Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
Nathaliej
napsal(a):
Zdravím,
mám pejska 4 hodiny po kastraci a je to strašné. Zvracel, učůrává, ale hlavně to má hrozně oteklé. Vím že tohle je asi vlivem narkozy a rána je po zákroku prostě oteklá, ale sledovat ho jak se potácí mi trhá srdce. Jak snášeli vaši pejskové kastraci a rekonvalescenci po ní?
Tak hlavně, že vám netrhalo srdce dát ho vykastrovat...
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Tak hlavně, že vám netrhalo srdce dát ho vykastrovat...
Srdce mi trhá to, co se tady děje. Když se kouknu na diskuze let staré, lidi byli milí a ochotní. A dnes? Jenom negativum na všechno, nic jiného.
To proč byl pejsek kastrován nevíte a hned odsuzujete. Tleskám.
Ani jedna z mých fen teda po kastraci ani nezvracela, ani se nepotácela, jen ležely a spaly. Ránu měly přiměřeně citlivou, ale ne nijak extrémně oteklou nebo zarudlou. Do druhého dne bylo v podstatě všechno v pohodě, akorát jedné ránu trošku dráždily konce jedno ze stehů, tak jsme je zastřihli, a už pak vše bez problémů.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Nikdy jsem nekastrovala psa-samce...kastroval můj kolega na doporučení veta, kvůli nesestouplému varleti a takové problémy nepopisoval - co se toho otoku týče. To zvracení a motání se je klasika, je to jak u lidí, někdo to snáší hůř někodo líp...moje fena nezvracela a místo potácení celej den pospávala (kastrovali jsme v odpoledních hodinách)...pak se vyspala přes noc a ráno už jsme jí museli krotit, aby si neublížila...ale pamatuju, že kdysi dávno náš kocour po kastraci taky zvracel a motání tam bylo taky...
Kastrovali jsme mamčinu feňuli, já kocoura i kočku a nikdo z nich ani motání, ani zvracení, ani otoky...Teď už je asi pozdě, ale zavolala bych pro jistotu na veterinu a zeptala se, jestli je takový otok normální. Asi tedy tuším odpověď: každý pes to má jiné..ale tak pro jistotu, zkomplikovat se může všechno...
lesnížínka
napsal(a):
Kastrovali jsme mamčinu feňuli, já kocoura i kočku a nikdo z nich ani motání, ani zvracení, ani otoky...Teď už je asi pozdě, ale zavolala bych pro jistotu na veterinu a zeptala se, jestli je takový otok normální. Asi tedy tuším odpověď: každý pes to má jiné..ale tak pro jistotu, zkomplikovat se může všechno...
Vetovi jsem volala už odpoledne, otok prý být může...teď se mi tu klepal zimou tak sem ho zabalila do deky a konečně usnul Ráno jedeme k vetovi. Zase je pravda že náš pes jakoukoliv bolístku nebo špatně od žaludku strašně prožívá, že sme i jednou letěli na pohotovost, že má snad torzi žaludku, co dělal a jak kníkal a na pohotovosti nám sdělili že máme naprosto zdravého psa, kterýmu se jen udělalo špatně od žaludku. Takže pravděpodobně on sám tomu přidává a prožívá to, ale ráno pro jistotu k vetovi jedeme,.
Nathaliej
napsal(a):
Zdravím,
mám pejska 4 hodiny po kastraci a je to strašné. Zvracel, učůrává, ale hlavně to má hrozně oteklé. Vím že tohle je asi vlivem narkozy a rána je po zákroku prostě oteklá, ale sledovat ho jak se potácí mi trhá srdce. Jak snášeli vaši pejskové kastraci a rekonvalescenci po ní?
Nedávám své psy zbytečně kastrovat, takže nemusím toto řešit.

scylla
napsal(a):
Až bude váš pes třeba tumor varlete, tak to taky nebudete řešit?
Nathaliej
napsal(a):
Zdravím,
..dcery pes kastrován pro nesestouplé varle byl naprosto v pořádku - probrán ještě v ordinaci veterináře...oteklé nebylo nic, ani nezvracel, neučurával, nemotal se... chtělo by to asi konzultovat s veterinářem...
Nathaliej
napsal(a):
Zdravím,
Otázka je, co je to "hrozně oteklé".. On i běžný pooperační otok může pro vyděšeného majitele narůst do obrovských rozměrů. Škoda, že jste nedala fotku. Doufám, že už je pejsek v pořádku. Zvracení a třepání se po narkoze se stává. Kdyžtak dejte vědět, co Vám ráno řekl vet.

I já jsem nechávala kastrovat psa ( oboustranný krypt., nádor na jednom varleti - spíš tedy vyjmutí varlat z břicha než kastrace ). Cestou z operačního stolu málem "sežral" veterináře ( dostala jsem vynadáno, že mám agresivní bestiji - to bylo ale jediné "pochybení " veterináře - co tak mohl čekat od psa v cizím prostředí, s cizím chlapem a s bolístkou), jinak byl v pořádku, k autu šel po svých.

scylla
napsal(a):
Budu, pokud to nastane, ale doufám, že ne.Pokud jste příspěvek i četla, ne jenom odpovídala, určitě jste si všimla slova "zbytečně", že?
Ano. "Nedávám své psy zbytečně kastrovat, takže nemusím toto řešit."
Jenže prostě jsou situace, kdy to lidi řeší po nezbytečné kastraci.
V tom případě jim těžko pomůže vaše fanatická kampaň proti kastracím a jízlivé poznámky o tom, jak vy problém nemáte a nikdy mít nebudete, protože...
napsal(a):
Ano. "Nedávám své psy zbytečně kastrovat, takže nemusím toto řešit."
Jenže prostě jsou situace, kdy to lidi řeší po nezbytečné kastraci.
V tom případě jim těžko pomůže vaše fanatická kampaň proti kastracím a jízlivé poznámky o tom, jak vy problém nemáte a nikdy mít nebudete, protože...
Kolik znáte psů, kteří byli kastrováni ze zdravotních důvodů a kolik pro blbost nebo pohodlnost majitelů nebo fanatických spolků? Prosím o konkrétní čísla, když už používáte slovo fanatický... děkuji.
scylla
napsal(a):
Kolik znáte psů, kteří byli kastrováni ze zdravotních důvodů a kolik pro blbost nebo pohodlnost majitelů nebo fanatických spolků? Prosím o konkrétní čísla, když už používáte slovo fanatický... děkuji.
Zadavatelka se ptá, zda je popisovaný pooperační průběh normální a ne na to, zda Vy dáváte nebo nedáváte své psy kastrovat nebo jaký je Váš postoj k tomuto zákroku! Opravdu není potřeba, abyste po 150. prezentovala svůj názor na kastrace. Držme se prosím tématu!
S kastrací psů zkušenost nemám (a doufám, že ani nebudu). Nicméně u koček / kocourů se pooperační průběh lišil kus od kusu. Někdo se jenom krátce prospal a vzápětí byl jako rybička, někdo zvracel a motal se ještě půl dne. U jednoho kocoura jsem se setkala s reakcí na šicí materiál použitý k podvázání chámovodů, jež se projevovala otokem, zvýšenou sekrecí rány a pomalejším hojením.
Pár hodin po kastraci bych neplašila. Nechala bych psa řádně vyspat a pak se uvidí, zda je opravdu potřeba zásahu veterináře nebo nikoliv.

scylla
napsal(a):
Konkrétní čísla...hmmm. v tomto roce 3x kryprorchid, z toho 2x oboustranný vnitřní,1x zánět varlat,1x úraz, jedno varle skalpovane,1x tumor,2x zvětšena prostata s opakovaným krvácením a 1x perinealni kyla.
Kocouru hodně, beranu a kozlu nemálo, jsem holt týrání, že?
napsal(a):
I já jsem nechávala kastrovat psa ( oboustranný krypt., nádor na jednom varleti - spíš tedy vyjmutí varlat z břicha než kastrace ). Cestou z operačního stolu málem "sežral" veterináře ( dostala jsem vynadáno, že mám agresivní bestiji - to bylo ale jediné "pochybení " veterináře - co tak mohl čekat od psa v cizím prostředí, s cizím chlapem a s bolístkou), jinak byl v pořádku, k autu šel po svých.
U takového veterináře bych byla opatrná - především on by měl vědět, že takovéto chování psa po narkoze se dá očekávat. Jedna moje čivava po narkoze (čištění zubů) taky chtěla veta sežrat. Přitom v životě na nikoho ani nezavrčela. Ten to však bral s nadhledem a uklidňoval mě, že se to může stát, že je zmatená.
scylla
napsal(a):
Omlouvam se za kazeni diskuze, ale mne to neda.
Scyllo, na tohle se nekdo ptal? A zakladatelka psala, ze to bylo jen tak? Taky ji mohl bez kastrace za par tydnu pojit, to nevim ani ja a ani vy.
Nemate zkusenosti, budte rada, ale tady si je strcte za klobouk, nikomu nepomuzou.
Ja nevim, jak kdokoli jiny, ale to, jak pise sve arogantni odpovedi, me docela vytaci. Kazdy uz tu vas nazor urcite zna.
scylla
napsal(a):
Jenže ne každý je tak zodpovědný jako vy. Zrovna letos v naší malé vesnici (Ani ne 1000 obyvatel) máme dva nechtěné vrhy, jeden po feně z útulku a psu, kterého tu někdo vyhodil, druhý též po feně, kterou tu někdo vyhodil. A majitelům, ani trochu nedochází, co za problém to je, i když očividně vědí, jak takoví nechtění kříženci dopadají.
Nathaliej
napsal(a):
Tak ráno mě přivítal veselej a strašně hladovej pes :) Pořádně se z toho vyspal a teď je jakoby se nic nestalo :) Otok ještě trochu má, ale už je menší. Všem děkuju za rady :).
Super zpráva. :)
Jinak si z toho nic nedělejte, poslední dobou jak tu padne slovo "kastrace", je to tu jak boj Amazonek...
My máme kastrované jak psy, tak i feny - většina nesla narkózu v pohodě, trochu se motali, pak se z toho doma ještě vyspali a dobrý. Jedna fena měla ránu oteklejší, asi 5.den ji z rány začal téct i tkáňový mok a ač jsme do té doby řešili kastrací víc (psi i kočky), nebyla jsem si jistá a volala jsem na veterinu, zda je to ok. Prý hlídat a pokud by toho teklo více, ozvat se. Během dne se rána stáhla a už nic neteklo, takže další návštěva byla až na vyndání stehů.
scylla
napsal(a):
Já Vám dám sice jen jeden případ, ale pro mě dost zásadní, náš pes právě kvůli tomu, že jsme jej nenechali kastrovat (v 90. letech byla operace pro moje rodiče příliš drahá), zemřel na nádor nesestoupených varlat. Takže ano, někdy kastrace může život psovi prodloužit, ne-li zachránit.
Nathaliej: Náš nynější hafan je kastrovaný a operaci snášel velice dobře, bez jakýchkoli problémů. Neměl ani otok ani pooperační nevolnost. Jsem ráda, že i Váš chlupáč se z toho dostal a že už je mu lépe!
Pupča
napsal(a):
Já Vám dám sice jen jeden případ, ale pro mě dost zásadní, náš pes právě kvůli tomu, že jsme jej nenechali kastrovat (v 90. letech byla operace pro moje rodiče příliš drahá), zemřel na nádor nesestoupených varlat. Takže ano, někdy kastrace může život psovi prodloužit, ne-li zachránit.
Nathaliej: Náš nynější hafan je kastrovaný a operaci snášel velice dobře, bez jakýchkoli problémů. Neměl ani otok ani pooperační nevolnost. Jsem ráda, že i Váš chlupáč se z toho dostal a že už je mu lépe!
Souhlasím. Já kastrovala více jak polovinu psů, co jsem u sebe měla a všechny ze zdravotních důvodů. Myslím, že jim to z velké části zachránilo život i když někdy to bylo třeba jen preventivně nesestoupené varle, jindy to byl "planý poplach" v podobě zapouzdřeného abcesu zaměněného za nádor, ale celkově úplně neobvyklé kastrace ze zdravotních důvodů nejsou.
dark
napsal(a):
Taky nemam moc rada zbytecne zakroky, ale psu i kocek je moc. A dalsi psy asi necham vykastrovat driv, pokud nebudou chovni. Kocky mam vykastrovane vsechny, jsou polovenkovni.
Když nemáte ráda zbytečné zákroky, co Vám brání v tom, abyste si psa hlídala? Z víc jak tři desítky let jsem měla psy jak chovné tak nechovné - a nikdy k žádnému nežádoucímu krytí nedošlo!

Znám plno lidí co dávají kastrovat i z jiných důvodů než kvůli nemoci.Jedni třeba mají fenky i psy malých plemen, bojí se nakrytí, tak všechny psy mají kastrované.Další mají zas tři malé psy, byly vůči sobě agresivní s touhou neustále po sexu, kastrování to také dost vyřešilo.Já jsem také uvažovala o tom dát kastrovat toho našeho ale strach ze zdravotních rizik mě to nedovolí.Jde o to že můj pes 2 roky je dá se říct stále nadržený jistě si každý dokáže představit vše co pod to spadá a co tím myslím, dělá mu to problémy jenže chudák za to nemůže ale soužití s takovým psem není úplně ok, nás neotravuje ale pro něj je to otravné určitě a nám to úplně jedno také není.Každý jistě ví, co se zvířetem dělá přemíra hormonů.Už dávno lidé věděli, že třeba takový valach je klidnější než hřebec.Takže názory že na chování psa to nemá žádný vliv, tak s tím se bohužel moc neztotožňuji.

Znám pár lidí co nechali vykastrovat z důvodu "výchovy".
Kříženku vykastrovaly protože utíkala za psi a potom měla štěňata (pouze jednou), vykastrovaly ji aby neutíkala a nenakryl ji nekdo...utíká do teď.
Další kříženka špice také vykastrovana aby neutíkala a aby nebyla nakryta...splnilo to pouze jednu a tu že ji nikdo nemůže nakryt...utíká jakmile se otevřou vrata a taky začala mi vždy když tam přijdu ojíždět(je nadržená) nohu či ruku plus má inkotinenci a chová furt jako štěně (vykastrovat ji nechali myslím 1-1,5 roce).
Dobrmanek chudák trpí inkotinenci a de vidět ze mu to je dost nepříjemné... . No jeste tak další 3 psy...
Chtěla sem taky vykastrovat svoji fenu a ty negativa (zdravotni a psychické)jsou vyšší než pozitiva a taky kvůli pár zkušenosti radsi nee .

napsal(a):
Kříženku vykastrovaly protože utíkala za psi a potom měla štěňata (pouze jednou), vykastrovaly ji aby neutíkala a nenakryl ji nekdo...utíká do teď.
Další kříženka špice také vykastrovana aby neutíkala a aby nebyla nakryta...splnilo to pouze jednu a tu že ji nikdo nemůže nakryt...utíká jakmile se otevřou vrata a taky začala mi vždy když tam přijdu ojíždět(je nadržená) nohu či ruku plus má inkotinenci a chová furt jako štěně (vykastrovat ji nechali myslím 1-1,5 roce).
Dobrmanek chudák trpí inkotinenci a de vidět ze mu to je dost nepříjemné... . No jeste tak další 3 psy...
Chtěla sem taky vykastrovat svoji fenu a ty negativa (zdravotni a psychické)jsou vyšší než pozitiva a taky kvůli pár zkušenosti radsi nee .
Že kastrace nenahrazuje výchovu a výchovné problémy zůstávají ale není "chyba" kastrace...

napsal(a):
Že kastrace nenahrazuje výchovu a výchovné problémy zůstávají ale není "chyba" kastrace...
To jo. Ale de o to že někdy to pomůže někdy vůbec kolikrát zhorší...mi přijde.

napsal(a):
To jo. Ale de o to že někdy to pomůže někdy vůbec kolikrát zhorší...mi přijde.
To totiž záleží na tom, co se jakože má vyřešit tou kastrací. Pokud máte problém s tím, že pes je bojavý posera a je agresivní ze strachu, na napadne vás tu agresi řešit kastrací, tak to bude ještě horší. U nevyrovnaných jedinců je potřeba hodně přemýšlet, i když je to třeba i erotoman a kastrace by na nadměrný pohlavní pud pomohla.
Ovšem dávat kastraci na vinu, že pes, který byl kastrovaný, aby neutíkal, utíká i po zákroku, je hloupé.

napsal(a):
Ono to není tak docela, jde o to, co už se právě pes naučí před kastrováním tak pak se špatně odnaučuje.Slyšela jsem to, odkud snad nemusím psát ale bylo to z dobrých zdrojů.Proto se má kastrovat včas, než si zvíře chování osvojí a pak ho bere už jako samozřejmou věc.Navíc než se hladina hormonů patřičně sníží, může trvat i měsíce.Za další, důvod k utíkání nemusí souviset s kastrováním ale že pes není vychovaný a nudí se.O kříženci špice nepíšete kolik jí je teď, mnozí psi se chovají celý život jak štěňata ať jsou kastrovaní či ne.Že někteří psi trpí různými problémy po kastraci, tak to je už otázka jiná, ptala bych se spíš proč se u jiných žádné komplikace nevyskytují.Může to být záležitost zručnosti veterinářů.Rozhodně bych lidi od kastrace neodrazovala, přirovnala bych to k názorům dvou stran jako je to u názorů na očkování dětí.

napsal(a):
Ono to není tak docela, jde o to, co už se právě pes naučí před kastrováním tak pak se špatně odnaučuje.Slyšela jsem to, odkud snad nemusím psát ale bylo to z dobrých zdrojů.Proto se má kastrovat včas, než si zvíře chování osvojí a pak ho bere už jako samozřejmou věc.Navíc než se hladina hormonů patřičně sníží, může trvat i měsíce.Za další, důvod k utíkání nemusí souviset s kastrováním ale že pes není vychovaný a nudí se.O kříženci špice nepíšete kolik jí je teď, mnozí psi se chovají celý život jak štěňata ať jsou kastrovaní či ne.Že někteří psi trpí různými problémy po kastraci, tak to je už otázka jiná, ptala bych se spíš proč se u jiných žádné komplikace nevyskytují.Může to být záležitost zručnosti veterinářů.Rozhodně bych lidi od kastrace neodrazovala, přirovnala bych to k názorům dvou stran jako je to u názorů na očkování dětí.
Kříženecce jsou teď 4 roky.

rapotacka11
napsal(a):
- co už se právě pes naučí před kastrováním
tak pak se špatně odnaučuje.
Proto se má kastrovat včas, než si zvíře...
"""""""""""""""""""""""""""
Zvláštní až šílená teorie.
Stačí psa vychovat !
Neni to má teorie ale jistých veterinářů a chovatelů v zahraničí Jinak je dost jasné že nevychovaného psa kastrace skutečně nemůže napravit ale v nějakém případě může pomoc.Já psy kastrované nikdy neměla, už jsem to tu psala jindy, tak nemůžu moc posuzovat, jen podle lidí v okolí.Skutečné statistiky účinnosti a negativ na zdraví, krom toho že se zvíře stane neplodným, se ale stejně nikde nedočteme.

impact
napsal(a):
Kastrace není lobotomie...
Někteří psi po tom jak to někdy čtu bohužel asi jak po lobotomii vypadají
napsal(a):
Neni to má teorie ale jistých veterinářů a chovatelů v zahraničí Jinak je dost jasné že nevychovaného psa kastrace skutečně nemůže napravit ale v nějakém případě může pomoc.Já psy kastrované nikdy neměla, už jsem to tu psala jindy, tak nemůžu moc posuzovat, jen podle lidí v okolí.Skutečné statistiky účinnosti a negativ na zdraví, krom toho že se zvíře stane neplodným, se ale stejně nikde nedočteme.
Negativní dopady na zdraví jsou naopak popsány velmi dobře: zvýšené riziko určitých druhů karcinomů (osteosarkom, lymphosarkom...), zvýšené riziko ruptury křížového vazu, dysplazie, hypotyreózy, inkontinece... Ke všemu existují odborné studie na velkých vzorcích psí populace.
Nemám nic proti kastraci v odůvodnéných případech, nicméně neměla by nahrazovat výchovu či představovat úlitbu pro "líné" majitele.
Feňule ze sousedství, ta, která je při každé příležitosti u nás. Panička si ji pořídila za svobodna, všude ji doprovázela. Našla si chlapa, začala rodit a na fenku nikdo neměl čas. Chodila si tedy sama, sháněla si ženichy. Ničila ploty jak jejich, tak sousedů, přes jejichž zahrady zdrhala, tak náš, když se k nám chtěla dostat. Kastrovali, ale až po té, co měla pyometru. Jak už u toho tak bývá, úplně se nepovedlo(doteď jsem ale nezjistila, jestli to nebyl i záměr) fena hárala dál, jen nemá dělohu. Takže za psy zdrhala stejně, u nás byla nastěhovaná každé hárání. U nich ale pohodička, fenka nezabřezne...Takže ano, má smysl kastrovat i zdrhací fenu, či především zdrhací fenu. Stejně tak má máma. Fenku má kastrovanou a od té doby, co umřela babča, které byla, tak nechce na dvorku sama být. Chodí tam, kde jí to zrovna vyhovuje. Mamka si ji veme k sobě do zahrady a na noc ji odvede k babči. Ráno ji najde u svých dveří. Příští noc ji tedy nechá ve své zahradě...a ráno je feňule u nás, nebo u babči na dvorku. A tak pořád dokola. Jediné, čeho se bojí, je přecházení přes hlavní silnici. Jinak je fenka naučená, že i od nás, cca 700m kolem potoka, si přeběhne sama zase zpátky k mámě, když ji pošlu. Lidem i psům se vyhýbá(je to posera ) takže si myslím, že nikomu její pobíhání nevadí(nejspíš o ní ani neví) a takových tuláčků je tu povíc. Není líný majitel. Ale nemá ji jak udržet na tom či onom místě, jelikož má všude rozbité ploty.

balisek
napsal(a):
Negativní dopady na zdraví jsou naopak popsány velmi dobře: zvýšené riziko určitých druhů karcinomů (osteosarkom, lymphosarkom...), zvýšené riziko ruptury křížového vazu, dysplazie, hypotyreózy, inkontinece... Ke všemu existují odborné studie na velkých vzorcích psí populace.
Nemám nic proti kastraci v odůvodnéných případech, nicméně neměla by nahrazovat výchovu či představovat úlitbu pro "líné" majitele.
Ona se pro některé majitele stala z kastrace ( zvlášť fenek ) doslova modla, bohužel na doporučení veterinářů. Známé jsem marně vymlouvala kastraci velmi mladé ( odrostlé štěně ) bišonky. Určitě by jí nikdy neutekla, hárání by zvládly, ale...určitě by jí onemocněla x, y nemocí.
balisek
napsal(a):
A k tomu seznamu nemocí...tak tomu nevěřím ani za mák. Ono se totiž výskyt rakoviny toho či tamtoho razantně zvýšil(stejně tak i u lidí) a z těch, co jsem znala a umřeli přesně na vámi vyjmenované nemoci - nebyl kastrovaný ani jeden! A náš nekastrovaný špicoidní vořech, měl urvaný křížový vaz...
lesnížínka
napsal(a):
A k tomu seznamu nemocí...tak tomu nevěřím ani za mák. Ono se totiž výskyt rakoviny toho či tamtoho razantně zvýšil(stejně tak i u lidí) a z těch, co jsem znala a umřeli přesně na vámi vyjmenované nemoci - nebyl kastrovaný ani jeden! A náš nekastrovaný špicoidní vořech, měl urvaný křížový vaz...
Lesní žínko, rakoviny a další nemoci byly, jsou a budou. To, co se významně zlepšilo, jsou možnosti diagnostiky, dostupnost veterinární péče ( v mé rodné Bratislavě s půl milionem lidí např. v roce 1983 existovali DVĚ veterinární ambulance) a také přístup majitelů. Lidé nemoci psů podstatně méně řešili a podstatně méně bylo i psů.
Pokud jde o výše uvedené nemoci, jedná se o studie kredibilních institucí, provedené na stovkách psů. Vyskytují se u psů kastrovaných i nekastrovaných. Nicméně kastrace představuje rizikový faktor. Každý ať s touto informací naloží dle svého nejlepšího vědomí a svědomí.
Vždy je to zkrátka o vyhodnocení míry rizika. Když budu mít např. čistě bytovou kočku, vypustím určitá očkování, jelikož pravděpodobnost infekce zhodnotím jako nižší než pravděpodobnost postvakcinačního sarkomu. S kastrací je to podobně. Budu-li mít psa kryptochida nebo nebo fenu trpící častými faleškami, nebudu s kastraci váhat ani chvilku. Nicméně u jedince bez podobné zátěže musím zvážit jak plusy, tak minusy.
balisek
napsal(a):
No nekecej. Kastrace uz muze i za rupnuti krizovych vazu?
balisek
napsal(a):
Lesní žínko, rakoviny a další nemoci byly, jsou a budou. To, co se významně zlepšilo, jsou možnosti diagnostiky, dostupnost veterinární péče ( v mé rodné Bratislavě s půl milionem lidí např. v roce 1983 existovali DVĚ veterinární ambulance) a také přístup majitelů. Lidé nemoci psů podstatně méně řešili a podstatně méně bylo i psů.
Pokud jde o výše uvedené nemoci, jedná se o studie kredibilních institucí, provedené na stovkách psů. Vyskytují se u psů kastrovaných i nekastrovaných. Nicméně kastrace představuje rizikový faktor. Každý ať s touto informací naloží dle svého nejlepšího vědomí a svědomí.
Vždy je to zkrátka o vyhodnocení míry rizika. Když budu mít např. čistě bytovou kočku, vypustím určitá očkování, jelikož pravděpodobnost infekce zhodnotím jako nižší než pravděpodobnost postvakcinačního sarkomu. S kastrací je to podobně. Budu-li mít psa kryptochida nebo nebo fenu trpící častými faleškami, nebudu s kastraci váhat ani chvilku. Nicméně u jedince bez podobné zátěže musím zvážit jak plusy, tak minusy.
Me by zajimalo, jestli se ty studie odehravaly v laboratornim prostredi, kdy vsichni ti psi cely zivot jedli stejnou stravu, pili stejnou vodu, atd.?
... no a můj baskervill má jedno varle normální a druhé sestouplé, ale zakrnělé... zřejmě pozůstatek po oboustranné tříselné kýle, která šla až k šourku... operující veterinář chvíli i uvažoval o kastraci při zákroku. Psovi je teď necelý rok (takže ještě brzo), konzultováno s několika veterináři - zda to může v budoucnu způsobit nějaké komplikace... no a výsledek... některý říká, že ne - rakovina varlat prý postihuje malá plemena (?) a jiných komplikací si není vědom... další říkají, že by z preventivních důvodů kastrovali. Pes už zvedá nohu, asi by i značkoval, ale nedovoluju mu to. Zajímají ho čůránky, ale jak samičí tak i samčí. Pění a cvaká zubama. O hárající feny neprojevuje nějak vyšší zájem než o značkující psy. V okolí dominantní psí samci se k němu chovají jako k bezpohlavnímu. Jedno vadný varle a teď raď Karle.
... jako vytáhla jsem ho ve štěněčím věku z "nejhoršího". Tu kýlu měl hrůznou a veterinář mu dával šanci 50/50. Kdyby mi zašel na nějakou komplikaci kvůli koulím... štvalo by mne to dost (rozuměj trápilo).
impact
napsal(a):
impact
napsal(a):
Nebo tady:
Http://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0055937.

Zrovna ortopedické potíže mohou s kastrací souviset jedním jediným způsobem a to tak, že pohlavní hormony ovlivňují uzavírání růstových plotének, u kastrátu je uzavírání zpomalené a tím pádem na výslednou dospělou kost působí mírně odlišné síly.
Jenže to se týká jen těch zvířat, která byla vykastrovaná před tím, než se růstové plotýnky uzavřely.
Tím pádem americký výzkum na psech, kteří byli kastrovaní časně, jako štěňata, je těžko přenositelný do Čech.
napsal(a):
Zrovna ortopedické potíže mohou s kastrací souviset jedním jediným způsobem a to tak, že pohlavní hormony ovlivňují uzavírání růstových plotének, u kastrátu je uzavírání zpomalené a tím pádem na výslednou dospělou kost působí mírně odlišné síly.
Jenže to se týká jen těch zvířat, která byla vykastrovaná před tím, než se růstové plotýnky uzavřely.
Tím pádem americký výzkum na psech, kteří byli kastrovaní časně, jako štěňata, je těžko přenositelný do Čech.
Ano, pokud jde o rupturu křížového vazu, jednalo se o psy kastrované před prvním rokem života. A mechanismus je přesně takový, jak popisujete.
impact
napsal(a):
Bohužel nedisponuji znalostí cizích jazyků, takže si to neprostuduju. Ale děkuji bodlince za objasnění. Btw. nebyl ten pes se skalpovaným varlátkem stafbull?
No prostudovat by jste si to mohla i pomocí překladače, ale vzhledem k velkému nepoměru sebevědomí/znalosti u valné většiny zdejších prokastračních Kikin uvedu jen malé výňatky
studie o osteosarkomu (OSA) u několika plemen nalezla dvojnásobný nárůst výskytu u kastrovaných psů vzhledem k nekastrovaným
navíc u kastrace před 1 rokem, že byl spojen se zvýšeným výskytem OSA; 3-4 krát
a něco málo pro feny
srdeční HSA ukastrovaných samic je více než čtyřikrát vyšší než u nekastrovaných [7]. Studie na slezinné HSA zjistila, že kastrované feny měly více než dvojnásobné riziko rozvoje tohoto nádoru než nekastrované
bodlinka to smetla Tím pádem americký výzkum na psech, kteří byli kastrovaní časně, jako štěňata, je těžko přenositelný do Čech.
přitom je tam jasně vzorek NEkastrát, kastrát PŘED 1 ROKEM, kastrát PO 1 roce...
škoda...tak jen pro zajímavost tabulka s GR
lupus4
napsal(a):
No prostudovat by jste si to mohla i pomocí překladače, ale vzhledem k velkému nepoměru sebevědomí/znalosti u valné většiny zdejších prokastračních Kikin uvedu jen malé výňatky
studie o osteosarkomu (OSA) u několika plemen nalezla dvojnásobný nárůst výskytu u kastrovaných psů vzhledem k nekastrovaným
a něco málo pro feny
srdeční HSA ukastrovaných samic je více než čtyřikrát vyšší než u nekastrovaných [7]. Studie na slezinné HSA zjistila, že kastrované feny měly více než dvojnásobné riziko rozvoje tohoto nádoru než nekastrované
bodlinka to smetla Tím pádem americký výzkum na psech, kteří byli kastrovaní časně, jako štěňata, je těžko přenositelný do Čech.
přitom je tam jasně vzorek NEkastrát, kastrát PŘED 1 ROKEM, kastrát PO 1 roce...
Ty Kikino hloupá, ptala jsem se na rupturu vazů. A na totéž odpovídala bodlinka. Nauč se lépe číst, než budeš zas dělat moudrou.

impact
napsal(a):
Bohužel nedisponuji znalostí cizích jazyků, takže si to neprostuduju. Ale děkuji bodlince za objasnění. Btw. nebyl ten pes se skalpovaným varlátkem stafbull?
Nebyl, takový vořech střapatý.
Tak hodit do překladače mnohdy znamená slátaninu zvláště, pokud jde o odborný text. Jelikož si také nepřeložím, nečetla jsem, ale poznámka: ty studie jsou všechny na zlaťácích, nebo jde i o rozličná plemena? Ono totiž udělat tuhle studii např.na berňácích, tak jste v pr..., jelikož ti jsou se zdravím tak mizerně, že prostě nezjistíte nic. Jak jsou na tom zlaťáci nevím...
lesnížínka
napsal(a):
Tak hodit do překladače mnohdy znamená slátaninu zvláště, pokud jde o odborný text. Jelikož si také nepřeložím, nečetla jsem, ale poznámka: ty studie jsou všechny na zlaťácích, nebo jde i o rozličná plemena? Ono totiž udělat tuhle studii např.na berňácích, tak jste v pr..., jelikož ti jsou se zdravím tak mizerně, že prostě nezjistíte nic. Jak jsou na tom zlaťáci nevím...
První studie se opírá o data, sesbíraná od 3218 psů různých plemen, léčených po dobu 2 let na ortopedické klinice. Druhá studie se týká pouze GR (759 jedinců ve věku 1 až 8 let). Dále jsou dostupné studie na rotvících, kníračích a dalších plemenech. Pokud chcete, ráda Vám je dohledám.
Zkrátka kastrace přináší nejen pozitiva, ale také NEGATIVA. O těch však její bigotní propagátoři zarytě mlčí.
Znovu opakuji, že nejsem rigidní odpůrce kastrace a chápu, že v mnoha případech má své (zdravotní!) opodstatnění. Nicméně měla by být prezentována objektivním způsobem - se všemi plusy i mínusy; a ne jakýsi univerzálně prospěšný zákrok, který vyřeší vše od zdraví až po světový mír! A už vůbec by kastrace neměla být doporučována k řešení výchovných problémů!
Balísek
konečně někdo, kdo se na věc dívá objektivně a
Zkrátka kastrace přináší nejen pozitiva, ale také NEGATIVA. O těch však její bigotní propagátoři zarytě mlčí.
Znovu opakuji, že nejsem rigidní odpůrce kastrace a chápu, že v mnoha případech má své (zdravotní!) opodstatnění. Nicméně měla by být prezentována objektivním způsobem - se všemi plusy i mínusy; a ne jakýsi univerzálně prospěšný zákrok, který vyřeší vše od zdraví až po světový mír! A už vůbec by kastrace neměla být doporučována k řešení výchovných problémů!
toto by mělo být vytesáno do kamene na každé veterinární ošetřovně či klinice
lupus4
napsal(a):
a něco málo pro feny
to moc dobře nezní. Minulý vet strašně tlačil do kastrace u 6m štěněte. Ted chodím jinam a veterinářka žádná zmínka, prostě nic U mladší feny taky nic, jen se ptala když měla asi 8m jestli už hárala a jinak nic neřešila
U fen je to markantnější - zvláště u kastrovaných před 1 rokem
(jen bych podotkla, že GR je dospělý v cca 2 letech)
Figure 2. Percentages and number of cases over the total sample size for each neutering status group; intact and neutered early or late for female Golden Retrievers (1–8 years old) diagnosed with hip dysplasia (HD), cranial cruciate ligament tear (CCL), lymphosarcoma (LSA), hemangiosarcoma (HSA), and/or mast cell tumor (MCT) at the Veterinary Medical Teaching Hospital of the University of California, Davis, from 2000–2009.
For CCL the difference between intact and early-neutered was statistically significant (K-M). For HSA, the differences between early and late-neutered and intact and late-neutered groups were statistically significant (RR), as were differences for MCT between early and late-neutered groups. A similar statistical comparison for late neutering and intact groups was not possible for MCT because there were 0 cases in the intact group.
vliv "časné" kastrace je statisticky významný - viz text.

Myslím, že o negativech...alespon těch "nejprofláklejších" ví skoro každy a ten co neví, tak vědět nechce, protože informací se dá dohledat dost...
Někdy mi bohužel z toho, co čtu na zdejším foru připadá, že lví podíl na bagatelizaci rizik kastrací, mají někteří veterináři...kdo už by měl páníčka, ktery se chystá psa či fenu vykastrovat, objektivně informovat o rizicích...
Nejsem odpurce ani propagátor kastrací a přiznám se, že kdybychom s některymi fenami v rodině neměli hodně špatnou zkušenost, tak by mě asi ani nenapadlo mojí fenu kastrovat, ale člověk už se pak opravdu bojí, i když je to strach iracionální...3 feny opravdu nejsou relevantní vzorek populace spíš smula...a pak přemyšlíte, které zlo je menší...
2 feny z pěti bohužel neminula pyometra...obě už starší, jedna to nepřežila...no a pak čtete, že se odhaduje, že 35% fen nad osm let toto potrefí a to už je pro mě docela dost...vidíte před sebou, jak trpěly vaše předchozí feny a nechcete riskovat, že se to bude opakovat, že pod kudlu pošlete starou, nemocí oslabenou psí babičku, tak raději necháte řezat do zdravé, silné, mladé feny a modlíte se k bohu, aby ta vaše nebyla v tom procentu inkontinentních nebo, aby se vám vyhla nemoc, riziko které naopak kastrace zvyšuje...tentokrát jsem asi měla štěstí, nalhávám si, že u další feny bude kastrace jasná a jednoduchá volba, ale vím že to tak není a že rozhodování bude nanovo...sázka do loterie...

napsal(a):
Myslím, že o negativech...alespon těch "nejprofláklejších" ví skoro každy a ten co neví, tak vědět nechce, protože informací se dá dohledat dost...
Někdy mi bohužel z toho, co čtu na zdejším foru připadá, že lví podíl na bagatelizaci rizik kastrací, mají někteří veterináři...kdo už by měl páníčka, ktery se chystá psa či fenu vykastrovat, objektivně informovat o rizicích...
Nejsem odpurce ani propagátor kastrací a přiznám se, že kdybychom s některymi fenami v rodině neměli hodně špatnou zkušenost, tak by mě asi ani nenapadlo mojí fenu kastrovat, ale člověk už se pak opravdu bojí, i když je to strach iracionální...3 feny opravdu nejsou relevantní vzorek populace spíš smula...a pak přemyšlíte, které zlo je menší...
2 feny z pěti bohužel neminula pyometra...obě už starší, jedna to nepřežila...no a pak čtete, že se odhaduje, že 35% fen nad osm let toto potrefí a to už je pro mě docela dost...vidíte před sebou, jak trpěly vaše předchozí feny a nechcete riskovat, že se to bude opakovat, že pod kudlu pošlete starou, nemocí oslabenou psí babičku, tak raději necháte řezat do zdravé, silné, mladé feny a modlíte se k bohu, aby ta vaše nebyla v tom procentu inkontinentních nebo, aby se vám vyhla nemoc, riziko které naopak kastrace zvyšuje...tentokrát jsem asi měla štěstí, nalhávám si, že u další feny bude kastrace jasná a jednoduchá volba, ale vím že to tak není a že rozhodování bude nanovo...sázka do loterie...
Vtip je v tom, že riziko pyometry a nádorů mléčné žlázy u nekastrovaných fen je výrazně, neskutečně větší než je riziko hemangiosarkomu u kastrovaného zvířete větší než to samé riziko u nekastrátů.
Prostě velká spousta nekastrovaných fen bude kastrovaná v pozdějším věku v souvislosti s pyometrou nebo nádorem, nebo to nepřežije.
Ale že by kastrované feny hromadně hynuly na hemangiosarkom, lymfom nebo měly všechny přetrhané vazy...
Mimochodem, k těm vazům: babička mojí feny měla přetržené vazy, matka mojí feny měla přetržené vazy, tři její bratři měli přetržené vazy a ani jeden nebyl vykastrovaný.
A hemangiosarkom považuju za velmi častý nádor, přestože většina mých psích pacientů není vykastrovaná. Prostě tak. no. Ale kastrovaná fena na pyometru neumře na 100%.
napsal(a):
Vtip je v tom, že riziko pyometry a nádorů mléčné žlázy u nekastrovaných fen je výrazně, neskutečně větší než je riziko hemangiosarkomu u kastrovaného zvířete větší než to samé riziko u nekastrátů.
Prostě velká spousta nekastrovaných fen bude kastrovaná v pozdějším věku v souvislosti s pyometrou nebo nádorem, nebo to nepřežije.
Ale že by kastrované feny hromadně hynuly na hemangiosarkom, lymfom nebo měly všechny přetrhané vazy...
Mimochodem, k těm vazům: babička mojí feny měla přetržené vazy, matka mojí feny měla přetržené vazy, tři její bratři měli přetržené vazy a ani jeden nebyl vykastrovaný.
A hemangiosarkom považuju za velmi častý nádor, přestože většina mých psích pacientů není vykastrovaná. Prostě tak. no. Ale kastrovaná fena na pyometru neumře na 100%.
Zaslechla jsem něco o "pahýlové pyometře"...? Je to nějaká fáma nebo se to fakt může stát? Případně jak časté to je?
To je právě ta zásadní věc, která mi na antikastračních kampaních vadí. Že to vypadá, jakoby kastrované feny hromadně hynuly na zmiňované problémy. Přitom to jsou procenta..
A pokud nahoře ten obrázek od lupus nelže a pokud je HD myšleno dysplazka, tak tam se třeba riziko snižuje. Což mi přijde vtipný. Zrovna tímhle argumentovat a u plemene, které na dysplazie trpí.
Já osobně nemám úplně vyhraněný názor. Naše adopční jedince samozřejmě kastrujeme, aby se na nich nemnožilo. Ale já třeba svoje feny kastrovaný nemám. A zatím máme nejstarší jedince cca 9 let a nahoru a žádné zásadní problémy jsem ještě nezaznamenala... Nějaký nádory už vůbec ne... Uvidí se za pět let.

impact
napsal(a):
Zaslechla jsem něco o "pahýlové pyometře"...? Je to nějaká fáma nebo se to fakt může stát? Případně jak časté to je?
To je právě ta zásadní věc, která mi na antikastračních kampaních vadí. Že to vypadá, jakoby kastrované feny hromadně hynuly na zmiňované problémy. Přitom to jsou procenta..
A pokud nahoře ten obrázek od lupus nelže a pokud je HD myšleno dysplazka, tak tam se třeba riziko snižuje. Což mi přijde vtipný. Zrovna tímhle argumentovat a u plemene, které na dysplazie trpí.
Já osobně nemám úplně vyhraněný názor. Naše adopční jedince samozřejmě kastrujeme, aby se na nich nemnožilo. Ale já třeba svoje feny kastrovaný nemám. A zatím máme nejstarší jedince cca 9 let a nahoru a žádné zásadní problémy jsem ještě nezaznamenala... Nějaký nádory už vůbec ne... Uvidí se za pět let.
Dobře, po dobře provedené kastraci nemůže mít fena pyometru Pahýlová pyometra vznikne, pokud a) v těle zůstane nějaká vaječníková tkáň b) a nějaká děloha, buď celá u nepovedené ovarioektomie, nebo pahýl. Pokud ale nemá vaječníky, tak nemůže mít pyometru.
Asi takto: feny mi nějak nesedí, dobrovolně bych si fenu nikdy nepořídila. A to také z důvodu, že: pokud fenu, jedině kastrovat. Není možné ohlídat, aby k nám nelezli: háravá fena i s hejnem dalších nápadníků, mamky Mandy, tchánů zlaťák atd. Prostě, pokud se pejsek necítí dobře doma, přijde k nám. Fenu by mi nakryl první vesnický vobšourník. Také riziko nádorů mléčné žlázy a pyometry, se mi zdá neúměrné k možným popsaným pokastračním problémům. Mám psy venkovní, inkontinence je nepříjemná, ale neumírá se na ni. Jelikož nesnáším doktory všeho druhu, mám panickou hrůzu z ordinací a zákroků, rozhodnout o kastraci feny by se mi fakt nechtělo. Stejně tak jsem odkládala doporučenou kastraci psa...až umřel. Možná by byl půl pes kastrovaný, ale živý...
napsal(a):
Dobře, po dobře provedené kastraci nemůže mít fena pyometru Pahýlová pyometra vznikne, pokud a) v těle zůstane nějaká vaječníková tkáň b) a nějaká děloha, buď celá u nepovedené ovarioektomie, nebo pahýl. Pokud ale nemá vaječníky, tak nemůže mít pyometru.
Aha. Díky za objasnění. Není to nic zásadního. Jen mne to tak napadlo, když tu debatujem o kastracích.