez problémů...

3) naši nejbližší sousedi mají hospodářská zvířata, kočky
no dlouho by je neměli

SH loví vše od myši po srnce, od vrabčáka po 30kg krocana, úspěšně a s přehledem, akční rádius obrovský (klidně 30 - 50 km)

pořiďte choďáka a bude to OK

20.7.2017 22:16
Huskyjanina

XXX.XXX.255.6

Ten je taky nádhernej! Zatím jsme v Praze, ale od srpna budeme bydlet na vesnici a už se těším na dlouhé procházky s nějakým chlupatým kámošem. Mám i možnost štěně socializovat tím, že se mnou bude v kanceláři občas (máme dvorek) a naši známí mají spoustu psů, takže bude mít možnost se naučit být i s ostatními. Rozhodně si to budu ještě rozmýšlet, chtěli bychom si psa pořídit nejspíš na jaře...je to těžké rozhodnutí :D.

Akorát teda haskoun není žádnej hlídač a potřebuje dost pohybu, takže ideál, pokud se ochladí zapřáhnout před kolo a užívat si jízdy

20.7.2017 22:18
Huskyjanina

XXX.XXX.255.6

lupus4 napsal(a):
psa, kt. by hlídal zahradu a užíval si dlouhé procházky v lese. Máme sice velký pozemek, ale naši nejbližší sousedi mají hospodářská zvířata, kočky a malé děti. My máme domácí kočky,

Jen ne SH
1) NEhlídá

2) užíval si dlouhé procházky v lese
pokud se bude nudit bude si je užívat SÁM (plot 220cm z místa )

za 30 let soužití, jsem měl pouze 2, s kterými to šlo na volno bez problémů...

3) naši nejbližší sousedi mají hospodářská zvířata, kočky
no dlouho by je neměli

SH loví vše od myši po srnce, od vrabčáka po 30kg krocana, úspěšně a s přehledem, akční rádius obrovský (klidně 30 - 50 km)

pořiďte choďáka a bude to OK

No Venco, ale i ty musíš uznat, že výchova haskouna jako jedináčka a ve smečce je nesrovnatelný rozdíl. A co si budem povídat, musheři výchově moc nedaj

20.7.2017 22:59
lupus4

XXX.XXX.88.248

Huskyjanina napsal(a):
No Venco, ale i ty musíš uznat, že výchova haskouna jako jedináčka a ve smečce je nesrovnatelný rozdíl. A co si budem povídat, musheři výchově moc nedaj

No jak kdo , i staří tahouni se na dogtreku za chvíli naučili k noze a za paty (z kopce) .
Na volno jsme chodili ve smečce pyr. ovčák, + baset + šhicu + ang.buldok + 2x SH + vestaj Karel + 2 x grey(ti jediní na vodítku ) + afgán + koza Líza a (krom afgánky, která dělala čest svému jménu - Debža) byli všichni v poho a přivolání na písknutí

že výchova haskouna jako jedináčka

jednak samotnej je nešťastnej a aby k něčemu byla, (normální postupy nefungujou) se musí umět a zabere tolik času, že za tu dobu by zadavatelka vychovala v pohodě 5 choďáků

21.7.2017 06:59
Huskyjanina

XXX.XXX.255.6

lupus4 napsal(a):
No jak kdo , i staří tahouni se na dogtreku za chvíli naučili k noze a za paty (z kopce) .
Na volno jsme chodili ve smečce pyr. ovčák, + baset + šhicu + ang.buldok + 2x SH + vestaj Karel + 2 x grey(ti jediní na vodítku ) + afgán + koza Líza a (krom afgánky, která dělala čest svému jménu - Debža) byli všichni v poho a přivolání na písknutí

že výchova haskouna jako jedináčka

jednak samotnej je nešťastnej a aby k něčemu byla, (normální postupy nefungujou) se musí umět a zabere tolik času, že za tu dobu by zadavatelka vychovala v pohodě 5 choďáků

To máš pravdu

Clovek.ktery.neni

21.7.2017 15:17
Clovek.ktery.neni

XXX.XXX.157.134

Nakonec po mnoha radach i od chovatelu, si asi poridime ceskoslovenskeho vlcaka :) pujdem se podivat na vystavy a do nejake CHS a uvidime, jak to budem zvladat. Spousta lidi je ma ve stejnem prostredi, kt.by mel i u nas.

30.12.2017 13:57
NejezchlebaKristián

XXX.XXX.168.13

Tamaskan a čsv bude, dle popisu, takřka totéž, u tamaskana patrně ještě větší loterie co se týká povahy...

a akita - vybíráš podle vzhledu nebo i povahy...?

rozuměj, se jenom ptám, protože si nevybíráš zrovna jednoduchá plemena, tak jestli to je úmysl...

No právě o tom pochybuji, protože Tamaskan není křížený s vlkem narozdíl od ČSV povaha bude dle mého mírnější než u ČSV.

30.12.2017 14:18
saola

XXX.XXX.228.41

No, mě se hlavně "líbí" ta poslední věta v tomto odkaze ohledně tamaskanů:
https://en.wikipedia.org/wiki/Tamaskan_Dog
Jak nějaký trouba letos v září zastřelil čtyřletého terapeutického psa, protože si ho spletl s vlkem. To se vám i v ČR stane razdva, myslivci vlky moc nemusí. Takže bych se opradu rozmýšlela, jestli si dnes - zvlášť na vesnci - pořídím psa, který vlkovi jakoby z oka vypadl.

30.12.2017 14:26
rapotacka11

XXX.XXX.32.5

NejezchlebaKristián napsal(a):
No právě o tom pochybuji, protože Tamaskan není křížený s vlkem narozdíl od ČSV povaha bude dle mého mírnější než u ČSV.

No právě o tom pochybuji, protože...
"""""""""""""""""""

30.12.2017 14:44

...západosibiřská lajka...

30.12.2017 17:03

...západosibiřská lajka...

Ta fakt neloví

30.12.2017 17:31

Ta fakt neloví

Loví každý druhý plemeno, to je už na majiteli psa, zda si svého psa ošéfuje nebo ne...

30.12.2017 21:45

Loví každý druhý plemeno, to je už na majiteli psa, zda si svého psa ošéfuje nebo ne...

Ale ne každý druhý k tomu bylo vyšlechtěno.

31.12.2017 07:38
jezicek

XXX.XXX.94.7

Clovek.ktery.neni napsal(a):
Nakonec po mnoha radach i od chovatelu, si asi poridime ceskoslovenskeho vlcaka :) pujdem se podivat na vystavy a do nejake CHS a uvidime, jak to budem zvladat. Spousta lidi je ma ve stejnem prostredi, kt.by mel i u nas.

Takze nakonec tedy vyhrava pes sice do podminek a ucelu (snad az na ty dlouhe prochazky) plemene naprosto nevhodneho, nicmene pro vas atraktivniho extrerierem.
Nezbyva nez doufat, ze mate dostatecne vysoky plot a i tak bych zacal sondovat, na kolik si soused ceni jednotlive polozky domaciho zvirectva.

Vzhledem k tomu, ze jsem zrovna pred par dny cetl, kterak chovatele CSV doporucuji sve odchovy (i) pro sportovni kynologii, vubec nemam problem verit, ze i vam nejaky takovy vykuk sve stene doporucuje do vami popisovaneho prostredi a ucelu.
Proc se zabyvat plemeny, ktera presne pro vas ucel byla stovky let chovana a selektovana (hovawart, vlci spic, chodsky pes, rottweiler...), kdyz se vam libi akita, CSV a seversti psi

31.12.2017 09:02
Luciandthewolf

XXX.XXX.16.72

CSV asi zahradu moc neohlida a paní by asi potřebovala hradby a ne plot, nicméně si nemyslím, ze zvířata v okolí utrpí jakoukoli újmu. A taky nevím proč by CSV nemohlo dělat sportovni kynologii.

31.12.2017 13:14
jezicek

XXX.XXX.94.7

Luciandthewolf napsal(a):
CSV asi zahradu moc neohlida a paní by asi potřebovala hradby a ne plot, nicméně si nemyslím, ze zvířata v okolí utrpí jakoukoli újmu. A taky nevím proč by CSV nemohlo dělat sportovni kynologii.

Protoze kdyz se dostane pres plot a potka zvirectvo, s pravdepodobnosti blizkou jistote ochutna lov a krev. A odnaucovat lovit uz rozloveneho psa je extremne obtizne az nekdy nemozne.

A nenapsal jsem, ze CSV nemuze delat sportovni kynologii.
Naopak si myslim, ze jakakoli spolecna sportovni ci volnocasova aktivita psa a psovoda prispiva k vzejemne naklonnosti, porozumeni a souziti - pokud se prihlizi k povahovym a/nebo fyzickym moznostem psa (a ostatne i psovoda).
Nicmene pokud chce nekdo delat sportovni kynologii a chovatel mu k tomu doporuci svuj CSV odchov, je to zrale na mucednicky kul.

31.12.2017 13:29
Luciandthewolf

XXX.XXX.16.72

Stejne tak i vámi doporučované rasy by se mohli dostat přes plot, potkat zvirecto, atd..
CSV není o nic vic zabijacke.

Já osobne bych zadavatelovi toho psa nedoporucila, protože to není moc pes na hlídání a na pobyt mimo svoji rodinu.

1.1.2018 09:17
A.Novakova

XXX.XXX.137.32

Taky miluji vlky, mám vlkošedého NO a občas ho vidím v televizi je strašně chundelaty takže v něm vidím vlka ještě víc

1.1.2018 09:42

Jen takové OT- k tomu vzhledu vlka, a co typická vlčí maska?

1.1.2018 10:53
1.1.2018 16:59
NejezchlebaKristián

XXX.XXX.168.13

Západosibiřská lajka vznikla v 19. století v Rusku. Jejím domovinou je Ural a Sibiř. Je jedním z původních loveckých plemen na severu. Používala se a dodnes se hojně používá k lovu losů, sobů a medvědů. Využívá se také jako hlídací nebo saňoví pes. Roku 1959 byl ustanoven standard tohoto plemene. V dnešní době je jedním z nejoblíbenějších loveckých psů v Rusku.
https://zapadosibirska-lajka.hellosandy.cz/.

1.1.2018 17:01
NejezchlebaKristián

XXX.XXX.168.13

Ta fakt neloví

Západosibiřská lajka vznikla v 19. století v Rusku. Jejím domovinou je Ural a Sibiř. Je jedním z původních loveckých plemen na severu. Používala se a dodnes se hojně používá k lovu losů, sobů a medvědů. Využívá se také jako hlídací nebo saňoví pes. Roku 1959 byl ustanoven standard tohoto plemene. V dnešní době je jedním z nejoblíbenějších loveckých psů v Rusku.
https://zapadosibirska-lajka.hellosandy.cz/.

Junca

5.11.2020 10:31
Junca

XXX.XXX.249.30

Tamaskan není hlídací pes, právě naopak je extrémně přátelský a ke všem se spíše lísá..

13.4.2021 23:00
Sinistera

XXX.XXX.71.124

Tamaskan je uplne bozi plemeno, pokud na nej mate cas... Nastesti moje paní nepracuje tak ma cas se ji venovat, je to supermily, pratelsky a extremne chytrý pes ... Jedinna nevyhoda je to ze neumeji bejt sami a chlupatí jako sviňe.. :)... Mame ho jako domaciho mazla a jineho psa vim ze uz nikdy chtit nebudu :)

14.4.2021 07:52
Huskyjanina

XXX.XXX.252.62

Sinistera napsal(a):
Tamaskan je uplne bozi plemeno, pokud na nej mate cas... Nastesti moje paní nepracuje tak ma cas se ji venovat, je to supermily, pratelsky a extremne chytrý pes ... Jedinna nevyhoda je to ze neumeji bejt sami a chlupatí jako sviňe.. :)... Mame ho jako domaciho mazla a jineho psa vim ze uz nikdy chtit nebudu :)

Dáte sem jeho fotku? Ten mě zajímá.

Neregistrovaný uživatel

22.2.2022 11:10
Neregistrovaný uživatel

Jdete se poradit ohledně zdravotního problému, prevence nemoci nebo výživy vašeho zvířete? Nově se můžete obrátit rovnou na odborníky v sekci On-line veterinář. Kvalifikovanou odpověď tam dostanete nejpozději během několika hodin. Ať jsou vaši mazlíčci zdraví a spokojení!

Přidejte reakci

Přidat smajlík