Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
30.4.2018 15:08
Angel007

XXX.XXX.4.119

Zdravim vsechny!
Mám 15,9let starou fenecku. V 10letech mela akutni zanet delohy=zenska operace. Nekolikrat byla na odstraneni zubniho kamene, diky paradontoze a spatnemu chrupu ji bylo do listopadu 2017 odstraneno 34zubů...chapu, ze je to stary pes a vse se zpomaluje (neslysi, ma zanet cocky), ale od vcerejska do vseho narazi, motaji se ji vice nohy, dokonce ji ztuhla DK, zacala slintat a samovolne se pokakala, pak dve hodiny lezela... vecer a v noci tu furt a furt chodila dokola (asi bolesti¿). Dnes jsme navstivili veterinu. Ma selest na srdci (v norme vzhledem k veku), nizsi vitalita plic (vzhledem k veku), dle krve: vyssi hladina latky ¿ ledvin-nenasvedcuje selhani ledvin, ale vysoka hladina leukocytu, dle sona: nador (5cm) ve slezine=neoperujici (u techto nadoru-vysoke riziko prasknuti=vykrvaceni...), doktor by doporucoval eutanazii...asi vam nemusim sdelovat jak moc sveho ctyrnoheho mazlicka miluju, jake mam pocity a jak moc to boli, ale potrebuji znat nazor jinych, abych se nerozhodla spatne...

30.4.2018 15:39
burunduk

XXX.XXX.202.146

Uspat jednoznačně.
Nenechávejte ji tu sobecky jen proto, že život bez ní si nedokážete představit.
Odpovězte si sama, zda nyní žije spokojený psí život.
Dle Vašeho popisu takový život určitě nežije (motání, nádor, bolesti atd.). Vy byste chtěla žít v takovém stavu?

Uživatel s deaktivovaným účtem

30.4.2018 15:46

16 let?

Lepší už to nebývá.

30.4.2018 15:54
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

Jestli si myslíte, tušíte, že má bolesti, už není co řešit. Je mi líto, ale pejsanka se dožila hezkého věku.

30.4.2018 16:13
Angel007

XXX.XXX.4.119

Uz jen proto, ze sem pisu a zajimam se o nazor druhych, vypovida, ze bych nikdy nenechala sobecky trpet sveho mazlicka!
Kdyby jen lezela, nejedla, mela prujmy, zvracela, nesla ven a zmitala se v bolestech nepisu to do diskuze, pac to uz by nebylo tema k diskuzi..., ale pokud ji, pije, jde na zachod, sice se mota, ale ma na to vek, co operace? To je myslenka, ktera mi lezi v hlave, udelala jsem vse?

30.4.2018 16:32

Angel007 napsal(a):
Uz jen proto, ze sem pisu a zajimam se o nazor druhych, vypovida, ze bych nikdy nenechala sobecky trpet sveho mazlicka!
Kdyby jen lezela, nejedla, mela prujmy, zvracela, nesla ven a zmitala se v bolestech nepisu to do diskuze, pac to uz by nebylo tema k diskuzi..., ale pokud ji, pije, jde na zachod, sice se mota, ale ma na to vek, co operace? To je myslenka, ktera mi lezi v hlave, udelala jsem vse?

V pokročilejším v věku(dnes se málo psů dozije takového věku) bych jakoukoliv operaci neriskovala... nemusela by operaci přežít nebo se z narkozy probudit.

30.4.2018 18:31

Angel007 napsal(a):
Zdravim vsechny!
Mám 15,9let starou fenecku. V 10letech mela akutni zanet delohy=zenska operace. Nekolikrat byla na odstraneni zubniho kamene, diky paradontoze a spatnemu chrupu ji bylo do listopadu 2017 odstraneno 34zubů...chapu, ze je to stary pes a vse se zpomaluje (neslysi, ma zanet cocky), ale od vcerejska do vseho narazi, motaji se ji vice nohy, dokonce ji ztuhla DK, zacala slintat a samovolne se pokakala, pak dve hodiny lezela... vecer a v noci tu furt a furt chodila dokola (asi bolesti¿). Dnes jsme navstivili veterinu. Ma selest na srdci (v norme vzhledem k veku), nizsi vitalita plic (vzhledem k veku), dle krve: vyssi hladina latky ¿ ledvin-nenasvedcuje selhani ledvin, ale vysoka hladina leukocytu, dle sona: nador (5cm) ve slezine=neoperujici (u techto nadoru-vysoke riziko prasknuti=vykrvaceni...), doktor by doporucoval eutanazii...asi vam nemusim sdelovat jak moc sveho ctyrnoheho mazlicka miluju, jake mam pocity a jak moc to boli, ale potrebuji znat nazor jinych, abych se nerozhodla spatne...

Na co čekáte? Dopřejte jí odchod ve vaší náručí - euthanazii. Co nejdřív, ještě dnes. Je to to nejlepší, co pro ni můžete ještě udělat.

30.4.2018 23:14
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

Angel007 napsal(a):

Když to vezmu jen teoreticky: i kdyby operaci přežila a nádor zázrakem nebyl zhoubný, bude jí nějakou dobu trvat regenerace(pokud to vůbec u tak starého psa je ještě možné) bolest po operaci a zbývá jí i tak maximálně pár měsíců života, podle vámi popisovaného stavu. Stálo by i vám to za to? Dívat se na neustále trpícího psa? Už do konce života jen trpícího? Tady už není žádná šance na zlepšení. Není to mladý, i když nemocný pes, kdy člověk může doufat, že operace by ještě něco mohla vyřešit...

1.5.2018 14:02
lodenka333

XXX.XXX.130.100

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
V pokročilejším v věku(dnes se málo psů dozije takového věku) bych jakoukoliv operaci neriskovala... nemusela by operaci přežít nebo se z narkozy probudit.

S tímto nesouhlasím, i starý pes může zvládnout operaci v pohode- jen to chce zhodnotit zdravotní stav, důkladné předoperační vyšetření. Stejně tak je i narkoza šetrnější, kterou i starší psi zvládnou. Takže tento názor paušálně neplatí. A 16 let není zase taková vzácnost u některých plemen.

Ale jinak jak píši ostatní - zhodnotit diagnózu, jestli by operace dokázala prodloužit život výrazně nebo ne, zda už teď netrpí bolestmi, které budou přetrvávat nějaký čas i po operaci a.. Dle mého názoru..to za pár týdnů života nestojí. Spíš pozorovat, znáte svého psa, uvidíte nebo možná už vidíte že má bolesti.

1.5.2018 17:30
Angel007

XXX.XXX.4.119

Dekuji vsem za vase prispevky. Toto pondeli nam doktorka sdelila dg (viz vyse). Kdyz sem se ji zeptala, co ona mi delala na mem miste rekla, ze by dala eutanazii... V ten okamzik, sem se nemohla jen tak rozhodnout. Kdyby byla v kritickem stavu, nevaham, ale tan pocit sem proste nemela, vzdyt do ordinace prisla po svych, basti, pije a navic, byla ten den rano na lacno (nechtela jsem, aby strava zkreslila krevni vysledky)!
Jedna z veci, kterou ma kokrice nejvice miluje je jidlo (samozrejme, zadna hospodska strava, spec. granulky s kuratkem), dale sem chtela dat prostor sobe a i osobam ji blizkym se s ni rozloucit...
Dostala antibiotika s analgetiky a ja se musim rozhodnout, co bude dal...stale ji pozoruji, jestli neni nejaka zmena v chovani...je videt, ze v ocich uz nema takovy jas, ocasek uz tak neprovetrava, spi nebo chodi, asi ji sem tam neco boli vzdyt je v kmetskem veku, ale posoudit, jak moc je slozity, kdyby moc, urcite bych to poznala...ono, kdyz vas panicek furt jen buli, moc ji to do zivota neprida...
Dnes se za ni prisla podivat rodina, zda se, ze pookrala, bylo videt, ze ma radost, sla je vyprovodit a dokonce si od nedele poprve vyskocila zas na sedacku... ted haja...
Ja se s tim snazim vyporadat, i kdyz to moc nejde, ta predstava, ze ji zitra povezu na smrt je strasna...pokud to odlozim riskuji vykrvaceni, operace je taky riskantni, nechci nic urychlovat...je to tak tezky, vzdyt ja si neumim ani vybrat kalhoty natoz, abych se rozhodla o jejim zivote...

lodenka333-mate pravdu, tento vek neni zas takovou raritou...vite, Bety se vzdy vyznacovala neuveritelnou touhou po zivote... pri akutnim zanetu delohy, nejevila do posledni chvile zadne priznaky, utekla doslova hrobnikovi z lopaty, dvojitou extrakci chrupu behem 1roku, vse zvladka, ale ted se to se mnou pere, ten kmetsky vek a prognoza...

1.5.2018 18:05
PumaCZ

XXX.XXX.236.192

Angel007 napsal(a):
Dekuji vsem za vase prispevky. Toto pondeli nam doktorka sdelila dg (viz vyse). Kdyz sem se ji zeptala, co ona mi delala na mem miste rekla, ze by dala eutanazii... V ten okamzik, sem se nemohla jen tak rozhodnout. Kdyby byla v kritickem stavu, nevaham, ale tan pocit sem proste nemela, vzdyt do ordinace prisla po svych, basti, pije a navic, byla ten den rano na lacno (nechtela jsem, aby strava zkreslila krevni vysledky)!
Jedna z veci, kterou ma kokrice nejvice miluje je jidlo (samozrejme, zadna hospodska strava, spec. granulky s kuratkem), dale sem chtela dat prostor sobe a i osobam ji blizkym se s ni rozloucit...
Dostala antibiotika s analgetiky a ja se musim rozhodnout, co bude dal...stale ji pozoruji, jestli neni nejaka zmena v chovani...je videt, ze v ocich uz nema takovy jas, ocasek uz tak neprovetrava, spi nebo chodi, asi ji sem tam neco boli vzdyt je v kmetskem veku, ale posoudit, jak moc je slozity, kdyby moc, urcite bych to poznala...ono, kdyz vas panicek furt jen buli, moc ji to do zivota neprida...
Dnes se za ni prisla podivat rodina, zda se, ze pookrala, bylo videt, ze ma radost, sla je vyprovodit a dokonce si od nedele poprve vyskocila zas na sedacku... ted haja...
Ja se s tim snazim vyporadat, i kdyz to moc nejde, ta predstava, ze ji zitra povezu na smrt je strasna...pokud to odlozim riskuji vykrvaceni, operace je taky riskantni, nechci nic urychlovat...je to tak tezky, vzdyt ja si neumim ani vybrat kalhoty natoz, abych se rozhodla o jejim zivote...

lodenka333-mate pravdu, tento vek neni zas takovou raritou...vite, Bety se vzdy vyznacovala neuveritelnou touhou po zivote... pri akutnim zanetu delohy, nejevila do posledni chvile zadne priznaky, utekla doslova hrobnikovi z lopaty, dvojitou extrakci chrupu behem 1roku, vse zvladka, ale ted se to se mnou pere, ten kmetsky vek a prognoza...

Mému psovi praskl nádor, o kterém jsme ani neměli tušení, ve dvě hodiny ráno. To jsme ale tuto diagnozu samozřejmě ještě ani nevěděli.

Nemohl pořádně dýchat, jednou nám dokonce omdlel. Táhli jsme ho hned na dvě veteriny (první měla i přes informaci na oficiálním webu, že mají non-stop, zavřeno). Následně bylo ultrazvukem zjištěno, že mu praskl tumor na srdci a masivně krvácí. Nedalo se nic dělat a do hodiny jsme ho museli utratit. Nemusím říkat, jak traumatizující toto bylo.
Ještě ten den před tím vypadal úplně v pořádku, byl veselý, žral s chutí, venku si hrál a lítal (bylo mu deset a půl let).

Dala bych cokoli za to, kdybych si mohla vybrat a ukončit jeho život v klidu a teplu domova, bez stresu, bez ježdění na veterinu, bez bolesti. Prostě by nám usnul v náručí na svém oblíbeném místě.

Je to pro mě velmi čerstvé, stalo se to ani ne před třemi měsíci. Bolest ze ztráty je příšerná (byl to můj nejlepší přítel, který mne držel nad vodou, když jsem prožívala zatím nejhorší období svého života), takže vím naprosto přesně, jak se cítíte. Ale pokud máte možnost nechat svého psího parťáka odejít důstojně a bez bolesti, neváhejte a prokažte mu tuto poslední službu. Není nic horšího, než se dívat na to, jak vám v náručí umírá v bolestech a nemůžete s tím naprosto nic udělat.

1.5.2018 18:30
Angel007

XXX.XXX.4.119

PumaCZ: Uprimnou soustrast! Je mi nesmirne lito Vasi ztraty... a moc Vam dekuji, ze jste mela tu silu se o svou strasnou zivotni situaci podelit! Presne toho se obavam! Budu se modlit, aby dnesni noc prezila a zitra ji necham dustojne odejit...

1.5.2018 18:46
Angel007

XXX.XXX.4.119

Uspani ve svem prostredi bych ji chtela doprat i jsem to konzultovala s lekarkou, ale pry na to nemaj kapacity...

1.5.2018 19:10
PumaCZ

XXX.XXX.236.192

Angel007 napsal(a):
Uspani ve svem prostredi bych ji chtela doprat i jsem to konzultovala s lekarkou, ale pry na to nemaj kapacity...

Zkuste jiného veta. Jde o to jen přijet, píchnout injekci a poslechnout si stetoskopem, že srdce už dotlouklo. Určitě se bude dát s nějakým rozumným domluvit. Klidně i po pracovní době apod.

1.5.2018 19:42

Souhlasím s Pumou. I pro vás bude snažší, nechat ji uspat doma, než ji někam vozit.

1.5.2018 21:00
lodenka333

XXX.XXX.130.100

Angel007 napsal(a):

Chápu, to je naprd v tom, že je relativně ok ale přitom hrozí ruptura atd. Asi bych si s ní udělala pěkný den, když má ráda jídlo tak bych ji dopřála extra dobrůtky a pak šla k vet. Vemte si co by mohlo nastat, nemáte sice co jsem pochopila jistou dg, ale trápit ji dalšími vyšetřeními vzhledem k těm příznakům by nebylo dobré. Držte se, děláte dobře.

2.5.2018 09:52

Angel007 napsal(a):

Zkusila bych to jinde. K nám vždy veterinář přijel, a to je opravdu obyčejný vesnický veterinář, jezdí i ke koním a kravám, tak proč by nepřijel k pejskovi. Mám zkušenosti různé a musím potvrdit, že doma je to opravdu lepší, pes se cítí v klidu a bezpečí.

2.5.2018 15:14
inusanka

XXX.XXX.98.58

Je těžké přesně určit, kdy nastala ta doba. Tři pejsci a kocourek už nás opustili takto a až ten třetí mne poučil, že tady není ve hře můj pocit, ale jen jeho. On byl mimořádný, takže jsem hned věděla, že už je ten čas, ale bohužel se stává, že lidé nutí své zvířátko do života i když vědí, že má bolesti a trpí. Já už bych to neudělala.

2.5.2018 22:32
Angel007

XXX.XXX.4.119

Betynka uz je v psim nebicku...vim, ze jsem udelala spravne, i diky vam vsem, ale strasne to boli, vsude ji vidim, citim, slysim, moc mi chybi...

2.5.2018 22:50
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

Jste moc statečná a máte můj obdiv Přišla jsem o milovaného psa, už před více jak dvěma lety, ale bolet to asi úplně nikdy nepřestane. Mám ještě druhého pejsu, stárne a doufám, že před stejným rozhodnutím jako vy, nikdy stát nebudu. Držte se.

3.5.2018 07:56
inusanka

XXX.XXX.98.58

Držím palce, abyste našla za Betynku tu správnou náhradu. Udělala jste dobře a teď klidně smutněte a vzpomínejte.

3.5.2018 08:01

Angel007 napsal(a):
Betynka uz je v psim nebicku...vim, ze jsem udelala spravne, i diky vam vsem, ale strasne to boli, vsude ji vidim, citim, slysim, moc mi chybi...

Měla jsem to taky tak Nejlepší náplastí, i když někdo souhlasit nebude, byl další pes. Zbláznila bych se, kdybych tu malou teď neměla. i když mi moje první zlatíčko moc připomíná.

5.11.2018 21:58
Besulka

XXX.XXX.226.97

Nam bohužel fenka labradorka v 7 letech {před 2 měsíci} zemřela. Praskl ji nádor na slezine, o kterém jsme neměli ani tušení, byla vždy veselá a nikdy neprojevovala nějakou bolest, či že by byla smutna. Z ničeho nic jednoho slunečného dne seděla apaticka, pak ležela a během půl hod jsme byli na veterine, v neděli... Testy, sono, zjistena tekutina v těle.. Tak že budou operovat.. Bohužel za hodinu volali, že má metastaze na ledvine a jatrech.. Prý by mohl vzít ji ledvinu, ale jatra jsou horší... Tak jsme ji už neprobudili. S touhle diagnózou se doziji max 4_6mesicu.bylo to tak těžký o ní přijít, jet si pro ni a pohřbít ji.. Není dne, kdy bych na ní nemyslela a nezasla na její hrobeček.. Pes který umře stářím, s tim člověk více méně počítá, ale ne sTímto... V 17h vecer jsme si spolu hráli a v 21h ji dotlouklo srdíčko ❤️😔 nikdy nezapomenu, boli to moc ❤️

Přidejte reakci

Přidat smajlík