Nejsou to výstavy v tom smyslu, jako u PP psů. Je to jen taková přehlídka voříšků, na které se většinou dá diplom každému, třeba za roztomilý kukuč nebo nejkudrnatější srst. Jde tam jen o setkání milovníků pejsků. Seznam voříškiád asi nějaký ucelený nenajdete, sledujte místní noviny nebo akce kynologických klubů.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.242.18
Zdravím,
u nás se třeba dělala "oříškiáda" zda stále, to nevím... a prostě se tam sešli veškeré směsky, nebo i psi kteří vypadali jako dané plemeno ale neměli PP a prostě se hlasovalo a kdo měl nejvíce hlasů, tak vyhrál ceny...
Uživatel s deaktivovaným účtem

burunduk
napsal(a):
Mě docela fascinuje, že si někdo pořídí vořecha a pak prahne po výstavách :).
burunduk
napsal(a):
Spíš mi přijde, že slečna nemá úplně představu o tom, k čemu výstavy vlastně jsou a jen se chce ukázat, "zasoutěžit si". V podstatě na tom nic špatného nevidím, asi spíš fakt jen nepochopení smyslu výstav.
burunduk
napsal(a):
A co když je to dítě, kterému rodiče prozatím nedovolili nějaké konkrétní plemeno, nebo naopak uvědoměle sáhli do útulku a to dítě by rádo se psem něco podnikalo? Třeba i právě zkusilo výstavu? Trochu zbytečně příkrý náhled bych to tak viděla.
burunduk
napsal(a):
A proč ne?
Co když má někdo nalezence nebo psa z útulku? Anebo prostě vořecha, kterého si jako vořecha pořídil úmyslně od štěněte a přesto chce soutěžit, jen tak pro radost.
Někteří kříženci jsou opravdu povedení, jiní zase šikovní - součástí téměř každé voříškiády jsou různé přidružené soutěže, není to jen o kráse. Atmosféra je, řekla bych, o něčem jiném, než u výstav papíráků - o nic nejde, jen o tu zábavu, prostě fajn akce.
Mě zase fascinuje, že někdo si potřebuje rejpnout za každou cenu.
Pro zadavatelku - jestli jste na fb, je tam skupina Voříškiády a výstavy psů bez PP, vlezte tam, informace o akcích vám budou chodit na zeď pravidelně.
Ono se ale na voříškiádě nedá soutěžit tak, jako je tomu na výstavách. Každý pes je přece originál, neexistuje žádný standard voříška. Já vidím větší zábavu v porovnání dovedností. A tím nemyslím klasické psí sporty, ale třeba asistence majiteli (podávání všemožných věcí, sundávání ponožek a podobných blbůstek). Prostě něco, co ukáže, že i kříženec je super šikovný parťák.
Prosim vas je mi 30 let nejsem zadne dite rozumu mam myslim dost mame fenku maltezacka bez pp a neter prahne po vystave. Je ji 5 let a videla to asi v televizi od te doby porad mluvi o vystave.
Porad ji dela culicky a predvadej se chtel jsem tomu diteti udelat radost a doprat ji to. Nechapu ze mate slecny rejpalky potrebu porad nekde neco rozebirat.

22verunka
napsal(a):
A neni to zadny vorech otec s pp a matka byla taky cistokrevna. Takze pokud nazivate vorechem vse co nema pp je to smutne.
No jo, jenže pokud nemáte vořecha, tak se jaksi nemá cenu zúčastňovat voříškiád a na výstavu bez průkazu původu nemůže, takže...
no prostě tak to je.
napsal(a):
No jo, jenže pokud nemáte vořecha, tak se jaksi nemá cenu zúčastňovat voříškiád a na výstavu bez průkazu původu nemůže, takže...
no prostě tak to je.
Proč ne? Psi bez PP se běžně voříškiád zúčastňujou, nejde tam jen o vzhled, ale i o přidružené soutěže.
Pro neteř by to cenu mělo rozhodně a když kouknete na fotky z takových akcí, je tam plno psů čistokrevného vzhledu. Nikomu to nevadí. Proč by taky mělo...
22verunka
napsal(a):
A neni to zadny vorech otec s pp a matka byla taky cistokrevna. Takze pokud nazivate vorechem vse co nema pp je to smutne.
Buď máte psa - Maltézáčka s PP, anebo máte voříška - tudíž podle názvu pro Vás odpovídající soutěž. Takže ano, je to tak. Jinak s Vámi souhlasím, to, co se zde spustilo je mazec
Jinak tady máte odkaz, jsou mezitím tedy i ofic výstavy, ale i voříškiády tam najdete.
https://www.pesweb.cz/cz/akce-vystavy.
22verunka
napsal(a):
To samozrejme chapu. Mame psa bez pp ale po papirovych rodicich... ale to je jedno to zde neni predmetem diskuze. Na svou otazku jsem dostala odpoved a za to dekuji
Statni je pro me naproato mimo misu a od jistych prispevatelu myslim dost mimo.
Když je majitel neuchovnil tak měl asi důvod, a lenost bývá na posledním místě...
22verunka
napsal(a):
Dobry den chtela bych se zeptat zda se poradaji vystavy psu bez pp a pokud ano kde najdu nejake stranky kde se vystava kona atd. Dekuju.
Dobry den chtela bych se zeptat zda se poradaji vystavy psu bez pp a pokud ano kde najdu nejake stranky kde se vystava kona atd. Dekuju.
Takovým základem hodnocení na výstavách je jak moc pes odpovídá standardu. Takže to u ořechů nepřipadá v úvahu.
Druhá část je potom předvedení psa, a to by asi bylo dost málo.
Bylo by to jako hrát nějakou hru s míčem, ale bez pravidel, případně s hodnocením uměleckého dojmu.
Otec s PP, a matka byla dokonce čistokrevná? Nebo obráceně?
Pokud umite cesky slovo vorech je specifikace pro psa neurcite rasy.
Když pes nemá PP, jak se ta rasa určuje?
Mrkněte se do inzerce. Jestli víte něco o psech, tak vás ty nabídky "čistokrevných bez PP" celkem pobaví.
pan Brouček
napsal(a):
Takovým základem hodnocení na výstavách je jak moc pes odpovídá standardu. Takže to u ořechů nepřipadá v úvahu.
Druhá část je potom předvedení psa, a to by asi bylo dost málo.
Bylo by to jako hrát nějakou hru s míčem, ale bez pravidel, případně s hodnocením uměleckého dojmu.
Otec s PP, a matka byla dokonce čistokrevná? Nebo obráceně?
Pokud umite cesky slovo vorech je specifikace pro psa neurcite rasy.
Když pes nemá PP, jak se ta rasa určuje?
Mrkněte se do inzerce. Jestli víte něco o psech, tak vás ty nabídky "čistokrevných bez PP" celkem pobaví.
Zadavatelka se ptá na výstavy psů bez pp alias voříškiády...koná se jich fůra na různých místech republiky.
Koukněte na nějaké propozice, namátkou třeba
https://www.pesweb.cz/cz/336.4-novohradska-voriskiada
trochu o něčem jiném než výstavy psů s PP , pětiletá neteř by mohla být nadšená.
Terven
napsal(a):
Zadavatelka se ptá na výstavy psů bez pp alias voříškiády...koná se jich fůra na různých místech republiky.
Koukněte na nějaké propozice, namátkou třeba
https://www.pesweb.cz/cz/336.4-novohradska-voriskiada
trochu o něčem jiném než výstavy psů s PP , pětiletá neteř by mohla být nadšená.
Zadavatelka se ptá na "Výstavu psů bez PP".
"Voříškiáda" není výstava psů.
Sama zadavatelka výraz "vořech" odmítá.
Jinak ano "voříškiáda" je přesně pro maminy s dětmi, ale s výstavou nijak nesouvisí.
Takže doporučuji překousnout, že její "čistokrevný" něco, bude soutěžit s "voříškama", a vyrazit s neteří tam.

Ono se to ale určuje..
tohle jsou aspoň pořádné výstavy
takový kříženec má všech pět pé
a ne jen pp
:).

pan Brouček
napsal(a):
Nemá papíry, není žádné plemeno. Že se něčemu podobá nic neznamená.
Toto je nesmysl.
pan Brouček
napsal(a):
Zadavatelka se ptá na "Výstavu psů bez PP".
"Voříškiáda" není výstava psů.
Sama zadavatelka výraz "vořech" odmítá.
Jinak ano "voříškiáda" je přesně pro maminy s dětmi, ale s výstavou nijak nesouvisí.
Takže doporučuji překousnout, že její "čistokrevný" něco, bude soutěžit s "voříškama", a vyrazit s neteří tam.
Drtivá většina voříškiád má v dovětku "a výstava psů bez PP".

Terven
napsal(a):
Drtivá většina voříškiád má v dovětku "a výstava psů bez PP".
A pětiletá holčička s bílým pejskem může mít docela úspěch.

Protože ve wiki je psané posouzení exteriérových nedostatků a kvalit, tak to musí být ta pravda
Total dog je výstava, a ono se tam vystavuje + se běží závod
jenže rýpání do slušných lidí je větší zábava.

pan Brouček
napsal(a):
No to je argument...
Můžeme mluvit o "rozpoznatelném plemenu", jak to nazývají ty voříškiády, ale to je tak vše.
Už jste slyšel o pomocném registru ? Kdyžtak se dojděte zeptat na čmku, accp, adaa, a tak.

napsal(a):
Už jste slyšel o pomocném registru ? Kdyžtak se dojděte zeptat na čmku, accp, adaa, a tak.
Tak určitě tam budou zapisovat maltézáka, jehož otec měl údajně PP...

napsal(a):
Tak určitě tam budou zapisovat maltézáka, jehož otec měl údajně PP...
To určitě nevím, ale Pan Brouček a Vy, to vím určitě, že určitě víte ;-).

napsal(a):
To určitě nevím, ale Pan Brouček a Vy, to vím určitě, že určitě víte ;-).
Ach jo, to si myslíte, že někdo čeká na nějakého křížence běžného plemene jak slepice na žížalu, aby ho mohl zapsat do pomocného registru?
Jeste jednou dekuju vsem. Slovo vorech opravdu neodmitam meli jsme voriska roky a byl to uzasny pes. Jen si myslim ze je trochu rozsil mezi psem bez pp a smeskou vlcaka s jezevcikem. To ze nema pp tedy prukaz puvodu neznamena ze nema plemennou prislusnosnt. Ale asi vse co nema pp je vorech. Jak se rika na pp to nebeha. Beruska je uzasna a pro nas nejhezci maltezackou na svete. Klarce sem slibila ze musi par tydnu vydrzet a vyrazime. Naucila se par triku s malou a docela jim to jde. Tak potrenujou a kdo vi treba dostanou stuzku za nejhezci svojici.
22verunka
napsal(a):
Jeste jednou dekuju vsem. Slovo vorech opravdu neodmitam meli jsme voriska roky a byl to uzasny pes. Jen si myslim ze je trochu rozsil mezi psem bez pp a smeskou vlcaka s jezevcikem. To ze nema pp tedy prukaz puvodu neznamena ze nema plemennou prislusnosnt. Ale asi vse co nema pp je vorech. Jak se rika na pp to nebeha. Beruska je uzasna a pro nas nejhezci maltezackou na svete. Klarce sem slibila ze musi par tydnu vydrzet a vyrazime. Naucila se par triku s malou a docela jim to jde. Tak potrenujou a kdo vi treba dostanou stuzku za nejhezci svojici.
A jak byste teda nazvala psa, který vypadá jako plemeno, přitom je to kříženec matky a syna a zbytek rodiny je neznámý?
Podávám návrh ohledně terminologie:
Vořech, voříšek - neidentifikovatelný původ.
Kříženec - pes, jehož alespoň jeden rodič je čistokrevný pes.
bPP, bezpapírák - pes daného plemene bez papíru, jehož oba rodiče PP mají, je tedy čistokrevný. Jako bPP bývají označováni často psi, kteří jako dané plemeno vypadají, ale nepřísluší k němu, nebo jsou potomci bPP dalších generací, kdy se bez výběru typického pro PP chov mění vlastnosti plemene.
PP, pes s papíry - čistokrevný pes s průkazem původu, v ČR typicky FCI; pokud PP spadá pod jinou organizaci, je vhodné to v rámci srozumitelnosti komunikace uvést.
Souhlasíte?
Krizenec matky a syna ? Nevim zrejme bastard. Ne delam si srandu. Ale je spoustu cistokrevnych psu bez pp. To snad neni vorech. Ale asi na to proste mam jen odlisny nazor. Muj nazor. Vorech = krizenec at uz cekohokoliv
Je prece i sppusta psu s pp kteri nakonec neodpovidaji, nebo nejsou zbarveni dle standartu, nebo maji predkus atd
. a bonitaci neziskaji co jsou potom oni?

"Je prece i sppusta psu s pp kteri nakonec neodpovidaji, nebo nejsou zbarveni dle standartu, nebo maji predkus atd
. a bonitaci neziskaji co jsou potom oni?"
Čistokrevní pejsci s PP, ale neuchovnění.
22verunka
napsal(a):
Krizenec matky a syna ? Nevim zrejme bastard. Ne delam si srandu. Ale je spoustu cistokrevnych psu bez pp. To snad neni vorech. Ale asi na to proste mam jen odlisny nazor. Muj nazor. Vorech = krizenec at uz cekohokoliv
Je prece i sppusta psu s pp kteri nakonec neodpovidaji, nebo nejsou zbarveni dle standartu, nebo maji predkus atd
. a bonitaci neziskaji co jsou potom oni?
Pes s průkazem původu - nestandard. Pet kvalita. Atp.
Oni to majitelé vořechů, ehm.. psů bez pp...neradi slyší, že mají vořecha. Tak to vždycky bylo a bude.
Každý pes, u kterého nelze prokázat původ, je vořech.
Samozřejmě to, že tvé zvíře nazveme vořechem, z něj nedělá méněcennou bytost. Je to prostě jen označení. Neber si to tak osobně.
Varaxi
napsal(a):
bPP, bezpapírák - pes daného plemene bez papíru, jehož oba rodiče PP mají, je tedy čistokrevný. Jako bPP bývají označováni často psi, kteří jako dané plemeno vypadají, ale nepřísluší k němu, nebo jsou potomci bPP dalších generací, kdy se bez výběru typického pro PP chov mění vlastnosti plemene.
PP, pes s papíry - čistokrevný pes s průkazem původu, v ČR typicky FCI; pokud PP spadá pod jinou organizaci, je vhodné to v rámci srozumitelnosti komunikace uvést.
Souhlasíte?
Ne.
Ale to je asi tak vše, co s tímto názorem mohu dělat. :).
Varaxi
napsal(a):
Dobře, o to mi šlo. Jako o tu odpověď ano/ne.
Vy to tedy dělíte, pakliže to správně chápu, na „PP“ a „ostatní“, přičemž „ostatní“ jednoduše nazýváte voříškem, ano?
Já chápu, kam míříš. Chápu i to tvé pojetí názvosloví.
Ano. Laická veřejnost to takto vnímá.
Ten, kdo psy s PP chová, nebo ten, kdo sice nechová, ale v problematice se orientuje, to bere jinak.
Ano, psy dělím na ty s průkazem původu a na ty ´ostatní´, kam spadají všechny ty kategorie, co jsi uvedl výše - "čistokrevné" bez pp, vořechy, křížence a další synonyma.

Nepožádám o registraci štěňat = mám bezpapíráky, jednoduše vořechy
hlavně, ať to nebolí
samozřejmě záměrně vydávat psa za "plemeno" kvůli výdělku..
voříšek je pěkné slovo.
burunduk
napsal(a):
Ten, kdo psy s PP chová, nebo ten, kdo sice nechová, ale v problematice se orientuje, to bere jinak.
Ano, psy dělím na ty s průkazem původu a na ty ´ostatní´, kam spadají všechny ty kategorie, co jsi uvedl výše - "čistokrevné" bez pp, vořechy, křížence a další synonyma.
Ok, děkuji, to je vše, co jsem chtěla slyšet.
Tak to mám dle Vás doma voříška, dle velikosti spíše vořecha. Na tom neshledávám nic špatného. Mně šlo jen o to, abychom se vzájemně pochopily. :).
burunduk
napsal(a):
Ja to vidím tak, že psi bez PP mají o dost blíž ke svému původnímu plemenu, než k jiným plemenům. Přeci jenom jezevčík bez PP je mnohem víc jezevčík než třeba doga bez PP. S tím souvisí i různá jejich specifika případně specifické problémy, nemoci. A pro účely diskuse mi často připadá dobré psa nějak popsat.
Jak by se to mělo správně říkat: Můj vořech, který se podobá kokrovi, si máchá svoje dlouhé uši v misce se ždádlem?
Varaxi
napsal(a):
Souhlasíte?
Ne, nesouhlasím
K...
napsal(a):
Ja to vidím tak, že psi bez PP mají o dost blíž ke svému původnímu plemenu, než k jiným plemenům. Přeci jenom jezevčík bez PP je mnohem víc jezevčík než třeba doga bez PP. S tím souvisí i různá jejich specifika případně specifické problémy, nemoci. A pro účely diskuse mi často připadá dobré psa nějak popsat.
Jak by se to mělo správně říkat: Můj vořech, který se podobá kokrovi, si máchá svoje dlouhé uši v misce se ždádlem?
Za mě totální nesmysl ten první odstavec. Obzvláště výrok "jezevčík bez PP je mnohem víc jezevčík než doga bez PP".
...wtf...
Z čeho asi ti "zdraví" psi bez pp vznikli? Z těch nemocných papíráků že by? :)
K druhé části: použila bych třeba "Můj x kokra" (překlad: kříženec kokra).
Jestliže oba rodiče PP mají, nemůže být jejich potomek vořech, i kdyby se celá ifauna na hlavu postavila. Nebo co se vlastně stane, když se dva neuchovnění psi s PP sprsknou dohromady? To se v jejich potomcích z čista jasna objeví geny jiných plemen?
Nesouhlasím s tím. Je nějaký důvid, proč nebyli uchovněni, ale tyhle řeči tady jsou směšný. Protože se o vořecha nejedná...

"Jestliže oba rodiče PP mají, nemůže být jejich potomek vořech..."
Jasně, tak první generace těch psů bude ještě zhruba náležet k plemeni. Ale protože chovatel kašlal na uchovnění těch rodičů, budeme tady mít spíše napodobeninu danýho plemene, nikoli právoplatnýho zástupce. Protože kvůli něčemu ti rodiče nebyli uchovnění, i kdyby to měla bejt lenost chovatele. Prostě si nedal práci, aby si zařídil důkaz, že jde o standardní a pro chov danýho plemene vhodný jedince.
Ale jinak by mě zajímalo, kdo zaručí, že rodiče štěňat jsou doopravdy právě tihle dva PP psi, a že to není jen trik toho poctivýho a pracovitýho chovatele, jak zvýšit prodejní cenu mrňousů.
napsal(a):
"Jestliže oba rodiče PP mají, nemůže být jejich potomek vořech..."
Jasně, tak první generace těch psů bude ještě zhruba náležet k plemeni. Ale protože chovatel kašlal na uchovnění těch rodičů, budeme tady mít spíše napodobeninu danýho plemene, nikoli právoplatnýho zástupce. Protože kvůli něčemu ti rodiče nebyli uchovnění, i kdyby to měla bejt lenost chovatele. Prostě si nedal práci, aby si zařídil důkaz, že jde o standardní a pro chov danýho plemene vhodný jedince.
Ale jinak by mě zajímalo, kdo zaručí, že rodiče štěňat jsou doopravdy právě tihle dva PP psi, a že to není jen trik toho poctivýho a pracovitýho chovatele, jak zvýšit prodejní cenu mrňousů.
Přesně tak.
Já ale nemluvím o tom, co by kdyby a jestli někdo kecá nebo ne. Příslušnost k plemeni potomka psů s PP prostě popřít nemůžete. A to ani tím, kdyby rodiče nebyli uchovněni z důvodu nějakého nestandardu nebo snad z nějakýho zdravotního důvodu. Pořád bude zástupcem daného plemene, i kdyby to měl být křivonohý chcípák. Přece to, jestli "chovatel" je nebo není nesoudný čuně nestanoví, jestli pes přísluší plemeni, kterè oba rodiče mají v papírech.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.150.97
pan Brouček
napsal(a):
Nemá papíry, není žádné plemeno. Že se něčemu podobá nic neznamená.
Co genetický test? Nově už některé laboratoře nabízejí určení plemene, anebo z jakých plemen se kříženec "skládá".
Že když nemá "papíry" a jako obvykle asi myslíte "papíry" FCI, tak nemůže být nějaký pes určitého plemene pořád nějak nedovedu pobrat.
Ano, bez genetického testu nemáte jistotu, že je to čistokrevný jedinec, ale tu nemáte ani u jedince s PP i když je tam ta pravděpodobnost hodně vysoká, zatímco u "bezpapíráka" hodně nízká, ale obojí je možný.
burunduk
napsal(a):
Za mě totální nesmysl ten první odstavec. Obzvláště výrok "jezevčík bez PP je mnohem víc jezevčík než doga bez PP".
...wtf...
Z čeho asi ti "zdraví" psi bez pp vznikli? Z těch nemocných papíráků že by? :)
K druhé části: použila bych třeba "Můj x kokra" (překlad: kříženec kokra).
Možná jsem to špatně napsala: myslela jsem tím, že jezevčík bez PP bude nejspíš mít blíž k jezevčíkovi s PP než doga bez PP k jezevčíkovi s PP. Podle vás oba jsou oba bez PP ve stejné kategorii "vořeši", podle mě je označení "jezevčík bez PP" upřesnění kategorie vořech.
O zdraví jsem nepsala vůbec nic.

22verunka
napsal(a):
..kdysi jsem četla takové hezké zamyšlení proč pořizovat psa s PP...mimo jiné tam bylo řečeno, že jednou z výhod psů s PP je, že pokud je v rodině dítě, může ho to "chytnout" a může chtít účastnit se akci, kde jsou nutné právě ty papíry na psa...a může to být výstavami počínaje a vyššími zkouškami ve sportovní kynologii konče...

K...
napsal(a):
Možná jsem to špatně napsala: myslela jsem tím, že jezevčík bez PP bude nejspíš mít blíž k jezevčíkovi s PP než doga bez PP k jezevčíkovi s PP. Podle vás oba jsou oba bez PP ve stejné kategorii "vořeši", podle mě je označení "jezevčík bez PP" upřesnění kategorie vořech.
O zdraví jsem nepsala vůbec nic.
...já nechápu jak to myslíte, ale zrovna tak může mít spíše doga bez PP blíže k doze s PP než jezevčík bez PP k jezevčíkovi s PP...
A proto nám tady běhá tolik mini jorků, něco jako JRT...a všichni byli 100% potomci rodičů s PP
Zbytečné to řešit. Nemá papíry-je to vořech. Komu to vadí, měl si pořídit psa s PP. Měli jsme vždycky jen vořechy, já si pořídila PP psy. Nechtěla jsem je množit, neuchovnila jsem je. Do smrti to jsou ale psi s PP. Jejich náhodní potomci by byli vořeši, protože by PP nedostali. A dokud to bude pořád někdo schvalovat a omlouvat, budou pořád tací, co budou množit na neuchovněných psech a plnit útulky Jsem naštvaná, protože tento případ mám momentálně u svých příbuzných, jen nejde o maltézáky
napsal(a):
...já nechápu jak to myslíte, ale zrovna tak může mít spíše doga bez PP blíže k doze s PP než jezevčík bez PP k jezevčíkovi s PP...
To jo
Moje tvrzení: BezPPjezevčík má blíž k PPjezevčíkovi než ke kterémukoliv jinému plemenu.
(Pokud je to opravdový bezPPjezevčík, což je těžké dokázat, nicméně jeho existence se nedá vyloučit.).
napsal(a):
..kdysi jsem četla takové hezké zamyšlení proč pořizovat psa s PP...mimo jiné tam bylo řečeno, že jednou z výhod psů s PP je, že pokud je v rodině dítě, může ho to "chytnout" a může chtít účastnit se akci, kde jsou nutné právě ty papíry na psa...a může to být výstavami počínaje a vyššími zkouškami ve sportovní kynologii konče...
To je fajn ale ja si fenku neporizovala na vystavy a ani chov. Tudiz pro me pp nebylo prioritou. Objela jsem par majitelu stenat.i tech papirovych. Tu co jsem si vybrala byla sice bez ale me se proste libila nejvic. A kdyz jsem pak odvazela malou domu bylo mi jedno kolik stoji proste jsem chtela ji.. Chtela jsem partaka na kus zivota a na pp jsem opravdu nekoukala. Neter to sice chytlo ale to jeste neznamena ze ji to vydrzi a pokud ano ma rodice a ty ji mohou koupit psa s pp.
22verunka
napsal(a):
To je fajn ale ja si fenku neporizovala na vystavy a ani chov. Tudiz pro me pp nebylo prioritou. Objela jsem par majitelu stenat.i tech papirovych. Tu co jsem si vybrala byla sice bez ale me se proste libila nejvic. A kdyz jsem pak odvazela malou domu bylo mi jedno kolik stoji proste jsem chtela ji.. Chtela jsem partaka na kus zivota a na pp jsem opravdu nekoukala. Neter to sice chytlo ale to jeste neznamena ze ji to vydrzi a pokud ano ma rodice a ty ji mohou koupit psa s pp.
Aneb ať žije podpora množitelů.
22verunka
napsal(a):
Asi tak Mám jen o kousek mladší neteř a fakt není směrodatné, co zrovna chytne pětileté dítě Pro ni je to stejná hra, jako česat panenku. Jenom k tomu dodám, že bych preferovala to, co chce feňule a ne to, co chce neteř. Jí se ta hra na výstavy líbí? Aby to neskončilo natrhlým nosem..
burunduk
napsal(a):
Tak jsme si pěkně zaslovíčkařili, což?
Ať si tomu svému čoklíkovi bez pp každý majitel říká jak chce. Na tom se snad shodneme všichni.
Nojo, o to mi šlo, domluvit se, ne si vysvětlovat, kdo má pravdu. Co už...
Ono přiznejme si, že u plemene, které nemá žádné (nebo jen minimální, např. účast na bonitaci) podmínky chovnosti, což je v současné době většina plemen, je chov psů mnohem více o lidech než o PP. S láskou odchovaný a otestovaný pes bez PP, ať mu budeme říkat voříšek, bastard, kříženec, vestaj, jakkoli, bude vždycky lepší varianta než chrochtající mops s pěti tituly z výstavy.

22verunka
napsal(a):
...ona občas ta štěňata bez PP jsou ještě roztomilejší a hezčí než štěňata s PP, ale je to jako velká sázka do loterie co z té krásy a roztomilosti vyroste...navíc se tím nahrává výrobě dalších a dalších bez PP.

22verunka
napsal(a):
Taky jsem nepořizovala psa cíleně na výstavy ani na chov. A s výjimkou prvního psa, nalezeného křížence, jsem vždy pořizovala psa s PP. Protože jsem chtěla jedince právě toho plemene, a jedině PP mi to mohl zaručit. Mazlit se, sportovat, být parťákem, umí, nebo může umět, každý pes. Ten s PP má ale přidanou hodnotu - právě ten prokázaný původ.
Kdyby mi na plemeni nezáleželo, vezmu si nějakého sympatického křížence - vořecha.
Varaxi
napsal(a):
Ono přiznejme si, že u plemene, které nemá žádné (nebo jen minimální, např. účast na bonitaci) podmínky chovnosti, což je v současné době většina plemen, je chov psů mnohem více o lidech než o PP. S láskou odchovaný a otestovaný pes bez PP, ať mu budeme říkat voříšek, bastard, kříženec, vestaj, jakkoli, bude vždycky lepší varianta než chrochtající mops s pěti tituly z výstavy.
Znám spousty mopsů s PP, kteří jsou naprosto zdraví, nechrochtají, jsou odchovaní s láskou a testovaní dobrovolně, a i ty tituly mají zároveň.
Proč si tedy koupit mopse bez PP a jít naproti potížím případným, nemít se kam pak obrátit s reklamací a zároveň podpořit množitele?
Takže tato Tvá teorie trošičku pokulhává :).

22verunka
napsal(a):
To já můžu říct o každým štěněti, pro který jsem si kdy jela, a taky jsem je nepořizovala na výstavy a chov. Každý jsem si zamilovala od první chvíle, nikdy jsem nejela domů s tím, že štěně je hnusny a nemám ho ráda
burunduk
napsal(a):
Znám spousty mopsů s PP, kteří jsou naprosto zdraví, nechrochtají, jsou odchovaní s láskou a testovaní dobrovolně, a i ty tituly mají zároveň.
Proč si tedy koupit mopse bez PP a jít naproti potížím případným, nemít se kam pak obrátit s reklamací a zároveň podpořit množitele?
Souhlas. Zrovna u takto problematických(co se zdraví týče) plemen, bych do psa bez PP určitě nešla.
napsal(a):
To já můžu říct o každým štěněti, pro který jsem si kdy jela, a taky jsem je nepořizovala na výstavy a chov. Každý jsem si zamilovala od první chvíle, nikdy jsem nejela domů s tím, že štěně je hnusny a nemám ho ráda
A ošklivé štěně? To snad ani neexistuje Jeden ze sousedů (takový jednodušší) taky neustále množí psy. A vždycky nabízí štěňátka, fakt pěkná. Jenže znám jejich rodiče, tak na rozdíl od lidí, co si od něj nějaké štěndo vemou vím, co od toho očekávat

Varaxi
napsal(a):
S tímhle bych byla opatrná. Kdyby to byla pravda, tak nejsou útulky plný převážně těch kříženců. Jako možná se fakt blbe dívám, ale v nabídkách útulků na netu jsem papiraka fakt ještě neviděla. Každopádně o lidech to je, to máte určitě pravdu. Jenže právě hodně lidí uvažuje přesně tak, že na výstavy a na chov psa nepotřebuje, tak na co PP.

lesnížínka
napsal(a):
A ošklivé štěně? To snad ani neexistuje Jeden ze sousedů (takový jednodušší) taky neustále množí psy. A vždycky nabízí štěňátka, fakt pěkná. Jenže znám jejich rodiče, tak na rozdíl od lidí, co si od něj nějaké štěndo vemou vím, co od toho očekávat
No však proto to píšu Ošklivý štěně jsem nikdy neviděla, všechny jsou krásný. A proto bych se podívat na bezpapírový nikdy nejela.

..."Jako možná se fakt blbe dívám, ale v nabídkách útulků na netu jsem papiraka fakt ještě neviděla"...
Jasně. Ale koukejte také do inzerce...a zjistíte, že dospělí psi s PP jsou nabízeni nečekaně často. Mají větší šanci na nové majitele, ale ne vždycky na ty dobré. A uváděné důvody : alergie, nedostatek času, dítě v rodině, stěhování...Mnohdy jsou to důvody zástupné a ve skutečnosti se jedná o psy pořízené bez rozumu, bez zodpovědného přístupu. Psy se zanedbanou, nebo pokaženou výchovou, špatně zvladatelné. I když tu často řešíme cenu PP štěňat, pro některé lidi není žádná cena dost vysoký problém. Prostě psů je moc - voříšků i těch s PP.

A asi se pes s PP v útulcích objeví taky, jen nejde do nabídky.
Aby nedošlo k mýlce : Nesouhlasím s bezhlavým množením psů, voříšků zvlášť, ale těch s PP jakbysmet.
Ale některé příspěvky výše zavání fanatismem. Kdo neskáče není Čech...
Atheira
napsal(a):
Já ale nemluvím o tom, co by kdyby a jestli někdo kecá nebo ne. Příslušnost k plemeni potomka psů s PP prostě popřít nemůžete. A to ani tím, kdyby rodiče nebyli uchovněni z důvodu nějakého nestandardu nebo snad z nějakýho zdravotního důvodu. Pořád bude zástupcem daného plemene, i kdyby to měl být křivonohý chcípák. Přece to, jestli "chovatel" je nebo není nesoudný čuně nestanoví, jestli pes přísluší plemeni, kterè oba rodiče mají v papírech.
Pokud to nemáte potvrzené paternitou, tak jak to dosvědčíte? O křížení příbuzných genů se ani zmiňovat nebudu... Kdo si nedá práci uchovnit psa/fenu (byť je to v některých případech "banalita"), tak si ten člověk ani nedá pozor na to, co pouští na fenu - kým si nechá krýt svoji fenu. Za mně prostě nejvyšší bezohlednost.

polárka.15
napsal(a):
Pokud to nemáte potvrzené paternitou, tak jak to dosvědčíte? O křížení příbuzných genů se ani zmiňovat nebudu... Kdo si nedá práci uchovnit psa/fenu (byť je to v některých případech "banalita"), tak si ten člověk ani nedá pozor na to, co pouští na fenu - kým si nechá krýt svoji fenu. Za mně prostě nejvyšší bezohlednost.
Když se do toho ještě jednou vložím...Nenazvala bych to bezohledností, ale neschopností, netečností, leností, hloupostí ( i když - když se zamyslím nad poměry v některých klubech, tak se možná nedivím, že to by mohl být důvod pro odchování štěňat bez PP ). Při pořízení psa bych nezkoumala důvody, proč nebyli rodiče uchovněni a psa bez PP bych nekupovala. To radši voříška po viděných rodičích, abych aspoň měla představu, co ze psa vyroste.
Risk při koupi psa bez PP je stejně značný : Pamatuju "stříbrného pudlíka", byl to vlastně stříbrný kudrnatý jezevčík - kupován za dost vysoký peníz jako pudl bez PP.

napsal(a):
..."Jako možná se fakt blbe dívám, ale v nabídkách útulků na netu jsem papiraka fakt ještě neviděla"...
Jasně. Ale koukejte také do inzerce...a zjistíte, že dospělí psi s PP jsou nabízeni nečekaně často. Mají větší šanci na nové majitele, ale ne vždycky na ty dobré. A uváděné důvody : alergie, nedostatek času, dítě v rodině, stěhování...Mnohdy jsou to důvody zástupné a ve skutečnosti se jedná o psy pořízené bez rozumu, bez zodpovědného přístupu. Psy se zanedbanou, nebo pokaženou výchovou, špatně zvladatelné. I když tu často řešíme cenu PP štěňat, pro některé lidi není žádná cena dost vysoký problém. Prostě psů je moc - voříšků i těch s PP.
Pravda, do inzerce moc nekoukám. A taky mně kdosi tvrdil, že většinou si psa s PP vezme zpět chovatel, od kterého si ho dotyční brali, ale nevím, nemám zkušenost.
Že je psů moc, to je bez debat, a je to vidět všude. Jinak já proti psům bez PP všeobecně nic nemám, vždyť jednoho útulkáče mám doma.
Fenku to bavi. Naucila ji poprosit, zastekat., nebo naucila (samozrejme sme ji pomahali) ale fenka ma radost ze hry a myslim ze je to naprosto v poradku.
Jeate k tem stenatum. Ano neznam osklive stene. Prvni jsem byla na stenatka s pp ale pani mela jen kluky a ja tak nejak porad chtela holku. Ale v podatate to bylo jedno. Jen tam proste nebylo to wow to je ono. A kdyz jsem se podivala na tu co mame doma proste to byla laska okamzite. A proto sem ji koupila.
Uz nereste vorech ×krizenec×pp kazdy na to ma svuj nazor.
Me spis vadila neochota ukazat rodice i u papirovych stenat. Podminky kastraci fenek jinak nesmyslna cena atd... ale to uz sme zas nekde jinde.
Co me v inzeratech zarazilo ze treba krizenec civavy a yorksira stoji 5000 atd...

22verunka
napsal(a):
Fenku to bavi. Naucila ji poprosit, zastekat., nebo naucila (samozrejme sme ji pomahali) ale fenka ma radost ze hry a myslim ze je to naprosto v poradku.
Jeate k tem stenatum. Ano neznam osklive stene. Prvni jsem byla na stenatka s pp ale pani mela jen kluky a ja tak nejak porad chtela holku. Ale v podatate to bylo jedno. Jen tam proste nebylo to wow to je ono. A kdyz jsem se podivala na tu co mame doma proste to byla laska okamzite. A proto sem ji koupila.
Me spis vadila neochota ukazat rodice i u papirovych stenat. Podminky kastraci fenek jinak nesmyslna cena atd... ale to uz sme zas nekde jinde.
Co me v inzeratech zarazilo ze treba krizenec civavy a yorksira stoji 5000 atd...
A víte proč stojí tolik? Protože to lidi koupí. Kdyby nebyla poptávka, nebyla by nabídka.
Taky jsem kdysi měla maltezáčka bez PP, stěně mi přinesl manžel, který nějaký PP tenkrát neřešil. Nesnášel česání, bylo to utrpení a ani na mazlení moc nebyl.
napsal(a):
Když se do toho ještě jednou vložím...Nenazvala bych to bezohledností, ale neschopností, netečností, leností, hloupostí ( i když - když se zamyslím nad poměry v některých klubech, tak se možná nedivím, že to by mohl být důvod pro odchování štěňat bez PP ). Při pořízení psa bych nezkoumala důvody, proč nebyli rodiče uchovněni a psa bez PP bych nekupovala. To radši voříška po viděných rodičích, abych aspoň měla představu, co ze psa vyroste.
Risk při koupi psa bez PP je stejně značný : Pamatuju "stříbrného pudlíka", byl to vlastně stříbrný kudrnatý jezevčík - kupován za dost vysoký peníz jako pudl bez PP.
TO je už o "pojmenování" mně to přijde vůči chovu bezohlednost, Vám neschopnost = výsledek stejný, myslím, že není třeba slovíčkařit
Verunko, čert vem vzhled nebo plemennou příslušnost, ale když je ten pes nemocný...
Koupila jsem si prvního psa bez PP. Pes je alergik, trpí na záněty uší, dle mě kvůli tomu špatně slyší (a ne nemyslím si to, protože by neposlouchal ), má dědičné onemocnění srdce a radši nechci vědět, jak na tom jsou kyčle (chci, brzy na ně půjdeme, ale když vidím, jak vstává)..
Myslím, že bych mohla být takový ten parádní odstrašující příklad pro koupi psa bez PP.. a jak mě to štve, že jsme ušetřili pár tisíc a ten pes tím trpí..
Takže chápu všechny, který to štve, akorát čím víc křiku a fanatismu, tím víc se lidi šprajcnou...
Stejne tak ale muze byt nemocny i pes s pp. A nejde pak o par tisic. Nase fenka no zemrela ve 14 letech byla bez pp ale po vybornem importovanem psovi z kanady. Cely zivot nemela problemy. Oproti tomu kamaradky fenka s pp lusitanka ma snad vsechny mozne alergie, ma neustale se opakujici zanet spojovek, spaluje se na slunicko, ma ruzne vyrazky, falesne brezosti, atd... myslim ze o pp nemoci nejsou.

22verunka
napsal(a):
Stejne tak ale muze byt nemocny i pes s pp. A nejde pak o par tisic. Nase fenka no zemrela ve 14 letech byla bez pp ale po vybornem importovanem psovi z kanady. Cely zivot nemela problemy. Oproti tomu kamaradky fenka s pp lusitanka ma snad vsechny mozne alergie, ma neustale se opakujici zanet spojovek, spaluje se na slunicko, ma ruzne vyrazky, falesne brezosti, atd... myslim ze o pp nemoci nejsou.
Pořízením psa s pp ta rizika eliminujete
Hlavně teda u testovaných plemen/jedinců.
Lusitanka louisianský pes ?
22verunka
napsal(a):
Zrovna u mého psa? Srdeční vada - dědičná, na alergikovi většina slušných chovatelů taky nechová a kyčle, tak tam to taky nemusím snad rozebírat, pokud tam jsou špatné kyčle, tak je potomek bude mít dost pravděpodobně taky..
Ne u všech nemoci to tak je, ale u mého ano..

22verunka
napsal(a):
Vidite ani nevim jak to spravne napsat asi louisiansky leopardi pes?
Z toho si nic nedělejte, pište Catahoula ;-).

22verunka
napsal(a):
Já mám teda zkušenost jako Andrysek, všichni psi bez PP nemocní, už do toho nejdu, už si žádnýho osvojovat nebudu. Jasně, rakovina si nevybírá, jestli s PP nebo bez, ale onemocnění srdce, kloubů je většinou dědičný a u psů bez PP se to vůbec nehlida. Prostě nevím o žádným chovateli psů bez PP, který by nechal rodiče štěňat vyšetřit a pak teprve kryl. A to netvrdím, že se o ně špatně stará nebo že to dělá pro peníze.
22verunka
napsal(a):
Když vám nechce u papírových šťěňat někdo ukázat rodiče, žádné papíry s největší pravděpodobností nemají. Nemyslím tedy otce, jde o matku a na otce minimálně kopii PP a kontakt na chovku. Dále si to ověřím u ČMKU, jestli je tam všechno s rodičema v pořádku. Ale naprosto chápu, že to každý neví. Když jsem psy před 10lety kupovala, taky jsem dost věcí nevěděla a potom teprve zjistila, že s chovatelem je pro čachry taky vedené řízení. A že tata mého psa nejspíš není jeho tata protože nechal fenu obskočit dvěma psy a otec bude dle vzhledu právě ten druhý. No, PP má, ale je to takové nedomrlče malé Jak říkám, moje chyba, neprověřila jsem si všechno. Byla jsem tehdy ještě naivní, že když jde o celkem známou a registrovanou chovku, bude to OK. Taky je to v konečném důsledku jedno, psa jsem chtěla jen na mazla.

Nechápu, co je špatného na výrazu "vořech"... Taky tak občas láskyplně říkám tomu svému, ačkoliv je samozřejmě z normálního chovu, protože krom jiného jsem chtěla plemeno. Ale člověk ho nevyšlechtil, takže tak. Známá adoptovala štěně, ze kterého se vyklubala exteriérově perfektní goldenka, a když se potkáme, tak je to pořád "pohněte, vořeši". Další spoluvenčič má dost nestandardní jezevčici bez PP a s vědomím vlastní blbosti jí říká nudle buráková. V dobrém. Když jsem měla na delší dočasce nádherného mladého dobrmana a potkal nás chovatel, který ho po info, že nemá PP, pohladil a posteskl si "kruci, kdybys nebyl voříšek, chci tě na krytí". Taky se mě to nedotklo. Pokud si pořizujete, v horším případě kupujete psa bez rodného listu, prostě nemůžete říct s jistotou, že je to určité plemeno. Pokud člověk nechová a nechce provozovat FCI podmíněné aktivity, tak by se neměl rozčilovat a být rád, že je pes v rámci podobnosti plemeni zdravý. Když už tedy o PP nejde, protože chce mazlíka a člena rodiny.

Co je po jméně, i pod jiným jménem bude růže vonět stejně .
Já jsem dřív měla "hnidy šedivé", teď mám "hnidu strakatou" - "no s tebou jsem to vyhrála" .
Všechny s PP
Na Duocacibu v Brně jsem před pár lety viděla dva krásné psy - stejné, na dvojáku vodítku. Chvíli jsem za nimi chodila ( ty chci, ty chci ), ke kterému kruhu zamíří, pak jsem se osmělila ( nerada oslovuji cizí pány první ) a
byla zvědavá na to nové krásné, akorát veliké, kompaktní, sportovní - ideální plemeno. "To jsou voříšci, sourozenci z jednoho vrhu, co pes to originál, neopakovatelní" - a sklaplo mi.
burunduk
napsal(a):
Asi jsme si noporozuměli(y?).
Mopse s PP neznám ani jednoho, zdravého nebo ne.
Ten jediný mops bez papírů sice nechrochtá, ale ani netráví. Takže tak.
Nepodporuji chov bPP. A kdybych chtěla malého psíka do bytu, půjdu buďto po štěněti s otestovanými a zdravými rodiči, nebo do s láskou odchovaného voříška. Jsem na vesnici, dvakrát do roka vidím na dveřích zdejšího obchodu inzerát ve stylu zaběhla se nám fenka kokršpaněla a rozdáváme štěňata. Já se pokoušela jazykově přizpůsobit - proto jsem uvedla podrobně, jakého psa mám na mysli, nikoli „NO bez papírů“, ale opravdu křížence či ovčákoidního vořecha. Když to půlka diskutujících nerozlišuje, prostě jsem uvedla upřesnění, co tím myslím, i když poněkud nešťastně. Psala jsem to ve spěchu.
Jednak se mi příčí se na množení podílet, a to i jako zájemce o štěně, jednak opravdu nemám u pravých a nefalšovaných bezpapíráků záruku vůbec ničeho. Což tedy nemám ani u těch voříšků, akorát tam se s tím počítá. A ti voříšci, alespoň tady u nás na vesnici, jsou opravdu s láskou a péčí odchovávaní, a rozhodně raději toto, než štěně po výstavně úspěšném psu se zdravotními problémy.
lesnížínka
napsal(a):
Souhlas. Zrovna u takto problematických(co se zdraví týče) plemen, bych do psa bez PP určitě nešla.
Samozřejmě.
U papírového psa víte, kdo jsou jeho rodiče, jestli byli testovaní a jak testy dopadly. A pak se můžete rozhodnout, jestli do toho štěněte jdete, nebo ne. U pravého bezpapíráka nějakého plemene nevíte nic, většinou nevíte s jistotou ani to plemeno.
Mně šlo o to zdůraznit, že PP zdraví nezaručí. To si musí zájemce pohlídat zvlášť.
A u plemen psů, kde není povinnost testovat na tu nebo onu nemoc, pokud chcete štěně po testovaných a zdravých rodičích, můžete hledat dost dlouho, než takové štěně najdete. Proto jsem psala, že je to o lidech. Protože je. Některý chovatel fenu otestuje, některému stačí krýt testovaným psem a některý to prostě mrská, jak to přijde pod ruku. U PP chovů máte mnohem větší možnost zjistit, jak na tom ten chovatel je, jaké má úspšchy, třeba i kolika let se dožily jeho odchovy. Ale není to záruka kvalitního zdravého zvířete.
Mimochodem, teď si tím procesem výběru chovné stanice a rodičů procházím u kavalírů. Nemáte někdo nějaký tip?
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Co genetický test? Nově už některé laboratoře nabízejí určení plemene, anebo z jakých plemen se kříženec "skládá".
Že když nemá "papíry" a jako obvykle asi myslíte "papíry" FCI, tak nemůže být nějaký pes určitého plemene pořád nějak nedovedu pobrat.
Ano, bez genetického testu nemáte jistotu, že je to čistokrevný jedinec, ale tu nemáte ani u jedince s PP i když je tam ta pravděpodobnost hodně vysoká, zatímco u "bezpapíráka" hodně nízká, ale obojí je možný.
Co genetický test? Nově už některé laboratoře nabízejí určení plemene, anebo z jakých plemen se kříženec "skládá"
Žádný genetický test vám nepotvrdí "čistokrevnost" psa. Nakonec každé plemeno nese společné geny s jinými plemeny.
Každopádně u psa s PP znáte rodiče, jelikož byly uchovněni, tak vyhovovaly standardu, a můžeme provést test paternity. A tím to potvrdit.
Pes bez PP teoreticky může splňovat úplně to samé, jenže kdoví jestli, a nejde to prokázat. A i když byly oba rodiče čistokrevní, neznamená to že byly standardní, či dokonce neměli nějakou dědičnou vadu. Takže na něj hledíme prostě jako na voříška.
Ostatně co to prakticky znamená čistokrevný bez PP je vidět na bazaru. To už jsem ale asi psal.
Sarahah

XXX.XXX.242.247
Já si myslím že pokud pes není oříšek, ale má třeba jen nějakou vadu jako můj (nemá varlata) a má papíry, měl by mýt pravou zúčastnit se soutěží, jako každý jiný pes.

Sarahah
napsal(a):
Já si myslím že pokud pes není oříšek, ale má třeba jen nějakou vadu jako můj (nemá varlata) a má papíry, měl by mýt pravou zúčastnit se soutěží, jako každý jiný pes.
však různých soutěží se zúčastňovat může. ale ne voříškiád, když není voříšek, ne výstav FCI, když nemá koule, ne podzimních zkoušek ohařů, jestli není ohař...
chápete?
napsal(a):
však různých soutěží se zúčastňovat může. ale ne voříškiád, když není voříšek, ne výstav FCI, když nemá koule, ne podzimních zkoušek ohařů, jestli není ohař...
chápete?
Není to pravda. Jsem ve fb skupině Voříškiády a výstavy psů bez PP a voříškiád se mohou účastnit jak plemena, tak vořeši. Papírový pes klidně taky, zvláště, pokud má handicap a na výstavu psů s PP nemůže.
Když koukám na fotky z těch akcí, je tam fůra plemen, ne jenom voříšci.
Někdo zde se již ptal,ale nenašla jsem odpověď. ...
- když si budu brát štěně s PP - jak poznám, že rodič je opravdu ten PP pes, kterého mi za něj chovatel vydává?
Dejme tomu, ze chci kokršpaněla : kde mam záruku, že to není sousedovic kokršpaněl bez PP ?
Přijde mi,ze fakt pro me jako laika je hrozne jednoduche, aby me někdo napalil
. Dobře poznám to za pul roku že třeba vyroste neco jiného (nebo taky ne)... Mám smlouvu mužu se soudit... Ale psa už mám a rozhodne ho nebudu po půl roce chtít vrátit. ..
... nebo to u psa s PP nehrozí - ze si nikdo toto nelajzne ? Nebo jsou nějaké genetické testy, potvrzeni od lékařů nebo ja nevím co ? A mam FAKT záruku ? Když, ale vidim co lidi vymýšlí. .. Proc ne zde ?
Nebo jak si zde paní mohla koupit psa s PP a on nemá varle? Jak to, že dostal takovy pejsek PP? Když jiný ho nedostane kvůli predkusu?
Ztrácím se v tom ...
Děkuji, hezky vecer ☺

... nebo to u psa s PP nehrozí - ze si nikdo toto nelajzne ? Nebo jsou nějaké genetické testy, potvrzeni od lékařů nebo ja nevím co ? A mam FAKT záruku ? Když, ale vidim co lidi vymýšlí. .. Proc ne zde ?
Nebo jak si zde paní mohla koupit psa s PP a on nemá varle? Jak to, že dostal takovy pejsek PP? Když jiný ho nedostane kvůli predkusu?
Ztrácím se v tom ...
RozaTonda se v tom opravdu ztrácí. Tak krátké vysvětlení.
Že je štěně po rodičích, kteří jsou v PP uvedeni, lze snadno zjistit testem na paternitu, zejména v případě jakýchkoliv pochybností.
Že pejskovi nesestoupne varle, že jinému nenaroste zub, to se stává. Protože pes je živý organismus, ne spotřební zboží vyráběné na kusy na lince bez odchylek. Stát se to zkrátka může.
Co se stát ale nemůže, že by štěně po uchovněných rodičích nedostalo PP. Pro úplnost - koupím si štěně s PP. Věřím chovateli, že jde o potomka daných rodičů. Aby se ze psa s PP stal chovný jedinec, musím ho v rámci klubu daného plemene nejdřív uchovnit. Požadavky se různí dle plemen, někde jde o x zdravotních vyšetření, svod, bonitace, zkoušky, výstava, jinde stačí třeba jen výstava apod. Pak mám teprve chovného jedince. Kterého spojím s dalším takovým uchovněným. No a narodí se vrh.
Průkaz původu se pak ale vydává pro KAŽDÉ štěně, zdůrazňuji, že pro každé štěně, které se ve vrhu uchovněných rodičů narodilo. Bez ohledu na případné vady - takže předkus, podkus, chybějící varle, špatná barva, špatná délka srsti, jedno oko, zálomek na ocasu atd - je to jedno, i na takové štěně bude vybaven PP. Bude to pes s PP, ale dost možná bude mít v PP zápis NESTANDARD, takže ho nebude možné uchovnit a použit pro další chov (bavím se nyní o jasně průkazných exteriérových odchylkách, ne o nesestouplém varleti).
Tyhle praktiky, že pejsek nedostal PP kvůli předkusu, jsou spojeny většinou s povídačkami nějakých množitelů. Ještě frčí hláška, že šlo o nadbytečné štěně z PP vrhu, ale PP bylo vydané jen 6/8 štěňatům. Obojí je nesmysl.

tak ono podvádět se může všude, ale takový chovatel vydávající průkaz původu FCI to nemá tak jednoduché. Ono totiž je dohledatelný, pod vším podepsaný. Prostě není to anonymní nákup, ale na chovatele každý zná jméno, adresu, telefonní číslo. A ověřit paternitu testem DNA je dnes to nejmenší.
napsal(a):
Ztrácím se v tom ...
RozaTonda se v tom opravdu ztrácí. Tak krátké vysvětlení.
Že je štěně po rodičích, kteří jsou v PP uvedeni, lze snadno zjistit testem na paternitu, zejména v případě jakýchkoliv pochybností.
Že pejskovi nesestoupne varle, že jinému nenaroste zub, to se stává. Protože pes je živý organismus, ne spotřební zboží vyráběné na kusy na lince bez odchylek. Stát se to zkrátka může.
Co se stát ale nemůže, že by štěně po uchovněných rodičích nedostalo PP. Pro úplnost - koupím si štěně s PP. Věřím chovateli, že jde o potomka daných rodičů. Aby se ze psa s PP stal chovný jedinec, musím ho v rámci klubu daného plemene nejdřív uchovnit. Požadavky se různí dle plemen, někde jde o x zdravotních vyšetření, svod, bonitace, zkoušky, výstava, jinde stačí třeba jen výstava apod. Pak mám teprve chovného jedince. Kterého spojím s dalším takovým uchovněným. No a narodí se vrh.
Průkaz původu se pak ale vydává pro KAŽDÉ štěně, zdůrazňuji, že pro každé štěně, které se ve vrhu uchovněných rodičů narodilo. Bez ohledu na případné vady - takže předkus, podkus, chybějící varle, špatná barva, špatná délka srsti, jedno oko, zálomek na ocasu atd - je to jedno, i na takové štěně bude vybaven PP. Bude to pes s PP, ale dost možná bude mít v PP zápis NESTANDARD, takže ho nebude možné uchovnit a použit pro další chov (bavím se nyní o jasně průkazných exteriérových odchylkách, ne o nesestouplém varleti).
Tyhle praktiky, že pejsek nedostal PP kvůli předkusu, jsou spojeny většinou s povídačkami nějakých množitelů. Ještě frčí hláška, že šlo o nadbytečné štěně z PP vrhu, ale PP bylo vydané jen 6/8 štěňatům. Obojí je nesmysl.
co si vzpomínám tak v mém mládí pojem "nadbytečné" štěně opravdu bylo, PP se tuším vydávalo jen 6 nebo 7 štěňatům......................někdo starší si jistě vzpomene že to tak bylo a ani nevím kdy to skončilo? Asi po revoluci? Měli jsme pak už jen psy bez pp............

GAELLE
napsal(a):
co si vzpomínám tak v mém mládí pojem "nadbytečné" štěně opravdu bylo, PP se tuším vydávalo jen 6 nebo 7 štěňatům......................někdo starší si jistě vzpomene že to tak bylo a ani nevím kdy to skončilo? Asi po revoluci? Měli jsme pak už jen psy bez pp............
Jj, měli jsme takové "nadbytečné" štěně od souseda. Top pes po všech stránkách, i na práci by byl perfektní, ale nedalo se svítit, to se u štěněte stopro odhadnout nedá. Ale tak chytil slušnou rodinu a bezva dítě, které mu dalo výchovu, věnovalo se mu, mělo respekt a na chalupě vyráželi aspoň pseudonorovat - na poli těch myších děr byly mraky, co jsme se tam nalítali... I myslivec odvedle pořád vzdychal, že dostat ho do ruky jako štěně s PP, tak to všem nandá. Myslel tím hlavně sebe a kolegy. Po pár pivech se vždycky rozvášnil, že by byl v hospodě král. Na svojí fouskovou sice trochu nadával, byla až moc pohoďačka, ale zas jí milovala celá vesnice.

GAELLE
napsal(a):
Ano, kdysi dávno taková omezení byla, už se to tu probíralo dříve, u loveckých plemen tato praxe trvala déle - nebo speciálně u fousků stále trvá?
Tak ať nemateme hlavu RozyTondy zbytečně. Nyní platí, že každé štěně po uchovněných rodičích bude mít vystavený PP. Bez ohledu na zdravotní/exterierové vady, které jsou u štěněte zřejmé již před odběrem.
napsal(a):
Ano, kdysi dávno taková omezení byla, už se to tu probíralo dříve, u loveckých plemen tato praxe trvala déle - nebo speciálně u fousků stále trvá?
Tak ať nemateme hlavu RozyTondy zbytečně. Nyní platí, že každé štěně po uchovněných rodičích bude mít vystavený PP. Bez ohledu na zdravotní/exterierové vady, které jsou u štěněte zřejmé již před odběrem.
Plaka , dekuji 😊 👍 ono jak se zde rozjede ve většině diskuzi coby kdyby. Pak si srovnat jak to skutečně je není jen tak 😂
Já mela VŽDY jen psy bez PP... až tady jsem nad tim zacala přemýšlet jinak... Ze priste mozna zkusím PP - abych mela srovnání
I psi bez PP mam na smlouvu, na chovatele kontakt, štěňátka před odběrem očipovaná - takže i zde je chovatel dohledatelny. Tak me zajímalo jak je to ošetřeno u PP

RozaTonda-mopsi
napsal(a):
Plaka , dekuji 😊 👍 ono jak se zde rozjede ve většině diskuzi coby kdyby. Pak si srovnat jak to skutečně je není jen tak 😂
Já mela VŽDY jen psy bez PP... až tady jsem nad tim zacala přemýšlet jinak... Ze priste mozna zkusím PP - abych mela srovnání
I psi bez PP mam na smlouvu, na chovatele kontakt, štěňátka před odběrem očipovaná - takže i zde je chovatel dohledatelny. Tak me zajímalo jak je to ošetřeno u PP
To ale u psů bez PP nebývá pravidlem, že odcházejí trvale označená se smlouvou. Naopak, pejskové z hospody, trhu, burzy, od benzínky nebo z parkoviště obchoďáku jsou naprosto anonymní.
Ale u psa jsou povinně trvale označena všechna štěňata a chovatel ztvrzuje podpisem kde co, krycí listy, hlášení vrhu... je zodpovědný za to, aby plemenná kniha vydala čísla zápisu štěňatům po konkrétních dohledatelných rodičích.

RozaTonda-mopsi
napsal(a):
Jako všechno je možný, ale nevím, jak by to chovatelé s PP dělali, kdyby chtěli podvádět. Jak píšete, že by třeba bylo štěně s PP potomkem vořecha od sousedů, to prostě není možné. Každé krytí musíte hlásit předem klubu a pokud dojde k nechtěnému, tak se musí žádat o dodatečné schválení, pes musí být chovný, nakrytí vořechem nikdo neschválí.
Jediný, co občas mě napadlo, tak pokud má chovatel třeba 4 feny stejného plemena, jestli nemůže třeba nakrýt jednu a nahlásit z nějakého důvodu jinou, jestli se tohle nějak prokazuje.....třeba tu někdo napíše zkušenost.
napsal(a):
Jako všechno je možný, ale nevím, jak by to chovatelé s PP dělali, kdyby chtěli podvádět. Jak píšete, že by třeba bylo štěně s PP potomkem vořecha od sousedů, to prostě není možné. Každé krytí musíte hlásit předem klubu a pokud dojde k nechtěnému, tak se musí žádat o dodatečné schválení, pes musí být chovný, nakrytí vořechem nikdo neschválí.
Jediný, co občas mě napadlo, tak pokud má chovatel třeba 4 feny stejného plemena, jestli nemůže třeba nakrýt jednu a nahlásit z nějakého důvodu jinou, jestli se tohle nějak prokazuje.....třeba tu někdo napíše zkušenost.
Jediný, co občas mě napadlo, tak pokud má chovatel třeba 4 feny stejného plemena, jestli nemůže třeba nakrýt jednu a nahlásit z nějakého důvodu jinou, jestli se tohle nějak prokazuje.....třeba tu někdo napíše zkušenost
Tohle by teoreticky možné bylo, ale v dnešní době je to pro chovatele moc velké riziko, kterým by si podřízl haluz - jednak se dnes běžně dělají paternity (tu vám nařídí při sebemenším důvodným podezření), druhak chodí kontroly vrhu, a kdyby PCH vzal do ruky čtečku, popř. koukl na tetování, tak má podvodník po žížalách.
A další věc je, že už majitel krycího psa je povinen ověřit si chovnost a zkontrolovat si identitu feny, kterou jeho pes kryje (což se v praxi moc nedělá, ale podle CHŘ by se mělo)
Tak samozřejmě podvody jdou udělat i v PP chovu, ale moc se to nevyplatí. Obvykle to je, že chovatel má feny i psy a za otce nahlásí jiného psa, protože ten co nakryl je nechovný nebo ještě není chovný například, ale je to spíš výjimečný a dneska tím dost riskuje. Dřív se provalily jen markantní případy, jako že se narodila černá štěňata po hnědých rodičích, dneska pak stačí, když nový majitel vyrazí na výstavu a tam mu někdo řekne Ten tvůj pes je po Azorovi? Vždyť je to celej Alík co ho chovatel taky má. (Protože prostě chovatelé ty psy mají v malíku). A červíček hlodá a skončí to testama paternity a pro takového chovatele nejen ostudou, ale i zákazem chovu. Do toho fakt skoro nikdo nejde. A všichni psi jsou označeni, takže čachrovat jedincema nejde.
Na rozdíl od bezpapíráků, kde nakryje kámen cihlu, výsledkem je horda anonymních štěňat, který nikdo ani nerozlišuje, protože to, jestli Novákovi prodá tohle nebo tamto je úplně jedno a jakmile štěně opustí rodnej pelech, už nikdy nikdo nedokáže, že se narodilo tam a tam tý a tý feně, takže nějaký testy paternity se ani dělat nedají.

Je jedna možnost, kdy štěně po rodičích s PP, průkaz původu nemá. Když chovatel na štěně s prokazatelnou vadou o PP nepožádá. Buď z důvodů finančních ( čipování i vydání PP něco stojí ) a nebo prostě proto, že nechce zrovna na trh s tím, že štěně po jeho špičkové suprdupr feně nemá varlata, má předkus, má nevhodné zbarvení, chybí mu zuby....atd. Každé štěně po rodičích s PP má právo dostat PP, ale není to povinnost chovatele - aby PP dostala všechna štěňata.

napsal(a):
Je jedna možnost, kdy štěně po rodičích s PP, průkaz původu nemá. Když chovatel na štěně s prokazatelnou vadou o PP nepožádá. Buď z důvodů finančních ( čipování i vydání PP něco stojí ) a nebo prostě proto, že nechce zrovna na trh s tím, že štěně po jeho špičkové suprdupr feně nemá varlata, má předkus, má nevhodné zbarvení, chybí mu zuby....atd. Každé štěně po rodičích s PP má právo dostat PP, ale není to povinnost chovatele - aby PP dostala všechna štěňata.
Ne.
5. Vrh musí být přihlášen k zápisu kompletní – tzn., že musí být uvedena všechna štěňata, která byla
do okamžiku žádosti o zápis odchována. Přihláška zápisu vrhu označených štěňat (způsob
označování viz Směrnice pro označování štěňat ČMKU) musí být odeslána plemenné knize
nejpozději do 3 měsíců od data vrhu.

"Každé štěně po rodičích s PP má právo dostat PP, ale není to povinnost chovatele - aby PP dostala všechna štěňata."
není pravda,pokud se bavíme o chovu pod FCI-ČMKU.
Zápisní řád ČMKU praví:
Vrh musí být přihlášen k zápisu kompletní – tzn., že musí být uvedena všechna štěňata, která byla do okamžiku žádosti o zápis odchována.
napsal(a):
V době, kdy se hlásí vrh a podává žádost o zápisová čísla chovatel ještě neví jestli bude mít štěně koule nebo předkus, a pletete se i v tom, že chovatel nemá povinnost "aby PP dostala všechna štěňata", protože v Chovatelském řadu je i pasáž o tom, že se chovatel zavazuje k nepodporování chovu bez PP, takže produkovat bezpapíráky NESMÍ.