Dobrý den,
s přítelem hledáme vhodného psa k dětem a na sport do domku se zahradou. Kratanda se nám zalíbila povahově i exterierově, a tak mám nějaké otázky.
Dá se u nás koupit štěně po dobrých rodičích a se všemi vyšetřeními, tzn. i nepovinnymi? Prostě aby byla záruka, že bude do budoucna zdravé.
Na kolik takové štěně vyjde?
Je barva merle nějak problemová?
Podle čeho štěně vybírat (samozřejmě povaha, ale myslím spíše jestli je něco, na co si dát pozor)?
Dobré chovky u nás a popř. v zahraničí ?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.150.97
Já jsem minulý rok sháněla KK a chtěla jsem po vyšetřených rodičích, ale nesehnala jsem. Chovatelé kašlou na vyšetření kloubů a co se týče genetiky tak není vzácné, že sice vyšetři, ale pak stejně udělají spojení taková, že je potomek pozitivní.
U merle jedinců se nevyskytují jiné vady, než u zlatých či tricolourů. Cena se pohybuje kolem dvaceti tisíc. Dražší jsou zlaté fenky, nejlevnější tricolour psi.
Já jsem to nakonec řešila dovozem z Německa, kdy oba rodiče měli všechna vyšetření. Pejsek vyšel o něco dráž, ale ne zase o tolik.
Dobrý den, krátkosrstá kolie je úžasný pes po všech stránkách. Pokud sháníte štěňátko, najdete plánované a očekávané vrhy zde: http://kratandy.grenay.cz/cz/index/aktualni-nabidka-stenat. Na všechny Vaše otázky Vám odpoví chovatel, je tedy dobré se spojit přímo s chovatelem kk. Mám chovatelskou stanici Šťastná smečka a na přelomu dubna a května čekáme štěňátka v barvě blue merle a trikolor. Budu se Vám moc ráda věnovat, pokud budete mít zájem a to bez ohledu na to, zda si ode mne štěňátko vezmete nebo ne. Pokud budete chtít, napište i na mail bval@seznam.cz. Hezký den Blanka Valdecká.
Zdravím, kraťandy jsou zlatíčka, od léta jednu potvůrku máme a je úžasná!