Dobry den chtel bych se zaptat. pred 5 dny me pokousal pes, ktereho hlida muj kamarad, ma to jako praci, nebyla to hluboka rana a hoji se to skvele. pes je ockovany ale muj doktor mi rekl ze pro jistotu mam prinest veterinarni posudek o tom ze je pes v pohradku. jenmoze meho kamarada by vyhodili z prace to se kvuli jeho zivotni situaci stat nemuze, prosim poradte mi.
Uživatel s deaktivovaným účtem

duha44445
napsal(a):
Dobry den chtel bych se zaptat. pred 5 dny me pokousal pes, ktereho hlida muj kamarad, ma to jako praci, nebyla to hluboka rana a hoji se to skvele. pes je ockovany ale muj doktor mi rekl ze pro jistotu mam prinest veterinarni posudek o tom ze je pes v pohradku. jenmoze meho kamarada by vyhodili z prace to se kvuli jeho zivotni situaci stat nemuze, prosim poradte mi.
povinností chovatele, což je podle veterinárního zákona i dočasný opatrovník, je zvíře po poranění člověka nechat vyšetřit první a pátý den po pokousání.
konec, tečka.
duha44445
napsal(a):
Základní rada: když to nic není, nechoďte s tím k doktorovi Teď se asi tomu posudku nevyhnete protože doktor musí doložit, že je pes v pořádku, jinak absolvujete kolotoč očkování proti vzteklině, nepříjemného očkování.
Jedině snad, že vezmete vinu na sebe. Přes varování kamaráda, jste psa hladila, mazlila, pošťuchovala či plácla a on se ohradil, než kamarád stačil psa strhnout. Pokud by mu to takto pro zaměstnavatele stačilo.
Jinak mají pravdu jak bodlinka, tak lesnížínka. Kousnutí zvířetem( pes, kočka, kůň) - ošetření doktorem = potvrzení o zdraví zvířete NEBO velmi bolestivé injekce.

duha44445
napsal(a):
NO jednoduše řekněte, že nevíte co to bylo za psa a potvrzení nepřinesete, injekce nechcete, podepiště papíry, že zodpovědnost berete na sebe a šlus. Nikdo vás nemůže nutit.

napsal(a):
NO jednoduše řekněte, že nevíte co to bylo za psa a potvrzení nepřinesete, injekce nechcete, podepiště papíry, že zodpovědnost berete na sebe a šlus. Nikdo vás nemůže nutit.
Nevím, jak je to teď, když jsme země vztekliny prostá, ale znám dva případy kousnutí psem, kdy se pes velmi složitě dohledával ( poprvé nasezená armáda, protože se jednalo o dceru vojáka, podruhé nasazeno x zaměstnanců firmy, protože se jednalo o ředitele ) s tím, že pokud se pes nenajde do určité hodiny, nastoupí pokousaný na infekční oddělení nemocnice k léčení, nebo bude předveden policií a šlus. V onbou případech se pes dohledal, v tom prvním dokonce policie zkoušela, jak bude pes na dívku reagovat, aby se nejednalo o psa podstrčeného. Ve druhém případě se přivezl posudek z Německa a než byl přeložen, seděl ředitel na přijímači nemocnice s pantoflema, byl to ten poslední den.

Nevím, jestli bych si kvůli kamarádovi nechala píchat bolestivé injekce, spíš ne.

napsal(a):
Nevím, jak je to teď, když jsme země vztekliny prostá, ale znám dva případy kousnutí psem, kdy se pes velmi složitě dohledával ( poprvé nasezená armáda, protože se jednalo o dceru vojáka, podruhé nasazeno x zaměstnanců firmy, protože se jednalo o ředitele ) s tím, že pokud se pes nenajde do určité hodiny, nastoupí pokousaný na infekční oddělení nemocnice k léčení, nebo bude předveden policií a šlus. V onbou případech se pes dohledal, v tom prvním dokonce policie zkoušela, jak bude pes na dívku reagovat, aby se nejednalo o psa podstrčeného. Ve druhém případě se přivezl posudek z Německa a než byl přeložen, seděl ředitel na přijímači nemocnice s pantoflema, byl to ten poslední den.
Taky by mě zajímalo jak to je, na jednu stranu nikoho nemůžou nutit k léčbě značně nepravděpobné nemoci, na druhou je to pro okolí ohrožující nemoc.
Já jsem asi před deseti lety odchytávala polodivoké kotě, které mě pokousalo, rána dost hluboká, prst oteklý. Začla jsem k doktorovi, ránu vyčistili, dostala jsem ATB, vynadali mi jak malé holce s tím, že nemám kotě k vyšetření, strašili injekcema, ale nakonec se nic nedělo.

je to sice takové blbé, ale...nebo taky může jít na ta vyšetření se svým psem či nějakým...

napsal(a):
Nevím, jestli bych si kvůli kamarádovi nechala píchat bolestivé injekce, spíš ne.
Zase svou blbostí ( jestli si to kousnutí zavinila sama ) připravit někoho o zaměstnání ? Zvlášť když je to kamarád ? Jestli ji varoval - nelez k tomu psu.
Jestli ona křičela "nepouštěj na mě toho psa" - pak je to něco jiného.
A ty injekce už v dnešní době nejsou tak hrozné a snad i vakcíny jsou kvalitnější.

napsal(a):
Zase svou blbostí ( jestli si to kousnutí zavinila sama ) připravit někoho o zaměstnání ? Zvlášť když je to kamarád ? Jestli ji varoval - nelez k tomu psu.
Jestli ona křičela "nepouštěj na mě toho psa" - pak je to něco jiného.
A ty injekce už v dnešní době nejsou tak hrozné a snad i vakcíny jsou kvalitnější.
Tak my nevíme, jak to bylo, to je fakt.

já teda nechápu, proč by měl být kamarád na fleku vyhozen.
ono k takové výpovědi ze strany zaměstnavatele je potřeba splnit některé podmínky, víte?

napsal(a):
ono k takové výpovědi ze strany zaměstnavatele je potřeba splnit některé podmínky, víte?
Protože pravděpodobně hlídá na černo, kamarád není zaměstnec.

napsal(a):
Ono hrubé porušení pracovních povinností a pracovní kázně ( ?) je důvod k okamžité výpovědi. A jestli zaměstnáním psovod nechá někoho pokousat ? To je jako autobusák pod vlivem - třeba.
Taky úplně nechápu případný vyhazov z práce. Kamarád tam přece půjde ve svém volném čase, potvrzení o zdravotním stavu psa je jen mezi veterinářem a ošetřujícím lékařem pokousaného. Co s tím má zaměstnavatel co dělat?
Pokud se se psem nelze vzdálit ze střeženého objektu, aniž by to zaměstnavatel věděl, je možné veterináře pozvat na místo - dle dohody, až tam nikdo z nadřízených nebude, blablabla...A zaplatit samozřejmě asi víc.

tak v úvodním příspěvku bylo, že kamarád hlídal psa a ne že se psem hlídá objekt či co...

.."Taky by mě zajímalo jak to je, na jednu stranu nikoho nemůžou nutit k léčbě značně nepravděpobné nemoci, na druhou je to pro okolí ohrožující nemoc"...
Pusťte si nějaká videa se vzteklinou a pochopíte, že vás můžou nutit.

Zadavatelce : My vám tady můžem radit co chceme. Konečné slovo bude mít váš ošetřující lékař.
Jestli napsal do dokumentace "kousnutí", tak záleží na něm, co bude vyžadovat, jaký je vlastně teď závazný předpis a jestli si dovolí, případně ho obejít.
Umím si představit nějakou povinnou karanténu či pozorování na infekčním oddělení, ale neumím si představit, že by někoho mohli léčit proti jeho vůli. Ta "imunizace, či co to je, bude značná zátěž pro organismus, a bude mít určitě i nějaká rizika., Navíc čistě preventivně a při nulové pravděpodobnosti nákazy.
Není tu někdo kdo je v obraze?
saola
napsal(a):
Taky úplně nechápu případný vyhazov z práce. Kamarád tam přece půjde ve svém volném čase, potvrzení o zdravotním stavu psa je jen mezi veterinářem a ošetřujícím lékařem pokousaného. Co s tím má zaměstnavatel co dělat?
Pokud se se psem nelze vzdálit ze střeženého objektu, aniž by to zaměstnavatel věděl, je možné veterináře pozvat na místo - dle dohody, až tam nikdo z nadřízených nebude, blablabla...A zaplatit samozřejmě asi víc.
Kamarád hlídal psa v rámci zaměstnání, tipuju, že možná pracuje u nějaké hlídací agentury.
Pokud by vyšlo najevo, že pes v době, kdy za něj byl odpovědný, někoho pokousal, mohl by mít v práci problémy.

pan Brouček
napsal(a):
Umím si představit nějakou povinnou karanténu či pozorování na infekčním oddělení, ale neumím si představit, že by někoho mohli léčit proti jeho vůli. Ta "imunizace, či co to je, bude značná zátěž pro organismus, a bude mít určitě i nějaká rizika., Navíc čistě preventivně a při nulové pravděpodobnosti nákazy.
Jediné, co je na vašem příspěvku smysluplné, je ta nulová pravděpodobnost. Jinak jak jsem psala, pusťte si nějaké video s lidmi se vzteklinou a představte si, že bude toto někdo riskovat a držet vás v pomyslné karanténě, protože vy se bojíte injekce.

A ona ani ta pravděpodobnost nebude nulová, snad blížící se nule. Přitom, jak a odkud se sem tak různě tahají psi.

napsal(a):
Zadavatelce : My vám tady můžem radit co chceme. Konečné slovo bude mít váš ošetřující lékař.
Jestli napsal do dokumentace "kousnutí", tak záleží na něm, co bude vyžadovat, jaký je vlastně teď závazný předpis a jestli si dovolí, případně ho obejít.
metodika kontroly zdraví a nařízené vakcinace na rok 2018, což je dokument vydávaný veterinární správou.
Povinné úkony hrazené chovatelem zvířat
ExL200 VZTEKLINA – VyPr – klinické vyšetření zvířat, která poranila člověka
a) Bezprostředně po poranění;
b) 5. den po poranění.

pan Brouček
napsal(a):
V obraze je Bodlinka a napsala to hned na začátku.

jakmile doktor napíše do dokumentace, že se jedná o poranění zvířetem a vykáže to tak na pojišťovnu, povinným dokumentem je to lejstro o vyšetření.
prostě pokud jednou u lékaře řeknete, že je to od psa, tak vyšetření je povinné, i kdyby to byla modřina na zadku od toho, jak vás pes porazil. nikde se nespecifikuje, že poranění zvířetem je kousnutí.

napsal(a):
metodika kontroly zdraví a nařízené vakcinace na rok 2018, což je dokument vydávaný veterinární správou.
b) 5. den po poranění.
Jasně, mě se spíš jednalo o předpis pro ošetřujícího lékaře. Jestli je ještě stále povinnen vyšetření vyžadovat a doložit.
Jak jsem psala dřív, náš ředitel už seděl na příjmu na infekční oddělení ( a to zkoušel smlouvat, jestli by nemohl docházet ambulantně ), když jsme nechávali dělat odborný a ověřený podpis zprávy od veta z Německa. Jenže je to už hodně dávno ( 1992, či 1993 ).

napsal(a):
b) 5. den po poranění.
TO všichni chápeme.
Ale jak je to, když pacient odmítne preventivní opatření? Je to jako u nebezpečných infekčních chorob, kde se prostě musí podrobit nebo prostě podepíše papír a jde domu?

napsal(a):
TO všichni chápeme.
Ale jak je to, když pacient odmítne preventivní opatření? Je to jako u nebezpečných infekčních chorob, kde se prostě musí podrobit nebo prostě podepíše papír a jde domu?
já to chápu čistě tak, že tohle není preventivní opatření pro pokousaného, ale čistě povinnost ukládaná veterinární správou. tzn. pokud to vyšetření nebude doloženo, lékař se obrátí na státní veterináře.
napsal(a):
TO všichni chápeme.
Myslím, ale jen domněnka, že to bude tak jak píšete a nedá se tomu vyhnout. Měli jsme to před Vánocema, mámu pokousal pes takového místního individua. Běhá volně před barákem, je to malý vořech, vzteklý jak čert a prostě napadá lidi. Řekla jsem jí, ať si to pořádně ošetří, ať nemusí k doktorovi, jinak by byl problém, protože čokl očkovaný určitě není. Načež jsem mluvila se sestřenkou, která tam bydlí a ta mi řekla, že jedna paní už 14dní jezdí na injekce, jelikož ji pokousal taky. Lidi jsou trdla a asi se bojí, že by tu vzteklinu mohli mít a tudíž předpokládám, že na injekce jela dobrovolně. Jak je to s nucením nevím, ale tipuju, že tady by se to vynutilo.

pan Brouček
napsal(a):
Nemluvím obecně, mluvím o poranění konkrétním, známým, nebo třeba i vlastním, zvířetem.
Tak je jasné, že když vás pokouše vlastní pes, dojdete s ním bez řečí k veterináři...atd. Stejně tak, když pes slušného majitele kousne třetí osobu. Majitel vezme psa, očkovák a nakráčí k veterináři.
Když vás v lese kousne neznámý pes, buď to necháte plavat, ale jakmile vlezete na ošetření, budou vás nutit psa dohledat, nebo se nechat očkovat - a tady je to, co můžete zkusit dohledat, jestli v dnešní době lze očkování odmítnout.

pan Brouček
napsal(a):
"Postexpoziční profylaxe
V tomto případě neexistují žádné kontraindikace. Pokud je výsledek inkriminovaného zvířete neznámý nebo pozitivní, zahájená profylaxe by neměla být přerušena ani odložena. V případě vzniku nežádoucích účinků, lokální nebo systémové reakce se zmírňují analgetiky, antipyretiky, antiflogistiky, antihistaminiky atd.".

..."Lidi jsou trdla a asi se bojí, že by tu vzteklinu mohli mít a tudíž předpokládám, že na injekce jela dobrovolně. Jak je to s nucením nevím, ale tipuju, že tady by se to vynutilo"...
Lidi nejsou trdla, kousnou ránu ( zvlášť u staršího člověka a je-li většího rozsahu ) je záhodno nechat ošetřit u lékaře. A jestli není pes očkovaný a je to tulák, tak tam se nikdo s kousnutým nebude bavit. Jen mě překvapuje to "ambulantně". Taky může jezdit na antibiotika a psa veterinář viděl.
napsal(a):
..."Lidi jsou trdla a asi se bojí, že by tu vzteklinu mohli mít a tudíž předpokládám, že na injekce jela dobrovolně. Jak je to s nucením nevím, ale tipuju, že tady by se to vynutilo"...
Lidi nejsou trdla, kousnou ránu ( zvlášť u staršího člověka a je-li většího rozsahu ) je záhodno nechat ošetřit u lékaře. A jestli není pes očkovaný a je to tulák, tak tam se nikdo s kousnutým nebude bavit. Jen mě překvapuje to "ambulantně". Taky může jezdit na antibiotika a psa veterinář viděl.
Nevím, jak jsem koupila, tak prodávám...Tvrdila, že ta paní jezdí každý týden do nemocnice na jednu injekci, kolik celkem nevím. Pes není tulák, ví se, kdo je majitel, je to b.b a ochlasta. Těch kousnutých lidí je prý ještě víc, kolik bylo u doktora nevím, je to vedlejší vesnice. Pes je malý vořech, takže žádné hrozné kousnutí to nebylo, prostě prokouslé lýtko - mamka. Jen dírka od špičáku, dokonce nebylo vidět ani protizub. Říkala jsem jí, ať to pořádně vystříkne Betadinou. Trochu to namatlala a že dobrý. Za měsíc jen tak mezi řečí z ní vylezlo, že tam má pořád strup. Když mi to řekla, vyvalila jsem oči, jak tam ještě může mít strup. Tak se odhodlala a strhla ho...no a pod ním vyhnisaná díra Prý to nic nedělalo, tak si myslela, že dobrý(mamka ).

Naše buli nechtěně čapla jednu paní za palec (házela jí klacek a nedbala poučení, ať to nedělá) A že k doktorovi nepude, no šla-odrtžený nehet + jeden steh, očkovák u doktora nestačil, já musela se psem k vetovi, napsal mi to pátý den(připsal i ten den první)...stálo to 200Kč.
Mě pokousal pes hodně 2x- lýtko(ridžbek) palec(jezevčík), fretka(ruka), která pak ochrnula- donesla jsem jí utratit a šla k vyšetření-negativní... k doktorovi s kousancema jsem nikdy nešla(ani od koně)- ošetřila samo doma, byli to psi domácí bytoví, kdyby měli vzteklinu, tak by jeho páníčci byli první na řadě...neberte si ze mě příklad.
napsal(a):
"Postexpoziční profylaxe
V tomto případě neexistují žádné kontraindikace. Pokud je výsledek inkriminovaného zvířete neznámý nebo pozitivní, zahájená profylaxe by neměla být přerušena ani odložena. V případě vzniku nežádoucích účinků, lokální nebo systémové reakce se zmírňují analgetiky, antipyretiky, antiflogistiky, antihistaminiky atd.".
Já ale neřeším pohled z hlediska medicíny. Mne zajímá čistě právní aspekt, jestli je nějaká povinnost tohle podstoupit. To by musel řešit nějaký zákon, rozhodnutí lékaře nic neznamená.

..."Tak se odhodlala a strhla ho...no a pod ním vyhnisaná díra
Prý to nic nedělalo, tak si myslela, že dobrý(mamka)"...
A o to právě jde ( bez ohledu na vzteklinu ). Kousnutá díra je horší než tržná. U psů a u lidí taky.
napsal(a):
..."Tak se odhodlala a strhla ho...no a pod ním vyhnisaná díra
Prý to nic nedělalo, tak si myslela, že dobrý(mamka)"...
A o to právě jde ( bez ohledu na vzteklinu ). Kousnutá díra je horší než tržná. U psů a u lidí taky.
No však jo, ale tak..neumírá se na to Má tam holt flek, je jí 66 Mě není padesát a mám nohy samý flek celé: jizvy po zaříznutí její flexinou, fleky po spálenině od kytek(něco jako bolševníku) atd. Prostě..takové blbiny neřeším. Co se vztekliny týče - kdyby ji kousnul pes někde v Rumunsku, tak to je jiná..
pan Brouček
napsal(a):
Já ale neřeším pohled z hlediska medicíny. Mne zajímá čistě právní aspekt, jestli je nějaká povinnost tohle podstoupit. To by musel řešit nějaký zákon, rozhodnutí lékaře nic neznamená.
Jo ten by mne taky zajímal, ale nechce se mi to hledat. Nějaký doktor to přece musí vědět!? To tu není žádný lékař? Nebo sestřičky, ty tu jsou, baby, nemůžete se poptat?

tak legislativu k tomu máš tady, par.13 :
https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2006-537#p13.
napsal(a):
tak legislativu k tomu máš tady, par.13 :
https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2006-537#p13.
To je jen vyhláška.
Ošetřené to bude nejspíš v zákoně č.258/2000, ale nebudu to studovat.

pan Brouček
napsal(a):
No, to je to, na co se tu ptám.
Mám pocit, že třeba TBC se léčí i proti vůli pacienta, ale asi před tím bude nějaký soud, který nařídí léčbu. Není to, že doktor rozhodne, tak to tak bude.
Co vzteklina u lidí (ne u psů, tam je to jasné), je to taky potencionální hrozba pro okolí nebo odmítnutím preventivné léčby ohrožujete pouze sami sebe.
lesnížínka
napsal(a):
Jo ten by mne taky zajímal, ale nechce se mi to hledat. Nějaký doktor to přece musí vědět!? To tu není žádný lékař? Nebo sestřičky, ty tu jsou, baby, nemůžete se poptat?
To, že má nějaký lékař povinnost nějaké očkování provést neznamená, že to musí pacient podstoupit. Jde jen o to, že to lékař nesmí opomenout.
Další věc je, co to je "zvíře podezřelé z nákazy vzteklinou". To určitě není každý pes.
napsal(a):
Tak je jasné, že když vás pokouše vlastní pes, dojdete s ním bez řečí k veterináři...atd. Stejně tak, když pes slušného majitele kousne třetí osobu. Majitel vezme psa, očkovák a nakráčí k veterináři.
Když vás v lese kousne neznámý pes, buď to necháte plavat, ale jakmile vlezete na ošetření, budou vás nutit psa dohledat, nebo se nechat očkovat - a tady je to, co můžete zkusit dohledat, jestli v dnešní době lze očkování odmítnout.
Tak je jasné, že když vás pokouše vlastní pes, dojdete s ním bez řečí k veterináři...
To při každém kousnutí či zranění o zub vlastního psa, nebo při olíznutí čerstvé rány jdete se psem 2x k veterináři ?
To už je asi nějaké fobie...
pan Brouček
napsal(a):
To, že má nějaký lékař povinnost nějaké očkování provést neznamená, že to musí pacient podstoupit. Jde jen o to, že to lékař nesmí opomenout.
Další věc je, co to je "zvíře podezřelé z nákazy vzteklinou". To určitě není každý pes.
Já myslela, jestli ten doktor nezná i dohru, tedy co se děje, pokud pacient odmítne...
pan Brouček
napsal(a):
Tak je jasné, že když vás pokouše vlastní pes, dojdete s ním bez řečí k veterináři...
To při každém kousnutí či zranění o zub vlastního psa, nebo při olíznutí čerstvé rány jdete se psem 2x k veterináři ?
To už je asi nějaké fobie...
Taky se divím. Pokud by mne kousnul vlastní pes, aby by mne nenapadlo jít s ním k veterináři. A tím myslím záměrně kousnul, ne nějaké kousance nechtěně, u her.

lesnížínka
napsal(a):
Já myslela, jestli ten doktor nezná i dohru, tedy co se děje, pokud pacient odmítne...
Psala jsem, že nevím, jak je to dnes, ale ještě v roce 1993 by vás předvedla policie na uzavřené infekční oddělení - třeba s donucovacími prostředky. Odmítnout léčbu proti vzteklině nešlo. Ono vás nikdo ani dnes asi nenechá po kousnutí neznámým psem běhat po světě.

lesnížínka
napsal(a):
No však jo, ale tak..neumírá se na to Má tam holt flek, je jí 66 Mě není padesát a mám nohy samý flek celé: jizvy po zaříznutí její flexinou, fleky po spálenině od kytek(něco jako bolševníku) atd. Prostě..takové blbiny neřeším. Co se vztekliny týče - kdyby ji kousnul pes někde v Rumunsku, tak to je jiná..
Tak z takové neléčené kousné rány u starší paní může vzniknout bércový vřed ( záleží i na místě kousnutí ) a na ten se ve vyšším věku bohužel i umírá.
Pak jsem si otevřela odkaz Bodlinky daný v 11.30 a tam jsem se dočetla, že za oblast vztekliny prostou se nepovažuje území vzdálené 50 kilometrů od hranic Slovenska a nebo Polska. Dále že záleží na tom, jestli kousací zvíře je opečovávaný pes, který se pohybuje pod dohledem, nebo se jedná o psa, který se pohybuje i bez dozoru v přírodě - tam je riziko pochopitelně větší. A jestli pes není očkovaný ? Tam může očkování proti vzteklině zabránit jedině dodání psa k prohlídce veterinářem.

lesnížínka
napsal(a):
Taky se divím. Pokud by mne kousnul vlastní pes, aby by mne nenapadlo jít s ním k veterináři. A tím myslím záměrně kousnul, ne nějaké kousance nechtěně, u her.
Domnívala jsem se, že z výše psaného vyplyne, že bych k tomu veterináři se psem došla, pokud by mě k tomu vyzval ošetřující lékař.
K očkování proti vzteklině po poranění neznámým zvířetem: Jelikož je ČR považována za rabies-free zónu, podává se vakcina pouze v případě, že k poranění došlo v oblasti do 50 km od hranic s Polskem nebo Slovenskem (neplatí pro pokousání vlkem nebo netopýrem, pak se očkuje vždy).
Zdroj: Infekční klinika FN Bulovka.
Info z roku 2014 /nepředpokládám, že se situace výrazně změnila/:
http://www.khslbc.cz/tisk_zpravy/tisk_zpravy_2014/TZ_vzteklina.pdf
Níže kopíruji metodické opatření ze zmiňovaného věstníku:
čá 8/2005 Věst. MZd
METODICKÉ OPATŘENÍ
č.5
Ministerstva zdravotnictví
Postup při ochraně před vznikem a šířením vztekliny u lidí po poranění zvířetem - doporučený standard
Zn: 18875/2005/OZP
Ref.: Eva Křemencová, Bc., tel.: 22497 linka 2565
Ministerstvo zdravotnictví České republiky doporučuje postupovat podle tohoto metodického návodu:
Čl.1
Indikace
Při rozhodování o antirabické profylaxi se přihlíží zejména k okolnostem, lokalizaci a rozsahu poranění, k druhu a chování zvířete a epizootické situaci. Za možný zdroj nákazy vzteklinou pro člověka se považují zejména lišky a další divoce žijící šelmy, netopýři, z domácích zvířat zejména psi a kočky. Vzácně mohou být zdrojem vztekliny i jiní savci, s výjimkou malých hlodavců, zajíců a králíků.
Čl.2
Kontraindikace a alternativní metody
Vzhledem k tomu, že jde o postup z vitální indikace, nejsou kontraindikace antirabické profylaxe žádné.
Alternativní metody nejsou žádné.
Čl.3
Léčebný postup
1.
- Rána musí být co nejdříve vymyta mýdlem, pak ošetřena desinfekčním prostředkem (jód, alkohol),
- podle potřeby zajistit chirurgické ošetření rány,
- profylaxe tetanu v souladu s vyhláškou č.439/2000 Sb., o očkování proti infekčním nemocem, ve znění pozdějších předpisů (vakcína, případně hyperimunní globulin).
Lékař prvního kontaktu může vyřešit pouze případy poranění, způsobené známým, tj. snadno vyšetřitelným zvířetem. V tomto případě nechá neodkladně vyšetřit zvíře u veterináře a pouze v případě pozitivního nálezu odesílá pacienta do antirabického centra při nejbližším infekčním oddělení. Vyšetření mrtvého zvířete (kadaveru) zajišťuje NRL pro lyssu - Vratislavice nad Nisou (tel.482 751 578).
Všechny ostatní pacienty je nutno neodkladně odeslat do nejbližšího antirabického centra.
2.
- Doporučit kontaktovat veterináře (jedná-li se o známé zvíře, nechat provést jeho vyšetření, event. vyšetření kadaveru, jedná-li se o nevyšetřitelné zvíře informovat se o epizootické situaci v dané oblasti, kde zvíře člověka napadlo),
- co nejdříve rozhodnout o nutnosti antirabické profylaxe (při rozhodování se přihlíží zejména k okolnostem poranění, chování zvířete, zda se jedná o zvíře, které uniklo nebo zda se jedná o zvíře, které lze vyšetřit veterinářem a epizootické situaci).
Čl.4
Antirabická profylaxe
Antirabická profylaxe se provádí v antirabických centrech při infekčních odděleních. Lékař centra rozhodne o indikaci a rozsahu antirabické profylaxe na základě údajů o epizootické situaci v místě poranění, o chování zvířete, o okolnostech poranění a dalších skutečnostech. Řídí se přitom zásadami obsaženými v Konsensu představitelů infekčních pracovišť v ČR a NRL pro vzteklinu (Klin Mikrobiol inf Lék 2003; 9(4): 186-196).
Postup při antirabické profylaxi zahrnuje následující kroky:
- kontrola a chirurgické ošetření místa poranění dle potřeby,
- při známkách bakteriální infekce v ráně podání antibiotik,
- podle okolností aplikace antirabického séra či hyperimunního imunoglobulinu,
- podle okolností zahájení vakcinace proti vzteklině,
- kontrola antitetanické profylaxe.
Zahájení antirabické profylaxe je zpravidla spojeno s krátkodobou hospitalizací na infekčním oddělení; doba hospitalizace závisí na snášenlivosti indikované terapie.
Vlastní antirabická profylaxe (zpočátku spojená s hospitalizací)
- dokončení či doplnění postupu uvedeného v čl.3,
- základní laboratorní vyšetření,
- podle okolností poranění pasivní imunizace podáním antirabického séra (frakcionovaná aplikace), za současného zajištění antihistaminiky,
- aktivní imunizace: dle schématu udaného výrobcem v souladu s údaji příbalové informace k očkovací látce,
- při známkách bakteriální infekce rány podání antibiotika,
- hlášení orgánům veřejného zdraví,
- ambulantní dokončení vakcinace.
Obvyklá doba hospitalizace činí 4 - 8 dnů.
Čl.5
Hlavní komplikace vakcinace nebo séroprofylaxe
- lokální reakce v místě aplikace vakcíny (erytém, infiltrát),
- celková reakce (febrilie, cefalea, myalgie, artralgie, únava),
- sérová nemoc v případě podání antirabického séra,
- anafylaktický šok.
Čl.6
Zrušuje se metodické opatření uveřejněné ve Věstníku Ministerstva zdravotnictví ČSR č.31/1976 (Postup při ochraně před vznikem a šířením vztekliny u lidí na str. č.224 v částce 15 až 18) a metodické opatření uveřejněné ve Věstníku Ministerstva zdravotnictví ČR č.10/1997 (Standardy léčebných a vyšetřovacích postupů - II. část na str.10 v částce 9 s názvem Standard 203-22/1997 (Antirabická profylaxe).
MUDr. Jiří Koskuba, v. r.
náměstek pro zdravotní péči a mezinárodní vztahy.
A pokud to někoho zajímá hlouběji, proč postupovat zrovna takto, posílám odkaz na základní otázky, které se ohledně profylaxe vztekliny řešily (2003):
https://www.infekce.cz/Standardy/lyssa2003.pdf
I když jistě málokoho láká s největší pravděpodobností zbytečná preventivní léčba v nemocnici, je to lepší než skončit před staletími na hranici (strana 11)
https://dspace.cuni.cz/bitstream/handle/20.500.11956/11875/DPTX_2005_2_11120_0_42991_0_13178.pdf?sequence=1.

Před 7 týdny jsem si poranila několik prstů o zuby našeho tiběťana když chytil jiného psa, který na něj dorážel.Normálně bych s tím nikam nešla, ale měla jsem obavu z poranění kloubu, tak jsem jela na pohotovost.Ošetřili, poslali k obvoďákovi na očkování proti tetanu a na převaz.Napsali sice vyšetření psa, ale doktorka ho nechtěla.Řekla jsem, že pes je náš a očkovaný a nechtěla ho. A to jsem musela ještě po 5 dnech pro antibiotika, jelikož jsem dostala do jedné ranky zánět.

balisek
napsal(a):
K očkování proti vzteklině po poranění neznámým zvířetem: Jelikož je ČR považována za rabies-free zónu, podává se vakcina pouze v případě, že k poranění došlo v oblasti do 50 km od hranic s Polskem nebo Slovenskem (neplatí pro pokousání vlkem nebo netopýrem, pak se očkuje vždy).
Zdroj: Infekční klinika FN Bulovka.
To všechno je v odkazu, který dávala Bodlinka v 11,30. Jen je to podstatně delší.

Uz se Vam stalo toto?
Projizdim diskusi a davam + tomu, co se mi libi. A najednou u jednoho + ruda "jiz bylo hlasovano"... (ale 1 se zjevi).
U dalsiho komentu v pohode "zelena".
Tema ctu a klikam prvne. Nechapu. Stejnak tak vse ok u jinych diskusi.
Oc jde? Chyba, nebo ten svetoznamy "seznam" p. Broucka nekoho "blokuje/neblokuje"?
...pritom ja mam jeho komenty rada. Takovy svezi vitr z hor...
napsal(a):
Uz se Vam stalo toto?
Projizdim diskusi a davam + tomu, co se mi libi. A najednou u jednoho + ruda "jiz bylo hlasovano"... (ale 1 se zjevi).
U dalsiho komentu v pohode "zelena".
Tema ctu a klikam prvne. Nechapu. Stejnak tak vse ok u jinych diskusi.
Oc jde? Chyba, nebo ten svetoznamy "seznam" p. Broucka nekoho "blokuje/neblokuje"?
...pritom ja mam jeho komenty rada. Takovy svezi vitr z hor...
Červeně "již bylo hlasováno" se zjeví, pokud už jste klikla na "kvalitní příspěvek". Mě se to dělo, když jsem měla špatnou myš a ta mi dělala dvojklik. Nic jiného v tom nehledejte.
Brouček nemá jak zasahovat do hlasování. Pokud by to snad někdo zvládl a to říkám snad, je to Bormann z diskuzí o koních.
Ctím Vaše právo na názor, ale svěží vítr z hor vypadá jinak, musím to vědět, bydlím v Jeseníkách a tady fouká občas dost hodně.

saola
napsal(a):
A pokud to někoho zajímá hlouběji, proč postupovat zrovna takto, posílám odkaz na základní otázky, které se ohledně profylaxe vztekliny řešily (2003):
https://www.infekce.cz/Standardy/lyssa2003.pdf
I když jistě málokoho láká s největší pravděpodobností zbytečná preventivní léčba v nemocnici, je to lepší než skončit před staletími na hranici (strana 11)
https://dspace.cuni.cz/bitstream/handle/20.500.11956/11875/DPTX_2005_2_11120_0_42991_0_13178.pdf?sequence=1.
Dobré odkazy, moc dobré.Děkuji.

napsal(a):
Před 7 týdny jsem si poranila několik prstů o zuby našeho tiběťana když chytil jiného psa, který na něj dorážel.Normálně bych s tím nikam nešla, ale měla jsem obavu z poranění kloubu, tak jsem jela na pohotovost.Ošetřili, poslali k obvoďákovi na očkování proti tetanu a na převaz.Napsali sice vyšetření psa, ale doktorka ho nechtěla.Řekla jsem, že pes je náš a očkovaný a nechtěla ho. A to jsem musela ještě po 5 dnech pro antibiotika, jelikož jsem dostala do jedné ranky zánět.
V odkazech od saola je pamatováno i na situaci "zranění majitele, který odtrhává vlastního psa od cizího psa".

V té diplomce jsou zajímavé grafy a mapky výskytu vztekliny ve světě. Jsou tam i oblíbené dovolenkové destinace našich občanů. Mělo by z nich být zřejmé, kde si radši s toulavými psíky nezahrávat.

sisi58
napsal(a):
Červeně "již bylo hlasováno" se zjeví, pokud už jste klikla na "kvalitní příspěvek". Mě se to dělo, když jsem měla špatnou myš a ta mi dělala dvojklik. Nic jiného v tom nehledejte.
Brouček nemá jak zasahovat do hlasování. Pokud by to snad někdo zvládl a to říkám snad, je to Bormann z diskuzí o koních.
Ctím Vaše právo na názor, ale svěží vítr z hor vypadá jinak, musím to vědět, bydlím v Jeseníkách a tady fouká občas dost hodně.
Přesně, taky z Jeseníků