Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
21.7.2018 21:08
Dogshows2019

XXX.XXX.17.234

Ahoj, potreboval bych poradit s jednim problemem. Mame madarskeho ohare, ma 1,5 roku a mam problem, ze kdykoliv uvidi ciziho psa např. po chodníku když jdeme a jde i jiny pes, tak zacne hnedka ho vystavovat. Samozrejme nechce prestat, musim ho tahat a pokud se k nemu nedostane, ma tendence stekat a tak "mluvit". Jsem z toho docela zoufaly, protoze kdykoliv spatri psa, zacne ho vystavovat.

21.7.2018 22:09
rapotacka11

XXX.XXX.32.106

Má uspokojené své vrozené potřeby, instinkty ?
Má lovecký výcvik ?

22.7.2018 09:32
Terven

XXX.XXX.110.147

Nemám ohaře, ale napadá mě, dá-li se tomu vůbec říkat vystavování.
Pokud se spatří dva cizí psi navolno bez asistence lidí, kteří by jim do toho "kecali", nejspíš se taky nejdřív zastaví, možná posadí, budou se různě dlouhou dobu upřeně pozorovat, pak se budou k sobě přibližovat nikoli přímo, ale obloukem a přitom vysílat různé konejšivé signály, aby dali jeden druhému najevo, že přicházejí v míru.
Pokud vedeme psy na vodítkách, nutíme je jít rychlostí jakou chceme my, a směrem, jakým chceme my, čímž jim znemožníme provozovat svoje přirozené setkávací rituály. Je-li pes omezen vodítkem a nucen blížit se k cizímu psu rychleji než by chtěl a navíc ještě přímo čelem, snadno to u něj vyvolá strachovou obrannou reakci. Proto jsou často k vidění řvouí psi, kteří cloumají vodítkem a pokud by se setkali navolno, možná by to proběhlo v klidu.
Moje malá chlupatá fena křížence dělá při spatření cizího psa úplně to samé - zastaví se, upřeně pozoruje, někdy u toho i zvedne tlapku, někdy si sedne...a zírá. Pokud není žádný zvláštní důvod proč jí to nedovolit - třeba že jsme na přechodu pro chodce - tak jí ten čas na vstřebání cizího psa dopřeju. Na procházky se psem chodím kvůli psovi smajlík
Tipuju, že tohle nebude nedostatkem zaměstnání ani loveckého výcviku.

Uživatel s deaktivovaným účtem

22.7.2018 09:50

"Nemám ohaře, ale napadá mě, dá-li se tomu vůbec říkat vystavování."
napadlo mne totéž
pastevec se chová stejně (a je jedno jestli na šňůře nebo bez) a stejně tak se chová další milión psů, kteří mají potřebu reagovat na cizího psa.

22.7.2018 10:19
saola

XXX.XXX.143.34

Asi tak, je otázkou, zda jde skutečně o lovecký postoj. Psovi je jeden a půl roku, je na přechodu mezi pubertou a dospělostí a to může být u loveckého plemene (nejen u nich) ledacos najendou jinak.
Doporučuji vám vyhledávat co největší kontakt se psy, aby měl možnost si s nimi hrát a pohybovat se na volno ve smečce. Obecně i pohyb na volno při procházkách je velmi důležitý, pokud má spolehlivé přivolání, ale je mi jasné, že ve volné krajině je to obtížné.
Pokud ho budete vodit výhradně na vodítku a bránit mu ve volném kontaktu se psy, bude to mnohem horší, až dospěje.
Nerada vidím ohaře obecně jako domácí městské mazlíčky, protože takový život je na hony vzdálený od jejich původní podstaty a účelu (stejně jako u městských huskyů apod.). Ohaři jsou poměrně tvrdí a odolní psi, samozřejmě i samostatní, takže v běžném životě použitelné přizpůsobení se životu v rušném městě či žití v bytě vyžaduje od jejich majitele již určité zkušenosti, kdy je třeba skloubit přirozené projevy psa s každodenními nároky života v městském prostředí.

22.7.2018 10:31
Andrýsek3

XXX.XXX.212.56

Barney se buď také zastaví, když vidí cizího psa a pak rovnou zalehne.. když opravdu potřebuji, aby šel (přechod) tak ho dokážu s povelem odvést, ale jinak ho nechávám..mě to nevadí, sice se mu všichni smějí, ale já z toho udělala přednost, když mi za psy zdrhal.. prostě vidí psa, tak zalehne a já si ho připnu. Pokud se zastaví, stačí zasyčet a on zalehne, takže může být na volno a neuteče za psy jako to dělal dřív. Akorát nedávno se nám stalo, že se takhle zasekli oba psi naproti sobě a my tam stáli přes 5 minut než se jeden odvážil pohnout, pozdravit a šli jsme..

22.7.2018 10:40
lupus4

XXX.XXX.21.238

Zadavatel nemá sebemenší ponětí o normálním psím chování a ani nechápu jeho volbu plemene, tož chlapče, když sis neuváženě pořídil ohaře, měl by si urychleně zapracovat na svém "psím" vzdělání.
Ono koupit si psa, "nechat si ho vycvičit", pak s ním "machrovat" na výstavách, není zrovna ten správný důvod k pořízení psího kamaráda...no snad se vše v dobré obrátí

23.7.2018 06:42

Jejky... a já si z tohoto chování mého asiata taky udělala přednost . Odmalička takto reaguje na zhruba polovinu psů, které potkáme (a nezáleží na velikosti, rase, pohlaví, stáří...). Takže když zjistím, že pes chce na přicházejícího psa civět, tak ho odvedu pár kroků stranou, posadím (už si sedá sám) a nechám civět . Díky tomu vypadá jako nejvychovanější pes na vsi
Nikdy toho nevyužil, že by si třeba svoji oběť očíhl a pak po ní vyrazil. Vždycky jen kouká. Zatím jsme tedy nepotkali jiného takto koukavého psa, to by asi bylo na dlouho

23.7.2018 22:47

My zastavíme, koukáme, přikrčujeme se až máme krpaté nožičky- číháme, ležíme, sedíme, ale hlavně za žádnou cenu se nehýbeme z místa

24.7.2018 08:50
Ruzena_Ruzova

XXX.XXX.13.98

Lovecké plemeno... jakékoliv nechtěné chování = povel "down". Prostě ho naučte dokonale daunování.

Osobně jsem vždycky dost naštvaná, že majitelé ohařů nechávají své psy "vystavovat" ostatní psy... nebo majitelé borderek je nechávají plížit a číhat... a ještě si myslí, že je to správné chování. Pro většinu ostatních plemen je to velice nečitelné chování a zbytečně se pak řeší projevy agresivity nebo bázlivosti ze strany vystavovaného nebo paseného zvířete... ne každý pes má dostatek sebevědomí... zvlášť u mladých zvířat. Pak si tihle majítelé ještě myslí, jak mají správně vychovaného psa... když vlastně ten druhý zmatkuje.

Můj ultravořech je typ... stojím/sedím a čumím. Sebevědomí je tak na 80 %. Je to vyloženě vítací a psomilný pes. Ale jak vidí pasoucí borderu nebo ztrnulého ohaře, radši odejde pryč bez výzvy ke hře. Potkává je už víc jak rok a stále jsou prostě pro něj nečitelní... narozdíl od psů s vrtichvosty nebo i dominantněji se nesoucími.

24.7.2018 13:54
polárka.15

XXX.XXX.45.253

Vystavování psa na psa opravdu není, to si pletete dojmy a pojmy. Že zůstane na místě a nebo jen tak zvedne packu, opravdu nic neznamená, dělá to plno psů bez rozdílu původu.

Vždy mně v takovém případě napadá jedna otázka - proč si člověk kupuje ohaře? Hezkých psů na výlety a na gauč je plno, tak proč hyzdit pracovní plemena?

24.7.2018 23:13
Ruzena_Ruzova

XXX.XXX.13.98

Ztrnulý postoj s hlavou a ocasem většinou v ose těla a zvednutou přední nohou, doprovázený očním kontaktem, je podle mne klasické vystavování... i když po tom nenásleduje lov. Ale většinou to pokračuje tím, že "vystavující" pse honí druhého psa. Asi jsem nikdy nezažila, že by po tomhle přišla normální výzva ke hře s nabídkou, aby byl takto chovající se pes honěn.

Podobné je tomu i číhání (soustředění) BOC. Opravdu na tohle narážím ve většině případů u výše uvedených plemen... nevídám to u vořechů, teriérů či NO. Ti většinou drží hlavu i ocas nahoře... jenom stojí se zvednutou nohou. A většinou přejdou po malé chvíli k dalšímu projevu... nevydrží v tomto postoji delší dobu.

Na druhou stranu mi nevadí typické chování plemene, ale majitel by si toho měl být vědom a psa včas usměrnit.

Já taky nenechávám svého utravořecha s pasteveckou krví "brblat" na psy, co se mu nelíbí. Učím ho ignorovat.

A u čivaváka mi neříkejte, že v první chvíli ohař ví, že to je pes a ne lovné zvíře. Mám čivaváka sebevědomého. Většina psů pro něj není problém, dokonce se kamarádí s velkými psy... i dominantnějšího rázu. Ale tohle chování ho dohání k obranné agresivitě.

25.7.2018 10:32
polárka.15

XXX.XXX.45.253

Ruzena_Ruzova napsal(a):
Ztrnulý postoj s hlavou a ocasem většinou v ose těla a zvednutou přední nohou, doprovázený očním kontaktem, je podle mne klasické vystavování... i když po tom nenásleduje lov. Ale většinou to pokračuje tím, že "vystavující" pse honí druhého psa. Asi jsem nikdy nezažila, že by po tomhle přišla normální výzva ke hře s nabídkou, aby byl takto chovající se pes honěn.

Podobné je tomu i číhání (soustředění) BOC. Opravdu na tohle narážím ve většině případů u výše uvedených plemen... nevídám to u vořechů, teriérů či NO. Ti většinou drží hlavu i ocas nahoře... jenom stojí se zvednutou nohou. A většinou přejdou po malé chvíli k dalšímu projevu... nevydrží v tomto postoji delší dobu.

Na druhou stranu mi nevadí typické chování plemene, ale majitel by si toho měl být vědom a psa včas usměrnit.

Já taky nenechávám svého utravořecha s pasteveckou krví "brblat" na psy, co se mu nelíbí. Učím ho ignorovat.

A u čivaváka mi neříkejte, že v první chvíli ohař ví, že to je pes a ne lovné zvíře. Mám čivaváka sebevědomého. Většina psů pro něj není problém, dokonce se kamarádí s velkými psy... i dominantnějšího rázu. Ale tohle chování ho dohání k obranné agresivitě.

Ono to vystavování má plno podob, stejně tak je rozdílné vystavování např. pointerů a setrů, každopádně se pes nesmí hýbat do té doby, než dostane jiný pokyn a vždy je to na zvěř, ne nikdy na psa. To už není vystavování, ale "vystavování".

25.7.2018 23:20
Zrzavci

XXX.XXX.172.16

Dogshows2019
je to... VIŽLA oni prostě chodí ke psům specifickým způsobem

Růžena Růžová
Asi jsem nikdy nezažila, že by po tomhle přišla normální výzva ke hře s nabídkou, aby byl takto chovající se pes honěn.

ne, nepřijde, ale přijde prostě seznamování, vižla v takových situacích prostě jakoby vystaví, postupuje, poooomalůůůů, (někdy i zalehne :D ), pro někoho to vypadá, že "loví" pro někoho, že "se chystá zaútočit" :D, leč je to jen prostě vižla a její způsob

ejch -nějak se mi to celý zvýraznilo :D omlouvám se, nejde mi to vzít zpět.

26.7.2018 10:20

prostě to je výraz vysoké pozornosti
stejně jako to zalehnutí
ale směrem ke psům bych to řešila - učit ignoraci + psu najít kamarády 'pokud o to teda stojí) + samozřejmě a jako vždy zaměstnání.

26.7.2018 19:44

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
My zastavíme, koukáme, přikrčujeme se až máme krpaté nožičky- číháme, ležíme, sedíme, ale hlavně za žádnou cenu se nehýbeme z místa

Vy i pes? To musí být legrace vás potkat!

Přidejte reakci

Přidat smajlík