Dobrý den, potřebuju poradit. Máme třináctiletého pejska. Před nějakou dobou, asi tři mesice, se mu udělal nádor, ten vyoperovali a z krve zjistili, že má něco a ledvinami. Asi měsíc jsme psa krmili ledvinovou dietou royal canin.
Pak se mu nádor udělal znovu, dle biopsie sarkom, příští středu mu jej vyriznou. Jenže pes přestal jíst dietu, zkoušeli jsme i jinou značku, tu jedl asi tři dny a přestal. Včera jsem se byla zeptat veterináře, poradil mi, co mu můžu uvařit doma. Včera si ode mě vzal z ruky pár kousků vareneho masa a brambor, ale jen maličko, víc nechtěl, dnes nic. Jediné, co sní, jsou piškoty. Skoro nepije, včera se přede mnou napil jednou, dnes nic a v noci vody taky neubylo. Mám strach, že tímhle stylem to do té operace nevydrží :( pořád jen leží, občas se projde a je hrozně smutný. Nějaké rady, co dělat, abych do něj dostala alespoň nějaké jídlo a vodu? Díky.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Mengej
napsal(a):
Dobrý den, potřebuju poradit. Máme třináctiletého pejska. Před nějakou dobou, asi tři mesice, se mu udělal nádor, ten vyoperovali a z krve zjistili, že má něco a ledvinami. Asi měsíc jsme psa krmili ledvinovou dietou royal canin.
Pak se mu nádor udělal znovu, dle biopsie sarkom, příští středu mu jej vyriznou. Jenže pes přestal jíst dietu, zkoušeli jsme i jinou značku, tu jedl asi tři dny a přestal. Včera jsem se byla zeptat veterináře, poradil mi, co mu můžu uvařit doma. Včera si ode mě vzal z ruky pár kousků vareneho masa a brambor, ale jen maličko, víc nechtěl, dnes nic. Jediné, co sní, jsou piškoty. Skoro nepije, včera se přede mnou napil jednou, dnes nic a v noci vody taky neubylo. Mám strach, že tímhle stylem to do té operace nevydrží :( pořád jen leží, občas se projde a je hrozně smutný. Nějaké rady, co dělat, abych do něj dostala alespoň nějaké jídlo a vodu? Díky.
vemte ho k vetovi, na kapacky.

Mengej
napsal(a):
Budu hnusná, ale co chcete u třináctiletého zvířete se špatnými ledvinami a zhoubným nádorem?
Nebylo by lepší vzít ho k veterináři, ale ne na kapačky, ale na nějakou pěknou předávkovanou dávku narkotik?

musí vám přece všem být jasné, že dlouhodobý výhled je mizerný. sarkomy jsou umírací nádory, špatné ledviny je umírací diagnóza. anestezie k vyoperování umíracího nádoru, který vám stejně vyroste znovu, odpálí ty ledviny.
a pokud to psa teďka už nebaví a je mu blbě, opravdu mu to chcete nějak protahovat? proč, pro sebe? ne pro něj.

"Nebylo by lepší vzít ho k veterináři, ale ne na kapačky, ale na nějakou pěknou předávkovanou dávku narkotik? "
ulevilo se vam?
Jako vím, že bodlinka má pravdu, i když bych jako majitel psa tohle slyšet nechtěla. Pokud přestává jíst, buďto je to nádorem někde a nebo, což je pravděpodobnější, už mu odchází ty ledviny. My nemocného psa také nechávali dvakrát na kapačkách a muž mi to doteď vyčítá. Psa to poškodilo hlavně psychicky. Nikdy bez nás nebyl a nesl to špatně. Možná, kdyby tam nešel, zabojoval by doma líp. Pes zadavatele, ale bohužel dle diagnozy, tu šanci nemá... Ještě dodám, že už bych ho asi nechala být a dokud nemá bolesti, bych mu podstrojovala. Vet nám tehdy řekl(neměli jsme ovšem ledviny, ale játra) ať mu cpeme cokoliv, jen do něj něco dostat, pokud má rád rohlíky, ať ho cpem rohlíkama.

Mengej
napsal(a):
Včera se asi hodinu ocichaval s fenou, co byla na návštěvě u sousedů, občas zavřít ocasem, když přijdu. Mám ho vzít a nechat uspat, když to vypadá, že ještě maličko chuť do života má?
A to chcete čekat na co, až bude jen ležet a tím ocasem už nezavrtí ani trochu?
Mengej
napsal(a):
Musí na kapačky a nové rozbory krve a tak dále.

sama říkáte: pořád jen leží, občas se projde a je hrozně smutný. žrádlo si vezme jen z ruky, aby neurazil.
to je umírající pes, hůř už to vlastně vypadá málokdy.

mengej, jaké je to plemeno, jaký je průměrný věk dožití?
jinak, obecně, nějak bohužel musím souhlasit s bodlinkou (ono zvířátkům při těch nemocných ledvinách moc dobře není, nemluvě o tom dalším...)
jaká je další prognóza, to vet nesdělil ?
co se týká jídla - myslím, že teď vůbec nemá cenu řešit jakoukoliv dietu, ale dát mu cokoliv, co bude ochoten jíst...cokoliv, tím nemyslím pouze obvyklé psí jídlo, ale opravdu jakékoliv (pro ilustraci, mému psu trpícímu nechutenstvím, ale ledviny měl OK, jsem dávala nějaké párky, vepř. jazyk v aspiku, drůbeží tláču, linecké, trubičky z lístkového se šlehačkou, jednu dobu byl ochoten konzumovat pouze vařený vepřový jazyk, jiné suchý chléb, paštiku...a tak), takový dobrý vývar...
jinak při nechutenství se doporučuje calopet pasta.

scylla
napsal(a):
no to si pomůže. třináct let, víme, že ledviny, takže ty hodnoty můžou být akorát horší, k tomu onkologická diagnóza.
co přesně se získá tím, že se pes pověsí na kapačku? pár dní navíc?

Bodlinka je přímá, nic nezastírá a nesere se s tím jestli pravdu podá diplomaticky nebo ne.
Možná to nepodala tak citlivě jak by si mnozí přáli, ale její názor je pravdivý, bohužel... zakladatelko, je mi to velmi líto, ale mluvím i z vlastní zkušenosti... možná nastal čas přemýšlet, jestli další pobyt vašeho pejska na tomto světě bude ještě žití, nebo už jen umírání... bohužel :(.

Ale tak ono je potřeba si nalít čistého vína. Je těžké si přiznat, že odpověď na otázku "co s tím" bývá také "s tímhle už nic".
Ale je to nakonec lepší, než se zacyklit v tom, že léčit se musí, z léčby se poměrně rychle stává "léčba" a pak si to člověk vyčítá, ty poslední dny, které si pes už nemusel zažít.
Kdyby to byla jedna věc. Sarkom. Sarkom je průšvih, to jsou velice zhoubné nádory, v podstatě mě ani nezajímá, kde ho má, prostě víme-li, že je to sarkom, že je to nádor, který už se jednou vrátil, toho se prostě pes už nezbaví. Ani s chemoterapiemi ne. Takže sarkom se akorát tak nějak okrajuje, pokud to jde, a pak už to nejde.
Ledviny. Ledviny jsou taky průšvih. Když je něco vidět v krvi, tak je 70 % tkáně nevratně pryč a veškerý diety a léky je jen o hýčkání těch posledních 30 %. Vlastně 20%, protože 10% a míň už je selhávač, kterýmu je nevratně blbě. U psů se nedělá ani transplantace, ani dialýza a kapačky v podstatě jen trošku pročistí vnitřní prostředí a pokud je tam víc než 10% nefronů, tak to ještě chvilku tomu zvířeti pomůže.
Jenže v kombinaci je to na pytel. Tomu psovi je očividně hodně zle. Takže buď to můžou být ledviny, kterým dochází nefrony, nebo sarkom i někde jinde než o něm víte, nebo třeba i další, třetí diagnóza. Všechny možnosti jsou špatný.
Jako jasný, dá se pátrat, třeba ho na chvilku postaví na nohy ta kapačka, ta ovlaží každýho, možná ho někde bolí nádor, tak se mu dají nějaký opiáty, prostě jasný, můžete dělat doma psí hospic a otáčet ho z jednoho boku na druhý a cpát co calopet pastou nebo třeba rc recovery dělá super nutridrink co se dá dávat stříkačkou nebo sondou, ale
zdravýho psa z tohohle zvířete prostě pravděpodobně už mít nebudete. nikdy.
Mengej
napsal(a):
Díky všem za odpovědi, je hodně těžký si přiznat, že už je to vlastně konec, obzvlášť, když mám psat od svých devíti a už si nepamatuju na dobu, kdy s námi nebyl. Asi nezbývá, než se s tím smířit. Tak děkuju.
Mengej opravdu je pro vašeho pejska čas odejít. Pokud přestává žrát a pít, je smutnej, tak je nejvyšší čas. Zvířata mají oproti lidem tu výhodu, že nemusí trpět, ale můžou bezbolestně odejít...

Když pejsek odchází, je to hodně smutné, je to hrozné. Rozhodnutí, kdy psa uspat, kdy už to opravdu nemá cenu je snad to nejhorší, co jsem doposud musela v životě udělat. Na druhou stranu, zaplať pánbůh, že eutanázie existuje, že se nemusíme dívat na to, jak pejsek trpí, jak se na nás dívá a my mu už nejsme schopni pomoct, to se pak trápí jak pejsek, tak my. Doufám, že až se já dostanu do fáze, kdy to už nebude k žití, tak že už bude eutanázie legální i pro lidi.
Já svému veterináři věřím a pokud mi řekne, že už není šance, aby se pes uzdravil, tak si užijeme poslední chvíle, kdy to ještě jde a pak mu prokážu tu poslední nejmutnější službu...zkrátím mu trápení...znám lidi, kteří, dle svého tvrzení svého psa nadevše litují, ale když přijde jeho čas, tak se psem nejsou do poslední chvíle - prý to nezvládnou...na jednu stranu je chápu, když čekám až pes vydechne naposled, když čekám až bude úplný konec, když psa hladím a loučím se s ním, mám pocit, že umřu taky, ale připadala bych si jako zrádce a slaboch, kdybych v tenhle okamžik nebyla se svým psem.
Už jsem to sem jednou psala, ale zkopíruji to i sem.
Mému psovi praskl nádor, o kterém jsme ani neměli tušení, ve dvě hodiny ráno. To jsme ale tuto diagnozu samozřejmě ještě ani nevěděli.
Nemohl pořádně dýchat, jednou nám dokonce omdlel. Táhli jsme ho hned na dvě veteriny (první měla i přes informaci na oficiálním webu, že mají non-stop, zavřeno). Následně bylo ultrazvukem zjištěno, že mu praskl tumor na srdci a masivně krvácí. Nedalo se nic dělat a do hodiny jsme ho museli utratit. Nemusím říkat, jak traumatizující toto bylo.
Ještě ten den před tím vypadal úplně v pořádku, byl veselý, žral s chutí, venku si hrál a lítal (bylo mu deset a půl let).
Dala bych cokoli za to, kdybych si mohla vybrat a ukončit jeho život v klidu a teplu domova, bez stresu, bez ježdění na veterinu, bez bolesti. Prostě by nám usnul v náručí na svém oblíbeném místě.
Je to pro mě velmi čerstvé, stalo se to ani ne před třemi měsíci. Bolest ze ztráty je příšerná (byl to můj nejlepší přítel, který mne držel nad vodou, když jsem prožívala zatím nejhorší období svého života), takže vím naprosto přesně, jak se cítíte. Ale pokud máte možnost nechat svého psího parťáka odejít důstojně a bez bolesti, neváhejte a prokažte mu tuto poslední službu. Není nic horšího, než se dívat na to, jak vám v náručí umírá v bolestech a nemůžete s tím naprosto nic udělat.
Takže za sebe mohu říci, že bych byla přešťastná, kdybych mohla život našeho psa ukončit včas a bez komplikací. Určitě je to lepší nejen pro psa, ale i pro pána. Udělejte si krásný poslední den a nechte svého parťáka důstojně odejít.

Naprostý souhlas s bodlinkou. Díky, bodlinko, že jste to napsala přímo a bez obalu. Je to smutné, ale takový je život... smrt k němu patří.
napsal(a):
"Nebylo by lepší vzít ho k veterináři, ale ne na kapačky, ale na nějakou pěknou předávkovanou dávku narkotik? "
ulevilo se vam?
Proč?
Bodlinka ví, co píše. Pod rukama jí projde hafo zvířátek.
Většinou se nemocná zvířata nechávají žít, pokud mají chuť do života, žerou a pijí. Pokud ne, není slušné je dál trápit.

napsal(a):
Budu hnusná, ale co chcete u třináctiletého zvířete se špatnými ledvinami a zhoubným nádorem?
Nebylo by lepší vzít ho k veterináři, ale ne na kapačky, ale na nějakou pěknou předávkovanou dávku narkotik?
...souhlasím, nevidím smysl ji dál trápit dalším nesmyslným prodlužováním už ve své podstatě končícího života...

scylla
napsal(a):
...to už snad proboha ne, nechat ji dál trápit nesmyslnými a určitě bolestivými vyšetřeními...vypadá to, že už jí bol všechno a že to vzdala...proč jí při takových dvou jasně stanovených diagnózách dál trápit prodlužováním života...

Mengej
napsal(a):
Díky všem za odpovědi, je hodně těžký si přiznat, že už je to vlastně konec, obzvlášť, když mám psat od svých devíti a už si nepamatuju na dobu, kdy s námi nebyl. Asi nezbývá, než se s tím smířit. Tak děkuju.
...je to strašně moc kruté, ale další akce už ztrácí smysl...měli jsme dvanáct let psa BOM - úžasný skvělý pes, provázející mou dceru celé její dětství...přiotrávil se a podařilo se ho z toho dostat, přišlo domů štěně jorka a to mu vlilo život do žil, opět byl takový jako před nemocí...po dvou letech ze dne na den přestal přijímat krmení i tekutiny a bylo vidět, že to během chvilky vzdal a úplně se obrátil do sebe...na veterině mu zjistili v břiše útvar...veterinářka, která znala celou jeho zdravotní historii řekla, že ho může nechat na klinice na zavodnění, ale že to bude na pár dní a stejně bez budoucnosti, on by tam zešílel bez nás - byl to nesmírně temperamentní pes silně vázaný na mně a dceru...a tak nám oběma tiše zemřel v náruči...pokud je pejsek v takovém stavu jaký popisujete, dejte mu šanci na klidné odejití u Vás doma

Bodlinka se na to dívá jako vet realisticky, nicméně citlivě. Měla jsem kocoura a někdy ve 12 letech mu během pár dní vyrostl velký útvar pod okem, třetí víčko venku. Jelo se na veterinu, že asi zub. Vet ho otevřel a zavolal nás na sál - žádný zub, ale s vysokou pravděpodobností agresivní forma nádoru. Musel by mu vzít půlku horní čelisti a prý je i bez podrobnější diagnostiky velká šance, že bychom byli do pár týdnů zpátky. Polodivoké kotě odchycené v lese, časem mazlík, i když na klín by si v životě nelehnul. Ale měl šťastný život, i ten lov si doma užil (lovil bezhlavě se množící kančíky :). V druhé polovině života se přestěhoval k rodičům do velkého bytu a z mámy si udělal dokonalou servismanku na povel. Do poslední chvíle opečovávaný a spokojený zlobivý kočičák. Měla jsem ho natolik ráda, že už jsem ho probudit nenechala.
Mengej
napsal(a):
Děkuji všem. Dneska jsem ho nechala uspat, aby se už dál netrapil. Pomohli jste mi k rychlejšímu rozhodnutí, tak děkuju :).
Bylo to těžké a bolestivé rozhodnutí, ale udělala jste dobře. Psovi by další operace, další kapačky, další podávání léků a nucení k jídlu určitě radost neudělalo. Život by mu to možná dokázalo o pád dní/týdnů prodloužit, ale kvalita života už stála za nic. Někdy ta nejtěžší rozhodnutí jsou ta správná. Zachovala jste se nesobecky a to je to, na co by jste měla myslet. Je mi líto Vaší ztráty, každý jsme si tím prošel (většina i opakovaně) a všichni víme, jak ten žal člověka dusí a trhá na kusy. Držte se

Mengej
napsal(a):
Děkuji všem. Dneska jsem ho nechala uspat, aby se už dál netrapil. Pomohli jste mi k rychlejšímu rozhodnutí, tak děkuju :).
Nikdy nevím, co na to říct, když musí nechat odejít pejska, každé slovo je v této situaci zbytečné...soucítím s vámi...
Neregistrovaný uživatel

Jdete se poradit ohledně zdravotního problému, prevence nemoci nebo výživy vašeho zvířete? Nově se můžete obrátit rovnou na odborníky v sekci On-line veterinář. Kvalifikovanou odpověď tam dostanete nejpozději během několika hodin. Ať jsou vaši mazlíčci zdraví a spokojení!
Lucie88.

XXX.XXX.72.235
napsal(a):
co vy jste za člověka.....

Lucie88.
napsal(a):
Nehledě na to,že vytahujete 5 let staré téma,tak má bodlinka pravdu.U takového zvířete je lepší to ukončit než ho dál sobecky týrat a prodlužovat jeho trápení.

Lucie88.
napsal(a):
A váš příspěvek po 5 letech je dobrý k čemu?
Odpověď nečekám. Jste takový ten klasický výkřik do tmy.