Ahoj všichni, bavila jsem se s kamarádkou, která má psa malého plemene a dostala jsem od ní otázku, na kterou jsem poněkud nevěděla, jak odpovědět. prostě se žádné konstruktivní nápady nedostavily... Její pes startuje po běžcích a to viditelně ze strachu. Jasné, psa prostě naučit povel a udělat z něj rutinu alá: vidím běžce = lehnu si a čekám, až si mě panička odchytne (v případě, že je takovej pes navolno). Nebo vidím běžce = sednu si k paničky noze apod... nicméně tím jen naučím psa rutině, nikoliv mu vysvětlím, nebo ukážu, že běžící člověk proti nim na cestě v lese není hrozba a neútočí. Pro přiblížení mé myšlenky: Sama jsem svojí psinu naučila, že prostě běžec = sedí u mé nohy a já ji držím zkrátka (na povoleném vodítku, ale dostatečně nakrátko na to, aby při sebemenším selhání její nervové soustavy a pokus o návrat ke starým zlozvykům měla prakticky nulovej reakční prostor), nicméně stále na ní vidím, že v daném běžci vidí hrozbu (Drží se zuby nehty, aby poslechla povel, ale prostě není v pohodě a uvolněná, naopak je napnutá jak struna, ale nehne se. Běžec nás mine a je to dobrý. tahle změna rutiny ale není odpovědí na její dostaz). Docela by tedy i mě zajímalo, jestli mi tu někdo dokáže říct, jak to psovi vysvětlit? Včera jsme si nad tím s kamarádkou lámaly hlavu asi hodinu a na nic kloudného jsme nepřišly, asi tim horkem...
Díky za jakékoliv nápady či myšlenky "nahlas", berte to jako dotaz "Ve jménu vědy"
Uživatel s deaktivovaným účtem

"Jasné, psa prostě naučit povel a udělat z něj rutinu alá: vidím běžce = lehnu si a čekám, až si mě panička odchytne (v případě, že je takovej pes navolno). Nebo vidím běžce = sednu si k paničky noze apod...nicméně tím jen naučím psa rutině, nikoliv mu vysvětlím, nebo ukážu, že běžící člověk proti nim na cestě v lese není hrozba a neútočí. "
není pravda, respektive je to opět ukázka, jak je špatný mechanický přístup...
Tím, že psu dám to chování (třeba to k noze), mu dám i prostor, aby si tu situaci prožil v klidu a opakovaně poznával, že daný podnět nepředstavuje nebezpečí. ALE : musím toho psa opravdu dostat do klidu, respektive do přiměřené míry stresu, kdy ale je schopen si to ještě pobrat. Danému podnětu přiřadím slovo (mám "běhací pán/paní" = pojmenování podnětu + "kraj", což je povel pro chování, které má dělat na daný podnět).
Koneckonců mám i všeobjímající "povel" "v pořádku"...
"nicméně stále na ní vidím, že v daném běžci vidí hrozbu (Drží se zuby nehty, aby poslechla povel, ale prostě není v pohodě a uvolněná, naopak je napnutá jak struna, ale nehne se."
takže tohle je špatně, musíte být dál od běžce, větší četnost tréninku, odměňuj klidné chování, což je třeba dýchání s otevřenou tlamou..."povelům" (pojmenování podnětu + povel pro chování) dávám velkou důležitost, protože z neznámého dělají pro psa známé, opakované...
napsal(a):
"Jasné, psa prostě naučit povel a udělat z něj rutinu alá: vidím běžce = lehnu si a čekám, až si mě panička odchytne (v případě, že je takovej pes navolno). Nebo vidím běžce = sednu si k paničky noze apod...nicméně tím jen naučím psa rutině, nikoliv mu vysvětlím, nebo ukážu, že běžící člověk proti nim na cestě v lese není hrozba a neútočí. "
není pravda, respektive je to opět ukázka, jak je špatný mechanický přístup...
Tím, že psu dám to chování (třeba to k noze), mu dám i prostor, aby si tu situaci prožil v klidu a opakovaně poznával, že daný podnět nepředstavuje nebezpečí. ALE : musím toho psa opravdu dostat do klidu, respektive do přiměřené míry stresu, kdy ale je schopen si to ještě pobrat. Danému podnětu přiřadím slovo (mám "běhací pán/paní" = pojmenování podnětu + "kraj", což je povel pro chování, které má dělat na daný podnět).
Koneckonců mám i všeobjímající "povel" "v pořádku"...
"nicméně stále na ní vidím, že v daném běžci vidí hrozbu (Drží se zuby nehty, aby poslechla povel, ale prostě není v pohodě a uvolněná, naopak je napnutá jak struna, ale nehne se."
takže tohle je špatně, musíte být dál od běžce, větší četnost tréninku, odměňuj klidné chování, což je třeba dýchání s otevřenou tlamou..."povelům" (pojmenování podnětu + povel pro chování) dávám velkou důležitost, protože z neznámého dělají pro psa známé, opakované...
Když ono to s tou vzdáleností není tak jednoduché :( Jsou místa, kde se běžci v těsné blízkosti prostě nevyhnete (chodník na sídlišti, běžec vyběhne z poza křoví metr od vás a mine Vás o pár centimetrů).
Jinak opomenu-li fakt, že teda mám v nácviku chyb jak maku, tak prostě pokud psovi označím nějakou situaci povelem (viz běžec, cyklista, koupání apod...) tak tím pro něj dělám situaci z neznámé známou, ví co má čekat a tudíž není ve stresu a v nejistotě. A známá věc vlastně v psovi (pokud je v dané situaci v klidu) ukazuje, že se není čeho bát, čili potlačuje stres a situace se tak pro psa stává více méně přirozenou (jakože lidi jen nechoděj, ale taky uměj běhat).Trefila jsem se tak nějak v kostce?
Ne, že by můj pes byl vyloženě startovací - jen měl tendence také řešit, co se hýbe. Jinak je to plemeno ale lidi milující, takže o to to asi bylo jednodušší. Trochu si myslím, že ve chvíli, kdy psa začnu povelovat(alespoň můj pes tedy) zaznamená, že situace je vážná a taky znervozní. U nás platí mluvit na psa normálním klidným hlasem, jako když jdem a něco mu tlápu: jéé kytička, to jsem ani nevěděla, že tady rostou takové kytky, a tady běžká pán, on sportovníkuje, půjdeme z cesty, aby nespadnul a neudělal si bolino... A nejvíc asi pomohlo, že jsem s ním taky začala utíkat. Jak běžec proběhnul, tak jsem zavelela: taky sporovníkujééém, taky běžkáme, utíkéééj...a popoběhnuli jsme třeba 300m. Prostě z toho udělat zábavu i pro něj
Beica
napsal(a):
Ahoj všichni, bavila jsem se s kamarádkou, která má psa malého plemene a dostala jsem od ní otázku, na kterou jsem poněkud nevěděla, jak odpovědět. prostě se žádné konstruktivní nápady nedostavily... Její pes startuje po běžcích a to viditelně ze strachu. Jasné, psa prostě naučit povel a udělat z něj rutinu alá: vidím běžce = lehnu si a čekám, až si mě panička odchytne (v případě, že je takovej pes navolno). Nebo vidím běžce = sednu si k paničky noze apod... nicméně tím jen naučím psa rutině, nikoliv mu vysvětlím, nebo ukážu, že běžící člověk proti nim na cestě v lese není hrozba a neútočí. Pro přiblížení mé myšlenky: Sama jsem svojí psinu naučila, že prostě běžec = sedí u mé nohy a já ji držím zkrátka (na povoleném vodítku, ale dostatečně nakrátko na to, aby při sebemenším selhání její nervové soustavy a pokus o návrat ke starým zlozvykům měla prakticky nulovej reakční prostor), nicméně stále na ní vidím, že v daném běžci vidí hrozbu (Drží se zuby nehty, aby poslechla povel, ale prostě není v pohodě a uvolněná, naopak je napnutá jak struna, ale nehne se. Běžec nás mine a je to dobrý. tahle změna rutiny ale není odpovědí na její dostaz). Docela by tedy i mě zajímalo, jestli mi tu někdo dokáže říct, jak to psovi vysvětlit? Včera jsme si nad tím s kamarádkou lámaly hlavu asi hodinu a na nic kloudného jsme nepřišly, asi tim horkem...
Díky za jakékoliv nápady či myšlenky "nahlas", berte to jako dotaz "Ve jménu vědy"
A vy na ní mluvíte, říkáte jí, co má dělat? Nebo jen dáte povel, necháte jí zírat na zdroj strachu a pak jí dáte pamlsek? Dává vám to logiku? Ono je třeba jí vysvětlit, že se není čeho bát, ne psa, který se bojí, posazovat nebo pokládat, to jde naprosto proti přirozené reakci. Vylepšete vaše vzájemné vztahy a když se něco bude dít, sedněte si vedle ní na bobek, dejte přes ní ruku a dejte jí najevo, že se nic neděje a že to přebíráte vy. Ono je lepší vést a vychovávat než trénovat život, trénovat můžete povely, ale ne život.

"označím nějakou situaci povelem (viz běžec, cyklista, koupání apod...) tak tím pro něj dělám situaci z neznámé známou, ví co má čekat a tudíž není ve stresu a v nejistotě. A známá věc vlastně v psovi (pokud je v dané situaci v klidu) ukazuje, že se není čeho bát, čili potlačuje stres a situace se tak pro psa stává více méně přirozenou (jakože lidi jen nechoděj, ale taky uměj běhat).Trefila jsem se tak nějak v kostce?"
jo, tak nějak. A když pak uvidíte něco zmítajícího se na obzoru, tak jí řekneš, že je to ten "běhací pán" a pes řekne a jó, tak to je nuda...
Pastevec se mě ptá pohledem, pokud ho něco znejistí.
scylla
napsal(a):
A vy na ní mluvíte, říkáte jí, co má dělat? Nebo jen dáte povel, necháte jí zírat na zdroj strachu a pak jí dáte pamlsek? Dává vám to logiku? Ono je třeba jí vysvětlit, že se není čeho bát, ne psa, který se bojí, posazovat nebo pokládat, to jde naprosto proti přirozené reakci. Vylepšete vaše vzájemné vztahy a když se něco bude dít, sedněte si vedle ní na bobek, dejte přes ní ruku a dejte jí najevo, že se nic neděje a že to přebíráte vy. Ono je lepší vést a vychovávat než trénovat život, trénovat můžete povely, ale ne život.
Samozřejmě, že na ní mluvím. Mluvim na ní prakticky nonstop. A ano, ze začátku jsem u ní dřepěla a mluvila na ní a dávala jí najevo, že je vše ok. U některých lidí se mi i podařilo s nimi prohodit pár slov a podat si ruku (aby viděla, že nekoušou, že jsou to furt jenom lidi, lidi zná, lidi jsou fajn a to, že běhaj na tom nic nemění...). Dneska už to dělám více méně jen tak, že jí dám povel (dodneška jsem to přebrala tak, že když běžce vidí, tak jí vlastně nemusím oznamovat, že běží... nedošlo mi ale v tomhle konkrétním případě, že tím nepojmenovávám tu osobu, ale celou situaci - slovo běžec = běžící pán/paní, co tě jenom mine a zase si půjde po svých, což nechápu, když pro koupnání používám také výraz, aby věděla, co se bude dít. Pro krmení taky tak, česání, kontrola zubů, veterina... a u běžce mě to prostě neseplo...) no a k tomu povelu jí jemně mnu ucho a hladim přes bok krku (to u ní zabírá vcelku rychle na uklidnění). Jsou ale situace - psala jsem výše - kdy se střetneme s běžcem a já prostě nestihnu nic víc, než dát ten povel a následně pochvalu.
I když tedy opomenu fakt, že jsem nechtěla řešit svůj problém se psem, na kterém pracuji (a tohle všechno to tedy mnohonásobně urychlí), tak díky moc za rady! Nikdy by mě asi samovolně nenapadlo, že pokud má pes strach, tak je proti přirozenosti jej povelem posadit, či tak...
O tom si musím něco dohledat víc. Hold člověk se furt něco nového učí.
napsal(a):
"označím nějakou situaci povelem (viz běžec, cyklista, koupání apod...) tak tím pro něj dělám situaci z neznámé známou, ví co má čekat a tudíž není ve stresu a v nejistotě. A známá věc vlastně v psovi (pokud je v dané situaci v klidu) ukazuje, že se není čeho bát, čili potlačuje stres a situace se tak pro psa stává více méně přirozenou (jakože lidi jen nechoděj, ale taky uměj běhat).Trefila jsem se tak nějak v kostce?"
jo, tak nějak. A když pak uvidíte něco zmítajícího se na obzoru, tak jí řekneš, že je to ten "běhací pán" a pes řekne a jó, tak to je nuda...
Pastevec se mě ptá pohledem, pokud ho něco znejistí.
Super :) Psina po mě hodí rychlo pohled a pak upřeně kouká na daný objekt. V případě cyklistů kouká, ale sedí uvolněně, tam je to dobrý, ale v případě běžců prostě se mi nedaří tu nervozitu odbourat. Asi začnu znovu od začátku, prostě se vrátím o několik kroků zpět, abych jí dokázala v takových situacích dostat víc do klidu, že fakt o nic nejde, že jenom proběhnou...

přibližování je super, ale
hmn říká správnou věc, na kterou se hodně zapomíná - psovi nestačí, že si sedne nebo lehne
musí se uklidnit
dýchat s otevřenou tlamou je ok, ale pohled zespoda ne, to ještě není ono.. takový ten "vyděšený"
jak dopravit svého psa do "se klidně otočím, lehnu a dám si sváču, protože mi ten běžec je úplně fuk" - to musíte vědět sami
si tam klidně sedněte na zem a psa obejměte, jestli mu to pomůže
ale obecně - jste moc blízko
když to jinak nejde, nemůžete sedět v parku a čekat na běžce na lavičce, tak utečte
trénujte běh se svým psem, aby věděl kde vedle nebo před vámi má běžet, aby se nepletl protiběhačům do dráhy a vám pod nohy
protože stres se nedá moc vysedět, ale rozběhat ano
pes, který se bojí, utíká
a my ho nutíme sedět nebo rveme za vodítko
také nevtipné, protože v hlavě máme "stůj", ale vodítkem a svým postojem říkáme "běž sežer ho, dělej něco"
pes neví, co dělat
nemůžeme myslet na tu hrůzu, až zase pes vyletí, a čekat, že zůstane v klidu
musíme připravit sebe aj psa
třeba
"běžíme"
bude to znamenat, že pes se přesune na levobok a klušeme do bezpečí, což je možná ani ne 5 metrů, to zvládne každý.

jak píše žínka, klidně s ní můžeš taky běžet, to je o tom kterém konkrétním psu, co pro něj je a není přirozené (včetně toho posazení) a třeba zábava, fajn, uvolnění...(on ten běh i obecně může sloužit k uvolnění psa).
Mně se nejlíp osvedčilo, sama se stát tou obávanou / proháněnou věcí. Tj. vzít psa běhat, na brusle, na kolo. Pes pak bere ostatní běhající lidi jako úplně normální věc, stejně jako kolemjdoucí. A ještě je to pro něj zábava. Dokonce v případě bruslí a kola pes zjistí, že můžete být rychlejší než on a obdivně pak na vás kouká.
Jasně, je to trochu obcházení, nejde to použít na všechno, čeho se pes bojí, ale ve výše popsaných situacích mi to funguje.

já myslím, že to nepůjde, uklidnit
on se nemá uklidnit, nemá se do toho stavu totiž vůbec dostat
běhat se svým psem je bezva
to oni umí sami od sebe, ale musíte naučit brzdit nebo si nechat otevřenou branku, zvlášť, když je pod kopcem.
napsal(a):
já myslím, že to nepůjde, uklidnit
on se nemá uklidnit, nemá se do toho stavu totiž vůbec dostat
běhat se svým psem je bezva
to oni umí sami od sebe, ale musíte naučit brzdit nebo si nechat otevřenou branku, zvlášť, když je pod kopcem.
Nemá se do toho stavu dostat, s tím souhlasím, ale když už se dostane a prostě jsou místa, kdy to jinak fakt nejde a lítat neumim, tak najít způsob, jak jí udržet v klidu. Říkám, že se vrátím na začátek. prostě znovu pomalu, dokud nebude běžce brát jako něco naprosto nezajímavýho, a i kdyby zajímavýho, tak ne dostatečně na to, aby z nich byla ve stresu. Každopádně díky ;).

"běžíme" vs. "čekej sedni pocem kliiid to nic notak lehni"
hodně štěstí :).
Beica
napsal(a):
Nemá se do toho stavu dostat, s tím souhlasím, ale když už se dostane a prostě jsou místa, kdy to jinak fakt nejde a lítat neumim, tak najít způsob, jak jí udržet v klidu. Říkám, že se vrátím na začátek. prostě znovu pomalu, dokud nebude běžce brát jako něco naprosto nezajímavýho, a i kdyby zajímavýho, tak ne dostatečně na to, aby z nich byla ve stresu. Každopádně díky ;).
S tím bych souhlasila, vrátit se na začátek. Otužovala bych postupně, po malých krůčcích. Lekci bych končila pochvalou a odměnou vždycky ve chvíli, kdy běžce sice už vidí, ale ještě je v klidu.A pak se otočit a jít jinam, jinudy. Anebo ideálně se domluvit s někým, kdo vám bude dělat běžeckého figuranta. Časem by se měla kritická vzdálenost zkracovat.
Pokud už běžec běží vedle vás a pes vyvádí, dostal se za hranici, která se označuje FFF a nemá cenu se o cokoli výchovného snažit, montovat ho do nějaké pozice, vyžadovat plnění nějakých povelů. Je toho prostě v tu chvíli víc než pes dokáže snést.
Moje fena běžce neřeší, ale štěká na cizí velké psy, pokud se objeví nečekaně, pokud do té situace spadne takříkajíc rovnýma nohama. Vidí-li psa s dostatečným předstihem, pozoruje, zacvičí svou spartakiádu konejšivých signálů a vyhodnotí, že se buď schová za mě anebo si půjde velikým obloukem opatrně čuchnout. Pokud se pes zjeví náhle, vynoří se zpoza rohu, případně vystoupíme z auta a na dohled je cizí pes, situaci nezvládne a štěká z nejistoty nebo pocitu ohrožení. Je mi jasné, že v tu chvíli nemá cenu okřikovat a povelovat. Jen nevím, jestli se mám pokoušet z výcvikových důvodů takové situace simulovat anebo s tím prostě žít...není to tak hrozný a nikdo není dokonalý

Terven, na jakou vzdálenost myslíte pes ucítí člověka ? Kdy pozná, že to je ten "už známý" běžec ?
Já tak občas koukám, na Cesara a podobné (ten nemít smečku, tak mu ta převýchova nevydrží, si myslím),
jak vodí agresivní psy kolem klidných, aby teda se začli chovat normálně. Ale pořád kolem těch stejných. Ten pes už to přece musí vědět, pamatovat si, i se připravit na další kolo, bude s každým dalším pokusem klidnější, ale fakt u všech dalších kolemjdoucích psů ?
Všecky psy musím "ignorovat", ne jen Alíka ?
Cesar agresivce přitáhne vodítkem, což je brzda a trest,
zatímco tady pes Bojímběžců by se měl odměnit a podpořit, posunout dopředu.
Bude teda rozdíl v následcích ? Pes u běžce si řekne, že takhle teď fungujeme u všech běžců, protože získal něco dobrého ?
napsal(a):
Terven, na jakou vzdálenost myslíte pes ucítí člověka ? Kdy pozná, že to je ten "už známý" běžec ?
Já tak občas koukám, na Cesara a podobné (ten nemít smečku, tak mu ta převýchova nevydrží, si myslím),
jak vodí agresivní psy kolem klidných, aby teda se začli chovat normálně. Ale pořád kolem těch stejných. Ten pes už to přece musí vědět, pamatovat si, i se připravit na další kolo, bude s každým dalším pokusem klidnější, ale fakt u všech dalších kolemjdoucích psů ?
Všecky psy musím "ignorovat", ne jen Alíka ?
Cesar agresivce přitáhne vodítkem, což je brzda a trest,
zatímco tady pes Bojímběžců by se měl odměnit a podpořit, posunout dopředu.
Bude teda rozdíl v následcích ? Pes u běžce si řekne, že takhle teď fungujeme u všech běžců, protože získal něco dobrého ?
Přiznám se, že netuším, na jakou vzdálenost pes rozezná pach konkrétní osoby. A rovněž se přiznám, že jsem přesvědčená, že moje fena lidi a psy na ulici identifikuje převážně zrakem. Nebo aspoň takový ten první nástřel...už kolikrát zkusila vyrazit za dlouhovlasou holkou v naději, že je to dcera...a strašlivě miluje psa blue merle AUO ze sousedství.A díky tomu si myslí, že každé modrooké merlaté hovado bude kamarád a řítí se k němu...prostě ten čich tady nějak moc nehraje roli, se mi zdá.
asi by bylo fajn natrénovat to s více než jedním člověkem, aby to pes dokázal zobecnit...a měl by se odměnit a podpořit, dokud se chová klidně, nikoli, když už se bojí. A jasně, že se časem může objevit běžec, kterej bude strašnější než ti ostatní, barevnější, rychlejší nebo jánevímco...ale zas to beru, že na učení je čas a nejde o život, pokud mrňavej pes štěká na běžce

Terven
napsal(a):
Přiznám se, že netuším, na jakou vzdálenost pes rozezná pach konkrétní osoby. A rovněž se přiznám, že jsem přesvědčená, že moje fena lidi a psy na ulici identifikuje převážně zrakem. Nebo aspoň takový ten první nástřel...už kolikrát zkusila vyrazit za dlouhovlasou holkou v naději, že je to dcera...a strašlivě miluje psa blue merle AUO ze sousedství.A díky tomu si myslí, že každé modrooké merlaté hovado bude kamarád a řítí se k němu...prostě ten čich tady nějak moc nehraje roli, se mi zdá.
asi by bylo fajn natrénovat to s více než jedním člověkem, aby to pes dokázal zobecnit...a měl by se odměnit a podpořit, dokud se chová klidně, nikoli, když už se bojí. A jasně, že se časem může objevit běžec, kterej bude strašnější než ti ostatní, barevnější, rychlejší nebo jánevímco...ale zas to beru, že na učení je čas a nejde o život, pokud mrňavej pes štěká na běžce
no jo, jsou horší věci, třeba štěkání ve 3 ráno nebo štěkání ve 3 ráno na běžce
ale myslím, jestli "pozitivní" cvičení má větší trvanlivost ?
Terven
napsal(a):
Strašnější...
U nás jezdí magor na bruslích s hůlkami. Hůlkami přetahuje psy a občas i pejskaře. Taky jsem měla smůlu... U skejtparku si na něho kluci počkali, nějak jsme se k tomu s fenou nachomýtly, nepochopila to, teď nesnáší skateboardisty. Donedávna byli jen podezřelí, teď jsou nebezpeční.
Běžci - chodí tu běhat pan veterinář, celkem z dálky jde poznat podle oblečení. Fena ho miluje, jako všechny veterináře, sleduje, kdo běží, když ho někdo připomíná, ožije... myslím, že když ho prvé viděla v tom jeho úboru, že se ho asi i lekla, bála. Ale pak si řekla ahaaa.
Co tak zapojit nějaké hodně oblíbené lidi, aby běhali, třeba doběhnout až "napokraj", zastavit ve stylu, "co blazníš, vždyť jsem to já" a po tom, co i pes zjistí, že se fakt spletl, ho nechat kousek s tím člověkem proběhnout, rozdýchat adrenalin...
Třeba teď nějaký čas nechodit, kde jsou běžci a pak začít takhle zvláštně náhodou potkávat běhat ty milované lidi, pak pomalu běžící známé, pak koukat na zdálky běhací cizí a jako náhodou zrovna blízko poběží zas někdo milý...
Edit.
Pak třeba ukecat někoho, koho pes moc nezná, někoho že cvičáku, kolegu apod. Jakože podobná reakce, jako ti milí - "co je? ty na mě štékáš, ale jdi ty...".
napsal(a):
no jo, jsou horší věci, třeba štěkání ve 3 ráno nebo štěkání ve 3 ráno na běžce
ale myslím, jestli "pozitivní" cvičení má větší trvanlivost ?
Dobrá otázka...o tom bych potřebovala nějakej čas přemejšlet
Beru to tak, že pokud se to učí negativním posílením nebo trestem, musí se pes Cézara bát víc než toho běžce, jinak to nebude funovat. No a pak, když tam pes bude třeba se mnou, na běžce bude řvát vesele dál
Pokud ho pozitivním posílením postupně otužím na běhající lidi, trvanlivost by to asi mít mělo, ale určitě to není tak, že by vše, co je naučené pomocí R+ mělo fungovat navěky, opáčko je třeba
Myslím, že u popsaného způsobu učení je hlavní odměnou pocit kontroly, ten pamlsek ani tak ne. Pocit kontroly a bezpečí je to, co psovi v takovém případě chybí, je to důležitější než žrádlo a pomocí R+ to získá, trestáním nikoli, to jenom jeden strach přebije druhej.

Terven
napsal(a):
Dobrá otázka...o tom bych potřebovala nějakej čas přemejšlet
Beru to tak, že pokud se to učí negativním posílením nebo trestem, musí se pes Cézara bát víc než toho běžce, jinak to nebude funovat. No a pak, když tam pes bude třeba se mnou, na běžce bude řvát vesele dál
Pokud ho pozitivním posílením postupně otužím na běhající lidi, trvanlivost by to asi mít mělo, ale určitě to není tak, že by vše, co je naučené pomocí R+ mělo fungovat navěky, opáčko je třeba
Myslím, že u popsaného způsobu učení je hlavní odměnou pocit kontroly, ten pamlsek ani tak ne. Pocit kontroly a bezpečí je to, co psovi v takovém případě chybí, je to důležitější než žrádlo a pomocí R+ to získá, trestáním nikoli, to jenom jeden strach přebije druhej.
Prý přemýšlet a pak to napíše za 12 vteřin
Tak nějak, ano, myslím si, že mínusákům ten "úspěch" dlouho nevydrží.
By psi měli reklamu a tam by říkali "kong s paštikou, volný pohyb všude, flexi s pískátkem na každém půlmetru, bezedná miska, dovolená na kanárech..." a pak záběr na psa u krbu, pije čaj s mlékem a čte Lassie se vrací.
Pamlsky nepoužívám, právě při "práci" nebo strachu mi to pes nechce. Pochválím, říkám to slovo i docela často i mimo cvičení, pokud je dobrá nálada, jak si třeba někdo zpívá, píská, tak já jí řeknu "jsi nejšikovnější pes, ty tak pěkně tlapeš vedle mě" a ona se vrtí a směje, fakt se směje očima.
Prý nespolehlivé. Ale já za to nemůžu. Ona si to tak vybrala, prostě to funguje, když jen tak jdeme a hezky prší, objeví kočku a nezježí se, lehne na dálku, leží ve vlaku celou dobu a nechce k oknu, já za všecko řeknu šikovná.
Paní obyvatelky domu důchodců říkaly - co si nese ten pejsek. A druhá - ten je šikovnej co. A usmívaly se.
A Megí se rozvrtěla, a smála se, ale tlamou ne, aby jí nevypadl balónek.
Děláme to moc složité - nástup, povel, čin, odměna, klid. Proč. Vždyť ten pes si beztak říká
"dobrý jo, vypadám dobře, tamta se směje, pohoda, co koukáš, čemu se divíš, pohni se".
To přinejlepším
Pamlsky nepoužívám, právě při "práci" nebo strachu mi to pes nechce. Pochválím, říkám to slovo i docela často i mimo cvičení, pokud je dobrá nálada, jak si třeba někdo zpívá, píská, tak já jí řeknu "jsi nejšikovnější pes, ty tak pěkně tlapeš vedle mě" a ona se vrtí a směje, fakt se směje očima.
V loveckém zaujetí anebo pozoruje-li psa na protějším chodníku, moje fena pamlsek taky nechce. Ve strachu už vůbec...anebo si ho vezme jako v tranzu a vůbec neví, že něco sežrala. Ale při "práci" pamlsky bere všema deseti a vy píšete, že Megí ne...a to je právě ten rozdíl mezi mojí nezávislačkou a psy, kterým já říkám "hujeři"- ti se přetrhnou pro pochvalu páníčka a práce je pro ně samoodměňující
Momentálně mám zase jorčičku ve střídavce a pozoruju ten propastný rozdíl - mám jí pořád za patama, nezajímají jí myši, kočky, ostatní psi - zajímám jí jenom já Pokud jí kopu míč, jsem nejbáječnější na světě, pokud jenom stojím a koukám, tak taky
Často tu padá rada "musíte být pro vašeho psa nejzajímavější na světě", tak s touhle fenečkou to jde samo, pro tu jsem nejzajímavější, i když ležím na karimatce a medituju
To já jenom, že neexistujou univerzálně platné návody

je to smutné, nemít border kolii nebo vlčáka
ale stejně.. pozorovat psa, který kluše luhem a hájem, na svačinu se staví pro myš na mezi, napije se z potoka, pozdraví sousedy psy, a zas běží dál..
já nevím, ona by chodila ven sama, když ji nechám, šla by i nakoupit do lesa, a to doufám, že tam, protože jinak na druhou stranu jsou busy a ona prostě nastupuje.. má ráda zvířátka a lidi, předpokládá u všech dobro.. jak začne bouřka, vrátila by se domů, ale jinak mě nepotřebuje
dnes ji začlo bavit víc chodit lesem a plížit se a do kopce se musí jít rychle.. úplně pěkně ví, kde je konec vodítka a to nevím, jak na to přišla, když jsem to zapla jinak.. teď večer sice normálně míček a louka s lehni sedni čekej běž, a když nevolám zpět, tak ten míč nedonese, zastaví se a loví myši nebo vběhne do potoka, na čivavu koukne a řeší dál tenhle život
já už asi cvičit nebudu, takto je pes strašně pěkný
máte trošku jezevčíka, ale mít kočku je horší ;-) možná ani nemáte žádný "problém", jenom nezvyk

"To já jenom, že neexistujou univerzálně platné návody"
existují universálně platné PRINCIPY
neexistují (skoro) universálně platné KONKRÉTNÍ návody.
napsal(a):
je to smutné, nemít border kolii nebo vlčáka
ale stejně.. pozorovat psa, který kluše luhem a hájem, na svačinu se staví pro myš na mezi, napije se z potoka, pozdraví sousedy psy, a zas běží dál..
já nevím, ona by chodila ven sama, když ji nechám, šla by i nakoupit do lesa, a to doufám, že tam, protože jinak na druhou stranu jsou busy a ona prostě nastupuje.. má ráda zvířátka a lidi, předpokládá u všech dobro.. jak začne bouřka, vrátila by se domů, ale jinak mě nepotřebuje
dnes ji začlo bavit víc chodit lesem a plížit se a do kopce se musí jít rychle.. úplně pěkně ví, kde je konec vodítka a to nevím, jak na to přišla, když jsem to zapla jinak.. teď večer sice normálně míček a louka s lehni sedni čekej běž, a když nevolám zpět, tak ten míč nedonese, zastaví se a loví myši nebo vběhne do potoka, na čivavu koukne a řeší dál tenhle život
já už asi cvičit nebudu, takto je pes strašně pěkný
máte trošku jezevčíka, ale mít kočku je horší ;-) možná ani nemáte žádný "problém", jenom nezvyk
já nevím, ona by chodila ven sama, když ji nechám, šla by i nakoupit do lesa, a to doufám, že tam, protože jinak na druhou stranu jsou busy a ona prostě nastupuje.. má ráda zvířátka a lidi, předpokládá u všech dobro.. jak začne bouřka, vrátila by se domů, ale jinak mě nepotřebuje smajlík - nemáte mého psa?!? Nenastoupil by do busu, cestování moc nemiluje, pro změnu bouřka je mu šumák. Pozdravit sousedy...občas je mi ho až líto, když za některým vyloženě jde, za takovým,. co jsou mu psi ukradení a ani ho nepohladí. A on stojí, vrtí ocáskem a neví, proč s ním soused(ka) nekomunikuje...

Pocit kontroly a bezpečí je to, co psovi v takovém případě chybí, je to důležitější než žrádlo a pomocí R+ to získá, trestáním nikoli, to jenom jeden strach přebije druhej.
takhle jednoduche to není
psa ve strachu pokud prevedu a nic se mu nestane - a deje se to tak opakovane - taky zjisti, ze to je pod kontrolou.
na rozdil od pouziti jen R+ - protze to nepujde tak hezky nadávkovat -neridite totiž okoli. a vbec -pes dokaze komunikovat s clovekem na mnoha urovnich.
není třeba se omezovat jen na jednu metodu a slepe se ji drzet.

"na rozdil od pouziti jen R+ - protze to nepujde tak hezky nadávkovat -neridite totiž okoli. "
a právě proto je tak významný cílený trénink v řízeném prostředí...čím větší stresař, tím více.

jak psa převedu ?
u strachu, panika, ani nevím, co bych tomu psovi provedla.. křičet, cukat vodítkem, utéct.. u člověka jednoduše - dostane pár facek
mně šlo o to - když mám psa reagujícího společensky nevhodně na cokoli
1) můžu naučit tupou "ignoraci" nahozením divného obličeje, výhružného tónu anebo jen taháním za vodítko, ať je prostě tak nějak u mě a nezkouší nic
2) naučím, že při setkání s kolem, psem, běžcem,... se zařadí vedle mě a tam dostane něco strašně bezva
Podle mě ten první případ nebude fungovat spolehlivě a už vůbec ne u všech, kteří toho konkrétního psa povedou. Se mnou to jde, s jiným psovodem ne.
petrahei: často od Vás čtu, že je problém s okolím, ale to přece nějak vymyslím, nehodím psa jen tak "do vody"
a hlavně i já si musím urovnat, jak se budu chovat
chodí se na cvičák, protože je to "bezpečný prostor", pes se učí tam, pak se naučené přenese do stíženého prostředí za plot, náměstí,...
já také nepustila psa u krmelce, když vím, že to ještě nemáme zvládnuté a já skoro brečím při vyběhnutí srny zpoza smrku
cvičil se povel "čekej" doma, na zahradě, na náměstí, na louce se stopami zvěře a cizími psy, a tím se postupně získala jistota (jestli se u psů dá mluvit o jistotě teda )
v případě zadavatelky např.: najdu si park, lavičku na běžecké stezce, pařez, něco tam se psem blbnu, čekám na běžce...tam se dají očekávat, mám vymyšleno, co udělám, běžec mě tam nepřekvapí...to v případě, že nemám nikoho, kdo by s námi hrál.

lesnížínka: mi vysvětlete, proč ti psi chodí za lidmi, kteří se na toho psa ani nepodívají
Beica
napsal(a):
tohle bych řešil pouhou habituací a opakoval a opakoval tak dlouho jak potřeba (5x?,100x?)
vemte si karimámu, dobrou knížku (třeba F.Šustu, nebo učení), psa a lehněte si někam do stínu, třeba 20 (10,5 m ) od stezky s co největšḿ výskytem běžců. Psa uvažte na cca 2m vodítko, aby "měl prostor se projevit a i mohl ležet s vámi. Dejte mu klacek nebo hračku a jen si čtěte a psa si VŮBEC nevšímejte. Nic neřešte, max nezůčastněným hlase mu sdělte ať neblbne ale jinak nereagujte, nehlaďte nekonejšete, neokřikujte, neodměňujte - prostě max lhostejnost a klid...
to za 1 odpoledne neodbouráte, ale měl by si díky vaší lhostejnosti uvědomit, že není třeba nic řešit...
toto opakovat tak dlouho až se pes na běžce prostě vykvákne... a budou pro něho "šeď a nuda"

Ještě bych se zamyslela nad tím, jestli to dělá případně i někomu jinému, když s ní jde na procházku ( jestli s ní tedy někdo jiný chodí- občas ). Jestli je to strach její, nebo váš.
Stačí, když si pomyslíte - jejda běžec, zas bude řvát - a ona vám vyhoví.
napsal(a):
Ještě bych se zamyslela nad tím, jestli to dělá případně i někomu jinému, když s ní jde na procházku ( jestli s ní tedy někdo jiný chodí- občas ). Jestli je to strach její, nebo váš.
Stačí, když si pomyslíte - jejda běžec, zas bude řvát - a ona vám vyhoví.
Tak venčím ji jen já... a z běžců nejsem nervózní, je mi fuk, že si zařve. Startovala i v případě, že běžce viděla dřív, než já, čili jsem jí nemohla dát vnitřně žádný signál, když jsem ani nevěděla, že je v naší blízkosti. Zakopanej pes bude někde jinde dle mého, jen přijít na to, kde. Podle mě je prostě nejistá, má potřebu kontrolovat situaci, anebo varianta B: je možné, že bych se je prostě jen snažila chytit? jde totiž POUZE o lidi pohybující se rychle po vlastních. Cyklisty má na salámu. Koloběžka, pokud v tu chvíli dotyčný neudělá odraz nohou, tak taky bez reakce (pokud provede dotyčný odraz nohou, tak se po něm prudce otočí, ale neštěká ani nic podobného). Pokud je to bruslař, tak už se jí to nelíbí, pohybuje se rychle, byť ani tak rychle nehýbe nohama, nicméně už je vidět, že už jí stoupá adrenalin a už by vystartovala, nemít nad ní kontrolu. No a běžec je takovej rychlejší bruslař co do pohybu nohou a to je konečná. Já už nevím, kde by mohla být příčina.
Když už jsem u toho, a když už se tahle diskuze stočila tímto směrem: Byli jsme u známých asi před měsícem, ona je v jiných případech kromě těch běžců naprosto nekonfliktní jedinec co se psů týče tak i lidí. Zvědavá je, ale vždy se hned chová přátelsky a chce všechny hned umazlit. No a známý si s ní házel míčkem na zahradě a chtěl udělat šarádu, takový to: hodim míček, ale ve skutečnosti ho mám stále v ruce a pes neví, která bije. No tak to udělal jednou a dobrý, fena uvolněná s otevřenou tlamou a rychle se vrátila čekajíc, kdy tedy míč laskavě hodí. No a známý udělal rychlý výpad nohou při napřáhnutí k hodu míčku a šup, vystartovala po něm a štípla ho to nohy. Žádná krev ani modřina, no lekli jsme se všichni. Do momentu výpadu nohou byla uplně v klidu. Po tom úkroku jako kdyby jí přeplo... První projev tohohle chování se odehrál týden po první lekci obran (takové otestování, zda zdědila nějaké vlastnosti po otci či matce a jak na tom je, zda má správný drive). Bylo jí 6 měsíců, klasika hra s hadrem, žádný pořádný zákusy, klidný figurant. V jednu chvíli jí vyšrouboval až tak, že i sám zhodnotil, že už to nebere jako hru, ale že to myslí smrtelně vážně (myšleno fena)... Může to mít nějakou spojitost? Jen myšlenky nahlas... Důvodů tohoto chování může být bezpočet jak na mé straně, tak vinou nějaké situace, která mi nepřišla nikterak výjimečná či vymykající se normálu a jí mohla prostě vyděsit či vystresovat tak moc, že začala takto zkratkovitě jednat. Bylo to horší, lepší se to (cyklisti bývali taky nepřítel číslo jedna a teď naprosto v klidu na ně jen kouká a nereaguje na ně nikterak. Není napružená ani ztuhlá ani nic. prostě jen kouká se zaujetím, ale zvědavě, nikoliv agresivně), takže se s tím dá pracovat, no možná by byl celý proces jednodušší, kdyby člověk alespoň věděl, co to vyvolalo. Před tím to bylo normální, zvídavé, hravé štěně.

"a jí mohla prostě vyděsit či vystresovat tak moc, že začala takto zkratkovitě jednat."
oboji -i ty o obrany, i to hazeni micku ji mohlo vytocit /pretocit tak, ze si proste kousla.
je to pes a ma zuby
sportovni obrany krom jiného uci tyhle nervaky se kontrolovat a smerovat chovani kyzenym smerem - kousnutim jen a jen do rukavu.
propisuje se to i do normálního života pak. ten pes zacne byt sebevedomejsi, otuzilejsi vuci situacim, které nezna.

napsal(a):
jak psa převedu ?
u strachu, panika, ani nevím, co bych tomu psovi provedla.. křičet, cukat vodítkem, utéct.. u člověka jednoduše - dostane pár facek
mně šlo o to - když mám psa reagujícího společensky nevhodně na cokoli
1) můžu naučit tupou "ignoraci" nahozením divného obličeje, výhružného tónu anebo jen taháním za vodítko, ať je prostě tak nějak u mě a nezkouší nic
2) naučím, že při setkání s kolem, psem, běžcem,... se zařadí vedle mě a tam dostane něco strašně bezva
Podle mě ten první případ nebude fungovat spolehlivě a už vůbec ne u všech, kteří toho konkrétního psa povedou. Se mnou to jde, s jiným psovodem ne.
petrahei: často od Vás čtu, že je problém s okolím, ale to přece nějak vymyslím, nehodím psa jen tak "do vody"
a hlavně i já si musím urovnat, jak se budu chovat
chodí se na cvičák, protože je to "bezpečný prostor", pes se učí tam, pak se naučené přenese do stíženého prostředí za plot, náměstí,...
já také nepustila psa u krmelce, když vím, že to ještě nemáme zvládnuté a já skoro brečím při vyběhnutí srny zpoza smrku
cvičil se povel "čekej" doma, na zahradě, na náměstí, na louce se stopami zvěře a cizími psy, a tím se postupně získala jistota (jestli se u psů dá mluvit o jistotě teda )
v případě zadavatelky např.: najdu si park, lavičku na běžecké stezce, pařez, něco tam se psem blbnu, čekám na běžce...tam se dají očekávat, mám vymyšleno, co udělám, běžec mě tam nepřekvapí...to v případě, že nemám nikoho, kdo by s námi hrál.
"často od Vás čtu, že je problém s okolím, ale to přece nějak vymyslím, nehodím psa jen tak "do vody"
to, ze neridim okoli ( tj. nejsem schopna vnejsi vlivy a rusive situace ovlivňovat tak, aby uceni probihalo maximalne efektivne ) - je podle me jeden z hlavnich duvodu, proc se u psu pri vychove nepouziva jen R+
pro vychove, ne pri vycviku - tam uz to dokazu mnohem lepe..

napsal(a):
"často od Vás čtu, že je problém s okolím, ale to přece nějak vymyslím, nehodím psa jen tak "do vody"
to, ze neridim okoli ( tj. nejsem schopna vnejsi vlivy a rusive situace ovlivňovat tak, aby uceni probihalo maximalne efektivne ) - je podle me jeden z hlavnich duvodu, proc se u psu pri vychove nepouziva jen R+
mám výcvik spojený s výchovou - učím psa cvik, protože chci, aby v této situaci dělal tohle
kam patří to, že psa vezmu a odnesu o dva metry vedle ?
neřvu, nestraším ho, nedržím ho tolik pevně, tak normálně jako pytel cementu, je akorát překvapený - přestane štěkat
jestli se mu nošení líbí, tak je to furt R+, ne
u převýchovy to moc nejde - u strachu ještě ano, u útočného jedince moc ne, leda se na půl roku zavřeme do haly
tady tento.. nemohl by se učit po kouscích ?
člověk vykročí, naznačí krok, prostě nějaký začátek, úsek toho běhu, úvod kroku
zvedne jednu nohu - pes v klidu - odměna
jako zpomalený rozstříhaný film
ale běhat s psem by bylo asi o dost rychlejší.

My tu pořád řešíme, aby náhodou naši psi na někoho neštěkli a Prášek si chodí klidně bez košíku :
https://www.novinky.cz/krimi/474978-stret-cyklisty-se-lvici-na-vsetinsku-trefili-ji-do-zadku-branila-se-tvrdi-chovatel.html.

na co košík, když to mládě 70 kilové nekouše
přece

napsal(a):
mám výcvik spojený s výchovou - učím psa cvik, protože chci, aby v této situaci dělal tohle
kam patří to, že psa vezmu a odnesu o dva metry vedle ?
neřvu, nestraším ho, nedržím ho tolik pevně, tak normálně jako pytel cementu, je akorát překvapený - přestane štěkat
jestli se mu nošení líbí, tak je to furt R+, ne
u převýchovy to moc nejde - u strachu ještě ano, u útočného jedince moc ne, leda se na půl roku zavřeme do haly
tady tento.. nemohl by se učit po kouscích ?
člověk vykročí, naznačí krok, prostě nějaký začátek, úsek toho běhu, úvod kroku
zvedne jednu nohu - pes v klidu - odměna
jako zpomalený rozstříhaný film
ale běhat s psem by bylo asi o dost rychlejší.
"kam patří to, že psa vezmu a odnesu o dva metry vedle ?"
to nevim, neunesu je
"tady tento.. nemohl by se učit po kouscích ?
člověk vykročí, naznačí krok, prostě nějaký začátek, úsek toho běhu, úvod kroku"
samozrejme, ze mohl.
jen pro me je proste rozdil, když něco kouskuju ja sama při uceni - nez když shanim bezce a cyklisty jako figurany a resim, na jakou vzdalenost a cim je pes rozeznava -abych ho naučila - to same.
napsal(a):
Aby nevznikla mýlka, rozhodně nedělám všechno R+, mám i nějaké zákazové povely , u nás teda výcvik a výchova téměř jedno jest...ale konkrétně u problémů s různými strachy a neadekvátními reakcemi na cokoliv si nedovedu moc představit, jak to řešit pomocí R- anebo trestů, aby ze psa nebyl ještě větší nervák. Tam mi právě přijde pozitivka skoro jediná vhodná.
Okolí samozřejmě neřídím, ale pokud by se můj pes bál třeba velkých bílých psů a já bych to opravdu měla zájem řešit, těch neovlivnitelných situací, kdy se velkej bílej pes zjeví zčistajasna, bude minimum. A nemůžu sice ovlivnit, kam půjde velkej bílej pes, ale můžu ovlivnit, kam půjdeme my, jestli se budeme vzdalovat, přibližovat anebo zůstaneme na místě, jestli budeme čelam nebo zády, jestli budu mezi velkým bílým a mým psem já...
Jak to děláte nepozitivkově? Fakt mě to zajímá...protože pokud je můj pes průběžně vystavovanej zdroji svého strachu rovnou v plné intenzitě, je to v podstatě zaplavení a problém má tendenci se spíš zhoršovat. Navíc je psu s takovou hladinou stresu zbytečné dávat jakékoli povely anebo ho trestat za strach.
Prostě si myslím, že jinak než popracovat s intenzitou podnětu to nejde.
lupus4
napsal(a):
tohle bych řešil pouhou habituací a opakoval a opakoval tak dlouho jak potřeba (5x?,100x?)
vemte si karimámu, dobrou knížku (třeba F.Šustu, nebo učení), psa a lehněte si někam do stínu, třeba 20 (10,5 m ) od stezky s co největšḿ výskytem běžců. Psa uvažte na cca 2m vodítko, aby "měl prostor se projevit a i mohl ležet s vámi. Dejte mu klacek nebo hračku a jen si čtěte a psa si VŮBEC nevšímejte. Nic neřešte, max nezůčastněným hlase mu sdělte ať neblbne ale jinak nereagujte, nehlaďte nekonejšete, neokřikujte, neodměňujte - prostě max lhostejnost a klid...
to za 1 odpoledne neodbouráte, ale měl by si díky vaší lhostejnosti uvědomit, že není třeba nic řešit...
toto opakovat tak dlouho až se pes na běžce prostě vykvákne... a budou pro něho "šeď a nuda"
Ono pokud to uděláte tak, jak popisujete, je to zaplavení. Na dost psů to zafunguje, některé to ještě víc vybziká, řekla bych.
Moje fena se běžců nebojí, ale pokud by se bála, takhle bych to radši nedělala, mám tušení, že by spadala do té druhé skupiny- že by pak šílela i jen při spatření tečky na obzoru.

Terven
napsal(a):
Aby nevznikla mýlka, rozhodně nedělám všechno R+, mám i nějaké zákazové povely , u nás teda výcvik a výchova téměř jedno jest...ale konkrétně u problémů s různými strachy a neadekvátními reakcemi na cokoliv si nedovedu moc představit, jak to řešit pomocí R- anebo trestů, aby ze psa nebyl ještě větší nervák. Tam mi právě přijde pozitivka skoro jediná vhodná.
Okolí samozřejmě neřídím, ale pokud by se můj pes bál třeba velkých bílých psů a já bych to opravdu měla zájem řešit, těch neovlivnitelných situací, kdy se velkej bílej pes zjeví zčistajasna, bude minimum. A nemůžu sice ovlivnit, kam půjde velkej bílej pes, ale můžu ovlivnit, kam půjdeme my, jestli se budeme vzdalovat, přibližovat anebo zůstaneme na místě, jestli budeme čelam nebo zády, jestli budu mezi velkým bílým a mým psem já...
Jak to děláte nepozitivkově? Fakt mě to zajímá...protože pokud je můj pes průběžně vystavovanej zdroji svého strachu rovnou v plné intenzitě, je to v podstatě zaplavení a problém má tendenci se spíš zhoršovat. Navíc je psu s takovou hladinou stresu zbytečné dávat jakékoli povely anebo ho trestat za strach.
Prostě si myslím, že jinak než popracovat s intenzitou podnětu to nejde.
Prostě si myslím, že jinak než popracovat s intenzitou podnětu to nejde
ano. to je velmi dulezite.
je třeba zasáhnout dřív, nez vůbec k tomu max. zaplaveni dojde.
ale nemusim cekat, az se pes sam rozhodne, ze se mi bude věnovat, ne?

možná lidé, co jsou víc na cvičáku, dělají mraky zkoušek, mají výcvik a výchovu hodně oddělené
ale mně to nějak nejde pochopit, protože od prvního dne, co mám psa doma, učím vhodné chování pomocí nějakého cviku vlastně
terven: to je úplně přesné, všecko
a ještě, budu si číst, psa si nevšímat a on mi bude rvát ruku, škrtit se a řvát ?
tohle zkusím na psa, který mě chce sežrat, a ještě u toho rozhodně nebudu stát na místě, protože ta energie musí pryč... mám vyzkoušené, že se sice vyřve a vyvzteká, ale za minutu začne znovu
tak pořád jsem přesvědčená o tom, že R- použiji jen na psa, který je agresivní ve smyslu - jdu zabít psa, mě, kolo - tam nemám problém zařvat, dát obojek výš nebo škubnout
a to bude také jediné minus, co se uděje, když teda nepočítám, že jsem mu sebrala tu legraci z vraždění,
protože cíl je pohoda, psa okamžitě rozběhám, např.
nejsem proti "ne", "fuj" a že by se neměl na psa zvýšit hlas, to vůbec, ale některé metody "odstranění nežádoucího chování" podle mě nemají takovou účinnost, trvanlivost výsledku, spolehlivost.

Terven
napsal(a):
Ono pokud to uděláte tak, jak popisujete, je to zaplavení. Na dost psů to zafunguje, některé to ještě víc vybziká, řekla bych.
Moje fena se běžců nebojí, ale pokud by se bála, takhle bych to radši nedělala, mám tušení, že by spadala do té druhé skupiny- že by pak šílela i jen při spatření tečky na obzoru.
Tohle mi zafungovalo na SAOška, kterého jsme poprvé vzali na závody terénních motorek. Jen jsme vyskočili z auta, začal se vrhat po všem, co jelo okolo (a že toho po depu jezdí, vrčí, bzučí a smrdí...). Tak jsem si ho posadila vedle nohy a se slovy "co blbneš, chceš přijít o frňák", jsme koukali. Po půl minutě si lehnul a motorky ho přestaly zajímat. Od té doby ho nezajímají a v depech vyhlíží jen další kamarády psy
Ale opravdu to chce zvíře znát, může to dopadnout i tak, jak píše Terven. Já vím, jak můj pes reaguje na nové a neznámé, potřebuje právě tohle, ihned ukázat, že to je OK a pak už to nikdy víc neřeší. Ale např. u mého koně tuto metodu aplikovat, tak ho trefí šlak.

"možná lidé, co jsou víc na cvičáku, dělají mraky zkoušek, mají výcvik a výchovu hodně oddělené"
oddelene je hlave to, ze cvicak je umele prostředí, které vice méně ovladam.
život uz tolik ne.
a ptali jste se na vliv okoli, ne?
"ale některé metody "odstranění nežádoucího chování" podle mě nemají takovou účinnost, trvanlivost výsledku, spolehlivost "
když je něco dobře naucene, proste to to zvire umi.
a je vice metod nez jen R+ - tak to proste je...
P.S. a třeba na agresivniho psa pouzit R- taky není to prave orechove vždycky a všude.
i tady se da s uspechem pouzit a pouziva se R+

napsal(a):
"možná lidé, co jsou víc na cvičáku, dělají mraky zkoušek, mají výcvik a výchovu hodně oddělené"
oddelene je hlave to, ze cvicak je umele prostředí, které vice méně ovladam.
život uz tolik ne.
a ptali jste se na vliv okoli, ne?
"ale některé metody "odstranění nežádoucího chování" podle mě nemají takovou účinnost, trvanlivost výsledku, spolehlivost "
když je něco dobře naucene, proste to to zvire umi.
a je vice metod nez jen R+ - tak to proste je...
P.S. a třeba na agresivniho psa pouzit R- taky není to prave orechove vždycky a všude.
i tady se da s uspechem pouzit a pouziva se R+
však právě jde mi o to (a zadavatelce asi též), že s tím psem chodíme po venku
u agresivity také píšu, že je to řešení teď hned, jinak jsme v hale (na cvičáku, zahradě, ...), ale nezůstáváme tam jenom přece, chodí se i na veřejnost
ještě prosím příklad použití R+ v té situaci venku - proti nám jde pes, můj pes mi rve ruku z kloubu, sliny mu kapou..
že zůstanu s agresivcem jen doma nebo jen na cvičáku (kde se psi chovají úplně jinak než na náměstí), to asi nepůjde

"ještě prosím příklad použití R+ v té situaci venku - proti nám jde pes, můj pes mi rve ruku z kloubu, sliny mu kapou.. "
nevim.
ani R+, ani R- pes se podle me nic neuci.
jen mu mechanicky v necem zabranim.
napsal(a):
"ještě prosím příklad použití R+ v té situaci venku - proti nám jde pes, můj pes mi rve ruku z kloubu, sliny mu kapou.. "
nevim.
Asi se učí, ale už ne pomocí operantního podmiňování.
Pokud rve ruku z kloubu a kapou mu sliny, už je pozdě , proto ta práce s intenzitou podnětu. Max. může zafungovat něco, co má zažrané na úrovni reflexu - to je stejné, jako u té zvěře.

napsal(a):
nevim.
no tak mi napište, jak mu v tom něčem zabráníte, pozitivně pohladím ho ?
jsem nepsala naučit, ale použít... no, to nevadí
Pro zadavatelku:
Stačí jeden zákazový povel a jedno odpoledne v parku u běžecké cesty. V následujícím týdnu promrskávat povel při procházkách v parku, kdy vyhledáváte běžce. Není problém - pokud to vaše tělo dovolí - se též přidat a poklusávat si s psékem na vodítku mezi běžci, kočárky, kolisty, apod. Měnit směr, kličkovat mezi stromy, lidi těsně míjet...variant je spousta. Principem je okoukat, ochodit a vysvětlit psovi, že startování na běžce se prostě tolerovat nebude, protože je to nevyžádaná zbytečnost.
Zajímavá otázka by byla, zda to dělá ten konkrétní pes, i když je navolno, tj. bez vodítka. V závislosti na odpovědi ano či ne se lze dobrat příčiny takového chování.
Nicméně převádět psa ze startování na běžce oooklikou přes pozitifku na jinou činnost je v praxi cesta do pekla a bez viditelného výsledku...Jako teoreticky je to hezké a dá se o tom diskutovat v podstatě donekonečna, což je ale asi jediné plus tohoto postupu.
Hodně štěstí
Terven
napsal(a):
nemáte pravdu, když se "zaplaví " na 20m od stezky, tak jdu prostě dál 30,50m, tam kde bude jen čučet...no a postupem doby bude jen čučet i na 1m, co je na tom nepochopitelného? Prostě to není hned...chce to jen trpělivost
"vybzíkance" z 99% dělá jen "vybzíkanej pán"
PS.
Když mi dovezli Andulu z Irska, neznala nic, neuměla po schodech, neznala sklo - vrážela i do skla ve dvěřích, při zaslechnutí petardy by se oběsila na vodítku...po pár měsících jí nedělali problem ani schody či mostky z rohoží i 5 m nad řekou, (dodnes je nemusí, ale když tam jdeme, tak je přejde i sama na volno), Silvestra prospí bez sebemenšího stresu...
a to vše dosaženo naprosto klidnou a postupnou habituací
lupus4
napsal(a):
nemáte pravdu, když se "zaplaví " na 20m od stezky, tak jdu prostě dál 30,50m, tam kde bude jen čučet...no a postupem doby bude jen čučet i na 1m, co je na tom nepochopitelného? Prostě to není hned...chce to jen trpělivost
"vybzíkance" z 99% dělá jen "vybzíkanej pán"
PS.
Když mi dovezli Andulu z Irska, neznala nic, neuměla po schodech, neznala sklo - vrážela i do skla ve dvěřích, při zaslechnutí petardy by se oběsila na vodítku...po pár měsících jí nedělali problem ani schody či mostky z rohoží i 5 m nad řekou, (dodnes je nemusí, ale když tam jdeme, tak je přejde i sama na volno), Silvestra prospí bez sebemenšího stresu...
a to vše dosaženo naprosto klidnou a postupnou habituací
Jo, samozřejmě, tam jsou podstatné ty vzdálenosti, to se přiznám, že jsem ve vašem původním příspěvku přehlídla. Tak, jak to píšete zde v prvním odstavečku, už to vyznívá jinak.
Ale pokud pes vyšiluje na pět metrů a vy si lehnete pět metrů od stezky, zaplavení to je.
Že metoda zaplavení na jisté procento zvířat nezafunguje, tj. způsobí ještě větší zcitlivění na daný podnět, je známá věc.
Jestli se jedná o zvířata vybzíkaných majitelů, to netuším, možné to je spíš bych řekla, že to souvisí s psychickou výbavou daného jedince, senzitivitou plemene apod.
Ještě teda, ono to s tím vybzikaný pes x vybzikaný majitel možná nebude tak jednoduché.
Já jsem například vybzikaná dost a moje fena se nebojí ani běžců, ani cyklistů...ani těch velkých bílých psů, co jsem uvedla jako příklad. A pozor - pyrotechniku miluje, pokud slyší ohňostroj, běží se podívat blíž opravdu netuším, čím jsem si to zasloužila.
Na druhou stranu znám některé klidné a vyrovnané lidi, kterým se psi na Silvestra počůrávají a musejí žrát Diazepam.

Terven
napsal(a):
Ještě teda, ono to s tím vybzikaný pes x vybzikaný majitel možná nebude tak jednoduché.
Já jsem například vybzikaná dost a moje fena se nebojí ani běžců, ani cyklistů...ani těch velkých bílých psů, co jsem uvedla jako příklad. A pozor - pyrotechniku miluje, pokud slyší ohňostroj, běží se podívat blíž opravdu netuším, čím jsem si to zasloužila.
Na druhou stranu znám některé klidné a vyrovnané lidi, kterým se psi na Silvestra počůrávají a musejí žrát Diazepam.
prostě se k sobě hodíte, přece :)
kdosi říkal, že nedostaneme psa, jakého si přejeme, ale psa, kterého potřebujeme.

Terven
napsal(a):
Tak to by sedělo, protože takového psa jsem si opravdu nikdy nepřála a je fakt, že mě opakovaně nutí překračovat svůj stín
každý pes je tažný pes :).

a kdo ještě pořád nepochopil, že se má zastavit a rozhlédnout, aby (se) viděl a tak vůbec,
tomu přidělí kočku.

Terven
napsal(a):
Asi se učí, ale už ne pomocí operantního podmiňování.
Pokud rve ruku z kloubu a kapou mu sliny, už je pozdě , proto ta práce s intenzitou podnětu. Max. může zafungovat něco, co má zažrané na úrovni reflexu - to je stejné, jako u té zvěře.
Pokud rve ruku z kloubu a kapou mu sliny, už je pozdě
ano. proto jsem napsala ze nevim, jak tohohle psa něco naucit přes R+
"Max. může zafungovat něco, co má zažrané na úrovni reflexu "
tady je podstatne to -ma uz naucene
pro me nejlepší reseni jakekoliv takovehle situace je, ze nechci, aby se pes vubec do toho pretocenenho stavu dostal. prevence je zaklad.
když uz se zacina vytáčet - a to opravdu zacina třeba jen strnulym postojem - ne ze se pes vesi na voditku - poodstoupim, aby se trosku uklidnil - a mohla jsem vydat nejaky povel, který umi. opravdu umi.
a pak resim jestli ho splnil nebo ne.
zatím to funguje univerzalne - nemusim si delat spesl cas na bezce, kolare ani na bile psy

napsal(a):
a kdo ještě pořád nepochopil, že se má zastavit a rozhlédnout, aby (se) viděl a tak vůbec,
tomu přidělí kočku.
to musí byt matros
napsal(a):
Pokud rve ruku z kloubu a kapou mu sliny, už je pozdě
"Max. může zafungovat něco, co má zažrané na úrovni reflexu "
tady je podstatne to -ma uz naucene
pro me nejlepší reseni jakekoliv takovehle situace je, ze nechci, aby se pes vubec do toho pretocenenho stavu dostal. prevence je zaklad.
když uz se zacina vytáčet - a to opravdu zacina třeba jen strnulym postojem - ne ze se pes vesi na voditku - poodstoupim, aby se trosku uklidnil - a mohla jsem vydat nejaky povel, který umi. opravdu umi.
a pak resim jestli ho splnil nebo ne.
zatím to funguje univerzalne - nemusim si delat spesl cas na bezce, kolare ani na bile psy
to píšu stále dokola taky, na takové úrovni stresu to R+ nejde, proto bych popracovala s tou vzdáleností.
To, co popisujete, chápu, ale pokud to chápu dobře, řeší to pouze každou jednotlivou situaci. Já bych trauma z běžců ráda pořešila definitivně. Jednak kvůli pohodě psa a pak proto, abych ho nemusela mít nonstop na vodítku anebo pořád oči na stopkách. Pokud poběží navolno a objeví se běžec, vy ho spatříte pozdě, prošvihnete ten strnulý postoj -tak co?
Takže to asi mám přesně opačně - právě proto, že nejsem schopná na 100% řídit prostředí, popracovala bych na tom strachu R+.

Terven
napsal(a):
Bacha, aby vám nepřidělili kočku
..začínám si zoufat, mám psa a tři kočky, to už jsem asi ztracená dočista...

zajímavé, pošlu jednu reakci v tomto duchu, určitě se smíchy potrháte
v minulém podobném vláknu jste mi, petrahei, řekla, že poodstoupit není kam, že je to hloupost
to je materiál asi dle jak se vyspím
lupus4 - ani já nenašla nic o bezpečné vzdálenosti ve Vašem předešlém příspěvku, proto mě to zarazilo, a určitě i proto terven reagovala takto, jinak mluvíme všichni o stejném, místo "sorry, já to tam zapomněl dopsat" tohle, to je asi materiál machr musher a kdo je víc
saola - pozitivka není jen pozitivní, tak asi chcete shazovat sluníčkovství, no.. psovi, který tohle dělá ze strachu, "nesmíš" nepomůže, a protože se to ví, píšete dál to, co píšete, a to je zvykání; pozitivka, takže kam jsme došli, to je materiál stavební
a protože jen hnusně to stejně furt neumím, prozradím, že stavební není lopata, ale možnost stavby
krásný víkend přeji

Terven
napsal(a):
Naopak, konečně jste na dobré cestě
...tak to jsem si oddechla...
pro megi
lupus4 - ani já nenašla nic o bezpečné vzdálenosti ve Vašem předešlém příspěvku, proto mě to zarazilo, a určitě i proto terven reagovala takto, jinak mluvíme všichni o stejném, místo "sorry, já to tam zapomněl dopsat" tohle, to je asi materiál machr musher
nevnímáte psaný text viz
vemte si karimámu, dobrou knížku (třeba F.Šustu, nebo učení), psa a lehněte si někam do stínu, třeba 20 (10,5 m ) od stezky s co největšḿ výskytem běžců.
13.06.2018 10:26
z toho je snad jasné, že je míněna vzdílenost, z které ještě nejančí např.20,10,5, stále nechápete?
místo "sorry, já to tam zapomněl dopsat" tohle, to je asi materiál machr musher
máte komplex méněcennosti ?
takže "upřesnění" bylo
když se "zaplaví " na 20m od stezky, tak jdu prostě dál 30,50m, tam kde bude jen čučet...
včera v 21:15
fakt náročný na pochopení
PS. sorry od vás ani nečekám.
Někdy tak přemýšlím, megííí, když čtu vlákna, kam přispíváte, proč vlastně diskutujete. Váš písemný projev je zmatený a vnímat a chápat psaný text vám též moc nejde. Jste troll?
Postrádám informaci od zadavatelky, zda s kamarádkou už něco zkusily a s problémem pohly, jak se pes choval apod. Uplynul skoro týden.
Jinak bylo již vše k problému napsáno.