Císařský řez a co dál..

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
9.7.2018 09:44
Majka14

XXX.XXX.42.198

Moje fena musela rodit císařským řezem a já uvažuji, kde se stala chyba a co dál s případným chovem na feně. Jedná se o plemeno (ohař), které obvykle nemá s porody problémy a v průměru rodí cca 300-400 gramova štěňata. Moje fena měla nejmenší 470 gramů a největší přes 620 gramů. Celkem 7 štěňat. Už porod prvního štěněte byl pro fenu vysilujici a u 6. - toho největšího se to zaseklo a museli jsme na císaře (fena i všechna štěňata jsou v pořádku). Přemýšlím, jak je možné, že fena měla všechna tak veliká štěňata a jestli se tomu dá nějak zabránit. Fenu jsem krmila poctivě ale nemám pocit, že bych jí prekrmovala, čemuž také odpovídá výživový stav fenky po porodu, kdy rozhodně není tlustá.. Spíš naopak.. Je vůbec rozumné na fence znovu chovat po takovém průběhu a dá se nějak ovlivnit velikost štěňat? Děkuji za názory..

Uživatel s deaktivovaným účtem

9.7.2018 10:22

Štěňata byla velká, protože jich bylo docela málo. Ohaři jsou schopní jich vrhnout deset a víc.

Takže já bych přemýšlela jinak, je moje fena natolik chovatelsky cenná, aby musela mít další vrhy?

9.7.2018 13:20
Majka14

XXX.XXX.42.198

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Štěňata byla velká, protože jich bylo docela málo. Ohaři jsou schopní jich vrhnout deset a víc.

Takže já bych přemýšlela jinak, je moje fena natolik chovatelsky cenná, aby musela mít další vrhy?

No skutečně je to pro své účely excelentní fena, aniž bych chtěla, aby to znělo vychloubacne. Soude podle zájemců o štěňata z celé Evropy si to nemyslím jen já. Původně jsem si z vrhu chtěla nechat psa a za dva roky fenku pro případný budoucí chov, teď zvažuji, že si spíš nenechat fenku a tuhle už nekryt, protože to nebyl skutečně hezky zážitek.. Tak přemýšlím, jestli jsem neudělala někde chybu třeba ve výživě..7 štěňat se mi nezdá zas až tak extrémně nízký počet..

9.7.2018 13:35

tak půlkilová štěňata u takto "malého" počtu bývají. u velkého plemene. co to je za ohaře, výmarák nebo němec nebo maďar?

9.7.2018 13:48
inusanka

XXX.XXX.98.58

Asi je předčasné o tomto debatovat, až se dá fena dokupy, pak můžete přemýšlet zda krýt či ne. Já bych počkala ten rok a pokud bude v pořádku, ještě jeden vrh bych dala, přičemž bych myslela na to, že porod může být císařem a zařídila se předem.

9.7.2018 15:27
Dasvo

XXX.XXX.101.12

Určitě bych hned nad fenou nelámal chovatelskou „hůl“! Příští vrh bude s největší pravděpodobností naprosto jiný, jak co do počtu, tak velikosti štěňat.
Je samozřejmě možné, že Vaše fenka má geneticky daný sklon k porodům velikých štěňat, ale taky ta příčina mohla být naprosto jiná. Třeba jich bylo opravdu málo (což se mi ale nezdá příliš pravděpodobné,7 je na ohaře vcelku normální), nebo jste udělali nějakou chybu ve výživě (nenapadá mě, co přesně by to mohlo způsobit, ale říká se to třeba o kyselině listové), nebo co třeba vyšší hladina cukru (obdobně jako u lidí). Nebo, nebo, nebo... Těch možností je určitě mnoho.
Na Vašem místě bych nechal fenku odpočinout a za nějaký čas, s klidnou hlavou, bych zvážil, zda ještě krýt. Císařský řez přece není žádná katastrofa! I když chápu, že každá neočekávaná komplikace chovatele vyděsí.
Vyřadit výbornou fenu jen proto, že měla jedno obrovské, neporoditelné štěně, je nesmírně hloupé a krátkozraké rozhodnutí. Podle mého osobního názoru!

10.7.2018 09:40
keissa

XXX.XXX.155.174

Majka14 napsal(a):
Moje fena musela rodit císařským řezem a já uvažuji, kde se stala chyba a co dál s případným chovem na feně. Jedná se o plemeno (ohař), které obvykle nemá s porody problémy a v průměru rodí cca 300-400 gramova štěňata. Moje fena měla nejmenší 470 gramů a největší přes 620 gramů. Celkem 7 štěňat. Už porod prvního štěněte byl pro fenu vysilujici a u 6. - toho největšího se to zaseklo a museli jsme na císaře (fena i všechna štěňata jsou v pořádku). Přemýšlím, jak je možné, že fena měla všechna tak veliká štěňata a jestli se tomu dá nějak zabránit. Fenu jsem krmila poctivě ale nemám pocit, že bych jí prekrmovala, čemuž také odpovídá výživový stav fenky po porodu, kdy rozhodně není tlustá.. Spíš naopak.. Je vůbec rozumné na fence znovu chovat po takovém průběhu a dá se nějak ovlivnit velikost štěňat? Děkuji za názory..

jaký byl pruběh porodu ?Porodní váha není nic neobvyklého, u psa 25-30 kg j váha kolem 350-650g celkem v normě.Jsou feny co rodí velká štěnata a proto u nich porod trvá déle, mají delší intervaly mezi štěnaty a jsou feny které rodí menší štěnata a vyplkají to jak na běžícím páse.Velikost štěnat neovlivníte krmení, ta je prostě daná to vím z vlastní zkušenosti.

10.7.2018 12:48
aneleh

XXX.XXX.128.43

Doufám, že se zadavaltelka neurazí - ale, nezpanikařila jste náhodou a nejela na veterinu třeba zbytečně brzo? Spousta veterinářů dělá císaře doslova na přání majitele... Taky jsme s fenou (20kg) jeli na veterinu, protože už mi přišlo, že toho má dost a štěně neporodí. Vet píchnul oxytocin a glukózu a za půl hodinky byl macek na světě - 610g hošíček jak obrázek. Chtělo to jen počkat, dodat feně energii a trošku si s ní pochodit, ona si psychicky odpočinula, zabrala a prcek byl venku. Po něm následovala ještě sladká, drobná 300g holčička.
Netvrdím, že to byl váš případ, ale jak bylo psáno výše - vyřadit kvalitní fenu z chovu jen kvůli jednomu štěněti, to se mi zdá zbytečné. Velikost štěněte způsobuje geneticky jak otec, tak matka a k tomu ještě další faktory - výživa, pohyb v březosti, atd...
Nechte feně čas na zotavenou - důležité taky je, jestli po císaři nepřijde o mléko, bude schopná se dál postarat o štěňata a nebude mít další komplikace (potrhané stehy, hnisání, atd). V teple dejte pozor, aby se rána nezapařila - je schovaná mezi mléčnými lištami a zapaří se hned a to je problém. A kryjte určitě příště psem z úplně jiné linie...

10.7.2018 13:08
keissa

XXX.XXX.155.174

aneleh napsal(a):
Doufám, že se zadavaltelka neurazí - ale, nezpanikařila jste náhodou a nejela na veterinu třeba zbytečně brzo? Spousta veterinářů dělá císaře doslova na přání majitele... Taky jsme s fenou (20kg) jeli na veterinu, protože už mi přišlo, že toho má dost a štěně neporodí. Vet píchnul oxytocin a glukózu a za půl hodinky byl macek na světě - 610g hošíček jak obrázek. Chtělo to jen počkat, dodat feně energii a trošku si s ní pochodit, ona si psychicky odpočinula, zabrala a prcek byl venku. Po něm následovala ještě sladká, drobná 300g holčička.
Netvrdím, že to byl váš případ, ale jak bylo psáno výše - vyřadit kvalitní fenu z chovu jen kvůli jednomu štěněti, to se mi zdá zbytečné. Velikost štěněte způsobuje geneticky jak otec, tak matka a k tomu ještě další faktory - výživa, pohyb v březosti, atd...
Nechte feně čas na zotavenou - důležité taky je, jestli po císaři nepřijde o mléko, bude schopná se dál postarat o štěňata a nebude mít další komplikace (potrhané stehy, hnisání, atd). V teple dejte pozor, aby se rána nezapařila - je schovaná mezi mléčnými lištami a zapaří se hned a to je problém. A kryjte určitě příště psem z úplně jiné linie...

Právě.spoustu majitelu panikaří a jak není štěně po pulhodině venku už jedou řezat...a veterináři ti taky raděj řežou hned.Proto jsem se ptala na pruběh porodu, délku intervalu mezi porodem jednotlivých štěnat a taky délku porodu jednotilvého štěněte.Je celkem běžné že pauza mezi štěnaty muže být i 4-5 hodin, pokud jsou štěnata velké fena odpočívá a stejně tak doba od prvního stahu do vypuzení jednoho štěněte muže být i 2-3 hodiny.Jinak rodí fena prvnička která je ze všeho rozhozená a jinak rodí starší již ostřílená fena která už se s tím nepárá.A další problém mužou být hysteričtí majitelé kteří neustále fenu otravují a kontrolují a ta nemá klid a porod zdržuje a protahuje.

10.7.2018 14:14
Majka14

XXX.XXX.42.198

Zadavatelka: Děkuji za reakce, pravdou je, že to je moje první chovatelská zkušenost, ale nemyslím si, že jsem udělala někde chybu v průběhu porodu a u porodu byla zkušená chovatelka. Pravdou je, že jsem v první polovině březosti pridavala tu kyselinu listovou, tak možná to.. Porod probíhal od začátku těžce, první kontrakce ve 2 hodiny a až v půl osmé první štěně, které jsme navíc museli z fenky tahat. Další štěně po hodině poměrně bez problémů, pak hodinu a půl nic.. Po poradě s veterinářem podán oxitocin a během půl hodiny dvě štěňata na světě.. Opět hodina a půl pauza, fena se zklidnovala a přestávála mít kontrakce. Podán druhý kubík oxitocinu a porodila 5. štěně. Od té doby ani jedna kontrakce, vypadalo to jak konec porodu, ale ve feně se pod hrudním košem zcela jasně ještě jedno hybalo. Tři hodiny pauza, fena spokojene pecovala o štěňata, kontrakce žádné. Volala jsem veterináři a ten říkal ať přijedu. Na USG dvě štěňata pod hrudním košem. Opět další dávka oxitocinu.. Fena stále bez kontrakci. Po další hodině proveden císařsky řez. Dnes už se fenka cítí mnohem lépe, dobře přijímá potravu a krásne se o štěňata stará.
Jinak plemeno je konkrétně evropský saňový pes : http://www.esp-pinky.estranky.cz/clanky/-2018/tim-a-maja-marie-sevelova-.html.

Neregistrovaný uživatel

10.7.2018 14:45
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228

Majka14 napsal(a):
Zadavatelka: Děkuji za reakce, pravdou je, že to je moje první chovatelská zkušenost, ale nemyslím si, že jsem udělala někde chybu v průběhu porodu a u porodu byla zkušená chovatelka. Pravdou je, že jsem v první polovině březosti pridavala tu kyselinu listovou, tak možná to.. Porod probíhal od začátku těžce, první kontrakce ve 2 hodiny a až v půl osmé první štěně, které jsme navíc museli z fenky tahat. Další štěně po hodině poměrně bez problémů, pak hodinu a půl nic.. Po poradě s veterinářem podán oxitocin a během půl hodiny dvě štěňata na světě.. Opět hodina a půl pauza, fena se zklidnovala a přestávála mít kontrakce. Podán druhý kubík oxitocinu a porodila 5. štěně. Od té doby ani jedna kontrakce, vypadalo to jak konec porodu, ale ve feně se pod hrudním košem zcela jasně ještě jedno hybalo. Tři hodiny pauza, fena spokojene pecovala o štěňata, kontrakce žádné. Volala jsem veterináři a ten říkal ať přijedu. Na USG dvě štěňata pod hrudním košem. Opět další dávka oxitocinu.. Fena stále bez kontrakci. Po další hodině proveden císařsky řez. Dnes už se fenka cítí mnohem lépe, dobře přijímá potravu a krásne se o štěňata stará.
Jinak plemeno je konkrétně evropský saňový pes : http://www.esp-pinky.estranky.cz/clanky/-2018/tim-a-maja-marie-sevelova-.html.

a ten oxytocin, co jste píchali doma byl ze stejné várky, jako ten co píchal vet?
Mně se totiž teď taky stalo, že fena reagovala na oxytocin dost pomalu (skoro 20 minut) - už jsem si říkala, jestli to není nějaká špatná šarže, protože normálně vždycky bylo do 5 minut štěně venku.

10.7.2018 19:03
keissa

XXX.XXX.155.174

Majka14 napsal(a):

Porod vcelku normální a i docela rychlé a i více než 3 hodinová pauza je ještě v pořádku pokud fena netlačí.Myslím že jste do porodu zbytečně zasahovaly.

10.7.2018 21:08
Majka14

XXX.XXX.42.198

keissa napsal(a):
Porod vcelku normální a i docela rychlé a i více než 3 hodinová pauza je ještě v pořádku pokud fena netlačí.Myslím že jste do porodu zbytečně zasahovaly.

U veterináře a doma to byla jiná dávka..

10.7.2018 21:15
Majka14

XXX.XXX.42.198

Možná máte pravdu, nevím.. Bohužel mi chybí potřebné zkušenosti..

10.7.2018 21:31
bilusik

XXX.XXX.168.130

Majka14 napsal(a):

Z jednoho vrhu nelze dělat závěry, příští vrh když budete krýt jiným psem může být zcela jiný a bez problémů - po jednom vrhu nelze dělat u feny závěry. Zkuste druhý vrh krytý jiným psem a uvidíte.

10.7.2018 21:55
conie

XXX.XXX.206.202

Pokud je fena dobrá matka, klidně bych zkusila ještě jednou nakrýt - psem z úplně jiné linie. A hlavně - podle letitých zkušeností - co nejdříve po císaři, samozřejmě za dodržení podmínek daných klubem. Doporučuje se to z důvodů předcházení případných srůstů v dutin břišní po císaři. Pokud by i 2. vrh šel císařem, osobně bych fenu jíž nekryla, nejlépe bych ji vykastrovala. Pokud by bylo vše OK, dalšímu chovu nic nebrání.

11.7.2018 09:30
Majka14

XXX.XXX.42.198

Děkuji všem za názory, mamina se stará vzorně a vzpamatovala se velmi rychle, tak chov na ni zatracovat nebudu a zkusím to příště znovu. Hárá pouze 1x ročně, tak asi hned další hárání..

11.7.2018 11:59
inusanka

XXX.XXX.98.58

No vida, problém se vyřeší sám...

Přidejte reakci

Přidat smajlík