Uživatel s deaktivovaným účtem

Je lepsi k 3mesicnimu steneti poridit dalsi stene nebo kote?

Ke tříměsíčnímu štěněti nic. Pokud si nepřipadáte plně časově vytížená, děláte něco špatně.

Myslela sem aby melo kamarada...

napsal(a):
Ke tříměsíčnímu štěněti nic. Pokud si nepřipadáte plně časově vytížená, děláte něco špatně.
napsal(a):
Teď jste pro něj největší kamarád vy. Máte ho vychovávat, učit ho a hrát si s ním. Pokud děláte vše se štěnětem dobře, tak rozhodně nemáte čas ani uvažovat nad dalším mrnětem natož tak, abyste měla čas s ním tyto věci dělat.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
karo2702
napsal(a):
Teď jste pro něj největší kamarád vy. Máte ho vychovávat, učit ho a hrát si s ním. Pokud děláte vše se štěnětem dobře, tak rozhodně nemáte čas ani uvažovat nad dalším mrnětem natož tak, abyste měla čas s ním tyto věci dělat.
to asi těžko, když je celej den v tahu …

lupus4
napsal(a):
klidně kotě, štěndo, co je 12 hod/den samo uvítá cokoli
klidně kotě i štěndo. ať demoluje byt víc bezprizorních mazlíků a fakt to stojí zato.
napsal(a):
klidně kotě i štěndo. ať demoluje byt víc bezprizorních mazlíků a fakt to stojí zato.
vůbec nechápu, jak si někdo do takových podmínek (nevhodných i pro dospělého psa) vymyslí pořídit cokoli živého (mimo hejna ptáků či plazů, těm je to fakt fuk)
Jediný, co si potřebujete v tuhle chvíli pořídit, je víc času nebo to zvíře dát někomu jinému. O dalším zvířeti neuvažujte ani omylem.
Já upřímně nechápu, jak někdo může vykládat, že má někoho rád a soustavně mu ničit život, trápit ho jen pro nějaký svý neopodstatněný sobecký důvody. Když jste dvanáct hodin pryč, stejně z toho psa nemáte vůbec nic, jen hromadu hoven v kuchyni. Tak proč, proboha?
Tohle se učí už malý děti, že zvířata jsou živá, mají své potřeby, taky kupodivu něco cítí a - teď se podržte - mají nějaké emoce a umí se trápit a dokonce je na ně potřeba čas. Vás to doma asi nenaučili pořádně.
A pokud jste toho názoru, že dovolená kvůli psovi je nesmysl, protože je to přece pes, kvůli takovým se volno nebere, tak nechápu, proč tu podělanou přítěž vlastně máte doma...

Atheira
napsal(a):
Jediný, co si potřebujete v tuhle chvíli pořídit, je víc času nebo to zvíře dát někomu jinému. O dalším zvířeti neuvažujte ani omylem.
Já upřímně nechápu, jak někdo může vykládat, že má někoho rád a soustavně mu ničit život, trápit ho jen pro nějaký svý neopodstatněný sobecký důvody. Když jste dvanáct hodin pryč, stejně z toho psa nemáte vůbec nic, jen hromadu hoven v kuchyni. Tak proč, proboha?
Tohle se učí už malý děti, že zvířata jsou živá, mají své potřeby, taky kupodivu něco cítí a - teď se podržte - mají nějaké emoce a umí se trápit a dokonce je na ně potřeba čas. Vás to doma asi nenaučili pořádně.
A pokud jste toho názoru, že dovolená kvůli psovi je nesmysl, protože je to přece pes, kvůli takovým se volno nebere, tak nechápu, proč tu podělanou přítěž vlastně máte doma...
Myslite ze v utulku by tomu pspvi bylo lepe? Delam 8h smeny,11h pryc je to cca i s cestou hold nejak se bez auta clovek dpstat musi, jen to trva. A anozamestnavatel mi dovenou neda, mam 20dni na rok! A delam ve fabrice tam nikoho nezajima jestli mate psa nebo ne, chcete mzdu musite makat.
napsal(a):
Myslite ze v utulku by tomu pspvi bylo lepe? Delam 8h smeny,11h pryc je to cca i s cestou hold nejak se bez auta clovek dpstat musi, jen to trva. A anozamestnavatel mi dovenou neda, mam 20dni na rok! A delam ve fabrice tam nikoho nezajima jestli mate psa nebo ne, chcete mzdu musite makat.
Já nejsem z Marsu, jsem dospělý člověk a pracuju, vím, kolik týdnů dovolené je běžný průměr a taky vím, že dojíždějící prací stráví více hodin než je jejich pracovní doba.
To je neomlouvá z trápení zvířat, která na takové podmínky nejsou stavěná.
Vtipný je, že by vám tu na vaši pracovní dobu nikdo neřekl ani popel, kdyby ten váš pes měl alespoň možnost dostat se z toho bytu díky někomu jinému. To jako vážně nemáte rodinu, přátele, přítele? Já nevím... Nejste z Marsu vy?
A ano, v tomhle případě by mu v tom útulku asi i lépe bylo, víte?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
napsal(a):
Ano, v tom útulku by mu bylo lépe - nebyl by tam sám, a měl by šanci, že narazí na normálního majitele!

napsal(a):
Jsou i profesionální firmy, najdete recenze, jsou pojištění. Nemusíte je do prostoru bytu celého pustit, stačí do chodby. Nebo si oni psa vyzvednou a jak chcete, přivedou. Anebo školky.
Nějak to jít musí.
K malinkému psu nepořizujte nic. Potřebuje učit, hrát si, ukazovat co se má dělat.. kočka ani štěně mu to neukáže.
Nechte hrát rádio (potichu, on pes slyší víc než my).

napsal(a):
...ano bylo ve srovnání s podmínkami, které mu můžete nabídnout vy sama...ano nezajímá, ale Vás by mohlo zajímat, jestli do takového stylu života má cenu pořizovat psa aby mohl vést spokojený život...

napsal(a):
...já mám turnusy čtyř 12tihodinových směn a pak mám čtyři dny volna...takže když jsem si pořizovala psa, začala jsem platit kamarádce aby o denních směnách šla s psem vždy na hodinu ven, kde ho pořádně vylítá - jinak do práce i z práce chodím pěšky, kdy každá cesta vydá za hodinu venčení...kdyby tohle nešlo, prostě bych si psa nepořídila - bylo by mi líto jeho, mně i bytu...
No, abych to trochu uklidnila - hodně lidí má pejska a ten je doma sám. Hodně lidí má kočku a ta je doma sama. Pořizovat kotě štěněti - prakticky na zabavení - je vůči té kočce sprosté. Nemáte čas na štěně, takže to zastane to kotě? Blbost. Věnujte se ráno tomu pejskovi více a nechte mu doma něco, čím se zabaví. Pokud Vám zbyde něco peněz, investujte je do někoho, kdo během dne stráví s pejskem hodinku či dvě. Já musím zavírat fenku při hárání doma a vím, že bude spát, protože jsme se byly projít a dostatečně jsem ji utahala, ale stejně se mi dvě kamarádky střídají a chodí ji pouštět na chvíli ven a trochu jí dělat společnost. Ovšem sousedka si například dovezla pětiletého pejska z útulku v sobotu, v neděli s ním byli doma a od pondělí zase šli do práce. No a pejsek propláče celý den. Každý to holt vnímáme jinak.
inusanka
napsal(a):
No, abych to trochu uklidnila - hodně lidí má pejska a ten je doma sám. Hodně lidí má kočku a ta je doma sama. Pořizovat kotě štěněti - prakticky na zabavení - je vůči té kočce sprosté. Nemáte čas na štěně, takže to zastane to kotě? Blbost. Věnujte se ráno tomu pejskovi více a nechte mu doma něco, čím se zabaví. Pokud Vám zbyde něco peněz, investujte je do někoho, kdo během dne stráví s pejskem hodinku či dvě. Já musím zavírat fenku při hárání doma a vím, že bude spát, protože jsme se byly projít a dostatečně jsem ji utahala, ale stejně se mi dvě kamarádky střídají a chodí ji pouštět na chvíli ven a trochu jí dělat společnost. Ovšem sousedka si například dovezla pětiletého pejska z útulku v sobotu, v neděli s ním byli doma a od pondělí zase šli do práce. No a pejsek propláče celý den. Každý to holt vnímáme jinak.
pokud chce mít někdo kočku a psa, je skutečně nejlépe pořídit je v době, kdy jsou oba mláďata, podle mých zkušeností se tím zatížení bytu nijak nezmění a je lepší, když se pohoní a poperou než když pes či kočka z osamění demolují byt.
že pes pláče, když je doma sám byste měla majitelům říci, patrně s tím nijak nepočítali, když ho ráno pořádně vyprocházeli, nepředpokládali to a taky se to neděje vždy a se všemi psy.. samosebou je lépe si pejska pořídit těsně před dovolenou a strávit ji pak s ním. Někdy to prostě nejde a lidi do práce musí, .
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
stop týrání
napsal(a):
kde jste se dočetl, že je zadavatel celý den v tahu?
Pise to v jiné diskuzi.

stop týrání
napsal(a):
kde jste se dočetl, že je zadavatel celý den v tahu?
...psala o tom v jiném příspěvku...
Máma pečovala o nemohoucí babču(takže se od ní skoro nehnula) do toho jí děti ze sousedství přinesli štěně, že si ho musí vzít, jinak ho táta zabije. Ač měla svého psa doma(v té době starého a nikdo na něj čas neměl) prostě si fenku u babči nechala, nedokázala je poslat pryč. Štěndo se celé dny batolilo s mámou v kuchyni, ale nějaká extra péče a výchova se nekonala, nebyly kapacity. Za nějaký měsíc jí přinesla příbuzná kotě. To byly boje. Prďolové spolu řádili, krásně si vyhráli, strašně se na sebe nafixovalali...no a co? Myslím, že u štěnda, které je celý den samo je to ideální. Bohužel kocourek po pár letech umřel(asi otrava od sousedů - trávili potkany) Mandy zůstala sama a začala utíkat ze dvorku, nechtěla tam být sama. Teď cestuje, je tam, kde chce být, jednou u mamky, jednou na dvorku. Týden chce spávat u mámy, pak najednou zase na dvorku...
To nemění nic na tom, že bych si nepořídila psa, když nemám většinu dne čas. Není to jen cesta do práce, jsou to nákupy, je to třeba zábava, randění...Kolik pak času asi zbyde v součtu týdne na psa? Opakuju to poněkolikáté. Se psy jsem vyrůstala a bez psa jsem nechtěla být. Pořád jsem doufala, že až nastane vhodná doba, budu mít svého, své vlastní psy. Vyplnilo se mi to v 35 letech, kdy jsem zbudovala dům na vesnici a nebyla už po bytech ve městech. A věděla už, že budu doma a na psy budu mít dostatek času. Jinak by prostě nebyli. Do té doby jsem si v každé volné chvíli brala ven psa rodičů nebo tchánů. Chodili se mnou i na stavbu.
inusanka
napsal(a):
ad STOP TÝRÁNÍ - jestliže nemá čas na štěně, nebude mít ani na kotě. Takže bude mít nudícího se pinče a jemu na hraní kotě.
je těžké si to přiznat, ale zvířata, stejně jako děti se výborně zabaví i bez nás a možná lépe a spolu se málokdy nudí.
ohledně pobytu štěněte v bytě bez vyvenčení 8, a více hodin (štěněte dokonce i 6 a více) - to prostě nejde, to nevydrží, ale u dospělého psa je to jiná, ten tento režim může dobře přijmout, samozřejmě ale podmínkou je ráno procházka a ne jen dva kroky sem a dva zase tam a ihned po příchodu domů zase fičíme ven. Není to samozřejmě ideální, ale je to možné a je to dokonce i časté. Nebo myslíte, že ty statisíce lidí v bytech mají ke svým psům chůvu?
navíc paní nabízí jednou za dva týdny dva dny volna, tedy předpokládám se psem. a rozhodně i takovýto režim vedle pobytu v kotci v útulku je pro psa lepší. nebo jak často myslíte, že útulky venčí své psy? zejména ty obsazené?
Možná by mohla, než pes odroste, a ono to tak dlouho trvat nebude, domluvit s nějakým větším dítětem z baráku, že ho vezme na vyčurandu jen na chvilku.

stop týrání
napsal(a):
je těžké si to přiznat, ale zvířata, stejně jako děti se výborně zabaví i bez nás a možná lépe a spolu se málokdy nudí.
ohledně pobytu štěněte v bytě bez vyvenčení 8, a více hodin (štěněte dokonce i 6 a více) - to prostě nejde, to nevydrží, ale u dospělého psa je to jiná, ten tento režim může dobře přijmout, samozřejmě ale podmínkou je ráno procházka a ne jen dva kroky sem a dva zase tam a ihned po příchodu domů zase fičíme ven. Není to samozřejmě ideální, ale je to možné a je to dokonce i časté. Nebo myslíte, že ty statisíce lidí v bytech mají ke svým psům chůvu?
navíc paní nabízí jednou za dva týdny dva dny volna, tedy předpokládám se psem. a rozhodně i takovýto režim vedle pobytu v kotci v útulku je pro psa lepší. nebo jak často myslíte, že útulky venčí své psy? zejména ty obsazené?
Možná by mohla, než pes odroste, a ono to tak dlouho trvat nebude, domluvit s nějakým větším dítětem z baráku, že ho vezme na vyčurandu jen na chvilku.
...myslím, že pokud paní je nějakých 11 hodin z bytu, tak na hodinu venčení před odjezdem a hodinu po příjezdu asi nebude mít už moc sil, navíc ne vždy je pěkné počasí a ono chodit v dešti, zimě mrazu, no nevím...navíc si také musí uvařit, nějak poklidit a mnoho dalších, navíc snad chce vést i trochu soukromý život - schůzky, kino, divadlo...nevím zda bych do takových podmínek musela mít nutně psa...navíc nabízet po čtrnácti dnech dva dny je sice hezké, ale co těch čtrnáct dní...a je mnoho útulků, kam dochází dobrovolníci venčit psy - možná, že tohle by byla ta cesta pro zadavatelku - prostě věnovat svůj volný čas nějakému potřebnému psovi bez nutnosti mít ho v bytě...

napsal(a):
...myslím, že pokud paní je nějakých 11 hodin z bytu, tak na hodinu venčení před odjezdem a hodinu po příjezdu asi nebude mít už moc sil, navíc ne vždy je pěkné počasí a ono chodit v dešti, zimě mrazu, no nevím...navíc si také musí uvařit, nějak poklidit a mnoho dalších, navíc snad chce vést i trochu soukromý život - schůzky, kino, divadlo...nevím zda bych do takových podmínek musela mít nutně psa...navíc nabízet po čtrnácti dnech dva dny je sice hezké, ale co těch čtrnáct dní...a je mnoho útulků, kam dochází dobrovolníci venčit psy - možná, že tohle by byla ta cesta pro zadavatelku - prostě věnovat svůj volný čas nějakému potřebnému psovi bez nutnosti mít ho v bytě...
musím říct, že pokud jsem v práci, tak je to pro mě taky náročnější...z baráku jsem nějakých 11-12 hodin...ráno pesany vytáhnu na hoďku-hoďku a půl na prochajdu, večer už toho mám někdy fakt plný zuby, někdy se venku čerti žení, někdy třeba nějaká viróza-rýmička, ale člověk se cítí pod psa, tak se mi třeba ani nechce...tak vyběhneme jen na půl hodinky nebo si s nima sednu po véče na zahradu...mám psy, kterým je to naprosto jedno, jsou prostě spokojení, když jsou se svými lidmi a jestli je to venku v lese nebo na gauči u televize není podstatné...navíc doma nejsou sami, mají volný přístup na zahradu a já pracuju v režimu 2-3 dny v práci a pak 2 dny volna...vůbec si neumím představit, že bych třeba bydlela sama a vstávala v pět ráno, abych pesany vyprocházkovala a večer po návratu z práce a eventuelně z nákupu rychle zase běžela alespoň na hodinu se psem ven a pak klohnila večeři a uklízela - třeba...nejsem si jistá, jestli bych pak nebyla vzteklá z únavy...a jestli bych se třeba naprosto kvůli banalitě neobořila na psa...nevím jestli bych si to "paničkovství" vůbec užila...
napsal(a):
když si někdo pořídí psa, je to jako by si pořídil dítě. zkrátka bude muset vše ostatní trochu omezit, kino, divadlo o víkendu, kdy na psa bude přes den času dost, schůzky taky nebo společně na procházku... ona nenabízí po čtrnácti dnech dva dny, ale čtyři dvanáctky a čtyři dny doma. Netvrdím, že je to optimální, ale je to možné, samozřejmě se majitelka musí omezit, to jinak nejde. a zdá se, že nepřijde po 11, ale po 13 hodinách...když má ty dvanáctky.
já jsem tak žila asi deset let a musím říci, že jsem, za těch deset let z TV vysílání viděla znělku TV novin a pak zase konec večerního filmu...změnila jsem zcela časové schéma dne a ještě kolem poledne jsem měla výpomoc, když jsem byla v práci, Jako OSVČ to mám časově snadnější. ale jinak to šlo a noční či časně ranní procházky sídlištěm byly opravdu příjemné a osvěžující.

stop týrání
napsal(a):
když si někdo pořídí psa, je to jako by si pořídil dítě. zkrátka bude muset vše ostatní trochu omezit, kino, divadlo o víkendu, kdy na psa bude přes den času dost, schůzky taky nebo společně na procházku... ona nenabízí po čtrnácti dnech dva dny, ale čtyři dvanáctky a čtyři dny doma. Netvrdím, že je to optimální, ale je to možné, samozřejmě se majitelka musí omezit, to jinak nejde. a zdá se, že nepřijde po 11, ale po 13 hodinách...když má ty dvanáctky.
já jsem tak žila asi deset let a musím říci, že jsem, za těch deset let z TV vysílání viděla znělku TV novin a pak zase konec večerního filmu...změnila jsem zcela časové schéma dne a ještě kolem poledne jsem měla výpomoc, když jsem byla v práci, Jako OSVČ to mám časově snadnější. ale jinak to šlo a noční či časně ranní procházky sídlištěm byly opravdu příjemné a osvěžující.
..navíc paní nabízí jednou za dva týdny dva dny volna - to píšete Vy...o čtyřech dvanáctkách a čtyřech dnech to píši pro změnu já - ale píšu, že pes je před mou denní směnou hodinu venku, pak je se mnou v práci´, kdy jde na hodinu se svou venčící tetou, která ho ulítá k umrtvení, zbytek mé směny prospí a pak jde hodinovou procházkou domů...o nočních má normální režim, jen trochu posunutý abych se na chvilku vyspala...

napsal(a):
musím říct, že pokud jsem v práci, tak je to pro mě taky náročnější...z baráku jsem nějakých 11-12 hodin...ráno pesany vytáhnu na hoďku-hoďku a půl na prochajdu, večer už toho mám někdy fakt plný zuby, někdy se venku čerti žení, někdy třeba nějaká viróza-rýmička, ale člověk se cítí pod psa, tak se mi třeba ani nechce...tak vyběhneme jen na půl hodinky nebo si s nima sednu po véče na zahradu...mám psy, kterým je to naprosto jedno, jsou prostě spokojení, když jsou se svými lidmi a jestli je to venku v lese nebo na gauči u televize není podstatné...navíc doma nejsou sami, mají volný přístup na zahradu a já pracuju v režimu 2-3 dny v práci a pak 2 dny volna...vůbec si neumím představit, že bych třeba bydlela sama a vstávala v pět ráno, abych pesany vyprocházkovala a večer po návratu z práce a eventuelně z nákupu rychle zase běžela alespoň na hodinu se psem ven a pak klohnila večeři a uklízela - třeba...nejsem si jistá, jestli bych pak nebyla vzteklá z únavy...a jestli bych se třeba naprosto kvůli banalitě neobořila na psa...nevím jestli bych si to "paničkovství" vůbec užila...
...já kdybych nemohla mít psa v práci a kamarádka nevenčila, tak bych si ho prostě nemohla dovolit...to bych mu opravdu nemohla udělat, protože i když mám po turnusu čtyři dny volna, tak co ty čtyři dny - ty noční snad - to se mu během de věnuji, ale ty denní jsou opravdu otřes...

..."když si někdo pořídí psa, je to jako by si pořídil dítě"...
Málokdo si uvědomuje, že pořízení psa je náročnější, než pořízení dítěte. Když začnete chodit do práce, máte dítě ve školce. V deseti letech už zpravidla dojde dítě ze školy samo a zvládne si vzít nachystanou svačinu ( to šikovnjší ještě dojde na nákup, abyste se tím nemusela zdržovat cestou z práce ), ve 14. vás moc nepotřebjuje - zbytečně prudíte.
Pes vás potřebuje každý den a hned několikrát, nejlépe celodenně.14,15 i 16 let - to už se dítě venčí dávno samo!

A když je někdo na všechno sám, když nemá žádné zázemí, nikoho, kdo by mu psa vyvenčil přes den, kdo by se o psa postaral, když má i jen obyčejnou horečku - ten by si neměl psa pořizovat !
Měl by si prvně uspořádat život tak, aby nebyl na všechno sám !
napsal(a):
A když je někdo na všechno sám, když nemá žádné zázemí, nikoho, kdo by mu psa vyvenčil přes den, kdo by se o psa postaral, když má i jen obyčejnou horečku - ten by si neměl psa pořizovat !
A kdyz tato situace nastane v okamziku kdyz uz colovek psa ma nekolik let? tak se ho ma zbavit?
Jo, taky jsem tyran co ma psy doma 11 hodin samotne. A predstavte si nechapu proc by nekdo mel byt utahany po 11 hodinach a nemelo by se mu chtit jit se psama. A v pet? to uz jsem davno na ceste do prace :D A kdyz mam horecku? no tak se holt projdou jen kousicek...

kniga
napsal(a):
A kdyz tato situace nastane v okamziku kdyz uz colovek psa ma nekolik let? tak se ho ma zbavit?
Jo, taky jsem tyran co ma psy doma 11 hodin samotne. A predstavte si nechapu proc by nekdo mel byt utahany po 11 hodinach a nemelo by se mu chtit jit se psama. A v pet? to uz jsem davno na ceste do prace :D A kdyz mam horecku? no tak se holt projdou jen kousicek...
Když psy má a zůstane sám, tak je to smůla, určitě to tak neplánoval, samozřejmě se psů nezbaví, ale bude hledat řešení, co dál.
O tom řeč nebyla - byla řeč o tom, psa si do takových podmínek nepořizovat !
A dodám - bylo by pro mě nepředstavitelné mít psa zavřeného 11 hodin den, co den.

napsal(a):
Souhlas. Nemoc, nečekaná hospitalizace, či "pouhé" zdržení v práci, či delší pracovní cesta, to jsou situace, které se špatně řeší, když žije člověk se psem sám.
kniga
napsal(a):
On to nikdy člověk nemůže naplánovat. Nevíme, co bude za rok, natož za pět a více let... I já si pořídila psa, když jsem měla normální pracovní dobu, dopoledne chodili venčit blízcí, kterým jsem svého psa byla ochotná svěřit. Jenže nám pak napařili přesčasy, trvalo to půl roku, přes půl roku... Netvrdím, že po příchodu z práce se člověku na procházku nechce. Dělala jsem to tak, že jsem vstávala před čtvrtou, ještě před snídaní lítala po venku, hned z práce zase letěla ven.
Jenže ono to tak nejde dlouhodobě. Ne tak, aby člověk neomezoval některé důležité části svého života. A vlastně i života toho psa. Jsou tím omezováni oba dva.
Nakonec jsem neměla čas si ani udělat pořádné jídlo na další den do práce, natož se navečeřet. Všední dny se mi smrskly na venčení, cestu do práce, z práce, venčení, spánek a mezitím někde nějaké jídlo - pokud možno co nejrychlejší. Pomalu jsem se odrovnávala a pes, docela šídlo, prostě i přes veškerou snahu - VÍCE LIDÍ (nechápu, jak to zvládne jeden člověk o samotě) neměl maximum, co by mohl mít.
Psovi těžko vysvětlíte - hele, nepřijedu, mám zase několik hodit přesčas. A další den znova a znova. A o víkendu jsem měla pocit, že jí to musím vynahradit... Prostě to takhle nešlo.
Do takových podmínek bych si psa prostě nepořídila. Musela bych být sobecká slepice, abych něco takovýho udělala.
No, z té parodie na normálně fungující společnost jsem naštěstí odešla. V zájmu svém i svého psa, nemluvě o ostatních lidech, na které jsem taky toho času měla po málu a doslova jsem měla pocit, že nežiju, ale jenom se tak ploužím, všechno bylo podřízené práci.
Myslím, že pokud někomu nevadí takhle žít, ať si tak žije, ale ať do toho netahá zvířata. Ne plánovaně, když ví, že má takový režim a napadne ho si do toho pořídit něco jiného než pár hadů nebo rybičky.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
Atheira
napsal(a):
On to nikdy člověk nemůže naplánovat. Nevíme, co bude za rok, natož za pět a více let... I já si pořídila psa, když jsem měla normální pracovní dobu, dopoledne chodili venčit blízcí, kterým jsem svého psa byla ochotná svěřit. Jenže nám pak napařili přesčasy, trvalo to půl roku, přes půl roku... Netvrdím, že po příchodu z práce se člověku na procházku nechce. Dělala jsem to tak, že jsem vstávala před čtvrtou, ještě před snídaní lítala po venku, hned z práce zase letěla ven.
Jenže ono to tak nejde dlouhodobě. Ne tak, aby člověk neomezoval některé důležité části svého života. A vlastně i života toho psa. Jsou tím omezováni oba dva.
Nakonec jsem neměla čas si ani udělat pořádné jídlo na další den do práce, natož se navečeřet. Všední dny se mi smrskly na venčení, cestu do práce, z práce, venčení, spánek a mezitím někde nějaké jídlo - pokud možno co nejrychlejší. Pomalu jsem se odrovnávala a pes, docela šídlo, prostě i přes veškerou snahu - VÍCE LIDÍ (nechápu, jak to zvládne jeden člověk o samotě) neměl maximum, co by mohl mít.
Psovi těžko vysvětlíte - hele, nepřijedu, mám zase několik hodit přesčas. A další den znova a znova. A o víkendu jsem měla pocit, že jí to musím vynahradit... Prostě to takhle nešlo.
Do takových podmínek bych si psa prostě nepořídila. Musela bych být sobecká slepice, abych něco takovýho udělala.
No, z té parodie na normálně fungující společnost jsem naštěstí odešla. V zájmu svém i svého psa, nemluvě o ostatních lidech, na které jsem taky toho času měla po málu a doslova jsem měla pocit, že nežiju, ale jenom se tak ploužím, všechno bylo podřízené práci.
Myslím, že pokud někomu nevadí takhle žít, ať si tak žije, ale ať do toho netahá zvířata. Ne plánovaně, když ví, že má takový režim a napadne ho si do toho pořídit něco jiného než pár hadů nebo rybičky.
Přesně!
Moje mamka má taky v bytě psa a žije tam s sama, ale čubinu si mohla brát do práce, a když dělala záskok na jiném pracovišti, kde pes být nemohl, tak bydlela fena půl roku u mě, aby nemusela být 12 hodin zavřená v bytě. A stejně je to když mamka někam jede, nebo rekonstruovala byt. Kdyby pro to neměla podmínky, tak si prostě psa nepořídí.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Přesně!
Moje mamka má taky v bytě psa a žije tam s sama, ale čubinu si mohla brát do práce, a když dělala záskok na jiném pracovišti, kde pes být nemohl, tak bydlela fena půl roku u mě, aby nemusela být 12 hodin zavřená v bytě. A stejně je to když mamka někam jede, nebo rekonstruovala byt. Kdyby pro to neměla podmínky, tak si prostě psa nepořídí.
Jojo, se mnou fena jezdí kam může. Když nemůže, je tu vždycky někdo, kdo se o ni postará a koho má ráda, takže jí to nijak nepřijde a má i tak fajn den. Navíc žiju na vesnici, obří pozemek, tři stavby oplocené dohromady (rodina), lidi, psi, hromada jiných zvířat... Těm psům je najednou hned líp i bez páníčka, když tu mají společnost. Vlastně je tu pořád nacpaný nějaký pes z rodiny nebo od známých, aby tu strávil den, kdy někam jedou.
Žít úplně sama v městském bytě, nejsem si jistá, že bych to tomu psu byla schopná udělat, i kdyby dopoledne zaskakoval nějaký venčič.

kniga
napsal(a):
..tak to máte fajn, že nejste ani po jedenácti hodinách práce utahaná, já kolikrát nejsem schopna ani mluvit než se vzpamatuju,.
napsal(a):
..tak to máte fajn, že nejste ani po jedenácti hodinách práce utahaná, já kolikrát nejsem schopna ani mluvit než se vzpamatuju,.
Ono záleží dost na tom, co člověk v té práci dělá. Pokud se 8h nudí v kanclu, je to asi dost rozdíl od lidí pracujících manuálně, nebo třeba učitelích. Já do zaměstnání nechodím, ale po celodenní práci v zahradě jsem tak servaná, že se sotva doplazím domů a to mne čeká ještě 1,5-2h prochajda se psem, vaření mu večeře, pečení buchty na ráno, příprava jogurtu, teďka do toho ještě různé vaření marmelád atd, často mi šichta končí o půlnoci. Kdybych nebyla se psem celý den v zahradě(jistě, on pochrupává, sem tam mne přijde zkontrolovat, pomazlit se, projedem jestli nemá klíště...) tak bych na něj měla jen ten čas prochajdy + tedy hodina ráno. To se mi zdá za 24h dost málo společného času

lesnížínka
napsal(a):
Ono záleží dost na tom, co člověk v té práci dělá. Pokud se 8h nudí v kanclu, je to asi dost rozdíl od lidí pracujících manuálně, nebo třeba učitelích. Já do zaměstnání nechodím, ale po celodenní práci v zahradě jsem tak servaná, že se sotva doplazím domů a to mne čeká ještě 1,5-2h prochajda se psem, vaření mu večeře, pečení buchty na ráno, příprava jogurtu, teďka do toho ještě různé vaření marmelád atd, často mi šichta končí o půlnoci. Kdybych nebyla se psem celý den v zahradě(jistě, on pochrupává, sem tam mne přijde zkontrolovat, pomazlit se, projedem jestli nemá klíště...) tak bych na něj měla jen ten čas prochajdy + tedy hodina ráno. To se mi zdá za 24h dost málo společného času
..no já se v práci těch jedenáct hodin kolikrát ani nezastavím...pořád něco řeším, vysvětluju zařizuju, sepisuju, vytelefonovávám, takže se vlastně uklidním částečně hodinovou cestou pěšky domů kvůli psovi a i doma pokud tam někdo je, tak ví, že po mně nejmíň půl hodiny nesmí nic chtít, protože by stejně ničeho nedočkal...pak jsem al zase schopna normálně fungovat - uvařit i upéct, občas vyžehlit...koukám, že to máte také dost složité - tak nějak jsem si vzpomněla na knížku "Mé vejce a já" o životě a práci na farmě...jedinou výhodu psa v práci mám, že s ním můžu kromě kamarádčina hodinového venčení vyběhnout vždy po pár hodinách na čůrání a pomazlení - kolega se kterým dělám v kanceláři ten čas využívá na kouř pauzy...navíc si pro psa chodí na pomazlení i mí ostatní kolegové, takže se pes opravdu moc nenudí, i když ho většinou vzbudí - tak nějak se naučil pospávat ve svém pelíšku, tu dobu co jsme v práci spolu - jak já mu závidím...nejvíc mně namíchne, když s ním jdu během noční na čůr pauzu, jak dává ostentativně najevo, že ho budím a co zase chci - protahuje se, rozplácne se na záda, zívá provokatér jeden
Souhlasím se vším.
Taky jsme si pořizovali psa ve dvou, a moc si nedokážu představit, že bych byla na psa sama.. jo nějak by se to muselo vyřešit, ale primárně ho takhle pořizovat fakt ne.. Navíc s 12ti hodinovou pracovní dobou..
Psa jsem si pořídila na VŠ, což by taky někdo mohl namítat, ale já na něj měla v tu dobu hrozně času - do školy jsem jezdila někdy jen na chvíli a brigády se k tomu také daly skloubit - noční, víkendy atd.. No a o zkouškovém to byla vůbec paráda.
Teď jsem nastoupila do práce, a mám klasickou 8,5 hod pracovní dobu, s tím že se snažím chodit co nejdříve, abych byla co nejdříve doma.. a i tak jsme na to dva, takže každý ob týden je pes doma sám max.2 hodiny.
A když budu muset být na přesčasech, tak tam je pořád ten druhý, který prostě přijde domů.
stop týrání
napsal(a):
lidé jsou sami nejen se psy, ale i dětmi, s nemocným rodičem, partnerem, musejí to vyřešit a vždy to vyřešili, vyřeší i pejska,. protože je rozdíl být na život sám sám, nebo sám se psem. Pes je vždy přínosem pro toho, kdo má psy rád.
Jenže ne každý, kdo má rád psy, je přínosem pro psy...

a je ten, kdo má psy rád a je sám se psem a nemá pro něj podmínky, přínosem pro toho psa?

stop týrání
napsal(a):
lidé jsou sami nejen se psy, ale i dětmi, s nemocným rodičem, partnerem, musejí to vyřešit a vždy to vyřešili, vyřeší i pejska,. protože je rozdíl být na život sám sám, nebo sám se psem. Pes je vždy přínosem pro toho, kdo má psy rád.
Ano, musí to vyřešit. Poslední psy jsem pořizovala, když jsme byli doma tři a mohli se v péči o ně, především při ranním a odpoledním venčení prostřídat. Vždy venčil ten, kdo šel ráno z domu nejpozději a odpoledne kdo byl doma nejdříve. Pak děti postupně odešly z domu a zůstala jsem sama se psy. Velkými psy v bytě. Doma byli hodní, neprojevovali se hlasitě, nic neničili, ale já jsem lítala jak hadr na holi - ráno procházka (ne pár kroků kolem baráku), skočit do auta a do práce. Z práce jsem frčela rovnou domů venčit. Když jsem musela na služebku, musela mě zastoupit maminka, která se mnou nebydlí, nebo jeden ze synů, což byl zase problém, protože synové pracují...
A tak po tom, co postupně oba psi odešli, teď nemám doma žádného. Máme jen kavkazanku na zahradě u maminky. Je to taková naše společná holka. A já si na svého psa musím počkat, až budu mít jiné podmínky, možná až do důchodu.

stop týrání
napsal(a):
Dost záleží na tom, kdy je člověk sám. Dokud je mladý, v produktivním věku, neměl by zůstávat sám se psem, ale chodit do společnosti, ven a družit se hlavně s lidmi. Ne vždy to jde se psem.
Když už je pak babka v důchodu se psem, druží se s jinými babkami v sídlišti, které jsou na tom podobně. A pes pro ni znamená společnost a jistě je přínosem. Ale mladému, pracovně plně vytíženému člověku se pes lehko může stát přítěží - viz jinde "darovací psi".
TO ALL:
Delam na tri smeny, tedy moje pracovni doba je 7.5+0.5 tedy presne 8h. Ne, nenudim se v kanclu, kdyby jo, zaridila bych si abych mohla mit fousate u sebe. Jsem delnice, tech 7.5 stojim na nohach u masiny a kdyz jedem velke modely tak fakt na padla jsem vyrizena.
JENZE ted pravce prichazi ten zbyvajici cas kdy jsem z domu, tedy 3 hodiny deleno dvema, +- 1.5 hodiny na cestu domu. A za tu hodku a pul krasne zrelaxuju. cca 40 minut pocitejme na prevleceni v satne (mam mega vyhodu, ze delam v klimatizovane dilne, takze neztracim cas sprchou) prebihani na zastavky a cestou od vlaku domu. Zbytek casu stravim v autobusu a hlavne ve vlaku. Kde si sednu a tech +- 50 minut travim kdyz jsem hodne utahana spankem nebo koukam na net, nebo si na mobilu pustim epizodu serialu nebo si vetsinou ctu. A najim se :-D
Kdyz pak vystoupim z vlaku jsem zrelaxovana a mam daleko vic sily (jak fyzicke tak pssychicke) nez kdyz jsem sice do prace dojizdela jen tricet minut, ale jen salinou, kde jsme si nesedla a domu jsem dosla vyrizena... ale taky to slo, tak byla jsem mladsi :D
Kdyz vezmu v potaz ze vetsina lidi dela na jednosmenem tedy 8.5 hodiny, cesta jim zabere kdyby malo tak pul hodky jedna, takze jsou z domu 9.5 hodiny. Je teda ta hodina a pul az tak zasadni?
Prescasy nedelam, tedy ne ze bych zustala v praci dele. Kdyz uz, tak jdu treba v sobotu na kslaickou osmicku, tuhle sobotu jdu, prvni sobotu v tomhle kalendarnim roce.
Pracovni cesta nehrozi vubec.
Na neschopence jsem byla po peti letech, z toho jsme byla prvni tyden fyzicky i psych, vyrizena, no nastesti mam dost empatickeho psa, takze Vali lezela preilepena a neresila jsem nic, jen kratke venceni pred barakem...
kdybych musela do nemocnice fousatky by si pochopitelne vzali rodice. Ale jaksi po nich fakt nemuzu chtit aby jezdili 40 km sem a 40 km zpet aby mi vyvencili psy. Navci treba v noci, ze jo, kdzy jsem jako treba tenhle tyden na nocnich...
Kdybych zustala v Brne a flikovla bydleni po podnajmech a resila, bych ze mam problem s bydlenim a psem lidi by nadavali, ze si nema clovek porizoivat psa kdyz nema vlastni, co na tom, ze byla porizovana do vlastniho. Tak jsem si radsi koupila vlastni byt. Na dedine, hned u lesa. Mam teda svoje jisty, ovsem za cenu te delsi cesty...
A mam tu les, o pul druhe jsme vstala a sla s fousatejma ven, prave prtooze tu mam les, slo to i v tom vedru. Po hodine jsme se vratila, hodila fousatky domu, a valila si koupit do samosky rohliky, sla jsem pres dedinu a rikam si bydlet jeste v Brne tak v tomhle pcoasi bych se psama udelala co? Sly by ven? jo tak max na louzicku, ne ze jsme hodinu v lese...
Clovek mini osud meni, chtela jsme uz davno mit auto. Tim bych usetrila na kazde ceste skoro hodinu, jenze zas byh nezrelaxovala... ale tak stejne na nej furt nemam. Mohla bych mit kdybych v praci kyvla na tri mesice na 12. Mela bych o osm tisic vetsi vyplatu. Jenze to by bylo jeste silenejsi a fakt teda nerealne,. No snmad to auto bude za rok. Nebo dodelam ten kurz co cdelam a treba sezenu praci tady nekde v okoli...
napsal(a):
Dost záleží na tom, kdy je člověk sám. Dokud je mladý, v produktivním věku, neměl by zůstávat sám se psem, ale chodit do společnosti, ven a družit se hlavně s lidmi. Ne vždy to jde se psem.
Když už je pak babka v důchodu se psem, druží se s jinými babkami v sídlišti, které jsou na tom podobně. A pes pro ni znamená společnost a jistě je přínosem. Ale mladému, pracovně plně vytíženému člověku se pes lehko může stát přítěží - viz jinde "darovací psi".
Predstavme si svet kde by introverze byla normou a ne odchylkou :-D :-D
Jsem holt asocial, clovek kterej leze vetsine lidi na nervy jen svoji pritomnosti. A lidi pro zmenu lezou na nervy me. Tam kam chodim to vzdy jde se psem, pokud se m tam ne a slo by o celodenni ci vice denni zalezitost tak pohlidaj rodice, to zas jo, aj jim taky fenuli hlidam, kdyz jedou na dovolenou.
Na porizeni psa jsme cekala do 27, prave prto abych mohla poskytnou vse, ze atd. Stejne za 4 roky doslo k zmenam... Tak si nekdy i rikam, ze jsem nemela ceka t do 27, ale poriodit si ho daleko driv. treba hned po maturite. Mohl zivot bvypadat zas jinak...
Ja si do toho (11 hodin z baraku) poridila prave psa, jako druheho. Abvy prvni nebyla sama. ALe to bych delala i kdybych zustala v Brne, Z meho pohledu ta hodina a pul navic neni az tak zasadni, kdyz jinak ma pes vyziti.
Nejsme mlada, ani stara, druzim se s tema par lidma co me s nesnou :D zejtra se budu druzit v cajovne, skrze stene jdeme do cajovny se zahradkou. Plan je socializovat stene = utahat, aby se v cajovne prospalo a pak zase socializovat...
Ja aby Grace nebyla sama ji poridila partacku (pro zadavatelku: ale porizovala jsme stene kd ospelemu plus minus vychovanemu psovi, dve stenata jsou silenej napad, a kocka, no pokud nejste kockova tak nevim, nevim... ja si kdysi kdyz jsem jeste nemela psa vzala kote z ulice, a proste ne to ne, nejsem kockova, takze jak dospela tak sla po druhem mrouskani na kastraci a pak jsem ji odvezla babicce, byla spokojene obe)
Lidi budou nadavat jinym lidem, ez si nemeli porizovat psa porad. Vzdycky si najdou duvod, nasi si poridili psa do situace, kdy otec delal uz jen pul uvazku. Ted dela pul uvazku a mati je doma na invalidnim. Stejne se najdou lidi co reknou ez si psa nemeli porizovat kdyz je to jen gaucak a nedelaji snim zadny vycvik ani rekreani, jen proste je doma, na zahradce a chodi po dedine s mati na zdravotni prochazky :)
A pro HMN_ az to bude jedine bezpravi co se na psech dela treknu jo nemaji byt psi 11 hodin sami doma, ale ono jaksi jsou tu zavaznejsi problemy a fakt nevim co s temam psama co jsou v kotcich na cvicacich a majitel si je prijde vecer max vyvencit a pocvicit...
Moje feny nestradaj, neposkozuji se, nenici mi ze stresu byt. Vali je desnej gaucak a valeci pes, Grace byla zivejsi, stene ted je docela zivel. Venuju jim naprostou vetisnu sveho volneho casu. ted akorat jsem dojedla tak se zas jdu venovat jim :).
napsal(a):
a je ten, kdo má psy rád a je sám se psem a nemá pro něj podmínky, přínosem pro toho psa?
a vaše nebo mé názory na ty nejvhodnější podmínky pro psa jsou závazné pro všechny? Pořizovat psa děcku (i jiné zvíře) je chyba, pořizovat si psa jako módní doplněk je chyba, pořizovat si psa, abych trumfl kamaráda je chyba... ale pořídit si psa, protože po něm toužím nebo proto, že chci pomoci, je v pořádku, a pokud se týká jeho denního časového režimu, myslím, že snese i delší odpočinek, nakonec divocí psi nebo vlci taky nechodí o polednách čůrat, ale vycházejí až setměním
-každý ví sám nejlépe, kdy si chce pořídit psa, nejsou na to pravidla, vy jste si ho nepořídila jako mladá a družila se s lidmi ve společnosti, někdo jiný ne, vy jste se jako babka družila na sídlišti s babkami. jiná babka na to prostě není zvědavá a jestli se rozhodně pořídit si psa nebo se přihlásí do univerzity třetího věc je její věc a nemá to pravidla. Nechápu proč by měli lidé, jiní lidé, vidět věc jako vy nebo jako já..
Podstatné je. aby si psa pořídil někdo, kdo ví nebo se snaží zjisti, jak mu to změní život,.
napsal(a):
A nic netrvá věčně, ani láska k jedné slečně... všechno je pomíjivé. Člověk může být zdravý, mít skvělého partnera, dobrou práci za barákem, možná dokonce za svým vlastním se zahradou s pevným plotem, báječné přátele,... teď úplně mě nenapadá, co že všechno nás dneska opravňuje pořídit si psa. Co z toho je 100%ní nároková jistota? Snad že není ani moc mladý, ani moc starý, umí už dobře spisovně česky... no a tak teda si pořídí toho svého psa. Ne prvního, protože podmínkou jsou zkušenosti. Toho psa má 15let.
Mezitím se může stát tolik věcí, leccos může být přechodného charakteru, leccos trvalá změna - psi s lidmi nebo lidi se psy přežili krize, hladomory, odloučení od rodin a nikdy jim to nevyčítali, psi, těm lidem. Proto si lidi psy pořizují, protože pes nekouká na to, že Alík odvedle má granule za 200 a hraje si celý den s babčou, on z toho okna kouká, kdy přijde jeho pán. Jo, člověk by neměl být sobec, jenomže leckdy mu ten pes, kočka opravdu může velmi pomoct překlenout nějaké zlé nebo neideální období. A pak je zas dobře. Možná by tomu psovi bylo jinde líp. Tož ale kde? Ideální lidi přece nikdy nemají pochyby, nesnáze a omyly, teda ani psa.

My se k sobě hodíme. Lidé a psi. Podívejte na lidi, to se furt hádá, rozvádí, rozchází, prostě jim to nedochází. A ta nerozhodnost je také nic moc. Co bude k večeři, kam se jde, pojedeme tvým nebo mým autem, tohle triko si neber, na co se budeme dívat, čivavu nebo dogu, jak moc placatou tv, kterou barvu do kuchyně, byt nebo dům, knedlík nebo rýži, víkend u tchýně nebo u maminky.. už někde v polovině jsou rozvedení. To můj pes, rozhodnutý hned. Tohle jíst nebude, to se musí odstranit z misky a rozšlapat po koberečku, a přitom se mi tak rozhodně, zpříma dívá do očí. Rozhodně zatočí doleva. Vyznačuje se to otiskem mé hlavy v chodníku. Pak se rozhodně zapře do země a táhne mě vodítkem po tom chodníčku hrubém, dokud se neproberu.
Kdo by to pro mě udělal ? Každý člověk by mě tam nechal ležet.
Nechapu kde jste vyčetli, že čas na paa je jeden vikend za 14dní?
Kotatko sem chtela poridit, aby se pejsek nenudil, a mel si skym hrat! Pejsek je zvykly na kocky. Vetsinou je lepsi mit dva nez jednoho. Kdyz mame ranni vstamu, oblecu se a jdeme ven, pejsek se vycura a maze zase ke dverim, protoze je sama rozespala a venku neni nejtepleji po ranu. Myslim tim 3:50... Odpoledne v 15:15 uz jsme zase u pejska, nebezim do obchodu, ale rovnou domu. Nasleduje privitani, nejaky pamlsek jako odmena a jakmile se pejsek vyskace vitanim, jdeme ven. Hazime micek, klaciky dokud se neunavi a zacne lezet a hrat si s klacikem. Jdeme domu napije se odpocine si, a ua zhruba 2-3h jdeme zase. Doma se k sobe tulime, mazlime proste se ode me nehne. Vecer jde spat k nam do postele. Mame s pritelem stejne smeny, takze bud jde do obchodu on nebo ja ale vzdy je nekdo se psem. Kdyz je odpoledni je to stejne jen ten cas se meni, prochazka rano, odpoledne do prace, dlouhe venceni vecer. Po nocni rano prochazka, hrani, pak jdeme spolecne se psem spat, ma otevrene dvere k hrackam, vode a podlozce na curani. Jak vstaneme jdeme ven, az pak delam jidlo. Granule ma neustale k dispozici, neni pazrava zere kdyz ma hlad, kdyby me nekdo narkl ze ji nedavam najist. Ne nebudu psa nutit 5x denne v urcity cas zrat, me taky nikdo nerika kdy mam jist a kdy ne, prpste ma hlad vezme si, nema tak neji, nutit ji vazne nebudu! Clovek se zepta a hned mate same zapory. Je hodne lidi kteri delajj delsi smeny a pes je sam doma. Nenutim psa aby se nevycural, slo mi jen o to aby cural i venku. Mimochodem slysi na povel curej a cura ;) doma ma podlozku kde chodi curat i kadit, kdyz prijdeme domu uuklidi se to. Mame v kuchyni predsini dlazbu takze opravdu nedevastuje byt. Neni to nicitel, ma spoustu hracek a buvoli kosti na hrani. Nema co prekousat, zadne kabely v kuchyni ani na chodbe nejsou. Max vysoky botnik kam nevyskoci, jideln stul na kterem jsou zidle otoceny aby nemohla vyskocit. Takze tak.
kniga
napsal(a):
Konecne nekdo normalni...
napsal(a):
Myslite ty babky ltere sedi se psy na lavicce a ldyz se pes bid jen pohne lrici co sem ti kur*a rekla?!.. Neprijde mi ze ten pes ma "pohyb" a kdo vi jestli kvalitni stravu. Takovi lide vetsinou psy vykrmuji zbytly ze sveho obeda, a cekat do duchpdu az si poridim psa? Pardon ale myslim ze toho se ano nedoziju. Pes je nejlepsi pritel a spplecnik, ktery donuti too cloveka vytahnout vem a mit po praci nejaky pohyb. Takze prosim nerikejte mi nic o seniorech kteri svym psum nedaji venku ani vodu.
Precetla sem vse co jste tu napsali.. Soce to zabralo cas ale pesan utahany spi vedle me. Kdyy je vhodna doba poridit si psa? Kdy je ten idealni vek? Kolik musom vydelavat? Dle vas by clovek mel byt nejlepe doma 24/h, a starat se o psa. A pak pujdete na nakup a pes bude stekat, vit, a knucet. Jako dite sem mela psa od svych 9-17 let pam zemrela, nemeli jsme ki od stenete tak proste nevim. Ale proc bych si ve svych 24letech nemohla poridit psa? Nemame jeste deti, o ty se smazime a mnohdy u paru kteri deti nemaji si porizuji psa. Je to kamarad do deste, pritel ktery je verny a vzdy tu pro nas bude, i kdyz ho serveme ze neco rozbil vi to sklopi hlavu, prijde a zacne se omlouvat neznym jazyckem a olizovat. Jde o to prijit domu a vedet, ze tam nekdo ceka. Vedet ze proste musim domu, protoze je tam muj kamarad. Uzje snami mesic a nelituji. Clovek se dokaze omezit, a kdyz jdu s prateli vezmu psa. Nejlepsi je asi to socializovani s ostatnimi hafany, jsme tu novy, prestehovali jsme se a takto se da taly seznamit se sousedy. Proste rikejte si mi tyran nebo jak chcete, ja nase stendo miluju a verim ze ona mas taky, podle jejiho chovani. !...
Nejprve počkej tak rok... A pak říkej o tom, jak je zlaté, šťastné a jak vás miluje..
To štěně máte doma 3 týdny? Je to miminko, které jen spí.. až vyroste bude aktivní, bude ničit, bude kousat, a bude potřebovat hlavně vychovat, aby z něj byl ten správný parťák do nepohody, jinak to bude malá uštěkaná potvora, která půjde dětem po nohách. Jen tak mimochodem.. to, že naučíte psa na podložku je možné, že to tak bude dělat pořád, případně bude čůrat na podobný povrch jako je podložka - koberec, rohožka, gauč, postel.. a mít pochcane* podložky v bytě s dítětem opravdu nic moc..
Ono se toho hodně změní v pubertě. Každé štěndo miluje svého pána a svou rodiny, ale jak přijde ten osudný 6. měsíc života, pak se ukáže, jestli na to máte a jak vás má pes opravdu rád.
A právě pokud jste něměla psa od štěněte, měla byste si nechat poradit a ne se vztekat.
Vím, že ne každý je tu milý, ale určitě Vám dají dobré rady.
Natálie007
napsal(a):
Precetla sem vse co jste tu napsali.. Soce to zabralo cas ale pesan utahany spi vedle me. Kdyy je vhodna doba poridit si psa? Kdy je ten idealni vek? Kolik musom vydelavat? Dle vas by clovek mel byt nejlepe doma 24/h, a starat se o psa. A pak pujdete na nakup a pes bude stekat, vit, a knucet. Jako dite sem mela psa od svych 9-17 let pam zemrela, nemeli jsme ki od stenete tak proste nevim. Ale proc bych si ve svych 24letech nemohla poridit psa? Nemame jeste deti, o ty se smazime a mnohdy u paru kteri deti nemaji si porizuji psa. Je to kamarad do deste, pritel ktery je verny a vzdy tu pro nas bude, i kdyz ho serveme ze neco rozbil vi to sklopi hlavu, prijde a zacne se omlouvat neznym jazyckem a olizovat. Jde o to prijit domu a vedet, ze tam nekdo ceka. Vedet ze proste musim domu, protoze je tam muj kamarad. Uzje snami mesic a nelituji. Clovek se dokaze omezit, a kdyz jdu s prateli vezmu psa. Nejlepsi je asi to socializovani s ostatnimi hafany, jsme tu novy, prestehovali jsme se a takto se da taly seznamit se sousedy. Proste rikejte si mi tyran nebo jak chcete, ja nase stendo miluju a verim ze ona mas taky, podle jejiho chovani. !...
BACHA! Pes fakt nevi, ze neco rozbil, znicil! On vas tzv. Konejsi, neomlouva se! Pokud stene neco znici je to jen a jen vina cloveka. Zamapatujte si to. Stene je stene. Zkouma svet a pokud neuklidite boty a on vam je rozkouse nevinnte jeho, ale sebe.
- pes nemůže nahradit dítě a dítě nemůže nahradit psa, Natalie. to je špatný důvod k pořízení psa a přinese jen zklamání. I když láska ke psu a k lidskému členu rodiny může být stejně silná a obětavá, dítě je náš vklad do budoucna, pes ne, protože zkrátka nežije dost dlouho. Pes nestojí o stejný přístup, jako je k dětem a dítě by asi nestálo o přístup jako ke psu, pes není člověk, myslí jinak a v něčem lidi převyšuje v jiném ne. Bezmyšlenkovité závěry o tom co si pes myslí, a proč dělá to, co dělá, vás dovedou jen ke zklamání a ani vy a ani pes si ten společný život zase tak neužijete.
každý pejskař by měl číst, číst knihy profesionálních zvířecích etologů a o s pokorou a knihy profesionálních cvičitelů - a to s kritickým pohledem.
lupus4
napsal(a):
nakonec divocí psi nebo vlci taky nechodí o polednách čůrat, ale vycházejí až setměním
to je ale podivná "dedukce", jednak nejsou NIKDY sami, a jednak se můžou "vyvenčit", kdy se jim zachce...
to není rozumná námitka v pelechu, kterým je pro psa náš byt, také není nikdy sám, i když je sá, cítí bezpečí a klid. a vyčurat se, pokud to jinak nepůjde může taky a navíc, vlci se nechodí vyčůrat, ti vycházejí a značkují.

kniga
napsal(a):
BACHA! Pes fakt nevi, ze neco rozbil, znicil! On vas tzv. Konejsi, neomlouva se! Pokud stene neco znici je to jen a jen vina cloveka. Zamapatujte si to. Stene je stene. Zkouma svet a pokud neuklidite boty a on vam je rozkouse nevinnte jeho, ale sebe.
Tohle bych řekla, že je hodně rozšířené dogma...
stop týrání
napsal(a):
to není rozumná námitka v pelechu, kterým je pro psa náš byt, také není nikdy sám, i když je sá, cítí bezpečí a klid. a vyčurat se, pokud to jinak nepůjde může taky a navíc, vlci se nechodí vyčůrat, ti vycházejí a značkují.
řeč je o štěněti v bytě + 12h
v pelechu, kterým je pro psa náš byt, také není nikdy sám, i když je sá, cítí bezpečí a klid.
platí pro psa, co měl kliku na pána...
jinak mraky dotazů na všech možných forech i nefórech, svědčí spíše o opaku a separační úzkost nejen štěňat, ale i dospělých je už téměř běžná záležitost... asi jak cítí to "bezpečí a klid"
vlci se nechodí vyčůrat, ti vycházejí a značkují.
zvláště vlčata
připomínáte mi RD, jak jel s magneťákem s nahraným vlčím vytím a tel. štábem lákat vlky na rozhovor, dost sranda pohled
vlčata u pelechu nemočí
koukám, že tu máme expetku na vlky,
po vlčatech uklízi samozřejmě vlčice, ale jen do jisté doby...
a do pelechu (v noře) si opravdu nemočí páč se jdou vymočit ven... nebo dle vás kam?
nahrané vlčí vytí může vyvolat skutečný rozhovor s vlky, pokud je přesvědčíme že se jedná o smečku, která žije opodál... není cítěna, ale je slyšena.
jasně, zvláště když se tam motá 5 lidí a svítí tři auta, to je "přesvědčíme raz dva".
njn, určitě to víte nejlíp...
měl jsem jen možnost sledovat vrh Lupiny, její i chování 1/2 vlčat, prostě ve 4- 5 týdnech vylezli z díry
a do cca 2m se vyčurali...a spokojeně zase zalezli...ale halt kříženci, takže nerelevantní
RD tu humornou scénku předváděl v době, kdy tu kromě náhodných sing vlků u nás žádný smečky nebyly a singlisti dlouho nevydrželi (díky zeleným mužíkům)...
PS. zadání znělo, co k 3m štěndu, aby mu nebylo 12h smutno...
a kotě vůbec není ta nejhorší varianta (nenechá si nic líbit a když má dost vyleze si kam pes nemůže)
a klidně z nich můžou být ti nej kámoši (jak už tu někdo psal).
napsal(a):
Tohle bych řekla, že je hodně rozšířené dogma...
Tak asi je. Protoze kdyz mi fena prijde zalovat na druhou a podobne tak tam nejake to pojeti toho, ze chape co se ma a nema delat a i lidska omluva je v konecnem dusledku jen konejseni atd...
Jenze ted se bavime o steneti, trimesicnim steneti, a majitelich co nemaji zkusenosti. A proty je imho tohle dogma vhodne. Rozhodne vhodnejsi nez dogma "ja ho servu a on hned vi, ze to nemel delat" =stejne je ten kos roztahany po byte i druhy den.
kniga
napsal(a):
Nevinim psa, psa nebiju. Nejsem blba vim ze kdyz neuklidim je to moje vina ;).
kniga
napsal(a):
Tak asi je. Protoze kdyz mi fena prijde zalovat na druhou a podobne tak tam nejake to pojeti toho, ze chape co se ma a nema delat a i lidska omluva je v konecnem dusledku jen konejseni atd...
Jenze ted se bavime o steneti, trimesicnim steneti, a majitelich co nemaji zkusenosti. A proty je imho tohle dogma vhodne. Rozhodne vhodnejsi nez dogma "ja ho servu a on hned vi, ze to nemel delat" =stejne je ten kos roztahany po byte i druhy den.
Ne neni ;) rekla sem nesmis a pes uz to znovu neudelal. A nevim kde berete ze pes neco znicil apodobne. Tahle diskuse uplne smeruje jinam od meho dotazu jestli je vhodne poridit kote, ci dalsiho psa. Resite tady meco co se jeste nestalo. Asi ma dostatek hracek aby nenicilo byt. Navic vmistnosti kde je nema co znicit. Okousat tak max.drevenou zidli... Okousat zed? To vse se da opravit a nahradit. Ani male dite pod dozorem neuhlidate a vesele nici byt ci maluje po zdi.
Diskuse smeruje uplne jinym smerem, resite tady vlvata ktere doma stejne nemame. Resite zniceny byt, kdyz tohle neni zadny trhac, neni to staford mebo pitbul je to male 4kg stene paneboze. Nema co znicit, je na chodbe + kuchyne. Jde videt jak vnimate co pisu. Muze okousat maximalne tak zvednutou zidly, nema kam vyskocit aby si ublizilo, nema co sezrat krome svych granuli a kosticek na hrani. Jo jemze hold ja nejsem vhodny majitel kdyz nemam mesic dovolene jako vy. Vlastne bych asi mela dat vypoved a byt se ps doma ze ano? Chodim do prace na 8hodin, po 8hodinach jedu domu a pspvi se venuji na plno. Tak ze me nedelejte tyrana. Pes ma dostatek pohybu. Na podlozku cura, proc ne vzdyt i jorksiry lide chovaji doma aniz by je vencili. Kdo rikal ze pes bude curat na podlozku kdyz budu doma? Kdyz jsem doma, chodim sni ven casteji takze doma necura. Az budu na MD tak budu mit behem tehu vas psa naucit aby doma necural pac budu mit 9 mesicu dovolene. Hold jsme videli prispevek, a ujaly se stenatka bez domova. Neznate lasku na prvni pohled ? Stalo se mame ho doma a budu se snazit mu dat co bude pptrebovat, ale davat ho do utulku kvuli vasim kecum nehodlam! Dostalo by se k jeste horsim majitelum s nekvalitni vychovou, ci stravou. Ale jo vlastne kazdy kdo ma psa mu dava kvalitni vychovu a stravu ze? Nebudte naivni, ze ja tu psala o radu. Mela sem se zeptat znamich a ne vas. Timto ma diskuse konci. Mejte se.
kniga
napsal(a):
Lupus a Kniga, podle mě Sardullah měla namysli, že to, co dělá zadavatelka štěněti je rozšířené dogma.. je to tu téměř pořád, že někdo se takhle chová ke štěněti.
Natálie007
napsal(a):
Ne neni ;) rekla sem nesmis a pes uz to znovu neudelal. A nevim kde berete ze pes neco znicil apodobne. Tahle diskuse uplne smeruje jinam od meho dotazu jestli je vhodne poridit kote, ci dalsiho psa. Resite tady meco co se jeste nestalo. Asi ma dostatek hracek aby nenicilo byt. Navic vmistnosti kde je nema co znicit. Okousat tak max.drevenou zidli... Okousat zed? To vse se da opravit a nahradit. Ani male dite pod dozorem neuhlidate a vesele nici byt ci maluje po zdi.
", i kdyz ho serveme ze neco rozbil vi to sklopi hlavu, prijde a zacne se omlouvat neznym jazyckem a olizovat. "
Vždyť jste to sama psala, že něco zničil, tak jste ho seřvala... Proč neřvete radši na sebe, když je to vaše vina..

Natálie007
napsal(a):
...ale vždyť to sama píšete, že když něco zničí tak ho seřvete a on ví...necituji Vás doslova, ale v tomhle smyslu jste to napsala...

Natálie007
napsal(a):
Diskuse smeruje uplne jinym smerem, resite tady vlvata ktere doma stejne nemame. Resite zniceny byt, kdyz tohle neni zadny trhac, neni to staford mebo pitbul je to male 4kg stene paneboze. Nema co znicit, je na chodbe + kuchyne. Jde videt jak vnimate co pisu. Muze okousat maximalne tak zvednutou zidly, nema kam vyskocit aby si ublizilo, nema co sezrat krome svych granuli a kosticek na hrani. Jo jemze hold ja nejsem vhodny majitel kdyz nemam mesic dovolene jako vy. Vlastne bych asi mela dat vypoved a byt se ps doma ze ano? Chodim do prace na 8hodin, po 8hodinach jedu domu a pspvi se venuji na plno. Tak ze me nedelejte tyrana. Pes ma dostatek pohybu. Na podlozku cura, proc ne vzdyt i jorksiry lide chovaji doma aniz by je vencili. Kdo rikal ze pes bude curat na podlozku kdyz budu doma? Kdyz jsem doma, chodim sni ven casteji takze doma necura. Az budu na MD tak budu mit behem tehu vas psa naucit aby doma necural pac budu mit 9 mesicu dovolene. Hold jsme videli prispevek, a ujaly se stenatka bez domova. Neznate lasku na prvni pohled ? Stalo se mame ho doma a budu se snazit mu dat co bude pptrebovat, ale davat ho do utulku kvuli vasim kecum nehodlam! Dostalo by se k jeste horsim majitelum s nekvalitni vychovou, ci stravou. Ale jo vlastne kazdy kdo ma psa mu dava kvalitni vychovu a stravu ze? Nebudte naivni, ze ja tu psala o radu. Mela sem se zeptat znamich a ne vas. Timto ma diskuse konci. Mejte se.
..jenže je to hodně smutné, že ty jorkšíři nejsou venčeni a jsou odkázáni na podložku - na druhou stranu znám spoustu majitelů tohoto plemene včetně mně, kdy jork venčen byl a doma prostě na podložku nechodil...na MD můžete být hned anebo také za několik let, takže na tohle spoléhat je dosti dětské a otázkou pak bude, zda za nějakou dobu pes naučený venčit se doma na podložku bude chtít venčit se jenom striktně venku a pokud bude větší velikosti, bude Vám to časem pokud budete mít doma mimino anebo batole vadit... dala jste na diskuzi dotaz, každý píše svůj názor na Váš dotaz ze svého úhlu pohledu a tak to prostě na diskuzích je a je jen na Vás co přínosného si z toho vezmete...a ještě jedna poznámka nakonec - nevím zda máte psa nebo fenu - pokud psa, nedokážu si - respektive dokážu si představit jak to bude s močením až začne zvedat nožku...mám papillona cca 3 kila, nohu začal pomalu a jistě zvedat úderem pátého měsíce...když vidím co toho dokáže vyprodukovat a co všechno venku občurá než je vyprázdněný, tak představa, že tohle dělá doma tak to by ten byt za chvíli vzal opravdu za své...

Nečetla jsem celou diskuzi a určitě nijak neobhajuju zadavatelky nápad pořídit si ke štěněti ještě další nebo kočku, aby nebylo doma samo, když ona dělá dvanáctky nebo jak to vlastně je. Mám teď aktuálně štěně z pracovní linie hodně akčního plemene (pořizováno cíleně na sport) a představa, že doma nemám hodnou vychovanou šestiletou klidnou fenečku, která jí aspoň částečně naučí odpočívat a reagovat na některé situace klidně díky svému chování a nelítat po bytě jako blázen, tak nevím nevím , no rozhodně bych si k ní neuměla představit další štěně, to by bylo dost na palici
. Nicméně budu hájit zájmy normálně pracujícího člověka. Padl tady názor, že psa by si lidi neměli pořizovat, a už vůbec ne do bytu, když jsou na něj sami a pracují. No, já to tak mám a světe div se jde to, když se chce. Psa jsem si pořídila, když jsem byla ještě s bývalým hned po studiích, ten o psa naprosto nejevil zájem, já v té době byla doktorandka se směšným stipendiem (práce v té době prostě nebyla), bez vlastního bytu (bydleli jsme s dalšíma spolubydlícíma a obývali v podstatě jen jeden pokoj-moje rodina 250 km daleko). Dodnes se divím, že mi chovatelka štěně borderky svěřila
. Problém nastal hned v prvním týdnu po pořízení štěněte. Našla jsem si konečně práci dokonce částečně i v mém oboru (v té době byla zrovna obrovská nezaměstnanost), odmítnout sem nemohla. Díky bohu na částečný úvazek (6h denně), nicméně to znamenalo, že plánovaná dovolená šla stranou a štěně bylo hned od prvního dne doma nějakých sedm hodin samo doma. No a zvládli jsme to. Tři roky jsme si užívali částečného úvazku sice za mizerný plat, ale hodně času na psa. Jenže, no rozešli jsme se s bývalým, já si vzala do nájmu 1+1, na výběr nebylo, prostě tam, kde mi tolerovali psa. Navíc jsem ještě přišla o práci. Takže sem řešila tři krizové věci najednou. Práci sem našla rychle, ale plný úvazek s dojížděním. Pes najednou byl doma 10h sám. K tomu o víkendu brigáda, abych měla vůbec peníze na benzín na dojíždění do hlavní práce. Nicméně pořád jsem se fence zvládala věnovat. Agility tréninky, závody, výlety, prostě sem jí kompenzovala těch 10h doma. Ano, padala jsem na hubu, ale byla neskutečně šťastná, že mám svého psa, se kterým se můžu věnovat vysněnému agi,. Jak tu někdo psal, že si neumí představit ráno vstávat v pět a venčit psa, no já to tak mám už několik let v kuse, v 6:30 už musím valit do práce, snídaně nemožná, snídám v práci za pochodu. Naštěstí mi teď před půl rokem odpadlo dojíždění (nicméně pro změnu teď občas mívám přesčasy
), našla sem si chlapa s vlastním bytem (ano, i při dvou zaměstnáních a psovi jsem byla schopná si najít čas na randění - nicméně je pravda, že jsme se seznámili v práci) a bydlíme spolu. Teď mám ještě ke všemu nové štěndo, venčím v poledne v pauze o práci (oběd moc nestíhám
a třeba i v noci, když si štendo řekne. Chlapa mám naštěstí tolerantního, který má "zvířecí" zaměstnání, kde tráví taky obrovskou spoustu času, takže si nemáme co vyčítat, já zase čas věnuju psům (v práci jsem standardně 8,5h). Ale jsem na ně víceméně sama, to jo. Do toho o víkendu brigáda, která souvisí se psy, případně závody (výjezdové vzdálenosti na závody občas klidně i 300 km daleko), tréninky 2xtýdnu (pro změnu v jiném městě 30 km tam a 30km zpátky, protože u nás na vesnickém cvičáku o agility nikdy neslyšeli) atd. Nebo návštěva mých rodičů 250 km vzdálených ode mě. Děti nemáme a bohužel nejspíše mít kvůli zdravotním problémům nebudeme, tak máme aspoň ty psy. Je to náročné, ale všechno jde, když se chce. No, kdybych měla čekat do důchodu (já sem ten ročník, který bude mít nárok odejít až někdy v těch 65 nebo 68 nebo co to teď vlastně vymysleli), no nevím, to už na psa nebudu mít asi žádnou sílu a už vůbec ne na borderku a na agility :). Ano, je pravda, že si neumím představit třeba dlouhodobě onemocnět nebo něco takového, nicméně rodiče mám pejskaře, takže nějaký krátkodobý problém by se dal řešit takto. Nebo hlídání naší chovatelkou od mé starší feny by nebyl problém. Prostě všechno jde, i když to není ideální a i když někdy padám na hubu a občas si říkám, proč já radši nechovám ty rybičky
. Nicméně nepodřizuju veškerý život jen psům, občas jdeme na večeři, občas do divadla atp., psi prostě musí počkat, až zase bude čas akční zábavy (ano ze předpokladu, že jsou vyvenčení, vylítaní, nakrmení atd.). Samozřejmě je nesmysl pořídit si psa, být každý den 12h v práci (můj přítel má třeba tento režim opravdu každý den!, beze mě by psa mít nemohl), vůbec se mu nevěnovat a ještě si pak ztěžovat, že všechno ničí a je na obtíž, tak to samozřejmě odsuzuju. Ale být odsuzován lidmi za to, že si dovolím mít psy v bytě, když pracuju na plný úvazek a ještě brigádničím, nicméně se jim naplno věnuji, to jako pardon! A najdou se takový rýpalové, přitom mají psa na zahradě, kde je sice venku ale maximálně mu párkrát denně hodí míček a to je všechno. Takže tak.

Andrýsek3
napsal(a):
Lupus a Kniga, podle mě Sardullah měla namysli, že to, co dělá zadavatelka štěněti je rozšířené dogma.. je to tu téměř pořád, že někdo se takhle chová ke štěněti.
Jo...příklad:
kolega mi v práci vypráví, že přišel den předtím večer domů z práce...pes ho vítal a on si všiml, že okousal brusli, tak jí vzal do ruky, strčil jí psovi před čumák a přísně se zeptal "co to je?"...pes se "začal tvářit provinile"...stáhnul ocas, odvracel hlavu, snažil se zmizet...no stejně byl fyzicky potrestán...ne brutálně, ale byl a prý pak zalezl do pelechu a ani nechtěl vylézt...když jsem se snažila oponovat, že pes asi vůbec netušil která bije...že jen reagoval na výhružné a následně agresivní chování páníka, tak mi bylo řečeno, že JEHO PES moc dobře ví, za co to bylo.
Já to vidím tak, že pes nadšeně vítal páníka, a když viděl, že se páník zlobí, tak se dle toho začal chovat...což mu nepomohlo a byl, z jeho pohledu, bezdůvodně napaden...
Já to vidím tak, že pes nadšeně vítal páníka, a když viděl, že se páník zlobí, tak se dle toho začal chovat...což mu nepomohlo a byl, z jeho pohledu, bezdůvodně napaden...
tak to pak jo, lidi sou zkrátka na něco natvrdlí a něco prostě nechtějí vidět a vědět
jisté paní sem to vysvětloval názorně na jejím psovi...z pohodového klidu stačilo jen zvýšit hlas, aby se pesan začal "omlouvat" a vysílat uklidňující signály i po dvojím opakování a vysvětlování to babě prostě neseplo a neseplo -...po replice " von dobře ví, když něco udělá..." sem to vzdal.
lupus4
napsal(a):
tak to pak jo, lidi sou zkrátka na něco natvrdlí a něco prostě nechtějí vidět a vědět
jisté paní sem to vysvětloval názorně na jejím psovi...z pohodového klidu stačilo jen zvýšit hlas, aby se pesan začal "omlouvat" a vysílat uklidňující signály i po dvojím opakování a vysvětlování to babě prostě neseplo a neseplo -...po replice " von dobře ví, když něco udělá..." sem to vzdal.
jako bych slyšela svou máti
lupus4
napsal(a):
Úplně stejně jsem to vysvětlovala kamarádce.. když mlátila fenu ohaře za okousané linio..
Na to mi oponovala, že můj pes to možná nechápe, ale její fena moc dobře ví, co udělala a moc dobře to chápe.

Andrýsek3
napsal(a):
Úplně stejně jsem to vysvětlovala kamarádce.. když mlátila fenu ohaře za okousané linio..
Na to mi oponovala, že můj pes to možná nechápe, ale její fena moc dobře ví, co udělala a moc dobře to chápe.
...tohle je tak hluboce zakořeněné jak u pejskařů tak myslím i u kočkařů, že to je takový ten boj větrnými mlýny někomu něco v tomto směru vysvětlovat...
napsal(a):
...tohle je tak hluboce zakořeněné jak u pejskařů tak myslím i u kočkařů, že to je takový ten boj větrnými mlýny někomu něco v tomto směru vysvětlovat...
Já dělám rozdíly mezi pejskaři/kočkaři a majiteli psů/koček... Ne vždycky je to druhé zmíněné vždy zároveň i tím, co zmiňuji první.
napsal(a):
Nečetla jsem celou diskuzi a určitě nijak neobhajuju zadavatelky nápad pořídit si ke štěněti ještě další nebo kočku, aby nebylo doma samo, když ona dělá dvanáctky nebo jak to vlastně je. Mám teď aktuálně štěně z pracovní linie hodně akčního plemene (pořizováno cíleně na sport) a představa, že doma nemám hodnou vychovanou šestiletou klidnou fenečku, která jí aspoň částečně naučí odpočívat a reagovat na některé situace klidně díky svému chování a nelítat po bytě jako blázen, tak nevím nevím , no rozhodně bych si k ní neuměla představit další štěně, to by bylo dost na palici
. Nicméně budu hájit zájmy normálně pracujícího člověka. Padl tady názor, že psa by si lidi neměli pořizovat, a už vůbec ne do bytu, když jsou na něj sami a pracují. No, já to tak mám a světe div se jde to, když se chce. Psa jsem si pořídila, když jsem byla ještě s bývalým hned po studiích, ten o psa naprosto nejevil zájem, já v té době byla doktorandka se směšným stipendiem (práce v té době prostě nebyla), bez vlastního bytu (bydleli jsme s dalšíma spolubydlícíma a obývali v podstatě jen jeden pokoj-moje rodina 250 km daleko). Dodnes se divím, že mi chovatelka štěně borderky svěřila
. Problém nastal hned v prvním týdnu po pořízení štěněte. Našla jsem si konečně práci dokonce částečně i v mém oboru (v té době byla zrovna obrovská nezaměstnanost), odmítnout sem nemohla. Díky bohu na částečný úvazek (6h denně), nicméně to znamenalo, že plánovaná dovolená šla stranou a štěně bylo hned od prvního dne doma nějakých sedm hodin samo doma. No a zvládli jsme to. Tři roky jsme si užívali částečného úvazku sice za mizerný plat, ale hodně času na psa. Jenže, no rozešli jsme se s bývalým, já si vzala do nájmu 1+1, na výběr nebylo, prostě tam, kde mi tolerovali psa. Navíc jsem ještě přišla o práci. Takže sem řešila tři krizové věci najednou. Práci sem našla rychle, ale plný úvazek s dojížděním. Pes najednou byl doma 10h sám. K tomu o víkendu brigáda, abych měla vůbec peníze na benzín na dojíždění do hlavní práce. Nicméně pořád jsem se fence zvládala věnovat. Agility tréninky, závody, výlety, prostě sem jí kompenzovala těch 10h doma. Ano, padala jsem na hubu, ale byla neskutečně šťastná, že mám svého psa, se kterým se můžu věnovat vysněnému agi,. Jak tu někdo psal, že si neumí představit ráno vstávat v pět a venčit psa, no já to tak mám už několik let v kuse, v 6:30 už musím valit do práce, snídaně nemožná, snídám v práci za pochodu. Naštěstí mi teď před půl rokem odpadlo dojíždění (nicméně pro změnu teď občas mívám přesčasy
), našla sem si chlapa s vlastním bytem (ano, i při dvou zaměstnáních a psovi jsem byla schopná si najít čas na randění - nicméně je pravda, že jsme se seznámili v práci) a bydlíme spolu. Teď mám ještě ke všemu nové štěndo, venčím v poledne v pauze o práci (oběd moc nestíhám
a třeba i v noci, když si štendo řekne. Chlapa mám naštěstí tolerantního, který má "zvířecí" zaměstnání, kde tráví taky obrovskou spoustu času, takže si nemáme co vyčítat, já zase čas věnuju psům (v práci jsem standardně 8,5h). Ale jsem na ně víceméně sama, to jo. Do toho o víkendu brigáda, která souvisí se psy, případně závody (výjezdové vzdálenosti na závody občas klidně i 300 km daleko), tréninky 2xtýdnu (pro změnu v jiném městě 30 km tam a 30km zpátky, protože u nás na vesnickém cvičáku o agility nikdy neslyšeli) atd. Nebo návštěva mých rodičů 250 km vzdálených ode mě. Děti nemáme a bohužel nejspíše mít kvůli zdravotním problémům nebudeme, tak máme aspoň ty psy. Je to náročné, ale všechno jde, když se chce. No, kdybych měla čekat do důchodu (já sem ten ročník, který bude mít nárok odejít až někdy v těch 65 nebo 68 nebo co to teď vlastně vymysleli), no nevím, to už na psa nebudu mít asi žádnou sílu a už vůbec ne na borderku a na agility :). Ano, je pravda, že si neumím představit třeba dlouhodobě onemocnět nebo něco takového, nicméně rodiče mám pejskaře, takže nějaký krátkodobý problém by se dal řešit takto. Nebo hlídání naší chovatelkou od mé starší feny by nebyl problém. Prostě všechno jde, i když to není ideální a i když někdy padám na hubu a občas si říkám, proč já radši nechovám ty rybičky
. Nicméně nepodřizuju veškerý život jen psům, občas jdeme na večeři, občas do divadla atp., psi prostě musí počkat, až zase bude čas akční zábavy (ano ze předpokladu, že jsou vyvenčení, vylítaní, nakrmení atd.). Samozřejmě je nesmysl pořídit si psa, být každý den 12h v práci (můj přítel má třeba tento režim opravdu každý den!, beze mě by psa mít nemohl), vůbec se mu nevěnovat a ještě si pak ztěžovat, že všechno ničí a je na obtíž, tak to samozřejmě odsuzuju. Ale být odsuzován lidmi za to, že si dovolím mít psy v bytě, když pracuju na plný úvazek a ještě brigádničím, nicméně se jim naplno věnuji, to jako pardon! A najdou se takový rýpalové, přitom mají psa na zahradě, kde je sice venku ale maximálně mu párkrát denně hodí míček a to je všechno. Takže tak.
Delam 8h smeny s pritelem,5x tydne na smenny rani, nocni, odpo. Vikendy volny, je to fenka. Hold s dojizdenim je to krute a i kdybychom meli auuto bylo by to jen o pul h kratsi cesta, odpocivam na ceste z prace, psovi se venuji.

Natálie007
napsal(a):
Delam 8h smeny s pritelem,5x tydne na smenny rani, nocni, odpo. Vikendy volny, je to fenka. Hold s dojizdenim je to krute a i kdybychom meli auuto bylo by to jen o pul h kratsi cesta, odpocivam na ceste z prace, psovi se venuji.
..a proč s nedáte protisměny...pak je po všech problémech a Vy si budete vzácnější...

Atheira
napsal(a):
Já dělám rozdíly mezi pejskaři/kočkaři a majiteli psů/koček... Ne vždycky je to druhé zmíněné vždy zároveň i tím, co zmiňuji první.
...no u nás kočky slyší na jméno a pes na či-či-či...
napsal(a):
..a proč s nedáte protisměny...pak je po všech problémech a Vy si budete vzácnější...
Protismeny, aha takze vlastne budu nonstop se psem ale vubec s pritelem protoze kdyz ja budu mit rani on odpoledni, kdyz ja nocni on ranni, a kdyz ja odpoledni on bude na nocni z toho plyne uvidime se jen o vikendu pecka protote rani-odpo se mineme, odpoledni-nocni on bude rano spat a ja pujdu stejne do prace no a nocni- ranni by byl eventuelne jediny tyden kdy bychom se videli tak 5-6hodin... Asi by to neklapalo ;).
A zajima tu nekoho ze i ja mam sve kolegy na pracovisti? Je to pes, a dokud nesteka ani neknuci kdyz nejsme doma nemusim tohle resit. Ano vim ze neknuci ani nesteka, na patre jsou dalsi 3 byty, a kdyz jdeme ke dverim a odemykame take neslysim stekani ani knuceni. Myslim ze si uz zvykla ze proste musime do prace. A vi ze se vratime.

Natálie007
napsal(a):
Protismeny, aha takze vlastne budu nonstop se psem ale vubec s pritelem protoze kdyz ja budu mit rani on odpoledni, kdyz ja nocni on ranni, a kdyz ja odpoledni on bude na nocni z toho plyne uvidime se jen o vikendu pecka protote rani-odpo se mineme, odpoledni-nocni on bude rano spat a ja pujdu stejne do prace no a nocni- ranni by byl eventuelne jediny tyden kdy bychom se videli tak 5-6hodin... Asi by to neklapalo ;).
...tak asi těžko budete Vy sama nonstop se psem když chodíte do práce...
Natálie007
napsal(a):
Dobre tak jinak, se psem budu travit vice casu nez s pritelem. Skoda slov.
Proto se vám tady celou dobu snažíme vysvětlit, že to, co jste udělala, je totální nesmysl, poněvadž tu neexistuje verze, ve které nebude nikdo v něčem strádat. Ale vám to ta hlava prostě nepobírá, protože pro vás je ten pes na úrovni věci, která nemá až takový vnímání, aby se na to musel brát nějak velký zřetel, očividně.

Natálie007
napsal(a):
Někdy to může být výhoda .

napsal(a):
"A zajima tu nekoho ze i ja mam sve kolegy na pracovisti? Je to pes, a dokud nesteka ani neknuci kdyz nejsme doma nemusim tohle resit."
a jsme zase na začátku, což...

Andrýsek3
napsal(a):
No jo no, jsou prostě prudce inteligentní psi, kteří za všech okolností jsou v obraze a "vědí"...bohužel pak samozřejmě jsou trestáni...a pak "pitomci, které mám doma já, kteří "nevědí" a tudíž je nemá smysl trestat, tak max se můžu udiveně zeptat
"kdo to udělal "
pes se zeptá "a co? "
a fena bez mrknutí oka odpovídá "to byli trpaslíci ".
napsal(a):
Někdy to může být výhoda .
Kdo má svého partnera rád, tak pro něj to výhoda určitě neni. Zadavatelko, neni to ideální, v čem máte štěně, ale co už. Jinak to kotě neni špatnej nápad. Pesan bude mít kámoše na zabavení a vám odpadne další řešení venčení, neboť kočičák chodí na kočkolit.
napsal(a):
No jo no, jsou prostě prudce inteligentní psi, kteří za všech okolností jsou v obraze a "vědí"...bohužel pak samozřejmě jsou trestáni...a pak "pitomci, které mám doma já, kteří "nevědí" a tudíž je nemá smysl trestat, tak max se můžu udiveně zeptat
"kdo to udělal "
pes se zeptá "a co? "
a fena bez mrknutí oka odpovídá "to byli trpaslíci ".
Co to tady je? (Respektive častěji - není.) Jako, já už se ani neptám nahlas. Dokonce i se snažím tyto otázky zapudit... přesto... někde ve vzduchu visí ten nevyřčený otazník.
Pes: "a co? " (Jo, úplně přesně, včetně toho smajlíka.)
Fena: "Shit happens."
(společný pohled ve směru kocoura)
Kocour: "Co jé? Co jé? Hledáte mě, toho nejkrásnějšího a nejhodnějšího kocourka, co se právě probudil?".

Natálie007
napsal(a):
...a o tom to celé je, neuvážené nápady anebo hurá akce vždycky někdo odnese...

Huskyjanina
napsal(a):
Kdo má svého partnera rád, tak pro něj to výhoda určitě neni. Zadavatelko, neni to ideální, v čem máte štěně, ale co už. Jinak to kotě neni špatnej nápad. Pesan bude mít kámoše na zabavení a vám odpadne další řešení venčení, neboť kočičák chodí na kočkolit.
...nicméně kotě psa ani nevyvenčí ani se mu nebude věnovat tak jak by potřebovalo...navíc pokud si nesednou, tak je na další problém zaděláno...
napsal(a):
...nicméně kotě psa ani nevyvenčí ani se mu nebude věnovat tak jak by potřebovalo...navíc pokud si nesednou, tak je na další problém zaděláno...
kotě psa nevyvenčí, ale to ani majitelka, nicméně to majitelka neřeší. Jak to čtu, tak počítá s loužičkama. Ptala se na společníka pro štěně, což je kotě, do těhle podmínek, jednoznačne lepší než další štěně. A kotě si se štěnětem sedne, proč by nemělo?

Huskyjanina
napsal(a):
kotě psa nevyvenčí, ale to ani majitelka, nicméně to majitelka neřeší. Jak to čtu, tak počítá s loužičkama. Ptala se na společníka pro štěně, což je kotě, do těhle podmínek, jednoznačne lepší než další štěně. A kotě si se štěnětem sedne, proč by nemělo?
...není to ale stoprocentní...navíc, osobně bych volila spíše variantu dospělý pes a kotě a naopak...štěně nezná hranice a kotě také ne...když jsem přinesla štěně papillona, tak mu kočky nastolily hranice - je dost živý a koček se od začátku nebál i když byl mezi nimi značný váhový rozdíl, po čase svou výchovu kočky vzdaly a pokud by se jednalo o malé kotě, velmi rychle by ho utahal...dnes je papillon roční o váze necelých tří kil a kočky o váze 7,5 a 4 kila...navzájem se milují a kočky si nechají od něj líbit neskutečné věci...když už to opravdu přehání - tahá je za uši nebo ocas po parketách, pouští na ně hračky z výšky, když jsou pod peřinou hamtá jim po hlavách a tak podobně, máchnou po něm tlapkou, ale nezkřiví mu jediný chlup...představa, že tohle dělá kotěti se slabší povahou, tak opravdu nevím, ale je to můj pohled na věc, někdo může mít jiné zkušenosti...navíc když přijde zadavatelka dotazu z práce, tak bude muset vynést kočičí záchodek - co zase zabere určitý čas místo aby šla hned se štěnětem ven...kotěti se bude muset také nějakou chvíli věnovat, navíc musí vyřešit kam kočičí toaletou aby kotě mělo klid na její použití a štěně se neradovalo z kočičích exkrementů...prostě bude se honit až se uhoní...bude to jen další komplikace...nevím za mně opravdu ne...

Natálie007
napsal(a):
A zajima tu nekoho ze i ja mam sve kolegy na pracovisti? Je to pes, a dokud nesteka ani neknuci kdyz nejsme doma nemusim tohle resit. Ano vim ze neknuci ani nesteka, na patre jsou dalsi 3 byty, a kdyz jdeme ke dverim a odemykame take neslysim stekani ani knuceni. Myslim ze si uz zvykla ze proste musime do prace. A vi ze se vratime.
...a co mají s Vaším problémem společného ty Vaši kolegové - nějak jsem to nepochopila...

napsal(a):
https://www.novinky.cz/koktejl/474489-firma-zaplati-rodicovskou-dovolenou-zamestnancum-kteri-si-poridi-domaciho-mazlicka.html
Teď jsem to zrovna četla...asi je majitel milovník pejsků a kočiček

lupus4
napsal(a):
vlčata u pelechu nemočí
koukám, že tu máme expetku na vlky,
po vlčatech uklízi samozřejmě vlčice, ale jen do jisté doby...
a do pelechu (v noře) si opravdu nemočí páč se jdou vymočit ven... nebo dle vás kam?
nahrané vlčí vytí může vyvolat skutečný rozhovor s vlky, pokud je přesvědčíme že se jedná o smečku, která žije opodál... není cítěna, ale je slyšena.
jasně, zvláště když se tam motá 5 lidí a svítí tři auta, to je "přesvědčíme raz dva".
"koukám, že tu máme expetku na vlky"
Si taky říkám
Osobně bych asi zatím dalšího mazlíčka nepořizovala, nějak jsem nezaznamenala, co máte za rasu, ale co jsem viděla u známých, štěně větší rasy malé kotě docela trápilo (nebo teda trápili se navzájem, jen pes měl víc síly), takže to občas působilo, že mu fakt může ublížit. A protože šlo o kočičku venkovní, štěněti se začala brzy vyhýbat, až si našla domov na jiné zahradě. Počkala bych teda asi radši až pes trošku vyroste, pokud na novém zvířeti nutně trváte. Jak tu ale mnozí píší, asi by ve vaší aktuální situaci bylo lepší věnovat se současnému mazlíkovi a na další úvazky se zatím vyprdnout :).
My máme doma psa i kočku. Kočku máme v bytě a psa na zahradě. Pes se nám neustále toulal, tak jsme ho museli nechat vykastrovat u https://www.metropolevet.cz/kastrace-kocky-praha/ a od té doby je pes stále u domu.

To už má i metropolevet takový problém, že musí dělat takovou pitomou reklamu?

lucinko, to se nestydíte, zavřít kočku do bytu, psa vyhodit ven, a když konečně dostane rozum a uteče od Vás, dáte ho rozkuchat ?
ale podle odkazu jste vykastrovali kočku
tak téhle klinice se zdaleka vyhnu a všem doporučím to stejné, protože tady by mohli mému psu udělat lobotomii místo kastrace, tak jako se to stalo Vám, že ano ?
to je strašné, co na takové slavné klinice dělají
ale velmi děkuji za upozornění

Lucinka258
napsal(a):
My máme doma psa i kočku. Kočku máme v bytě a psa na zahradě. Pes se nám neustále toulal, tak jsme ho museli nechat vykastrovat u https://www.metropolevet.cz/kastrace-kocky-praha/ a od té doby je pes stále u domu.
...děkuji za upozornění jaké klinice se zdaleka vyhnout.......doporučím i všem přátelům a známým.......

od zítra sem budu sypat reklamu na vše (na stolní oleje nemůžete, Ruzena_Ruzova, protože psům se dává jedině panenský olivový, ostro..to neumím napsat asi dnes už, apod.)
a schválně kdy mě bloknou
bonusy, které jste mi dávali doteď, nechť připadnou dále Saola
a Ruzena_Ruzova
týjo a já nevěděla, že se hraje na klíčová slova !
https://www.stavebnice4u.cz/bigjigs-toys-chrastitko-krouzek-s-klici-pejsek-bruno/?gclid=EAIaIQobChMIiK6qlOOL3wIVSuR3Ch1ccgZ1EAYYAiABEgL-P_D_BwE