Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.74.8
Ahojte, za měsíc nás čekají rtg kloubů, nemám koho moc se zeptat kam jet, tak se zeptám zde, klidně můžete psát soukromě do zpráv, na výběr mám abvet Novák-Bohumín, Nytra-Ostrava a Snášil-Brno. Koho doporučíte a kolik to vyjde zhruba finančně? DKK, DLK a OCD? Děkuji.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.74.8
No tak naše ale váží 43 kg...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
No tak naše ale váží 43 kg...
Jestli je některý z vybraných vetů zároveň posuzovatel Vašeho plemene, tak volte ho - je to jednodušší a nakonec i levnější varianta.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.74.8
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Jestli je některý z vybraných vetů zároveň posuzovatel Vašeho plemene, tak volte ho - je to jednodušší a nakonec i levnější varianta.
No to jsou právě všichni...dohromady je jich asi šest, ke kterým můžeme jet, ale tito tři jsou na Moravě, do Čech se mi jet nechce.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
No to jsou právě všichni...dohromady je jich asi šest, ke kterým můžeme jet, ale tito tři jsou na Moravě, do Čech se mi jet nechce.
Tak pak doporucuju Snášila - on je sice nekdy trochu kyselej, ale myslím ze zkušeností s oficalnima rtg a vyhodnocováním má z vyjmenovaných vetů bezkonkurenčně nejvíc.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.74.8
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Tak pak doporucuju Snášila - on je sice nekdy trochu kyselej, ale myslím ze zkušeností s oficalnima rtg a vyhodnocováním má z vyjmenovaných vetů bezkonkurenčně nejvíc.
Ok, díky.
Uživatel s deaktivovaným účtem

pro mě je TOP Novák, ale tam může být problém se k němu dostat
finance - není problém se zeptat přímo u všech dotyčných vetů.

Mně doporučili Snášila, takže budu zasílat jemu. My půjdeme poprvé, fenka teď momentálně má 14 měsíců, v jakém věku myslíte, že je to ideální rentgenovat? Každý radí něco jiného.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
napsal(a):
Mně doporučili Snášila, takže budu zasílat jemu. My půjdeme poprvé, fenka teď momentálně má 14 měsíců, v jakém věku myslíte, že je to ideální rentgenovat? Každý radí něco jiného.
Záleží na plemeni - každé ma jiný minimální věk pro oficiální rtg.
Já chodím vždy co nejdřív, protože chci vědět jak na tom pes je, abych se pak už nemusela bát přidat psovi zátěž (hlavně skoky atd.).

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Záleží na plemeni - každé ma jiný minimální věk pro oficiální rtg.
Já chodím vždy co nejdřív, protože chci vědět jak na tom pes je, abych se pak už nemusela bát přidat psovi zátěž (hlavně skoky atd.).
U retrívrů jen píšou, že nejdříve ve stáří jednoho roku. Někdo radí ještě počkat, údajně jsou prý klouby ještě ve vývinu. Tak snad na podzim, to bude mít asi 20 měsíců...nebo myslíte dřív? Skákat budeme akorát do vody a jiná zátěž snad jen 15 km túry po horách.
Doktora Snášila z vlastní zkušenosti velmi důrazně nedoporučuju! Obzvlášť v případě, že tam pojedete osobně se psem. Pokud jen posíláte snímek, není to tak zásadní.
Doktora Nytru silně nedoporučují zkušení molossáři.
Doktora Nováka si chválí většina lidí, kteří u něj byli. Nejen jako odborníka a posuzovatele, ale i jako člověka, a vůči psům velmi vstřícného veterináře. Já bych zvolil jeho.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
napsal(a):
U retrívrů jen píšou, že nejdříve ve stáří jednoho roku. Někdo radí ještě počkat, údajně jsou prý klouby ještě ve vývinu. Tak snad na podzim, to bude mít asi 20 měsíců...nebo myslíte dřív? Skákat budeme akorát do vody a jiná zátěž snad jen 15 km túry po horách.
Já chodím hned v roce, protože mám hyperaktivní plemeno, kde hrozí vysoké riziko úrazu (proto dělám raději i rtg čelisti, kdyby si do bonitace stihli i třeba vyrazit zub), ale ve vašem případě je to asi jedno

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Já chodím hned v roce, protože mám hyperaktivní plemeno, kde hrozí vysoké riziko úrazu (proto dělám raději i rtg čelisti, kdyby si do bonitace stihli i třeba vyrazit zub), ale ve vašem případě je to asi jedno
Ok, díky. Ještě nemáme všechny výstavy, tak myslím, že je čas.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
Dasvo
napsal(a):
Doktora Snášila z vlastní zkušenosti velmi důrazně nedoporučuju! Obzvlášť v případě, že tam pojedete osobně se psem. Pokud jen posíláte snímek, není to tak zásadní.
Doktora Nováka si chválí většina lidí, kteří u něj byli. Nejen jako odborníka a posuzovatele, ale i jako člověka, a vůči psům velmi vstřícného veterináře. Já bych zvolil jeho.
V čem konkrétně nedoporučujete Nytru a Snášila? Snášila jen protože umí byt protivnej, nebo po odborné stránce?

Dasvo
napsal(a):
Snímky budu Snášilovi jen posílat, se psem tam nepojedu.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
V čem konkrétně nedoporučujete Nytru a Snášila? Snášila jen protože umí byt protivnej, nebo po odborné stránce?
Doktor Snášil bohužel po odborné stránce, mám s ním velmi špatnou osobní zkušenost. V mezilidských vztazích jsem celkem splachovací, takže mě jeho neomalenosti nezasahují.
Doktora Nytru osobně neznám, pouze jsem předal informace od několika majitelů molossů, kteří se zcela nezávisle na sobě shodli, že „k Nytrovi už nikdy“.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.74.8
No popravdě se mi celkově i web a recenze nejvíc líbili na Nováka, ale tady ifauna ne, že b byla zásadní v rozhodování, ale jsou tu prostě pejskaři. Upřímně, jet k někomu, zaplatit mu a ještě aby dotyčný byl protivný...já splachovací nejsem a asi bych pana doktora poslala někam... Nesnáším když se ke mě někdo chová buransky. A samozřejmě pojedeme se psem, máme to dané klubem, že se tam musí jet se psem aby se prostě nešmelilo a rtg, však víte jak to myslím.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
No popravdě se mi celkově i web a recenze nejvíc líbili na Nováka, ale tady ifauna ne, že b byla zásadní v rozhodování, ale jsou tu prostě pejskaři. Upřímně, jet k někomu, zaplatit mu a ještě aby dotyčný byl protivný...já splachovací nejsem a asi bych pana doktora poslala někam... Nesnáším když se ke mě někdo chová buransky. A samozřejmě pojedeme se psem, máme to dané klubem, že se tam musí jet se psem aby se prostě nešmelilo a rtg, však víte jak to myslím.
samozřejmě pojedeme se psem, máme to dané klubem, že se tam musí jet se psem aby se prostě nešmelilo a rtg, však víte jak to myslím.
To jsem nepochopila. Na RTG samozřejmě se psem musíte (bez něj to jaksi nejde), ale pracoviště kde byly rtg vyhotoveny samo odesílá snímky k posouzení oficianimu vyhodnocovazeli, pokud je nezhotovuje přímo sám vyhodnocovatel. Některá i hodně početná plemena mají pro celou republiku jen jednoho jediného(např. NO), takže je technicky blbě proveditelné, aby se celá republika schazela v jedné ambulanci. A snímky posílá veterinární pracoviště, nikoliv majitel psa, takže tam žádný extra prostor pro čachry ze strany majitele není.

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
samozřejmě pojedeme se psem, máme to dané klubem, že se tam musí jet se psem aby se prostě nešmelilo a rtg, však víte jak to myslím.
To jsem nepochopila. Na RTG samozřejmě se psem musíte (bez něj to jaksi nejde), ale pracoviště kde byly rtg vyhotoveny samo odesílá snímky k posouzení oficianimu vyhodnocovazeli, pokud je nezhotovuje přímo sám vyhodnocovatel. Některá i hodně početná plemena mají pro celou republiku jen jednoho jediného(např. NO), takže je technicky blbě proveditelné, aby se celá republika schazela v jedné ambulanci. A snímky posílá veterinární pracoviště, nikoliv majitel psa, takže tam žádný extra prostor pro čachry ze strany majitele není.
Ze strany majitele ne.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
napsal(a):
Ze strany majitele ne.
To jakože by vám veterina kde vás ani neznají schválně podstrčila cizí špatný snímky a poslali je vyhodnocovateli... ? Co by z toho proboha měli?

jet na RTG primo k vyhodnocovateli se doporucuje hlavne proto, aby byly snímky udelane dobře.
on to každý vet neumi.
ale jinak s tim bezny smrtelnik nijak nemůže manipulovat.
když uz prijdou výsledky -ty do pp zapisuje klub. a cas od casu nekdo splete a "omylem" zapise něco jiného nez je v ofiko protokolu a nikdy to neni horsi znamka...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
napsal(a):
jet na RTG primo k vyhodnocovateli se doporucuje hlavne proto, aby byly snímky udelane dobře.
on to každý vet neumi.
ale jinak s tim bezny smrtelnik nijak nemůže manipulovat.
když uz prijdou výsledky -ty do pp zapisuje klub. a cas od casu nekdo splete a "omylem" zapise něco jiného nez je v ofiko protokolu a nikdy to neni horsi znamka...
Vy jo! To si fakt někdo z klubu dovolí falšovat oficiální výsledky v PP... ?! Jako, že u molossů je možné téměř vše se dozvídám ze všech stran, ale že až tak... ?!

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
To jakože by vám veterina kde vás ani neznají schválně podstrčila cizí špatný snímky a poslali je vyhodnocovateli... ? Co by z toho proboha měli?
Ne. Kdysi jsme chodili k jednomu vetovi, který nám rengenoval psa na oficiální posouzení DKK. Podle jeho názoru měl pes 0/0. Snímky měl odeslal posuzovateli. Tam nikdy nedorazily a když jsme se pídili po tom, kdy a jak je poslal, tak se jen vymlouval. Snímky nebyly. Proto si myslím, že se hodily pro jiného psa stejného plemene.
Nemám důkazy, takže nikoho obvinit nemůžu. Ale že se dějí různé čachry, to je jisté.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
napsal(a):
Ne. Kdysi jsme chodili k jednomu vetovi, který nám rengenoval psa na oficiální posouzení DKK. Podle jeho názoru měl pes 0/0. Snímky měl odeslal posuzovateli. Tam nikdy nedorazily a když jsme se pídili po tom, kdy a jak je poslal, tak se jen vymlouval. Snímky nebyly. Proto si myslím, že se hodily pro jiného psa stejného plemene.
Nemám důkazy, takže nikoho obvinit nemůžu. Ale že se dějí různé čachry, to je jisté.
Vždyť na těch snímcích máte nesmazatelně nacionále foceného psa, které dostává majitel ke kontrole. Ty už na jinyho psa použít nejdou. Tohle je sci-fi.
Kdyby chtěl snímky zdravýho psa, tak si spíš mrskne štítek s nacionálema na nějakýho psa, kterýmu se dělají neoficky, vyfotí o kazetu víc a nikdo si ničeho nevšimne.

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Vy jo! To si fakt někdo z klubu dovolí falšovat oficiální výsledky v PP... ?! Jako, že u molossů je možné téměř vše se dozvídám ze všech stran, ale že až tak... ?!
a proc by to neslo?
oficialni databaze neexistuji, nic není evidovane.
koho napadne chtit protokol jeste videt, kdyz uz je to v papirech? jak velka sance je, ze se na to prijde? minimalni...a když? jejda, spletli jsme se...
je to proste zajmovy chov se vsim vsudy, no

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Vždyť na těch snímcích máte nesmazatelně nacionále foceného psa, které dostává majitel ke kontrole. Ty už na jinyho psa použít nejdou. Tohle je sci-fi.
Kdyby chtěl snímky zdravýho psa, tak si spíš mrskne štítek s nacionálema na nějakýho psa, kterýmu se dělají neoficky, vyfotí o kazetu víc a nikdo si ničeho nevšimne.
Nevím, tehdy to bylo prostě divné. Jak se mohly snímky ztratit? Proč s námi nejednal na rovinu? Nechci to rozebírat, je to asi 19 let, a je to už dávno pryč.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
napsal(a):
Nevím, tehdy to bylo prostě divné. Jak se mohly snímky ztratit? Proč s námi nejednal na rovinu? Nechci to rozebírat, je to asi 19 let, a je to už dávno pryč.
tak byl vet bordelář, ale kdyby i chtěl snímky vašeho psa, tak ty vaše oficky by mu byly na nic - to by si musel psa vyfotit ještě jednou, a strčit tam tajně štítky s nacionálema druhého psa, ale ty Vaše by použít nemohl.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
napsal(a):
a proc by to neslo?
oficialni databaze neexistuji, nic není evidovane.
koho napadne chtit protokol jeste videt, kdyz uz je to v papirech? jak velka sance je, ze se na to prijde? minimalni...a když? jejda, spletli jsme se...
je to proste zajmovy chov se vsim vsudy, no
tak ono je obecně známé, že největší špína v chovu jsou kluby a jejich funkcionáři

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
tak byl vet bordelář, ale kdyby i chtěl snímky vašeho psa, tak ty vaše oficky by mu byly na nic - to by si musel psa vyfotit ještě jednou, a strčit tam tajně štítky s nacionálema druhého psa, ale ty Vaše by použít nemohl.
Nechme toho. Ani jeden nevíme, jak to bylo.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.60.6
Inspektor pišišvor, špatně jsme se pochopili, nejsem "postižená" abych jela na rtg kyčlí bez psa ale myslela jsem to tak, že vet co bude psa rentgenovat to bude i vyhodnocovat, ne, že on bude rentgenovat a ještě to někam posílat
Jinak všem děkuji, rozhodli jsme se pro Nováka
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Inspektor pišišvor, špatně jsme se pochopili, nejsem "postižená" abych jela na rtg kyčlí bez psa ale myslela jsem to tak, že vet co bude psa rentgenovat to bude i vyhodnocovat, ne, že on bude rentgenovat a ještě to někam posílat
Jinak všem děkuji, rozhodli jsme se pro Nováka
No já jsem spíš nechápala tu poznámku o šmelení se snímkama. Pokusy o podvody s rtg jsou specialitou majitelů psů, ne vetů - těm je šumák, jestli má Novákovic Alík nuly nebo čtverky kyčle. Spíš jde o to, že běžný vet neumí napolohovat psa tak, aby byly snímky perfektní, takže s ohledem na kvalitu snímků je menší riziko jít rovnou k vyhodnocovateli. Jinak je skoro úplně jedno, kde se snímky fotí.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
bobina65
napsal(a):
Běžný vet snímky, ale dělat nemůže. Musí mít oprávnění dělat rtg.
tak samozřejmě jsem myslela vety, kteří na seznamu pracovišť jsou, protože ti co tam nejsou vám psa na oficky ani nepříjmou.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.60.6
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
No já jsem spíš nechápala tu poznámku o šmelení se snímkama. Pokusy o podvody s rtg jsou specialitou majitelů psů, ne vetů - těm je šumák, jestli má Novákovic Alík nuly nebo čtverky kyčle. Spíš jde o to, že běžný vet neumí napolohovat psa tak, aby byly snímky perfektní, takže s ohledem na kvalitu snímků je menší riziko jít rovnou k vyhodnocovateli. Jinak je skoro úplně jedno, kde se snímky fotí.
Tak mě to tak bylo vysvětleno pár lidmi z klubu, proč vet dělá rtg i vyhodnocení...prvně jsem myslela, že uděláme rtg u našeho vety a on nebo my snímky pošleme, jenže prej, kdosi s tím podváděl a kšeftoval, tak už se to tak nedělá... Sama jsem hleděla jak puk, protože by mě nikdy ani nenapadlo s tím nějak šachovat. Asi nemám tu správnou českou povahu Podvádět, okrádat a lhát

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Tak mě to tak bylo vysvětleno pár lidmi z klubu, proč vet dělá rtg i vyhodnocení...prvně jsem myslela, že uděláme rtg u našeho vety a on nebo my snímky pošleme, jenže prej, kdosi s tím podváděl a kšeftoval, tak už se to tak nedělá... Sama jsem hleděla jak puk, protože by mě nikdy ani nenapadlo s tím nějak šachovat. Asi nemám tu správnou českou povahu Podvádět, okrádat a lhát
"tak už se to tak nedělá..."
to zas někdo říká jen pulku pravdy:
"Při rentgenu psa pro účely vyhodnocení DKK je rentgenující veterinář dle platné směrnice povinen vyznačit provedený rentgen do originálu průkazu o původu psa. V souladu se směrnicí KVL mohou členové MC CZ i nadále nechat své psy zrentgenovat u svého zvěrolékaře, který snímek zašle některému z uvedených vyhodnocovatelů. Vystavují se však riziku, že v případě, že snímek nebude pro vyhodnocení dostačující, budou muset svého psa nechat uspávat a rentgenovat znovu (viz uvedená směrnice KVL). To byl hlavní důvod, proč MC CZ vstoupil v jednání s výše uvedenými zvěrolékaři, kteří jsou vybaveni odpovídající rentgenologickou technikou a kteří jsou současně vyškolenými a zkoušenými vyhodnocovateli DKK."
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.82.249
Petrahei, no vidíte, nakonec jste to uvedla na pravou míru... To víte, já mám zatím jen informace " jedna paní povídala" nebojím se říct, že máme hodně ale hodně dobrého vetu, ale jak píšete, něco se mu nebude zdát a rtg se bude muset dělat znovu a na to mám svého psa moc ráda bych mu dávala narkozu znova a celkem zbytečně navíc

tak ještě jednu poznámku - neznam nikoho, komu se pes musel prefocovat
ono totiž ti veti, co delaji ty rtg mají taky nejake skoleni a umi to
me vadi, když se jako JPP predavaji tyhle zakulisni polopravdy s tim, ze se k tomu septem dodava, ze je to "kvůli podvodum".
ne, neni. Je to uplne normalni, legalni cesta.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
napsal(a):
tak ještě jednu poznámku - neznam nikoho, komu se pes musel prefocovat
ono totiž ti veti, co delaji ty rtg mají taky nejake skoleni a umi to
me vadi, když se jako JPP predavaji tyhle zakulisni polopravdy s tim, ze se k tomu septem dodava, ze je to "kvůli podvodum".
Já taky ne, ale je pravda, že nekvalitní snímek může při vyhodnocení poškodit psa třeba o 1 stupeň.
když ono to pak už nezní tak senzačně

"nekvalitní snímek může při vyhodnocení poškodit psa třeba o 1 stupeň"
takhle - pokud svému vetovi verim natolik, ze ho nechavam osetrovat a delat rtg při urazu - preventivni snímek k vyhodnoceni DKK - mu taky klidne sverim :-D
muj osobní názor je, ze doba dost pokrocila. ze uz ty RTG v CR ovlada docela dobře mnohem vice vetu nez třeba drive, kdy pristroj stal miliony a mělo ho par pracovist a tam, kam se nove poridil se s nim teprve ucili delat.
"když ono to pak už nezní tak senzačně "
me to trosku pripada jako odvadeni pozornosti od opravdových senzaci
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.82.249
Hmmm, takže ve finále jsem tady za trubku, co si dovolila napsat, že se v tom dělali šmeliny, vesele jste se na to téma pobavili...dokonce někteří napsali jak se ty podvody můžou udělat a nakonec to teda pravda není... Nevím co je horší. Odnesu si odsud jen to nejdůležitější a to je jméno veterináře. Hezký den všem.

" takže ve finále jsem tady za trubku"
proc - není to třeba brat si to osobne preci?
Delala jsem jeden RTG na vyhodnoceni u svého veta -proste protože 2x se rusil termin u vyhodnocovatele. Tam se objednávalo 2 mesice předem a mělo se priet ve dvou lidech.
Jednou nebyl vet - a nabizeli mi teda jiného, co taky nebyl vyhodnocovatel. A podruhe se mi fena rozharala.
Tak jsem potreti zavolala svému vetovi a ten řekl, at prijdu zítra a klidne sama...
Takze zadne smeleni s výsledky ani porusovani pravidel zadneho klubu.
Jen nemam tolik volneho casu :-D.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.82.249
Petrahei, ale já nemyslela, že Vy byste něco šmelila...to bych si nedovolila na někoho ukázat prstem, ale rozvedu to :
Bylo mi řečeno, že je lepší jet k vetovi co je dán klubem rovnou na rtg a neposílat rtg od svého veta, kvůli tomu co už bylo zmíněno, jako nemožnost přečíst výsledky a vyhodnotit... Tak mi bylo i řečeno, že se někdy našli tací co měli s vetou lepší vztahy a ten na posouzení poalal rtg psa co měl 0/0 ikdyž rentgenovaný měl třeba 2/2, proto mi řekli že si mám vybrat vetu a jet k němu i na rtg.
Jinak doufám, že se mi nestane něco podobného jak vám s vaší fenou, to je velmi nemilé

Jsem to tu zase psala jen jako zduvodneni, proc proste nekdy clovek k vyhodnocovateli nejede
z praktických duvodu
"že se někdy našli tací co měli s vetou lepší vztahy a ten na posouzení poalal rtg psa co měl 0/0"
ty snímky se eviduji, vet ztotoznuje zvire co rentgenuje - je to jeho odpovědnost.
ono to vazne není uplne bezpecne pro veta v tomhle svindlovat.
ale však uvidíte, jak to probiha.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
napsal(a):
" takže ve finále jsem tady za trubku"
proc - není to třeba brat si to osobne preci?
Delala jsem jeden RTG na vyhodnoceni u svého veta -proste protože 2x se rusil termin u vyhodnocovatele. Tam se objednávalo 2 mesice předem a mělo se priet ve dvou lidech.
Jednou nebyl vet - a nabizeli mi teda jiného, co taky nebyl vyhodnocovatel. A podruhe se mi fena rozharala.
Tak jsem potreti zavolala svému vetovi a ten řekl, at prijdu zítra a klidne sama...
Takze zadne smeleni s výsledky ani porusovani pravidel zadneho klubu.
Jen nemam tolik volneho casu :-D.
Já jsem třeba u vyhodnocovatele nikdy nerentgenovala - máme jen jediného pro celé plemeno (kterého uznávají oba kluby), a ten je na druhým konci republiky. Jediná nevýhoda focení jinde je, že se na výsledky třeba měsíc čeká, a je to dražší.

"máme jen jediného pro celé plemeno"
to taky jedine dava smysl a je to prinos pro nejake rozumne vyhodnocovani - mit jen jednoho vyhodnocovatele.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
napsal(a):
"máme jen jediného pro celé plemeno"
to taky jedine dava smysl a je to prinos pro nejake rozumne vyhodnocovani - mit jen jednoho vyhodnocovatele.
To je i můj nazor, ale bohužel máme dva kluby, a v tom jednom to můžete mít vyhodnoceny od hromady vetů
Taky máme jednoho. Je fakt, že je to blbé pro lidi z druhého konce republiky, pokud chtějí jet přímo za ním, ale pro plemeno je to lepší. My jsme si radši dojeli přímo k němu. Sám si psa nafotil jak potřeboval, i jsme jeden snímek dělali napodruhé. Navíc přístup ke psu i ke mně perfektní... no prostě paráda. Jo a byli jsme u MVDr. Ekra, čímž vám teda bohužel nepomůžu
Dasvo
napsal(a):
Doktor Snášil bohužel po odborné stránce, mám s ním velmi špatnou osobní zkušenost. V mezilidských vztazích jsem celkem splachovací, takže mě jeho neomalenosti nezasahují.
Doktora Nytru osobně neznám, pouze jsem předal informace od několika majitelů molossů, kteří se zcela nezávisle na sobě shodli, že „k Nytrovi už nikdy“.
No vidíte, a já znám plno lidí, kterým psa dr. Snášil zachránil. Podle mne je to jeden z nejlepších ortopedů u nás. Poskládat i fenu sraženou autem, na kterou si netroufli na VFU a doporučili utracení. Fenka byla mladá, měla rozdrcenou pánev, ale srdíčko a vnitřní orgány v pořádku. Snášil jí kostičky složil jak puzzle, sešrouboval, fena žila ještě mnoho let spokojený život.
Byla jsem u něj několikrát, ne že by byl nějak zvlášť usměvavý, hodně lidí si stěžuje, že je to bručoun, ale se mnou jednal vždy slušně a korektně, psa před rentgenem vzorně prohlídl, uspání bylo akorát, že mi pes přišel za chvíli z rtg po svých. A i výsledek přišel vždy včas, tak jak jsme se dohodli.
vendul
napsal(a):
Já mám psa rentgenovaného u kvalifikovaného ortopeda... nakonec je z toho HD - B... a kdyby ho napolohoval jen trošku lépe Norbegův úhel 104, byl by čistej... Takže asi tak, né každý to opravdu umí. Pes je napolohovaný dost křivě...
Dá se proti takovému výsledku odvolat?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.60.6
vendul
napsal(a):
Já mám psa rentgenovaného u kvalifikovaného ortopeda... nakonec je z toho HD - B... a kdyby ho napolohoval jen trošku lépe Norbegův úhel 104, byl by čistej... Takže asi tak, né každý to opravdu umí. Pes je napolohovaný dost křivě...
A to jste byla u někoho jiného nebo u toho Nováka?

vendul
napsal(a):
on vam vet neukazal snímek po vyvolani?

vendul
napsal(a):
Ukázal...ale za prvné pro mě bylo prioritní, že nevidíme žádné jiné defekty a za druhé nebudu tvrdit, že jsem bůh ví jakej profík...takže co se mě zda oki a neřeším... specialista už vidí trochu jinak.
"Pes je napolohovaný dost křivě "
po tomhle jsem skoro předpokládala, ze RTG umite cist.
Nemůže teda - samozrejme ciste teoreticky - ten pes proste opravdu mit "B"?
napsal(a):
"Pes je napolohovaný dost křivě "
po tomhle jsem skoro předpokládala, ze RTG umite cist.
Nemůže teda - samozrejme ciste teoreticky - ten pes proste opravdu mit "B"?
A víte, že může.. Ano RTG "číst umím" ale neumím měřit nor. úhly a nevidím vše... Takže slovy specialisty, je napolohován dost křivě... Ale víte, co mě na tom zase tak nezáleží.. já se na dysplazii dívám asi trochu jinak než většina.. a na těch číslech mi zase tak nesejde. Byl to jen příspěvek do diskuze a rada kam raději zajet.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
vendul
napsal(a):
Né nedá, proto doporučuji opravdu kvalitního ortopeda a zároveň posuzovatele.
Ale dá se odvolat, a výhoda odvolání je, že psa budou fotit znovu na VFU, kde už budou snímky provedeny pořádně.
Zrovna nedávno se takto odvolávala moje známá, a odvolání dopadlo v její prospěch.
A poznámku o možnosti odvolání do 30ti dnů od obdržení výsledků máte přímo na tom protokolu.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.60.6
Tak dnes jsme byli na rtg vyšetření v abvet Bohumín a máme obrovskou radost, Tarrunka má DKK 0/0, DLK 0/0 a OCD negativní Popravdě jsem čekala že bude mít minimálně jedničky na to jak od mala blbne s našima holkama a v pohybu jsme ji nijak nikdy neomezovali. Výsledek mě velmi překvapil a jsme moc šťastní děkuji všem za doporučení abvet, všichni byli moc příjemní a ochotní.
Opět se sem trošku vmáčknu . Chci dělat RTG kyčlí, loktů, ramen a pately, už jsem byla dlouho rozhodnuta pro Ekra v Hradci Králové, protože je i posuzovatel a a mám s ním dobré zkušenosti (ale ne s rtg, pouze s léčbou předešlého psa).... No jenže jsem to trochu začala probírat s lidmi, co stafbulíky chovají a že prý k Ekrovi ani náhodou , že dělá hlavně NO a stafbulům prý do posudků píše vyšší stupeň, několikrát si prý snímek od něho majitelé dali ještě jinam - u Ekra vyšly 3 a u jiného veta 0 . Jak je to tohle možný? Dále pak zase třeba o Duchkovi je známo, že tvrdí, že když psa na rtg více natáhnete, tak mu stupeň uberete.... To mě docela dostalo. Já chci ty výsledky hlavně pro sebe, abych věděla, jak na tom fena je a nepotřebuji psa natahovat tak, abych mu stupně ubrala, mohla se všude chlubit, že má 0 a přitom klouby v háji.
Teď tedy zatím vůbec netuším, kam na ty RTG půjdeme, zkusím se zeptat mého veta, zda to dělá i on - ale myslím si, že ten v tomhle moc zkušeností mít nebude. Případně je celkem doporučovaná tato veterina v Pardubicích https://vetopet.cz/ nemáte někdo taky zkušenost?
To spíš jen takový povzdech, že by člověk řekl, že nezáleží na tom, kam na ty RTG půjde, protože vyhodnotit by to měli všichni stejně, ale nakonec to není tak úplně pravda..
Ale on má Duchek pravdu,to není o tom,že by to dělal,ale že šikovný rentgenolog umí zázraky (pokud není na kloubu artroza a pokud to teda není dysplázka typu nedovyvinuté jamky jako takové). Tohle jsem několikrát probírala s rentgenologem,ke kterému chodím se psama já. Vždycky "nadává",že se s mýma psama šíleně nadře,protože jsou už v době rentgenování tak nasvalení,že i v hluboké sedaci jsou ty nohy jak z oceli a nastavit je,je šílená dřina,vždycky z něho valí pot. Opačně říká,že nejlíp se rentgenují gaučáci,co do roka do rentgenů mají pohyb silně omezený a svaly nula nula nic. S nima si pak na rentgenu udělá,co chce, a jak sám říká,tam se dá opravdu vše nastavit tak,že to vypadá úplně jinak,než to je ve skutečnosti.
Jinak neporadím,já z tohohle kraje znám jen toho Ekra a pak Hypskou,ta je snad taky v Hradci,ale osobně jsem u ní nikdy nebyla, posuzuje pro druhý klub,než já chovám
Nasvalení psi se hůře rentgenují?
a jak sám říká,tam se dá opravdu vše nastavit tak,že to vypadá úplně jinak,než to je ve skutečnosti.
to není o tom,že by to dělal,ale že šikovný rentgenolog umí zázraky
No já z mých informací právě vím to, že to tak dělá, ne jen že to říká. Právě proto je oblíbený a hodně majitelů "našeho" plemene jezdí právě k němu, což osobně teda moc nechápu.
Takže - pes se dá šikovně "nastavit", že to pak vypadá líp. Takže je naopak i možné, že někdo psa nastaví "špatně" a vypadá to pak hůř?
marcelaamax
napsal(a):
Opět se sem trošku vmáčknu . Chci dělat RTG kyčlí, loktů, ramen a pately, už jsem byla dlouho rozhodnuta pro Ekra v Hradci Králové, protože je i posuzovatel a a mám s ním dobré zkušenosti (ale ne s rtg, pouze s léčbou předešlého psa).... No jenže jsem to trochu začala probírat s lidmi, co stafbulíky chovají a že prý k Ekrovi ani náhodou , že dělá hlavně NO a stafbulům prý do posudků píše vyšší stupeň, několikrát si prý snímek od něho majitelé dali ještě jinam - u Ekra vyšly 3 a u jiného veta 0 . Jak je to tohle možný? Dále pak zase třeba o Duchkovi je známo, že tvrdí, že když psa na rtg více natáhnete, tak mu stupeň uberete.... To mě docela dostalo. Já chci ty výsledky hlavně pro sebe, abych věděla, jak na tom fena je a nepotřebuji psa natahovat tak, abych mu stupně ubrala, mohla se všude chlubit, že má 0 a přitom klouby v háji.
Teď tedy zatím vůbec netuším, kam na ty RTG půjdeme, zkusím se zeptat mého veta, zda to dělá i on - ale myslím si, že ten v tomhle moc zkušeností mít nebude. Případně je celkem doporučovaná tato veterina v Pardubicích https://vetopet.cz/ nemáte někdo taky zkušenost?
To spíš jen takový povzdech, že by člověk řekl, že nezáleží na tom, kam na ty RTG půjde, protože vyhodnotit by to měli všichni stejně, ale nakonec to není tak úplně pravda..
Ano Ekr je přísný, a mnozí ho mají za kata, ale pokud je pod výsledkem podepsaný Ekr, tak tomu výsledku věřím. To se nedá říct o výsledcích od mnoha jiných vetů, kteří to dělají tak, aby se to líbilo majiteli, a do chovu se dostalo úplně všechno. A ze trojek nulu prostě neuděláte - to neumí ani ti šarlatáni v německu, kde projde kde co.
Ona není náhoda, že některé kluby uznávají vyhodnocení třeba jen od Ekra nebo Snášila. Pokud se bojíte, že vám bude psa nějak blbě natahovat - což je podle mě blbost, protože polohování pro snímek má přesné parametry (taky nevím, co by z toho měl), tak nechte psa zrentgenovat jinde, a pošlete to k Ekrovi jen na vyhodnocení.
No jde mi hlavně o to, abych já věděla, jak na tom fena doopravdy je, ne o to, aby měla dobré výsledky. Teda takhle - samozřejmě bude úplně nejlepší, když bude mít dobré výsledky, ale nerada bych, aby na tom ve skutečnosti byla špatně a výsledky byly vyhodnoceny jako dobré. Tak nějak jsem si doposud myslela, že to ani není možné, ale čím více se o to zajímám, tak mi přijde, že se normálně běžně děje to, že stejné snímky různí veti vyhodnotí jinak.
marcelaamax
napsal(a):
No jde mi hlavně o to, abych já věděla, jak na tom fena doopravdy je, ne o to, aby měla dobré výsledky. Teda takhle - samozřejmě bude úplně nejlepší, když bude mít dobré výsledky, ale nerada bych, aby na tom ve skutečnosti byla špatně a výsledky byly vyhodnoceny jako dobré. Tak nějak jsem si doposud myslela, že to ani není možné, ale čím více se o to zajímám, tak mi přijde, že se normálně běžně děje to, že stejné snímky různí veti vyhodnotí jinak.
To byste se divila, jak se s RTG dá kouzlit - třeba chovatelé molossů a NO jsou v tom, jak dostat do chovu i naprostého chromáka světoví přeborníci
Jinak tedy jsem mluvila s naším vetem a rentgeny dělá i on, takže půjdeme asi k němu. A posudek buď tedy k Ekrovi a nebo naše chovatelka posílá ke Slabému - neznáte někdo?
Jinak tedy jsme se předběžně domluvili, že bychom udělali lokty, kyčle, ramena a páteř (spondyloza). Ptala jsem se ještě na ty pately a ty se prý nerentgenují, ale posuzují pohmatem? Případně dá se udělat ještě něco, když už fena bude v narkóze?
Edit.: a ještě takový laický dotaz - jak to přesně probíhá? Já si dovezu fenu k vetovi na RTG, předložím PP, vet zrentgenuje, odešle snímky k posuzovateli, kterého si vyberu. A výsledky toho posouzení pak přijdou domů mě a já si vyhodnocení zašlu na klub a nechám zapsat do PP? I když nejsem členem klubu? U mého veta zaplatím za RTGi, a od veta, který posuzoval přijde i faktura, kterou zaplatím, za posouzení?

Jestli můžu doporučit, nechte udělat rentgeny přímo u ofiko posuzovatele, on ty rentgeny udělá každý, ale otázka je jak a posudky dostanete hned do ruky. Za sebe můžu určitě doporučit https://www.veterinarni-nemocnice-brandys.com/veterinar-radek-musil . Můj stafbulík si ve 4,5 měsících zlomil nohu, komplikovaná zlomenina v koleni, operoval ho právě pan doktor Musil, měl to sešroubované, pak druhá operace vyndání a není na něm nic znát a vše naprosto super. Ano pately se posuzují pohmatem. Rentgenuje se v narkóze. Nejsem si jistá, jestli Vám to zapíšou bez členství. Rentgeny a ofiko posudek jsem si nechávala dělat taky u pana doktora. Patří mezi nejlepší, to co některý doktor přehlédne on ne, což se nemusí hodit každému, víme jak to u SBT chodí. Jak nejsou rentgeny povinné, tak on si to každý nenechá zapsat, když to nedopadne čistě, jako je zvláštní když má někdo třeba uvedené jen kyčle a lokty ne.
Jasně, chápu. Děkuji za názor. Zase sestřička našeho veta mi říkala, že ty RTG dělají běžně, takže to snad umí. Jinak veta máme suprového - jen to není žádná velká klinika, ale v okolí je velmi oblíbený.
A s tím členstvím - ono já to členství v plánu mám, jenže rentgeny chci dělat nějak na podzim, v zimě a členství si zaplatit až na příští rok. Je případně možné, ty posudky zaslat na klub až po novém roce?
A ještě tedy dotaz - je u SBT ještě něco, co by se mohlo rovnou "vyšetřit" když bude v narkóze?

S tím odesláním až po přihlášení asi nebude problém, mrkněte na stránky klubu, už si to nepamatuju, možná by šlo i to zaspání do PP, ale jako nečlen je to myslím nějak zpoplatněné. Jinak z rentgenů co máte v plánu, je to vše a v narkóze co dál by šlo nevím, snad sono ledvin. Jo teď jsem si uvědomila, že do PP to doktor zapsal hned, ale na klub se to odesílá také ty ofiko posudky, ale jak to budete mít v případě posílání to nevím.
napsal(a):
S tím odesláním až po přihlášení asi nebude problém, mrkněte na stránky klubu, už si to nepamatuju, možná by šlo i to zaspání do PP, ale jako nečlen je to myslím nějak zpoplatněné. Jinak z rentgenů co máte v plánu, je to vše a v narkóze co dál by šlo nevím, snad sono ledvin. Jo teď jsem si uvědomila, že do PP to doktor zapsal hned, ale na klub se to odesílá také ty ofiko posudky, ale jak to budete mít v případě posílání to nevím.
Do PP se zhotovení RTG snímků zapisuje hned jak psa přijmou - to nemá na žádné členství vliv. Pak je ale potřeba nechat ještě zapsat výsledek, až Vám přijde vyhodnocení.
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Do PP se zhotovení RTG snímků zapisuje hned jak psa přijmou - to nemá na žádné členství vliv. Pak je ale potřeba nechat ještě zapsat výsledek, až Vám přijde vyhodnocení.
Pardon, ze se vkradu, ale kdyz pujdu rentgenovat psa, tak mam mit PP s sebou, aby mi tam hned zapsali, ze ho zrentgenovali?
Nakonec pojedeme asi k Ekrovi a budeme posilat Snasilovi. Chci, aby byl vazne perfektne nafoceny a aby nam vet rekl, jak na tom doopravdy pes je, popripade navrh nejake moznosti, kdyby to dopadlo blbe, jak ocekavam :(
Muzu se jeste zeptat, co se da vse se psem, co ma bud 2/2 nebo 3/3, delat? 4/4 vim - nic. Nas prvni NO ctyrky mel a byl kolikrat rad, ze se vubec zvednul z pelechu :(
PumaCZ
napsal(a):
Pardon, ze se vkradu, ale kdyz pujdu rentgenovat psa, tak mam mit PP s sebou, aby mi tam hned zapsali, ze ho zrentgenovali?
Nakonec pojedeme asi k Ekrovi a budeme posilat Snasilovi. Chci, aby byl vazne perfektne nafoceny a aby nam vet rekl, jak na tom doopravdy pes je, popripade navrh nejake moznosti, kdyby to dopadlo blbe, jak ocekavam :(
Muzu se jeste zeptat, co se da vse se psem, co ma bud 2/2 nebo 3/3, delat? 4/4 vim - nic. Nas prvni NO ctyrky mel a byl kolikrat rad, ze se vubec zvednul z pelechu :(
Aj moja retrieverka mala 4/4 a do 8 rokov dávala denno-denne dlhé prechádzky,plávala a hlavne hrabala metrové jamy! Dostávala kvalitnú stravu,klbovku,lososový olej,ale inak nič špeciálne. Posledné dva roky už cupkala len doma a na záhrade,ale ešte v deň smrti vykopala obrovskú jamu,zjedla dva rezne,ulovila muchu a proste zaspala. Dala celý život aj ten odchod ako pani
Zvláštne,ako tie výsledky v reálnom živote sú iné. Ja som bola z výsledkov zhorená,ved čo s takým psíkom,bála som sa,že bude mrzák,čo v 2 rokoch ani ráno nevstane...a ona pekelne prekvapila.
Držím palce a možno nakoniec tie výsledky nebudú až také katastrofálne,ako si teraz myslíte Hatchi je ešte šteňa,vela vecí sa vie zrovnať
marcelaamax
napsal(a):
Takže mi do PP zhotovení RTG snímků zapíše vet, který psa rentgenuje, i když není posuzovatel. A pak mi přijde vyhodnocení a to pošlu na klub a nechám zapsat výsledek?
Snad tomu dobře rozumím, díky za vysvětlení.
Výsledky zapíše plemenná kniha na základě v.ýsledků
PumaCZ
napsal(a):
Nejsem žádný odborník, ale pokud má Hachi rád vodu, tak bych řekla, že super by bylo plavání, navíc se mu tím ty nohy parádně nasvalí. Ale co dál může nebo nemůže určitě poradí někdo zkušenější.
DOKUMENTY K UCHOVNĚNÍ
Všechny doklady je třeba zaslat DOPORUČENĚ na adresu poradkyně chovu:
Helena Mudrová
P.O.BOX 22
267 07 pošta Chyňava
1. ORIGINÁL PRŮKAZU PŮVODU – PP musí být podepsán chovatelem na přední straně PP a majitelem na druhé straně včetně adresy a data. Bez těchto podpisů je PP neplatný a je zaslán zpět k doplnění majiteli. Pokud jsou výstavy potřebné k uchovnění zapsány do výstavní přílohy, posílá se i výstavní příloha. Pokud je výstavní příloha prázdná, není třeba ji posílat.
2. KOPIE PRŮKAZU PŮVODU (VÝSTAVNÍ PŘÍLOHY) pokud je přiložená
3. 2x PROFIL DNA – stačí česká verze
4. DOKLAD O ZAPLACENÍ ČLENSKÉHO PŘÍSPĚVKU NA DANÝ ROK
Nečlen posílá potvrzení o úhradě poplatku za uchovnění 1700,-Kč, dle Platebního řádu SBTC CZ (číslo účtu klubu 175 008 215 / 0300)
Pokud přikládáte zdravotní testy (L2HGA, HC, DKK, DLK, pately, Dopler, vyšetření očí….atd) prosím o 2 kopie od každého. Jedna kopie zůstává v klubové složce a druhá se posílá s PP na ČMKU.
Tohle je zkopírované ze stránek klubu, info k uchovnění. To tedy znamená, že já v PP nebudu mít výsledky zapsané, ale pošlu je jen jako přílohu k ostatním dokumentům k uchovnění? Fakt se omlouvám, ale nějak v tom tápu. A nebo ty výsledky pošlu na plemennou knihu, tam mi je zapíší do PP (v tom případě bych jim posílala i originál PP? ), pak to budu mít v PP a už při uchovnění žádné výslekdy dokládat nebudu, jen PP? Na všechno se zeptám chovatelky, jen jsme spolu mluvily zrovna včera a nechci ji tak bobmardovat, tak se zatím ptám tady .

tak mam mit PP s sebou, aby mi tam hned zapsali, ze ho zrentgenovali?
ano
Muzu se jeste zeptat, co se da vse se psem, co ma bud 2/2 nebo 3/3, delat? 4/4 vim - nic.
to je čistě individuální
PumaCZ
napsal(a):
Ano, musíte mít s sebou PP jednak kvůli zápisu zhotovení a druhá kvůli kontrole identity.
Se 2/2 se dá dělat s rozumem celkem všechno, se 3/3 už to vyžaduje přizpůsobení, a 4/4 už je u NO dost průšvih. Ale počkejte na výsledky, a pak uvidíte.
Moje jarní zkušenost. posuzovatel pouze Ekr, rentgen náš veterinář. PP veterinář potvrdí, že rentgenoval on, zkontroluje i čip. Náš má elektronický rentgen, takže, ve středu dopoledne jsme fotili, v pátek ráno jsem měla výsledek já i veterinář v mejlu. Vytiskla jsem ho a poslala na Prahu 7 na plemennou knihu, za 14 dní přišel na dobírku zpátky.
P.S. fena jako štěně hodně narostla a dost šmajdala, tak jsem měla strach, co bude, ale máme 0, zrovna tak jako všichni sourozenci, co už mají snímky za sebou.

U Musila jsem byla před cca mesicem. ( a je jinde uz - klinika Monada)
Trosku me prekvapilo, ze jednu sadu vysledku posilal na klub sam?
Nebyla jsem totiž nikde clenem - a zatím jsem to neplanovala. Tak jsem se teda prihlasila, no...
S tim RTG, ze to delate hlavne pro sebe, jak na tom fena je.
Pak teda si myslim, ze se na ty RTG chodi jindy nez ve veku, když se delaji ofiko snímky na uchovneni
U stenete vidim problem v pohybu -tak ten uz teda na RTG byl - ale to jsem sla ve 4 mesicich a pujde ještě v 6ti. na lokty. Před tim, nez se s nim zacne cokoliv delat.
A taky proto, ze kdyby tam byl problem -tak jen v tomhle veku se s tim ještě něco da udelat. Pozdeji uz ne.
Feny pro uchovneni jsem rentgenovala mnohem později. Jednu po tretim roce, druhou po 4.
Drive jsem to nepotrebovala a v tomhle veku a v plne zatezi to aspoň ukaze, jak na tom jsou opravdu.
Spesl polohovani a natahovani - jako ja si je držela sama a zadne extra natahovani se teda nekonalo. Beznemu smrtelnikovi se protse zadne hokus pokusy s vysledkama nedeji
Právě před pár dny jsem koukala v databázi na psa kterej tam měl rozdílné výsledky od různých veterinářů. Od Ekra měl horší.
Jinak já jsem přes záda docela magor, hlavně když vidím jak to odnášej třeba honáci... nicméně si nejsem jistá jestli má cenu to vůbec dělat v roce, v drtivé většině případů se projevuje až později. Krom spondylozy se může objevit třeba DISH- ale to berme čistě teoreticky, vůbec netuším jak je to u jiných plemen.
Evv
napsal(a):
Právě před pár dny jsem koukala v databázi na psa kterej tam měl rozdílné výsledky od různých veterinářů. Od Ekra měl horší.
Jinak já jsem přes záda docela magor, hlavně když vidím jak to odnášej třeba honáci... nicméně si nejsem jistá jestli má cenu to vůbec dělat v roce, v drtivé většině případů se projevuje až později. Krom spondylozy se může objevit třeba DISH- ale to berme čistě teoreticky, vůbec netuším jak je to u jiných plemen.
Muzu se zeptat, v jake databazi tak detailni informace clovek najde? Jde o databazi konkretniho plemene, nebo je nejaka hromadna databaze?

PumaCZ
napsal(a):
Díky moc všem, snad to nakonec dopadne lépe, než očekáváme
Hlavně bude záležet, kdy se psem půjdete na rtg a zda chcete jen info pro sebe nebo něco oficiálního. U zvířete, které mělo v mládí těžký deficit a zdravotní problémy, bych počkala klidně až na rok a půl, dva roky. Abyste zjistila skutečný stav jeho kloubů. Co by mohlo v roce či dříve vypadat katastrofálně, se může postupně srovnat a bude to v pohodě.
Zkusím to shrnout.
Některá plemena mají jen jednoho posuzovatel v ČR + možnost zaslat snímky do Německa. U jiných plemen si člověk může vybrat mezi více akreditovanými posuzovateli a rozhodnout se, komu snímky poslat. Rentgenování samotné lze udělat kdekoliv, kde s tím mají zkušenost (ortoped či přímo posuzovatel je ideál) a potřebné vybavení.
Aby člověk ofiko zrentgenoval psa kvůli uchovnění, nemusí být členem klubu. Veterinář musí před samotnou akcí identifikovat psa, na snímcich naštelovat číslo čipu či tetování.Zároveň do PP zapsat, že bylo provedeno rtg dne toho a toho. Když není rentgenující veterinář posuzovatel, sám posílá (dnes již na cd, aspoň u nás nelze poslat elektronicky přes e-mail) snímky vyhodnocovateli, pokud jich je pro plemeno více, dobré přinést adresu.
Vyhodnocovatel pak posílá jeden z formulářů o výsledku rtg majiteli psa (dobírka, cena za posouzení dle ustanovení klubu), další na Plemennou knihu daného plemene (ta to automaticky vkládá do databáze vyhotovených rtg) a myslím, že i na klub, jednu si eviduje u sebe snad 5 let.
Majitel psa zasílá až výsledek vyhodnocení rtg (čili jeden z formulářů, které musel před ofiko rtg podepsat v ordinaci, a který přišel dobírkou) spolu s PP na Plemenku, když chce zvíře uchovnit a zapsat rtg. Samotné cd se snímkami se mu nedostane (nemělo by) do rukou. Hodně lidí zasílá na Plemennou knihu až vše najednou, tzn splnění všech podmínek pro dané plemeno - rtg, výstavy, svod, bonitace, zkoušky - zase záleží na plemeni. Ale při jednom posílání se vyřeší vše, zápisy do PP, přeregistrace na chovného jedince. Ceny za zápis a přeregistraci se řídí poplatky dané plemenky, nerozlišuje se cena pro člena či nečlena klubu. Ale zároveň poplatek za bonitaci či svod se pro člena a nečlena už v klubech rozlišuje hodně.
Databáze se liší plemeno od plemene.
Samotné rtg - u Dr. Ekra jsem byla. Je přísný v posuzování, ale tak to má být. Všem stejným metrem a to průřezem mnoha plemen. Zároveň ale, když se mu polohování psa nezdá, neváhá a opraví, udělá se "lepší" snímek v lepší poloze - to není snaha o lepší výsledek, ale o co nej snímek k posouzení. Není to kat. Je fér. No a natáhnout se pes musí, proto je v narkóze, pro ofiko posouzení je dobré, aby svaly relaxovaly a dalo se s končetinami manipulovat.
napsal(a):
Hlavně bude záležet, kdy se psem půjdete na rtg a zda chcete jen info pro sebe nebo něco oficiálního. U zvířete, které mělo v mládí těžký deficit a zdravotní problémy, bych počkala klidně až na rok a půl, dva roky. Abyste zjistila skutečný stav jeho kloubů. Co by mohlo v roce či dříve vypadat katastrofálně, se může postupně srovnat a bude to v pohodě.
Zkusím to shrnout.
Některá plemena mají jen jednoho posuzovatel v ČR + možnost zaslat snímky do Německa. U jiných plemen si člověk může vybrat mezi více akreditovanými posuzovateli a rozhodnout se, komu snímky poslat. Rentgenování samotné lze udělat kdekoliv, kde s tím mají zkušenost (ortoped či přímo posuzovatel je ideál) a potřebné vybavení.
Aby člověk ofiko zrentgenoval psa kvůli uchovnění, nemusí být členem klubu. Veterinář musí před samotnou akcí identifikovat psa, na snímcich naštelovat číslo čipu či tetování.Zároveň do PP zapsat, že bylo provedeno rtg dne toho a toho. Když není rentgenující veterinář posuzovatel, sám posílá (dnes již na cd, aspoň u nás nelze poslat elektronicky přes e-mail) snímky vyhodnocovateli, pokud jich je pro plemeno více, dobré přinést adresu.
Vyhodnocovatel pak posílá jeden z formulářů o výsledku rtg majiteli psa (dobírka, cena za posouzení dle ustanovení klubu), další na Plemennou knihu daného plemene (ta to automaticky vkládá do databáze vyhotovených rtg) a myslím, že i na klub, jednu si eviduje u sebe snad 5 let.
Majitel psa zasílá až výsledek vyhodnocení rtg (čili jeden z formulářů, které musel před ofiko rtg podepsat v ordinaci, a který přišel dobírkou) spolu s PP na Plemenku, když chce zvíře uchovnit a zapsat rtg. Samotné cd se snímkami se mu nedostane (nemělo by) do rukou. Hodně lidí zasílá na Plemennou knihu až vše najednou, tzn splnění všech podmínek pro dané plemeno - rtg, výstavy, svod, bonitace, zkoušky - zase záleží na plemeni. Ale při jednom posílání se vyřeší vše, zápisy do PP, přeregistrace na chovného jedince. Ceny za zápis a přeregistraci se řídí poplatky dané plemenky, nerozlišuje se cena pro člena či nečlena klubu. Ale zároveň poplatek za bonitaci či svod se pro člena a nečlena už v klubech rozlišuje hodně.
Databáze se liší plemeno od plemene.
Samotné rtg - u Dr. Ekra jsem byla. Je přísný v posuzování, ale tak to má být. Všem stejným metrem a to průřezem mnoha plemen. Zároveň ale, když se mu polohování psa nezdá, neváhá a opraví, udělá se "lepší" snímek v lepší poloze - to není snaha o lepší výsledek, ale o co nej snímek k posouzení. Není to kat. Je fér. No a natáhnout se pes musí, proto je v narkóze, pro ofiko posouzení je dobré, aby svaly relaxovaly a dalo se s končetinami manipulovat.
Diky za vycerpavajici odpoved.
Pana doktora Ekra jsem kontaktovala pres email a byl velmi ochotny. Asi pristi tyden budeme Hachiho rentgenovat, tak na veterine poprosim, aby mu zkusili zrentgenovat i lokte a kycle. Jen se obavam, ze bez narkozy to moc mozne nebude.. Ale kdyby se to povedlo, tak snimky pan doktor Ekr zhodnoti po mailu a doporuci, co dal.
A v roce (ci o neco pozdeji) k nemu pujdeme na ofiko RTG.
Jen jsem z webu klubu NO tady v CR pochopila, ze pokud chci nechat RTG uznat oficialne v Nemecku, musi fotit nekdo z nasmlouvanych vetu, kde Ekr bohuzel chybi. Prijde mi to na hlavu, ale co s tim clovek nadela :(
Kazdopadne po vsech doporucenich zde jdu proste k Ekrovi.

PumaCZ
napsal(a):
Diky za vycerpavajici odpoved.
Pana doktora Ekra jsem kontaktovala pres email a byl velmi ochotny. Asi pristi tyden budeme Hachiho rentgenovat, tak na veterine poprosim, aby mu zkusili zrentgenovat i lokte a kycle. Jen se obavam, ze bez narkozy to moc mozne nebude.. Ale kdyby se to povedlo, tak snimky pan doktor Ekr zhodnoti po mailu a doporuci, co dal.
A v roce (ci o neco pozdeji) k nemu pujdeme na ofiko RTG.
Jen jsem z webu klubu NO tady v CR pochopila, ze pokud chci nechat RTG uznat oficialne v Nemecku, musi fotit nekdo z nasmlouvanych vetu, kde Ekr bohuzel chybi. Prijde mi to na hlavu, ale co s tim clovek nadela :(
Kazdopadne po vsech doporucenich zde jdu proste k Ekrovi.
A proč vůbec jedete teď psa rentgenovat? Vždyť je to mládě kolem 7-8 měsíců, co jsem pochopila. Proč tahle procedura a nepočkat, až se víc "zbabrá" a dodělá, dožene deficity? Jeho klouby teď klidně můžou vypadat katastrofálně, tak se vyděsíte a začnete řešit dalších xy věcí? Po pravdě, netrápila bych dorůstajícího psa, který si už prožil své, dalším vyšetřením, navíc když zmiňujete, že bez narkozy se to neobejde. Proč to vlastně podstupovat? Užívejte si léta, plavání, chození.
napsal(a):
A proč vůbec jedete teď psa rentgenovat? Vždyť je to mládě kolem 7-8 měsíců, co jsem pochopila. Proč tahle procedura a nepočkat, až se víc "zbabrá" a dodělá, dožene deficity? Jeho klouby teď klidně můžou vypadat katastrofálně, tak se vyděsíte a začnete řešit dalších xy věcí? Po pravdě, netrápila bych dorůstajícího psa, který si už prožil své, dalším vyšetřením, navíc když zmiňujete, že bez narkozy se to neobejde. Proč to vlastně podstupovat? Užívejte si léta, plavání, chození.
Spatne jste me pochopila :)
Jdeme na kontrolni RTG abdomenu a vysetreni krve. Samozrejme bez narkozy. Takze kdyz uz se bude rentgenovat, poprosim, zda bychom se nemohli pokusit i o RTG kycli a loktu. Prispavat se nebude, takze mam obavu z toho, ze se bude dost vzpirat a branit, proto necekam, ze by se snimky podarily. Ale zkusit to muzeme.
Take pozadam o rozbor pomeru Ca : P.
Je mu sice jen sedm mesicu, ale mam strach, abych jeho stav nezhorsila tim, ze jsme s nim hodne aktivni, jelikoz je to opravdu hyperaktivni strela.
Dnes jsem se od rana do vecera ucila na zahrade a opravdu od rana do vecera jen hazela hracky a pretahovala se s nim, nezalehnul ani na minutu. Kdyz jsem se mu nevenovala, hledal si zabavu sam - pobihal sem a tam, nosil klacky, tuhle zacal ozirat tresen, tamhle bednu s fukarem, bezel zkontrolovat jednoho souseda plejiciho zahonek, pak rychle na predni cast zahrady zkontrolovat druheho cisticiho auto, panicka do sklepa, a pak zase zpatky hazet panicce oslizle hracky obalene hlinou na ucebnici z knihovny za 10 tisic :D
Pred cca hodinou jsem zalezla domu kvuli svetlu a pes do ted behal z prvniho patra po schodech do sklepa, kde neco kutil pritel, a zase zpatky. Az ted si za cely den lehnul :)
Pokud bych ale vedela, ze ma v haji klouby, v prvni rade mu zatrhnu litani po schodech, v druhe se pokusim, aby byl vice v klidu. To sice nevim jak, ale snaha by urcite byla.
A kdyby to bylo hodne v haji, tak cim drive se to zacne resit, tim lepe.

RTG nohou bez uspani jsou k nicemu. Zbytecne ho budete trapit.
napsal(a):
RTG nohou bez uspani jsou k nicemu. Zbytecne ho budete trapit.
Bylo mi receno, ze “predrentgeny” se bezne delaji bez uspani :)
Jasne, kdyz bude moc bojovat, tak ho trapit nebudu, ale i z ne uplne perfektniho snimku si myslim, ze Ekr dost dobre pozna, co a jak.

PumaCZ
Pokud bych ale vedela, ze ma v haji klouby, v prvni rade mu zatrhnu litani po schodech, v druhe se pokusim, aby byl vice v klidu. To sice nevim jak, ale snaha by urcite byla.
Lítání po schodech z patra do patra by mělo mít zatrhnuté i zdravé štěně, to neprospívá nikomu. Takže to klidně zrušte už teď. V druhé řadě bych praktikovala nikoliv klid na lůžku, ale usměrněnou aktivitu. Vyhnula bych se házení věcí, kdy pes zpravidla rotuje při chytání aportu na jednu stranu podél své osy, zapíchlé přední a zadek letí do strany. Tohle hodně vadí jak loktům, tak páteři a zadním nohám. 100x lepší psa zapřáhnout do postroje a jdeme, ťapeme či klušeme po měkké cestě, vyjet s ním plavat apod. Hlavu mu doma zaměstnat spíš rébusy a pachovými pracemi, než stereotypním vrháním aportů.
PumaCZ
napsal(a):
Jasne, kdyz bude moc bojovat, tak ho trapit nebudu, ale i z ne uplne perfektniho snimku si myslim, ze Ekr dost dobre pozna, co a jak.
Petra má pravdu - bez uspání slušný snímek kyčlí neuděláte. To by musel pes uvolněně a odevzdaně ležet v kolébce, a i tak to nebude mít parametry ofic rtg.
Lokty bez uspání jdou, ale u kyčlí poznáte maximálně pokud je tam nějaký absolutní průšvih typu úplně mělké kloubní jamky nebo nevyvinuté kloubní hlavice (a na to nepotřebujete ani Ekra - to pozná každý), ale stupeň DKK vám z toho žádný příčetný vet neřekne ani orientačně.
Jinak pokud jde o Hachiho aktivitu, tak bych ho naučila řízeně odpočívat bez ohledu na to, jaký bude mít na rtg nález, protože jinak se z toho zblázníte vy i pes!
Kdyz to s temi schody je dost tezke. Mame RD, kde obyvame prvni patro, prizemi se rekonstruuje, diky cemuz mame ted kuchyn ve sklepe, takze litame nahoru a dolu a pes samozrejme za nami.
Nahore jsme instalovali psi dvirka na schody, ale zase mu nechceme omezovat moznost jit se ven na zahradu vyvencit, kdykoli tu potrebu ma.
A dvirka na schody do sklepa momentalne dat nemuzeme, protoze tam pracuji remeslnici.
Nastesti alespon mame momentalne vsude krome prvniho patra cisty beton, tak alespon, ze mu to neklouze (vcetne schodu).
Co se tyce zamestnani doma, tak schovavani hracek/pamlsku ruzne po byte i zahrade praktikujeme, ale k tomu me “potrebuje”. S hazenim je to jednodussi, deje se to jednou rukou a bez premysleni ci vstavani, takze se “venuji” psovi, ale vlastne se porad ucim :)
Ven chodime 3x denne, ale uprimne, pripnout na sedak bych se ho bala. Myslim, ze i bez sedaku mu delsi prochajda s cvicenim a behanim sem a tam da docela zabrat :)
Plavani jsme jeste bohuzel nemeli moznost vyzkouset, snad v pristich dnech.
A jeste k tomu odpocinku. Kdyz jsme uvnitr, tak uz se pomalu uci, ze ma spat, ze si jdeme minimalne kazde tri hodiny pohrat a zacvicit na zahradu. Pak dostane najist (ji kazde tri hodiny) a jde se zase spat. Nejdy si jeste chce hrat, tak ho ignoruji, nacez zacne demolovat nabytek, coz se snazim tez ignorovat, protoze mam pocit, ze to dela prave kvuli pozornosti.
Ale jakmile jsme na zahrade, tak je to pro nej misto, kde se porad neco deje, a nezalehne ani omylem. A uprimne mi to na te zahrade az tak nevadi, protoze mame alespon klidny vecer :)) A take to neni kazdy den.

PumaCZ
napsal(a):
Jo, delaji. Ale taky je pak často překvápko na ofiko RTG
z tehle snimku snimku se vazne pozna jen uplny prusvih. a ty predRTG se delaji hlavne proto, jestli se se psem bude dat pracovat nebo pujde z domu... a pruser jde z domu...nic dalsiho tam nezjistuji.
i z ne uplne perfektniho snimku si myslim, ze Ekr dost dobre pozna, co a jak.
ne, nemyslim si.
Pokud vam jde opravdu o to zjistit, jak na tom pes je - psa uspete a nechte nafotit kvalitne - od ortopeda. Jen ten si dokaze udelat takove snimky, aby z toho poznal, co je treba.
absolvovala jsem to ted nedavno se stenetem - rtg v sedaci - a ty snimky si prohlizeli dva ortopedi dva dny, aby neco neprehledli. To stene neslo ani vysetrit poradne - natoz nafotit bez prispani.
Jestli si to prejete udelat jen tak - pak jsou to vyhozene peníze.
ale uznavam, ze vase
napsal(a):
Jo, delaji. Ale taky je pak často překvápko na ofiko RTG
z tehle snimku snimku se vazne pozna jen uplny prusvih. a ty predRTG se delaji hlavne proto, jestli se se psem bude dat pracovat nebo pujde z domu... a pruser jde z domu...nic dalsiho tam nezjistuji.
i z ne uplne perfektniho snimku si myslim, ze Ekr dost dobre pozna, co a jak.
ne, nemyslim si.
Pokud vam jde opravdu o to zjistit, jak na tom pes je - psa uspete a nechte nafotit kvalitne - od ortopeda. Jen ten si dokaze udelat takove snimky, aby z toho poznal, co je treba.
absolvovala jsem to ted nedavno se stenetem - rtg v sedaci - a ty snimky si prohlizeli dva ortopedi dva dny, aby neco neprehledli. To stene neslo ani vysetrit poradne - natoz nafotit bez prispani.
Jestli si to prejete udelat jen tak - pak jsou to vyhozene peníze.
ale uznavam, ze vase
Ja si rikam, ze se ty dva RTG snimky v tech dvou a pul tisicich euro, co jsme dali za jeho zachranu pri te strevni invaginaci, stejne uplne ztrati :D
Spis to chci pro svuj klid, protoze ta nejistota je silena. Ale na druhou stranu ho zbytecne zase uspavat nechci. Uz mel narkozu 3x, z toho dvakrat několik hodin. To raději ta nejistota a zvýšená protiopatření :)
napsal(a):
U Musila jsem byla před cca mesicem. ( a je jinde uz - klinika Monada)
Trosku me prekvapilo, ze jednu sadu vysledku posilal na klub sam?
Nebyla jsem totiž nikde clenem - a zatím jsem to neplanovala. Tak jsem se teda prihlasila, no...
Pak teda si myslim, ze se na ty RTG chodi jindy nez ve veku, když se delaji ofiko snímky na uchovneni
U stenete vidim problem v pohybu -tak ten uz teda na RTG byl - ale to jsem sla ve 4 mesicich a pujde ještě v 6ti. na lokty. Před tim, nez se s nim zacne cokoliv delat.
A taky proto, ze kdyby tam byl problem -tak jen v tomhle veku se s tim ještě něco da udelat. Pozdeji uz ne.
Feny pro uchovneni jsem rentgenovala mnohem později. Jednu po tretim roce, druhou po 4.
Drive jsem to nepotrebovala a v tomhle veku a v plne zatezi to aspoň ukaze, jak na tom jsou opravdu.
Spesl polohovani a natahovani - jako ja si je držela sama a zadne extra natahovani se teda nekonalo. Beznemu smrtelnikovi se protse zadne hokus pokusy s vysledkama nedeji
No jo, když já bych to chtěla udělat co nejdřív kvůli tomu, že s fenou sportuji a chystám se s ní začít po roce už fakt pořádně makat. Tak bych ráda věděla, jak na tom je, abych se případně poradila, jak přizpůsobit tréninky, co s ní dělat, co nedělat, jak moc jí zatěžovat atd...

Nechut k dalsimu uspavani uplne chapu.
Ale jen upozornuji, ze vam takove vysetreni zadnou jistotu - neda.
neda ji totiz ani to poradne vysetreni - porad je to pes v rustu a muze to dopadnout dobre i spatne
v tom mem pripade - jela jsem na nej hlavne kvůli pripadne operaci. ze pokud by tam nasli něco - tak at se to resi co nejdříve, dokud to resit jeste jde a co nejmene invazivne.
a to proste letem-svetem nikdo nezjisti.

marcelaamax
napsal(a):
No jo, když já bych to chtěla udělat co nejdřív kvůli tomu, že s fenou sportuji a chystám se s ní začít po roce už fakt pořádně makat. Tak bych ráda věděla, jak na tom je, abych se případně poradila, jak přizpůsobit tréninky, co s ní dělat, co nedělat, jak moc jí zatěžovat atd...
A co budete delat jinak, když vyjde nulova nebo třeba trojkova???
napsal(a):
Nechut k dalsimu uspavani uplne chapu.
Ale jen upozornuji, ze vam takove vysetreni zadnou jistotu - neda.
neda ji totiz ani to poradne vysetreni - porad je to pes v rustu a muze to dopadnout dobre i spatne
v tom mem pripade - jela jsem na nej hlavne kvůli pripadne operaci. ze pokud by tam nasli něco - tak at se to resi co nejdříve, dokud to resit jeste jde a co nejmene invazivne.
a to proste letem-svetem nikdo nezjisti.
A jak vam to nakonec dopadlo? A o jake plemeno se jedna? :)

marcelaamax
napsal(a):
No tak pokud nulová, tak s ní budu prostě trénovat na plno, pokud trojková tak se poradím s vetem a s trenérem, co a jak, co omezit, co vynechat úplně.
kdyz DKK se "leci" postupnym nasvalenim.
ramena a lokty - prusvihove - poznate. a nevyleci se to samo - bez operace.
a postupne zatezovani, normalni trenink, dobre krmeni, rozcvicovani - strecink pred a po, pripadna rehabka - tohle vsechno je norma, na to nepotrebuju 3 rtg, to delam i s nulkovym psem
co se tyka bull sportu - nektere doscipliny jsou nebezpecne i pro zdrava zvirata. zraneni jsou tam dost casta, ne ?
Jako normálně cvičit budeme tak jak jako tak, stejně tak procházky, plavání a nějaké to normální blbnutí. Ale jde mi hlavně o bull sporty, což je pro psa fakt zátěž. Řešila jsem to s trenérem a spoustou lidí, které ty sporty dělají a všichni mi doporučili udělat ty RTG co nejdříve a pak tomu přizpůsobit tréninky - některé disciplíny při špatných kloubech vynechávají úplně, jiné se nedělají tak často atd.... V tomhle tomu trenérovi plně důvěřuji.

PumaCZ
napsal(a):
A jak vam to nakonec dopadlo? A o jake plemeno se jedna? :)
vlastne nijak. musim cekat jak doroste.
chodi strasne, ale na rtg nic k reseni není, není tam ani zadny prusvih.
vse odpovida veku a rychlemu rustu.
4mesicni cane corso to je.
co se tyka bull sportu - nektere doscipliny jsou nebezpecne i pro zdrava zvirata. zraneni jsou tam dost casta, ne ?
Které disciplíny máte na mysli? A co se zranění týče - zase tolik zkušeností se zraněným psem z bull sportů nemám (osobní jen jednu - kdy si mi pes při track millu sedřel ty "horní" polštářky - ale to byla moje blbost, od té doby packy "omotávám" a je klid), mnohem více zraněných psů znám z coursingu, to je prostě riziko toho sportu.

marcelaamax
napsal(a):
Jako normálně cvičit budeme tak jak jako tak, stejně tak procházky, plavání a nějaké to normální blbnutí. Ale jde mi hlavně o bull sporty, což je pro psa fakt zátěž. Řešila jsem to s trenérem a spoustou lidí, které ty sporty dělají a všichni mi doporučili udělat ty RTG co nejdříve a pak tomu přizpůsobit tréninky - některé disciplíny při špatných kloubech vynechávají úplně, jiné se nedělají tak často atd.... V tomhle tomu trenérovi plně důvěřuji.
njn. co jsem se zase ja bavila s lidma od bullu - a pes se jim při tehle sportech zranil - tak tam
rtg k uchovneni na to nemelo zadny vliv
a tem rizikovym cinnostem se pak s dalsim psem vyhybali - zase bez ohledu na vysledky rtg.
pro me to jsou rizikove sporty na hrane moznosti tech psu. a to, ze se "co nejdrive " udelaji rtg na tom vazne nic nezmeni.
a tim nechci psat, ze nemate jit na rtg...
napsal(a):
vlastne nijak. musim cekat jak doroste.
chodi strasne, ale na rtg nic k reseni není, není tam ani zadny prusvih.
vse odpovida veku a rychlemu rustu.
4mesicni cane corso to je.
To vam nezavidim. Hachimu porad visim ocima na nohach a rikam si, jak strasne ty svy haxny vytaci, ze to musi byt alespon 3/3 :/
Tak jasně, že na zranění to žádný vliv mít nebude. Je to samozřejmě riziko a je na každém, jestli to podstoupí nebo ne . Ale o tom jsem nemluvila, já mluvila jen o tom, že v případě špatných výsledků si prostě nechám sestavit jiný tréninkový plán a poradím se, co dělat nebo nedělat. Toť vše .
Jinak je to trochu smutné, ale my bychom k uchovnění ani RTG nepotřebovali, stačí nám dvě výstavy - jedna národní nebo mezinárodní, druhá klubovka - se známkou VD, genetický profil DNA a to je vše.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.150.15
napsal(a):
Nechávám vždy rentgenovat právě mezi 7-8 měsícem a to hlavně kvůli loktům. Špatný loket už se v tomto věku pozná a čím dřív se to operuje tím má pes větší šanci na normální pohyb v budoucnu. Pokud má pes DLK, tak v jednom roce věku už tam mívá dost artrózu a s tou se už nic neudělá.
A dovolím si nesouhlasit - pokud by klouby u mladého psa vypadaly, jak píšete - katastrofálně, tak fakt špatný budou i v dospělosti.
I kyčle se dají operovat - trojitou osteo..cosi (nevzpomenu si) pánve. A pokud se DKK zachytí opravdu v mladém věku (tak do pátého měsíce), tak se dá i těžká dysplasie upravit operací (na odborný název si taky nevzpomenu), ale jedná se v podstatě o přetnutí pánevní spony. Pánev dostane jiný tvar a kyčelní hlavice, které by jinak vypadávaly, nebo "vachtlaly" jakoby více skloněná pánev pohltí. Uměle se vlastně vytvoří podmínky pro to, aby hlavice krásně zapadaly do jamek.
Měla jsem takto odoperovanou jednu fenu, která by normálně byla čtyřková a udělaly se jí krásný nuly, na kterých chodí už devět let.
Ještě k loktům - všechny problěmy loktů nejdou poznat jen rentgenem. A to ani když se fotí v různých pozicích. Jsou vady, které lze odhalit pouze na CT.
A pokud chce mít někdo opravdu jistotu, jak na tom jeho pes je, anebo chce být opravdu poctivý chovatel a chovat pouze na zdravých jedincích, tak jděte do zátěžových rentgenů. Jedná se v podstatě o PennHIP rentgeny, které vymysleli Amíci a skutečně je to jediný způsob vyšetření mladých psů, který vám řekne pravdu. Je velká škoda, že chovatelské kluby se o toto vůbec nezajímají.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.150.15
PumaCZ
napsal(a):
To vam nezavidim. Hachimu porad visim ocima na nohach a rikam si, jak strasne ty svy haxny vytaci, ze to musi byt alespon 3/3 :/
PumaCZ - nepropadejte panice! DKK skutečně nejde okem poznat. Zvlášť u psa mladého. Jsou psi, kteří chodí strašně a jsou "čistí" a naopak.

PumaCZ
napsal(a):
si teda myslim, ze jsme na tom tak nejak podobne - ani jedna nevime nic
podle pohybu a postaveni koncetin rozhodne nic poznat nejde.
a jinak - ani trojkova dysplazka není konec světa. jsou horsi postizeni pohybového aparatu

marcelaamax
napsal(a):
Tak jasně, že na zranění to žádný vliv mít nebude. Je to samozřejmě riziko a je na každém, jestli to podstoupí nebo ne . Ale o tom jsem nemluvila, já mluvila jen o tom, že v případě špatných výsledků si prostě nechám sestavit jiný tréninkový plán a poradím se, co dělat nebo nedělat. Toť vše .
Jinak je to trochu smutné, ale my bychom k uchovnění ani RTG nepotřebovali, stačí nám dvě výstavy - jedna národní nebo mezinárodní, druhá klubovka - se známkou VD, genetický profil DNA a to je vše.
v případě špatných výsledků si prostě nechám sestavit jiný tréninkový plán a poradím se, co dělat nebo neděla
asi uz OT. Ale kolik lidi nechava po case psy znovu rentgenovat?
nebo jak se zjistuje, ze ten jiny treninkovy plan je OK?

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Nechávám vždy rentgenovat právě mezi 7-8 měsícem a to hlavně kvůli loktům. Špatný loket už se v tomto věku pozná a čím dřív se to operuje tím má pes větší šanci na normální pohyb v budoucnu. Pokud má pes DLK, tak v jednom roce věku už tam mívá dost artrózu a s tou se už nic neudělá.
A dovolím si nesouhlasit - pokud by klouby u mladého psa vypadaly, jak píšete - katastrofálně, tak fakt špatný budou i v dospělosti.
I kyčle se dají operovat - trojitou osteo..cosi (nevzpomenu si) pánve. A pokud se DKK zachytí opravdu v mladém věku (tak do pátého měsíce), tak se dá i těžká dysplasie upravit operací (na odborný název si taky nevzpomenu), ale jedná se v podstatě o přetnutí pánevní spony. Pánev dostane jiný tvar a kyčelní hlavice, které by jinak vypadávaly, nebo "vachtlaly" jakoby více skloněná pánev pohltí. Uměle se vlastně vytvoří podmínky pro to, aby hlavice krásně zapadaly do jamek.
Měla jsem takto odoperovanou jednu fenu, která by normálně byla čtyřková a udělaly se jí krásný nuly, na kterých chodí už devět let.
Ještě k loktům - všechny problěmy loktů nejdou poznat jen rentgenem. A to ani když se fotí v různých pozicích. Jsou vady, které lze odhalit pouze na CT.
A pokud chce mít někdo opravdu jistotu, jak na tom jeho pes je, anebo chce být opravdu poctivý chovatel a chovat pouze na zdravých jedincích, tak jděte do zátěžových rentgenů. Jedná se v podstatě o PennHIP rentgeny, které vymysleli Amíci a skutečně je to jediný způsob vyšetření mladých psů, který vám řekne pravdu. Je velká škoda, že chovatelské kluby se o toto vůbec nezajímají.
Je velká škoda, že chovatelské kluby se o toto vůbec nezajímají
Ale tak zase je treba stat nohama na zemi.
CT vysetreni nebo PennHIP je zatim v uplne jine cenove relaci na to, aby se delalo plosne.
I jen to povinne RTG loktu -kde dedicnost je uplne nekde jinde nez DKK prosadit v chovu je u nekterych plemen temer nemozne.
a to uz nemluvim o tom, ze by se melo zacit povinnou DNA vsude
PumaCZ
napsal(a):
Všem mým psům, kterým se dělalo rtg kyčlí, se dělalo bez narkozy. Jde to, ale pes vám musí věřit, je to pro něj nepříjemné. Dělalo se to osmi psům plemene husky a posílalo se to k ofiko posouzení. Jen teda, pokud to chcete zkusit tak bez narkozy, tak už si trénujte, aby pes vydržel v leže na zádech a natahujte mu nohy do zadu. To vše během mazlení a při hlazení.
Huskyjanina
napsal(a):
Všem mým psům, kterým se dělalo rtg kyčlí, se dělalo bez narkozy. Jde to, ale pes vám musí věřit, je to pro něj nepříjemné. Dělalo se to osmi psům plemene husky a posílalo se to k ofiko posouzení. Jen teda, pokud to chcete zkusit tak bez narkozy, tak už si trénujte, aby pes vydržel v leže na zádech a natahujte mu nohy do zadu. To vše během mazlení a při hlazení.
Mockrat dekuji za tip, trenovat me na tohle vazne nenapadlo, ale je to vice nez logicke :) Diky!
PumaCZ
napsal(a):
Mockrat dekuji za tip, trenovat me na tohle vazne nenapadlo, ale je to vice nez logicke :) Diky!
Ono, když zatlačíte vleže na koleno, tak pes sám nohu dozadu natáhne. Tím začínám, pak přejedu až dozadu po noze a chytnu jí u tlapky, chvilku držím a pak pustim a dál hladím. Pak postupně chytám obě a nohy se natáhnou až dozadu, dolů k podložce a trošku zkroutí dovnitř. To vám řekne až vet, ale právě je dobrý to se psem trénovat i když ne do tak krajní pozice. Všechno během mazlení, pes se nesmí do ničeho nutit.
napsal(a):
v případě špatných výsledků si prostě nechám sestavit jiný tréninkový plán a poradím se, co dělat nebo neděla
asi uz OT. Ale kolik lidi nechava po case psy znovu rentgenovat?
nebo jak se zjistuje, ze ten jiny treninkovy plan je OK?
Tak lidi které já znám a mají psy se špatnými klouby a přesto trénují - tak opravdu nechávají psy znovu rentgenovat. Ale ten plán je prostě sestavený tak, aby nezatěžoval ten "špatný" kloub. A prostě netrénují naplno.
Huskyjanina
napsal(a):
Ono, když zatlačíte vleže na koleno, tak pes sám nohu dozadu natáhne. Tím začínám, pak přejedu až dozadu po noze a chytnu jí u tlapky, chvilku držím a pak pustim a dál hladím. Pak postupně chytám obě a nohy se natáhnou až dozadu, dolů k podložce a trošku zkroutí dovnitř. To vám řekne až vet, ale právě je dobrý to se psem trénovat i když ne do tak krajní pozice. Všechno během mazlení, pes se nesmí do ničeho nutit.
Ja jen doufam, ze mi pes neurafne pulku obliceje, az se to s nim budu snazit praktikovat :D
PumaCZ
napsal(a):
Spatne jste me pochopila :)
Jdeme na kontrolni RTG abdomenu a vysetreni krve. Samozrejme bez narkozy. Takze kdyz uz se bude rentgenovat, poprosim, zda bychom se nemohli pokusit i o RTG kycli a loktu. Prispavat se nebude, takze mam obavu z toho, ze se bude dost vzpirat a branit, proto necekam, ze by se snimky podarily. Ale zkusit to muzeme.
Take pozadam o rozbor pomeru Ca : P.
Je mu sice jen sedm mesicu, ale mam strach, abych jeho stav nezhorsila tim, ze jsme s nim hodne aktivni, jelikoz je to opravdu hyperaktivni strela.
Dnes jsem se od rana do vecera ucila na zahrade a opravdu od rana do vecera jen hazela hracky a pretahovala se s nim, nezalehnul ani na minutu. Kdyz jsem se mu nevenovala, hledal si zabavu sam - pobihal sem a tam, nosil klacky, tuhle zacal ozirat tresen, tamhle bednu s fukarem, bezel zkontrolovat jednoho souseda plejiciho zahonek, pak rychle na predni cast zahrady zkontrolovat druheho cisticiho auto, panicka do sklepa, a pak zase zpatky hazet panicce oslizle hracky obalene hlinou na ucebnici z knihovny za 10 tisic :D
Pred cca hodinou jsem zalezla domu kvuli svetlu a pes do ted behal z prvniho patra po schodech do sklepa, kde neco kutil pritel, a zase zpatky. Az ted si za cely den lehnul :)
Pumo, nezlob se a mě, ale nějak nechápu,proč se psem,u kterého se tak hystericky bojíš,že má nohy v hajzlu, praktikuješ tři asi tak z pěti věcí, u kterých je dokázané, že dysplazii způsobují - tj. nesmyslné opakované aportování, přetahování,kdy se pes zapírá o zem, lítání ze schodů a do schodů. Ještě kdyby lítal po plovoucí podlaze a měl nadváhu a má všechny rizikové faktory vzniku dysplazie kromě genetických po kopě. Já sama mlaďochy taky nijak nešetřím, jsou v zátěži,ale rozumně, aby se mohl rozvíjet pohybový systém, aby nasvalovali, ale pořád s mírou. Sem tam aportíček, ale žádné divoké házení míčků. I proto začínám cvičit jako opravdu cvičit až okolo roku
A jinak psa neunavíš fyzicky,jen psychicky. Fyzickou zátěží mu jen navyšuješ kondičku,takže potřebuje víc a víc. A to není cílem
janaa
napsal(a):
Pumo, nezlob se a mě, ale nějak nechápu,proč se psem,u kterého se tak hystericky bojíš,že má nohy v hajzlu, praktikuješ tři asi tak z pěti věcí, u kterých je dokázané, že dysplazii způsobují - tj. nesmyslné opakované aportování, přetahování,kdy se pes zapírá o zem, lítání ze schodů a do schodů. Ještě kdyby lítal po plovoucí podlaze a měl nadváhu a má všechny rizikové faktory vzniku dysplazie kromě genetických po kopě. Já sama mlaďochy taky nijak nešetřím, jsou v zátěži,ale rozumně, aby se mohl rozvíjet pohybový systém, aby nasvalovali, ale pořád s mírou. Sem tam aportíček, ale žádné divoké házení míčků. I proto začínám cvičit jako opravdu cvičit až okolo roku
A jinak psa neunavíš fyzicky,jen psychicky. Fyzickou zátěží mu jen navyšuješ kondičku,takže potřebuje víc a víc. A to není cílem
Ono to s rim aportovanim take neni tak horke, jak se to asi zda. Ano, pres den mu vzdy parkrat neco hodim, hlavne na louce na delsi vzdalenost. A ano, pretahujeme se, ale take to neni zadna divocina.
S temi schody toho moc nenadelam. Bud by musel byt zavreny na zahrade nebo v patre. Ani jedno se mu samozrejme nelibi, protoze chce byt vsude s nami. Navic mi bylo nekolika lidmi potvrzeno, ze schody az takove zlo neni. Nahoru by to melo byt uplne v pohode, dolu, pokud jde pomalu, tak to take neni tak zle.
Do jeho skoro peti mesicu jsme ho ze a do schodu nosili, jenze kdyz clovek bydli v baraku a chodi sem a tam, tak to proste uz nelze.
A uprimne, o pretahovani a aportovani jsem jako o rizikovych faktorech nikdy neslysela ani necetla.
A jeste k tomu unaveni psychicky. Rada vam naseho psa pujcim a poucim se, jak ho udolat psychicky na vice nez hodinu, protoze ani trenovani stop ho nezmohlo :) On proste potrebuje porad neco delat. Zklidni se nudou jen v pripade, ze ho zavru samotneho na predni cast zahrady a sama jsem v patre, coz mi zase neprijde ok.
No k tomu unavení psychicky - taky si nemyslím, že každému psovi stačí unavit prostě psychicky. Mám dva hyperaktivy a potřebují i pohyb, bez pohybu by se zbláznili a to už jako štěňata.
Pumo - jen bych možná opravdu začala pracovat na tom, aby se Hachi naučil doma odpočívat. Hoodně mi připomíná Coopra - taky potřeboval pořád něco dělat, nicméně postupně jsem ho naučila, že doma se prostě odpočívá a veškerá aktivita začíná když já řeknu. A nyní nemají ani jeden ze psů problém se celé dopoledne válet na gauči a ven jít něco dělat až odpoledne. A ono to ani není nějaké "omezování", ale i pes potřebuje odpočívat a mít nějaký režim.
Edit.:
Zklidni se nudou jen v pripade, ze ho zavru samotneho na predni cast zahrady a sama jsem v patre, coz mi zase neprijde ok.
proč by to nebylo ok? :-) Když to není na půl dne.
marcelaamax
napsal(a):
No k tomu unavení psychicky - taky si nemyslím, že každému psovi stačí unavit prostě psychicky. Mám dva hyperaktivy a potřebují i pohyb, bez pohybu by se zbláznili a to už jako štěňata.
Pumo - jen bych možná opravdu začala pracovat na tom, aby se Hachi naučil doma odpočívat. Hoodně mi připomíná Coopra - taky potřeboval pořád něco dělat, nicméně postupně jsem ho naučila, že doma se prostě odpočívá a veškerá aktivita začíná když já řeknu. A nyní nemají ani jeden ze psů problém se celé dopoledne válet na gauči a ven jít něco dělat až odpoledne. A ono to ani není nějaké "omezování", ale i pes potřebuje odpočívat a mít nějaký režim.
Edit.:
Zklidni se nudou jen v pripade, ze ho zavru samotneho na predni cast zahrady a sama jsem v patre, coz mi zase neprijde ok.
proč by to nebylo ok? :-) Když to není na půl dne.
Uvnitr uz se docela uci, ze ma pres den i spat. Vazne v tomhle dela pokroky. Ale jakmile jsem s nim na zahrade, tak ma potrebu porad neco delat. Proste neexistuje, aby si na chvilku lehnul a spal. Ale byt kvuli tomu cely den zavreny uvnitr take neni reseni.
A s tou zahradou mi to proste neprijde spravne. Mam pocit, ze ho tim “odstrkuji”. Navic kdyz jsem vzadu na zahrade ci nas vidi chodit v prizemi, tak zacne vetsinou rvat, coz take neni ok.
Edit: ted si ho nevsimam, tak zacal “zahradnicit” :D
Urcite by fungovalo dat mu nejakou kost nebo proste neco na kousani, ale to ma zase zakazane od veta kvuli strevum..

ten pes potřebuje rezim naucit a jo, da se to i na zahrade….
ale kousat taky potřebuje.
morkovou kost -taky nemůže? nechat mu sezrat jen vnitrek.
co kong hracky?
u nas jedou ted ve velkem mrazene plnene kosti a hracky. naplnim masem, zamrazim a rozdavam.
PumaCZ
napsal(a):
Uvnitr uz se docela uci, ze ma pres den i spat. Vazne v tomhle dela pokroky. Ale jakmile jsem s nim na zahrade, tak ma potrebu porad neco delat. Proste neexistuje, aby si na chvilku lehnul a spal. Ale byt kvuli tomu cely den zavreny uvnitr take neni reseni.
A s tou zahradou mi to proste neprijde spravne. Mam pocit, ze ho tim “odstrkuji”. Navic kdyz jsem vzadu na zahrade ci nas vidi chodit v prizemi, tak zacne vetsinou rvat, coz take neni ok.
Urcite by fungovalo dat mu nejakou kost nebo proste neco na kousani, ale to ma zase zakazane od veta kvuli strevum..
Proč byste ho měla odstrkovat? pokud ho naučíte, že nebude pořád po jeho, a odstřihnete ho postupně od té pupeční šňůry, tak uvidíte, že uleví vám i jemu - teď možná máte čas skákat okolo něj jako šaman, ale pes tady bude 10 a více let, a v momentě, kdy nastoupíte do práce, nebo budete mít i jiné povinnosti než psa, tak najednou zjistíte (a bohužel i všichni okolo - hlavně sousedi), že jste to v jeho mládí moc nevychytali. To už ale bude pozdě
Jinak zrovna takového Hachiho mám teď doma na výcvik - pes má 3 roky, vypadá jak z Dachau, protože od rána do večera lítá stereotypně okolo plotu, nebo ho vezmou ke koním (kde jim pokaždé uteče za zvěří, nebo pobije sousedům slepice), majitelé o něm tvrdí, že je hyperaktivní a nezvladatelný …, což mě u exteriérového ovčáka celkem pobavilo.
Realita je taková, že mu stačilo změnit režim, dát smysluplnou práci, a pes je najednou úplně fajnový - už se nesnaží prosazovat se, nemá hysterické záchvaty, když ho omezím v jeho blbých nápadech, a dokonce přestal mít i průjmy, což bylo předtím pořád. A to jsem mu dokonce radikálně změnila krmení - z Eminentu na maso, přestože tvrdili, že maso nesnese
první týden měl hodně velký divení, ale teď mu to přistřihnutí křidélek náramně svědčí
Urcite neni porad po jeho, naopak, psovi se v nicem neustupuje :)
Doma i byva sam - bud na te predni casti zahrady, nebo v patre v ohradce, aby nemohl neco sezrat. A je v klidu. Kdyz je v patre a slysi nas, tak obcas blafne, ale na to vubec nereagujeme.
Rezim se snazime nastolit a docela bych rekla, ze uz se dari. Jen zahrada je pro nej misto, kde se porad neco deje :)
PumaCZ
napsal(a):
Teda,ten sa riadne vytahuje!😉
PumaCZ
napsal(a):
Urcite neni porad po jeho, naopak, psovi se v nicem neustupuje :)
Doma i byva sam - bud na te predni casti zahrady, nebo v patre v ohradce, aby nemohl neco sezrat. A je v klidu. Kdyz je v patre a slysi nas, tak obcas blafne, ale na to vubec nereagujeme.
Rezim se snazime nastolit a docela bych rekla, ze uz se dari. Jen zahrada je pro nej misto, kde se porad neco deje :)
Měla jsem to fakt s Cooprem dost podobně - když jsem s ním ještě bydlela jinde, tak byl prostě doma a když se šlo na zahradu, tak hrát si, cvičit, nebo blbnout. Taky byl naučený, že se na zahradě pořád něco děje a když už jsme tam šli, tak pořád očekával nějakou činnost. Neuměl tam být v klidu a normálně odpočívat (kromě kotce),a i když nějak extrémně neotravoval, tak za mnou pořád chodil a čekal, co bude. Doma už odpočíval a byl v klidu, ale na té zahradě ne. A mě to tenkrát nevadilo, protože jsme tam fakt chodili jen cvičit a hrát si. Jenže pak jsme se přestěhovali a já chtěla, aby na té naší zahradě odpočíval, a já si tam v klidu mohla dělat, co je potřeba. Musela jsem ho to naučit. Jelo se na cvičák, šlo se na procházku nebo tak něco a když jsme se vrátili tak dostal třeba kost, něco sušeného, nebo naplněného konga - s tím si někde lehnul a žužlal si. Já si mezitím dělala na zahradě co bylo třeba. Když dožral, nebo všechno vydoloval z konga, tak za mnou zase třeba chodil a chtěl něco dělat - ale ignorovala jsem ho, případně ho poslala na místo. Základ byl ten, aby byl fakt utahanej a nejdřív vydržel na té zahradě v klidu chvíli, pak postupně déle a déle. Teď už s tím nemá problém a nevyžaduje pořád nějakou činnost, už ten režim pochopil. Když jsme na zahradě tak si třeba chvíli blbnou s fenou a pak už si oba lehnou a jen pozorují. Jo občas se jdou podívat k plotu, zkontrolovat mě, ale už vědí, že se jim nebudu věnovat a nebudeme nic dělat.
Další "problém" nastal, když jsme si postupně na zahradě vybudovali pár "překážek" na bull sporty a trénovali tam. To začalo všechno zase nanovo - jakmile jsem vypustila psy na zahradu, tak byli jak urvaný ze řetězu, lítali od překážky k překážce, blafali a chtěli trénovat. Nakonec jsme to vyřešili tak (ale i z jiných důvodů), že jsme rozdělili zahradu. Vzadu na zahradě jsou překážky a tam trénujeme, hrajeme si, blbneme a předek zůstal jako to "odpočinkové místo", kde se prostě nic neděje.
A musím opravdu říct, že od té doby, co Cooper ten režim pochopil, tak je celkově takový "lepší", klidnější, soustředěnější - nebo jak to říct. Myslím, že mu to fakt prospělo. A co si budeme povídat - nám taky.
No a od zítra budeme nastupovat zase na jiný režim - od prosince do teď jsem totiž byla doma a od zítra zase nastupuji do práce - na tři směny, takže zase všechno trochu jinak, věřím, že Cooper s tím problém mít nebude (ten už ten režim zná). A uvidím jak Ejbí, protože vlastně od té doby co ji máme, tak já jsem byla doma. Ale učila jsem postupně na samotu a na to je teda zlatá - nic neničí, neštěká, prostě spí, takže to snad bude v klidu.
Pumo na to aportování a přetahování jsem psala v reakci na to,že jsi psala,že celý den pes lítal za aportem nebo tak nějak a jasně,že se musí pes unavit i fyzicky,ale to i bych podtrhla. PSychicky se pes unaví vždycky rychleji. Znám xx lidí,co si pořídili lovečáky,většinou dnes tak módní maďary a výmary, psi šílení,tak s nima začali jezdit na kole,aby psa unavili. Každý asi tuší,jak to dopadlo, psovi hezky začali navyšovat kondici,takže jestli ze začátku stačilo x kilometrů,tak po pár měsících to bylo xxx,aby aspoň na hoďku vypnul. Tak to prostě je. A psa ve fyzické kondici opravdu fyzicky vyčerpat,to je v lidských silách skoro nemožný. Vidím to na našich v lovecké sezóně, často se stane, že jedou pět šest celodenních honů v týdnu, takže od rána do pozdního odpoledne, třicet čtyřicet kilometrů,nanošeno xx kilo zvěře a fyzicky unavení fakt nejsou. A ad aportování - tam je nebezpečné na dysplazii loktů, ocd ramen to dobržďování u aportu, mnohdy psovi i ujedou nohy atd. Opravdu je to rizikový faktor a velký
Jo tak jasně, že psychicky se pes unaví rychleji. Ale ono to vyznělo tak, jakože psa stačí unavit jen a pouze psychicky a pohyb vlastně nepotřebuje, ale myšleno to tak zřejmě nebylo .
Jinak s tím nárůstem kondice - vždycky po zimě hned jak se trochu oteplí začnu trénovat a zvyšovat kondici - nejdřív koloběžka, udička běh, pak se přidá kondiční plavání. A je to na psovi samozřejmě znát, že ta fyzička roste. Ale má najetý ten režim a jakmile se přijde domů tak je klid. Taky nemůžeme na kolobce jezdit denně a musí mít někdy pauzu - takže někdy jen cvičíme (psychická únava) a jdeme třeba na krátkou procházku. Ale někdy třeba ani necvičíme, ani netrénujeme a pes je proste v klidu, protože už tak nějak dospě a je zvyklý na určitý režim .
Ale pravda je, že kdybych ho chtěla fyzicky unavit jakože úplně do mrtě, tak to prostě nedám .
A jinak co se aportování týče - tak tam jsem teda taky netušila, že je to nebezpečné z hlediska kloubů :-/ .
marcelaamax
napsal(a):
Jo tak jasně, že psychicky se pes unaví rychleji. Ale ono to vyznělo tak, jakože psa stačí unavit jen a pouze psychicky a pohyb vlastně nepotřebuje, ale myšleno to tak zřejmě nebylo .
Jinak s tím nárůstem kondice - vždycky po zimě hned jak se trochu oteplí začnu trénovat a zvyšovat kondici - nejdřív koloběžka, udička běh, pak se přidá kondiční plavání. A je to na psovi samozřejmě znát, že ta fyzička roste. Ale má najetý ten režim a jakmile se přijde domů tak je klid. Taky nemůžeme na kolobce jezdit denně a musí mít někdy pauzu - takže někdy jen cvičíme (psychická únava) a jdeme třeba na krátkou procházku. Ale někdy třeba ani necvičíme, ani netrénujeme a pes je proste v klidu, protože už tak nějak dospě a je zvyklý na určitý režim .
Ale pravda je, že kdybych ho chtěla fyzicky unavit jakože úplně do mrtě, tak to prostě nedám .
A jinak co se aportování týče - tak tam jsem teda taky netušila, že je to nebezpečné z hlediska kloubů :-/ .
{iA jinak co se aportování týče - tak tam jsem teda taky netušila, že je to nebezpečné z hlediska kloubů :-/ . }
tak pokud je pes lama, co si tam jen tak nějak dohopsá, tak to nebezpečné není, ale rychlý chtivý pes se u toho dokáže fakt klidně zmrzačit, vyrazit si zuby, zlomit nohu apod. Já třeba většině svých psů ani míček hodit nemůžu

Hazim do snehu a do vysoke travy hlavne.
Presne - lokty, ramena, kolena- clovek jen trpy, vzdycky kdyz vidi ty drzkopady z plne rychlosti pri zvedani micku treba na posekanem hristi.
No, že by byl zrovna třeba můj pes lama, co se tam tak nějak dohospá se říct nedá, ale on ten balonek (nebo teď docela často spíš puller - dohoní ještě když se koulí po zemi) většinou chytí za letu ve vzduchu, takže hubou nikde "neryje" . Většinou, čímž neříkám, že se to nestane nikdy. A fena na tohle není až takový magor, ta si pro to doběhne spíš tak nějak v klidu. A co se týče těch držkopádů - tak to mi přijde nejhorší brzdění v cíli na coursingu - tam když ty psy pozoruji, tak brzdím pomyslně za ně . A kolikrát tam ty pády fakt nejsou hezký. A pamatuji si jednoho piťáka, který v MB na oválu napálil za jeden běh dvakrát do zábradlí, to jsem se teda fakt lekla .
marcelaamax
napsal(a):
No, že by byl zrovna třeba můj pes lama, co se tam tak nějak dohospá se říct nedá, ale on ten balonek (nebo teď docela často spíš puller - dohoní ještě když se koulí po zemi) většinou chytí za letu ve vzduchu, takže hubou nikde "neryje" . Většinou, čímž neříkám, že se to nestane nikdy. A fena na tohle není až takový magor, ta si pro to doběhne spíš tak nějak v klidu. A co se týče těch držkopádů - tak to mi přijde nejhorší brzdění v cíli na coursingu - tam když ty psy pozoruji, tak brzdím pomyslně za ně . A kolikrát tam ty pády fakt nejsou hezký. A pamatuji si jednoho piťáka, který v MB na oválu napálil za jeden běh dvakrát do zábradlí, to jsem se teda fakt lekla .
Jenomže ti NO, BO apod. mají trochu jinde těžiště než podsaditý a pevný bull.
Inspektor Pišišvor: Když jsou to takoví kořistníci, tak by jistě ocenili springpole a flirtpole. To jsou nástroje běžně používané pro kondiční přípravu, rozvoj kořistnického pudu a rozvoj obratnosti u terrierů.
Většina lidí má udičku velmi mizernou (z násady od koštěte) a používají ji částečně i jako springpole. Správná udička má ale mít lehkost, pružnost a délku (třeba 3m). Slouží jen pro flirt a střapec (který může být volně upnut) nepřesahuje velikost krysy. https://www.youtube.com/watch?v=Q4jTYMfQbXE
Springpole je závěs s pružnou sekcí na jehož konci je pohodlný (většinou kožený, či hardový) zákus. Věší se do výšky pro doskok a správně nastavený, pruží tak, aby pes po zákusu, dopružil tak akorát zadními nohami na zem. https://www.youtube.com/watch?v=BHf2qOoFmak
vetřelec
napsal(a):
Inspektor Pišišvor: Když jsou to takoví kořistníci, tak by jistě ocenili springpole a flirtpole. To jsou nástroje běžně používané pro kondiční přípravu, rozvoj kořistnického pudu a rozvoj obratnosti u terrierů.
Většina lidí má udičku velmi mizernou (z násady od koštěte) a používají ji částečně i jako springpole. Správná udička má ale mít lehkost, pružnost a délku (třeba 3m). Slouží jen pro flirt a střapec (který může být volně upnut) nepřesahuje velikost krysy. https://www.youtube.com/watch?v=Q4jTYMfQbXE
Springpole je závěs s pružnou sekcí na jehož konci je pohodlný (většinou kožený, či hardový) zákus. Věší se do výšky pro doskok a správně nastavený, pruží tak, aby pes po zákusu, dopružil tak akorát zadními nohami na zem. https://www.youtube.com/watch?v=BHf2qOoFmak
Tohle děláme jen u malinkatých štěňátek, ale u staršího psa v tom nevidím žádný smysl - my od těch psů potřebujeme, aby dělali úplně jinou práci, a míček/pešek je pro ně jen odměna za správně splněný úkol. To, že budou tupě běhat za věcí na špagátku nebo skákat po věci na stromě jim nic nedá, ani je nic nenaučí.
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Tohle děláme jen u malinkatých štěňátek, ale u staršího psa v tom nevidím žádný smysl - my od těch psů potřebujeme, aby dělali úplně jinou práci, a míček/pešek je pro ně jen odměna za správně splněný úkol. To, že budou tupě běhat za věcí na špagátku nebo skákat po věci na stromě jim nic nedá, ani je nic nenaučí.
Jinak ale nic proti krvežíznivým šelmám nemáte?! Jsou to chytrá zvířata..

Inspektor Pišišvor
napsal(a):
a když uz, staci na to lonzovaci bic
vetřelec
napsal(a):
Pešek za odměnu, co to má znamenat! Práce je nebaví?! Není vrozená, roboti to jsou..
Práce je baví, a vlohy mají vrozené, ale někdo je tu konkrétní práci, na kterou budou používaní musí naučit - to není to, že vypustím psa, a pak mu z držky vypáčím kořist (popř. ho i s ní za týden vykutají hasiči ze skal ... )
vetřelec
napsal(a):
Není to v žádném ohledu špatné..
ale je
Ještě se dá akceptovat jakž takž přírodní a to z hlediska psa i lišky...má šanci zdrhnout a doufat, že ji "mislivec" netrefí (schválně s měkkým, páč většina zelených mužiků nemá se slovem myslet nic společného )
Norování v um. noře je ohleduplné pouze ke psům. A bezkontakní je vcelku o ničem. Kontaktní je zase humus pro "cvičnou" lišku
V praxi je norník davič i dolehač na ho.no.
Odjakživa byli nejcennější vyhaněči
lupus4: Odjakživa nejcennější byla odvážná zvířata. V odvaze nemají bojovní terrieři konkurenci, ani mezi příbuznými vyhaněči, ani jinde v kynologickém světě. To proto, že bojovní psi jsou k odvaze přímo šlechtěni takovými selekčními mechanismy, jež prohlubují bojovnost až za hranice vitálních funkcí.
vetřelec
napsal(a):
lupus4: Odjakživa nejcennější byla odvážná zvířata. V odvaze nemají bojovní terrieři konkurenci, ani mezi příbuznými vyhaněči, ani jinde v kynologickém světě. To proto, že bojovní psi jsou k odvaze přímo šlechtěni takovými selekčními mechanismy, jež prohlubují bojovnost až za hranice vitálních funkcí.
Vás téma zvířecích zápasů hodně vzrušuje, že?!
vetřelec
napsal(a):
Já hovořím o odvaze, kterou si v souvislosti s Vašimi psy taky ráda berete do úst. Měla byste raději více šlechtit a méně kecat..
Mno zrovna u norníků např. jagů mě sebezničující "agrese" , které říkáte odvaha přide kontraproduktivní
Za to ale mě imponuje rozvaha a inteligence např. u jezevčíků
lupus4
napsal(a):
Mno zrovna u norníků např. jagů mě sebezničující "agrese" , které říkáte odvaha přide kontraproduktivní
Za to ale mě imponuje rozvaha a inteligence např. u jezevčíků
To není správný závěr lupusi. Já totiž skutečně mluvím o odvaze, které Vy nesprávně říkáte sebezničující "agrese". Jedná se o bojovnou odvahu o paralelní vlastnost ke strachu a pudu sebezáchovy, jež nejsou potlačeny.

vetřelec
napsal(a):
To není správný závěr lupusi. Já totiž skutečně mluvím o odvaze, které Vy nesprávně říkáte sebezničující "agrese". Jedná se o bojovnou odvahu o paralelní vlastnost ke strachu a pudu sebezáchovy, jež nejsou potlačeny.
No tak právě takové zvíře své geny dál nepředá, tady se totiž uplatní ty vaše selekční mechanismy, vitální funkce zanikne spolu s "odvážným psem"......že se vám teda motám do debaty
verun: Norníci s offensivní strategií bohužel padají jako mouchy. Nekapou Nám pod zemí, nýbrž jim při lovu divokých prasat- tedy při nepůvodním využití. S lovem divočáka souvisí fatální ranění. Takové jsou bohužel současné trendy ve zneužívání norníků.
S lovem pod zemí souvisí naopak ranění pomalé. Při řádném provedení jsou rizika minimální. Bohužel jsou ale čisté norovací linie stále vzácnější.. :(
Ale, ale je davič chytrej a je davič "blbej" to je ten tebou propagovaný
(ofenzivní stratég - bez ohledu na následky)
výsledky s of. stratégem jsou pouze 3
1) v nej případě vytáhne umordovanou lišku ven
2) umorduje, ale nevytáhne
3) umordujou či se "šprajcnou" NĚKDE oba a ven nevyleze NIC
Znovu a naposledy opakuji, že pro reálné norování je nejcennější pes , který pracuje jako VYHANĚČ...
Ps. ono vlézt do kotle a otočit ji chce taky sakra odvahu
naštěstí staré liščí a jezevčí hrady mají více východů...
Defensivní norník může být bojovný, odvaha ale nebývá předmětem povahových testů.
Offensivní norník se v každém případě okamžitě kope, jeho úkolem je zadržet zvěř na místě.
Norování předcházejí půdní sondy a odhad architektury. Nora musí být přístupná.
Zvěř musí být obeznaná, rýče, pilky a bajonety nabroušené. K dispozici jsou lopaty, krumpáč, sochor, smyčka, norovací kleště, transportní box a malý pejsek.
Ve výsledku dochází k odchytu, nebo k humánnímu usmrcení chladnou zbraní...

meni se to porad
ted aktualne u FCI:
DKK/ HD A (jen jedno pismeno pro obe nohy a zapisuje se ten horsi vysledek. tj. B je 0/1, 1/0, i 1/1)
DLK/ED 0/0 - tam je hodnoceni pro kazdou nohu zvlast.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.150.15
Co jsem na vlastní kůži zažila s DLK:
Mám dvě feny (sestry z jednoho vrhu). V 15 měsících jsem je nechala vyšetřit. Rentgeny kvalitně provedeny digitálním rentgenem a vyhodnoceny akreditovaným posuzovatelem. Obě fenky tehdy všechno nulové.
Obě měly štěňata.
Když byly feny čtyřleté chtěla jsem je nechat přepsat do jedné zahraniční plemenné knihy. Podmínkou byly aktuální rentgeny. Takže ve čtyřech letech kyčle stále nulové, ale lokty u jedné 3/3 a u druhé 0/3.
Rentgenovalo se na stejném pracovišti a protože první snímky byly v databázi stále uložené, tak na to vet znovu koukal a prostě v tom roce tam nic nebylo špatného vidět.
Jenže něco tam prostě bylo a s přibývajícími roky z toho byla artróza. Subjektivně feny žádný problém v těch čtyřech letech neměly. (Teď je jim sedm a je už vidět, že je předek bolí).
Pak doktor je velice uznávaný a opravdu dobrý orthoped a vyhodnocovatel pro velkou řadu plemen. Vyslovil názor, že SKUTEČNĚ v takhle nízkém věku (v jakém se dělají RTG vyšetření pro klub do chovu) nelze rentgenem všechno zjistit. Pro příště mi navrhnul co se týče loktů CT vyšetření a co se týče kyčlí, tak zátěžové rentgeny.
Jiná varianta (prý používají v USA) vyšetření psů do chovu až po druhém roce věku. Tam už je pravda vidět.
Nemyslím si, že by zrovna tento můj případ byl naprosto ojedinělý. Spíš si myslím, že prostě v chovu působí spousta psů, kteří DLK, nebo DKK mají, jen se to prostě JEŠTĚ nedalo zjistit.
Takže problém já osobně vidím v přístupu chovatelských klubů. Buď je to neznalost, anebo je to způsobeno tím, že funkcionáři klubů jsou chovatelé a nechtějí si ty podmínky chovnosti nastavovat moc přísně.

Jiná varianta (prý používají v USA) vyšetření psů do chovu až po druhém roce věku
v zemi, kde kraluje Penn Hip?

Nevíte náhodou, jak se asi pohybuje cena RTG včetně posouzení, když nechám udělat i OCD ramene?
napsal(a):
Nevíte náhodou, jak se asi pohybuje cena RTG včetně posouzení, když nechám udělat i OCD ramene?
Rentgeny - cena je jiná na každém pracovišti,to se musíš zeptat tam,kde bys rentgenovala. Poplatky za hodnocení DKK, DLK jsou cca 800, takže s OCD to bude okolo tisícovky,max 1200 (co vím,tak si počítají 400 za DKK, 400 za DLK)

janaa
napsal(a):
Rentgeny - cena je jiná na každém pracovišti,to se musíš zeptat tam,kde bys rentgenovala. Poplatky za hodnocení DKK, DLK jsou cca 800, takže s OCD to bude okolo tisícovky,max 1200 (co vím,tak si počítají 400 za DKK, 400 za DLK)
OK, díky, stačí orientačně.
marushka
napsal(a):
Nechávala jsem rentgenovat včetně posouzení 36 kg psa - DKK, DLK, ramena a páteř u MVDr. Musila, veterinární klinika Monáda a cena byla 2700 Kč.
Tak to je slušná cena. Máme v plánu to samé co vy a co vím od majitelů a chovatelů "našeho" plemene, tak u psa do 15ti kg za toto platili v většinou cca 5-6 000...
marcelaamax
napsal(a):
Tak to je slušná cena. Máme v plánu to samé co vy a co vím od majitelů a chovatelů "našeho" plemene, tak u psa do 15ti kg za toto platili v většinou cca 5-6 000...
Taky všude slýchám, že se cena pohybuje spíš kolem 5 tisíc.
Jinak u Musila jsme kdysi nechávali operovat fenku (zlomená a špatně srostlá stehenní kost) a odvedl perfektní práci.

O prazdinach jsem na Monade byla 2x po sobe. Platila jsem 2300,-za sedaci a rtg + posouzeni a zapsani všech vysledku (1300,-). 50kg pes, DKK, DLK, OCD a spondylka

Já platila je za DKK a DLK asi 3600, rentgeny i vyhodnocení. Jak to tak čtu, dost se to liší vet od veta. U psa bych chtěla nechat udělat i OCD ramene a kvůli sponzorovi potřebuju zhruba nastřelit částku
napsal(a):
O prazdinach jsem na Monade byla 2x po sobe. Platila jsem 2300,-za sedaci a rtg + posouzeni a zapsani všech vysledku (1300,-). 50kg pes, DKK, DLK, OCD a spondylka
Pravda, že u mě ta cena nezahrnovala "papírování". Nemám čistokrevné uznané plemeno a rentgeny jsem nechávala dělat pro vlastní potřebu. Nicméně s celkovým přístupem jsem i při řešení ortopedického problému moji feny byla na veterinární klinice Monáda maximálně spokojená.
marushka
napsal(a):
Pravda, že u mě ta cena nezahrnovala "papírování". Nemám čistokrevné uznané plemeno a rentgeny jsem nechávala dělat pro vlastní potřebu. Nicméně s celkovým přístupem jsem i při řešení ortopedického problému moji feny byla na veterinární klinice Monáda maximálně spokojená.
Ono to oficiální vyhodnocení právě stojí 1500, a je to dáno tabulkově, takže to dělá docela zásadní položku v ceně rtg🙄

a je to dáno tabulkově
to urcite není...

Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Vyhodnocovatelé mají na služby za oficiální vyhodnocení ceník, nebo ne?
Nikdy jsem ho nevidela.
Ale ty ceny se lisi - drobne, ale lisi.
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
to jako jo - nemají kartel, ale vím, že ty oficiální ceníky mají.
Taky záleží na dohodě klubu s "vyhodnocovatelem". Je jasný, že klub s požadavkem na stovky vyhodnocení ročně (na který mu dá monopol), může vyjednat jinou cenu, než klub s pár desítkama ...
lupus4
napsal(a):
Taky záleží na dohodě klubu s "vyhodnocovatelem". Je jasný, že klub s požadavkem na stovky vyhodnocení ročně (na který mu dá monopol), může vyjednat jinou cenu, než klub s pár desítkama ...
No však jo, ale ty ceny jsou u těch vyhodnocovatelů pevné - já třeba na veterině za úkony nikdy neplatím to, co normální smrtelník, ale pokud jde o oficky, tak holt dostanu fakturu s ceníkovou cenou, a nic s tím neudělám
Holky mám ještě dotaz, měla jsem v plánu v prosinci udělat ty RTG - DKK,DLK,OCD, spondyloza.. Už jsem byla rozhodnuta, že nechám zrentgenovat u svého veta a snímky si pošlu na posouzení jinam. Pak nějak po novém roce jsem ještě chtěla dělat Dopplera - byl mi doporučen mvdr. Najman v Praze.
Jenže - teď jsem to řešila ještě s jednou slečnou, která byla na RTG v Pardubicích na Vetopet s tím, že jí rovnou s RTG dělali i dopplera, za slušnou cenu. Tak přemýšlím, jestli to neudělat taky rovnou tam. Protože prý když pes nějak jančí a nejde to při úplném vědomí, tak se přispí a pak se rovnou udělají i RTG., je to tam i s posouzením. Jde mi hlavně o to, abych s fenou nejela na dopplera po novém roce a aby nebylo nutné ji znovu přispat. I když co si pamatuji s předchozím psem, tak doppler zas tak náročný nebyl - ale teda pes byl opravdu kliďas oproti současné feně.
Ale zase co mi byl doporučen ten mvdr. Najman, tak všude čtu, že už by si většina lidí nechala srdce vyšetřit (psovi vyšetřit) jedině u něho... Tak váhám. Co myslíte?
marcelaamax
napsal(a):
Holky mám ještě dotaz, měla jsem v plánu v prosinci udělat ty RTG - DKK,DLK,OCD, spondyloza.. Už jsem byla rozhodnuta, že nechám zrentgenovat u svého veta a snímky si pošlu na posouzení jinam. Pak nějak po novém roce jsem ještě chtěla dělat Dopplera - byl mi doporučen mvdr. Najman v Praze.
Jenže - teď jsem to řešila ještě s jednou slečnou, která byla na RTG v Pardubicích na Vetopet s tím, že jí rovnou s RTG dělali i dopplera, za slušnou cenu. Tak přemýšlím, jestli to neudělat taky rovnou tam. Protože prý když pes nějak jančí a nejde to při úplném vědomí, tak se přispí a pak se rovnou udělají i RTG., je to tam i s posouzením. Jde mi hlavně o to, abych s fenou nejela na dopplera po novém roce a aby nebylo nutné ji znovu přispat. I když co si pamatuji s předchozím psem, tak doppler zas tak náročný nebyl - ale teda pes byl opravdu kliďas oproti současné feně.
Ale zase co mi byl doporučen ten mvdr. Najman, tak všude čtu, že už by si většina lidí nechala srdce vyšetřit (psovi vyšetřit) jedině u něho... Tak váhám. Co myslíte?
No MVDr. Najman má být kardiologická špička u nás.. Kdysi jsem u něj byla a byla jsem s přístupem spokojená. To vyšetření nebylo pro psa nějak extrémně psychicky náročné. Rentgen a pak sono.. Pes v podstatě jen leží. Trvá to cca půl hodiny. Moje fena byla docela hysterka a zvládla to. Pravdou je, že už tehdy to vyšetření nebylo úplně levné (4 000) ale zas se nám veterinar minimálně hodinu 100% věnoval. V Pardubicích netuším kdo je.. Ještě si lidi hodně chválí MVDr. Scheera..
No jako takhle - ono pokud by šlo o něco vážného nebo tak, tak bych asi taky hledala "kapacitu". Ale jde jen o základní "preventivní" vyšetření. S předešlým psem jsem byla u kardiologa v Býšti, mvdr. Hacura a taky jsem byla spokojena...
Šlo mi o to, že by se udělalo rovnou při jednom. A kdyby byl nějaký problém, tak pak bych samozřejmě hledala někoho "lepšího". Ale základní doppler zvládne asi udělat každá klinika, která ho má k dispozici ne? Nebo na tom jde něco zkazit? Já opravdu nevím.
A ještě k té ceně - na té klinice Vetopet stojí kompletní RTG i s posudky a i s dopplerem do 5 000...

za me - v pripade tehle preventivnich vysetreni bych jela tam, kde to udelaji najednou a muzou vydavat rovnou i osvedceni o testu.
jina situace samo je, ze se resi uz nejaky problém.
Tak jsme na pátek objednání na ty RTG a dopplera. No a já už teď začínám být nervní , měli jste to taky tak? Ještě, že nakonec jedeme přímo k posuzovateli a výsledky budeme znát ještě než pojedeme domů, jinak čekat na to třeba měsíc, tak mi asi hrábne .
A ještě mám dotaz - sestřička mi i do telefonu říkala, že nejdřív uděláme dopplera, a na toho se přispávat nebude. Jenže jsem pak četla diskuze ostatních majitelů "našeho" plemene a spousta z nich tam psala, že když pes nevydržel v klidu, tak se přispával už na dopplera. Jenže pak tam zase někdo psal, že to není dobré, protože to může ovlivnit výsledky, což někdo zase úplně rozporoval. Takže názory se na to dost různí - jaký názor máte vy? Samozřejmě se budeme co nejvíc snažit, aby to šlo bez přispání.
A pak by mě ještě zajímali vaše zkušenosti, jak na tom psi byli po narkóze po RTG, za jak dlouho zhruba byli v pohodě? V pátek ve 12 hodin tam máme být, tak dejme tomu, že ji uspí někdy v 1. Předpokládám, že ten den ještě bude taková "mimo", ale v sobotu už by mohla být OK? Jakože už by zvládla třeba i normální procházku? Vím, že to bude asi hodně individuální, tak mě spíš zajímá, jak to měli vaši psi.

Přispání snáší každej pes jinak a taky jinak zamlada a jinak pozdějc. Můj pes byl na RTG v 8 letech (dělal se RTG primárně kvůli záhadnýmu problému v tlapě, tak jsme rovnou nechali udělat i kyčle), přispanej do lehký narkózy, a bylo mu zle dost, zvracel, klepal se ještě pár hodin.
Nervózní jsem nebyla vůbec, jednak můj odhad byl, že tenhle pes na kyčle trpět nebude (což se potvrdilo), a jednak.... ho beru jako psa, a i kdyby mu vyšly blbý rtg, budeme dál žít jako doposud, a i kdybych do něj chtěla narvat spoustu peněz, času, energie a strachování se stran zdraví (což nechci), stejně tu víc jak celkem konkrétní počet let nebude, takže proč.
marcelaamax
napsal(a):
Na doppler se neuspává! Musí se udělat zaživa, při plném vědomí. Pokud byste psa nasedovala (uspala, nějak oblbla...), bude vyšetření neprůkazné. Je pravda, že s hysterkama je to horší, protože funí a „dychčí“, čímž mohou zkreslit výsledek. Zkušený kardiolog si s tím ale dokáže poradit a zohlednit výsledek vyšetření vzhledem k aktuálnímu stavu psa
Dasvo
napsal(a):
Na doppler se neuspává! Musí se udělat zaživa, při plném vědomí. Pokud byste psa nasedovala (uspala, nějak oblbla...), bude vyšetření neprůkazné. Je pravda, že s hysterkama je to horší, protože funí a „dychčí“, čímž mohou zkreslit výsledek. Zkušený kardiolog si s tím ale dokáže poradit a zohlednit výsledek vyšetření vzhledem k aktuálnímu stavu psa
Díky. No právě ale dost majitelů SBT je mělo na doppleru prispane a i kardiolog jim řekl, že to výsledky neovlivní.
My máme tryskomys neposednou, a hlavně se na veterine boji (po bolestivé injekci proti zvracení a ted se to ještě zhoršilo po tom, co jsme ji museli nechat na kapacce) takže bude "funět", prý se to dělá nejdřív ve stoje, to je v pohodě, ale pak 20 minut na jednom boku v leze a 20 minut na druhém boku. Ale to snad zvládneme. Bude to dělat pan doktor Neuman. Tak dam vědět, až to budeme mít za sebou 😉
marcelaamax
napsal(a):
Díky. No právě ale dost majitelů SBT je mělo na doppleru prispane a i kardiolog jim řekl, že to výsledky neovlivní.
My máme tryskomys neposednou, a hlavně se na veterine boji (po bolestivé injekci proti zvracení a ted se to ještě zhoršilo po tom, co jsme ji museli nechat na kapacce) takže bude "funět", prý se to dělá nejdřív ve stoje, to je v pohodě, ale pak 20 minut na jednom boku v leze a 20 minut na druhém boku. Ale to snad zvládneme. Bude to dělat pan doktor Neuman. Tak dam vědět, až to budeme mít za sebou 😉
Myslíte Najmana? :-) To je jeden z nejlepších kardiologů u nás. Určitě se nebojte, on je velmi zkušený, příjemný a se zvířaty to umí. I moje hysterka to u něj dala. (Jinak mám udělaných minimálně 9 dopplerů na několika zvířatech a různých pracovištích. NIKDY jsme psa nesedovali, ať dýchal, jak chtěl. Žádný kardiolog to nedovolil.)
To dáte!
Dasvo
napsal(a):
Myslíte Najmana? :-) To je jeden z nejlepších kardiologů u nás. Určitě se nebojte, on je velmi zkušený, příjemný a se zvířaty to umí. I moje hysterka to u něj dala. (Jinak mám udělaných minimálně 9 dopplerů na několika zvířatech a různých pracovištích. NIKDY jsme psa nesedovali, ať dýchal, jak chtěl. Žádný kardiolog to nedovolil.)
To dáte!
Nene, tohle je Neuman :-) . Ale lidi co u něho byli si ho taky hodně chválí (a celkově celou tu veterinu).
Ale jo, my to s čubinou zvládneme, jen mě překvapilo, jak se ty názory různí. Někdo dokonce psal, že psa přispali rovnou, když věděli, že jde i na RTG.
Já byla na doppleru se psem (s předešlým) jen jednou, ale to byl pes kliďas, který zůstal ležet přesně tak, jak jsem potřebovala, jak dlouho jsem potřebovala .
S čubinou to bude horší, ona se teď chudák asi bojí, že ji zase nechám na veterině. No a uvidím jak to bude vypadat, chtěla bych potom nechat vyšetřit i psa, ale to si už vůbec nedokážu představit. Ten si na veterině na bok prostě nelehne a nebude 20 minut v klidu. I když známá mi říkala, že jim pes po celou dobu na doppleru stál a že to prý nevadí.... Takže se zeptám a uvidíme.

Po lonskych zkusennostech bych uz vzdycky jezdila na rtg s dekama - fena mi v cervenci prochladla.
A chtela bych pro psa kapacku.
To.buzeni je pak uplne jine.

Snimky jsou za chvilicku, nejdele se ceka na vzbuzeni
Cca 2 hodky dohromady?
Zdravím. Můžu se zeptat kolik to nakonec celé stálo? Dnes jsem byla s fenkou SBT na srdíčko, dělali ji i vyšetření krve.. dohromady 2.750,-( tisícovka krev), příští týden jdeme na rentgeny DKK, DLK, OCD, spondilioza a s vyhodnocením prý dalších 5.000,-. Vlastně to dělám navíc, fenka je již uchovněná. Díky předem za odpověď:-).
marq
napsal(a):
Zdravím. Můžu se zeptat kolik to nakonec celé stálo? Dnes jsem byla s fenkou SBT na srdíčko, dělali ji i vyšetření krve.. dohromady 2.750,-( tisícovka krev), příští týden jdeme na rentgeny DKK, DLK, OCD, spondilioza a s vyhodnocením prý dalších 5.000,-. Vlastně to dělám navíc, fenka je již uchovněná. Díky předem za odpověď:-).
Dohromady to bylo všechno okolo 6000 😉