Australský ovčák

Prodám Australského ovčáka - CHS Magic Passoa zadá štěňátka australského ov...
DohodouAhoj, chtěla bych se zeptat, na prázdniny si pořizujeme štěně AUO, měli jsme Borderku z útulku, ale ta po krásných 8letech s námi umřela, doma s ní byl ještě pudlik. Teď si budeme pořizovat štěně AUo a chtěla bych se zeptat, lidí z jejich zkušenosti, jestli štěně AUO okusuje nějak výrazně nábytek, děla abnormálně moc loužiček a nebo jestli se vůbec s tím naším pudlikem snese? kdy jste začínali s trénováním, jak jste postupovali, jak ho zaměstnáváte psychicky a jak fyziky dohromady? Byla bych ráda a moc by mi pomohlo kdyby jste se rozepsali, mockrát děkuji :).
Uživatel s deaktivovaným účtem
Moje dost ničila věci venku ale doma to bylo horší třeba takový kabel(dost tlustej kabel)pod plným proudem ale loužičky nějak ta nase moc nedělala(do 4 měsíců pak přestala sama od sebe) ale záleží na jedinci. Je si se snese s vaším pudlem? Záleží jak moc má ostatní psy v oblibě
, ten náš vorech ji zpočátku nesnášel teď si spolu neustále hrají.
S tréninkem jako střeba vodítko jsem začla v jejích 13 týdnech ostatní později(ale přivolání doporučuji společně s chozením ven).
To se nedá jen tak říct. Když se bude jako štěně nudit, tak klidně může zmasakrovat byt. Znám lidi, co si AUO pořídili jako módní plemeno a netušili, co je zač. Ale oni vůbec měli špatný přístup, psa chápali jako bezúdržbové cosi. Škody ze štěněcího věku cca 100 000 Kč. Plus ještě nějaká starožitná čínská váza za další desítky tisíc. Hrůza. Teď je v pohodě, jejich nezletilou dceru chytily vhodné psí sporty a pes je vyřáděný do alelujá, spokojený a poslušný, přestože jako štěněti se mu nikdo moc nevěnoval. Jinak by se ho asi zbavili, byl chudák frustrovaný likvidátor.
Jestli se snese s pudlíkem? To záleží na nich i na vás. Rozhodně nedělejte nic, co se nebude líbit pudlíkovi. Když nebude mít na štěně náladu, nenechte ho mrnětem obtěžovat.
Stěně bude mít o zábavu postaráno, cele prazdniny s nim budu doma, ale poté nastupuji na vysku, otázka asi 3-6 hodin denně kdy budu pryč mimo dům, ale stále tam je maminka, s borderkou jsem chodila každý den rano 40ti minutovou procházku, a ta byla pak do odpoledne mrtvá, než jsem se vrátila ze skoly a a vzala ji na 1-2 hoďky, byl to milionový pes, ale byla už dospěla když jsme si ji brali, myslíte, ze 3-4 měsíční stěně beze mě 3-6 hodin vydrží? Když ho rano vyběhám? Ale doma samo nebude.. Přes týden bych ho poté brala i ke konikovi, až by se naučilo... Deluji moc :).
napsal(a):
Moje dost ničila věci venku ale doma to bylo horší třeba takový kabel(dost tlustej kabel)pod plným proudem ale loužičky nějak ta nase moc nedělala(do 4 měsíců pak přestala sama od sebe) ale záleží na jedinci. Je si se snese s vaším pudlem? Záleží jak moc má ostatní psy v oblibě
, ten náš vorech ji zpočátku nesnášel teď si spolu neustále hrají.
S tréninkem jako střeba vodítko jsem začla v jejích 13 týdnech ostatní později(ale přivolání doporučuji společně s chozením ven).
No, nás pes také celkově po úmrtí parťačky odmítá jiné štěňátka, psy mu nevadí, ale jak je to stěně které si chce hrát, tak začne vrčet a být nepříjemný, po konzultaci s vetem nám řekl, ze to je tím, ze nechce být narušován, takže... Také říkal, ze to poté odezní až ho stěně přestane otravovat a začne tolerovat, ale mám z toho trochu strach. Mockrát dekuji :).
eliskaa002
napsal(a):
Stěně bude mít o zábavu postaráno, cele prazdniny s nim budu doma, ale poté nastupuji na vysku, otázka asi 3-6 hodin denně kdy budu pryč mimo dům, ale stále tam je maminka, s borderkou jsem chodila každý den rano 40ti minutovou procházku, a ta byla pak do odpoledne mrtvá, než jsem se vrátila ze skoly a a vzala ji na 1-2 hoďky, byl to milionový pes, ale byla už dospěla když jsme si ji brali, myslíte, ze 3-4 měsíční stěně beze mě 3-6 hodin vydrží? Když ho rano vyběhám? Ale doma samo nebude.. Přes týden bych ho poté brala i ke konikovi, až by se naučilo... Deluji moc :).
Ano výdrží, jiný uživatel chtěl doma psa nechávat každý den 10h... hrůza, chudák pes i jeho močák.
Štěňata po vybehani spí takže jo vydrží bez vašeho doma.
10 hodin bez venčení je pro dospělého psa normální doba. Nebo jak si myslíte, že to dělají běžní pracující? Pracovní doba je běžně 8 hodin, plus cesta do práce a z práce - takže normál. Dospělý zdravýpes to bez problémů zvládne.
Když počítám průměrný věk psa 12 let, tak zadavatelka jistě nebude celou tudobu chodit do školy v režimu být z domova na 3 až 6 hodin - takovou vejšku bych chtěla opravdu vidět, to spíše vypadá na zaopatřovací ústav, ale i takové dnes jsou. Pes se bez ní bude muset obejít v budoucnu opravdu i déle
saola
napsal(a):
10 hodin bez venčení je pro dospělého psa normální doba. Nebo jak si myslíte, že to dělají běžní pracující? Pracovní doba je běžně 8 hodin, plus cesta do práce a z práce - takže normál. Dospělý zdravýpes to bez problémů zvládne.
Když počítám průměrný věk psa 12 let, tak zadavatelka jistě nebude celou tudobu chodit do školy v režimu být z domova na 3 až 6 hodin - takovou vejšku bych chtěla opravdu vidět, to spíše vypadá na zaopatřovací ústav, ale i takové dnes jsou. Pes se bez ní bude muset obejít v budoucnu opravdu i déle
Naprosto normální doba 3-6 hodin na VŠ, pokud se nejedná o medicínu, práva..
Já tam chodím asi na hodinu denně.. někdy na 3, a prváku jsem tam byla jeden den v týdnu asi 6-7...
Andrýsek3
napsal(a):
Naprosto normální doba 3-6 hodin na VŠ, pokud se nejedná o medicínu, práva..
Já tam chodím asi na hodinu denně.. někdy na 3, a prváku jsem tam byla jeden den v týdnu asi 6-7...
Taky bych řekla, že na VŠ je to naprosto normální, dcera má běžně rozvrh až do večera a mezi tím x volných hodin, takže může být se psem. Těch šest hodin je snad maximum, co musel pes v kuse vydržet kvůli škole. Vysokoškolák je z pohledu psa jistě vhodnější páníček než středoškolák
Terven
napsal(a):
Taky bych řekla, že na VŠ je to naprosto normální, dcera má běžně rozvrh až do večera a mezi tím x volných hodin, takže může být se psem. Těch šest hodin je snad maximum, co musel pes v kuse vydržet kvůli škole. Vysokoškolák je z pohledu psa jistě vhodnější páníček než středoškolák
Určitě ano, u mě je problém, že mi trvá hodina do školy a hodina ze školy autem, takže když mám teď třeba každý den jednu hodinu, tak s cestou to jsou 3. Ale jinak je to naprosto běžné a to vysokoškoláků znám víc, než dost.
Každé štěně je indiviuum. První ausík nám nerozkousal nic, loužiček bylo pár, velmi brzy se naučil čistotnosti. Druhý ausík byl ničitel a pořád vymýšlel nějaké lumpárny, ještě že to trvalo jen pár měsíců. Protože jsme ho nedávali nikdy do klece, řešili jsme to střídáním hraček (aby ho nenudili), schovávání hraček a všelijakých kousátek, plnícím kongem apod. A hlavně dostatečným vyžitím před naším odchodem z bytu. Když se pes dostatečně unaví fyzicky i psychicky, je rád, že může odpočívat.
Jo a druhý ausík doma téměř nečural, loužičky bych spočítala na prstech jedné ruky. Ale měli jsme možnost se doma střídat tak, aby nebyl bez vyvenčení víc jak cca 4 hodiny. Nebo jsem si ho brala sebou do práce, abych ho mohla vyvenčit.
Teď už jsou oba dospělí, nejraděj mají válení se s námi v posteli. Venku jsou akční, ale doma naprosto klidní, nevynucují si pozornost. Jak si je vychováte...
eliskaa002
napsal(a):
Ahoj, chtěla bych se zeptat, na prázdniny si pořizujeme štěně AUO, měli jsme Borderku z útulku, ale ta po krásných 8letech s námi umřela, doma s ní byl ještě pudlik. Teď si budeme pořizovat štěně AUo a chtěla bych se zeptat, lidí z jejich zkušenosti, jestli štěně AUO okusuje nějak výrazně nábytek, děla abnormálně moc loužiček a nebo jestli se vůbec s tím naším pudlikem snese? kdy jste začínali s trénováním, jak jste postupovali, jak ho zaměstnáváte psychicky a jak fyziky dohromady? Byla bych ráda a moc by mi pomohlo kdyby jste se rozepsali, mockrát děkuji :).
Nečetla jsem všechny odpovědi, vezmu to podle sebe, takže se omlouvám, pokud napíšu, co už tady je...
Aussíky chovám, miluju je... Ale jako štěňata jsou na zabití :D Nebo alespoň většina... Mám jich osm, z toho jedna jediná fena jako dorostenka neničila. Ostatní ano - někdo víc, někdo méně. Jedna z mých fen, když jsme ještě bydleli v bytě, se v létě rozhodla, že je jí moc teplo a protože byla zvyklá, že ji chladím ve sprcháči, pustila si pákovou baterií vodu a vyplavila nejen náš byt, ale i chodbu a sousedy pod námi... Škoda byla tenkrát něco přes 40tisíc... (fena je pořád naživu, dneska rozumná, zasloužilá matka, která ale dává stejně střelený štěńata, jako byla ona :D :D :D ).
Okousané rohy nábytku, místností - to dělali snad všichni... Další fenka mi kradla boty - nekousala je, ale schovávala... Shánět botu, když jste na odchodu a spěcháte, to je pro ni ohromná sranda do dneška... Mám psa, který když se těší, tak ječí - ale ne, že štěká... Prostě šíleně nahlas ječí... Neodnaučitelné jakýmkoli myslitelným způsobem, dalo se to jen zkorigovat na pro všechny přijatelnou úroveň...
Loužičky - jak který pes... štěńata, co se narodily u nás a nechala jsem si je doma, si v osmi týdnech uměly říct, že chtějí ven nebo šly na noviny na vyhrazený prostor. Štěňata, co jsem koupila, to neuměly. Takže hodně to bude o jedinci a o přístupu chovatele...
Pudlík? Pro štěně to bude skvělá hračka, s tím počítejte... Doufám ve vašem zájmu, že pudlík není ustrašená chudinka, jinak ho bude štěně těžce terorizovat. Několikrát jsem zažila, že lidi dávala štěně pryč jen proto, že dávalo čočku jejich prvnímu psovi :( Pokud si ale pudlík poradí a štěně vykáže do patřičných mezí dokud bude dostatečně malé (menší než pudl), pak by to mohlo fungovat. Měla jsem spolu s první fenou aussíka o tři roky starší dvoukilovou čubinku a ta dokázala později zkorigovat celou aussí smečku - všichni ji respektovali a šéfovala jim...
Trénink, výcvik... dneska je strašnej trend, aby čtyřměsíční štěně umělo milion triků, cviků a povelů, ale přitom nepřiběhne na zavolání, majitele bere jen jako dodávače pamlsků a nemá žádný "dětství"... Na trénink a výcvik máte celý život, nechte aussíče (a zejména aussíče), aby mělo dětství, užívalo si blbin, hrálo si, zvykejte ho na cizí psy i lidi, ať pozná všechno, co se dá... Naučte ho netahat na vodítku, přiběhnout na zavolání, naučte ho, aby vás mělo rádo a důvěrovalo vám... na ostatní je čas...
No, co říct dál? Aussíci mají spoustu specifik, které majitelé nechápu... mají silný herding instinkt, silnou vlohu ke hlídání... to vše je potřeba korigovat, usměrňovat...
Základní pravidlo zní, že pokud štěně budete od malička extrémně vytěžovat nebo dokonce přetěžovat (ať už psychicky nebo fyzicky), štěně to bude vyžadovat po celý život... To je totiž další věc, kterou majitelé neustále řeší... v roce či dvou věku psa je přestane bavit psa neustále něco učit (nebo si myslí, že už nemají co ho učit) a pes ale stále vyžaduje to, co měl doposud...a pokud to nedostane, vybíjí svou energii a zaměstnává svou inteligentní mysl jiným způsobem... a věřte, ten se vám líbit nebude :)
Přesto přes všechno já osobně aussíky miluju, protože jsou to úžasní, skvělí, akční psi, parťáci, kamarádi, ochotní dělat kdykoli cokoli... jen to chce myslet, než si ho pořídíte a taky když už ho máte doma :).
saola
napsal(a):
Ano, prosím je to soukromá vysoká škola :) A je to na sude a liché týdny :) ale nejvíce hodin opravdu máme 6 + přednášky :) dekuji ta Váš názor.
O niceni se vyjadrovat nebudu, je to trosku odstrasujici :) I vybehane stene je maximalne zvedave a s mobilem ji stacilo 5 minut.
Souhlasim s tim, ze je treba naucit AUO odpocivat, jinak je to terror, ale asi jen dva roky.
Miluju ji za to, ze doma se mazli, macka, vali na gauci, odmita vstavat, a venku je tak moc plna energie, ze by se z ni dalo napajet nejake mesto. Je to pes pro vsechno. Naprosto vsechno. Jakoze fakt :).