Stěně na zimu ven nebo dovnitř ?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Anges

19.9.2017 17:10
Anges

XXX.XXX.186.184

Ahoj, mám takový dotaz. Příští týden si přivezem domu BŠO. Budou ji dva měsíce... momentálně vedem s přítelem velký spor, on chce aby se stěně hned učilo být venku já... já mám měkké srdce a mám strach, aby stěndo nenachladlo... Boudu sice máme pěknou, novou zateplenou... přečetli jsme snad všechno o tom, aby byla dobře izolovaná a už s tím nějaké zkušenosti máme... Měli jsme již nekolik psů... ale všechny jsme si brali na jaře... takže do zimy byli jít velcí... tak prosím o zkušenosti a o radu... An.

19.9.2017 18:38
scylla

XXX.XXX.150.32

Anges napsal(a):
Ahoj, mám takový dotaz. Příští týden si přivezem domu BŠO. Budou ji dva měsíce... momentálně vedem s přítelem velký spor, on chce aby se stěně hned učilo být venku já... já mám měkké srdce a mám strach, aby stěndo nenachladlo... Boudu sice máme pěknou, novou zateplenou... přečetli jsme snad všechno o tom, aby byla dobře izolovaná a už s tím nějaké zkušenosti máme... Měli jsme již nekolik psů... ale všechny jsme si brali na jaře... takže do zimy byli jít velcí... tak prosím o zkušenosti a o radu... An.

Štěně vždy domů bez ohledu na roční dobu a BŠO venku nikdy šťastný nebude.

19.9.2017 18:45
Zdenda1987

XXX.XXX.117.206

scylla napsal(a):
Štěně vždy domů bez ohledu na roční dobu a BŠO venku nikdy šťastný nebude.

A je to tu zase.. a pořád mi nikdo nevysvětlil proč štěně vždy domů.. všechno jen domněnky a polidšťování. Moje holka se narodila 30.12.2016 venku v zateplené boudě a přežila to i se svými sourozenci..
Za mě neučit štěně doma a učit hned ven.. jak ho chcete v půl roce přesvědčit, že najednou je jeho místo venku?

19.9.2017 18:58
rapotacka11

XXX.XXX.32.178

- se narodila 30.12.2016 venku v zateplené boudě a přežila to i se svými sourozenci..
se svými sourozenci..
se svými sourozenci..
se svými sourozenci..

V půl roce přesvědčovat ?
Podle počasí - není li sychravo, cpe se ven samo,
doma nemá stání... po "znrzlých" vždy.

19.9.2017 19:01
scylla

XXX.XXX.150.32

Zdenda1987 napsal(a):
A je to tu zase.. a pořád mi nikdo nevysvětlil proč štěně vždy domů.. všechno jen domněnky a polidšťování. Moje holka se narodila 30.12.2016 venku v zateplené boudě a přežila to i se svými sourozenci..
Za mě neučit štěně doma a učit hned ven.. jak ho chcete v půl roce přesvědčit, že najednou je jeho místo venku?

A je to tu zase - nerespektování povahy plemene, neznalost toho, že štěně je třeba socializovat, poznávat se ním, věnovat se mu, což těžko budete v tomto počasí venku. Argument, že to přežila, je totálně na hlavu - pes dokáže "přežít" docela dost, je jen na rozumu a citu majitele, jestli ho donutí přežívat nebo mu zajistí kvalitní a pohodový život.

19.9.2017 19:01
Zdenda1987

XXX.XXX.117.206

rapotacka11 napsal(a):
- se narodila 30.12.2016 venku v zateplené boudě a přežila to i se svými sourozenci..
se svými sourozenci..
se svými sourozenci..
se svými sourozenci..

V půl roce přesvědčovat ?
Podle počasí - není li sychravo, cpe se ven samo,
doma nemá stání... po "znrzlých" vždy.

Jasné.. takže cca 4 měsíční štěně si nedokáže v zateplené boudě v závětří udělat svoje příjemné klima.. tohle asi nepochopím..

19.9.2017 19:02
Zdenda1987

XXX.XXX.117.206

Jo a prosím ještě tu o tom, že když mám psa venku tak ho za A) Týrám samotou a za B) Nemáme mezi sebou vztah. To tu ještě nepadlo.

19.9.2017 19:14
rapotacka11

XXX.XXX.32.178

Co chcete ?
Dejte si ho třeba za klobouk a bude to dobře.
Eště byste ho moh polidštit... hrůůza .
Vztah se vybuduje, hlavně se musí zařadit
kam patří.

19.9.2017 19:17
scylla

XXX.XXX.150.32

Zdenda1987 napsal(a):
Jasné.. takže cca 4 měsíční štěně si nedokáže v zateplené boudě v závětří udělat svoje příjemné klima.. tohle asi nepochopím..

Já zase nepochopím ignoranta, který si pořídí psí mimino, vytáhne ho od matky, sourozenců a nacpe ho samotného do zateplené boudy. Navíc, je ta bouda aspoň přizpůsobená velkosti toho mimina? Takovým lidem bych doporučila, aby si oblékli mikinu a šli se vyspat do zateplené boudy, ono by je to rychle přešlo.

19.9.2017 19:18
scylla

XXX.XXX.150.32

Zdenda1987 napsal(a):
Jo a prosím ještě tu o tom, že když mám psa venku tak ho za A) Týrám samotou a za B) Nemáme mezi sebou vztah. To tu ještě nepadlo.

Kdybyste měla někdy psa doma, poznala byste ten rozdíl. Ale to u váš asi nehrozí.

19.9.2017 19:20
Enter

XXX.XXX.158.148

Štěně rozhodně domů. Sousedka si pořídila štěně BOC, chtěla ho celodenně venku. Štěně nekňučelo, neštěkalo, v noci bylo ticho. Jen za pár dní začalo štěkat na vše, co se kde šustlo, i na kartáč, když se sousedka česala...Psycho. Zjistilo se, že štěně v noci de facto nespalo, i když mělo boudu. Bálo se zvuků, ježků, rušily ho kočky, netopýři..., bylo to na vsi. Dostali za úkol zkusit štěně vzít domů. Za týden pohoda, štěněti je teď rok, spí v předsíni, ale se "smečkou" a je to veselý puberťaček.

Uživatel s deaktivovaným účtem

19.9.2017 19:22

Zdenda1987 napsal(a):

No vidíš, vždyť to víš, tak na co se ptáš...?!

mimochodem, nepolidšťuj prosím psy, oni totiž jsou, na rozdíl od lidí, opravdu smečková zvířata, se skutečnou potřebou sociálních kontaktů...mnohým lidem už stačí jenom ksichtokniha či takovýhle virtuální pokec, spolu, v reálu, už žít neumí...

Anges, štěně domů, bez debat, a ta zima fakt není ten hlavní problém.

19.9.2017 19:25
Andrýsek3

XXX.XXX.212.56

Přijde mi bezcitné dát psí mimino samotné ven, nejde tak úplně ó ten venek, ale o to "sám", doteď mělo mámu, sourozence, teď bude celý jeho život vy, a to mládě vezmu do neznámého prostředí od všech co znám, a dám ho samotné do boudy.
Pokud by tam byl už jiný pes, tak bych to brala v pohodě, nebo třeba kotě, jako to měla lesnížínka.
Celkově mi přijde fajn, pokud pes má volný přístup ven i domů, to je dle mě nejlepší možnost, ani nevím, k čemu bych měla psa jen na zahradě, ale respektuju to. Navíc BŠO jsou dle mě dost citlivky a závisláčci, a tak nevím jestli bude celkově sám na zahradě úplně spokojený.
Zase bude asi horší pro štěně, ho dát do boudy za půl roku, když je přítel tak nekompromisní.
Takže bych ho buď měla doma s tím, že pak se on sám rád přemístí třeba na jaře na zahradu nebo bude mít volný vstup tam i zpět, nebo to nedopadne a on mi zůstane nasáčkovaný doma.
A pak ta varianta jen venku, pak bych se snažila štěně co nejvíce unavit, udělat mu fajn prostředí v boudě (plyšák, vaše mikina, teplo) a uspávala bych ho tam s ním, aby tam nebylo takhle malé úplně samo.

19.9.2017 19:56
Zdenda1987

XXX.XXX.117.206

scylla napsal(a):
Já zase nepochopím ignoranta, který si pořídí psí mimino, vytáhne ho od matky, sourozenců a nacpe ho samotného do zateplené boudy. Navíc, je ta bouda aspoň přizpůsobená velkosti toho mimina? Takovým lidem bych doporučila, aby si oblékli mikinu a šli se vyspat do zateplené boudy, ono by je to rychle přešlo.

Perla za perlou.. přirovnat psí kožich k mikině.
Jen klidně do mě, já to snesu. Nebojím se říct svůj názor, i když se to třeba většině nelíbí. Jsem ochotný třeba i přiznat chybu, když mě o tom někdo rozumně přesvědčí, ale to se tady nestalo. A už vůbec neberu vážně Scyllu. To je Perla sama o sobě.
Pro hmn_ : Já opravdu nemám problém s komunikací s lidmi tváří tvář. Vyhledávám ji i spíš než virtuální debaty, protože pak se najednou přijde na to, že najednou diskutující nejsou takový hrdinové. Dámy jste zvané na kávu a můžete se podívat na tu moji ubohou duši, která je celý den a noc venku uvázaná u boudy...

19.9.2017 21:04

Tak já teda venkovní psy nemám...i když jsem se o to jednou pokoušela...fena NO první měsíc doma (červen), pak už nebyl problém zvykat na ven...po tom měsíci už byla ochotná venku zůstat, bez toho, aby brečela po mamince, po sourozencích...že zůstala sama opuštěná ve tmě (odchovaná venku se sourozenci)...to že nakonec skončila jako pes domácí byla čistě naše volba...nynější psy...původně na ven, nakonec opět zvěř domácí...nikdy na ven učeni nebyli, ale když bych je na noc "vyhodila" ven, tak s tím opět nemaj problém, naopak v létě když je hic, tak dávají venkovnímu pobytu v noci přednost...musela jsem jim zpřístupnit sklep, protože jsem je venku nechtěla nechávat...

Nemám nic proti režimu "venkovní pes", ale pokud si domů přivezu psí miminko, které doposud nebylo nikdy samo, ale s maminkou, se sourozenci ve styku s lidmi, které zná od narození a v prostředí, které zná od narození a najednou je odvezeno cizími lidmi, do prostředí, které nezná a zanecháno samotné, tak je to pro mojí povahu brutál...naprosto nechápu lidi, co takové štěně šoupnou do kotce a pak vydržej poslouchat, jak tam to malé brečí...s tím, že tak je to správné naučit psa být venku, na to já bych teda neměla žaludek...a je úplně jedno, jestli je teplo nebo zima...no holt nejsem takovej drsňák...

19.9.2017 21:24
bhk

XXX.XXX.214.32

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Tak já teda venkovní psy nemám...i když jsem se o to jednou pokoušela...fena NO první měsíc doma (červen), pak už nebyl problém zvykat na ven...po tom měsíci už byla ochotná venku zůstat, bez toho, aby brečela po mamince, po sourozencích...že zůstala sama opuštěná ve tmě (odchovaná venku se sourozenci)...to že nakonec skončila jako pes domácí byla čistě naše volba...nynější psy...původně na ven, nakonec opět zvěř domácí...nikdy na ven učeni nebyli, ale když bych je na noc "vyhodila" ven, tak s tím opět nemaj problém, naopak v létě když je hic, tak dávají venkovnímu pobytu v noci přednost...musela jsem jim zpřístupnit sklep, protože jsem je venku nechtěla nechávat...

Nemám nic proti režimu "venkovní pes", ale pokud si domů přivezu psí miminko, které doposud nebylo nikdy samo, ale s maminkou, se sourozenci ve styku s lidmi, které zná od narození a v prostředí, které zná od narození a najednou je odvezeno cizími lidmi, do prostředí, které nezná a zanecháno samotné, tak je to pro mojí povahu brutál...naprosto nechápu lidi, co takové štěně šoupnou do kotce a pak vydržej poslouchat, jak tam to malé brečí...s tím, že tak je to správné naučit psa být venku, na to já bych teda neměla žaludek...a je úplně jedno, jestli je teplo nebo zima...no holt nejsem takovej drsňák...

Přesně tak.
Štěně nejen kvůli vazbě na člověka, výchově atpod. bych samotné venku nenechala.
Přesměrovat ho poté ven, fakt není problém. Tím myslím příští rok, jak se oteplí, postupně ho ven učit..

19.9.2017 22:18
Janinka Bosorka

XXX.XXX.121.31

Zdenda1987 napsal(a):
Jen klidně do mě, já to snesu. Nebojím se říct svůj názor, i když se to třeba většině nelíbí. Jsem ochotný třeba i přiznat chybu, když mě o tom někdo rozumně přesvědčí, ale to se tady nestalo. A už vůbec neberu vážně Scyllu. To je Perla sama o sobě.
Pro hmn_ : Já opravdu nemám problém s komunikací s lidmi tváří tvář. Vyhledávám ji i spíš než virtuální debaty, protože pak se najednou přijde na to, že najednou diskutující nejsou takový hrdinové. Dámy jste zvané na kávu a můžete se podívat na tu moji ubohou duši, která je celý den a noc venku uvázaná u boudy...

A kam to, na kávu? A fakt uvázaná? Jako na řetězu u boudy? Projíždím vesničkou a tam je dům bez plotu k silnici. Stojí před ním psí bouda a tam je na řetězu uvázanej retrívr. Někdy mu leží kočka na zádech. No, je to smutnej pohled.

19.9.2017 22:27
Šarina

XXX.XXX.231.146

Zdenda1987 napsal(a):

Jenže pes je smečkové zvíře a to, že mu tu smečku seberete a mrsknete ho samotného (!) do kotce, to je právě to polidšťování!
Protože to je lidský přístup, resp. vnucování psovi něčeho, co vyhovuje lidem, ale psům je úplně cizí.

Jiná věc je, že některé rasy nevyžadují tak blízký kontakt s člověkem a pokud mají šanci, vyberou si pobyt na dvoře. Pak je to v pořádku, protože to je jejich volba a jejich instinkt, který následují a člověk to respektuje. Ale to neplatí o psech jako o živočišném druhu. A vůbec to neplatí o BŠO.

Přitom nejde vůbec o to, že by mu byla zima (i když malému štěněti zima v zimě bude, protože si boudu nezadýchá a možná stráví větší část noci venku, hledaje smečku, kterou mu člověk vzal). Jde o to, že to štěně prostě nepochopí, co provedlo, když mu zmizely veškeré dosavadní jistoty a nedostalo za to nic náhradou. To, že se může venku na dlažbě nebo betonu nastydnout (močák), to je pak pro nového majitele spíš takový bonus.

19.9.2017 22:58
Janinka Bosorka

XXX.XXX.121.31

No, spíš takový malus.

19.9.2017 23:01
Janinka Bosorka

XXX.XXX.121.31

Chovám také ovce, je naprosto vyloučené, chovat jeden kus ovce. Utrápila by se žalem. Přežvýkavec. Potřebuje stádo=smečku. Základní podmínka pro život.

20.9.2017 04:49
scylla

XXX.XXX.150.32

Zdenda1987 napsal(a):

Já zase nemohu brát vážně vás a děkuji za pozvání, raději půjdu na návštěvu k někomu, od koho je co se naučit, ne k vám.

Perlo, opravdu mi chcete tvrdit, že lidé, kteří si pořídí ovčáka, si pořídí tak 3 zateplené boudy, aby měl pes, jak poroste, přiměřeně velkou boudu? Nebo je pravděpodobnější, že lidé jako vy strčí štěně do boudy pro dospělého psa, jak chce zateplené, kterou nemá šanci si při své velikosti vyhřát?

20.9.2017 08:46

Pro Megíííí:...takovej pes patří přec na řetěz, to mu mravy spaví...
( Možno použít i do dalších diskuzí - štěká, čůrá...).

20.9.2017 08:50
Janinka Bosorka

XXX.XXX.121.31

A tak na řetěze rost až z něj vyrost hafan
jednou mu pán dával kost, pro radost
a byl zle porafán.

20.9.2017 08:57

Tu neznám
jenom
dejte mi pastelku, nakreslím pejska..

20.9.2017 09:27
katkaa1

XXX.XXX.43.146

Anges napsal(a):

Budem radšej odpovedať len priamo Vám lebo by som sa z niektorých príspevkov zase len zbytočne vytočila :)

Šteňa ktoré bolo už u chovateľa vonku a je zdravé by nemalo mať najmenší problém si zvyknúť vonku a spať v zateplenej búde. Prinesiete si ho o týždeň kedy ešte nebudú mrazy a do zimy pekne nasrstí. V čom ale vidím problém je to, že je dôležité šteniatko socializovať takže pokiaľ ho chcete mať vonku mali by ste byť schopný sa mu dostatočne venovať. Nemyslím si, že je nutné byť s ním 24h vkuse ale čo najviac je to možné.

Prvého psa sme mali vonku, priniesli sme si ho asi v takomto čase a prvé dni som to riešila tak, že som sa s ním večer ešte vonku pohrala a okolo 22:00 ho uložila do búdy, počkala som kým zaspí a odišla. V noci som ho bola raz skontrolovať, ale to som sa snažila ho nerozblázniť, chvíľku som s ním pobudla a zas ho uložila. Plakalo možno dve noci, to som vstala aj viackrát no potom si hneď zvyklo že v noci sa spí.
Ak sa mu budete cez deň dostatočne venovať určite vám z neho kvôli tomu že spáva vonku nevyrastie nesocializovaný a chorý jedinec. Treba však používať hlavu a vnímať čo nám to konkrétne zviera hovorí, každé jedno je iné.

Ďalšie šteňa som mala vo vnútri a dôvod bol ten, že sme ho priniesli pred Vianocami a vonku bola skoro tma a mne sa nechcelo byť v tej tme a zime toľko vonku. Tak mi to proste prišlo jednoduchšie. Cez deň som ho ale tiež učila chodiť do búdy ktorú mal na terase a kým sme boli v práci bol vonku. Taktiež s tým nebol žiadny problém a na jar sa sám pýtal spať von lebo mu už vnútri bolo teplo. Stále mu ale ostalo to, že keď prišlo zlé počasie pchá sa dnu lebo bol na to naučený. A keďže ja nalepený ňufáčik na dverách zvonku neznesiem tak tento rozmaznanec už spáva vnútri kedy sa mu chce :) to ako si ho naučíte je preto len na vás.

20.9.2017 09:48

Tu neznám
jenom
dejte mi pastelku, nakreslím pejska..

Fakt né ?
https://www.youtube.com/watch?v=-lKAFrVMsiY.

20.9.2017 09:55
rapotacka11

XXX.XXX.32.178

Prvého psa sme mali vonku, priniesli sme si ho asi v takomto čase...
""""""""
- dvouměsíční mimino... jo, někdo i to dokáže vyšoupnout za dveře do samoty...

Jste dobří, zásadoví, správní...

20.9.2017 10:26
JanaKostelec

XXX.XXX.3.120

Celej svět už ví to dnes, že řetěz mravy nenapraví

20.9.2017 10:54
katkaa1

XXX.XXX.43.146

rapotacka11 napsal(a):
Prvého psa sme mali vonku, priniesli sme si ho asi v takomto čase...
""""""""
- dvouměsíční mimino... jo, někdo i to dokáže vyšoupnout za dveře do samoty...

Jste dobří, zásadoví, správní...

Ano sme tyrani ani najesť sme mu nedávali len raz do týždňa

20.9.2017 10:54

JanaKostelec napsal(a):
Celej svět už ví to dnes, že řetěz mravy nenapraví

Jo, jo - a neplatí jen pro štěňata...Kdo má doma puberťáka, třeba si to taky pustí.

20.9.2017 11:16
JanaKostelec

XXX.XXX.3.120

katkaa1 napsal(a):
Budem radšej odpovedať len priamo Vám lebo by som sa z niektorých príspevkov zase len zbytočne vytočila :)

Šteňa ktoré bolo už u chovateľa vonku a je zdravé by nemalo mať najmenší problém si zvyknúť vonku a spať v zateplenej búde. Prinesiete si ho o týždeň kedy ešte nebudú mrazy a do zimy pekne nasrstí. V čom ale vidím problém je to, že je dôležité šteniatko socializovať takže pokiaľ ho chcete mať vonku mali by ste byť schopný sa mu dostatočne venovať. Nemyslím si, že je nutné byť s ním 24h vkuse ale čo najviac je to možné.

Prvého psa sme mali vonku, priniesli sme si ho asi v takomto čase a prvé dni som to riešila tak, že som sa s ním večer ešte vonku pohrala a okolo 22:00 ho uložila do búdy, počkala som kým zaspí a odišla. V noci som ho bola raz skontrolovať, ale to som sa snažila ho nerozblázniť, chvíľku som s ním pobudla a zas ho uložila. Plakalo možno dve noci, to som vstala aj viackrát no potom si hneď zvyklo že v noci sa spí.
Ak sa mu budete cez deň dostatočne venovať určite vám z neho kvôli tomu že spáva vonku nevyrastie nesocializovaný a chorý jedinec. Treba však používať hlavu a vnímať čo nám to konkrétne zviera hovorí, každé jedno je iné.

Ďalšie šteňa som mala vo vnútri a dôvod bol ten, že sme ho priniesli pred Vianocami a vonku bola skoro tma a mne sa nechcelo byť v tej tme a zime toľko vonku. Tak mi to proste prišlo jednoduchšie. Cez deň som ho ale tiež učila chodiť do búdy ktorú mal na terase a kým sme boli v práci bol vonku. Taktiež s tým nebol žiadny problém a na jar sa sám pýtal spať von lebo mu už vnútri bolo teplo. Stále mu ale ostalo to, že keď prišlo zlé počasie pchá sa dnu lebo bol na to naučený. A keďže ja nalepený ňufáčik na dverách zvonku neznesiem tak tento rozmaznanec už spáva vnútri kedy sa mu chce :) to ako si ho naučíte je preto len na vás.

O jaká plemena se, prosím, jedná?

20.9.2017 11:20
katkaa1

XXX.XXX.43.146

JanaKostelec napsal(a):
O jaká plemena se, prosím, jedná?

Vlkodavy.

20.9.2017 12:38
macomb

XXX.XXX.99.17

Napíši svoji zkušenost. Štěně jsem si přivezli na Mikuláše, odchov byl zvyklý venku, ale u nás jsme měli štěnisko v baráku a ven jsme ho začali dávat až skončily velký mrazy. ze začátku jsme ho nechali na dvoře když jsme šli nakoupit nebo byli pryč kratší domu a pak postupně celou noc a přes den když nejsme doma. Šlo to rychleji než jsem si myslela, žádný scény, kňučení... Prostě si zalezl do dílny a chrápal. smajlík

20.9.2017 14:22
inusanka

XXX.XXX.98.58

Myslím, že docela úspěšní jsou ti, kteří štěně odchovají doma a puberťáka potom dají ven. Já si pořizuji psa aby byl se mnou, takže když jsme doma je doma a když jsme v práci, je venku, pokud není mimořádné vedro či mimořádné mrazy - mimochodem jsem viděla umrzlého velšteriéra v boudě. Naši psi byli vždycky s námi a my jsme se podřídili jim, takže alespoň ušetříme při topení.

20.9.2017 18:30
rapotacka11

XXX.XXX.32.178

katkaa1 napsal(a):
Ano sme tyrani ani najesť sme mu nedávali len raz do týždňa

Já vím...

20.9.2017 21:11

inusanka napsal(a):
Myslím, že docela úspěšní jsou ti, kteří štěně odchovají doma a puberťáka potom dají ven. Já si pořizuji psa aby byl se mnou, takže když jsme doma je doma a když jsme v práci, je venku, pokud není mimořádné vedro či mimořádné mrazy - mimochodem jsem viděla umrzlého velšteriéra v boudě. Naši psi byli vždycky s námi a my jsme se podřídili jim, takže alespoň ušetříme při topení.

S tím topením svatá pravda...v ložnici mám standardně 15 stupňů, aby se mnou feňule vydržela spát celou noc...v létě je jí tam horko, tak se mnou nespí a vždycky se těšim na zimu až se zase ke mně "nastěhuje" do postele...a zbytek baráku taky není přetopenej, aby zlatíčkům nebylo moc vedro... ...ale záleží na psovi...medvědi radši chladno, chrťák zase miloval teplíčko...

21.9.2017 14:12
inusanka

XXX.XXX.98.58

Sardullah - hlavně, že jsou s námi. Teď jsme začali topit a mladá se povaluje venku, protože je jí tam dobře. Ale je to tak na půl hodiny a hned zase k nám, protože co kdybychom dělali něco zajímavého. Popřípadě nedejbůh jedli, že.

21.9.2017 16:28

inusanka napsal(a):
Sardullah - hlavně, že jsou s námi. Teď jsme začali topit a mladá se povaluje venku, protože je jí tam dobře. Ale je to tak na půl hodiny a hned zase k nám, protože co kdybychom dělali něco zajímavého. Popřípadě nedejbůh jedli, že.

...jo tak tomu rozumim...psi se povalujou na zahradě koukaj směr sever-severozápad, což je právě opačným směrem, než jsou dveře, které jsou zavřené...jen co si dojdu do kuchyně pro sušenku (čokoládu, pop-corn, bonbon...jídlo ani nebudu zmiňovat), klika cvakne, dvéře letí, fena vchází do dveří, stoupne si do dveří kuchyně a říká "co to máš?" a já, sušenku v ruce, ruku za zády říkám "nic, já se byla jen napít"...a fena "nekecej, co to máš za zádama...no to si snad děláš srandu, ty jsi si chtěla vzít tajně sušenku ?...a co tvoje dieta?...naval půlku"...no a já tedy rozbaluju sušenku, volám i psa, protože jsem spravedlivá a sušenku rozdělím na 3 díly. No a pak musim feně poděkovat, že si díky ní držim váhu ...

23.9.2017 11:01
Fiona.Praha

XXX.XXX.169.194

...jo tak tomu rozumim...psi se povalujou na zahradě koukaj směr sever-severozápad, což je právě opačným směrem, než jsou dveře, které jsou zavřené...jen co si dojdu do kuchyně pro sušenku (čokoládu, pop-corn, bonbon...jídlo ani nebudu zmiňovat), klika cvakne, dvéře letí, fena vchází do dveří, stoupne si do dveří kuchyně a říká "co to máš?" a já, sušenku v ruce, ruku za zády říkám "nic, já se byla jen napít"...a fena "nekecej, co to máš za zádama...no to si snad děláš srandu, ty jsi si chtěla vzít tajně sušenku ?...a co tvoje dieta?...naval půlku"...no a já tedy rozbaluju sušenku, volám i psa, protože jsem spravedlivá a sušenku rozdělím na 3 díly. No a pak musim feně poděkovat, že si díky ní držim váhu ...

23.9.2017 11:09
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

sardullah - úplně to vidím

23.9.2017 11:19

Popřípadě nedejbůh jedli, že.
Velice silná "láska". U nás je to podobně.

23.9.2017 13:12
Atheira

XXX.XXX.50.119

Tak přidám něco zase z druhý strany. Fena nesnáší zimu, fakt ji doslova nenávidí... (vyjma sněhu, v tom jí baví blbnout), někdy je s tím až trochu trapná, když se venku ochladí a má jít ráno ven. Schovává se mi pod peřinu, zatočí se tam pomalu do uzle a já se snažím najít nějaký konec, abych ji odtamtud vydolovala. Jak se udělá fakt zima a mrzne, musí vidět, že držím vestu, jinak prostě nevyleze. Jak ji mám v ruce, sama se sebere a jde si ji nechat navléct, pak se nechá vzít ven.
Spí pod dekou. Naučila se složenou deku sama rozdělat a zatočit se do ní, většinou jí čouhají jen uši nebo mi na posteli dýchá takový podivný dekový hrbol, ze kterýho netrčí vůbec nic. Na spaní pod peřinou jsem ji neučila, přes léto spávala na posteli, to ano, ale jak se začalo ochlazovat, začala si sama rozkládat deky, schovávat se pod ně, lézt pod peřinu a celkově, když je doma přes den a je chladno, automaticky zalézá pod deku.
Pro ní je v zimě často věta: jdem ven' dost děsivá, natož aby byla standardně venku. Jo, chápu, být tam od mala, tak si asi zvykne... Ani jsem neplánovala ji na zimu oblékat, ale bez toho bych ji prostě většinu zimy nedostala ven.
Vím, že je v tomhle rozmazlená, ale zase nevidím důvod, proč jí tu zimu ještě víc znepříjemňovat a prudit ji tím, že ji budu násilím tahat v mrazu ven bez vesty a podobný věci, jen z toho principu, že je to pes.

23.9.2017 18:33
lu80

XXX.XXX.48.206

A já přidám fakta. Řešila jsem totéž zhruba před rokem. Jen ne BŠO. Chtěli jsme pejska venkovního, s přístupem dovnitř když jsme doma. Rady padly...prý je lepší mít jej vevnitř a za půl roku bude chtít sám ven. Houby s voctem. Máme rozmazlenej domácí mix NO, zabere 3/4 gauče, chlupy všude, kam se hnem musí taky atd.. Neměnila bych, psa bych ven už nechtěla, ale má druhá polovina, která chtěla pejska hlavně ven, brblá... Takže nespoléhejte na to, že když ho vezmete dovnitř, časem bude chtít sám ven. Bude to kus od kusu podle povahy...a taky Vaší důslednosti a výchovy...

23.9.2017 18:40
u-Žofka

XXX.XXX.231.146

lu80 napsal(a):
A já přidám fakta. Řešila jsem totéž zhruba před rokem. Jen ne BŠO. Chtěli jsme pejska venkovního, s přístupem dovnitř když jsme doma. Rady padly...prý je lepší mít jej vevnitř a za půl roku bude chtít sám ven. Houby s voctem. Máme rozmazlenej domácí mix NO, zabere 3/4 gauče, chlupy všude, kam se hnem musí taky atd.. Neměnila bych, psa bych ven už nechtěla, ale má druhá polovina, která chtěla pejska hlavně ven, brblá... Takže nespoléhejte na to, že když ho vezmete dovnitř, časem bude chtít sám ven. Bude to kus od kusu podle povahy...a taky Vaší důslednosti a výchovy...

Takže tady je vidět, co by si volil pes, kdyby mohl.
Společnost, svoji smečku.
Nebo je snad vevnitř v domě v době, když je jeho člověk venku?
Asi těžko, že.
Pes by chtěl být se svou rodinou. Bez výhrad a něčím podmíněné lásky.
Člověk chce mít psa, ale vaděj mu chlupy.
Miluje svého psa, ale... ALE... prostě s podmínkami.

A když mu dá pes najevo, že chce být součástí jeho smečky, tak je... rozmazlený.
Prej.

23.9.2017 18:44
lu80

XXX.XXX.48.206

u-Žofka napsal(a):
Takže tady je vidět, co by si volil pes, kdyby mohl.
Společnost, svoji smečku.
Nebo je snad vevnitř v domě v době, když je jeho člověk venku?
Asi těžko, že.
Pes by chtěl být se svou rodinou. Bez výhrad a něčím podmíněné lásky.
Člověk chce mít psa, ale vaděj mu chlupy.
Miluje svého psa, ale... ALE... prostě s podmínkami.

A když mu dá pes najevo, že chce být součástí jeho smečky, tak je... rozmazlený.
Prej.

Náš JE rozmazlený...a né proto, že chce být s námi, ale protože jsme ho zkrátka rozmazlili . Já svého psa miluji bez podmínek, stejně jako on mě. Pouze jsem upozornila na to, že ne každý pes bude chtít po čase být vyšoupnut ven, že to může pak dělat problémy...

23.9.2017 18:53
u-Žofka

XXX.XXX.231.146

lu80 napsal(a):
Náš JE rozmazlený...a né proto, že chce být s námi, ale protože jsme ho zkrátka rozmazlili . Já svého psa miluji bez podmínek, stejně jako on mě. Pouze jsem upozornila na to, že ne každý pes bude chtít po čase být vyšoupnut ven, že to může pak dělat problémy...

Venku by měl být pes, který se cítí být oukej sám venku. Jsou takové rasy. Ne všechny.
A proč dělat psa nešťastným jen proto, že si já jako člověk (nadřazená rasa) myslím, že pes "patří ven".
Proč by měl patřit ven?
Hlídat hospodářství.
Dobře.
Pokud mu někdo nehodí otrávený buřt přes plot.

23.9.2017 19:30

Když má pes možnost být venku, když smečka není doma, je to pro něj plus. Ale když se rodina sejde, chce mnohý být uvnitř, v centru dění. Ale jsou určitě vyjímky.

23.9.2017 20:00
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

Když má pes možnost být venku, když smečka není doma, je to pro něj plus. Ale když se rodina sejde, chce mnohý být uvnitř, v centru dění. Ale jsou určitě vyjímky.

Ano jsou, jedna právě odešla Celý den byl venku sám(tedy s kocourem ) přijeli jsme, napochodoval dovnitř, vydržel cca 20minut a šel k oknu, ať ho pustíme ven. On by asi byl dýl, venku prší, není tam do čeho píchnout ale doma je vedro. Navíc panička pořád otravuje a nedopřeje mu klidu...ňuchňá ho, hladí, prohlíží srst, pusinkuje ušínka, pacičky, tulí se...Jemu stačí, že nás vidí v obyvču přes okno a je spokojený. Kdybych mu otevřela, přijde domů zase na chvilku, ale nijak se nedožaduje, nefuní na sklo, leží si opodál a pochrupává, po očku sleduje, co se doma děje..

23.9.2017 20:36
Šarina

XXX.XXX.231.146

lesnížínka napsal(a):
Ano jsou, jedna právě odešla Celý den byl venku sám(tedy s kocourem ) přijeli jsme, napochodoval dovnitř, vydržel cca 20minut a šel k oknu, ať ho pustíme ven. On by asi byl dýl, venku prší, není tam do čeho píchnout ale doma je vedro. Navíc panička pořád otravuje a nedopřeje mu klidu...ňuchňá ho, hladí, prohlíží srst, pusinkuje ušínka, pacičky, tulí se...Jemu stačí, že nás vidí v obyvču přes okno a je spokojený. Kdybych mu otevřela, přijde domů zase na chvilku, ale nijak se nedožaduje, nefuní na sklo, leží si opodál a pochrupává, po očku sleduje, co se doma děje..

To je ale jiná situace - pes si to tak vybral a vy to respektujete.

24.9.2017 07:37
scylla

XXX.XXX.150.32

Šarina napsal(a):
To je ale jiná situace - pes si to tak vybral a vy to respektujete.

Je otázka, proč si to pes vybral.

24.9.2017 08:25
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

Tak lesní žínka to jasně píše, doma je vedro, moje hovice, když topíme, tak tu vydržej taky jen omezený čas. Vyhovovalo by jim tak 17 stupnů. Bylo by to i ekologické, ale jsem rozmazlená, no. Máme přízemní staré hostpodářské stavení. Holky maj pelechy(maj tam i boudu, ale ta není moc oblíbená) za vchodovýma dveřma pod nízkými okny. Jsou vlastně jen za zdí, pod převisem střechy. Přes den, když pracuji kolem zvířat a na zahradě, tak starší zaujímá strategické polohy, aby na mne viděla, mladice mi dělá nerozlučnou společnici. Krmí králíky, oveny, provádí hlubokou orbu, trhá plevel a myši na kusy, ožírá ovoce. Procvičuje Mikeše, aby nezlenivěl. Ty strategické polohy to je vtipné pozorovat. Když pracujem s manželem oba venku, on na jednom konci já na druhém, starší si vždy najde na ležení místo uprostřed, at nás má oba pod kontrolou.

24.9.2017 08:30
rapotacka11

XXX.XXX.32.178

scylla napsal(a):
Je otázka, proč si to pes vybral.

U nás - protože má možnost.
Každý.
Ať NO, ano byl i s námi, ale byl rád venku, kde se něco dělo.
Labradorka, možná trochu víc závislejší, ale taky hodně venku
a teď ten malej číva ? "Hlídá" u vrat,
zkontroluje to doma a zas letí ven.

Sandy433

24.9.2017 08:51
Sandy433

XXX.XXX.217.129

Já se tady do hádek zapojovat nebudu ale určitě bych ho vzala domů z vlastních zkušeností máme druhého psa fenku labradora 4-letou a ta bývá přes den většinou venku i když chce domů tak jde jen když už mrzne docela dost a ba noc bývá vždycky doma na pelíšku a předchozí první fena se narodila v zimě a zůstala doma a nedávali sme ji do boudy dokud se na jaře neoteplilo a ta se domů nějak nehrnula za to ta druhá se domů cpe jak to jen jde...

24.9.2017 09:16
scylla

XXX.XXX.150.32

rapotacka11 napsal(a):
U nás - protože má možnost.
Každý.
Ať NO, ano byl i s námi, ale byl rád venku, kde se něco dělo.
Labradorka, možná trochu víc závislejší, ale taky hodně venku
a teď ten malej číva ? "Hlídá" u vrat,
zkontroluje to doma a zas letí ven.

U nás mají také možnost výběru, máme psí dveře, ale ještě žádný pes nedal přednost tomu být sám venku.

24.9.2017 09:35
Huskyjanina

XXX.XXX.255.6

scylla napsal(a):
U nás mají také možnost výběru, máme psí dveře, ale ještě žádný pes nedal přednost tomu být sám venku.

Už jste měla samojeda?

24.9.2017 09:43
u-Žofka

XXX.XXX.231.146

scylla napsal(a):

Scyllo, no a co?
Chcete naznačit, že vaši psi s vámi mají lepší vztahy než jiní jinde?
Jde přece kromě jiného i o plemennou příslušnost. Pokud má pes na výběr, tak ať si vybere. To je v pořádku.
Diskuze je (byla) o tom, zda strčit malé štěně (po příjezdu od chovatele) ven do kotce.
A zda nechat psa žít v lidské smečce je "polidšťování".

24.9.2017 10:23
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

Sandy433 napsal(a):
Já se tady do hádek zapojovat nebudu ale určitě bych ho vzala domů z vlastních zkušeností máme druhého psa fenku labradora 4-letou a ta bývá přes den většinou venku i když chce domů tak jde jen když už mrzne docela dost a ba noc bývá vždycky doma na pelíšku a předchozí první fena se narodila v zimě a zůstala doma a nedávali sme ji do boudy dokud se na jaře neoteplilo a ta se domů nějak nehrnula za to ta druhá se domů cpe jak to jen jde...

Ale ono to nejsou hádky. Každý má jiné plemeno, psi mají různé povahy, lidi mají různé priority a názory na to, kde mít psa. Nejspíš se neshodnem, ale si předáme zkušenosti...v podstatě, že všechno je možné

24.9.2017 10:56
mojipsi

XXX.XXX.22.17

Já měla všechna štěňata doma a na jaře šli ven, je fakt, že jsem měla venku vždy 2 a víc psů, takže by ani tam nebylo samo, ale prostě mi přišlo správný, aby bylo s námi doma a je fakt, že ten vztah je někde jinde.

24.9.2017 11:47
lu80

XXX.XXX.48.206

u-Žofka napsal(a):
Venku by měl být pes, který se cítí být oukej sám venku. Jsou takové rasy. Ne všechny.
A proč dělat psa nešťastným jen proto, že si já jako člověk (nadřazená rasa) myslím, že pes "patří ven".
Proč by měl patřit ven?
Hlídat hospodářství.
Dobře.
Pokud mu někdo nehodí otrávený buřt přes plot.

S prvními třemi větami souhlasím. Jinak skutečně považuji člověka za psu nadřazeného, s tím souvisí i zodpovědnost za něj. A co se týče otráveného buřta, to je přece úplně fuk, je li pes venku nebo vevnitř s přístupem ven. Tenhle argument je blbost.

24.9.2017 12:18
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

mojipsi napsal(a):
Já měla všechna štěňata doma a na jaře šli ven, je fakt, že jsem měla venku vždy 2 a víc psů, takže by ani tam nebylo samo, ale prostě mi přišlo správný, aby bylo s námi doma a je fakt, že ten vztah je někde jinde.

Já měla štěnda na jaře a šla rovnou ven. Už se budu asi trapně opakovat, ale pro ty co neví: u nás je trošku odlišná situace, má celodenní práce je v zahradě. Takže krom noci a pár hodin(vaření, jídlo) jsem s nima byla celý den. Ačkoliv dle vyprávění by to mohlo vypadat, že na samojedovi se to podepsalo a že se na mne nenavázal, je to trochu jinak. První byl venku sám měsíc a půl berňucha a to byl takový závislák, že pokud jsem s ním někam nešla já, nešel. Několikrát utekl muži z prochajdy, jakmile zjistil, že já opravdu nejdu. Samojed je prostě víc samorost, ale venku spolu byli v pohodě a myslím, že rádi. Ani berňák nezůstával doma, i když mohl, jen vydržel o něco dýl, než samík.

24.9.2017 13:07
u-Žofka

XXX.XXX.231.146

lu80 napsal(a):
S prvními třemi větami souhlasím. Jinak skutečně považuji člověka za psu nadřazeného, s tím souvisí i zodpovědnost za něj. A co se týče otráveného buřta, to je přece úplně fuk, je li pes venku nebo vevnitř s přístupem ven. Tenhle argument je blbost.

Ten otrávenej buřt nebyl argument k diskuzi, zda pes celoživotně venku či vevnitř s přístupem ven.
To byl příspěvek k argumentu, že pes musí být celoživotně venku "aby hlídal".

24.9.2017 13:29

Náš pes by na zahradě byl furt, když není hic a jsou otevřené dveře do baráku, tak se nejradši placatí na dvoře. když jsou dveře zavřené, tak by tam byl taky, ale nechce tam bejt sám a naše psice je fena domácí, tu aby člověk vyhazoval násilně a stejně se za dvě minuty a už se dobejvá dovnitř...prostě každej pes je jinej, přestože byli oba vychovaní stejně. Myslím, že moji pesani by si lebedili v podobném režimu jako má lesnížínka, akorát u toho vaření by museli bejt a poleženíčko s paničkou večer u telky s pořádnym pomazleníčkem.
Moje teta měla labradorku a když jí vyhodila dveřma, tak zpátky do baráku fena vlezla oknem...v kuchyni asi 1,2m nad zemí

25.9.2017 10:50
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

Vidíte a on Worka u vaření někdy leží, protože v kuchyni na dlažbě leží nejraděj, ale ze mne u vaření nikdy nic nepadá (prostě jsem si to zakázala) takže jen sem tam mrkne okem, když se přesunuju(abych ho nezašlápla) a klidně se sebere a jde jinam(na chodbu nebo ven, tam kde mu to bude momentálně víc vyhovovat) Řeknu mu třeba: Wori, musím ještě upéct buchtičku, jdeš se mnou? Tak on jde, ale ne s tím, že něco dobrého vysomrá, ale že tam může být poblíž. I když se po chvíli třeba otočím a zjistím, že vůbec nevím kde mám psa, kouknu do obyvču, jestli tam potichu neporcuje čokoládu, co tam věčně muž má a nakonec ho najdu venku za rohem.

elikk

25.9.2017 14:10
elikk

XXX.XXX.26.166

Tak to tady tak ctu a premyslim, co je vlastne pro toho psa lepsi?

Od zacatku mu nastavit rezim tak, jak to jednou bude - nebo tam delat ten mezikrok a na cas ho vzit domu?

Kdybych ted vyhazovala psy ven -ponesou to myslim si mnohem hure, nez kdyby byly od mala zvykly, ze tak to proste je.

Jestli ma něco každý pes rad tak jsou to urcite jistoty.

Ale je fakt, ze je velky rozdil jeden pes a dva psi venku. Uz bych asi nechtela mit jen jednoho psa.

25.9.2017 15:38
lu80

XXX.XXX.254.221

elikk napsal(a):
Tak to tady tak ctu a premyslim, co je vlastne pro toho psa lepsi?

Od zacatku mu nastavit rezim tak, jak to jednou bude - nebo tam delat ten mezikrok a na cas ho vzit domu?

Kdybych ted vyhazovala psy ven -ponesou to myslim si mnohem hure, nez kdyby byly od mala zvykly, ze tak to proste je.

Jestli ma něco každý pes rad tak jsou to urcite jistoty.

Ale je fakt, ze je velky rozdil jeden pes a dva psi venku. Uz bych asi nechtela mit jen jednoho psa.

Tahle otázka Vám přesně vyjde, když zapojíte selský rozum. Takže dle mého, pokud pořizuji psa striktně ven ať už z jakéhokoliv důvodu, zohledním to při výběru, nepořídím štěně v největších mrazech a dám ho rovnou ven, přičemž budu trávit maximum času z počátku s ním. I za cenu stanovat na zahradě. Pokud nejsem striktně rozhodnutá a jen trošinku váhám, dopadne to tak, že pes bude tam, kde zrovinka bude chtít být a já se s tím musím srovnat . Podle mě je mezikrok konraproduktivní...a slouží nanejvýš k tomu, že si majitel pejska uvědomí, že vlastně už čistě venkovního psa nechce a že mu chybí, když se mu nemotá nějaká chlupatá koule mezi nohama... Náš případ...

elikk

25.9.2017 15:53
elikk

XXX.XXX.26.165

"Podle mě je mezikrok kontraproduktivní"

myslim si to same.

25.9.2017 17:13
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

elikk napsal(a):

myslim si to same.

Jak jste napsala i vy a stejně tak souhlasím se dvěma psy. Jednoho(tedy jedno štěně) samotné na zahradu, už bych po zkušenosti se dvěma taky nepořizovala. U prarodičů či rodičů, jsme to tak měli vždycky a nikomu to divné nepřipadlo, ale na vesnici, spíš tedy na vesnici před pár desítkama let, se žilo jinak. Pořád byl někdo na dvorku, v zahradě, kolem hospodářství se muselo pracovat v zimě v létě, takže pes tam byl sám málokdy. Teď se jde ven víceméně relaxovat a ani na to není čas, to už ho trávíme spíš u compu(přijdu z venku a taky první letím sem...bože ).

26.9.2017 21:31

Dmeska ráno jsem pesanům přivezla z glogusu pytel vepřových kostí, fakt vydařenej...hodně kloubů, docela dost masa a i nějaký vepřový nožičky...vysypala jsem jim to na dvoře...
pesani byli doma akorát, když jsem šla odpoledne vysypat koš, to šli se mnou dovnitř, spucli truchu jogurtu k svačině a zalehli na chodbě na "odpolední klid"...pak je vzbudil asi kolem šesté manžel, když přišel z práce, to se na večeřeli a od té doby jsem je zase neviděla...
Doma je bez nich tak nějak pusto a prázdno...je to divný, je to divný, je to divný...
Takže mě to jen utvrdilo v tom, že pes v režimu "venkovní" není nic pro mě.

26.9.2017 22:43
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

Dmeska ráno jsem pesanům přivezla z glogusu pytel vepřových kostí, fakt vydařenej...hodně kloubů, docela dost masa a i nějaký vepřový nožičky...vysypala jsem jim to na dvoře...
pesani byli doma akorát, když jsem šla odpoledne vysypat koš, to šli se mnou dovnitř, spucli truchu jogurtu k svačině a zalehli na chodbě na "odpolední klid"...pak je vzbudil asi kolem šesté manžel, když přišel z práce, to se na večeřeli a od té doby jsem je zase neviděla...
Doma je bez nich tak nějak pusto a prázdno...je to divný, je to divný, je to divný...
Takže mě to jen utvrdilo v tom, že pes v režimu "venkovní" není nic pro mě.

No jo...jenže to je právě ono Jestli si tím většina majitelů spíš neulehčuje práci a vykládá pak o tom, jak je to supr pro psa...být v bytě. Jasně, mám ho kdykoliv po ruce na pomuchlování, nemusím mu nosit jídlo někam na zahradu v hnusném počasí, řešit zamrzlou vodu x krát denně...

26.9.2017 23:28
Huskyjanina

XXX.XXX.255.6

Já mám pesany, jak chtěj oni, ale někdy si připadám, jak vrátná

26.9.2017 23:52
Janinka Bosorka

XXX.XXX.121.31

Huskyjanina napsal(a):
Já mám pesany, jak chtěj oni, ale někdy si připadám, jak vrátná

To je přesný. U nás se ještě otvírá kočce. Takže dvojnásobná vrátná.

27.9.2017 06:37

lesnížínka napsal(a):
No jo...jenže to je právě ono Jestli si tím většina majitelů spíš neulehčuje práci a vykládá pak o tom, jak je to supr pro psa...být v bytě. Jasně, mám ho kdykoliv po ruce na pomuchlování, nemusím mu nosit jídlo někam na zahradu v hnusném počasí, řešit zamrzlou vodu x krát denně...

fakt super pohled...

jestli je ten "mezikrok" něco, tak zcela přirozený odpovídající (skoro) normálnímu vývoji - na vyhození malého štěněte do samoty nic normálního a to ani z čistě přírodního hlediska není. Ono i to štěně je živý tvor a kupodivu má nějaké vývojové fáze jako i to lidské mládě, a k nějakému "osamostatnění" dospěje tak nějak přirozeně.
A - na stěně o samotě na zahradě člověk dvakrát vliv nemá, žejo.

27.9.2017 06:44
rapotacka11

XXX.XXX.32.178

Elikk napsal(a):
Tak to tady tak ctu a premyslim
""""""""
O tom je třeba přemýšlet ?

27.9.2017 10:15
u-Žofka

XXX.XXX.231.146

elikk napsal(a):

myslim si to same.

Kontraproduktivní pro koho?
Pro to malé štěně?

27.9.2017 10:30
Andrýsek3

XXX.XXX.212.56

lesnížínka napsal(a):

Mě by to teda spíš přijde obráceně, jestli si tím, že mají psa na zahradě neulehčují práci: nemusí chodit venčit, nemusí po něm doma uklízet, nemusí ho mít na očích co vyvádí, atd..je podle mě jednodušší mít psa venku, než doma.
Mě to teda nějak nevadí, kdyz má někdo psy (aspoň dva) venku a nešoupne tam štěně samotné. Ale když už, tak mi to připadá logičtější z té druhé strany.

27.9.2017 10:42
lu80

XXX.XXX.254.221

Janinka Bosorka napsal(a):

Prosím vás, milé vrátné, jak se Vám podařilo přesvědčit psa, který smí kdykoliv ven a dovnitř, aby čekal až mu otevřete a neotevřel si sám? (Toto není ironie, jen dotaz, protože to sama řeším)

27.9.2017 10:46
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

u-Žofka napsal(a):
Pro to malé štěně?

Ono je právě rozdíl, jak vypadá to místo, kde ho chcete nechat. Pokud je to okrasná zahrada někde v satelitu, domu, kam se vracíte večer z práce, unavení a psa akorát přivítáte při vystupování z auta...je to hodně špatně. I pro dospělého psa, natož pro štěně. Pokud máte hospodářství, s drůbeží, králíkama, kozama, kolem se motají kočky...ti všichni jsou pro štěndo následně taky smečka, sám tam ten pejsek prostě není nikdy. Moje máma má psa střídavě naproti u babičky(už tam nikdo v domku není) ale fenka tam měla kocourka, se kterým vyrůstali(ztratil se ) má tam slepice, které hlídá, králíky a vedle strejdu s psí kámoškou Emou, kteří tam za ní běžně chodí(mají tam branku, využívají dvorek a zahradu) Máma si ji v polovině dne bere k sobě do zahrádky, kde má zase hodnou sousedku s jorkem, se kterýma chodí na prochajdy, nebo sedí v zahradě na kafi. Vím, že většina bude namítat o navázanosti psa na vás...to bych také nedramatizovala. On ten pes je o to asi s váma raději, když vás nemá pořád za zadkem

27.9.2017 10:48
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

Taky tak. Jen pes, si to na rozdíl od kočky škrábající na sklo...nevynucuje.

27.9.2017 11:13

Andrýsek3 napsal(a):
Mě by to teda spíš přijde obráceně, jestli si tím, že mají psa na zahradě neulehčují práci: nemusí chodit venčit, nemusí po něm doma uklízet, nemusí ho mít na očích co vyvádí, atd..je podle mě jednodušší mít psa venku, než doma.
Mě to teda nějak nevadí, kdyz má někdo psy (aspoň dva) venku a nešoupne tam štěně samotné. Ale když už, tak mi to připadá logičtější z té druhé strany.

My jsme vždycky měli 3 psy, teď teda po úmrtí fenky v červenci zbyly 2, ale další je už v plánu. Štěně do posledního očkování bylo vždy doma, pak se dalo ven k ostatním (kvůli práci, kdy jsme cca 9 hodin pryč, to jinak nejde, zatím). Psi mají svůj oplocený výběh vzadu za domem (cca 300 m²), kotce nemáme. Samozřejmě v zimě v mrazech bývají doma, nebo třeba když byla některá v rekonvalescenci po operaci, tak taky doma v teple. Musím ale říct, že každá se vždycky co nejdřív cpala ven, doma sama prostě nechtěla být. Jo, a venčíme každej den (kromě výcviku, kterej neberu jako venčení), přestože jsou na zahradě, za každýho počasí, i za deště. Jo, pro hodně lidí v obci jsme exoti.

27.9.2017 11:24
mamkamaria

XXX.XXX.55.3

lu80 napsal(a):
Prosím vás, milé vrátné, jak se Vám podařilo přesvědčit psa, který smí kdykoliv ven a dovnitř, aby čekal až mu otevřete a neotevřel si sám? (Toto není ironie, jen dotaz, protože to sama řeším)

U mňa je to jednoduché, nedočiahne na kľučku , keď chce ísť von, tak poskakuje predo dverami, a za päť minút už škriabe na dvere. Potom počká, až napíšem príspevok na fb a hneď uteká k dverám... a to sa opakuje celý deň. Niekedy otvorené dvere využijú aj mačky a stalo sa už párkrát, že aj sliepky

27.9.2017 11:40

lu80 napsal(a):

1) např. tím, že je zamčeno
2) že ho naučím si říkat, případně

"Vím, že většina bude namítat o navázanosti psa na vás...to bych také nedramatizovala. On ten pes je o to asi s váma raději, když vás nemá pořád za zadkem "

ale o tom to vůbec není!

27.9.2017 11:47
JanaKostelec

XXX.XXX.25.195

Naše starší fena se bojí bouřky. Když začne, skočí na kliku a otevře, lehne na chodbu a je v pohodě. Otočili jsme kliku nahoru, odvykla. Jinak si to nikdy nedovolila. Kocour sedí tak dlouho za oknem a hypnotizuje, dokud ho nepustim. smajlík

27.9.2017 12:49
lu80

XXX.XXX.254.221

u-Žofka napsal(a):
Pro to malé štěně?

Ano. Já si myslím, že mezikrok, pokud má pes být čistě venkovní (o důvodech tu nepolemizuji, já také věřím spíš na psa s přístupem dovnitř) je kontraproduktivní pro štěně. Vybíráte-li si psa ven, volíte jste-li rozumná rasu, která je k tomu předurčena. Vrhy takových štěňátek bývají ve venkovních kotcích od narození. Tím, že je vezmete dovnitř a pak jej až odroste vyhodíte ven, zasahujete do zaběhnutých zvyklostí dost zásadně nikoliv jednou, ale dvakrát. Takže když si zvykne na nové prostředí a na to, jak to v nové smečce chodí - přijde opět velká změna. Já to považuji za krutější, než štěně dát ven rovnou a tam s ním trávit co nejvíce času a pokud možno z počátku i noci. Samozřejmě nejlepší je, když je tam další pes. Jsou psi, kteří se osamostatní a budou chtít být venku sami - jak je vidět z předchozích příspěvků. Ale jsou i psi, kteří ven sami chtít nebudou, ať se budou uvnitř vařit sebevíc. A pro ty bude to, že najednou budou muset být jen venku hrozná rána...a majitelé se musí připravit na rozkousané a rozdrápané dveře, parapety atd.

27.9.2017 14:10
Iliena

XXX.XXX.14.106

JanaKostelec napsal(a):
Naše starší fena se bojí bouřky. Když začne, skočí na kliku a otevře, lehne na chodbu a je v pohodě. Otočili jsme kliku nahoru, odvykla. Jinak si to nikdy nedovolila. Kocour sedí tak dlouho za oknem a hypnotizuje, dokud ho nepustim. smajlík

Tak to máte dobré, že vám pomohla otočená klika. Když jsme v práci psina lezla pořád do koupelny a na záchod (tolik zachodových štětek co jsem už kupovala ), tak jsme otočili kliky. Efekt nula, tak se koupily koule místo kliky, trvalo to asi tři dny, než se naučila i s nima takže když jdu do práce vyndavám u špajzu celou kliku (zamknout nejde).

27.9.2017 14:36
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

lu80 napsal(a):
Ano. Já si myslím, že mezikrok, pokud má pes být čistě venkovní (o důvodech tu nepolemizuji, já také věřím spíš na psa s přístupem dovnitř) je kontraproduktivní pro štěně. Vybíráte-li si psa ven, volíte jste-li rozumná rasu, která je k tomu předurčena. Vrhy takových štěňátek bývají ve venkovních kotcích od narození. Tím, že je vezmete dovnitř a pak jej až odroste vyhodíte ven, zasahujete do zaběhnutých zvyklostí dost zásadně nikoliv jednou, ale dvakrát. Takže když si zvykne na nové prostředí a na to, jak to v nové smečce chodí - přijde opět velká změna. Já to považuji za krutější, než štěně dát ven rovnou a tam s ním trávit co nejvíce času a pokud možno z počátku i noci. Samozřejmě nejlepší je, když je tam další pes. Jsou psi, kteří se osamostatní a budou chtít být venku sami - jak je vidět z předchozích příspěvků. Ale jsou i psi, kteří ven sami chtít nebudou, ať se budou uvnitř vařit sebevíc. A pro ty bude to, že najednou budou muset být jen venku hrozná rána...a majitelé se musí připravit na rozkousané a rozdrápané dveře, parapety atd.

Souhlasím s váma. Pes si prostě zvykne tam, kde mu ukážete, že je jeho doma. A ano, když pak půlročního, ročního psa vypoklonkujete na zahradu, tuplem si přijde jako vyloučený ze smečky. To bych si popravdě ani neuměla představit. My jsme doteď v rodině měli vždycky a jenom venkovní psy, prostě věděli, že jejich místo je v zahradě a to co popisujete(rozdrápané dveře atd) jsme nikdy nezažili. I mí současní psi byli vychovaní tak, že jejich místo je v zahradě, proto domů chodí víceméně na návštěvu, nevzali tak úplně dům za svoje místo a nijak se nedožadují. Když otevřu přijdou s tím, jestli je tedy vemu domů, když ne, tak nic, leží si dál venku.

27.9.2017 14:38
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

Iliena napsal(a):
Tak to máte dobré, že vám pomohla otočená klika. Když jsme v práci psina lezla pořád do koupelny a na záchod (tolik zachodových štětek co jsem už kupovala ), tak jsme otočili kliky. Efekt nula, tak se koupily koule místo kliky, trvalo to asi tři dny, než se naučila i s nima takže když jdu do práce vyndavám u špajzu celou kliku (zamknout nejde).

Někdy je tůze chytrý pes i na škodu

27.9.2017 15:35
Huskyjanina

XXX.XXX.255.6

O tý mrše kočce ani nemluvim Psi, když je pustim, kam chtěj, tak tam aspoň vydržej, ale kočka chce pustit ven a než dojdu do kuchyně, tak zjistí, že prší a že chce zase zpátky

27.9.2017 17:13
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

Huskyjanina napsal(a):
O tý mrše kočce ani nemluvim Psi, když je pustim, kam chtěj, tak tam aspoň vydržej, ale kočka chce pustit ven a než dojdu do kuchyně, tak zjistí, že prší a že chce zase zpátky

To je přesné. Já dělám dveřníka jen kočce Máme kolem celého baráku francouzská okna, takže kam se vrtnu, tam mne vidí. A stokrát ji napadne jít domů. Tam zjistí, že je v misce pořád to samé, co zrovna milostslečna nechce, tak stokrát zase ven. A kocour? Ten čumí do okna, tak letím otevřít, ptám se, jestli chce domů, ukecávám, tváří se pořád stejně(dle mne jak pako, dle muže je to přemýšlivý typ ) a po chvíli se bez reakce otočí a jde pryč

27.9.2017 18:29

lesnížínka napsal(a):
To je přesné. Já dělám dveřníka jen kočce Máme kolem celého baráku francouzská okna, takže kam se vrtnu, tam mne vidí. A stokrát ji napadne jít domů. Tam zjistí, že je v misce pořád to samé, co zrovna milostslečna nechce, tak stokrát zase ven. A kocour? Ten čumí do okna, tak letím otevřít, ptám se, jestli chce domů, ukecávám, tváří se pořád stejně(dle mne jak pako, dle muže je to přemýšlivý typ ) a po chvíli se bez reakce otočí a jde pryč

Jo tak v tomhle fakt zlatý psi...si moc dobře pamatuju na našeho kocoura...běda, jak jsme zavřeli dveře od koupelny...to tam škrábal a mňoukal a seděl tam a koukal významně na nás a když jsme mu ty dveře otevřeli, tak se sebral a odešel...prostě nesnášel když byly kdekoliv dveře zavřený...jak to doma neměl jak průchoďák tak už drštkoval...

27.9.2017 20:53
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

Jo tak v tomhle fakt zlatý psi...si moc dobře pamatuju na našeho kocoura...běda, jak jsme zavřeli dveře od koupelny...to tam škrábal a mňoukal a seděl tam a koukal významně na nás a když jsme mu ty dveře otevřeli, tak se sebral a odešel...prostě nesnášel když byly kdekoliv dveře zavřený...jak to doma neměl jak průchoďák tak už drštkoval...

Tuším to mají všechny kočky stejné Jak se říká, že jsou nevyzpytatelné...asi jen nerozumíme jejich myšlenkovým pochodům Ona kočka je v tomto super, i když je s tím otravná dokáže si říct celkem jasně skoro o všechno. Kocour...ten je takový...zmatený

Přidejte reakci

Přidat smajlík