Lenaaaa

XXX.XXX.65.15
Zdravím, toto plemeno mě velmi zaujalo vzhledově, ale bohužel jsem o něm nikde nenašla moc informací. Máte někdo zkušenost, jak jsou na tom tito pejsci povahově? Budu ráda za každý příspěvek, děkuji. :).
Nevím o tom, že by u nich byla povaha kdy předmětem cílené plemnitby. Předpokládám tedy, že bude plemeno povahově relativně značně rozrůzněné. Plemeno bylo podle mého názoru formováno takřka výhradně pro jateční účely. Často uváděnému využití pro psí zápasy plemeno nenasvědčuje. Jsou to motoricky dobře stavěná, atletická zvířata a taková bývají často přirozeně sebevědomá. Obecně se rozptyl variability, level a kvalita povahových vlastností v rámci plemen a krevních linií samozřejmě různí. To platí v menším měřítku, ale i mezi plemeny povahově nezušlechtěnými. Konkrétní představu získáte nejlépe konfrontací s konkrétním chovem.
Před několika lety byla snaha o zákaz tohoto plemene. To z důvodu že některá štěňata nejsou schopná přežít bez chirurgického zákroku přežít. plemeno velmi trpí na záněty kůže, mykózy, štěnata na zúžení spodní čelisti. Sám jsem jednou v životě viděl chlupatý okrsek na rohovce. Velmi bych vám radil pořízení šarpeje si pořádně rozmyslet!
Znala jsem jednoho z prý pracovní linie. Prý naprosto zdravý pes. Nebyl skoro zmuchlany. :) krásný modrý vitální pes (možná fena, nejsem si už jistá). Na přivolání museli sáhnout po EO, jinak rád cvičil za žrádlo, ale žádná hitparáda jako u jiných prac. Plemen to nebylo. Snášel se se vsema zviratama v pohodě. Netoužil po kontaktu, tak nevyvolaval ani konflikt.
Znám 2 šarpeje, oba jsou rvaví, nesnášenliví. Budete muset počítat s tím, že jsou hodně dominantní a od začátku na to přihlížet při výchově.
Oba mají kožní problémy, ale prý dietou a dobrou péčí o kůži se to dá zvládnout.
A oba majitelé, přestože svoje psy milují, už dalšího šarpeje pořizovat určitě nebudou. Doma jsou sice bezproblémoví, ale je to tím, že celý den prospí
Uživatel s deaktivovaným účtem

jahodapavel
napsal(a):
Před několika lety byla snaha o zákaz tohoto plemene. To z důvodu že některá štěňata nejsou schopná přežít bez chirurgického zákroku přežít. plemeno velmi trpí na záněty kůže, mykózy, štěnata na zúžení spodní čelisti. Sám jsem jednou v životě viděl chlupatý okrsek na rohovce. Velmi bych vám radil pořízení šarpeje si pořádně rozmyslet!
To myslíte kožní buňky v oku?
Pro zadavatele - těchto psů tady pár máme a kromě toho, že jsou zdravotně v háji, tak povahy spíš ostřejší, resp. se z mého pohledu chovají nevyzpytatelně, což bude asi nijakým výrazem v obličeji. Před dvaceti lety jsem znala jednoho velmi přátelského, ale z cca patnácti psů, co jsem znala/znám, to byla spíš výjimka.
Uživatel s deaktivovaným účtem
napsal(a):
To myslíte kožní buňky v oku?
Pro zadavatele - těchto psů tady pár máme a kromě toho, že jsou zdravotně v háji, tak povahy spíš ostřejší, resp. se z mého pohledu chovají nevyzpytatelně, což bude asi nijakým výrazem v obličeji. Před dvaceti lety jsem znala jednoho velmi přátelského, ale z cca patnácti psů, co jsem znala/znám, to byla spíš výjimka.
To myslí dermoid v oku, ano.
Https://www.ifauna.cz/psi/clanky/r/detail/5973/sarpej/
Znala jsem jednoho (jednu), nejprve operace očí, poté amyloidóza šarpejů. Ošklivá záležitost, zničeho nic dostávala záchvaty horečky, umřela v 5ti letech. Majitelé už si šarpeje nikdy znovu nepořídí...