Bílý švýcarské ovčák s PP

Prodám Bílého švýcarské ovčáka - Nabízím k rezervaci krátkosrstou fenku, kr...
Dohodou
Dobrý den,
jdu si k Vám pro radu, jelikož si s přítelem chceme kupovat fenečku BŠO. Všude na internetu jsem se dočetla, jak hrozně pes líná a chlupy jsou všude. Chceme mít fenku vevnitř v bytě. Počítáme s tím, že budeme každý den kartáčovat, vyčesávat. Tak se chci zeptat, jestli je to s chlupy opravdu tak hrozné, když se pes bude každý den česat (jelikož vím, že někdo psa češe jednou týdně nebo jen občas). A další otázka je, zda máte někdo toto plemeno v bytě? Zatím jsem mluvila jen s lidmi, co mají psa venku v kotci. Je mi jasné, že potřebuje hodně pohybu atd.. (s tím vším počítáme) Jde nám spíš o to, aby nebyl v bytě nešťastný, přeci jen to je velké plemeno.
Předem děkuji za rady.
Uživatel s deaktivovaným účtem
Máme sousedy s BŠO v bytě. Nešťastný rozhodně není, věnují se mu. V období línání mají chlupy všude, denně luxují, vyčesávají. Ale to má i sousedka s flatem, to si nevyberete. Záleží na prioritách, které při výběru plemene máte a co jste ochotni skousnout.
Pobyt v bytě nemá s velikostí plemene nic společného, a BŠO bude zcela jistě radši trávit čas společně se svými lidmi než o samotě v kotci, tomu věř. Někde se přímo dočteš, že to není plemeno do kotce, a všude se dočteš, že potřebuje úzký kontakt se svou rodinou, takže co z toho vychází...Samozřejmě při zajištění dostatečného zaměstnání.
Co se týká chlupů, prostě budou. Pokud jste vyznavači bílého oblečení, nebude problém... ...ale kdo má rád svého psa, tak má rád i jeho chlupy
Bydlení v bytě není určitě problém...sami jsme měli fenu NO sice v baráku, ale i když měla venku super boudu...zastřešený kotec, tak bydlela s námi doma...když to počasí dovolilo, tak byly nonstop otevřený dveře na zahradu a stejně se raději placatila s námi v obýváku, než aby byla sama venku. Jestli můžu, co se chlupů týče, přirovnat BŠO k NO...typově to bude asi podobné, tak chlupy byly, ale nebyla to taková katastrofa, když člověk není úplný puntičkář, co musí mít doma neustále naklizeno téměř sterilně, tak se to dá zmáknout...v období línání je to teda větší sranda, ale to se naštěstí nekoná celej rok...jestli jste vyznavači černého oblečení, tak doporučuju nakoupit zásobu "odchlupovacích válečků"...neustále to řešim u těch mých současných bílo-zrzavých bestií a někdy si říkám, že další pes v černé srsti by mohla být dobrá volba
Lufi
napsal(a):
Dobrý den,
jdu si k Vám pro radu, jelikož si s přítelem chceme kupovat fenečku BŠO. Všude na internetu jsem se dočetla, jak hrozně pes líná a chlupy jsou všude. Chceme mít fenku vevnitř v bytě. Počítáme s tím, že budeme každý den kartáčovat, vyčesávat. Tak se chci zeptat, jestli je to s chlupy opravdu tak hrozné, když se pes bude každý den česat (jelikož vím, že někdo psa češe jednou týdně nebo jen občas). A další otázka je, zda máte někdo toto plemeno v bytě? Zatím jsem mluvila jen s lidmi, co mají psa venku v kotci. Je mi jasné, že potřebuje hodně pohybu atd.. (s tím vším počítáme) Jde nám spíš o to, aby nebyl v bytě nešťastný, přeci jen to je velké plemeno.
Předem děkuji za rady.
...s línáním to bude obdobné jako u mých NO a BOM v bytě...denně luxovat a vytírat...oblečení volit nejlépe v barvě srsti a z materiálu na nich chlupy moc nelpí...na sedačkách deky a konec koberců...podlahy z dlažby anebo dřevěné...na místech, kde psi rády leželi a spali dřevěné obložení...velkou pomocnicí je pak sušička prádla...česat, česat a česat, když to šlo, velmi pomohlo nechat psy vyplavat - od chlup krásně pomohlo na chvilku...i přes tohle všechno to stálo za to a nedokážu si představit nebýt s nimi v úzkém kontaktu tedy nemít je u sebe v bytě, i na chalupě s námi byli v baráku a to měli možnost být venku na zahradě nebo dvorku...BŠO, které potkávám jsou nádherní, velmi příjemní psi, řekla bych, že jsou daleko citlivější a vnímavější než NO (ale může to být jen můj pocit), takže si je v kotci nějak nedokážu představit...
Zdravím,
chci se zeptat, co všechno ovlivňuje línání psů chovaných doma? Je mi jasné, že venku je to počasí. Ale co u těch, kteří jsou doma? Vím, že se říká, že ti chovaní doma línají celoročně a v tom období je to jen o něco horší. Ale já tedy u našich psů žádné horší období nepozoruji. Mám teda hladkosrsté psy a přiznám se, že je ani moc nekartáčuji, poslední dobou spíš vůbec .
A teď mi všichni známí (co mají také krátkosrsté psy chované doma) říkají, jak jim začali strašně línat, že mají chlupy všude. Včera jsem byla u kamarádky a přesvědčila se o tom, ze psa ty chlupy vyloženě lítaly. Já jsem takové línání u mého psa za 3,5 roku nezažila.
Je to prostě tak, že každý pes má trošku jinou srst a některý líná méně? Nebo to ovlivňuje i třeba strava a další věci? Není to nic důležitého, a vůůůbec mi nevadí, že nelínají , ptám se čistě ze zvědavosti.
A ještě upřesním - aby to nevypadalo, že mi psi nelínají vůbec - to zase ne, línají pořád, chlupy máme doma všude. Ale neznám to období, že bych je hladila a chlupy z nich vyloženě lítaly.
marcelaamax, můj HW byl cca 6 let panelákový a měl to stejně. A srst huňatou jako medvěd. Taková nějaká větší línání měl až po přestěhování, kdy byl venku víc (i když furt byťák, ale zcela jiné "klimatické" podmínky)
náš pes taky nijak výrazně nelínal ani chlupů moc nebylo. měl dlouhou jemnou srst (dle vzhledu všichni tipovali na drátovitého vlkodava) ale je fakt že od jara do podzimu byl ostříhaný velmi nakrátko (právě kvůli plavání). žil celoročně uvnitř v domě . a pro zájemce o nelínajícího psa - ti bouvici prý vůbec nelínají když se pravidelně češou a upravují
napsal(a):
marcelaamax, můj HW byl cca 6 let panelákový a měl to stejně. A srst huňatou jako medvěd. Taková nějaká větší línání měl až po přestěhování, kdy byl venku víc (i když furt byťák, ale zcela jiné "klimatické" podmínky)
No teď co je tepleji tak právě jsou právě psi více venku, na noc teda vždycky doma. Ale jsme klidně celé dopoledne na zahradě, odpoledne jdeme na procházku, navečer zase na zahradě a až k večeru jdeme domů. I když loni když bylo hezky a já byla v práci tak byl taky pes přes den celý den venku, pak jsme šli ven na procházku nebo jeli na cvičák a domů až večer, a ráno pak zase zůstával venku. Ale stejně jsem nějaké větší línání nezaznamenala. No, tím líp pro mě
marcelaamax
napsal(a):
No teď co je tepleji tak právě jsou právě psi více venku, na noc teda vždycky doma. Ale jsme klidně celé dopoledne na zahradě, odpoledne jdeme na procházku, navečer zase na zahradě a až k večeru jdeme domů. I když loni když bylo hezky a já byla v práci tak byl taky pes přes den celý den venku, pak jsme šli ven na procházku nebo jeli na cvičák a domů až večer, a ráno pak zase zůstával venku. Ale stejně jsem nějaké větší línání nezaznamenala. No, tím líp pro mě
Ono u krátkosrsťáků to nemusí být tak nápadné a vaše malá je ještě štěně, tam to bude jinak...ještě nemá hotovou dospěláckou srst.
Nevím jak u jiných zvířat, ale u koní ovlivňuje výměnu srsti délka světelného dne. Celý proces startuje zhruba o zimním slunovratu, nejvíc chlupů z nich padá cca v březnu, z mojí kobyly i teď, v dubnu...je to dosti individuální a liší se to i oblast od oblasti.To samé se opakuje na podzim, jen to není tolik patrné, protože letní srst je decentnější
Moje předchozí fena byla klasickej línající dlouhosrsťák. Chlupů z ní bylo stále plno, přičemž dvakrát do roka to bylo vždy výrazně horší. A její srst určitě měla zimní i letní variantu.
Současná fena je typ srsti shih tzu, klasicky nelíná. Momentálně je čerstvě úplně dohladka, ale před ostříháním bylo patrno, že se zbavuje zimní srsti - těch odumřelých chlupů jsem z ní vyčesávala o dost víc než jindy.
Terven
napsal(a):
Ono u krátkosrsťáků to nemusí být tak nápadné a vaše malá je ještě štěně, tam to bude jinak...ještě nemá hotovou dospěláckou srst.
Nevím jak u jiných zvířat, ale u koní ovlivňuje výměnu srsti délka světelného dne. Celý proces startuje zhruba o zimním slunovratu, nejvíc chlupů z nich padá cca v březnu, z mojí kobyly i teď, v dubnu...je to dosti individuální a liší se to i oblast od oblasti.To samé se opakuje na podzim, jen to není tolik patrné, protože letní srst je decentnější
Moje předchozí fena byla klasickej línající dlouhosrsťák. Chlupů z ní bylo stále plno, přičemž dvakrát do roka to bylo vždy výrazně horší. A její srst určitě měla zimní i letní variantu.
Současná fena je typ srsti shih tzu, klasicky nelíná. Momentálně je čerstvě úplně dohladka, ale před ostříháním bylo patrno, že se zbavuje zimní srsti - těch odumřelých chlupů jsem z ní vyčesávala o dost víc než jindy.
Jo u feny (štěněte) to chápu, ale u dospělého 3,5 letého psa jsem nikdy nezaznamenala, že by línal nějak víc v určitém období. A kamarádka má psa se stejným typem srsti a když jsem u ní včera byla, tak jsem byla totálně obalená chlupama a když se pes pohladil, tak to z něho vyloženě lítalo. A takhle to prý mají dvakrát do roka. Pes je vevnitř a ven chodí méně než můj. Jinak jako z mého psa taky chlupy padají tak nějak pořád, ale ne v takovém množství a pořád stejně. Kdežto třeba pes kamarádky (taky hladkosrstý) líná tak nějak stejně jako můj pes - celoročně a ještě k tomu dvakrát do roka výrazně víc .
tohle jsem měla na mysli, že jsem nikdy nepostřehla, že by se pes zbavoval zimní srsti a "pouštěl" víc chlupů než obvykle.
Nejsem žádný odborník přes línání ale jako majitelka dvou medvědů o tom trochá vím. Klasické línání je ztráta podsady. Tu mají jen některá plemena, některá málo a bytová všechna - jen aby se neřeklo Co se týče hlavní srsti, tak ta se vyměňuje průběžně, jako naše vlasy, jen jaro-podzim je to nejspíš taky zvýšené. O bytovém ,,medvědu" si nechte zdát. Ano, jsou plemena hodně huňatá, i berňák to je, ale srst berňáka bytového se s venkovním fakt nedá srovnávat - a to srovnání u kámošky mám. Berňuchovi na zimu narost takový kožich, že ho sotva vlekl. Samíka ani neřeším, tam je to jasné.
lesnížínka
napsal(a):
Nejsem žádný odborník přes línání ale jako majitelka dvou medvědů o tom trochá vím. Klasické línání je ztráta podsady. Tu mají jen některá plemena, některá málo a bytová všechna - jen aby se neřeklo Co se týče hlavní srsti, tak ta se vyměňuje průběžně, jako naše vlasy, jen jaro-podzim je to nejspíš taky zvýšené. O bytovém ,,medvědu" si nechte zdát. Ano, jsou plemena hodně huňatá, i berňák to je, ale srst berňáka bytového se s venkovním fakt nedá srovnávat - a to srovnání u kámošky mám. Berňuchovi na zimu narost takový kožich, že ho sotva vlekl. Samíka ani neřeším, tam je to jasné.
No u toho kožichu asi taky záleží na genetice, ne?. Babička měla berňačku převážně doma, strýc měl berňačku jen venku. A kožich měly obě stejný - nebyly to žádné extra medvědice . A pak nám třeba na cvičák chodil berňák (ten byl venkovní) a ten měl opravdu kožich jako medvěd, s tou venkovní fenou od strýce se to nedalo srovnat.
lesnížínka
napsal(a):
jj podsada Vezmu kartáč a z dospěláka vyčešu za 5 minut kouli jako fotbalovej míč. A pořád to nemá konce. A nejlepší je, že pak ho pohladím a vypadne na mě hrst chlupů. A zahradu nám drancuje ptactvo, neboť jsme široko daleko asi nejlepší zásobárna na vystýlání hnízd
Jak píše Terven, línání není o tom, zda pes bydlí v bytě nebo venku, je to o délce světla.
Naše buli (hladkoststá, krátká) v březnu opravdu línala děsně, prostě si několikrát denně udělám pár minut a psa vzala od uší až po ocas tímdle - ne do slova, ale takhle to vypadá:
https://krmeni.cz/hrebeny-a-kartace-hrebeny-a-kartace-pro-psy/furminator-trimovaci-hrablo-s-vymenitelnou-hlavou-trixie-77446?v=1&utm_source=sklik&utm_medium=cpc&utm_campaign=3_PLA:+Psi&utm_content=Furminator-trimovaci+hrablo&utm_term=
...a ještě jí odrbu vlhčenýma ubrouskama pro děti, jak se válí v prachu, je dost umolousaná....pěkně prokoukne.
no a za měsíc máme po tomto pro mě "depresivním" období .
U nás vylínání podsady 2x do roka...na jaro se pes začal tuhle zimu připravovat už před vánocema....čím je starší tím se mu to posouvá...dřívávějc začínal až v únoru. Fena začíná línat standardně cca měsíc po psovi, protože proč by línali oba najednou při jednom "bordelu", když můžeme období línání prodloužit a línat postupně.....
Nicméně přestože já mám psy "domácí" tak naší dva známí venkovní BSP línaj defakto stejně........je tam teda rozdíl v srsti, venkovní pesani jí mají prostě trochu jinou, nevím jak to popsat, ale většinou u chlupatých psů typu medvěd, NO, husky a tak poznám po prvním pohlazení, zda je to "gaučák" nebo zda bydlí venku a tím nemyslím, že venkovní by byl zanedbanej.
Na erdelu v plné srsti jsem měla todle, opravdu si to nemůžu vynachválit:
https://www.vaschovatel.cz/36751-prorezavac-univerzalni-trixie-7x18cm-trimovaci.html
až 300g chlupů na jedno česání, umotala jsem z toho yorkšíra...
napsal(a):
Na erdelu v plné srsti jsem měla todle, opravdu si to nemůžu vynachválit:
https://www.vaschovatel.cz/36751-prorezavac-univerzalni-trixie-7x18cm-trimovaci.html
až 300g chlupů na jedno česání, umotala jsem z toho yorkšíra...
To já vždycky říkám, že jsem vyčesala smečku čivav
Byla jsem tvrďák a svého hladkosrstého zmrzlu jsem oblékala až v nule. Hlavně minulý rok. Nasadil šílený kožich, vypadal skoro jako shiba. Jako prima, že se přizpůsobil, ale takhle by vypadat neměl. A pekl se vlastně celé léto, než to shodil, celkem trpěl. Pak jsem si vzpomněla na jeden problém s fenou v zahraničí, která byla celoročně venku a měla kožich jak medvěd, pomalu v ní nebylo poznat plemeno. Takže letos ve stylu rozmazlené čivavy, ohoz i v deseti nad. Připadala jsem si jako blbec, spousta lidí se na mě jako na blbce i koukala, ale fňukna maximálně spokojený, nezdrhal domů a hlavně nenasadil! Vyletí z něj pár chlupů dvakrát ročně, jinak nepustí ani ťuk.
napsal(a):
Byla jsem tvrďák a svého hladkosrstého zmrzlu jsem oblékala až v nule. Hlavně minulý rok. Nasadil šílený kožich, vypadal skoro jako shiba. Jako prima, že se přizpůsobil, ale takhle by vypadat neměl. A pekl se vlastně celé léto, než to shodil, celkem trpěl. Pak jsem si vzpomněla na jeden problém s fenou v zahraničí, která byla celoročně venku a měla kožich jak medvěd, pomalu v ní nebylo poznat plemeno. Takže letos ve stylu rozmazlené čivavy, ohoz i v deseti nad. Připadala jsem si jako blbec, spousta lidí se na mě jako na blbce i koukala, ale fňukna maximálně spokojený, nezdrhal domů a hlavně nenasadil! Vyletí z něj pár chlupů dvakrát ročně, jinak nepustí ani ťuk.
napsal(a):
Jak píše Terven, línání není o tom, zda pes bydlí v bytě nebo venku, je to o délce světla.
Naše buli (hladkoststá, krátká) v březnu opravdu línala děsně, prostě si několikrát denně udělám pár minut a psa vzala od uší až po ocas tímdle - ne do slova, ale takhle to vypadá:
https://krmeni.cz/hrebeny-a-kartace-hrebeny-a-kartace-pro-psy/furminator-trimovaci-hrablo-s-vymenitelnou-hlavou-trixie-77446?v=1&utm_source=sklik&utm_medium=cpc&utm_campaign=3_PLA:+Psi&utm_content=Furminator-trimovaci+hrablo&utm_term=
...a ještě jí odrbu vlhčenýma ubrouskama pro děti, jak se válí v prachu, je dost umolousaná....pěkně prokoukne.
no a za měsíc máme po tomto pro mě "depresivním" období .
No a tak čím je potom dané to, že některý pes to "horší" období línání prostě nemá?
marcelaamax
napsal(a):
No a tak čím je potom dané to, že některý pes to "horší" období línání prostě nemá?
Těžko říct
Já u labradora - bydlí uvnitř v domě celoročně a líná celoročně hodně. Nebo na můj vkus je to teda hodně - denně zametu lopatku chlupů. V období línání pár týdnů na jaře a podzim zametu i 2 lopatky chlupů. Vyčesávám pravidelně, 1-2x týdně. Krmení kvalitní, granule Wolfsblut + v kombinaci s barfem.
Srst má krásnou, lesklou. Když ho pohladím tak na ruce chlupy nemám. Ale prostě od mala co vyměnil štěněcí srst někdy na půl roce tak líná pořád. No ale myslela jsem si že tohle je hodně a nedávno na veterině byla labradorka, seděli jsme vedle sebe, žlutá fenka. Pán měl černé tepláky a nekecám celé od světlých chlupů, úplně posetý. Já na oblečení nemívám nic, občas 3 chlupy (černou moc nenosím, mám černého labradora).
Psi se očichávali a Akimek měl celý svůj černý čumák a hlavu od jejích chlupů, jak kdybych to na něj vysypala. Tak po tomto zážitku si říkám že můj asi moc nelíná
marcelaamax
napsal(a):
Roně budou tři roky....máme to podruhé. ně to tak nějak ty období nerozhodí, jelikož jsem na to zvyklá od koně, to se v chlupech od února do cca půl května topíte.(ještě že ho nemám v obýváku) Mě to tak přijde, že to tak má být....
Je to asi taky individuální, pohled majitele, co je pro koho horší a co standard.
Zkuste chytit za krkem (na kouhoutku psa) trochu chlupů mezi ukazovák a palec a zatáhnout(říkám tomu zralost srsti), v tom horším období mi skoro všechny zůstanou v prstech, mohla bych psinu škubat jak husu...taky pohlazení nebo poškrabání psa bylo na lopatku. Stájová smečka(doga, baset, mops, pointr) línala nastejně a ještě líná (nebyla tak intenzivně drhnuta hřbílkem) spí v technické místnosti, já mám psa v bytě, a to doga a mops a pointr měli v zimě kabátky, náše psina ne, línat začali nastejno- to horší období.....takže se tomu vyčesávání věnuju a mám brzo pokoj, teď když zkusím psa škubnout za srst, mám tak tři chlupy v prstech.
napsal(a):
Roně budou tři roky....máme to podruhé. ně to tak nějak ty období nerozhodí, jelikož jsem na to zvyklá od koně, to se v chlupech od února do cca půl května topíte.(ještě že ho nemám v obýváku) Mě to tak přijde, že to tak má být....
Je to asi taky individuální, pohled majitele, co je pro koho horší a co standard.
Zkuste chytit za krkem (na kouhoutku psa) trochu chlupů mezi ukazovák a palec a zatáhnout(říkám tomu zralost srsti), v tom horším období mi skoro všechny zůstanou v prstech, mohla bych psinu škubat jak husu...taky pohlazení nebo poškrabání psa bylo na lopatku. Stájová smečka(doga, baset, mops, pointr) línala nastejně a ještě líná (nebyla tak intenzivně drhnuta hřbílkem) spí v technické místnosti, já mám psa v bytě, a to doga a mops a pointr měli v zimě kabátky, náše psina ne, línat začali nastejno- to horší období.....takže se tomu vyčesávání věnuju a mám brzo pokoj, teď když zkusím psa škubnout za srst, mám tak tři chlupy v prstech.
No to "škubání" srsti se mi u psa nepovede - on tam prostě žádnou na vyškubnutí nemá . Když ho hladím nebo drbu tak z něho taky skoro nic nespadne. Včera jsem ho zkoušela brát takovou tou pogumovanou rukavicí a moc chlupů z něho nebylo. Jediný co mě napadá, jestli to třeba nemůže být teplem - protože pes je fakt hroznej teplomil - doma věčně u kamen a nebo zalezlej pod dekou a pod peřinou.
To máte pravdu, ale když to vidím u známých, jak ze psů lítají chlupy, když ho hladíte tak jste celí obalení - tak je to oproti mému psovi velký rozdíl . No třeba nás to teprve čeká, ale v létě budou psovi 4 roky (uf, to to letí) a zatím nic .
TyVed
napsal(a):
Tak asi 10 minut česání jednoho boku psa
No mě už doma říkaj, jestli těch chlupů, co vyčešu není škoda, prý se z toho dají dělat prima svetry ...škoda, že nejsem na ty ruční práce, začala bych shánět kolovrátek..