Štěňata východoevropského ovčáka (FB-Alona Aleant)

Prodám Německého ovčáka - Máme krásný vrh tří silných pejsků po spojení:...
DohodouNeregistrovaný uživatel
XXX.XXX.197.228
MUCHA
napsal(a):
Prosím, podle čeho si necháváte štěně - fenku na chov. Co třeba je pro Vás důležité, na co koukáte.
Na její rodokmen celkově, na to jaké dává její matka vrhy, z jakého vrhu sama pochází (vyrovnanost, početnost, absence vad), jak je její matka pudově vybavená, a pak si ze štěňat vybírám silnou (ale ne extrém), kompaktní, povahově vyrovnanou, a dobře pudově vybavenou fenku bez chyb.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Na její rodokmen celkově, na to jaké dává její matka vrhy, z jakého vrhu sama pochází (vyrovnanost, početnost, absence vad), jak je její matka pudově vybavená, a pak si ze štěňat vybírám silnou (ale ne extrém), kompaktní, povahově vyrovnanou, a dobře pudově vybavenou fenku bez chyb.
To opravdu u 5 týdnů starého štěněte poznáte, že je "dobře pudově vybavené a povahově vyrovnané"?
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.197.228
Mat
napsal(a):
To opravdu u 5 týdnů starého štěněte poznáte, že je "dobře pudově vybavené a povahově vyrovnané"?
Ano, protože už si vybírám jen feny ze svého chovu, a do roka mám doma více zvířat z vrhu, protože jsou v předvýchově, takže si z nich vyberu fenu, co zůstane doma.
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.197.228
Mat
napsal(a):
Mimochodem, jak je štěně pudově vybavené poznáte nejlíp, když se ještě může chovat "jako pes", a není nijak ovlivněné výchovou, a jestli povahou někam ujíždí poznáte u štěňete taky (např. hysterka, nervák, jestli se hůř vyrovnává s vnějšími vlivy apod).
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Tak tuhle odpověď si znamenám, takových moc není.
Budu na ní v budoucnu odkazovat jako na příklad, kdy bylo sice korektně a přesně odpovězeno na zadaný dotaz, a přitom šlo v kontextu o naprostou kravinu.
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.197.228
pan Brouček
napsal(a):
Tak tuhle odpověď si znamenám, takových moc není.
Budu na ní v budoucnu odkazovat jako na příklad, kdy bylo sice korektně a přesně odpovězeno na zadaný dotaz, a přitom šlo v kontextu o naprostou kravinu.
Můžete to nějak blíže vysvětlit, popř. nám prozradit, podle čeho si vybíráte, kterou fenku si necháte do chovu?
Myslím si, že to má p.Brouček tak, že když už nakryje svoji dle jeho úsudku kvalitní fenu kvalitním psem - obzvlášt pokud stejné spojení nebylo poprvé a kvalita potomků se projevila v té či oné oblasti kynologického života- nemá důvod sveřepě trvat na jednom konkrétním jedinci.. Vidí je tak, že kvalitní jsou všichni a co mu zůstane - s ohledem na to zda si zrovna chce nechat fenu či psa - je jedno.. A to je jen dobře. Chovatel bez ohledů musí vědět/věřit, že to co dělá dělá dobře.
A fakt nelze říct/určit u 7týdeního štěněte, že bude v tom kterém oboru top ten.
Ti, kteří to tvrdí lžou. Není možno ani s pomocí věštecké koule říct, že "toto bude mazel, toto pracant, toto divoch...".. Fakt ne. A to ani co se exterieru týká!
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Můžete to nějak blíže vysvětlit, popř. nám prozradit, podle čeho si vybíráte, kterou fenku si necháte do chovu?
Myslím, že když se řeší výběr jedince z vrhu pro další chov, tak se to obvykle nedělá v 1 roce.
Takže odpověď korektní, ale v kontextu blbost.
A jako třešnička:
Otázka: "To opravdu u 5 týdnů starého štěněte poznáte..."
Odpověď: "Ano, protože mám doma do roka více zvířat z vrhu..."
Tohle už je jenom blbost. Bohužel.
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.197.228
pan Brouček
napsal(a):
Myslím, že když se řeší výběr jedince z vrhu pro další chov, tak se to obvykle nedělá v 1 roce.
Takže odpověď korektní, ale v kontextu blbost.
A jako třešnička:
Otázka: "To opravdu u 5 týdnů starého štěněte poznáte..."
Odpověď: "Ano, protože mám doma do roka více zvířat z vrhu..."
Tohle už je jenom blbost. Bohužel.
To se sice nedělá v jednom roce, ale u toho štěněte víte prd, jak přezubí, vyroste nebo nevyroste, jak mu vyjdou zdravotní testy apod., takže i kdybyste se postavil na hlavu, tak si stejně musíte počkat, jestli bude zvíře splňovat podminky pro chov.
V zahraničí je naprosto běžné, že si chovatel nechá doma více zvířat, a z nich si pro sebe vybere později. To jenom tady a na východ chce každý vypakovat štěňata z baráku co nejdřív, aby to nemusel živit, a měl prachy v kapse
A prozradíte nam konečně, podle čeho si vybíráte budoucí fenu do chovu, nebo je to vaše "výrobní tajemství"... ?
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
To se sice nedělá v jednom roce, ale u toho štěněte víte prd, jak přezubí, vyroste nebo nevyroste, jak mu vyjdou zdravotní testy apod., takže i kdybyste se postavil na hlavu, tak si stejně musíte počkat, jestli bude zvíře splňovat podminky pro chov.
V zahraničí je naprosto běžné, že si chovatel nechá doma více zvířat, a z nich si pro sebe vybere později. To jenom tady a na východ chce každý vypakovat štěňata z baráku co nejdřív, aby to nemusel živit, a měl prachy v kapse
A prozradíte nam konečně, podle čeho si vybíráte budoucí fenu do chovu, nebo je to vaše "výrobní tajemství"... ?
Jaké plemeno chováte? U velkých temperamentních plemen je to co píšete dost nereálné, pokud není chov současně i vaším zaměstnáním.
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.197.228
lerry
napsal(a):
Jaké plemeno chováte? U velkých temperamentních plemen je to co píšete dost nereálné, pokud není chov současně i vaším zaměstnáním.
belgické ovčáky - myslím, že ti jsou temperamentní dost, a úplně malí taky nejsou.
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.197.228
lerry
napsal(a):
tak pokud chce někdo chovat větší temperamentní plemeno, tak se předpokládá, že na to má čas a podmínky . On takový vrh deseti 5 týdenních maliňáků je docela likvidační četa, a kvalitní péče o ně je denně několikahodinová záležitost...
Uživatel s deaktivovaným účtem
lerry
napsal(a):
ono je to spis naopak - je nerelany chov bez tohoto. resp. realizace nejakeho chovatelskeho planu, zameru.
odchovat par vrhu to ano, to samo jde i bez tohoto.
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.197.228
lerry
napsal(a):
Tak to klobouk dolu, jestli stíháte rodinu i zaměstnání a k tomu se věnovat jednotlivě celému vrhu štěňat až do roku věku.
nenechávám si doma celý vrh, ale jen 2-3 zvířata, a práci mám takovou, abych zvládala i psy (jinak bych měla jednoho, max 2 a nechovala bych).
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.197.228
napsal(a):
ono je to spis naopak - je nerelany chov bez tohoto. resp. realizace nejakeho chovatelskeho planu, zameru.
odchovat par vrhu to ano, to samo jde i bez tohoto.
já zrovna mám odchovaných pár vrhů, protože si nechávám mladý psy dýl doma + něco je cizí na výcvik, ale snažím se to dělat i při tom malým počtu vrhů co nejlíp
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
já zrovna mám odchovaných pár vrhů, protože si nechávám mladý psy dýl doma + něco je cizí na výcvik, ale snažím se to dělat i při tom malým počtu vrhů co nejlíp
však ano -chov s nejakym zamerem, planem, cilem
nekdo jen nakryje - a ono to nejak dopadne, ne? jen to pak není o nejakem zameru, když predstava, ze si doma necha par stenat min. do prezubeni - ho desi.
protoze prace a naklady jsou zvysene ?
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.197.228
napsal(a):
však ano -chov s nejakym zamerem, planem, cilem
nekdo jen nakryje - a ono to nejak dopadne, ne? jen to pak není o nejakem zameru, když predstava, ze si doma necha par stenat min. do prezubeni - ho desi.
protoze prace a naklady jsou zvysene ?
jenže za odrostlé kvalitní štěně, při prodeji dostanu 3000 i víc EURO, takže se mi ty náklady s přehledem vrátí, a o to si můžu dovolit kvalitnější odchov - ne jak se často děje, že se tomu sype economy šunt typu Happy Dog, a po tetování jdou štěňata z baráku (komukoliv, klidně i pod cenou, jenom aby vypadli), a hlavně aby to nestálo ani o kačku víc
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
jenže za odrostlé kvalitní štěně, při prodeji dostanu 3000 i víc EURO, takže se mi ty náklady s přehledem vrátí, a o to si můžu dovolit kvalitnější odchov - ne jak se často děje, že se tomu sype economy šunt typu Happy Dog, a po tetování jdou štěňata z baráku (komukoliv, klidně i pod cenou, jenom aby vypadli), a hlavně aby to nestálo ani o kačku víc
jj. však ja souhlasim
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.197.228
Mat
napsal(a):
Ani jedna odpověď ovšem nepomáhá začínajícímu chovateli, který si jede vybrat svoji první fenku. Sice má chovatelské ambice, zápal a přečteny všechny knihy a internetové stránky, ale 3 štěňata si si od chovatele nekoupí, aby si mohl později vybrat.
zadavatelka se neptala na koupi budoucí chovné fenky, ale podle čeho si doma necháváme fenu pro další chov.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Po vás dobré, ale co pro to "kvalitní odrostlé štěně"? Chovám, zatím jsem si pro sebe fenku nenechávala, ale mám to nyní v plánu. Budu vybírat pečlivě, základ je podle mého již ve výběru krycího psa, pak podrobné sledování štěňat. Ale určitě si vyberu jednu fenku a budu věřit, že tu pravou. Víc si jich doma nenechám, ne proto, aby štěňata vypadla co nejdříve z domu, ale proto, že by mi bylo líto v roce prodat další 1-2 fenky poté, co jsem si na ně zvykla a ony na naší rodinu a smečku. Vadilo by mi, že by si v roce musely zvykat na nové lidi, nové prostředí a vůbec na vše nové. Při chovu prostě myslím na zdraví, ale i celkový prospěch mých odchovů.
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.197.228
conie
napsal(a):
Po vás dobré, ale co pro to "kvalitní odrostlé štěně"? Chovám, zatím jsem si pro sebe fenku nenechávala, ale mám to nyní v plánu. Budu vybírat pečlivě, základ je podle mého již ve výběru krycího psa, pak podrobné sledování štěňat. Ale určitě si vyberu jednu fenku a budu věřit, že tu pravou. Víc si jich doma nenechám, ne proto, aby štěňata vypadla co nejdříve z domu, ale proto, že by mi bylo líto v roce prodat další 1-2 fenky poté, co jsem si na ně zvykla a ony na naší rodinu a smečku. Vadilo by mi, že by si v roce musely zvykat na nové lidi, nové prostředí a vůbec na vše nové. Při chovu prostě myslím na zdraví, ale i celkový prospěch mých odchovů.
U mě si aspoň užijou dětství - jsou to psi, kteří jsou cvičení do služby. Chovám čistě pracovni plemeno, a cca 1/3 mých odchovů jde plnit to, k cemu byli skutečně vyšlechtění - až budete sedat do letadla, tak si na ty "chudáky" psy vzpomeňte, třeba zrovna jim vděčíte za to, že v pořádku dorazíte, protože zkontrolovali zavazadla...
je dobré si nechávat do roka třeba středoasiaty a podobné ?
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.197.228
napsal(a):
ne, ale u psů co se po nich v životě chce jen to, aby ohlídali dvůr, a do chovu nepotřebují praktiicky nic, si stačí vybrat libovolnou normální fenku s korektním skusem
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
ne, ale u psů co se po nich v životě chce jen to, aby ohlídali dvůr, a do chovu nepotřebují praktiicky nic, si stačí vybrat libovolnou normální fenku s korektním skusem
jo já jen že jestli není lepší, aby byl pes odmala už v té své rodině, prostoru
prostě u některých plemen si přesun v roce neumím představit.
napsal(a):
však samozřejmě že to je o plemeni...
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.197.228
napsal(a):
jo já jen že jestli není lepší, aby byl pes odmala už v té své rodině, prostoru
prostě u některých plemen si přesun v roce neumím představit.
těch "konzervativních" plemen, co mají tak silnou vazbu na své teritorium a lidi zase tolik není, a jejich chovatelé se s výběrem fen k chovu ani s chovem jako takovým moc nepářou, takže pochybuju, že by si vyměňovali poznatky na nějaké ifauně
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
těch "konzervativních" plemen, co mají tak silnou vazbu na své teritorium a lidi zase tolik není, a jejich chovatelé se s výběrem fen k chovu ani s chovem jako takovým moc nepářou, takže pochybuju, že by si vyměňovali poznatky na nějaké ifauně
Hehehehe Zrovna mezi chovateli zmíněného plemene je tolik "fanatiků" do té jediné a nejlepší a nejčistší a nejnevímjaké krve, že to je až k smíchu :D Kam se hrabou země původu, ti nejvíc nejlepší psi se rodí v Česku a na Slovensku A ty "boje" mezi CHS a kydání špíny... to mi hlava nebrala (vedlo to k mému opuštění FB skupin s těmito psy).
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.197.228
napsal(a):
Hehehehe Zrovna mezi chovateli zmíněného plemene je tolik "fanatiků" do té jediné a nejlepší a nejčistší a nejnevímjaké krve, že to je až k smíchu :D Kam se hrabou země původu, ti nejvíc nejlepší psi se rodí v Česku a na Slovensku A ty "boje" mezi CHS a kydání špíny... to mi hlava nebrala (vedlo to k mému opuštění FB skupin s těmito psy).
fakt jo?
A k čemu je ten fanatismus dobrej, když jde jen a pouze o psy, kteří mají pohlídat dvůr, nic víc, nic míň... ?
Mimochodem u nás pravidelně mívá akce právě klub pastevců, a když měli psi při tom jejich povaháči předvést zákrok proti figurantovi v ringo obleku, tak se jich 80% schovalo za pána...
https://www.youtube.com/watch?v=7T7np6XOdQE
ale, nechceme náhodou takové psy ?
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
fakt jo?
A k čemu je ten fanatismus dobrej, když jde jen a pouze o psy, kteří mají pohlídat dvůr, nic víc, nic míň... ?
Mimochodem u nás pravidelně mívá akce právě klub pastevců, a když měli psi při tom jejich povaháči předvést zákrok proti figurantovi v ringo obleku, tak se jich 80% schovalo za pána...
no, sama sis odpověděla.
napsal(a):
https://www.youtube.com/watch?v=7T7np6XOdQE
ale, nechceme náhodou takové psy ?
Myslíte ty při.pos.rané?
napsal(a):
Myslíte ty při.pos.rané?
ty mazlíky ;-) ne ?
napsal(a):
ty mazlíky ;-) ne ?
Tak takové chudinky bych nechtěla ani zadarmo
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.197.228
napsal(a):
Myslíte ty při.pos.rané?
no, když vidím, že si takové psy pořizuje každý, kdo má do p... díru protože je to moderní, tak je možná i lepší, že jsou takoví, i když s původním plemenem to dávno nemá nic společného...
napsal(a):
Tak takové chudinky bych nechtěla ani zadarmo
Známý, ze Srbska, má restauraci, tady. Psy nechal tam, tady rozjel hospodu, koupil farmu, dovezl psy. Párek strakáčků. Chodili mezi námi v hospodě, krásní obří medvídci. Všem se líbí. Nechodili tam dlouho, protože co dělají lidé ? Jako první sáhnou na hlavu. Všichni chtěli štěně. Vyrobil teda jeden vrh. A už žádný nevyrobí, protože "tady nejsou lidi normální", říkal, "škoda psů".
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.197.228
napsal(a):
Známý, ze Srbska, má restauraci, tady. Psy nechal tam, tady rozjel hospodu, koupil farmu, dovezl psy. Párek strakáčků. Chodili mezi námi v hospodě, krásní obří medvídci. Všem se líbí. Nechodili tam dlouho, protože co dělají lidé ? Jako první sáhnou na hlavu. Všichni chtěli štěně. Vyrobil teda jeden vrh. A už žádný nevyrobí, protože "tady nejsou lidi normální", říkal, "škoda psů".
asi tak
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
no, když vidím, že si takové psy pořizuje každý, kdo má do p... díru protože je to moderní, tak je možná i lepší, že jsou takoví, i když s původním plemenem to dávno nemá nic společného...
Něco na tom bude, ale stejně je to škoda.