Ahoj, chceme si poridit rotvajlera, zatim do bytu 3+1, pozdeji budeme stavet domeček. Manzel s nimi ma zkušenosti, mel uz 2. Zajímaly by me vase zkusenosti s timto plemenem, jestli je vhodny do bytu a k malym detem. Dcerka bude mit 3 roky a cekame druhe. Mame vyhlidnuteho pejska bez pp ale oba rodice k videni se super vztahem k detem, lidem i ostatnim psum a zviratum. Jak jsem zmínila manzel mel jiz dva a bezproblemove zvladl jejich vycvik, avsak ja s nimi nemam vubec zadne zkušenosti, nikdo v okoli je nema a proto mam trochu obavy z toho ho mit zatim v byte a u deti. Jake mate zkušenosti a rady? Děkuji
Uživatel s deaktivovaným účtem

Je to velkej pes. Když se zvládne výchova, určitě může být super.
Nikdy bych nepořídila bezPP psa k malým dětem, to mi přijde jako strašnej risk, viz nedávná diskuze https://www.ifauna.cz/psi/diskuse/detail/3426655/vrcici-stene-bulteriera I když vidíte oba rodiče, nikdo vám nezaručí, že to jsou opravdu rodiče toho danýho vrhu (i když se můžou lidi uslibovat k smrti). A co mají v předcích, to nikdy nezjistíte. Nebo možná zjistíte, až budete mít za půlroku doma velkej problém a budete shánět psovi novej domov... Případně až se ukáže třeba obrovskej problém s kyčlema nebo tak něčím.
A k labutěnce, no tam si musíte rozmyslet, jestli nebude příliš velkej váhovej a velikostní nepoměr. Štěně bude divoký a hravý, aby vám labutěnku nerozšláplo...

Emni
napsal(a):
Ahoj, chceme si poridit rotvajlera, zatim do bytu 3+1, pozdeji budeme stavet domeček. Manzel s nimi ma zkušenosti, mel uz 2. Zajímaly by me vase zkusenosti s timto plemenem, jestli je vhodny do bytu a k malym detem. Dcerka bude mit 3 roky a cekame druhe. Mame vyhlidnuteho pejska bez pp ale oba rodice k videni se super vztahem k detem, lidem i ostatnim psum a zviratum. Jak jsem zmínila manzel mel jiz dva a bezproblemove zvladl jejich vycvik, avsak ja s nimi nemam vubec zadne zkušenosti, nikdo v okoli je nema a proto mam trochu obavy z toho ho mit zatim v byte a u deti. Jake mate zkušenosti a rady? Děkuji
...kamarádka už má druhého rotvíka bez PP, v bytě kde bydlí sama a bez problému - ale jakmile přijde z práce, vše se točí okolo psa - cvičák, procházky, výlety - žije ale sama, tak může...s jejími vnoučaty byli a jsou oba dva psi v pohodě...nicméně já bych prostě na PP nešetřila a počkala bych až na ten baráček a mimčo na světě...
Otázka by neměla být, zda se rotvajler hodí do bytu a k dětem, ale zda se vaše rodina hodí ke štěněti rotvajlera . Ruku na srdce - 3 letý trpaslík, kterého je všude plno, zanedlouho nové miminko, kolem kterého se bude vše točit, do toho ještě labutěnka, která má také své potřeby... Když si při tomto všem ještě představím učení čistoty malého rotvíka, období, kdy se s ním musí po každém jídle a probuzení spěchat ven, hlídání, aby dětem netahal a nekousal hračky a oblečení, nemydlil číňana víc než je zdrávo, neskákal a neporážel holčičku atd. - no nevím Pokud máte reálnou vizi domečku, pořiďte si rotvajlera až k němu, ušetříte si strašně času, nervů a práce navíc. Užívejte si teď děti, ty vás potřebují a budou potřebovat nyní nejvíc. Navíc pejska máte, takže absťák po chlupatém členovi rodiny je také vyřešen, zkrátka pořízení štěněte rotvíka opravdu důkladně promyslete.

RTW do byt OK
Štěně k labutěnce + malému dítěti + miminu či mimino ke štěněti = sado maso
Nebo je manžel 24 hodin denně doma a zvládne štěně 100% + labuť + další pomoc v domácnosti s čerstvě narozeným mimčem a malým dítětem v pohodě ošéfovat?
Nešla bych do toho.
Nešla bych do rtw bez PP.
Nešla bych do štěněte, když čekám mimino.
Nešla bych do dvou psů v bytě, když mám dvě malé děti.
Představte si situaci: doma novorozeně,3lety dítě, štěně a dospělý pes. Štěně potřebuji naučit čistotnosti v bytě, tak, že ho musím vynést, co nejrychleji ven před barák. Musim obléknout dvě děti, vzít je sebou, štěně vezmu do náruče (mám tam mimino?), beru psa číslo dvě na vodítku (poslechne bez vodítka?). No a stejně to nestihnete, pes se počůrá.
Situace č.2: jdu na procházku, miminko v kočárku, labutenka na vodítku nebo na volno, štěně vzpírající se na vodítku, plete se pod kočár, kouše vodítko, kouše kočár, okusuje staršímu dítěti nohavice, rovnám štěně, utíká starší dítě, utíká labutenka.
Vymyslela bych další. Ale točí se mi hlava jen na to promyslim. Podle mě bláznovství, zahrada je dle mě v tomhle fakt důležitá a taky trochu starší už druhé dítě ke štěněti.
Natož, kdyby se psi v domácnosti nesnesli - budete venčit dvakrát? K tomu děti, ty budou nemocné, kdo půjde se psy ven?
Nebo když nebudete mít na rtw čas ho každý den utahat a vychovat a vyroste z něj nevychovaný hovado, který bude vyjíždět po psech, vy k tomu dvě malé děti a neudržíte puberťaka ani na vodítku, do toho ještě malej pes... Šílenost.

Manžel pracuje z domu ? Jestli ráno odchází do práce, bude všechen ten výše popisovaný kolotoč na vás. Navíc štěně plemene, se kterým se možná nebudete cítit dobře...bude dorážet okusovat vás i starší dítě - to prostě štěňata dělají - a jestli bude nebo nebude mít PP, na tom moc nezmění ( V tomhle počátečním období, než se naplno projeví povaha ).

A ještě : Jestli bydlíte ve vyšším patře paneláku, můžou se přidat nepříjemnosti se sousedy. Takové štěně rtw když poskočí, může se dole houpat lustr.
Nedávno mi jako zájemci na adopci na štěně bígla psal mladý pár, který za čtyři měsíce čekal první mimčo. Žili v bytě, pán nějaké zkušenosti se psy měl, paní žádné. Napsala jsem ji mejla se spoustou otázek, jak budou řešit to, to a to, takové a makové situace. Po emailu bylo pár dní ticho a pak přišla odpověď s poděkováním, že jednali opravdu unáhleně...
Věřte tomu, že to není sranda. Představte si jen tu blbou situaci, že štěně něco venku sežere a chytne pořádnou srajdu. Vy budete (manžel bude v práci) postavena do situace, kdy budete buď co deset minut běhat se štěndem ven - s oběma dětmi? A nebo budete mít komplet dosraný byt - s běhajícím capartem a dalším miminem v náručí. Další otázka. Chraň bůh, že Vám nic takového nepřeju. Ale co když mimčo chytne nějaké škaredé nachlazení a spolu skončíte v nemocnici? Kdo se postará o dcerku, o labutěnku a ještě o nudící se a všude čůrající a kadící štěně?
Netvrdím, že je to nemožné.. Nicméně se přikláním k výše napsanému. Užijte si caparta, užijte si mimčo, postavte baráček a pak, až budete mít trochu klid, si pořiďte další psisko.

Rotvíka do bytu klidně, bez PP jen za určitých podmínek, k labutěnce bych už trochu měla obavy, RTW je velký pes a jako štěně a mlaďoch to může být pěknej budozéříček, tak může nechtěně ublížit svojí neobratností jak pejskovi, tak dcerce (přišlápne, porazí atd) s tím se musí počítat a v tomto období se musí o to víc dohlížet, aby se nic nestalo.
A pak je samozřejmě třeba počítat s tím, že jak štěně tak miminko je práce na plný úvazek...takže jak už bylo psáno výše, pořádně si to rozmyslet. Sama jsem měla štěně k roční dceři a čtyřletému synovi a šlo to, ale bydlíme v rodinném domku a i když s námi bydlí psi vždycky uvnitř, tak hlavně při nočním venčení štěněte fakt člověk ocení, že nazuje pantofle, max přes sebe něco hodí, když je zima a otevře dveře a tradá už se venčíme...
a ještě štěňátko je úžasnej tvoreček a toto období je tak kraťoučké, než se rozkoukáte, tak máte dospělýho psa a s mimčem si tohle období fakt neužijete...mluvím z vlastní zkušenosti a to jsem měla opravdu zlaté a samostatné štěňátko a moc hodné děti, ale dodnes mě mrzí, že jsem se mu nemohla věnovat naplno...zvládala jsem to, ale nebylo tolik času věnovat se mu tak často individuálně...
Nešla bych do takové kombinace nikdy. To bude šílený masakr, navíc štěně nechtěně může ublížit staršímu psovi. Přece jenom je tam velikostní rozdíl. A pak ta představa jak lítám pořád ven se štěnětem Počkala bych až mimino odroste, bude barák a vše bude jednodušší. Navíc asi se štěnětem nejvíc budete vy a to bude šílenej nápor, malé dítě, mimino, starší pes a do toho divoké štěně. Třeba naše nejmladší byla mamánek, neustále jsme jí měla na sobě a do toho štěně? To by byla katastrofa A jestli manžel ráno jde do práce, večer se vrátí tak těžko bude brát štěně ven na delší dobu . Navíc venčení, ano klidně mimino do nosítka, starší za ruku jenže štěně chce brát taky do náruče jinak to ve výtahu pustí na zem. To by mě nikdo nedonutil místo abych si zajela režim starší dítě a mimino tak bude řešit psa kde dělá louže. Kdyby byl barák tak si řeknu že štěně může být na jaře venku, já dost času i s dětma taky ale do bytu?
Už to psaly holky: pokud veškerá péče a výcvik psa nebude na manželovi, na tohle bych nepřistoupila. Řeknu to natvrdo, ale chcete dělat jen služku? Muži, dětem, psům? Vždyť už to, co popisujete: dítě, mimino, další pes...je práce nad hlavu. Jak chcete zvládnout vychovat dvě malé děti a štěně velkého silného a nikterak klidného plemene? Fakt musíte být superžena, i tak máte můj obdiv, ale nepleťte si na sebe ještě větší bič. Držím palce, ať se vám povede dalšího psa muži vymluvit...
lesnížínka
napsal(a):
Už to psaly holky: pokud veškerá péče a výcvik psa nebude na manželovi, na tohle bych nepřistoupila. Řeknu to natvrdo, ale chcete dělat jen služku? Muži, dětem, psům? Vždyť už to, co popisujete: dítě, mimino, další pes...je práce nad hlavu. Jak chcete zvládnout vychovat dvě malé děti a štěně velkého silného a nikterak klidného plemene? Fakt musíte být superžena, i tak máte můj obdiv, ale nepleťte si na sebe ještě větší bič. Držím palce, ať se vám povede dalšího psa muži vymluvit...
Dle mého je to fakt nereálné, k miminu štěně bych nechtěla v žádném případě. Jo manžel vyvenčí ale po noční ráno, při odpolední večer ale jinak většinou venčím já. Ale nebrali jsme psa k miminu, starší když nejmladší měla 2 r, jenže nejstarší syn pohlídal když jsem šla vyvenčit, navíc psy co máme nejsou nároční na pohyb a ještě hlídat před velkým štěnětem malého psa a mimino no očistec Dcera byla hodně náročná tak by to byly jen nervy že nemám čas na dítě když musím venčit psa a tomu nebude stačit jít na chvilku ven. Manželovi bych to hodně rychle vysvětlila že tohle fakt nejde. Jiné je odrostlý dospělý pes ale se štěnětem bude lítat ven furt a stačí aby jedno z dětí bylo nemocné a co potom? Na psa ten čas prostě nebude a nakonec budou chudáci úplně všichni

Vlastně tady omíláme podobné obavy...
s miminem, malým dítětem a štěnětem je člověk v permanenci 24/7, s tím jde ruku v ruce nevyspání, stres z toho, jak všechno stihnu tak, abych byla dokonalá matka, manželka, kuchařka, hospodyně a panička, což se může zvrtnout, když dojde na tu pověstnou "poslední kapku", v to, že člověk "vybuchne", seřve štěně, které právě rozcupovalo polštář a udělalo loužičku doprostřed světlého koberce nebo se osopíte na dítě, kterému se právě povedlo vylít kakao...prostě člověka pak může vytočit každá banalita, která by za normálních okolností nebyla brána jako naprostá trága.
štěndo, mimčo, další dítě a pes se dají zvládnout v pohodě, když je ale ubráno někde jinde...holt není pořád nablejskanej kvartýr a na plotně svíčková s domácím knedlíkem...ale i tak je to záhul a udržet potom pohodovou domácí atmosféru, kde jsou všichni šťastní a spokojení, je téměř nadlidský výkon
Prostě si sedněte a zamyslete se...dám to? vydržím to?neošidím někoho? budu v tomhle režimu šťastná?...je to to co chci?
Já jsem to chtěla a když člověk něco moc chce, tak to dá...ale na rovinu, štěně jsem si pořídila až když byl hotovej barák a když jsem byla s miminem "z nejhoršího" venku, když byl dceři rok, osobně si to neumím představit v našem "starém bytě"...když se mi narodil syn...třetí patro bez výtahu, syn měl zkraje "otočené spaní", takže skoro celou noc vzhůru...to bych se štěnětem nedala ani omylem...
Podle mě štěně velkého a aktivního plemene s novorozencem je vždy dost nešťastná kombinace, i kdyby šlo o dům se zahradou. Je to dle mě zbytečné komplikování situace.
Roční dítě a štěně už je lepší, ale nešla bych do toho v bytě. Mnohem mnohem lepší pak starší vychovaný pes a novorozeně.
Tady je toho fakt hrozně moc - dítě, byt, starší pes, štěně velkého aktivního plemene a novorozeně. Bych zešílela.