Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
1.4.2018 00:19
Exik

XXX.XXX.166.252

Ahoj.
Máme poslední dobou trápení s naší fenkou. Je jí již 16 a půl let a již 2 roky trpí Cushingovým syndromem.
Zabrala jí léčba vetorylem, takže se příznaky nemoci daří zvládat. Bohužel celkově již pejsek stráda. Defakto jí již nebaví nic - na zahradu nechce, na procházky taky ne a bohužel už nezvládá hygienu. Podle mě jí už postihuje i demence. Takže soužití je na hranici šílenství - je schopná se po návratů domů vymočit v bytě a rozťapat to po celé polovině bytu. Vytřete a do rána to je nanovo. Jelikož je celá od chcánek, tak jí musím osprchovat - to jí stresuje, že se pokálí. Když se zadaří tak 3x deně není problém. Na tomto základě jí musíme izolovat od mimina, takže je dost často sama (vím, že to není ideální, ale mimino válející se ve chcankách už vůbec ne.2 roky to zvládáme, platíme 1000, -/ měsíčně za vetoryl, ale již to začíná připomínat opravdový zmar na obou stranách. Uvažujeme o ukončení léčby a tím pádem o uspání - nechci čekat na to až jí bude blbě na umření.
Máte nějaký nápad co ještě zkusit? Cítím se hrozně, ale už 2 měsíce cítím že to nebaví ani jí a ani nás.

1.4.2018 01:26
dark

XXX.XXX.248.68

Dobry vecer, zazila jsem kdyz to majitele prodluzovali a nechali fenku utratit az v dobe kdy uz vubec nevnimala, chodila dokola, roztapavala vsude vykaly, moc a sotva se udrzela na nohou. Podle me to trvalo dlouho, fenka se vseho lekala, nikoho nevitala, nenechala na sebe
sahnout. Ja jsem pro ukonceni trapeni. Proberte to jeste s veterinarem at mate jistotu, ze zlepseni nenastane...

1.4.2018 07:31
sisi58

XXX.XXX.191.1

V 16 letech už jde opravdu o psího kmeta. Pokud ji už nic nebaví a je nemocná, netrapte ji. U zvířat je naštěstí eutanazie legální. To jen lidé musí trpět do hořkého konce.

1.4.2018 07:41
Exik

XXX.XXX.166.252

Ano, ten věk je právě důvod proč si myslíme že už to nemá smysl. Našeho pejska už v tom navíc nepoznáváme. Jako asi ještě netrpí, že by jí něco bolelo, žere, pije, ale to je zčásti těmi léky, které bere a bez kterých by konec přišel hned. Vzali jsme si jí a její maminu od rodiny aby nemuseli do útulku - Ve 12 a 10 letech.

11.4.2018 17:15
Luciien

XXX.XXX.141.217

Chcete jí nechat utratit i když jí a nic jí nebolí ?

Uživatel s deaktivovaným účtem

11.4.2018 17:26

Luciien napsal(a):

to si nedovedete představit, jaké je to mít psa, u kterého vidíte, že ta duše už tam není a že je to jen tělo, které sice žere, ale to je všechno. a které vám rozmazává výkaly po bytě, protože je inkontinentní a dementní.

11.4.2018 17:29
xchipsy

XXX.XXX.142.1

Prožila u vás krásný kus života a pokud je na tom psychicky tak, jak popisujete, neprodlužovala bych to. Ano, člověk si mnohdy říká "Ale JEŠTĚ netrpí...", ale co když to právě tak není? Radši nechám psa uspat o měsíc dřív, než by bylo "nutné", než si pak vyčítat, že to bylo o dva dny později, než mělo být...
Ideálně pozvat si veta domů, aby to bylo v klidu a tam, kde to zná, aby nebyla stresovaná převozem a ordinací.

11.4.2018 17:32
Markéta80

XXX.XXX.176.2

Luciien napsal(a):

no ale nedá se takhle žít , Už ted ten pes je víceméně oddělený kvůli hygieně. Asi ani pro toho psa to není super žití a žít ve výkalech to je teda výhra . To je trápení asi pro všechny . A zlepšení nehrozí, naopak bude to jen horší

11.4.2018 17:56
Exik

XXX.XXX.166.252

Děkuji Vám moc za názory. Kdyby byla jinak zdravá, tak bych to snad ještě nějak vymyslel, ale to že je jak takž ok je jen díky léčbě kterou jí podáváme. Žel i přes léčbu ale dále hubne, atrofují ji svaly a opravdu se bojím, že bych akorat čekal na to až přijde ještě větší utrpení.

11.4.2018 19:10

Luciien napsal(a):

Kdo nezažil, nepochopí. Možnost uspání je pro psa výsadou.
Kdyby pes mohl, tak odejde, zaleze někde pod křoví a tam si usne. V tomhle případě určitě dřív, než se k tomu uspání rozhoduje majitel.
Bolest není jediné, co snižuje na nulu smysl života psa.

11.4.2018 19:27
Forester

XXX.XXX.42.201

Podle toho jak se o fence vyjadřujete Vám na ní hodně zàleží a každý musí obdivovat vaši sílu, péči a soucit během těch posledních dvou let. Určitě u Vás měla krásný a spokojený život.Bohužel už to tak nemůže být. Přikláněl bych se k názorům v klidu domova ji vyprovodit na duhový most. Je to hrozně těžké, ale myslím, že by se ulevilo Vám, ale hlavné jí...

11.4.2018 21:29
manbea

XXX.XXX.139.249

Moje kamarádka má se svou Baruškou stejnou zkušenost jako vy. Stejná diagnóza, stejný průběh, stejné váhání a nerozhodnost ohledně jejího odchodu. Už tak vážný stav se Báře zhoršil v půlce prosince, nicméně vzhledem k tomu, že stále s chutí jedla a i emočnímu rozhození kolem Vánoc se rozhodli, že jí ještě utrácet nebudou. Nu, ten den přišel 4. ledna, to se její stav zase o trochu zhoršil. Paní veterinářka přijela k nim domů a pomohla Barušce v klidu odejít. Zpětně to kamarádka hodnotí tak, že ji měli nechat uspat už někdy začátkem prosince, těch posledních 6 týdnů života pro ni nemělo moc význam, naopak pravděpodobně více trpěla a bylo jasné, že zlepšení nastat nemohlo.Vím, že je to těžké rozhodnutí, ale usnadněte si to. Všichni.

11.4.2018 21:35

manbea napsal(a):
Moje kamarádka má se svou Baruškou stejnou zkušenost jako vy. Stejná diagnóza, stejný průběh, stejné váhání a nerozhodnost ohledně jejího odchodu. Už tak vážný stav se Báře zhoršil v půlce prosince, nicméně vzhledem k tomu, že stále s chutí jedla a i emočnímu rozhození kolem Vánoc se rozhodli, že jí ještě utrácet nebudou. Nu, ten den přišel 4. ledna, to se její stav zase o trochu zhoršil. Paní veterinářka přijela k nim domů a pomohla Barušce v klidu odejít. Zpětně to kamarádka hodnotí tak, že ji měli nechat uspat už někdy začátkem prosince, těch posledních 6 týdnů života pro ni nemělo moc význam, naopak pravděpodobně více trpěla a bylo jasné, že zlepšení nastat nemohlo.Vím, že je to těžké rozhodnutí, ale usnadněte si to. Všichni.

K tomuhle se přidám. Dost známých, kteří se rozhodovali o uspání psa, nakonec přiznalo, že se měli odhodlat o měsíc či dva dříve.

12.4.2018 10:53
Exik

XXX.XXX.58.172

Moc děkuji za komentáře. Víte je to fakt složité ale prostě jak zaznělo. Když vidíte jak ten pes začne střádat a jak už ho všechno nebaví, tak si říkáte mám dal sypat peníze do léčby která jen zpomaluje nevyhnutelné a nebo jí prostě vysvobodit. Je to moje dobrá kámoška ale člověk by měl být aspoň tro hu racionální - když dojdu z práce tak už neprojeví ani radost že jsem doma - buď spí a nevšimne si toho a nebo se jen přijde podívat jestli nemám něco k jídlu. Já bych takový život nechtěl. A čekat na to až jí bude opravdu na umřeni a bude dnášet muka se mě taky nechce. Jen se bojím aby to necítila jako zradu že jí takhle ukončilm život
. Vždy jsme pejskům dopřály vše - v 13 letech 2 složité operace kvulli nádorům, superpremiové granule a od 15 vetoryl - o peníze nejde ale dnešní medicína pokročila natolik že to tělo tu můžete udržet na živu, ale není to k žití :(.

12.4.2018 11:13
inusanka

XXX.XXX.98.58

Dvakrát, dvakrát jsem já blbka přetáhla tu dobu. Oba to byli mladí psi a já věřila, že se to zlepší. To je asi jediné, co mne omlouvá. Když mi moje milované Mimi jednoho dne řeklo DOST, poslechla jsem. Stejně tak u kocourka. Kdyby to jen bylo možné u lidí, nemohu zapomenout na babičku, která už tak chtěla umřít. Nenechala bych už žádné své zvíře se trápit.

12.4.2018 11:14

..."Jen se bojím aby to necítila jako zradu že jí takhle ukončilm život"...
Takhle to u psů není. Jako zradu by cítila, kdybyste ji někam odvezl a tam ji nechal. Když si pozvete veterináře domů, vy budete v klidu ( brečet můžete potom ), veterinář jí píchne injekci stejnou jako očkování, klidně ji můžete držet v náručí...A ona si v klidu usne.
Důležité je, aby tam nikdo nelomil rukama, nefňukal a psa nestresoval, že se děje něco mimořádného.

12.4.2018 11:21

inusanka napsal(a):
Dvakrát, dvakrát jsem já blbka přetáhla tu dobu. Oba to byli mladí psi a já věřila, že se to zlepší. To je asi jediné, co mne omlouvá. Když mi moje milované Mimi jednoho dne řeklo DOST, poslechla jsem. Stejně tak u kocourka. Kdyby to jen bylo možné u lidí, nemohu zapomenout na babičku, která už tak chtěla umřít. Nenechala bych už žádné své zvíře se trápit.

To nám říkal už veterinář, že takhle to jednou u svého psa přešvihl a už by to neudělal a nikomu to nedoporučuje. Že on sice pejska při životě udržet může, je to jen na nás, ale nebude to k žití a budeme se trápit i my.
A babička - měli jsme to to samé, odešla v lednu a doma mezi nejbližšími, ale už loni v létě naříkala, jak moc chce umřít.

12.4.2018 11:44
LájošM

XXX.XXX.14.251

Váš pejsek už nemá kvalitní život, je neustále stresovaný, musí se cítit nekomfortně. Nechte ho odejít, věřte, že i vy se budete cítit lépe. Přece si pak nechcete do konce života vyčítat, že jste ho trápili pouze pro svou sobeckost, protože jste ho velmi milovali a chtěli jste ho u sebe mít co nejdéle. Smrt psa uspáním je zlá pro majitele, ne pro to zvíře samotné. Vždyť on usne u vás, v láskyplném náručí.
Měla u vás krásný a dlouhý život, máte povinnost jí vrátit to, co ona dávala vám.

12.4.2018 13:02

Dnes je 12.4. Vy to řešíte už od 1.4. Dvanáct dní a minimálně dva měsíce ji necháváte žít nedůstojně, ve vlastní moči a výkalech. Ona si zaslouží, abyste pro ni udělali ještě tu poslední službu, a to co nejdřív. Tak už neváhejte, nemudrujte, objednejte na dnešek veterináře a nechte ji v klidu odejít.

13.4.2018 08:41
inusanka

XXX.XXX.98.58

krásná slova - nechte ji v klidu odejít...Kdyby to bylo v přírodě, dávno by v klidu usnula.

16.4.2018 17:32
Exik

XXX.XXX.166.252

Moc Vám všem děkuji. Naše holčička nás před chvíli opustila. Dostala nějakou injekci a do pár sekund krásně v poklidu odešla. Vůbec nepocítila stres ani bolest. I veterinář uznal, že už jiné řešení nemá smysl, řekl že jsme se o ní krásně postarali i skrz nemoc a že měla krásný život.

16.4.2018 17:39
Forester

XXX.XXX.42.201

Exik napsal(a):
Moc Vám všem děkuji. Naše holčička nás před chvíli opustila. Dostala nějakou injekci a do pár sekund krásně v poklidu odešla. Vůbec nepocítila stres ani bolest. I veterinář uznal, že už jiné řešení nemá smysl, řekl že jsme se o ní krásně postarali i skrz nemoc a že měla krásný život.

už je jí dobře...

16.4.2018 18:28
manbea

XXX.XXX.139.249

Exik napsal(a):

Tak se dnes večer již na nebi rozzáří další hvězdička... Udělali jste dobře, už jí nic netrápí. Ne každý pes má to štěstí, aby žil milován a zemřel oplakáván a vaše fenečka patřila mezi ty vyvolené. Díky vám a vaší péči..

16.4.2018 19:05

Exik napsal(a):

Na takové špatné zprávy se mi nereaguje lehce...na jedné straně cítím potřebu napsat něco konejšivého, na straně druhé vím, že bolest s odchodem milované psí bytosti je veliká převeliká a každé slovo útěchy, které bych ráda napsala mi připadá jako klišé...
Dovedu si představit, jak se cítíte...držte se, čas bolest sice úplně nevyléčí, ale otupí..

17.4.2018 22:18
Exik

XXX.XXX.166.252

No jsem rád, že jsme to dokázali a vyřešili jsme to ještě za včas. Oba naší pejsci měli dost podobný konec a obě rozloučení byla strašná. Strašná pro nás ale dobrá pro ně. Nějak včera to šlo, ale dneska to na mě trochu dolehlo a je mi docela smutno. Ještě jsem jí tu nechal misku s vodou, ale zítra to tu už uklidíme a život musí jít dál.

Přidejte reakci

Přidat smajlík