Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Sabina.01

24.7.2017 09:19
Sabina.01

XXX.XXX.6.234

Dobrý den,

potřebovala bych poradit jak co nejvíc motivovat našeho patnácti měsíčního novofundlačku Zoru. Od štěněte s ní cvičím základní poslušnost, chtěli bychom v poslušnosti pokračovat na nějaké vyšší úrovni. Cvičíme každý den, doma, venku, mezi psy.. ale problém je v tom, že Zora je věčně nesoustředěná, vždy ji zajímá něco jiného. Zkoušela jsem různé pamlsky, maso, ale jelikož není moc žravá, tak to nezabírá. Na hračky taky moc není, pouze když vidí u naší straší fenky erdelteriéra, že má hračku, tak ji chce, ale jakmile ji má, tak ji nezajímá. Učím ji povel "na mě" aby se mi koukala do očí a soustředila a postupně dobu koukání se na mě prodlužujeme. Ale přijde mi to o ničem, vůbec není zapálená a nadšená, prostě ji nic nezajímá. Jediné, co ji zajímá je ta naše starší fenka. Neustále kouká jinam. otáčí se a přijde mi, že se vyloženě těší až ji přestanu úkolovat.

Dokážete někdo poradit jak na ni?

Děkuji, moc mi to pomůže.

24.7.2017 09:33
Tedysek

XXX.XXX.5.94

A co ji za odměnu nechat cuchat nebo věnovat se tomu co chce ona? A trénovat po vteřinách.

24.7.2017 09:46
keriton

XXX.XXX.165.178

Já bych se vykašlala na cvičení, který psa nebaví, a našla jinou aktivitu, kterou si bude užívat i pes. Určitě má něco v krvi a v povaze mnohem víc než sednilehnivstaň, a když to objevíte, budete si to mnohem víc užívat i vy.

24.7.2017 09:50
scylla

XXX.XXX.150.32

Sabina.01 napsal(a):
Dobrý den,

potřebovala bych poradit jak co nejvíc motivovat našeho patnácti měsíčního novofundlačku Zoru. Od štěněte s ní cvičím základní poslušnost, chtěli bychom v poslušnosti pokračovat na nějaké vyšší úrovni. Cvičíme každý den, doma, venku, mezi psy.. ale problém je v tom, že Zora je věčně nesoustředěná, vždy ji zajímá něco jiného. Zkoušela jsem různé pamlsky, maso, ale jelikož není moc žravá, tak to nezabírá. Na hračky taky moc není, pouze když vidí u naší straší fenky erdelteriéra, že má hračku, tak ji chce, ale jakmile ji má, tak ji nezajímá. Učím ji povel "na mě" aby se mi koukala do očí a soustředila a postupně dobu koukání se na mě prodlužujeme. Ale přijde mi to o ničem, vůbec není zapálená a nadšená, prostě ji nic nezajímá. Jediné, co ji zajímá je ta naše starší fenka. Neustále kouká jinam. otáčí se a přijde mi, že se vyloženě těší až ji přestanu úkolovat.

Dokážete někdo poradit jak na ni?

Děkuji, moc mi to pomůže.

Tahle rasa není o trdlvání po cvičáku a nadšené plnění povelů, je to molos, takže její projev nebude srovnatelný třeba s NO nebo s erdelem, smiřte se s tím.

Sabina.01

24.7.2017 10:02
Sabina.01

XXX.XXX.6.234

scylla napsal(a):
Tahle rasa není o trdlvání po cvičáku a nadšené plnění povelů, je to molos, takže její projev nebude srovnatelný třeba s NO nebo s erdelem, smiřte se s tím.

Dobrý den,

děkuji za upřesnění, to samozřejmě vím, že její projev nebude nikdy srovnatelný s projevem a radostí těchto plemen.

Ale myslím, že určitě jde každého psa nějakým způsobem namotivovat, aby se soustředil pouze na pána a ne na všechny jiné věci. Chtěla jsem poradit jak na to, ne slyšet že toto plemeno není k výcviku určené :).

Sabina.01

24.7.2017 10:04
Sabina.01

XXX.XXX.6.234

Tedysek napsal(a):
A co ji za odměnu nechat cuchat nebo věnovat se tomu co chce ona? A trénovat po vteřinách.

Zkouším všechno i cvičení ve velice krátkých intervalech. Ale bohužel je pro ni vše zajímavější než já. Ikdyž jsme na procházce, nikdy neběží na přivolání radostně ke mně, vždy čuchne tam a pak tam a pak až za mnou..

24.7.2017 10:06
scylla

XXX.XXX.150.32

Sabina.01 napsal(a):
Dobrý den,

děkuji za upřesnění, to samozřejmě vím, že její projev nebude nikdy srovnatelný s projevem a radostí těchto plemen.

Ale myslím, že určitě jde každého psa nějakým způsobem namotivovat, aby se soustředil pouze na pána a ne na všechny jiné věci. Chtěla jsem poradit jak na to, ne slyšet že toto plemeno není k výcviku určené :).

Pán si musí pozornost psa zasloužit, vysloužit hlavně tím, že najde aktivitu, která je bude bavit oba. Pak může použít různé formy přinucení od škubání na obojku nebo krmení jenom při výcviku, a různé podobné praktiky, ale to první je pořád to nejlepší. Vy cvičíte denně, pořád, dokola - kolik času má pes být psem, kdy se může na procházkách a venku věnovat tomu, co jí zajímá, baví a chce prozkoumat? Protože pokud jen cvičí nebo má cvičit, logicky bude chtít dělat také něco jiného a zkoumat okolí.

Sabina.01

24.7.2017 10:06
Sabina.01

XXX.XXX.6.234

keriton napsal(a):
Já bych se vykašlala na cvičení, který psa nebaví, a našla jinou aktivitu, kterou si bude užívat i pes. Určitě má něco v krvi a v povaze mnohem víc než sednilehnivstaň, a když to objevíte, budete si to mnohem víc užívat i vy.

Díky moc :) Samozřejmě miluje vodu, ale jak má něco z vody donášet, to už ji nebaví... je to stejné jako s klasickým výcvikem. Chtěla bych ji k něčemu vést, aby se taky zaměstnala a samozřejmě unavila a neničila nám na zahradě vše co jde smajlík

24.7.2017 10:07
keriton

XXX.XXX.165.178

"Ale myslím, že určitě jde každého psa nějakým způsobem namotivovat, aby se soustředil pouze na pána a ne na všechny jiné věci."
Mám kříženýho ohaře s rtw. K radostnýmu projevu při cvičení "řadovky" jsme se "dopracovali" po 8 letech společnýho života (zamlada byl podobnej jako vaše fena, pamlsky nechtěl, hračky nechtěl, zajímali ho jen psi a zvěř - dopracovali jsme se k tomu tím, že jsme to prostě zkoušeli jen výjimečně na chvíli, a teprve před časem do sebe všechno zapadlo a pes přišel na to, že je to legrace), a zatím zvládáme tak max.5 minut A při odložení stejně kouká, co kde lítá. Každej pes na tohle prostě není.
Můžete to zkoušet i přes to a třeba vám tu někdo poradí, jak motivovat (někdo třeba nechá psa vyhladovět, hlavně aby pes cvičil dle představ...), ale já bych to na vašem místě nechala bejt, páč mě hrozně nebaví nutit psa do něčeho, co ho hrozně nebaví a co životně nepotřebuju.

Sabina.01

24.7.2017 10:08
Sabina.01

XXX.XXX.6.234

scylla napsal(a):
Pán si musí pozornost psa zasloužit, vysloužit hlavně tím, že najde aktivitu, která je bude bavit oba. Pak může použít různé formy přinucení od škubání na obojku nebo krmení jenom při výcviku, a různé podobné praktiky, ale to první je pořád to nejlepší. Vy cvičíte denně, pořád, dokola - kolik času má pes být psem, kdy se může na procházkách a venku věnovat tomu, co jí zajímá, baví a chce prozkoumat? Protože pokud jen cvičí nebo má cvičit, logicky bude chtít dělat také něco jiného a zkoumat okolí.

Děkuji, myslíte tedy že by bylo lepší jí dát více "volnosti"?

24.7.2017 12:20
L(phi)

XXX.XXX.41.130

Mam (kedysi)menejochotneho molosa, malozraveho skoronehraveho, tak z veci co pomohli nam:

- Na zaciatku cvicit len niekde kde nie su ine vzruchy ktore su zaujimavejsie nez cvicenie. Izba, garaz, zastrceny kutik na dvore...
- Ked sa zacne tesit na taketo cvicenie, tak az potom tazsie prostredie, napr. aby sa starsia fena pozerala, ale bola pri tom v klude a "nezaujimava"
- Da sa cvicit po navrate z prace, kedy je pes cely hrr a tesi sa z toho ze vas vidi, minutku-dve a koniec
- Super zlepsenie bolo vzdy ked sme cvicili pred jedlom, hned po cviceni bol koniec a plna miska
- Naucila som priniest lopticku za dobry kus zvanca. Odmena je nie lopta samotna, ale to ze ju moze nahanat, tak sa da v treningu striedat odmeny a je to cele akcnejsie nez len za nudne pamlsky
- Volnost treba samozrejme tiez, cvicenie z dna vezme par minut (fakt ze velky trening u nas znamena 20 minut, bezny do 5), zvysok programu su prechadzky kde ho co najmenej komandujem

A k reciam ze to nechajte tak - za mna blbost. Ano, nie kazdy pes ma prejav jak malina, ale so spravnym pristupom vacsina psov rada spolupracuje so svojim clovekom. A o tom to je, najst si k sebe cestu, to cvicenie poslusnosti je len akysi barometer toho ako velmi ste uz na jednej vlne

Elikk

24.7.2017 12:43
Elikk

XXX.XXX.26.165

Me vždycky první, co napadne, kdyz ctu - "nechce hracku" - je rada - nauc ho si hrat smajlík

Protoze hracka nemá byt sama o sobe zajimava - zajimava je hra s ni - a tim i s paneckem. Prijemne traveny spolecny cas. Pak budes mit pozornost a pak muzes chtit i cviky.

Takze jestli chces cvicit - zacni timhle. Naucte se spolu si hrat.

Sabina.01

24.7.2017 12:44
Sabina.01

XXX.XXX.6.234

L(phi) napsal(a):
Mam (kedysi)menejochotneho molosa, malozraveho skoronehraveho, tak z veci co pomohli nam:

- Na zaciatku cvicit len niekde kde nie su ine vzruchy ktore su zaujimavejsie nez cvicenie. Izba, garaz, zastrceny kutik na dvore...
- Ked sa zacne tesit na taketo cvicenie, tak az potom tazsie prostredie, napr. aby sa starsia fena pozerala, ale bola pri tom v klude a "nezaujimava"
- Da sa cvicit po navrate z prace, kedy je pes cely hrr a tesi sa z toho ze vas vidi, minutku-dve a koniec
- Super zlepsenie bolo vzdy ked sme cvicili pred jedlom, hned po cviceni bol koniec a plna miska
- Naucila som priniest lopticku za dobry kus zvanca. Odmena je nie lopta samotna, ale to ze ju moze nahanat, tak sa da v treningu striedat odmeny a je to cele akcnejsie nez len za nudne pamlsky
- Volnost treba samozrejme tiez, cvicenie z dna vezme par minut (fakt ze velky trening u nas znamena 20 minut, bezny do 5), zvysok programu su prechadzky kde ho co najmenej komandujem

A k reciam ze to nechajte tak - za mna blbost. Ano, nie kazdy pes ma prejav jak malina, ale so spravnym pristupom vacsina psov rada spolupracuje so svojim clovekom. A o tom to je, najst si k sebe cestu, to cvicenie poslusnosti je len akysi barometer toho ako velmi ste uz na jednej vlne

Děkuju, moc jste mi pomohla a konečně reakce, ze které mám radost smajlík Dám na Vás a zkusím to, doufám že to postupem času začne fungovat.

24.7.2017 13:19
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

Mě vždycky, když čtu podobný dotaz napadne: a co když nějakého psa prostě nenamotivujete ničím? Vztáhnu to na sebe. V podstatě jsem introvert, pro kterého je maximum pokecat se sousedy(pokud mají psy, tím líp ) ale dostat mne na nějakou společenskou akci, apod. je nad síly všech. Na rodinné oslavy jdu ráda, že pokecám s příbuznýma, ale toť vše. Mí tchánovci jsou pravý opak, hrozně společenští lidé. Oni se pořád snaží mne někam vytáhnout a za 30let nejsou sto pochopit, že mne nezmění. Mám stejného psa(se ani nedivím ) nenamotivuju ho na nic, nezajímá ho jídlo, hračky. Společné hraní ano, ale stačí jen chvilku. Je mu devět, takže si s tím už hlavu nelámu, jen si dovolím konstatovat, že někteří psi (i lidi) jsou nenamotivovatelní...

Elikk

24.7.2017 13:55
Elikk

XXX.XXX.26.165

" jen si dovolím konstatovat, že někteří psi (i lidi) jsou nenamotivovatelní"

fakt není nic, co by te v zivote bavilo? :-D
preci není život jen o tom, (ne)byt spolecenska?

ale jinak teda:
chodíš do práce?
jsi ochotna popoběhnout na vlak, abys ho stihla? smajlík
přivstat si, abys stihla vycházku se psem brzy po ranu, když je chladek?

pak jsi motivovatelna...

Nebo to myslis tak, ze pes nemusi chtit spolupracovat s clovekem?
ze k tomu nejde namotivovat?
ale on by pak neprezil jako druh, kdyby tohle mel zakodovano.

24.7.2017 20:43
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

Elikk napsal(a):
" jen si dovolím konstatovat, že někteří psi (i lidi) jsou nenamotivovatelní"

fakt není nic, co by te v zivote bavilo? :-D
preci není život jen o tom, (ne)byt spolecenska?

ale jinak teda:
chodíš do práce?
jsi ochotna popoběhnout na vlak, abys ho stihla? smajlík
přivstat si, abys stihla vycházku se psem brzy po ranu, když je chladek?

pak jsi motivovatelna...

Nebo to myslis tak, ze pes nemusi chtit spolupracovat s clovekem?
ze k tomu nejde namotivovat?
ale on by pak neprezil jako druh, kdyby tohle mel zakodovano.

Já se namotivuju na to, co mne baví, jasně. Myslím toho psa. Bavilo by ho běhat za srnkama, to nesmí. Nebaví ho cvičit, chodit na vodítku, přiběhnout zvesela na přivolání...nebaví ho žrádlo, nebaví ho aporty, za těch 9let jsem nepřišla na to, čím ho namotivovat, takže dlabu na to a tak spolu spokojeně žijem(než zdrhne za srnkama) Ale přeci jsou druhy, které si spokojeně existují bez lidí(třeba dingo) Jistě, využívají skládky odpadů, jako třeba psi v Jižní Americe...ale prostě spolupracovat s člověkem k tomu nepotřebují. Je to podle mne většina primitivních plemen a pastevců. Psů moc člověkem nepoznamenaných.

25.7.2017 06:58
hmn_

XXX.XXX.186.234

"Nebaví ho cvičit, chodit na vodítku, přiběhnout zvesela na přivolání...nebaví ho žrádlo, nebaví ho aporty"
noo, takto napsáno to vypadá, jakoby mu tou motivací mělo být samotné cvičení, přivolání či aport...to začínáš tak nějak zprostředka, ta motivace je ale na začátku, tou začínáš...a právě u lovce by se snad nějaká našla...

"Ale přeci jsou druhy, které si spokojeně existují bez lidí(třeba dingo) Jistě, využívají skládky odpadů, jako třeba psi v Jižní Americe...ale prostě spolupracovat s člověkem k tomu nepotřebují."
a tohle máš zase kapku obráceně - no proč by potřebovali?! (i potřebují, kdo jim tam ty skládky dělá? )...spolupracovat chce člověk, tak jim tu potřebu/vůli musí předložit (se tady můžeme dostat až k tomu, co a proč je domestikace... )

"jen si dovolím konstatovat, že někteří psi (i lidi) jsou nenamotivovatelní"
konstatovat lze cokoliv, ale jako výrok by to spadalo do kategorie "nepravdivé", neb to, že to neumí/nezná někdo neznamená, že to neumí/nezná nikdo...

Elikk

25.7.2017 10:53
Elikk

XXX.XXX.26.165

"Já se namotivuju na to, co mne baví, jasně. Myslím toho psa"

u toho psa se to nedela jinak.

Nejdriv najdes to, co ho bavi -a az pak je nejaky požadavek, který udela pro to, aby se dostal k tomu, co chce, co ho bavi smajlík

"Ale přeci jsou druhy, které si spokojeně existují bez lidí(třeba dingo) "

ale porad spolupracuji. Psi jsou nastaveni na vzájemnou komunikaci, spolupraci. Nejsou to zadni samotari.

A je jedno jestli mezi sebou, nebo s lidmi - nebo i s jinými zviraty smajlík proste spolupracuji.

25.7.2017 11:09
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

Obě dvě holky Tady zadavatelka psala, že pes vypadá, že ho to cvičení s ní nebaví, udělá to, ale nadšený není, nemá ten správný drajv, na což ostatní odpovídali, že je to molos a u toho ho bude hledat celkem marně nikdy to nebude jako u psa pracovních plemen. Stejné je to u nás. On to udělá jednou, aby měla panička radost, ale jeho něco takového prostě nebaví. A to jsem třaba takové srandaagility s ním dělala jen proto, abych ho zabavila, abych mu ubrala páru. Neřekla bych, že psa neumím namotivovat a nevím jak, protože berňák by se přerazil právě jen proto, abych já měla radost. Prostě pokud ta spolupráce s člověkem ve psu není, tak ji sice vydolujete, ale není to pro radost a zábavu obou. Já tam poskakuju, nadšeně volám, lítám kolem překážek a pes s kyselým ksichtem šlape hlemýždím tempem a místo aby překážku skočil, začne tam čichat a přechcávat

Elikk

25.7.2017 11:14
Elikk

XXX.XXX.26.165

"udělá to, ale nadšený není, nemá ten správný drajv, na což ostatní odpovídali, že je to molos a u toho ho bude hledat celkem marně "

njn. jenze pak tu taky odpovida par lidi, co s molossy cvici a ti psi mají drivu docela dost v projevu smajlík

i sedni/lehni/ vstan jde naucit jako super zabavu a opravdu i toho molossa

25.7.2017 11:17
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

Elikk napsal(a):
"udělá to, ale nadšený není, nemá ten správný drajv, na což ostatní odpovídali, že je to molos a u toho ho bude hledat celkem marně "

njn. jenze pak tu taky odpovida par lidi, co s molossy cvici a ti psi mají drivu docela dost v projevu smajlík

i sedni/lehni/ vstan jde naucit jako super zabavu a opravdu i toho molossa

Tak základní poslušnost problém není a u toho ten drajv snad ani nepotřebuju, jen aby vykonal, ale zadavatelka má tuším vyšší cíle...

Sabina.01

25.7.2017 12:01
Sabina.01

XXX.XXX.6.234

Děkuju všem za názory smajlík Vyšší cíle mám, ale ne někde závodit nebo skládat zkoušky. Jen jsem chtěla, abychom z toho obě měly dobrý pocit, radost, že to děláme spolu..

Mě třeba baví vymýšlet pro psa různé hry a kravinky jak ho zabavit, jen už jsem vážně v koncích se Zorou :D

Hodně přemýšlím, jestli se na to vykašlat nebo se snažit ji ještě motivovat a ukázat jí, že je to vlastně všechno sranda a ne mučírna.. Vždycky jsem si myslela, že každému psovi jde ukázat, že cvičení může být hra a sranda, ale asi jsem se hodně mýlila :D.

Elikk

25.7.2017 13:50
Elikk

XXX.XXX.26.165

lesnížínka napsal(a):
Tak základní poslušnost problém není a u toho ten drajv snad ani nepotřebuju, jen aby vykonal, ale zadavatelka má tuším vyšší cíle...

Njn. jenze na tech zakladech stavis vyssi cile smajlík cim jsou ty zaklady lepsi, tim vys pak muzes...

"Vždycky jsem si myslela, že každému psovi jde ukázat, že cvičení může být hra a sranda, ale asi jsem se hodně mýlila "

a ja bych to vazne ještě porad nevzdávala smajlík

25.7.2017 13:59
L(phi)

XXX.XXX.41.130

Aj vzdat sa cloveka obcas posunie trosku dalej

Netlacit na pilu, zlavit z ocakavani, tesit sa z malych detailov a minipokrokov.

Elikk

25.7.2017 13:59
Elikk

XXX.XXX.26.165

Jinak urcite jakekoliv cviceni zkratit, zjednodusit.

a zapřemýšlet nad tim, co ma rada.
nekdy pomuze "blbost", co ma pes rad a člověka to nenapadlo.

viz. ty hracky - moje mlada nemela zajem o tahani -ale rada pro micek behala - tj. když jsem zacala odhazovat - najedou to byla zabava.
starsi zase -nezravec - nechtěla pamlsky podavat, ale chtěla je chytat atd.

Sabina.01

25.7.2017 14:05
Sabina.01

XXX.XXX.6.234

Děkuju za podporu

29.1.2019 17:21
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Poprosím o rady, jak motivovat 4 měsíční štěně KAOxSAO. Je to pes kamarádky. Včera se mnou byla poprvé v psí školičce. Je jí jasné, že pes nebude vyloženě nadšeně cvičit a plnit povely atd., to ani nechce. Chce jen takovou tu provozní běžnou poslušnost - přivolání, aby si pes sednul, někdě chvíli počkal a netahal na vodítku. A aby byl schopný fungovat mezi psy, proto ta psí školička.

Jenže pro něho nemá motivaci - vůbec ho nezajímá žrádlo, žádné (jediné co nezkusila je syrové maso, to zkusí příště, tím je krmený), hračky vůbec.... Nezajímají ho ani tak ti cizí psy, má doma svou smečku, teda nezajímají ho ve stylu, jako že by byl jak urvaný ze řetězu a chtěl si hrát, to vůbec. Celou dobu neměl potřebu se vzdalovat od paničky, jen stál nebo seděl a rozhlížel se. Jenže když ona chce, aby něco udělal, tak prostě nemá tu motivaci. Snad chápete. Doma to prý udělá. Ale tady bude radši stát a pozorovat další psy, nebo lidi za plotem. Panička nemá jak získat jeho pozornost. Třeba při nácviku přivolání - kdy výcvikářka psa přidržela a panička ho měla zavolat tak bylo od začátku jasné, že ho panička nezajímá, ani se nepodíval jakým směrem odchází, koukal ven za plot na lidi, co šli okolo a nereagoval ani na hlas. Já tohle neznám, mě psi pozorují už v okamžiku kdy se vzdaluji, takže nevím jak ji poradit. Výcvikářka ji řekla, že je pes asi nažraný a tak nemá důvod se zajímat o žrádlo. Jenže žral jen ráno, pak už ne a cvičák byl v 17 hodin. Tak ji řekla, ať ho tedy před cvičákem nekrmí ani večer. No já nevím, nejsem úplný zastánce toho aby pes kvůli cvičení hladověl, nikdy jsem to nepraktikovala, ale zase já to nepotřebovala, moji psi by se pro žrádlo přetrhli i 5 minut po tom, co dožrali.

Samozřejmě se z toho majitelka psa nijak nehroutí, byla tam poprvé a tak nějak počítala, že to dopadne takhle. Protože ho žrádlo nezajímá ani na procházkách. Bere to v pohodě, jen hledá do příště nějaké rady, jak to zlepšit. Ještě teda zkusí to maso.

Já třeba štěňata když to jde krmím z ruky - trénuji udržení pozornosti - oslovím,když se na mě podívá dostane, když vydrží dalších pár vteřin zase dostane atd... Ale nevím, jestli tohle bude fungovat i na toho pastevce, asi spíš ne.

Jinak psovi se věnuje - je s nimi zatím vevnitř aby navázali vztah, hraje si s ním, mazlí, má doma pravidla co dodržuje.

Nějaké nápady? Díky.

29.1.2019 18:11
hmn_

XXX.XXX.35.1

no....
ono se ten pastevecký štěník chová správně, na nejvyšší příčce má kontrolu, tak kontroluje......

osobně bych v prvé řadě pilovala nácvik spolupráce, nácvik odměňování, nácvik pozornosti, nácvik poslušnosti, jaksi soukromě, v prostředí nerušeném....možná včetně nácviku rituálu "jdeme cvičit"

a klidně s klikrem, on ten reflex-naklikání je dost nápomocná záležitost

a na cvičák, otázka jestli vůbec, a jestli jo, tak tam chodit "ochodit", prostředí zevšednět, a pomalu zahájit výcvik

29.1.2019 18:11
megi-the-dog

XXX.XXX.211.139

mně se ten pes líbí :-)
http://www.listicka.info/

29.1.2019 18:13
hmn_

XXX.XXX.35.1

Já třeba štěňata když to jde krmím z ruky - trénuji udržení pozornosti - oslovím,když se na mě podívá dostane, když vydrží dalších pár vteřin zase dostane atd... Ale nevím, jestli tohle bude fungovat i na toho pastevce, asi spíš ne.

jistěže to funguje i na pastevce, ale prostě musí být připraven

29.1.2019 18:49
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

hmn_ napsal(a):
no....
ono se ten pastevecký štěník chová správně, na nejvyšší příčce má kontrolu, tak kontroluje......

osobně bych v prvé řadě pilovala nácvik spolupráce, nácvik odměňování, nácvik pozornosti, nácvik poslušnosti, jaksi soukromě, v prostředí nerušeném....možná včetně nácviku rituálu "jdeme cvičit"

a klidně s klikrem, on ten reflex-naklikání je dost nápomocná záležitost

a na cvičák, otázka jestli vůbec, a jestli jo, tak tam chodit "ochodit", prostředí zevšednět, a pomalu zahájit výcvik

Díky za rady, předám. Jinak ona říká, že doma ji normálně poslechne. Když jsme spolu byli na procházce tak na zavolání taky normálně chodil, ale jídlo si nevzal.

A na ten cvičák nechce chodit vyloženě cvičit, spíš jako kvůli socializaci a aby byl pes prostě schopný fungovat mezi psy a lidmi. Až dospěje tak už tam s ním chodit nebude, chce jen aby si jako štěně na to zvykal.

Takže to má dělat třeba tak - že teď doma bude trénovat to oslovení, třeba s krmnou dávkou syrového masa a odměňovat, že má jeho pozornost. Bude to dělat doma, pak na zahradě, pak za plotem. A pak až pojede na cvičák tak se tam pes proběhne, počmuchá, okkouká to a pak po něm může chtít tu pozornost? Případně ještě doporučím ten klikr a dělat rituál "jdeme cvičit" .

Edit.: a co myslíte o tom hladovění?

29.1.2019 18:54
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

megi-the-dog napsal(a):
mně se ten pes líbí :-)
http://www.listicka.info/

Já jsem docela koukala, že prý to zkřížení KAO x SAO bylo plánované a prý se takto kříží záměrně hodně. Jinak teda ona má doma ještě tři menší zachráněné křížence a měla anglického buldoka. A ona tu "pasteveckou" povahu vyloženě chtěla - chtěla psa na zahradu, který bude hlídat,budou chodit na procházky a nechce po něm žádný dril, ani aby na ni visel očima. Ten buldok byl taky takový. A jak buldok tak ti tři kříženci jsou fakt skvěle vychovaní, necvičí s nimi, neznají povely, ale normálně s nimi komunikuje a oni ví co se po nich chce, rozumí a poslouchají, mají pěkný vztah.

29.1.2019 23:48
Ruzena_Ruzova

XXX.XXX.13.98

Já bych taky vyhledala nějaký specializovaný cvičák .... alespoň pro začátek. Na běžných výcvikových kurzech málokdo umí s pastevci pracovat. Já sama se snažím .... když se někdo přihlásí na kurz, nastuduji o plemeni, co se dá a pak ze začátku zkoušíme. Nedávno jsem měla v kurzu tornjaka .... ale naštěstí žravého (i když bylo to ještě skoro mimino - myslím, že časem začne jídlo víc ignorovat). Mně se celkem osvědčilo pamlskování něčím "výjimečným" .... většinou smraďošky - sušené plíce, rybičky, kuřecí srdíčka, žaludky .... nebo syreček. Hračky většinou moc nefungují .... aportování jenom v případě, že psa přesvědčím, že mi tím pomáhá .... takhle jsem naučila "aportovat" mladého kavkazana.

Ono když si o pastevcích čtete, většinou se všude uvádí, že ač vypadají robusně moc toho nesežerou. Umí šetřit energií, takže to žrádlo tak už nějak z podstaty pro ně asi není prim.

30.1.2019 00:01
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Ruzena_Ruzova napsal(a):
Já bych taky vyhledala nějaký specializovaný cvičák .... alespoň pro začátek. Na běžných výcvikových kurzech málokdo umí s pastevci pracovat. Já sama se snažím .... když se někdo přihlásí na kurz, nastuduji o plemeni, co se dá a pak ze začátku zkoušíme. Nedávno jsem měla v kurzu tornjaka .... ale naštěstí žravého (i když bylo to ještě skoro mimino - myslím, že časem začne jídlo víc ignorovat). Mně se celkem osvědčilo pamlskování něčím "výjimečným" .... většinou smraďošky - sušené plíce, rybičky, kuřecí srdíčka, žaludky .... nebo syreček. Hračky většinou moc nefungují .... aportování jenom v případě, že psa přesvědčím, že mi tím pomáhá .... takhle jsem naučila "aportovat" mladého kavkazana.

Ono když si o pastevcích čtete, většinou se všude uvádí, že ač vypadají robusně moc toho nesežerou. Umí šetřit energií, takže to žrádlo tak už nějak z podstaty pro ně asi není prim.

V okolí není žádný specializovaný cvičák - spíš naopak - jsou tam cvičáky, kde se věnují vyloženě cvičení a sportovce jako takové, ale ne nějaké výchově. Na tom našem je to rozdělené, že některý den je ta školička, pak individuální cvičení,obrany a pak vyloženě placené tréninky jako přípravy na zkoušku. Ty individuální tréninky jsem ji nedoporučovala - protože tam je jen ona, pes a výcvikářka a ona chce to fungování mezi psy a lidmi. A navíc známá, která to vede má sama zkušenosti s NO a s pastevcem ne, taky je to spíše příprava na zkoušky. A ani nikam jinam jezdit nebude. Sem začala jezdit jen proto, že jsem se zmínila a jí to přišlo fajn právě z důvodu socializace.

Jinak on prý nemá extra velký zájem o žrádlo ani doma. To co dostane v misce sní, ale pokud by mu misku vzala a chtěla třeba nějak nabízet a cvičit,tak ho žrádlo přestane zajímat. Jo pokud mu kus něčeho z ruky doma dá, tak to sežere, ale motivovat se na to nedá, snad rozumíte . Jakože on si na povel doma sedne, ale ta odměna coby žrádlo ho nijak moc nezajímá, je to pro něj stejné jako by nic nedostal, nebere to jako odměnu.

Edit: jinak z pamlsků tam zkoušela od každého kousek toho "nejlepšího", ale nic se neosvědčilo, nic nechtěl. Jediné co nezkoušela je to syrové. Ale to je zase to, čím je krmený normálně, nic výjimečného, tak nevím, to asi taky žádný zázrak nebude. I když znám fenu krmenou syrovým masem a taky cvičenou na to maso.

30.1.2019 00:13
orionka

XXX.XXX.234.108

"Třeba při nácviku přivolání - kdy výcvikářka psa přidržela a panička ho měla zavolat tak bylo od začátku jasné, že ho panička nezajímá, ani se nepodíval jakým směrem odchází",

Tedy já vůbec nerozumím pastevcům, ale nemělo by štěně i pastevce kontrolovat, kam mu mizí panička? A co kdyby jen tak neodcházela, ale udělala se zajímavou ( po čtyřech, poskočila, zahrabala.....pískací hračku místo pamlsku?)
Jedna naše fenka milovala perníkové koření a tak se na ní v nouzi volalo "perníček mám". A když jsem sebou s výkřikem plácla na zem, tak mě pes běžel zachraňovat.

30.1.2019 00:15
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

A ještě k tomu, že umí šetřit energii - o tom jsem se u toho štěněte přesvědčila . Když jsme byli společně venku, tak moje štěně lítalo jak blázen - no prostě tak jako na každé procházce, jako normálně a pořád ho provokovala. On teda chvilkami popoběhnul, tak ladně, ale pak už si lehnul a jen číhal, než se přiřítí a až pak se zvedal . Jenže ona to taky pak prokoukla a už to obracela pár metrů před nim . Dopadlo to tak, že ten méďa už byl ufuněný a hotový a naše madam v tom nejlepším, po rozcvičce

30.1.2019 00:18
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

orionka napsal(a):
"Třeba při nácviku přivolání - kdy výcvikářka psa přidržela a panička ho měla zavolat tak bylo od začátku jasné, že ho panička nezajímá, ani se nepodíval jakým směrem odchází",

Tedy já vůbec nerozumím pastevcům, ale nemělo by štěně i pastevce kontrolovat, kam mu mizí panička? A co kdyby jen tak neodcházela, ale udělala se zajímavou ( po čtyřech, poskočila, zahrabala.....pískací hračku místo pamlsku?)
Jedna naše fenka milovala perníkové koření a tak se na ní v nouzi volalo "perníček mám". A když jsem sebou s výkřikem plácla na zem, tak mě pes běžel zachraňovat.

No - nejdřív odcházela, jenže pes koukal úplně jiným směrem na ty lidi za plotem. Takže ji bylo doporučeno ať psa prostě nějak zaujme - tak začala pískat, vřískat, jásat, hýbat se, jenže pes se ani neotočil, nezájem.

30.1.2019 00:26
Ruzena_Ruzova

XXX.XXX.13.98

Jako já bych neházela flintu do žita ..... s tou motivací přes lákavé žrádlo v ruce. Ale prostě bych zkoušela zase podpořit trochu tu chtivost. Svého půlpastevce jsem už od mala na pravidelné miskové jídlo slovně "připravovala" a dala mu ho až ve chvíli, kdy jsem viděla velký zájem. Nevím jestli to v něm bylo nebo jsem to tímhle vypěstovala, ale je žravej.

U psa vaší kamarádky bych se zaměřila na nalezení něčeho spešl eňo ňuňo až mám z toho opratě u tlamy. Ale nesmí se bát čuňačinek. A taky bych nechala psa být chvíli součástí domácnosti, ať můžu pozorovat, co ho nejvíc zaujme. Ono dojít několikrát na zahradu s plnou hrstí různého žrádla a zkoušet .... asi nebude mít moc valný výsledek.

Já vím, že to je nad rámec běžného výcviku v kurzech. Ale já osobně dělám to, že když vidím, že bude problém s motivací ..... nežravý/nehravý pes, nebo pes příliš roztěkaný .... dělám vždycky jednu- dvě hodiny individuální .... abychom přišlli na to jak psa motivovat a pak ho zařadím do skupiny.

Jinak osobně nemám ráda "tvrdé" hladovění .... aby měl pes velký zájem o pamlsky z hladu. Jako vynechat nebo snížit krmnou dávku předcházející odměňování v rámci výcviku ..... to ano. Ale oni stejně nakonec všichni zjistí, že žrádlo je důležité jenom chvíli - než se bříško trochu zaplní.

A nebo kdyby to vůbec nešlo - nebo by se kamarádce nechtělo (to se může taky stát), tak ať na těch výcvikových hodinách trénuje jenom socializaci s povelama pro pastevce ...... a to znamená jenom "pojď", "pomalu" a "stůj". Když si přečtete příspěvky lidí zde na ifauně ohledně pastevců a jejich chování, tak prostě pastevec nedělá nic zbytečného - z jeho pohledu. Přivolání se omezi jenom na to STŮJ (a paníčku si ke mně dojdi). SEDNI je úplně zbytečný, protože se z něj pak vstává - zbytečně vyplýtvaná energie. No a to všechno tak aby to zvládal i mezi psy.

30.1.2019 00:34
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Ruzena_Ruzova napsal(a):
Jako já bych neházela flintu do žita ..... s tou motivací přes lákavé žrádlo v ruce. Ale prostě bych zkoušela zase podpořit trochu tu chtivost. Svého půlpastevce jsem už od mala na pravidelné miskové jídlo slovně "připravovala" a dala mu ho až ve chvíli, kdy jsem viděla velký zájem. Nevím jestli to v něm bylo nebo jsem to tímhle vypěstovala, ale je žravej.

U psa vaší kamarádky bych se zaměřila na nalezení něčeho spešl eňo ňuňo až mám z toho opratě u tlamy. Ale nesmí se bát čuňačinek. A taky bych nechala psa být chvíli součástí domácnosti, ať můžu pozorovat, co ho nejvíc zaujme. Ono dojít několikrát na zahradu s plnou hrstí různého žrádla a zkoušet .... asi nebude mít moc valný výsledek.

Já vím, že to je nad rámec běžného výcviku v kurzech. Ale já osobně dělám to, že když vidím, že bude problém s motivací ..... nežravý/nehravý pes, nebo pes příliš roztěkaný .... dělám vždycky jednu- dvě hodiny individuální .... abychom přišlli na to jak psa motivovat a pak ho zařadím do skupiny.

Jinak osobně nemám ráda "tvrdé" hladovění .... aby měl pes velký zájem o pamlsky z hladu. Jako vynechat nebo snížit krmnou dávku předcházející odměňování v rámci výcviku ..... to ano. Ale oni stejně nakonec všichni zjistí, že žrádlo je důležité jenom chvíli - než se bříško trochu zaplní.

A nebo kdyby to vůbec nešlo - nebo by se kamarádce nechtělo (to se může taky stát), tak ať na těch výcvikových hodinách trénuje jenom socializaci s povelama pro pastevce ...... a to znamená jenom "pojď", "pomalu" a "stůj". Když si přečtete příspěvky lidí zde na ifauně ohledně pastevců a jejich chování, tak prostě pastevec nedělá nic zbytečného - z jeho pohledu. Přivolání se omezi jenom na to STŮJ (a paníčku si ke mně dojdi). SEDNI je úplně zbytečný, protože se z něj pak vstává - zbytečně vyplýtvaná energie. No a to všechno tak aby to zvládal i mezi psy.

Ona nehází flintu do žita, to ne. Jak jsem psala, nějak to nehrotí.

- pes je součástí domácnosti, je to gaučák . Chtěli právě, aby navázali ten vztah tak je zatím doma. Respektive může být kde chce - doma nebo na zahradě. A prý zatím ven nechce téměř vůbec a radši je s nimi doma.

Joooo, děkuji. To bude přesně to co ona chce. Chce jen, aby pes fungoval a nemusí to být nutně na povel sedni nebo ke mě. Zítra jí to předám a myslím si, že tohle bude fakt to, co bude vyhovovat jak jí tak psovi :-).

30.1.2019 07:41
hmn_

XXX.XXX.35.1

při výcviku platí, že ztěžujeme vždy 1 parametr - neboli povely naučit doma, cvičák = ono ztížení, tam tedy budu používat už to naučené. A opravdu bych cvičák používala jen na to ochození v "davu".A podle popisu to žádná temperamentní bomba není. U něj bych hledala ty fajn pamlsky, ať už to bude to syrové, může zkusit doma sušenou svalovinu, plíce, můj miluje játrovky (sušené rozmixované: kuř. játra+mrkev+vajco+vločky+cokoli). A opravdu se dá na odměny naučit, na ten mechanismus hrajeme si (cvičíme) , odměňujeme. Opět zmíním klikr, pes se dá naklikávat i u regulérního žrádla, když budu krmit z ruky, vybudováním reflexu máš rázem odměňujícího se psa

edit: jednoznačně by měla vypilovat povel stůj, sedni není zbytečné, je to poloha "klidovější" než postoj, notabene lehni. Netahání na vodítku samozřejmě. A opravdu doporučuji civilní "povely" jako pán, paní, pes, fenečkaholčička auto, kolo, kraj atd. atd. a chování na ně, tedy že když míjíme lidi, tak je pes na vnější straně svého člověka, když něco jede, tak uhne na kraj a zastaví se a pod......třeba

30.1.2019 09:23
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

hmn_ napsal(a):
při výcviku platí, že ztěžujeme vždy 1 parametr - neboli povely naučit doma, cvičák = ono ztížení, tam tedy budu používat už to naučené. A opravdu bych cvičák používala jen na to ochození v "davu".A podle popisu to žádná temperamentní bomba není. U něj bych hledala ty fajn pamlsky, ať už to bude to syrové, může zkusit doma sušenou svalovinu, plíce, můj miluje játrovky (sušené rozmixované: kuř. játra+mrkev+vajco+vločky+cokoli). A opravdu se dá na odměny naučit, na ten mechanismus hrajeme si (cvičíme) , odměňujeme. Opět zmíním klikr, pes se dá naklikávat i u regulérního žrádla, když budu krmit z ruky, vybudováním reflexu máš rázem odměňujícího se psa

edit: jednoznačně by měla vypilovat povel stůj, sedni není zbytečné, je to poloha "klidovější" než postoj, notabene lehni. Netahání na vodítku samozřejmě. A opravdu doporučuji civilní "povely" jako pán, paní, pes, fenečkaholčička auto, kolo, kraj atd. atd. a chování na ně, tedy že když míjíme lidi, tak je pes na vnější straně svého člověka, když něco jede, tak uhne na kraj a zastaví se a pod......třeba

Ne temperamentní fakt není, spíš takovej pohodlnej. On ani na vodítku nemá snahu tahat, jde si tak v klídečku vedle paničky. Nepotřebuje ani každodenní procházky, dokáže prý celé dny prospat na gauči a nic mu nechybí.

30.1.2019 10:34
Ruzena_Ruzova

XXX.XXX.13.98

Teď se zeptám asi úplně blbě ale .... není klikr na přemýšlivějšího a pomalejšího pastevce moc rychlý? Já učím pracovat s klikrem převážně lidi, co mají temperamentní psy, které nestíhají včas odměňovat. U nich mi příjde (u těch psů), že mají uši stále v pohotovosti. Když jsem zkoušela klikr na KAO, tak mi přišlo, že mu nebyl moc příjemný ten rychlý zvuk (zkoušela jsem dva různé klikry) a dost dlouho mu trvalo než se vytvořil základ .... kliknu když je psova pozornost jinde - pes pozornost věnuje mně v očekávání odměny. A výsledek byl nejčastěji spíš, že jenom otočil hlavu a pak se zase vrátil ke sledování okolí. Já bych se nebála to přeložit jako: "Tak sis klikla, jsi spokojená?" Vše cvičeno v nerušivém domácím prostředí.

A s tím SEDNI ..... s tím měl problém i můj půlpastevec ještě nedávno. Třeba při odložení do sedu za chůze .... za matku přírodu nemohl pochopit, proč si má sedat, když se za chvíli vrátím a jde se dál. Zůstával radši stát jako přibitý. V kurzech jsou těžkopádnější zvířata při povelu SEDNI jak zpomalené filmy .... navíc často s pohledem "prooooč?" Pastevci mi většinu hodiny prostojí nebo proleží. Sednutí podle mého berou jako odpočinkovou polohu výhodnou pro kontrolu okolí. Proto třeba vůbec na kurzech po pastevcích SEDNI nevyžaduji (když majitel naučí fajn, ale neberu to jako povinný cvik, když pes je neochotný), ale vyžaduji LEHNI nebo MÍSTO ..... jako bychom psovi říkali, že teď je potřeba největšího klidu. A STŮJ beru jako základní povel .... mám i dojem, že zvuk toho povelu je jim příjemnější než ostré SEDNI. Oni nejsou ani moc "vzrušiví" na sykání, mlaskání a jiné "pomocné" zvuky. Tohle mám spíš odpozorované, takže to může být jenom můj velmi subjektivní pohled. Ale dle zpětné vazby od kurzistů to zatím funguje.

30.1.2019 13:29
sardullah

XXX.XXX.221.235

orionka napsal(a):

No pastevce jsem nikdy neměla....ale jestli je štěndo něco takového jako byl můj afgán, tak teda nebude kontrolovat kam mu panička mizí....já si prostě myslím, že štěně tak nějak dobře ví, že mu na tom cvičáku panička fakty nikam nezmizí, že ho nakonec zase odveze domů, tak proč by jí kontroloval.....ono možná kdyby mu řekla "tak zlato, jdeme domů" tak by šlo štěndo asi za ní.......
Možná ta záchrana paničky "v ohrožení" by šla.....ale třeba ten pastevec, byť je ještě malé štěndo, ví, kdy je situace reálná a kdy se panička "jenom zbláznila"

30.1.2019 13:55
Malkina

XXX.XXX.50.199

sardullah napsal(a):
No pastevce jsem nikdy neměla....ale jestli je štěndo něco takového jako byl můj afgán, tak teda nebude kontrolovat kam mu panička mizí....já si prostě myslím, že štěně tak nějak dobře ví, že mu na tom cvičáku panička fakty nikam nezmizí, že ho nakonec zase odveze domů, tak proč by jí kontroloval.....ono možná kdyby mu řekla "tak zlato, jdeme domů" tak by šlo štěndo asi za ní.......
Možná ta záchrana paničky "v ohrožení" by šla.....ale třeba ten pastevec, byť je ještě malé štěndo, ví, kdy je situace reálná a kdy se panička "jenom zbláznila"

Manžel chtěl s jezevčíkem kromě nornických zkoušek udělat též barvu a zmrzlo to právě na tom,že pes poznal kdy je to "jenom jako" a úplně ho to přestalo zajímat.Když se reálně dohledává je dobrej dokonce tak dobrej,že si ho žádaj na dohledávání i cizí.Ale uměle nakapanou nebo nataženou stopu okamžitě pozná a prdí na ni..

30.1.2019 14:06
TyVed

XXX.XXX.39.57

marcelaamax napsal(a):
Poprosím o rady, jak motivovat 4 měsíční štěně KAOxSAO. Je to pes kamarádky. Včera se mnou byla poprvé v psí školičce. Je jí jasné, že pes nebude vyloženě nadšeně cvičit a plnit povely atd., to ani nechce. Chce jen takovou tu provozní běžnou poslušnost - přivolání, aby si pes sednul, někdě chvíli počkal a netahal na vodítku. A aby byl schopný fungovat mezi psy, proto ta psí školička.

Jenže pro něho nemá motivaci - vůbec ho nezajímá žrádlo, žádné (jediné co nezkusila je syrové maso, to zkusí příště, tím je krmený), hračky vůbec.... Nezajímají ho ani tak ti cizí psy, má doma svou smečku, teda nezajímají ho ve stylu, jako že by byl jak urvaný ze řetězu a chtěl si hrát, to vůbec. Celou dobu neměl potřebu se vzdalovat od paničky, jen stál nebo seděl a rozhlížel se. Jenže když ona chce, aby něco udělal, tak prostě nemá tu motivaci. Snad chápete. Doma to prý udělá. Ale tady bude radši stát a pozorovat další psy, nebo lidi za plotem. Panička nemá jak získat jeho pozornost. Třeba při nácviku přivolání - kdy výcvikářka psa přidržela a panička ho měla zavolat tak bylo od začátku jasné, že ho panička nezajímá, ani se nepodíval jakým směrem odchází, koukal ven za plot na lidi, co šli okolo a nereagoval ani na hlas. Já tohle neznám, mě psi pozorují už v okamžiku kdy se vzdaluji, takže nevím jak ji poradit. Výcvikářka ji řekla, že je pes asi nažraný a tak nemá důvod se zajímat o žrádlo. Jenže žral jen ráno, pak už ne a cvičák byl v 17 hodin. Tak ji řekla, ať ho tedy před cvičákem nekrmí ani večer. No já nevím, nejsem úplný zastánce toho aby pes kvůli cvičení hladověl, nikdy jsem to nepraktikovala, ale zase já to nepotřebovala, moji psi by se pro žrádlo přetrhli i 5 minut po tom, co dožrali.

Samozřejmě se z toho majitelka psa nijak nehroutí, byla tam poprvé a tak nějak počítala, že to dopadne takhle. Protože ho žrádlo nezajímá ani na procházkách. Bere to v pohodě, jen hledá do příště nějaké rady, jak to zlepšit. Ještě teda zkusí to maso.

Jinak psovi se věnuje - je s nimi zatím vevnitř aby navázali vztah, hraje si s ním, mazlí, má doma pravidla co dodržuje.

Nějaké nápady? Díky.

Jak je to štěndo staré? Tahle obtížná motivovatelnost je docela normální. Ono se těžko radí podrobně, jelikož v té ochotě spolupracovat jsou velké rozdíly. Pokud už štěndo funguje doma, tak nejdřív o samotě někde v cizím prostředí a až bude schopné zvládat nějaké jednotlivé rušivé vlivy, tak pak teprve více vlivů a pak do školičky. Pokud je důvodem socializace, pak bych tam klidně chodil, ale prostě za tím účelem socializace a až se dostatečně vykouká na všechno nové, tak se ta pozornost na psovoda zase zlepší. Musíte si uvědomit, že prostě je to pastevec, nepotřebuje většinou oporu člověka ani když je maličkej a musí pořád dávat pozor, co se děje kolem. Navíc ta mentální dospělost je o dost menší než u kulturního plemene ve stejném věku. A s tím krmím to je opravdu krátká doba, ráno nakrmené štěně bude mít hlad jen když bude celý den lítat a hrát si, pokud není samostatně aktivní, tak nějaké procházky (tím myslím ve zdravé míře) ho prostě neunaví. Není ale důvod k panice, se spoustou trpělivosti, důslednosti a pokud se vždycky zajistí splnění povelu (laskavě samozřejmě) to půjde. A zkuste nějaké ty smradlavé pamlsky, v kombinaci s hladem to může opravdu pomoct.

30.1.2019 14:11
marcelaamax

XXX.XXX.226.253

TyVed napsal(a):
Jak je to štěndo staré? Tahle obtížná motivovatelnost je docela normální. Ono se těžko radí podrobně, jelikož v té ochotě spolupracovat jsou velké rozdíly. Pokud už štěndo funguje doma, tak nejdřív o samotě někde v cizím prostředí a až bude schopné zvládat nějaké jednotlivé rušivé vlivy, tak pak teprve více vlivů a pak do školičky. Pokud je důvodem socializace, pak bych tam klidně chodil, ale prostě za tím účelem socializace a až se dostatečně vykouká na všechno nové, tak se ta pozornost na psovoda zase zlepší. Musíte si uvědomit, že prostě je to pastevec, nepotřebuje většinou oporu člověka ani když je maličkej a musí pořád dávat pozor, co se děje kolem. Navíc ta mentální dospělost je o dost menší než u kulturního plemene ve stejném věku. A s tím krmím to je opravdu krátká doba, ráno nakrmené štěně bude mít hlad jen když bude celý den lítat a hrát si, pokud není samostatně aktivní, tak nějaké procházky (tím myslím ve zdravé míře) ho prostě neunaví. Není ale důvod k panice, se spoustou trpělivosti, důslednosti a pokud se vždycky zajistí splnění povelu (laskavě samozřejmě) to půjde. A zkuste nějaké ty smradlavé pamlsky, v kombinaci s hladem to může opravdu pomoct.

Štěněti jsou 4 měsíce, děkuji za rady, vse předám.

30.1.2019 14:23
TyVed

XXX.XXX.39.57

marcelaamax napsal(a):
Štěněti jsou 4 měsíce, děkuji za rady, vse předám.

jo ještě bych zapomněl. Netrénovat stejné věci opakovaně, stačí 1x2, jinak ho otrávíte. I KAO který poslouchá dobře, se na opakování stejných věcí prostě vykašle.

3.2.2019 10:53
hmn_

XXX.XXX.35.1

se vrátím k tomuto :

Teď se zeptám asi úplně blbě ale .... není klikr na přemýšlivějšího a pomalejšího pastevce moc rychlý?
ne

Když jsem zkoušela klikr na KAO, tak mi přišlo, že mu nebyl moc příjemný ten rychlý zvuk (zkoušela jsem dva různé klikry)
to nebude o rychlosti zvuku ale o zvuku jako takovém, chce to začít se zvukem tlumeným

a dost dlouho mu trvalo než se vytvořil základ .... kliknu když je psova pozornost jinde - pes pozornost věnuje mně v očekávání odměny. A výsledek byl nejčastěji spíš, že jenom otočil hlavu a pak se zase vrátil ke sledování okolí. Já bych se nebála to přeložit jako: "Tak sis klikla, jsi spokojená?" Vše cvičeno v nerušivém domácím prostředí.
tohle mě nutí se zeptat - jak konkrétně začínáš s klikrem?

3.2.2019 11:12
orionka

XXX.XXX.234.108

.... "kliknu když je psova pozornost jinde - pes pozornost věnuje mně v očekávání odměny"....
A není tohle úplně špatně?
Nemělo by to být : Zavolám ( upoutám pozornost) a když se na mě podívá - kliknu
( "teď to bylo správně" )?? Kliknutí by vlastně mělo být pochvala, rychlejší a přesnější než slovo. A po něm by měla přijít odměna.

3.2.2019 11:27
Ruzena_Ruzova

XXX.XXX.13.98

hmn_ napsal(a):
se vrátím k tomuto :

Teď se zeptám asi úplně blbě ale .... není klikr na přemýšlivějšího a pomalejšího pastevce moc rychlý?
ne

Když jsem zkoušela klikr na KAO, tak mi přišlo, že mu nebyl moc příjemný ten rychlý zvuk (zkoušela jsem dva různé klikry)
to nebude o rychlosti zvuku ale o zvuku jako takovém, chce to začít se zvukem tlumeným

a dost dlouho mu trvalo než se vytvořil základ .... kliknu když je psova pozornost jinde - pes pozornost věnuje mně v očekávání odměny. A výsledek byl nejčastěji spíš, že jenom otočil hlavu a pak se zase vrátil ke sledování okolí. Já bych se nebála to přeložit jako: "Tak sis klikla, jsi spokojená?" Vše cvičeno v nerušivém domácím prostředí.
tohle mě nutí se zeptat - jak konkrétně začínáš s klikrem?

jak konkrétně začínáš s klikrem?

.... tak jak mi to funguje na všechny ostatní ..... nejdřív naučit spojení "klik" příjde odměna .... takže je jedno jestli v sedu nebo ve stoji .... nejdřív nabídnu pár pamlsků bez jakéhokoliv upozornění - abych navnadila ..... a když mám pozornost (ať už na ruku, nebo oční kontakt, když to pes umí) začnu prokládat jídlo kliknutím ..... pak už se držím toho že "lekci" začínám kliknutím a podáním odměny .... jestli vazba funguje ověřuji tím, že po několikáté lekci kliknu v momentě, kdy psovu pozornost nemám a jestli se otočí a očekává pamlsek (ať už jenom čuměním někam nebo do očí) tak mám skoro vyhráno. Já bych spíš řekla, že v tomhle případě prostě to žrádlo není fakt takový prim ..... že se ten reflex asi musí víc zafixovat. Ale překvapilo mne to dost. No tak KAO nebyl už žádný štěndo, byly mu už dva roky. Ale myslím, že vztah jsem s ním měla (a mám) dobrý. Spíš je ze mne nadšenější když spolu někam vyrazíme. Já jsem taky takový očumovací typ ... takže žádná honička a spíš kochání se. Nemám s ním sebemenší problém .... asi jsme na stejné vlnové délce. Ale tak jsem zkoušela s ním dělat i něco jiného ..... naučila jsem ho podávat dřevo ..... ale funguje spíš na pohlazení a slovní pochvalu, než na to žrádlo. Na "ty mi krásně pomáháš" vrtí ocasem jak divej. Ten klikr jsem víceméně jenom zkoušela ..... nikdy nevím, co mi kdo do kurzu přivede .... takže na psech kamarádů zkouším kde co.

3.2.2019 11:28
Ruzena_Ruzova

XXX.XXX.13.98

orionka napsal(a):
.... "kliknu když je psova pozornost jinde - pes pozornost věnuje mně v očekávání odměny"....
( "teď to bylo správně" )?? Kliknutí by vlastně mělo být pochvala, rychlejší a přesnější než slovo. A po něm by měla přijít odměna.

.... to je jenom test. Jestli je tam už ten reflex.

Já se základy učila z videí a článků Katky Lerlové (já to vždycky chci vidět v praxi) .... ta to taky používá.

3.2.2019 12:06
TyVed

XXX.XXX.55.114

Ruzena_Ruzova napsal(a):
jak konkrétně začínáš s klikrem?

.... tak jak mi to funguje na všechny ostatní ..... nejdřív naučit spojení "klik" příjde odměna .... takže je jedno jestli v sedu nebo ve stoji .... nejdřív nabídnu pár pamlsků bez jakéhokoliv upozornění - abych navnadila ..... a když mám pozornost (ať už na ruku, nebo oční kontakt, když to pes umí) začnu prokládat jídlo kliknutím ..... pak už se držím toho že "lekci" začínám kliknutím a podáním odměny .... jestli vazba funguje ověřuji tím, že po několikáté lekci kliknu v momentě, kdy psovu pozornost nemám a jestli se otočí a očekává pamlsek (ať už jenom čuměním někam nebo do očí) tak mám skoro vyhráno. Já bych spíš řekla, že v tomhle případě prostě to žrádlo není fakt takový prim ..... že se ten reflex asi musí víc zafixovat. Ale překvapilo mne to dost. No tak KAO nebyl už žádný štěndo, byly mu už dva roky. Ale myslím, že vztah jsem s ním měla (a mám) dobrý. Spíš je ze mne nadšenější když spolu někam vyrazíme. Já jsem taky takový očumovací typ ... takže žádná honička a spíš kochání se. Nemám s ním sebemenší problém .... asi jsme na stejné vlnové délce. Ale tak jsem zkoušela s ním dělat i něco jiného ..... naučila jsem ho podávat dřevo ..... ale funguje spíš na pohlazení a slovní pochvalu, než na to žrádlo. Na "ty mi krásně pomáháš" vrtí ocasem jak divej. Ten klikr jsem víceméně jenom zkoušela ..... nikdy nevím, co mi kdo do kurzu přivede .... takže na psech kamarádů zkouším kde co.

No náš pes KAO s klickerem fungoval okamžitě a dodnes když ho chci naučit něco nového, tak ho vytáhnu, i když jinak mi to jenom překáží v ruce, venku se to prostě používat nedá, nebo já teda neumím držet vodítko, klikat a rozdávat pamlsky a ještě dávat pozor na nějaké okolní sebevrahy.

Teď máme nově prcka fenku KAO a tu klicker prostě nebere, i když celkově je mnohem ochotnější ke spolupráci s člověkem než ten pes. Na rozdíl od psa je příšerně žravá a jakmile zjistí, že bude pamlsek, tak kdyby kolem padaly stromy, nějaký zvuk jí nezajímá a naprosto se na něj zatím není schopná soustředit (3 měsíce) Všechno jí učím tak, že to předvedeme se psem, ona se podívá co dělá on a za co dostal a pokud se dokáže soustředit a nesnaží se mu šlohnout ten pamlsek, tak hned napodobuje jeho chování. A zlepšil se nám i pes, jelikož když je o pamlsky konkurence, tak zájem mírně stoupnul. Ale bude to kus od kusu, každý z těch dvou je uplně jiný, on je přírodní pastevec ( a byl i když byl malý) a ona je skoro služebák.

3.2.2019 12:10
hmn_

XXX.XXX.35.1

orionka napsal(a):

v prvé řadě se musí pes naklikat, tzn. vytvořit reflex klik=odměna
bez toho to nemá smysl

Já bych spíš řekla, že v tomhle případě prostě to žrádlo není fakt takový prim ..... že se ten reflex asi musí víc zafixovat
ono hlavně u toho pastevce musí zájem o žrádlo přijít od psa, tedy ne že něco milostivě a pro člověka sežere
a čekala bych i, že si ho nakliká vlastní člověk, jednak má možnost vystihnout ten správný okamžik a naklikávat x krát denně, a pak cizí je cizí, i když kamarád

3.2.2019 12:52
sardullah

XXX.XXX.189.104

teď budu mimo téma...ale v návaznosti na plemeno KAO...
vy kdo tohle plemeno máte...měli jste...

s těmi pár majiteli KAO, co jsem mluvila, tak většinou psa prezentují tak, že nechce být v domě, že chce být venku a hlídat....

je možné mít takového psa v režimu...přes den si vyber, kde budeš chtít být...na zahradě nebo doma, ale večer spaní v domě??.....když na to bude zvyklý od štěněte nebo je to prostě kravina a mám si tohle plemeno škrtnou z kandidátů na budoucího "anděla strážného"

3.2.2019 13:59
bodlinka

XXX.XXX.237.163

Norinku zavřít na noc lze, ale že by z toho byla nějak nadšená...

3.2.2019 14:07
orionka

XXX.XXX.234.108

....."v prvé řadě se musí pes naklikat, tzn. vytvořit reflex klik=odměna
bez toho to nemá smysl".....

Jasně, že se musí nejdřív "naklikat". Ale vždycky jsem si myslela, že klikáním lákat je špatně a myslím si to pořád.

3.2.2019 14:13
hmn_

XXX.XXX.35.1

orionka napsal(a):
....."v prvé řadě se musí pes naklikat, tzn. vytvořit reflex klik=odměna
bez toho to nemá smysl".....

Jasně, že se musí nejdřív "naklikat". Ale vždycky jsem si myslela, že klikáním lákat je špatně a myslím si to pořád.

klikáním se neláká, ale je to test, zda je dostatečně vybudován reflex. Ono to má vypadat nějak tak, že když klikneš,tak je pejsek jako loutka na špagátcích veden mozkem k tobě pro odměnu

3.2.2019 14:19
sardullah

XXX.XXX.189.104

bodlinka napsal(a):
Norinku zavřít na noc lze, ale že by z toho byla nějak nadšená...

No to jsem myslela....než by se pes cítil v tomhle režimu nepříjemně, tak si ho fakty škrtnu....ono problém je, že z těch lidí, co mají kavkaze-co znám není nikdo, kdo by tenhle režim měl a mohl relevantně říct, chtěli jsme to tak, ale pes řekl, že ne a tudíž to nejde...všichni ti psi jsou ve venkovním režimu, takže do baráku přijdou max "na návštěvu" a za chvíli už se zase hrnou ven.....

3.2.2019 14:34
bodlinka

XXX.XXX.237.163

sardullah napsal(a):
No to jsem myslela....než by se pes cítil v tomhle režimu nepříjemně, tak si ho fakty škrtnu....ono problém je, že z těch lidí, co mají kavkaze-co znám není nikdo, kdo by tenhle režim měl a mohl relevantně říct, chtěli jsme to tak, ale pes řekl, že ne a tudíž to nejde...všichni ti psi jsou ve venkovním režimu, takže do baráku přijdou max "na návštěvu" a za chvíli už se zase hrnou ven.....

jo, ale nebude to tím, že by je dovnitř nikdo nepouštěl, spíš prostě ten pes chce jít tak max na tu návštěvu jako dobře, můžu Noru zavřít do chodby a ta tam bude spát, ale když otevřu dveře a volám jí dovnitř, tak jde jak smrad se sklopenýma ušima. A když je v létě všude otevřeno, tak půjde v nestřeženém okamžiku třeba sežrat kočkám žrádlo, ale že by si šla domů třeba dobrovolně lehnout, to ne. Sama se vystěhovala trvale na zahradu, když jí byl možná měsíc, prostě doma bylo příliš horko.

3.2.2019 14:37
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

bodlinka napsal(a):
jo, ale nebude to tím, že by je dovnitř nikdo nepouštěl, spíš prostě ten pes chce jít tak max na tu návštěvu jako dobře, můžu Noru zavřít do chodby a ta tam bude spát, ale když otevřu dveře a volám jí dovnitř, tak jde jak smrad se sklopenýma ušima. A když je v létě všude otevřeno, tak půjde v nestřeženém okamžiku třeba sežrat kočkám žrádlo, ale že by si šla domů třeba dobrovolně lehnout, to ne. Sama se vystěhovala trvale na zahradu, když jí byl možná měsíc, prostě doma bylo příliš horko.

Takže ani jako štěně nechtěla být doma? Ta známá právě co mají toho KAOxSAO, tak ten naopak vůbec nechce ven. Tak jsem si říkala, že z toho asi vyroste . Ale oni když mu dají vybrat tak jde okamžitě dovnitř a je věčně vyvalený na gauči, v noci spí v posteli. Ven sám vůbec nechce a když ho tam nechají tak chce hned domů.

3.2.2019 14:47
bodlinka

XXX.XXX.237.163

marcelaamax napsal(a):
Takže ani jako štěně nechtěla být doma? Ta známá právě co mají toho KAOxSAO, tak ten naopak vůbec nechce ven. Tak jsem si říkala, že z toho asi vyroste . Ale oni když mu dají vybrat tak jde okamžitě dovnitř a je věčně vyvalený na gauči, v noci spí v posteli. Ven sám vůbec nechce a když ho tam nechají tak chce hned domů.

Právě že ne. Já bych je /Noru a bratra) klidně ještě doma měla, protože mi přišlo, že začátek dubna je dost brzo na stěhování prťousů ven, ale jak byli vevnitř, tak kňourali, že horko. Tak šli bydlet na terasu pod lavičku a od té doby prostě bydlí venku. Dobrovolně.

3.2.2019 14:53
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

bodlinka napsal(a):
Právě že ne. Já bych je /Noru a bratra) klidně ještě doma měla, protože mi přišlo, že začátek dubna je dost brzo na stěhování prťousů ven, ale jak byli vevnitř, tak kňourali, že horko. Tak šli bydlet na terasu pod lavičku a od té doby prostě bydlí venku. Dobrovolně.

Jasně, chápu. Já teda kromě té známé neznám taky nikoho, kdo by měl pastevce doma, ale tam je to spíš o tom, že to ani nezkoušeli. Tak uvidíme, jestli tenhle nakonec bude chtít ven nebo ne.

3.2.2019 15:15
Ruzena_Ruzova

XXX.XXX.13.98

Moji čechohoráci zase spíš ..... venku mokro - hurá spát do chodby ...... venku sníh nebo čerstvá (nerozšlapaná) kupa písku/štěrku - hurá spát venku (a hlavně kutat ty ďůlky).

3.2.2019 16:04
sardullah

XXX.XXX.189.104

marcelaamax napsal(a):

No to by byl můj sen....

3.2.2019 16:06
marcelaamax

XXX.XXX.226.157

sardullah napsal(a):
No to by byl můj sen....

No jswm zvědavá jestli mu to vydrží, zatím to gaučák je, ale jsou mu jen 4 měsíce, tak třeba z toho vyroste 😁

3.2.2019 16:13
hmn_

XXX.XXX.35.1

marcelaamax napsal(a):
Jasně, chápu. Já teda kromě té známé neznám taky nikoho, kdo by měl pastevce doma, ale tam je to spíš o tom, že to ani nezkoušeli. Tak uvidíme, jestli tenhle nakonec bude chtít ven nebo ne.

tak můj pastevec, ale evropský, pobyt doma zná, v zimě doma spí, jaro-léto-podzim má režim volný ale vždy přijde spát vedle mě do postele. Když jsme oba pryč,je doma.

3.2.2019 16:21
TyVed

XXX.XXX.22.120

marcelaamax napsal(a):
No jswm zvědavá jestli mu to vydrží, zatím to gaučák je, ale jsou mu jen 4 měsíce, tak třeba z toho vyroste 😁

No oni pohodlí neodmítají, ale myslel bych na to, jak jim bude v posteli vyhovovat 70kg psa, kterému za pár měsíců nikdo nevysvětlí, že teď už tam nesmí. Pravidla se musí nastavovat malému štěněti a udržet je, dokud nejsou pro šelmu přirozeností.

3.2.2019 19:18
sardullah

XXX.XXX.35.225

marcelaamax napsal(a):

No je kláásnej...

3.2.2019 19:19
sardullah

XXX.XXX.221.235

hmn_ napsal(a):
tak můj pastevec, ale evropský, pobyt doma zná, v zimě doma spí, jaro-léto-podzim má režim volný ale vždy přijde spát vedle mě do postele. Když jsme oba pryč,je doma.

No na to jsem zapomněla...pokud není nikdo doma...což je max 2-3 hoďky jednou za čas, tak pesany taky zavíráme doma....takže i toto bych preferovala.

3.2.2019 19:22
sardullah

XXX.XXX.221.235

TyVed napsal(a):
No oni pohodlí neodmítají, ale myslel bych na to, jak jim bude v posteli vyhovovat 70kg psa, kterému za pár měsíců nikdo nevysvětlí, že teď už tam nesmí. Pravidla se musí nastavovat malému štěněti a udržet je, dokud nejsou pro šelmu přirozeností.

No ani 70-ti kilovej pes v posteli nevadí....momentálně tam mám nakýblovaný 2 padesátikilový, ale je jim v posteli hic, tak tam moc dlouho nevydržej....což je škoda, mám ráda když spí se mnou, dobře se mi při tom jejich spokojeným oddechování usíná........takže u nás je pes v posteli žádoucí a pokud by měl zájem tam spát, tak bych byla jedině ráda.......

3.2.2019 20:31
TyVed

XXX.XXX.22.120

sardullah napsal(a):
No ani 70-ti kilovej pes v posteli nevadí....momentálně tam mám nakýblovaný 2 padesátikilový, ale je jim v posteli hic, tak tam moc dlouho nevydržej....což je škoda, mám ráda když spí se mnou, dobře se mi při tom jejich spokojeným oddechování usíná........takže u nás je pes v posteli žádoucí a pokud by měl zájem tam spát, tak bych byla jedině ráda.......

Jo tak pokud to nebude vadit, ani kdyz bude velkej, tak je to pohoda

Jinak myslím, že kdyby Vám někdo vybral klidného jedince, tak asi v domácím režimu fungovat může, pokud tedy psychicky přežijete to štěně. Přes den dovnitř a ven podle libosti asi nebude vůbec problém, pokud nevyfásnete šílence s temperamentem maliny, jako je to u nás.

Ovšem nevím, jak to bude v noci, když se něco venku šustne. Ona ta strážní aktivita výrazně stoupá. Možná Vás bude budit. Myslím , že jedna z věcí, na které se skoro nedá zvyknout je, když se vám pár cm od hlavy vztekle rozeřve kavkazan, kterého si zrovna mazlíte a vyletí něco “řešit”. To je hroznej šok

3.2.2019 21:17
sardullah

XXX.XXX.221.235

TyVed napsal(a):
Jo tak pokud to nebude vadit, ani kdyz bude velkej, tak je to pohoda

Jinak myslím, že kdyby Vám někdo vybral klidného jedince, tak asi v domácím režimu fungovat může, pokud tedy psychicky přežijete to štěně. Přes den dovnitř a ven podle libosti asi nebude vůbec problém, pokud nevyfásnete šílence s temperamentem maliny, jako je to u nás.

Ovšem nevím, jak to bude v noci, když se něco venku šustne. Ona ta strážní aktivita výrazně stoupá. Možná Vás bude budit. Myslím , že jedna z věcí, na které se skoro nedá zvyknout je, když se vám pár cm od hlavy vztekle rozeřve kavkazan, kterého si zrovna mazlíte a vyletí něco “řešit”. To je hroznej šok

No tak pes bude určo holčička .....kavkazan je zatím jednou z několika možností, top ten je pro mě SAO, ale manžel se cuká......jsem asi blázen, že dalšího psa řeším už teď, kdy jsou moji pesani...sice starší, ale zdraví (musim zaťukat, ať to nezakřiknu), ale až nastane ten čas, tak opravdu nechci řešit jakýho psa si pořídíme....další varianty jsou moskevák (top ten mého manžela, protože je na bernardýny a tehle plemeno se jim podobá, mě se do něj moc nechce, tak by místo něho mohl projít "barevnej" kavkazák-ne vlkoš), eventuelně pyrenejec a na posledním místě tibetská doga..........bohužel zatímco já koukám hlavně na povahu, tak manželovi se musí pes líbit vzhledově, takže hledám kompromis...já bych brala i anatola, ale ten "vzhledově neprošel".......
Bože dej ať se najde pastevecká holčička, která si ráda polebedí na gauči a která se mnou bude spát v posteli.......no když holt ne, tak jí nutit nebudem......

Momentálně mám pesany, kteří právě v noci řeší každou "kravinu"...to co je přes den nechává naprosto v klidu je v noci problém....v noci je rozštěká skoro všechno, když jsou zavření, tak je klid....teda pokud se venku neděje něco echt divnýho nebo pokud nám po dvoře a zahradě nepochoduje ježek....to je potom poplach několikrát za noc.. ...

4.2.2019 10:13
hmn_

XXX.XXX.35.1

top ten je pro mě SAO
a říká se, SAO nejdřív přemýšlí a pak jedná, KAO nejdřív jedná a pak jedná

jako ono je dobré si představit, že se netrefíš na zrovna vyrovnané zvíře a co konkrétního to u takové které plemenné povahy a hmotnosti znamená.....taky můžeš mít utrum s procházkami, třeba

4.2.2019 11:24
sardullah

XXX.XXX.221.235

hmn_ napsal(a):
top ten je pro mě SAO
a říká se, SAO nejdřív přemýšlí a pak jedná, KAO nejdřív jedná a pak jedná

jako ono je dobré si představit, že se netrefíš na zrovna vyrovnané zvíře a co konkrétního to u takové které plemenné povahy a hmotnosti znamená.....taky můžeš mít utrum s procházkami, třeba

Jo tak toho jsem si vědomá.....jako pastevec není můj rozmar nebo nedej bože, že bych chtěla být namachrovaná s nějakým "zabijákem draků".
Když jsme vybírali štěně-plemeno k afgánovi, tak to bylo děsný....manžel jel typicky-to se mi líbí...to se mi nelíbí.....já s argumentací, proč toho konkrétního psa ne...a co třeba tohodle...ten se mu zas nelíbil, jediný pes na kterém jsme se tak nějak shodli byla německá doga, ale strach, že mi umře třeba ve 4-5-ti letech byl větší než touha po tomhle úžasném a majestátním zvířeti....nakonec jsme čirou náhodou pořídili naše současné psy........no nechci podobný scénář zažít, až moji pesani odejdou...

Ono je to těžký........když si sednu a řeknu si co od psa očekávám a jaká povaha
(tedy obecně, ono i každý jedinec ze stejného vrhu může být povahově diametrálně odlišne)
by mi vyhovovala, tak mi bohužel vychází jen plémě pastevecké popř chrtí-jako varianta bytová vhodná i do města "mezi lidi"....takže za těch několik let už jsem přečetla kde co a hlavně jakmile zjistim, že někdo má pastevce....ale i toho moskeváka...i tu tibetskou dogu, tak provádím výslech...co a jak....jaký je život s takovým psem.......

Zatím nejlíp...povahově nejvíc vyhovující pro mě vychází saoš, tam i znám několik majitelů, kteří ho mají v režimu stejně jako mám já pesany a i v tý posteli a pes je spokojenej, že je s rodinou (u KAO jsem na nikoho takovýho nenarazila..čemuž se moc nedivým, většinou si asi nikdo nepořídí medvědoidního pastevce, aby si ho doma nacpal do postele)......u těch moskeváků je to jak kterej.....u některých bych řekla "jo to je to pravý" a pak je další, u kterého si řeknu "no tak tohle nee" (tím myslím povahu) už jsem taky slyšela, že moskevák je takový, jakého si ho člověk udělá, ale tak nějak nevím, prostě celkově mám z tohodle plemene smíšené pocity......no a pak ten kavkazan.....ten, který nejdřív jedná a pak teprve myslí, na tom se všichni ve své podstatě shodují......povahově taky každej trošičku jinej, ale ten základ tam je.......a bohužel mi vychází líp než moskevák....resp. tak nějak člověk ví do čeho jde, u těch moskeváků mi to přijde jako sázka do loterie a to i přesto, že jejich majitelé většinou mluví o tomto plemeni v superlativech....
No a pak bílý anděl - pyrenejec......naprosto úžasná záležitost, žádný tak velký radikál, ale když dojde na věc a má bránit rodinu, tak do toho půjde......naprosto úžasný plemeno k dětem......k domácím zvířatům.......navíc bonus-manželovi se líbí, na mě už je přeci jen povahově mírnější než bych si představovala, ale ještě eventuelní schůdná varianta........
No jak říkám....času ještě doufám několik let...třeba se mezitím zakáže i kupírování ocasů, tím pádem člověk sežene nekupírovanou středoasijku s ušima i ocasem,...ideálně zrzavo-bílou, doma-před manželem (ten pozná jen kupírovaný saoše) se to bude vydávat za křížence bernardýnečka a spokojení budeme všichni ....

4.2.2019 11:29
GAELLE

XXX.XXX.55.67

sardullah napsal(a):
Jo tak toho jsem si vědomá.....jako pastevec není můj rozmar nebo nedej bože, že bych chtěla být namachrovaná s nějakým "zabijákem draků".
Když jsme vybírali štěně-plemeno k afgánovi, tak to bylo děsný....manžel jel typicky-to se mi líbí...to se mi nelíbí.....já s argumentací, proč toho konkrétního psa ne...a co třeba tohodle...ten se mu zas nelíbil, jediný pes na kterém jsme se tak nějak shodli byla německá doga, ale strach, že mi umře třeba ve 4-5-ti letech byl větší než touha po tomhle úžasném a majestátním zvířeti....nakonec jsme čirou náhodou pořídili naše současné psy........no nechci podobný scénář zažít, až moji pesani odejdou...

Ono je to těžký........když si sednu a řeknu si co od psa očekávám a jaká povaha
(tedy obecně, ono i každý jedinec ze stejného vrhu může být povahově diametrálně odlišne)
by mi vyhovovala, tak mi bohužel vychází jen plémě pastevecké popř chrtí-jako varianta bytová vhodná i do města "mezi lidi"....takže za těch několik let už jsem přečetla kde co a hlavně jakmile zjistim, že někdo má pastevce....ale i toho moskeváka...i tu tibetskou dogu, tak provádím výslech...co a jak....jaký je život s takovým psem.......

Zatím nejlíp...povahově nejvíc vyhovující pro mě vychází saoš, tam i znám několik majitelů, kteří ho mají v režimu stejně jako mám já pesany a i v tý posteli a pes je spokojenej, že je s rodinou (u KAO jsem na nikoho takovýho nenarazila..čemuž se moc nedivým, většinou si asi nikdo nepořídí medvědoidního pastevce, aby si ho doma nacpal do postele)......u těch moskeváků je to jak kterej.....u některých bych řekla "jo to je to pravý" a pak je další, u kterého si řeknu "no tak tohle nee" (tím myslím povahu) už jsem taky slyšela, že moskevák je takový, jakého si ho člověk udělá, ale tak nějak nevím, prostě celkově mám z tohodle plemene smíšené pocity......no a pak ten kavkazan.....ten, který nejdřív jedná a pak teprve myslí, na tom se všichni ve své podstatě shodují......povahově taky každej trošičku jinej, ale ten základ tam je.......a bohužel mi vychází líp než moskevák....resp. tak nějak člověk ví do čeho jde, u těch moskeváků mi to přijde jako sázka do loterie a to i přesto, že jejich majitelé většinou mluví o tomto plemeni v superlativech....
No a pak bílý anděl - pyrenejec......naprosto úžasná záležitost, žádný tak velký radikál, ale když dojde na věc a má bránit rodinu, tak do toho půjde......naprosto úžasný plemeno k dětem......k domácím zvířatům.......navíc bonus-manželovi se líbí, na mě už je přeci jen povahově mírnější než bych si představovala, ale ještě eventuelní schůdná varianta........
No jak říkám....času ještě doufám několik let...třeba se mezitím zakáže i kupírování ocasů, tím pádem člověk sežene nekupírovanou středoasijku s ušima i ocasem,...ideálně zrzavo-bílou, doma-před manželem (ten pozná jen kupírovaný saoše) se to bude vydávat za křížence bernardýnečka a spokojení budeme všichni ....

Doga je i můj ideál krásy a top pes. Moje kamarádka již pochovala jich asi 7, hrůza. Dožijou se max 7-9 let. Vlkodav to samé. My měli křížence vlkodava a NO a byli jsme nadšeni. Teď taky hledáme náhradu a nemůžem se shodnout. Přítelovi taky se líbí ten KAO ale to fakt nechci. Můj kamarád na šumavě má dvě moskevačky jsou úplně super, jsou venku ale válí se i s ním doma na koberci u krbu. No a pak si jdou ustlat ven do sněhu. Co za rasu máte vy teď? My to vidíme buď na černého NO (pes musí být černý ) a nebo flanderský bouvier.

4.2.2019 11:55
bodlinka

XXX.XXX.237.163

Když ono je to těžký. Nora třeba očividně popisy svých rodičovských plemen nečetla a vzhledem i povahou předstírá, že je leonberger.

4.2.2019 11:56
rájka999

XXX.XXX.33.214

sardullah napsal(a):

U toho SAO si ji přece nemusíte nechat kupírovat celkově

4.2.2019 12:01
rájka999

XXX.XXX.33.214

GAELLE napsal(a):
Doga je i můj ideál krásy a top pes. Moje kamarádka již pochovala jich asi 7, hrůza. Dožijou se max 7-9 let. Vlkodav to samé. My měli křížence vlkodava a NO a byli jsme nadšeni. Teď taky hledáme náhradu a nemůžem se shodnout. Přítelovi taky se líbí ten KAO ale to fakt nechci. Můj kamarád na šumavě má dvě moskevačky jsou úplně super, jsou venku ale válí se i s ním doma na koberci u krbu. No a pak si jdou ustlat ven do sněhu. Co za rasu máte vy teď? My to vidíme buď na černého NO (pes musí být černý ) a nebo flanderský bouvier.

Teď mě tak napadá, a na ardenského bouviera jste koukala?

4.2.2019 12:04
GAELLE

XXX.XXX.55.67

rájka999 napsal(a):
Teď mě tak napadá, a na ardenského bouviera jste koukala?

ne. mám dojem že je menší a světlý. Musím se podívat. Díky za tip

4.2.2019 12:07
rájka999

XXX.XXX.33.214

GAELLE napsal(a):

Je cca o 3cm menší než NO a jsou i černí. K sehnání v Německu

4.2.2019 12:10
GAELLE

XXX.XXX.55.67

rájka999 napsal(a):
Je cca o 3cm menší než NO a jsou i černí. K sehnání v Německu

už jsem koukala na standart. Taky by možná nebyl marný. A dostala jsem tip i na chs černých NO zde v ČR. Moje kamarádka ve Francii chová pracovní ale je to dálka (až v Pyrenejích) a cena taky dost vysoká a k tomu doprava .............nic moc. Vidím že není snadné najít psa s PP podle představ. Nás si vždy našli psi sami, žádné jsme nikdy nekupovali S tou černou jsem trochu ujetá já vím

4.2.2019 12:12
Machalkova

XXX.XXX.241.20

Dobrý den, prosím máme doma nového pejska, navštívila jsem obchodní dům, kde je opravdu hodně granulí a konzerv, poradíte mi prosím, kde bych mohla najít kvalitní granule a krmivo pro psa? podle čeho to poznám?

4.2.2019 12:23
rájka999

XXX.XXX.33.214

Machalkova napsal(a):
Dobrý den, prosím máme doma nového pejska, navštívila jsem obchodní dům, kde je opravdu hodně granulí a konzerv, poradíte mi prosím, kde bych mohla najít kvalitní granule a krmivo pro psa? podle čeho to poznám?

Kupujte, tedy objednávejte přes internet.
Jako vodítko si přečtěte toto https://www.granule.cz/Clanky/Zajimave-clanky/Jake-granule-jsou-nejlepsi
Z kvalitních, N&D, Wolfsblut, Barking heads, Purizon, aj.

4.2.2019 12:24
bodlinka

XXX.XXX.237.163

Machalkova napsal(a):

ty opravdu kvalitní se neprodávají v obchodním domě

4.2.2019 12:33
rájka999

XXX.XXX.33.214

GAELLE napsal(a):
už jsem koukala na standart. Taky by možná nebyl marný. A dostala jsem tip i na chs černých NO zde v ČR. Moje kamarádka ve Francii chová pracovní ale je to dálka (až v Pyrenejích) a cena taky dost vysoká a k tomu doprava .............nic moc. Vidím že není snadné najít psa s PP podle představ. Nás si vždy našli psi sami, žádné jsme nikdy nekupovali S tou černou jsem trochu ujetá já vím

Myslím, že by se k Vám hodil o něco více než flander. Ale je jich málo, takže cena bude hodně vysoko. Ale u těch Němců se poptat můžete.

4.2.2019 12:34
GAELLE

XXX.XXX.55.67

rájka999 napsal(a):
Myslím, že by se k Vám hodil o něco více než flander. Ale je jich málo, takže cena bude hodně vysoko. Ale u těch Němců se poptat můžete.

rozhodně díky za tip

4.2.2019 12:36
rájka999

XXX.XXX.33.214

GAELLE napsal(a):
rozhodně díky za tip

Za málo když mě ještě něco napadne, písnu Vám

4.2.2019 12:43
GAELLE

XXX.XXX.55.67

rájka999 napsal(a):
Za málo když mě ještě něco napadne, písnu Vám

super. díky moc

4.2.2019 13:03
orionka

XXX.XXX.234.108

GAELLE napsal(a):

Ten je tak ošklivý, až je hezký :-))

4.2.2019 13:49
GAELLE

XXX.XXX.55.67

orionka napsal(a):
Ten je tak ošklivý, až je hezký :-))

a zde náš "nebožtík"

4.2.2019 16:06
orionka

XXX.XXX.234.108

GAELLE napsal(a):
a zde náš "nebožtík"

A o velkém černém knírači jste neuvažovala?

4.2.2019 16:16
sardullah

XXX.XXX.221.235

GAELLE napsal(a):

Teď mám křížence bernardýna a berňáka......

4.2.2019 16:21
sardullah

XXX.XXX.221.235

bodlinka napsal(a):
Když ono je to těžký. Nora třeba očividně popisy svých rodičovských plemen nečetla a vzhledem i povahou předstírá, že je leonberger.

Moje fena to taky nečetla...do hodnýho berňáčka a dobráckýho bernardýnečka má hodně daleko.... ...ona si právě spíš hraje na toho pastevce....ostatní její sourozenci jsou "normální"...resp. povahy tak nějak odpovídajícím plemenům ze kterých vzešli....my měli to štěstí, že naše fena je prostě "jiná"

4.2.2019 16:25
sardullah

XXX.XXX.221.235

rájka999 napsal(a):
U toho SAO si ji přece nemusíte nechat kupírovat celkově

No ale to bych si štěně musela vybrat ještě před kupírováním, protože ocásky většinou dělaj všichni a já bych se pro konkrétní štěndo rozhodla ráda až tak v 6-tém týdnu a to už jsou ocásky dávno pryč

4.2.2019 16:29
GAELLE

XXX.XXX.55.67

orionka napsal(a):
A o velkém černém knírači jste neuvažovala?

taky. Jeden náš soused má velkého pepř a sůl a je to impozantní pes. Jde mi kromě vzhledu taky o povahu, holt jsme zvyklí na ty učenlivé oddané ovčáky a jejich křížence. Kdyby klasický NO nebyl na tom tak blbě se zdravím asi jdeme zas do něj.

4.2.2019 16:48
sardullah

XXX.XXX.221.235

GAELLE napsal(a):
taky. Jeden náš soused má velkého pepř a sůl a je to impozantní pes. Jde mi kromě vzhledu taky o povahu, holt jsme zvyklí na ty učenlivé oddané ovčáky a jejich křížence. Kdyby klasický NO nebyl na tom tak blbě se zdravím asi jdeme zas do něj.

Já teda musím s ostudou říct, že pro mě je knírač špatně čitelnej pes.....respektive nejen knírači i pinčové a většina teriérů...........ale velkej černej se mi líbí...

4.2.2019 16:52
orionka

XXX.XXX.234.108

GAELLE napsal(a):

Ale knírač je minimálně stejně učenlivý jako NO. Pamatováka má většího, oddanost možná taky, možná je na majiteli závislejší. Je to pan Pes.

4.2.2019 16:54
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

GAELLE napsal(a):

Ještě mě napadá co chodský pes? To už je "malé"?

4.2.2019 17:17
Ruzena_Ruzova

XXX.XXX.13.98

U kníračů prej ale platí, že se hůř přeučují (oproti NO), když si něco špatně zafixují. Jestli to výjde, tak za 2-3 týdny poreferuji.

4.2.2019 17:20
GAELLE

XXX.XXX.55.67

marcelaamax napsal(a):
Ještě mě napadá co chodský pes? To už je "malé"?

ten se mi taky líbí ale jak říkáte je to "malé"

4.2.2019 17:21
GAELLE

XXX.XXX.55.67

Ruzena_Ruzova napsal(a):
U kníračů prej ale platí, že se hůř přeučují (oproti NO), když si něco špatně zafixují. Jestli to výjde, tak za 2-3 týdny poreferuji.

tak to budu ráda. Ale to prý ten bouvier taky. Zas oproti ovčákovi si prý vše zapamatuje na pořád a nemusí se mu povely pořád znovu "osvěžovat" ............pojedem se podívat do jedné chs kde paní s nima pase ovce. Naživo je to nejlepší.

4.2.2019 18:18
orionka

XXX.XXX.234.108

Ruzena_Ruzova napsal(a):

Velký nebo střední? Černý nebo pepř ?

4.2.2019 18:43
megi-the-dog

XXX.XXX.211.161

bodlinka napsal(a):
ty opravdu kvalitní se neprodávají v obchodním domě

ále jo, Zvěrokruh prodává Canagan, N&D a ještě něco podobného .. akorát že drahé tak, že bych musela prodat psa
v Tescu nemají nic, no :-)

4.2.2019 18:47
megi-the-dog

XXX.XXX.211.161

GAELLE napsal(a):
tak to budu ráda. Ale to prý ten bouvier taky. Zas oproti ovčákovi si prý vše zapamatuje na pořád a nemusí se mu povely pořád znovu "osvěžovat" ............pojedem se podívat do jedné chs kde paní s nima pase ovce. Naživo je to nejlepší.

ale fuj :-) bouvier není pasáček ale honácký pes ! copak by tohle svedla kólie ? :-)
https://www.youtube.com/watch?v=IaItHuvgNgE

4.2.2019 18:55
GAELLE

XXX.XXX.55.67

megi-the-dog napsal(a):
ale fuj :-) bouvier není pasáček ale honácký pes ! copak by tohle svedla kólie ? :-)
https://www.youtube.com/watch?v=IaItHuvgNgE

no to já samozřejmě už vím. Ale u nás se jaksi skot na jatka bouviery nedoprovází. Paní holt s nima pase ovce. Kupodivu moc mi její chs mí známí nedoporučili. Ale zajedem se podívat

4.2.2019 23:15
Ruzena_Ruzova

XXX.XXX.13.98

orionka napsal(a):
Velký nebo střední? Černý nebo pepř ?

Nezískala jste žádného bludišťáka! Malý a černostříbřitý. Jak na ty střapáče nejsem, tak se mi asi ten černostříbřitý líbí nejvíc. Nenarazila jsem na vrh pepřáků, který by se mi líbil (co se rodičů týče) .... buď divný figury - trochu ztrácí kvadratičnost nebo pepření není výrazné a jdou spíš do kouřova, nebo mají rodiče barevně nehezké vousy. A s tím zaměřením, že bych chtěla jak výstavy, chov, tak zkusit výcvik malých plemen podle nároďáku a případně bych chtěla i zabrousit do vod asistenčních psů .... preferuji spíš povahu dost společenskou a přívětivou. A to jsem zatím tak nějak nejvíc našla u těch černostříbřitých. Obrany když půjdou tak půjdou, ale nehledám cíleně minizabijáka.

Černé jsem rovnou vynechala, to už zaznělo i zde, že ti jsou povahově u malých nic moc. Ale je pravda, že jsem při první prohlídce vrhu malých málem odjela s fenkou černého středňáka z jiného vrhu. To byla neskutečně přívětivá čubinka typu lambáda. Ale na tu bohužel nemám prostory. A je mi jich líto, když je vidím skákat tu metrovku. Ale možná až budu mít zkušenosti s malým - povýším na střední. A jestli mi půjde ta asistenčtina v tom rozsahu co bych chtěla dělat, tak bych měla i pro středního uplatnění. No ale to všechno teprvá uvidíme.

5.2.2019 06:41
chameleonHugo

XXX.XXX.180.13

Ruzena_Ruzova napsal(a):
Nezískala jste žádného bludišťáka! Malý a černostříbřitý. Jak na ty střapáče nejsem, tak se mi asi ten černostříbřitý líbí nejvíc. Nenarazila jsem na vrh pepřáků, který by se mi líbil (co se rodičů týče) .... buď divný figury - trochu ztrácí kvadratičnost nebo pepření není výrazné a jdou spíš do kouřova, nebo mají rodiče barevně nehezké vousy. A s tím zaměřením, že bych chtěla jak výstavy, chov, tak zkusit výcvik malých plemen podle nároďáku a případně bych chtěla i zabrousit do vod asistenčních psů .... preferuji spíš povahu dost společenskou a přívětivou. A to jsem zatím tak nějak nejvíc našla u těch černostříbřitých. Obrany když půjdou tak půjdou, ale nehledám cíleně minizabijáka.

Černé jsem rovnou vynechala, to už zaznělo i zde, že ti jsou povahově u malých nic moc. Ale je pravda, že jsem při první prohlídce vrhu malých málem odjela s fenkou černého středňáka z jiného vrhu. To byla neskutečně přívětivá čubinka typu lambáda. Ale na tu bohužel nemám prostory. A je mi jich líto, když je vidím skákat tu metrovku. Ale možná až budu mít zkušenosti s malým - povýším na střední. A jestli mi půjde ta asistenčtina v tom rozsahu co bych chtěla dělat, tak bych měla i pro středního uplatnění. No ale to všechno teprvá uvidíme.

...no s tou asistencí......u nás motýl zatím sundá a podá: rukavice, ponožky, pantofle, čepici.........ze země jakýkoli upadnutý předmět sebrat a do ruky podat, včetně třeba mobilu, svazku klíčů.....u mincí - to mu dalo docela zabrat než se naučil jak z dlažby a lina korunu sebrat - s bankovkama žádný problém i když jsem trnula aby neponičil, ............když dovysaju, a vyndám ze zásuvky, tak i šňůru přinést......do koše na požádání také uklidí, včetně svých hraček do bedny.......je to legrace s ním......teď chci začít s rozepnutím a sundáváním svetru, už mi kamarád udělal takové pletené táhlo na karabinku abych mohla připevnit k zipu a líp mu to šlo do tlamičky - tak uvidíme........člověk pak tak trošku zlenivý

5.2.2019 08:49
Ruzena_Ruzova

XXX.XXX.13.98

chameleonHugo napsal(a):
...no s tou asistencí......u nás motýl zatím sundá a podá: rukavice, ponožky, pantofle, čepici.........ze země jakýkoli upadnutý předmět sebrat a do ruky podat, včetně třeba mobilu, svazku klíčů.....u mincí - to mu dalo docela zabrat než se naučil jak z dlažby a lina korunu sebrat - s bankovkama žádný problém i když jsem trnula aby neponičil, ............když dovysaju, a vyndám ze zásuvky, tak i šňůru přinést......do koše na požádání také uklidí, včetně svých hraček do bedny.......je to legrace s ním......teď chci začít s rozepnutím a sundáváním svetru, už mi kamarád udělal takové pletené táhlo na karabinku abych mohla připevnit k zipu a líp mu to šlo do tlamičky - tak uvidíme........člověk pak tak trošku zlenivý

Asistenta podavače, otvírače atd. chci zkusit. Učím to i maxivořecha - pomáhá nám s uklízením hraček a nosením rohlíků atd. - ale začínám u něj narážet na pasteveckou palici - pracuje, ale bohužel venku má potřebu furt kontrolovat a myslím,že je to na něj už moc - je roztěkaný. Ale spíš jsem se chtěla zaměřit na práci s dětmi s autismem či jinou poruchou podobného typu. Takže spíš takový asistenčně doprovodný pes. Mezi autisty jsem často, a některé děti mají velmi kladný vztah ke zvířatům a jsou pro ně dobrým mezičlánkem pro komunikaci. A jsem předběžně dohodnutá s paní, co dělá canisterapii v dětských zařízeních, že by právě po tenhle typ dětí potřebovala trochu jinak se projevujícího se psa než typického canisterapeutického - trošku akčnějšího a ochotného spolupráce (hraní si, cvičení povelů). Já už tohle trochu dělám s čivavákem ..... děti ho berou jako parťáka. Jdou s ním na procházku, házejí mu míčky, učí ho povely, pomazlí se s ním, povídají si s ním. Dají mu vodu, jídlo, učešou ho .... prostě po nich vyžaduje aby se vytrhli z toho svého uzavřeného světa. A on to všechno dělá radostně a akčně. Mají k němu úplně jiný přístup než ke klasickému klidnému canisterapeutickému psu .... ten je většinou moc nezaujme, nebo ho jenom pohladí, pomazlí a jdou si zase do svého světa. Ale čivavákovi je už 9 let, bere prášky na srdíčko ..... a na některé děti je prostě moc malý. A na druhou stranu, rodiče s těmito dětmi většinou nemají čas na vychovávání psa od štěněte (i s naučením venčení a základů). A ani štěně by takovémuto dítěti nemělo přijít do ruky ..... občas mívají hlučné záchvaty vzteku (ne že by ubližovali zvířeti, ale hážou věci atd.) nebo často dokola opakují dost hlučné činnosti. K takovémuto dítěti by měl přijít pes již socializovaný a dospělý. Bavím se stále o dětech, které mají na zvířata dobrou reakci. Ono je taky plno těchto dětí, kterým jsou zvířata totálně fuk (ale neublíží) - to mám doma já.

5.2.2019 12:15
Patrikfazel

XXX.XXX.101.35

Jestli chcete pro vašeho psa opravdu to nejlepší, tak doporučuji krmivo Brit Premium by Nature Adult obsahují víc jak půl pyte masa, navíc je zdrojem ovoce, ovse, zeleniny, lososového oleje, v podstatě vše co váš pes potřebuje.

5.2.2019 12:22
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Patrikfazel napsal(a):
Jestli chcete pro vašeho psa opravdu to nejlepší, tak doporučuji krmivo Brit Premium by Nature Adult obsahují víc jak půl pyte masa, navíc je zdrojem ovoce, ovse, zeleniny, lososového oleje, v podstatě vše co váš pes potřebuje.

To už tady dlouho nebylo

5.2.2019 12:34
bodlinka

XXX.XXX.237.163

Patrikfazel napsal(a):

nechte toho už, nebo Noře ty Brit care z principu už nikdy nekoupím! to je jediná obrana proti otravné reklamě.

5.2.2019 16:07
Ruzena_Ruzova

XXX.XXX.13.98

bodlinka napsal(a):
nechte toho už, nebo Noře ty Brit care z principu už nikdy nekoupím! to je jediná obrana proti otravné reklamě.

.... já už značku změnila a na Brit napsala (brala jsem víc jak 10 pytlů měsíčně a byla jsem v tom jejich klubu odběratelů), že měním značku kvůli jejich agresivní reklamě.

5.2.2019 16:48
sardullah

XXX.XXX.221.235

Patrikfazel napsal(a):

DELETE

5.2.2019 17:51
megi-the-dog

XXX.XXX.211.161

hezky to tu funguje, už tak rok dva má být tento a dalších 300 nicků bloklých
ale zas je dobře, že mi každý den připomínají, jak se megí poblila z těch granulí a proč je nekupuji a nikomu nedoporučím
to je motivace

5.2.2019 18:22
Anatolka

XXX.XXX.76.19

sardullah napsal(a):

Jen vlastní postřeh. Mám kangalku. Do půl roku to tak fungovalo. Pak už vyžadovala na noc ven. Její předchůdkyně byla stejná. Mají pocit, že z venku se hlídá líp

5.2.2019 19:19
sardullah

XXX.XXX.221.235

Anatolka napsal(a):
Jen vlastní postřeh. Mám kangalku. Do půl roku to tak fungovalo. Pak už vyžadovala na noc ven. Její předchůdkyně byla stejná. Mají pocit, že z venku se hlídá líp

Kangaly znám jen dva psa a fenu (teda ta už mezi námi není)....oba čistě venkovní, ale musím říct, že pes mě překvapil už v psí školce...už tam byl takovej ten "profesor", jak se štěňata (odrostlá štěnďata velkých plemen) do sebe pustila, tak šel hned zjednat pořádek....tak nějak hlídal, aby se všichní chovali slušně......no už to, že výškou převyšoval všechny ostatní........nevím, jestli mají takovou povahu nebo jestli to je pes od psa, ale byl úžasnej.....

No já bych ráda, aby prostě pes byl v noci doma.........momentálně prostě vím o několika saošcích, 2 moskeváci a asi 3 tibetské dogy, co se v poho budou válet s majiteli doma na gauči a se spaním v domě nemají problém.....kavkaz ani jeden....
Venku se hlídá určo líp, ale nevím, co by sousedi říkali na noční frenetický štěkot psa, který vyřvává do tmy "bacha, tady hlídám já"

5.2.2019 20:09
TyVed

XXX.XXX.37.30

sardullah napsal(a):
Kangaly znám jen dva psa a fenu (teda ta už mezi námi není)....oba čistě venkovní, ale musím říct, že pes mě překvapil už v psí školce...už tam byl takovej ten "profesor", jak se štěňata (odrostlá štěnďata velkých plemen) do sebe pustila, tak šel hned zjednat pořádek....tak nějak hlídal, aby se všichní chovali slušně......no už to, že výškou převyšoval všechny ostatní........nevím, jestli mají takovou povahu nebo jestli to je pes od psa, ale byl úžasnej.....

No já bych ráda, aby prostě pes byl v noci doma.........momentálně prostě vím o několika saošcích, 2 moskeváci a asi 3 tibetské dogy, co se v poho budou válet s majiteli doma na gauči a se spaním v domě nemají problém.....kavkaz ani jeden....
Venku se hlídá určo líp, ale nevím, co by sousedi říkali na noční frenetický štěkot psa, který vyřvává do tmy "bacha, tady hlídám já"

Jen k tomu štěkání. Tím jsou, myslím, pověstné tibetské dogy, že prostě štěkají jen tak a straší, aby nikdo nepřišel blíž. Náš pes, teda teď už psi, nehlesne, pokud není důvod. Neobvyklý zvuk, cizí pes, cizí člověk mimo cestu a pod. Takže pokud si štěndo zvykne na běžný ruch v té lokalitě a nebudete ho podporovat ve zvukovém strašení, tak o přítomnosti KPP se dozvíte, jen když bude skutečný důvod štěkat.

5.2.2019 20:47
chameleonHugo

XXX.XXX.240.46

Ruzena_Ruzova napsal(a):
Asistenta podavače, otvírače atd. chci zkusit. Učím to i maxivořecha - pomáhá nám s uklízením hraček a nosením rohlíků atd. - ale začínám u něj narážet na pasteveckou palici - pracuje, ale bohužel venku má potřebu furt kontrolovat a myslím,že je to na něj už moc - je roztěkaný. Ale spíš jsem se chtěla zaměřit na práci s dětmi s autismem či jinou poruchou podobného typu. Takže spíš takový asistenčně doprovodný pes. Mezi autisty jsem často, a některé děti mají velmi kladný vztah ke zvířatům a jsou pro ně dobrým mezičlánkem pro komunikaci. A jsem předběžně dohodnutá s paní, co dělá canisterapii v dětských zařízeních, že by právě po tenhle typ dětí potřebovala trochu jinak se projevujícího se psa než typického canisterapeutického - trošku akčnějšího a ochotného spolupráce (hraní si, cvičení povelů). Já už tohle trochu dělám s čivavákem ..... děti ho berou jako parťáka. Jdou s ním na procházku, házejí mu míčky, učí ho povely, pomazlí se s ním, povídají si s ním. Dají mu vodu, jídlo, učešou ho .... prostě po nich vyžaduje aby se vytrhli z toho svého uzavřeného světa. A on to všechno dělá radostně a akčně. Mají k němu úplně jiný přístup než ke klasickému klidnému canisterapeutickému psu .... ten je většinou moc nezaujme, nebo ho jenom pohladí, pomazlí a jdou si zase do svého světa. Ale čivavákovi je už 9 let, bere prášky na srdíčko ..... a na některé děti je prostě moc malý. A na druhou stranu, rodiče s těmito dětmi většinou nemají čas na vychovávání psa od štěněte (i s naučením venčení a základů). A ani štěně by takovémuto dítěti nemělo přijít do ruky ..... občas mívají hlučné záchvaty vzteku (ne že by ubližovali zvířeti, ale hážou věci atd.) nebo často dokola opakují dost hlučné činnosti. K takovémuto dítěti by měl přijít pes již socializovaný a dospělý. Bavím se stále o dětech, které mají na zvířata dobrou reakci. Ono je taky plno těchto dětí, kterým jsou zvířata totálně fuk (ale neublíží) - to mám doma já.

...ale CT pes nemusí být jen klidný........prostě vybírají se tak aby danému klientovi sedli......mám živějšího motýla, který se al dokáže zklidnit, přes to ho ale využívám spíše u klientů, kde s nimi může cvičit, předvádět jim svoje triky a tak podobně........ke geriatrickým pacientům v různém stupni demence, kteří vítají klidné zvíře využívám kočky anebo králíka........říkám to hodně zjednodušeně, bylo by to na velké povídání......a čistých autistů zase tolik není, většinou je autismus doprovázen dalším postižením - mentální retardací, epilepsií apod......

5.2.2019 20:53
chameleonHugo

XXX.XXX.240.46

Patrikfazel napsal(a):

...vážený Mourku díky Vám a Vašim kamarádkám, ztrácí BRIT pomalu a jistě své příznivce a díky Vašemu více než otravnému reklamnímu tlaku na nás potencionální zákazníky jsme více než otráveni neřku-li přímo nasr.áni ......navíc slovům jako "pyte", "ovse" opravdu nerozumím, nějak to flákáte......

5.2.2019 21:03
Ruzena_Ruzova

XXX.XXX.13.98

chameleonHugo napsal(a):
...ale CT pes nemusí být jen klidný........prostě vybírají se tak aby danému klientovi sedli......mám živějšího motýla, který se al dokáže zklidnit, přes to ho ale využívám spíše u klientů, kde s nimi může cvičit, předvádět jim svoje triky a tak podobně........ke geriatrickým pacientům v různém stupni demence, kteří vítají klidné zvíře využívám kočky anebo králíka........říkám to hodně zjednodušeně, bylo by to na velké povídání......a čistých autistů zase tolik není, většinou je autismus doprovázen dalším postižením - mentální retardací, epilepsií apod......

.... no a tu díru s živelnějším psem zkusím vykrýt já. U nás nemáme. A když mi to půjde, tak bych ráda spíš připravovala zvířata do rodin. Já se teď spíš pohybuju ve skupině vysokofunkčních PAS - děti.

5.2.2019 21:10
chameleonHugo

XXX.XXX.240.46

Ruzena_Ruzova napsal(a):
.... no a tu díru s živelnějším psem zkusím vykrýt já. U nás nemáme. A když mi to půjde, tak bych ráda spíš připravovala zvířata do rodin. Já se teď spíš pohybuju ve skupině vysokofunkčních PAS - děti.

...tak držím moc palce ať se moc daří........já navštěvuji klienty jednoho stacionáře denního (ve věku cca 2 roky až 18 let) s těžkým mentálním a kombinovaným postižením a živého, menšího psa si u těchto dětí a mladých dospělých nějak nedokážu představit - využívám u nich králíky, morčata a občas něco exotického plazivého.....chodí tam ale střední knírač pepř a sůl a je naprosto úžasný......

19.2.2019 09:42
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Tak já hlásím jak to vypadá s tím KAO x SAO. Za prvé teda hroooozně vyrostl, a změnil barvu, zesvětlal a je fakt nádhernej.

No, ale žrádlo pořád nezájem. Včera si panička vzala na cvičák syrové maso, to které má úplně nejradši. On ho absolutně nechce, odvrací hlavu, a prostě si ho nevezme, takže nějaká motivace na to, ani náhodou. Jinak teda normálně si pes sedne, lehne, zůstane - panička ho odměňuje pohlazením a slovní pochvalou. Na vodítku chodí taky pěkně, netahá. S přivoláním mezi štěňaty je to horší, tam by byla potřeba ta motivace, která chybí. Navíc on se asi zamiloval do mé fenky . Opět zkoušeli všechny možné pamlsky co měli ostatní - rybičky, střívka, škvarky, salám a různé masa a nic.

Jinak teda on si prý to mase takhle nevezme ani doma, prostě nebude dělat nějaké šaškárny . Ale když mu to maso pak dá do misky, tak si ho v klidu sní.

19.2.2019 10:27
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

sardullah - že pes mě překvapil už v psí školce...už tam byl takovej ten "profesor", jak se štěňata (odrostlá štěnďata velkých plemen) do sebe pustila, tak šel hned zjednat pořádek....tak nějak hlídal, aby se všichní chovali slušně......no už to, že výškou převyšoval všechny ostatní........nevím, jestli mají takovou povahu nebo jestli to je pes od psa, ale byl úžasnej....teď jsem si toho teprve všimnula Tohle přesně dělal a doteď dělá samojed

19.2.2019 10:31
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

marcelaamax napsal(a):
Tak já hlásím jak to vypadá s tím KAO x SAO. Za prvé teda hroooozně vyrostl, a změnil barvu, zesvětlal a je fakt nádhernej.

No, ale žrádlo pořád nezájem. Včera si panička vzala na cvičák syrové maso, to které má úplně nejradši. On ho absolutně nechce, odvrací hlavu, a prostě si ho nevezme, takže nějaká motivace na to, ani náhodou. Jinak teda normálně si pes sedne, lehne, zůstane - panička ho odměňuje pohlazením a slovní pochvalou. Na vodítku chodí taky pěkně, netahá. S přivoláním mezi štěňaty je to horší, tam by byla potřeba ta motivace, která chybí. Navíc on se asi zamiloval do mé fenky . Opět zkoušeli všechny možné pamlsky co měli ostatní - rybičky, střívka, škvarky, salám a různé masa a nic.

Jinak teda on si prý to mase takhle nevezme ani doma, prostě nebude dělat nějaké šaškárny . Ale když mu to maso pak dá do misky, tak si ho v klidu sní.

Včera si panička vzala na cvičák syrové maso, to které má úplně nejradši. On ho absolutně nechce, odvrací hlavu, a prostě si ho nevezme, takže nějaká motivace na to, ani náhodou - tohle dělat bude, to je naprostá klasika, u nás to bylo totéž a nebylo to jen maso, bylo to všechno možné, co mi kdo radil. Když už jsem mu to i nasr.ná vnutila, tak se otočil a vyplivnul to.
Tak ho motivujte na vaši feňuli Když to uděláš, můžeš si s ní jít pohrát

19.2.2019 10:32
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

lesnížínka napsal(a):
Včera si panička vzala na cvičák syrové maso, to které má úplně nejradši. On ho absolutně nechce, odvrací hlavu, a prostě si ho nevezme, takže nějaká motivace na to, ani náhodou - tohle dělat bude, to je naprostá klasika, u nás to bylo totéž a nebylo to jen maso, bylo to všechno možné, co mi kdo radil. Když už jsem mu to i nasr.ná vnutila, tak se otočil a vyplivnul to.
Tak ho motivujte na vaši feňuli Když to uděláš, můžeš si s ní jít pohrát

Jo přesně, panička mu to pak taky vrazila do huby a s otráveným vyrazem to okamžitě vyplyvnul.😂

Edit.: ale me přijde, ze on tu motivaci asi nepotřebuje, nebo jak to říct. On to všechno udělá - ma si sednout, sedne. Ma si lehnout, lehne. Ma zůstat, zůstane. Jediný problém to přivolání no (zrovna to důležité) ale i tam nakonec přišel, jen si cestou ocuchal všechna štěňata 😁. Jinak je spolu necháváme pohrát i během cvičení - chvilku cvičíme a pak s nimi jdeme stranou, aby si prohráli. Protože to cvičení ve školicce je na štěně prostě dlouhé a nechci, aby to štěně přestalo bavit, nebo se ji to znechutilo, takže to takhle prokladame.

19.2.2019 11:09
Ruzena_Ruzova

XXX.XXX.13.98

A co motivace hračkou? U něj nejspíš přetahování ..... na to není?

Mně teď v kurzu předváděl totální nežravku howavart půlroční. Ale tam jsem to zkusila přes hraní .... on když se trochu rozdovádí, tak si pak z nadšení začně pamlsky přijímat jako odměnu. Ale jak příjde na plac, nejdřív očumuje, největší zájem má o psy - majitel ho nijak nezaujme. Tak nejdřív si s ním zaběháme, pohrajeme - naštěstí ho baví přetahování .... no a jak se dostane do hrací nálady, tak začne být lačný i po pamlscích. Potvorák roztomilej!

19.2.2019 11:11
megi-the-dog

XXX.XXX.211.145

marcelaamax napsal(a):
Jo přesně, panička mu to pak taky vrazila do huby a s otráveným vyrazem to okamžitě vyplyvnul.😂

Edit.: ale me přijde, ze on tu motivaci asi nepotřebuje, nebo jak to říct. On to všechno udělá - ma si sednout, sedne. Ma si lehnout, lehne. Ma zůstat, zůstane. Jediný problém to přivolání no (zrovna to důležité) ale i tam nakonec přišel, jen si cestou ocuchal všechna štěňata 😁. Jinak je spolu necháváme pohrát i během cvičení - chvilku cvičíme a pak s nimi jdeme stranou, aby si prohráli. Protože to cvičení ve školicce je na štěně prostě dlouhé a nechci, aby to štěně přestalo bavit, nebo se ji to znechutilo, takže to takhle prokladame.

hračku, její hračku
klikr ?

jak se tam učí přivolání ?

19.2.2019 11:18
petrahei

XXX.XXX.26.164

Jediný problém to přivolání no (zrovna to důležité) ale i tam nakonec přišel, jen si cestou ocuchal všechna štěňata

z tohoto - me to prijde jako zbytecne tezke - pro začátek?

19.2.2019 11:20
bodlinka

XXX.XXX.237.163

No, upřímně. Nora je neskutečně žravá a hravá, ale od psů, aniž by si je nejdřív neočuchala, jí prostě neodvolám. Vyhodí výraz "počkej, počkej, já jenom..." a přijde, když se seznámí, případně pohraje. Tak to prostě je a asi bude. Když se to nehodí, tak jí prostě k těm psům nesmím vůbec pustit, ne?

19.2.2019 11:48
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

megi-the-dog napsal(a):
hračku, její hračku
klikr ?

jak se tam učí přivolání ?

Hračky ho vůbec nezajímají, ani doma. Přivolání nejdřív na delku vodítka - dostat psa do pozice předemnou. A pak stojí psi v řadě - po jednom se vystoupí, vycvikra štěně pridrzdi a vy jdete od štěněte a pak voláte - když vidí, že už štěně projevilo zajem tak vypustí, vy vyslovite "ke mě". Jenze on bud zajem vůbec neprojeví, i když panička zkouší vse možné a když uz projeví a vycvikarka pustí, tak pes se stoci, běží ocuchat ostatní štěňata a pak az přijde. U pokročilých se pak trenuje přivolání kdy bezi dva psi naproti sobě každý ke svému pánovi a míjí se a nebo odvolání ze hry - ale to u tohohle stenda zatím nema cenu.

Edit. : to s tím pridrzovanim se dělá ze začátku, potom uz páníček dava normálně volno a psa privolava.

19.2.2019 12:07
hmn_

XXX.XXX.56.14

marcelaamax, nemůžu si pomoct, ale tento způsob nácviku mi u pastevce přijde až kontraproduktivní a to hned dvakrát. Za prvé, po přivolání MUSÍ následovat příchod/přiběhnutí/přiřícení se psa a nic jiného. Fáze jdu si někoho očuchat do přivolání prostě nepatří, jenom se toučí blbě. A za druhé, a už jsem to psala, do takových podmínek jdu s pastevcem až se zvládnutým přivoláním za lehčích podmínek.
Takhle si to jenom kazí a věř, že u pastevce, nota bene dospělého, potřebuješ mít dost rezervu, aby povel splnil i za civilních - náročnějších podmínek.
Že nejí pamlsky.....nepsala jsi, že doma jí? On ten důvod, krom toho CO, může být i v tom, že prostě není v klidu, uvolněný = nechce pamlsky (to je u pastevce normál), a tudíž připravený na výcvik tak, jak by to mělo být.
Cvičák bych brala vyloženě jako socializační cvičení a ne na primární výcvik, respektive necvičit - neučit ve skupině.

19.2.2019 12:08
megi-the-dog

XXX.XXX.211.145

marcelaamax napsal(a):
Hračky ho vůbec nezajímají, ani doma. Přivolání nejdřív na delku vodítka - dostat psa do pozice předemnou. A pak stojí psi v řadě - po jednom se vystoupí, vycvikra štěně pridrzdi a vy jdete od štěněte a pak voláte - když vidí, že už štěně projevilo zajem tak vypustí, vy vyslovite "ke mě". Jenze on bud zajem vůbec neprojeví, i když panička zkouší vse možné a když uz projeví a vycvikarka pustí, tak pes se stoci, běží ocuchat ostatní štěňata a pak az přijde. U pokročilých se pak trenuje přivolání kdy bezi dva psi naproti sobě každý ke svému pánovi a míjí se a nebo odvolání ze hry - ale to u tohohle stenda zatím nema cenu.

Edit. : to s tím pridrzovanim se dělá ze začátku, potom uz páníček dava normálně volno a psa privolava.

prosím, video by nebylo ? já to nechápu :-) učila jsem psa tak, že si sednu na zem nebo prostě tak něco, plácat a volat, pískací hračku, ... u štěněte
anebo běží ke mně, tak volám ke mně :-)
nebo na vodítku pak později kvůli odvolání od ostatních pomůžu vodítkem
až si povel zafixuje, tak je zafixovaný :-) a přijde vždy
akorát teda tady slečna Megí, pokud má práci, tak si ničeho okolo nevšímá a na odměny nemá čas
ale když jde sousedovic slečna kolie, tak pomáhejte nám všichni svatí

odměnu si vzala třikrát, když jí byly necelé 3 měsíce, chtěla jsem ji naučit nosit klacek
takže jsem hodila klacík a když ho zvedla, strašně nadšeně jsem ji chválila a když se pohla směrem ke mně, tak ještě větší blbosti jsem vyváděla, no a šla jsem jí dát kousek masa
napočtvrté už přiběhla ke mně s tím klackem, tak jsem ji pochválila a dala zas maso
no a pak už to dělala a maso nechala na zemi a chtěla jen běhat pro ty věci
já jako že "co to je za psa ?!"

to jsem to pěkně zkazila už v úvodu, co :-)

19.2.2019 12:09
bodlinka

XXX.XXX.237.163

možná je tohle špatný pastevčí cvik?

na Noru se tohle zkoušelo taky a dopadlo to přesně tak, jak jsem si myslela, že to dopadne:D Takové ty opičky na projevení zájmu prostě na tohle zvíře nefungovaly a nikdy fungovat nebudou. Spíš mi připadá, že čím víc člověk blbnul, tím se snižovala ochota psa se mnou vůbec zabývat.

A očuchání všech štěňat po cestě, to přece dává smysl. Já už vlastně jdu, ale jen si tady po cestě ještě čuchnu a támhle taky. Počkej, počkej, už jdu.

Já kdybych byla psem, tak přesně takovým.

19.2.2019 12:14
megi-the-dog

XXX.XXX.211.145

bodlinka napsal(a):
možná je tohle špatný pastevčí cvik?

na Noru se tohle zkoušelo taky a dopadlo to přesně tak, jak jsem si myslela, že to dopadne:D Takové ty opičky na projevení zájmu prostě na tohle zvíře nefungovaly a nikdy fungovat nebudou. Spíš mi připadá, že čím víc člověk blbnul, tím se snižovala ochota psa se mnou vůbec zabývat.

A očuchání všech štěňat po cestě, to přece dává smysl. Já už vlastně jdu, ale jen si tady po cestě ještě čuchnu a támhle taky. Počkej, počkej, už jdu.

Já kdybych byla psem, tak přesně takovým.

jo, myslím, že někteří psi prostě zkontrolují okolí, mají to v povaze, a pak teprve dělají ty nedůležité věci - naše výmysly
takže bych to učila někde jinde

chodíme často na louku (mi připomíná, začíná být teplo, koupit Comfortis), která je super pro mě, protože vidím na všecky cesty a potok a pole atd., kdyby se k nám někdo řítil
a tam to má můj pes za "cvičák", poslouchá tak rychle a perfektně, že ani nevím, kde se to v ní vzalo
ale moc dobře vidím, že periferním koukáním sleduje naprosto vše okolo, každý zvuk, pohyb, všecko
a být to strážný / pastevecký pes, tak tam vůbec nelezu, neudělaly bychom nic

19.2.2019 12:16
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

hmn_ napsal(a):
marcelaamax, nemůžu si pomoct, ale tento způsob nácviku mi u pastevce přijde až kontraproduktivní a to hned dvakrát. Za prvé, po přivolání MUSÍ následovat příchod/přiběhnutí/přiřícení se psa a nic jiného. Fáze jdu si někoho očuchat do přivolání prostě nepatří, jenom se toučí blbě. A za druhé, a už jsem to psala, do takových podmínek jdu s pastevcem až se zvládnutým přivoláním za lehčích podmínek.
Takhle si to jenom kazí a věř, že u pastevce, nota bene dospělého, potřebuješ mít dost rezervu, aby povel splnil i za civilních - náročnějších podmínek.
Že nejí pamlsky.....nepsala jsi, že doma jí? On ten důvod, krom toho CO, může být i v tom, že prostě není v klidu, uvolněný = nechce pamlsky (to je u pastevce normál), a tudíž připravený na výcvik tak, jak by to mělo být.
Cvičák bych brala vyloženě jako socializační cvičení a ne na primární výcvik, respektive necvičit - neučit ve skupině.

Jo ja souhlasím. Ja mam psy, co me pozoruji a čekají co přijde, vim, ze přijdou, takze me takový vycvik vyhovuje, ale chápu, ze pro pastevce to není. On se možná uz naučil, že jakmile projeví zájem bude vypuštěn a může jít za štěňaty.

No doma si pry občas z ruky neco vezme, ale jak kdy. Kdyz jsou sami na procházce tak na zavolání přijde, ale odměnu si nevezme, takze ho pohladí.

Jinak tedy říká od začátku, ze nebude na cvičáku normálně cvičit. Udělá si jednou sedni, jednou lehni, projde se, udělá zustan a to přivolání dela spíš na delku vodítka, aby vždy přišel. Ale asi třikrát zkusila to přivolání s pridrzenim a to prostě nejde. Takže to asi nedělat a nebo si vzít šňůru.

19.2.2019 12:19
marcelaamax

XXX.XXX.246.45

megi-the-dog napsal(a):
prosím, video by nebylo ? já to nechápu :-) učila jsem psa tak, že si sednu na zem nebo prostě tak něco, plácat a volat, pískací hračku, ... u štěněte
anebo běží ke mně, tak volám ke mně :-)
nebo na vodítku pak později kvůli odvolání od ostatních pomůžu vodítkem
až si povel zafixuje, tak je zafixovaný :-) a přijde vždy
akorát teda tady slečna Megí, pokud má práci, tak si ničeho okolo nevšímá a na odměny nemá čas
ale když jde sousedovic slečna kolie, tak pomáhejte nám všichni svatí

odměnu si vzala třikrát, když jí byly necelé 3 měsíce, chtěla jsem ji naučit nosit klacek
takže jsem hodila klacík a když ho zvedla, strašně nadšeně jsem ji chválila a když se pohla směrem ke mně, tak ještě větší blbosti jsem vyváděla, no a šla jsem jí dát kousek masa
napočtvrté už přiběhla ke mně s tím klackem, tak jsem ji pochválila a dala zas maso
no a pak už to dělala a maso nechala na zemi a chtěla jen běhat pro ty věci
já jako že "co to je za psa ?!"

to jsem to pěkně zkazila už v úvodu, co :-)

Video bohužel nemám. Prostě vycvikarka pridrzi psa - a ja dělám cokoli abych ho zaujmula - nekdo si klekne, vola radostně jmeno psa, píská hračkou nebo cokoli a když vycvikarka vidí, ze uz štěně vnímá majitele a chce k nemu bezet, tak ho vypustí.

19.2.2019 12:28
bodlinka

XXX.XXX.237.163

marcelaamax napsal(a):
Video bohužel nemám. Prostě vycvikarka pridrzi psa - a ja dělám cokoli abych ho zaujmula - nekdo si klekne, vola radostně jmeno psa, píská hračkou nebo cokoli a když vycvikarka vidí, ze uz štěně vnímá majitele a chce k nemu bezet, tak ho vypustí.

No, a co když vnímá, ale pak si jde očuchat psa, očuchat támhle toho psa nebo odchází z place se vyčůrat někam, kde na něj nikdo nebude koukat?

Já tenhle cvik asi nemám ráda. Předchozí pes měl zase z toho trauma, že ho drží cizí člověk a nechce ho za mnou pustit a už to nikdy cvičáku neodpustila, že se tam něco takového stalo.

No a Nora prostě není vocas, aby se hroutila z toho, že mi není za patama. Jo, ty seš támhle, dobrý, tak já se k tobě budu přibližovat a přitom si udělám tohle a tamto, ju?

Od psů a myších děr jí prostě musím odvést, pokud fakt potřebuju jít už pryč.

19.2.2019 12:29
megi-the-dog

XXX.XXX.211.145

marcelaamax napsal(a):

jo tak, tak to mám, jen nemám tu výcvikářku :-)
to pro pastevečky nebude, no, je tam moc rušivých vlivů

19.2.2019 13:27
hmn_

XXX.XXX.56.14

Udělá si jednou sedni, jednou lehni, projde se, udělá zustan a to přivolání dela spíš na delku vodítka, aby vždy přišel

chybí mi tam stůj, velmi velmi doporučuji tento povel dokonale vypilovat, je to pro pastevce rozhodně přijatelnější než přivolání a tady bude ta přítomnost ostatních štěňat víc než vhodná. Cestou k nim si můžou párkrát dát to stůj (tedy maximálně žádoucí stav : vidím psy = stojím), a konečnou odměnou může být právě to očichávání (pokud to teda to její štěně chce a chce v dobrém.....zatím )

19.2.2019 13:45
marcelaamax

XXX.XXX.246.45

bodlinka napsal(a):
No, a co když vnímá, ale pak si jde očuchat psa, očuchat támhle toho psa nebo odchází z place se vyčůrat někam, kde na něj nikdo nebude koukat?

Já tenhle cvik asi nemám ráda. Předchozí pes měl zase z toho trauma, že ho drží cizí člověk a nechce ho za mnou pustit a už to nikdy cvičáku neodpustila, že se tam něco takového stalo.

No a Nora prostě není vocas, aby se hroutila z toho, že mi není za patama. Jo, ty seš támhle, dobrý, tak já se k tobě budu přibližovat a přitom si udělám tohle a tamto, ju?

Od psů a myších děr jí prostě musím odvést, pokud fakt potřebuju jít už pryč.

Pokud se psovi příčí to, ze ho drzi cizi člověk tak se to prostě nedělá. Mame tam třeba takového RR. Jinak většina štěňat to neřeší a kdyz je páníček zaujme tak k němu normálně běží. Ale nejde to aplikovat na všechny psy, asi jako všechno.

19.2.2019 14:34
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Popis Marcely a Bodlinky...to jsme na cvičáku kdysi byli my Myslím se samojedem, berňák všechno dělal na první dobrou a s patřičným nadšením. My jsme tam ale chodili přednostně na socializaci, mí psi už všechno uměli, když jsme tam přišli, takže jsme si pohráli a zaskákali agi. A byli tam za hodné strejčky pro příchozí štěnda

19.2.2019 14:52
Ruzena_Ruzova

XXX.XXX.13.98

Já osobně teda vypouštění štěnat - notabene ještě z napjatého vodítka nemám moc ráda. Jako správný tvůrce katastrofických scénářů si vždycky představím, jak někomu dáte na chvíli podržet psa a ten jak vás zmerčí nebo se za vámi chce dostat (když není naučené čekání v sedu nebo v lehu) tak se vytrhne držícímu, nebo zradí postroj (vodítko, obojek) a pes skončí někde pod koly aut.

Já přivolání - když už to učíme dělám spíš tak .... že se já jako výcvikář stávám rušivým elementem a snažím se zvuky či pohyby - v nejhorším s něčím zajímavým v ruce - na sebe štěně nalákat (vlastně jakéhokoliv psa věkově) .... ode mne nic nedostane a pak přivolává majitel s odměnou .... prostě aby štěně pochopilo, že jedině u majitele se mu vyplatí přiběhnout na přivolání. Děláme to i na dlouhém vodítku nebo flexi ..... aby se zajistilo, že pes prostě příjde (hlavně mladá a starší zvířata). Hodně majitelů dělá např. tu chybu, že psa (který to přivolání nemá) volají a stojí jako sloupy. Psovi se hlavně na začátku musí trochu pomoct .... začít couvat, klidně i popoběhnout, vydat zajímavý zvuk nebo nabídnou hračku - k ulovení ..... aby pes získal dojem, že se tam něco zajímavého děje.

Ono v nácviku nemusíte psa vypouštět na x metrů ..... já právě na to využívám ty dlouhé vodítka .... aby se nejdřív nacvičilo to přivolání (aby pes věděl, co od něj chceme, nebo že to fakt chceme a splnění se žádá) a pak se přidávají další rušivé elementy. A jinak je to taky prostředek na zklidnění majitelů, aby nebyli v křeči, že jim pes uteče nebo ho nepřivolají.

Třeba úplně poslední příklad zrovna s tím howavartem. On je klasický "dumas". Zakouká se a vypíná. No tak jsem si ho dala na delší vodítko ..... volám ho jménem, nereaguje, couvám, volám jménem, vodítko se propne, pes chvíli jde za mnou jako koza, začnu klidně chválit, pes se rozbíhá směrem ke mně, já stále couvám a už ho volám radostně a připojuji povel, pes mne dobíhá, já ho beru kolem krku, mazlím se s ním, on vrtí ocasem, je celý šťastný a pak až si bere pamlsek. Udělám to ještě jednou a běží hned na první zavolání. U majitele běžel stejným způsobem až na třetí zavolání .... ale tam myslím už zafungovalo to, že majitel párkrát psa "zklamal" tak mu až tak to nadšení nevěří. To vidíte i na tom výrazu psa - jak se pohybuje, jak se tváří. Musí na tom pracovat.

Výše uvedené ovšem nemusí na pastevce zabrat. Já jako výcvikář bych se asi "hluboce" zamyslela, jak ten výcvik vést (i v rámci socializace). Co je u něj potřeba podpořit a co třeba vynechat. Můj půlpastevec třeba nesnáší nudné cviky. Třeba při nácviku jednotlivých prvků poslušnosti musím nudné cviky (chůze u nohy, polohy, odložení) prokládat cviky akčními (štěkání, překážky, vysílačka, aport atd.) .... jinak vidím, že pozornost a navázání ochabuje. Na zkouškách se to trochu zlepší, protože asi ze mne cítí napětí tak se snaží zavděčit. Ale v běžném nácviku to prostě nesmí být nuda - ale tak jsou mu dva roky a mentalitou je to ještě furt nedozrálý pes a já jsem vlastně ráda, že to se mnou vydržel a cvičí rád - ambice vysoké nemám .... jen chci aby dělal to co ho nejspíš baví.

19.2.2019 15:06
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

volám ho jménem, nereaguje, couvám, volám jménem, vodítko se propne, pes chvíli jde za mnou jako koza, začnu klidně chválit, pes se rozbíhá směrem ke mně, já stále couvám a už ho volám radostně a připojuji povel, pes mne dobíhá, já ho beru kolem krku, mazlím se s ním, on vrtí ocasem, je celý šťastný a pak až si bere pamlsek. - začátek stejný, po tom: pes mne dobíhá...u nás následovalo: pes proběhne kolem mne, protože tam někde něco uviděl, co ho zaujalo. Já sprásknu prázdné ruce, objímala bych, hladila, ale není koho On za chvilku přijde, až to zkontroluje s výrazem: co jsi to chtěla? Já: jéé, tak jsi nakonec přišel, hodný jsi pejsek a chci pohladit. On uhne s výrazem: to musíš teďka otravovat s těmahle hovadinama?!? Pomazlíme se doma, teď nemám na tohle čas...

19.2.2019 15:16
Ruzena_Ruzova

XXX.XXX.13.98

lesnížínka napsal(a):
volám ho jménem, nereaguje, couvám, volám jménem, vodítko se propne, pes chvíli jde za mnou jako koza, začnu klidně chválit, pes se rozbíhá směrem ke mně, já stále couvám a už ho volám radostně a připojuji povel, pes mne dobíhá, já ho beru kolem krku, mazlím se s ním, on vrtí ocasem, je celý šťastný a pak až si bere pamlsek. - začátek stejný, po tom: pes mne dobíhá...u nás následovalo: pes proběhne kolem mne, protože tam někde něco uviděl, co ho zaujalo. Já sprásknu prázdné ruce, objímala bych, hladila, ale není koho On za chvilku přijde, až to zkontroluje s výrazem: co jsi to chtěla? Já: jéé, tak jsi nakonec přišel, hodný jsi pejsek a chci pohladit. On uhne s výrazem: to musíš teďka otravovat s těmahle hovadinama?!? Pomazlíme se doma, teď nemám na tohle čas...

Tak se samojedem, s husky a jinými plemeny typu .... já bych ve volné přírodě přežil, ale co ty páníčku? ..... se stejně jede, jak já tomu říkám na provozní poslušností minimum. On vás z jeho pohledu poslechl, udělal pro to maximum. Že vám to nestačí, no tak ho musíte mít na vodítku. Já si z toho dělám legraci, ale třeba právě u těhle plemen už v začátku lidem říkám, že se musí umět radovat z každého maličkého pokroku, nebo že alespoň něco funguje a pes poslechne, jak mu nátura dovolí. Horší je když mi tohle předvádí majitelé běžných plemen, nedejbože ovčáckých. Nebo kříženci plemen s lidmi spolupracujícími. To že třeba zrovna Lhaso Apso nebude výkvět přivolání akceptuji a za každé zlepšení majitele nadšeně pochválím. Ale když není schopný někdo odvolat kólie (jedno kterou), NO, amstafy (ani na druhý třetí pokus) atd. .... a to ani po několika trénincích (zvlášť když mne to s jejich psy funguje) no to je napováženou.

19.2.2019 15:24
TyVed

XXX.XXX.53.202

marcelaamax napsal(a):

Takže naprosto standardní. V cizím prostředí se spoustou vjemů okolo pamlsky nechce, ani ty dobré a pro paničku to co udělá, udělá proto, že jí má rád. S přivoláním mezi štěňaty je to hodně vyšší dívčí, pokud není možnost opravdu postupně trénovat přes ty mírné rušivé podněty a postupně to ztěžovat. Navíc je třeba mít na paměti, že těm situacím, kdy ho nepřivoláte je potřeba se vyhnout, jelikož jejich pohled je takový, že když to prošlo jednou a nepřišel, tak to minimálně čas od času zase zkusí. Prostě opravdu to chce mít jistotu pozornosti a možnosti zajistit splnění povelu. Navíc ten mentální věk je mnohem nižší, takže pokud se tam naučí že si na cvičáku se štěňaty třeba smí hrát, tak se může stát, že když ho popadne hravá, tak nebude makat vůbec.

19.2.2019 15:29
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

No však jo, já už chválím, že nakonec vůbec přijde To u něj považuju za maximum Třeba jdeme z ranní obchůzky a to se teď vracíme naší ulicí. Poslední baráky(novostavby) ještě nemají ploty, takže prostě jde a poobchází je zadem, po ,,dvorkách" Sousedé jsou zvyklí ví, že tam prostě chodil po polích, když tam ještě jejich baráky nebyly a navíc se tam naučil chodit, protože jedna sousedka má dvě fenky JRT, taky tam volně ložené, takže jak holky všude cvrkají, on to musí neustále kontrolovat. Jen hlídám, aby jim neochcával baráky, ale už nemá cenu na něj řvát, aby tam nelezl. Prostě počkám poblíž, až ty dva domky obejde a došourá se. Pak chválím, že za mnou konečně přišel On už teď nelítá, jen se šourá ,,jeho tempo je vražedné" takže už jsem v klidu, že by někam zdrhnul.

19.2.2019 16:27
sardullah

XXX.XXX.221.235

lesnížínka napsal(a):

No známe to....zavolala jsem na chrta a on přišel ...a kupodivu přišel až úplně ke mně , což bylo samozřejmě překvapení a radost veliká...následoval můj výbuch nadšení, velká pochvala a hlazeníčko ....a chrťák na to "řeknu ti, ještě jeden takhle trapnej výstup a už k tobě v životě nepřijdu...doufám, že to nikdo neviděl "....Lupoušku na tady máš odměnu...dej si...opečenej páreček.......pes otočí hlavu (chybí mi zvracecí smajlík).....Lupoušku, no tak ochutnej, to ty máš rád....a párek je umístěn pesovi do tlamajzny....vzápětí je vyplivnut a pes si jde znechuceně po svém.....
Ale nakonec se výcvik podařil a chrt ze mě vychoval "dámu", která mu na veřejnosti nedělala ostudu, nechovala se infantilně a neprojevovala přehnané emoce

19.2.2019 19:43
bodlinka

XXX.XXX.237.163

Jo, tak výraz "neztrapňuj se tady" znám hodně dobře. Nadšený nehraný radosti, že pes něco udělal, na to se prostě u nás nehraje :D Aneb jak psa odpudit, aby to příště nedělal. Mám jedno v klidu řečené "skvělé" a kus plíce a to je vrchol. Utíkání, tleskání, poskakování, to fungovalo na hovawarty. Noře to stačí říct úplně normálně, protože přece není blbá, že. Váš požadavek se zpracovává.

19.2.2019 19:56
sardullah

XXX.XXX.221.235

bodlinka napsal(a):
Jo, tak výraz "neztrapňuj se tady" znám hodně dobře. Nadšený nehraný radosti, že pes něco udělal, na to se prostě u nás nehraje :D Aneb jak psa odpudit, aby to příště nedělal. Mám jedno v klidu řečené "skvělé" a kus plíce a to je vrchol. Utíkání, tleskání, poskakování, to fungovalo na hovawarty. Noře to stačí říct úplně normálně, protože přece není blbá, že. Váš požadavek se zpracovává.

Noře to stačí říct úplně normálně, protože přece není blbá, že. Váš požadavek se zpracovává.

tak tomuhle procesu u našeho psa říkáme, že "vysílá požadavek do dlouhodobé paměti"...bohužel z toho někdy vyjde "fatal error" a člověk musí zopakovat zadání. respektive zadání přeformulovat.......ale na druhou stranu můžu bejt infantilní až na půdu, můžu šišlat, žvatlat nadšeně nesmysly, psa klidně objímat a pusinkovat na veřejnosti a nikdo se za mě nestydí, holt každá psí povaha má něco....na fenu tohle nedělám, ne že by se za mě styděla, ale připadá mi, že jí tím ruším od "práce", ona přece musí dávat pozor, musí hlídat svojí trhlou paničku a svého bratra, který je občas momentálně-mentálně mimo.......ale doma, když má pohov, tak to by na mě ležela od rána do večera.