Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
16.2.2018 22:11
Terezniky

XXX.XXX.24.33

Ahoj, mám takový problém. Mám doma již 8 let starého občáka. Máme spolu skvělý vztah, chodíme na procházky, i bez vodítka, hrajeme si, atd.. Bohužel, když něco provede, např. vezme hračku malé s umýslem jí rozcupovat, hračku mu vezmu a vynadám mu, max. lehce ho plácnu po zadku, aby opravdu věděl, že to nesmí, tak na mě zavrčí. Mám z toho docela strach, slyšela jsem od známého, že bych ho mohla v ten moment kousnout, aby pochopil, kdo je pán a nebo minimálně neustoupit, ale jak když se bojím, aby mě nekousnul? Normálně mě poslouchá na slovo, jak jsem psala, i venku bez vodítka, tudíž ke mně určitý respekt mít musí. Můžete mi prosím poradit, co dělat? Jak tomu předejít a hlavně jak to nejlépe úplně eliminovat? Děkuji za každé rady.

Uživatel s deaktivovaným účtem

16.2.2018 23:26

Nedostatečný popis situace - souvisí vrčení s malou, potažmo po narození dítěte? To by byla klasika. Když to nepodchytíte včas a vůbec je ve vztahu se psem něco špatně, tak pes dítě vnímá jako vetřelce, který se mu naboural do stabilních vztahů v rodině.

17.2.2018 00:01
lupus4

XXX.XXX.31.75

vezme hračku malé s umýslem jí rozcupovat, hračku mu vezmu a vynadám mu, max. lehce ho plácnu po zadku, aby opravdu věděl, že to nesmí

ach jo, proč ho "plácáte" ?
NEPLÁCEJTE, NENADÁVEJTE - hračku mu klidně vemte a HNED MU DEJTE JINOU - JEHO

v podstatě s ním musíte zacházet jako se starším dítětem...až budete mít 2 děti uvidíte sama pokud na dítě už žárlí, děláto to špatně od začátku.

17.2.2018 01:15

Přesně jak píše lupus, neplácejte ho, nenadávejte, vezměte hračku a nahraďte jinou která je jeho. Pes nejspíš netuší proč ho trestáte a proto má potřebu se bránit.

17.2.2018 06:47
scylla

XXX.XXX.150.32

Terezniky napsal(a):
Ahoj, mám takový problém. Mám doma již 8 let starého občáka. Máme spolu skvělý vztah, chodíme na procházky, i bez vodítka, hrajeme si, atd.. Bohužel, když něco provede, např. vezme hračku malé s umýslem jí rozcupovat, hračku mu vezmu a vynadám mu, max. lehce ho plácnu po zadku, aby opravdu věděl, že to nesmí, tak na mě zavrčí. Mám z toho docela strach, slyšela jsem od známého, že bych ho mohla v ten moment kousnout, aby pochopil, kdo je pán a nebo minimálně neustoupit, ale jak když se bojím, aby mě nekousnul? Normálně mě poslouchá na slovo, jak jsem psala, i venku bez vodítka, tudíž ke mně určitý respekt mít musí. Můžete mi prosím poradit, co dělat? Jak tomu předejít a hlavně jak to nejlépe úplně eliminovat? Děkuji za každé rady.

Rada je - nechovat se ke psovi jako blb, tedy nenadávat, nebít, neposlouchat pitomosti od známých. Když nebudete psovi nesrozumitelně nadávat a nebudete ho bít, on nebude mít důvod se bránit a vrčet. Chyba je na vaší straně Respekt mít musí jen v tom případě, že vy si ten respekt zasloužíte svým srozumitelným, vlídným a důsledným chováním, jinak nemusí nic Zapomeňte na to, že pes musí a nesmí, to řídíte vy tím, jak se k němu chováte.
Pes vrčí - komunikuje, dává vám najevo, že nerozumí, nechápe, bojí se, je nejistý Má s vámi trpělivost - na vaši agresi reaguje jen vrčením, ne kousnutím, má vás rád, jen komunikuje, vy rovnou bijete..., kdo potřebuje radu?

17.2.2018 13:42

Klasika...pes si něco ulovil-ukořistil (v tomto případě hračku) a vy mu to seberete, vy mu hračku vezmete=hračku vám pes odevzdá a dostane vynadáno a ještě plácnuto...no pardon, to bych se ohradila taky.
Za odevzdání hračky musí následovat pochvala- splnil povel, dal vám hračku-...pokud ho chcete pokárat-říci mu, že něco dělá špatně, tak v momentě kdy hračku bere, aby věděl, co konkrétně se vám nelíbí.

Já teda u ovčandy řešila ve stylu..."to se nestydíš brát cizí hračku...kdepak máš svojí...no honem pojď mi to ukázat..." a pokud jsem chtěla, aby něco rovnou nebrala, třeba...rozložím synovi na zemi deku, dám mu na ní jeho hračky a feně jsem rovnou řekla, že toto "nesmí brát"

Víte nejsem žádnej výcvikář, všechna moje komunikace s mými psy je čistě pocitová a vždycky všechno řeším po dobrém a za těch téměř 20 let, co pesany mám se mi to osvědčilo. Jde hlavně komunikovat se psem tak, aby věděl o co jde...

17.2.2018 15:43
Terezniky

XXX.XXX.24.33

Nepsala jsem nic o nadávání a plácnout lehce po zadku, mi bylo doporučeno i kynolegem. Vynadám myslím “né, nesmíš” to je vše. NEMLÁTÍM HO, to bych ráda ujasnila. S malou je v pohodě, má už 8 let. Jsou spolu od miminka a štěněte.

17.2.2018 16:46
scylla

XXX.XXX.150.32

Terezniky napsal(a):
Nepsala jsem nic o nadávání a plácnout lehce po zadku, mi bylo doporučeno i kynolegem. Vynadám myslím “né, nesmíš” to je vše. NEMLÁTÍM HO, to bych ráda ujasnila. S malou je v pohodě, má už 8 let. Jsou spolu od miminka a štěněte.

Vy ho nemlátíte, vy ho jenom bijete - plácáte, dáváte zákazové povely a on to evidentně nechápe a bere jako agresi. Ten rádce - nebyl to kynolog z leknutí?

17.2.2018 16:48

Terezniky napsal(a):

Já to pochopila, že nemlátíte, že "jen" plácnete. Jen v tomto postrádám smysl, asi proto, že nejsem kynolog...co to plácnutí psovi řekne...nebolí ho to, pes není úplně pitomej, ví i bez plácnutí, že se zlobíte...no nic do toho se pouštět nebudu.
Buď se zaměřte na tréning psa, aby hračky nebral, to ale neznamená odebírání, ale "vysvětlit" psovi, že tyto hračky jsou tabu-naučit ho si těchto hraček nevšímat, nabídnout alternativu, třeba kost na žvejkání...a nebo u mě klasická situace, pes něco "ztopí" a rovnou odchází...ode mne reakce v duchu "tak frajere, já tě vidim, tak to rovnou odevzdej a syp se na místo, ty zlobidlo"...pokud pes zavrčí, tak max řeknu "a nemysli, že se tě bojim, když uděláš bububu" nebo něco ve stylu "nebruč méďo, pojď mi dát radši pusinku"... rozhodně v takové situaci "nestáhnu ocas mezi nohy a neuteču", ale taky si z toho zas až tak nedělám, protože vím, že mi můj pes nikdy neublíží...

Ano mám psy rozmazlený, crcám se s nima jako s dětma, ale nikdy jsem neměla pocit, že bych jim musela dokazovat, kdo je tady pánem... pes je úžasný tvor a skoro na všem se s ním dá bez problémů "dohodnout".

17.2.2018 16:56
Terezniky

XXX.XXX.24.33

Mám pocit, že mě nechápete. Nebudu přeci psa “chválit” za něco, co by dělat neměl. Beru ho jako svoje miminko a taky ho rozmazluju kudy se dá. Nemlátím ho a ani ho nebiju. Rozhodně nestáhnu ocas a neuteču.

17.2.2018 17:10
Tedysek

XXX.XXX.54.216

A je takovej problém říct psovi povel PUSŤ a vyměnit hračku za mlsku?

17.2.2018 17:38
scylla

XXX.XXX.150.32

Terezniky napsal(a):
Mám pocit, že mě nechápete. Nebudu přeci psa “chválit” za něco, co by dělat neměl. Beru ho jako svoje miminko a taky ho rozmazluju kudy se dá. Nemlátím ho a ani ho nebiju. Rozhodně nestáhnu ocas a neuteču.

Víte, ono není jen trestání psa nebo útěk Ono je učení - učit psa, co má dělat, ne ho trestat za to, co dělat nemá. Nikdo po vás nechce, abyste utíkala, ale trestáním a bitím ještě nikdo nikoho nic nenaučil. To se vám tady snažíme vysvětlit. Jestli chcete zůstat u svých nefunkčních postupů, je to vaše věc, pak se ale nedivte, že pes bude jednat s vámi stejně jako vy s ním.

17.2.2018 17:44
Terezniky

XXX.XXX.24.33

scylla napsal(a):
Víte, ono není jen trestání psa nebo útěk Ono je učení - učit psa, co má dělat, ne ho trestat za to, co dělat nemá. Nikdo po vás nechce, abyste utíkala, ale trestáním a bitím ještě nikdo nikoho nic nenaučil. To se vám tady snažíme vysvětlit. Jestli chcete zůstat u svých nefunkčních postupů, je to vaše věc, pak se ale nedivte, že pes bude jednat s vámi stejně jako vy s ním.

Po několikáté - netrestám a nebiju ho.

17.2.2018 18:06
scylla

XXX.XXX.150.32

Terezniky napsal(a):
Po několikáté - netrestám a nebiju ho.

Poněkolikáté - plácání je bití a je to trest a nadávání a zákazy jsou také trest, takže ho bijete a trestáte, několikanásobně. Zkuste to pochopit a začít odtud.

17.2.2018 20:04
Terven

XXX.XXX.110.147

...hračku mu vezmu a vynadám mu, max. lehce ho plácnu po zadku...

učebnicový příklad negativního a pozitivního trestu v jednom
O tom, co je trest a co není, rozhodují jiná kritéria než jak moc to bolí nebo jakou je to silou- doporučuju přečíst
https://cs.wikipedia.org/wiki/Operantn%C3%AD_podmi%C5%88ov%C3%A1n%C3%AD
Řekla bych, že pro psa je přirozená věc, že si hraje s hračkami a snaží se je rozkousat, zničit (zabít)...pokud je hračka volně dosažitelná, ani psího einsteina by bez předchozího vysvětlení nenapadlo, že nepatří jemu - to byste po něm chtěli moc. Uzme -li pes hračku vašeho dítěte, není to jeho chyba, nýbrž vaše - měl k ní přístup, nikdo mu nevysvětlil, že tato věc je pro něj tabu.
A přesto byl za to potrestán. U většiny majitelů zvířat je bohužel zažité, že výchova = trestání nežádoucího chování.

17.2.2018 21:45
Šarina

XXX.XXX.32.155

Přidávám se k předchozím... psovi vezměte hračku bez emocí (chyba byla na vaší straně, že se k ní dostal). Vyměňte ji za jinou, za tu jeho. Normálně si s ním při tom povídejte. Ten pes neví, co udělal špatně- našel si kořist a vy mu ji vezmete, navíc naštvaně, a plácnete ho, byť třeba jenom symbolicky... no a on si s tou situací neví rady, cítí se nejistě, protože on podle svého mínění neudělal nic špatně a vy ho nespravedlivě trestáte. No a tak zavrčí. Vrčení je normální psí komunikace! Psové mezi sebou používají celou škálu zvuků. Ani na to zavrčení nereagují šmahem útokem, ale rozeznávají "co tím chtěl básník říct". Stejně jako zavrčení pes používá celou škálu "řeči těla". Víte o čem mluvím? Znáte svého psa? Rozeznáte jeho postoj, polohu hlavy, uší, pohled? Umíte svého psa přečíst? Nebo jste vedle něj jako cizinec, se kterým on se snaží -
marně- komunikovat?
Vidíte, chyby jsou jenom na vaší straně.
Něco si o tom přečtěte.

17.2.2018 21:59

Já k tomu jen dodám : Měla jsem dijem, že dítě je mimino. Jestli je dceři 8 let, mohla by se naučit hračky uklízet a problém máte vyřešený.
Když jsem měla psa v paneláku, kdykoliv jsem nechala odpadkový koš s ním v kuchyni, určitě se do něj podíval, vyházel a pokusil se najít něco zajímavého. Než abych ho plácala, co to zase udělal, prostě jsem se naučila koš s ním v kuchyni při odchodu nenechávat.
Byl velmi učenlivý - naučil se otvírat lednici a vybrat co se dalo. Tu jsem vynášet nemohla, tak se zajišťovala gumicukem. Kynolog by možná psa plácal tak dlouho...
U nás holt byl pánem pes smajlík. Ale nikdy na mě nevrčel, nikdy mi neutekl, nikdy nikoho nekousnul, venku chodil na volno.

17.2.2018 22:05
Terven

XXX.XXX.110.147

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Já k tomu jen dodám : Měla jsem dijem, že dítě je mimino. Jestli je dceři 8 let, mohla by se naučit hračky uklízet a problém máte vyřešený.
Když jsem měla psa v paneláku, kdykoliv jsem nechala odpadkový koš s ním v kuchyni, určitě se do něj podíval, vyházel a pokusil se najít něco zajímavého. Než abych ho plácala, co to zase udělal, prostě jsem se naučila koš s ním v kuchyni při odchodu nenechávat.
Byl velmi učenlivý - naučil se otvírat lednici a vybrat co se dalo. Tu jsem vynášet nemohla, tak se zajišťovala gumicukem. Kynolog by možná psa plácal tak dlouho...
U nás holt byl pánem pes smajlík. Ale nikdy na mě nevrčel, nikdy mi neutekl, nikdy nikoho nekousnul, venku chodil na volno.

8 let je psovi - viz úvodní příspěvek.

17.2.2018 22:37
Moyda

XXX.XXX.74.8

Terven napsal(a):

Psovi i malé je 8 jsou spolu od miminka štěněte. To jí začal brát hračky až teď ?

17.2.2018 22:43
Terven

XXX.XXX.110.147

Moyda napsal(a):
Psovi i malé je 8 jsou spolu od miminka štěněte. To jí začal brát hračky až teď ?

Aha, tak to je zvláštní

17.2.2018 23:30

Terven napsal(a):

..."S malou je v pohodě, má už 8 let. Jsou spolu od miminka a štěněte"...

17.2.2018 23:30

Terven napsal(a):
Aha, tak to je zvláštní

Pardon, někdo byl rychlejší.

Neregistrovaný uživatel

18.2.2018 00:53
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228

..."S malou je v pohodě, má už 8 let. Jsou spolu od miminka a štěněte"...

Já bych toho využila k výchově malé (která už zas tak malá není) - prostě, když si nebudeš uklízet hračky, popř. v nepřítomnosti zavírat pokojík, tak ti je "Azor" sebere a oslintá...

... a hlavně do toho nebohýho psa nekousejte!

18.2.2018 01:14

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Já bych toho využila k výchově malé (která už zas tak malá není) - prostě, když si nebudeš uklízet hračky, popř. v nepřítomnosti zavírat pokojík, tak ti je "Azor" sebere a oslintá...

... a hlavně do toho nebohýho psa nekousejte!

...nic nenaučí dospělého i dítě tak uklízet, jako zvíře v domě - pes i kočka...co chceš mít zničeno, oslintáno, roztaháno a tak všelijak podobně, to ponechej povalovat se neuklizené po domě

18.2.2018 07:56

...nic nenaučí dospělého i dítě tak uklízet, jako zvíře v domě - pes i kočka...co chceš mít zničeno, oslintáno, roztaháno a tak všelijak podobně, to ponechej povalovat se neuklizené po domě

Nikdy jsme neměli doma uklizeno tak, jako když jsme měli štěňata smajlík.

18.2.2018 08:37

..dcera se naučila s příchodem prvního štěněte uklízet, protože vynadáno dostala ona ne pes, když někde něco ponecháno skončilo v jeho pelechu...naštěstí ty ztráty nikdy nebyly veliké...

Neregistrovaný uživatel

18.2.2018 08:46
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228

Přesně!

18.2.2018 10:25

Myslím, že jsme se všichni shodli a rada je následující.
Buď znemožnit psovi, aby hračky bral, tím, že mu k nim zamezíme přístup-uklízením nebo zavřením pokoje a nebo psa cíleně učit, že hračky brát nesmí.

Ještě mě napadlo...pes začal brát hračky až teď? předtím to nedělal?...není to volání po větší pozornosti, není to signál, že se pes nudí?...co mu nabídnout více nějaké činnosti (nevím co všechno s ním děláte) nebo možná víc pozornosti, koupit mu více "jeho" hraček a dát mu je do nějaké bedýnky, aby si mohl, jak já říkám, "kramařit"...a každá hračka je samozřejmě mnohem zajímavější, když jí drží v ruce páník...
Moji pesani jsou schopní rozebrat "svého" plyšáka na atomy během chvilky, přesto si ani nevšimnou plyšových medvídků v obýváku na gauči...naopak, pokud si se mnou chtějí hrát, tak za mnou přijdou s uzlíkem a dokonce jsou schopní mi "naznačit" jestli se chtějí přetahovat a nebo jestli chtějí, abych jim uzlík házela...
Zkraje měli tendenci plyšáky "krást"...já protože, dle mého manžela, nejsem normální jsem jim plyšáka odebrala se slovy "to nesmíš kousat...to je malej, hodnej medvídek, podívej malá-hodná" a plyšáka hladila...a psovi dál žvatlala nesmysly jako "ty jsi taky malý a hodný, tak nesmíš medvídkovi dělat bebí, medvídek tady udělá hačánky, jo?"...vim, co si teď všichni říkáte "kraviny do kravína", ale mě to fungovalo...a pokud jsem psa přistihla, jak se chystá plyšáka vzít, tak jsem razantně křikla "FUJ! necháš méďu"...věřte tomu, že i pes se naučí rozlišovat mezi vlastním plyšákem (to je ten, kterého mu já osobně dám) a mezi plyšáky, které jsou tabu (jsou paničky)

Zadavatelko, mám pocit, že si myslíte, že na vás útočíme a máte pocit, že se musíte bránit. Opravdu si nikdo z nás, pokud mohu soudit, nemyslí, že psovi ubližujete, jen se vám snažíme říct, že to, jak situaci řešíte je k ničemu, protože pokud byste postupovala správně a fungovalo to, pokud by pes pochopil, co vlastně po něm chcete (sama píšete, že je poslušný, takže to asi nebude "nevychovaný zmetek")...tak už by ty hračky nebral a...děje se to stále...z toho mi logicky vyplývá, že nemá smysl v tomto postupu-jak psovi říct, že se to nedělá-pokračovat

Přidejte reakci

Přidat smajlík