Dobrý den,
dneska mi umřelo 2 měsíční štěňátko na parvovirozu.4 dny bojoval, jak mohl. Jsem naštvaná, protože mi ho nikde nechtěli hospitalizovat a musel se trápit doma. Myslím si, ze měl šanci.
Mohla bych se zeptat, co všechno musím udělat, aby si mohla koupit nového? To budu muset vyčistit všechno SAVEM?
Dekuji za každou vaši radu.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
Terez111
napsal(a):
Dobrý den,
dneska mi umřelo 2 měsíční štěňátko na parvovirozu.4 dny bojoval, jak mohl. Jsem naštvaná, protože mi ho nikde nechtěli hospitalizovat a musel se trápit doma. Myslím si, ze měl šanci.
Mohla bych se zeptat, co všechno musím udělat, aby si mohla koupit nového? To budu muset vyčistit všechno SAVEM?
nejbezpečnější by bylo koupit si další štěně už trochu starší (doočkované), které už má plnou imunitu.
Jak dlouho bylo vaše štěně po očkování?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
Terez111
napsal(a):
Asi mate pravdu, trochu jsem udělala zbrkle rozhodnutí.
Zhruba 2 týdny.
A víte jistě, že to byla parvoviroza? Informovala jste chovatele?
Uživatel s deaktivovaným účtem

štěně má šanci přežít parvu jen, je-li hospitalizované.
a pochybuju, že ho "nikde nechtěli". není to spíš tak, že jste na žádnou veterinu, kde je možnost hospitalizace, nejeli?

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
A víte jistě, že to byla parvoviroza? Informovala jste chovatele?
co s tím chovatel?
štěně může dostat parvu, i když je očkované, zvláště je-li očkované jednou. prostě tak to je. bez ohledu na to, kdy naočkujete, jak a jakou očkovací látkou. štěně je solidně chráněné po druhé, nejlépe třetí dávce, která je provedená po 14 týdnu věku. Dřív ne.
napsal(a):
a pochybuju, že ho "nikde nechtěli". není to spíš tak, že jste na žádnou veterinu, kde je možnost hospitalizace, nejeli?
Mohu vám říct, ze byli. První klinika ho nechtěla vzít, měli plno a druhá mi rekla, ze to nejde a než jsme stačili najít třetí, což se stalo. Bylo už pozde.

No, když vám to trvalo čtyři dny... ale to je fuk, no.
Spíš mě to mrzí kvůli těm zvířatům. To prostě patří k vlastnictví zvířat, mít vymyšleno, kam s průšvihem.

napsal(a):
"štěně má šanci přežít parvu jen, je-li hospitalizované."
tak a ted je otázka, jestli ty veti, které navstivili to taky rekli - pripadne dohledali kontakt a poslali je jinam k te hospitalizaci.
protože v praxi to byva jinak...stene osetri a poslou domu a terminem, kdy se mají vrátit na kontrolu.
to je realita.
stenete je mi lito...
napsal(a):
"štěně má šanci přežít parvu jen, je-li hospitalizované."
tak a ted je otázka, jestli ty veti, které navstivili to taky rekli - pripadne dohledali kontakt a poslali je jinam k te hospitalizaci.
protože v praxi to byva jinak...stene osetri a poslou domu a terminem, kdy se mají vrátit na kontrolu.
to je realita.
stenete je mi lito...
Tohle jste napsala správně, poslali mě domu.
Dekuji.

keissa
napsal(a):
To je zcéla běžné, štěně dostane kapačku a pošlou vás domu a druhý den jde na další kapačku... nic jiného se nedá moc dělat.
no, já jsem zažila i štěně s parvou, které na prvním pracovišti vůbec žádnou kapačku nedostalo. ke mně dorazilo už zcela placaté a bohužel to nezvládlo.
ale s parvou je to tak, že bez hodně razantní infuzní terapie to prostě není k přežití.
napsal(a):
no, já jsem zažila i štěně s parvou, které na prvním pracovišti vůbec žádnou kapačku nedostalo. ke mně dorazilo už zcela placaté a bohužel to nezvládlo.
ale s parvou je to tak, že bez hodně razantní infuzní terapie to prostě není k přežití.
Parva je ted docela prušvih a je jí docela hodně...a dost často ani infuze nepomužou.

keissa
napsal(a):
Parva je ted docela prušvih a je jí docela hodně...a dost často ani infuze nepomužou.
záleží na tom, kdy se to chytne a hodně taky na velikosti psa. menší to má horší než větší. dobře léčený pes ale ve většině případů přežije, pokud ho nepostihnou hnusný komplikace v podobě zauzlení střev.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
napsal(a):
co s tím chovatel?
štěně může dostat parvu, i když je očkované, zvláště je-li očkované jednou. prostě tak to je. bez ohledu na to, kdy naočkujete, jak a jakou očkovací látkou. štěně je solidně chráněné po druhé, nejlépe třetí dávce, která je provedená po 14 týdnu věku. Dřív ne.
Chovatel s tím to, že štěně mělo 2 měsíce, tzn. že bylo krátce po odběru, takže si to mohlo donést ještě od něj.

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Chovatel s tím to, že štěně mělo 2 měsíce, tzn. že bylo krátce po odběru, takže si to mohlo donést ještě od něj.
no, pokud si to doneslo od něj, tak to chovatel ví.
a inkubační doba parvy je krátká až velmi krátká.
Terez111
napsal(a):
Je mi to strašně lito, ze to takhle muselo dopadnout.
Mám strach si tedkom pořídit pejska do bytu, kde byl ten nemocný bobek. Budu to muset všechno umyt.
Parvovira je velmi odolná a běžná desinfekce moc nezabírá.je potřeba opravdu umít a vše a to včetně vašeho oblečení či auta kde se pejsek vezl..Další štěně nepořizujte hned a pokud budete pořizovat pejska tak nejlépe s už ukončenou a správnou vakcinací.
Terez111
napsal(a):
Dobrý den,
Savo vám v tom nepomůže a při vašem přístupu byste si dalšího psa pořizovat neměli.
Tak pokud Vam ctyri dny trvalo najit kvalitniho veterinare, neco bude spatne...
Jinak moje zkusenost (opakovana) je bohuzel takova, ze to ani intenzivni infuze nemusi zachranit. A naopak nekdy muze prekvapit i nejslabsi stene z vrhu a nebo stene, u ktereho vlivem parvy doslo k sesunuti strev do sebe. Bohuzel je ma zkusenost i takova, ze sanace prostredi nemusi uchranit dalsi porizene stene. Za me je jedina jistota minimalne dvoji vakcinace.
Parva je neskutecnej drzak a zmetek a bude mnohem hur. Zatim co pred par lety veterinari hledeli na parvu jak na zjeveni, v dnesni dobe, zrejme diky mnozitelum a migraci neockovanych stenat, zacina parva vyskytovat prakticky vsude... Nebude to dlouho trvat a budeme se vracet k davno prezitemu bludu - nechodit s neproockovanym stenetem vubec ven.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.150.97
Záleží hodně na tom, co se do té infuze dává! Dle mých zkušeností výrazně pomáhá podávání krevní plazmy ideálně od dospělého psa, který parvu přežil, anebo aspoň dobře proočkovaného dospělého psa. Dle mých zkušeností téměř vůbec nepomáhá Canglob, což je hotová protilátka proti parvě. Mně dokonce nepomohl tento výrobek ani preventivně. Když jedno štěně onemocnělo, tak to ostatní začala dostávat za úplného zdraví a stejně onemocněla.
Když jsem se o tom snažila víc zjistit, tak názor většiny vetů byl, že tento přípravek prostě nepůsobí proti současnému typu parvy, který je odlišný od toho před lety, kdy se Canglob začal vyvíjet.
Taky jsem pevně přesvědčena i když je mi jasný, že mnozí budou nesouhlasit, že se špatně očkuje. Pakliže je dobře naočkovaná fena a štěňata se dobře napijí mleziva, tak jim pasivní imunita velice dobře drží až tak do desátého týdne. Jestliže se naočkuje v šestém, nebo sedmém týdnů, což je běžná praxe, aby mohla jít štěnda z domu, tak se "vytřískají" mateřské protilátky a organismus není schopný si tak vytvořit ty svoje. Takže po prvním naočkování je obranyschopnost nižší, než před ním. V té době štěně jde z domova a organismus se hodně zatížený. Celkem lehce něco propukne.
Ideální i když z finančního hlediska, v praxi asi nereálný, by bylo odebrat každému štěněti krev a zjistit u každého konkrétního štěněte hladinu mateřských protilátek a podle toho zvolit ideální termín očkování.
Parvu jsem si zažila, ale od té doby co dávám očkovat fenu před nakrytím a štěňata v devátém a potom ve dvanáctém týdnů věku, tak se mi to nestalo.
Desinfekce je u tohoto vitu prakticky nanic. Možná tak pro lepší pocit člověka, že pro to něco udělal.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.150.97
Ještě bych ráda dodala, že má-li štěně s parvou dostat šanci přežít, tak velice rychle jet na nejlepší velké kliniky, kde se štěně hospitalizuje a to na dost dlouho a kde je dostupná právě ta krevní plazma.

Tak, jak píše Flip se to dělalo před lety. Štěňata neočkoval chovatel, ta šla k majitelům 49. den a očkování si řídil nový majitel.
Ale možná jich na psinku a parvo umíralo víc.
Vlastně se divím, že parvo ještě vůbec existuje, když proočkovanost dospělých psů je skoro 100%.

"když proočkovanost dospělých psů je skoro 100%."
bývávalo...ted uz si to nemyslim.
pro nekoho je to drahe, druhemu je to jedno a treti nenechava ockovat ani deti natoz psa pak z presvedceni.

Ta proočkovanost zcela jistě nemůže být tak vysoká, protože se sem tahají bezprizorní psi buhví odkud ze států jako je Rumunsko atd, kde se snad vůbec neočkuje. Dalším důvodem je, že určitě nejsou proočkovány bezpapírové množky v ČR.

napsal(a):
Ta proočkovanost zcela jistě nemůže být tak vysoká, protože se sem tahají bezprizorní psi buhví odkud ze států jako je Rumunsko atd, kde se snad vůbec neočkuje. Dalším důvodem je, že určitě nejsou proočkovány bezpapírové množky v ČR.
zase možná, že v Rumunsku buď parvo nemají, nebo jsou ti bezprizorní psi na zdravém vzduchu přirozeně imunní, jinak by v těch počtech museli na parvo vyhynout ( což by Rumuni ve městech asi uvítali - tak jak se říká, že každý Pražák má svého potkana, tak snad každý obyvatel Rumunských měst má "svého" toulavého psa ).

napsal(a):
zase možná, že v Rumunsku buď parvo nemají, nebo jsou ti bezprizorní psi na zdravém vzduchu přirozeně imunní, jinak by v těch počtech museli na parvo vyhynout ( což by Rumuni ve městech asi uvítali - tak jak se říká, že každý Pražák má svého potkana, tak snad každý obyvatel Rumunských měst má "svého" toulavého psa ).
Neznám situaci v Rumunsku ani jinde, odkud se sem tahají psi... Možná že jsou imunní, ale fungují jako přenašeči,... Těžko říct.

napsal(a):
tak to pozor, jakmile nepapírová množka nenaočkuje, tak končí, prostě se žádná štěňata nedožijí odběru.

napsal(a):
pro nekoho je to drahe, druhemu je to jedno a treti nenechava ockovat ani deti natoz psa pak z presvedceni.
jo jo, přesně tak. móda neočkovačů a chemofobů už dorazila i do veterinární medicíny.

napsal(a):
dospělák je imunní a imunitu může přenést na štěňata. v imunní populaci se nemoc šíří blbě. a když rumunům někde vychcípají celé vrhy, tak si toho nikdo nevšimne.
stejná věc jako u panleukopenie koček. ta nemoc koluje v populaci zdivočelých koček pořád a nevyhynuli. hynou, ale vždycky něco zůstane.

napsal(a):
tak to pozor, jakmile nepapírová množka nenaočkuje, tak končí, prostě se žádná štěňata nedožijí odběru.
Takže myslíte, že množky svědomitě očkují?

napsal(a):
Takže myslíte, že množky svědomitě očkují?
No, jednu znám a věřte, že všichni ti psi jsou líp naočkovaní než 90% psů. včetně kašle a tak.

napsal(a):
No, jednu znám a věřte, že všichni ti psi jsou líp naočkovaní než 90% psů. včetně kašle a tak.
Může to být tak, jak psala Flip a jak to bylo dřív ? Mají naočkované feny a štěňata vypakují z domu, když jsou ještě v imunitě od feny a neočkují štěňata ?

kdysi tam byl s parvou problém. tam se očkují feny před krytím, protože když nemáte kolostrum nadupané protilátkami, tak ta štěňata odcházejí na myokardiální parvu ještě dřív, než můžete naočkovat je. super místo k testům účinnosti vakcín, mimochodem. biocan si tam ani neškrtl.
pochybuju, že jinde je to jiné. lidi, co si mysleli, že to bude zadarmo, jsou ti, co skončí ve zprávách. není jednoduché ani levné udržet větší množství psů na jednom místě v dobrém zdravotním stavu.

napsal(a):
Může to být tak, jak psala Flip a jak to bylo dřív ? Mají naočkované feny a štěňata vypakují z domu, když jsou ještě v imunitě od feny a neočkují štěňata ?
viz můj další post.
neočkované štěně je velmi těžko prodejné. ale reálně, pokud naočkuju fenu před krytím, tak to první očkování v šesti sedmi týdnech je jen nálepka v očkováku, pro to zvíře to nemá žádný význam, není schopné zareagovat na vakcinaci.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
napsal(a):
viz můj další post.
neočkované štěně je velmi těžko prodejné. ale reálně, pokud naočkuju fenu před krytím, tak to první očkování v šesti sedmi týdnech je jen nálepka v očkováku, pro to zvíře to nemá žádný význam, není schopné zareagovat na vakcinaci.
Jaká je tedy přiměřená doba, kdy před očkováním štěňat má fena přestat kojit, aby byla první vakcinace k něčemu dobrá?
napsal(a):
To neni pravda... Resp. ja mam zkusenost naprosto opacnou. Ba prave naopak, prodaji a do tydne je po steneti. Ted se resi mnozka (nebo prekupnik?) buldocku na Ostravsku. U nas na Prostejovsku operuje skupina ciganu, prodava stenata (labradori, kniraci) za par tisicovek a stenata umiraji jedno po druhem az po prodeji. Jakoze real, zajima to uz i policii.. Ja osobne jsem resila (jakoze v reale, ne pindama na fejsbuku) nekolik mnoziren (urcite 15 a vice) a nikdy v nich nebyli proockovani psi, presto mnozky velmi dobre prosperuji/prosperovaly.

impact
napsal(a):
To neni pravda... Resp. ja mam zkusenost naprosto opacnou. Ba prave naopak, prodaji a do tydne je po steneti. Ted se resi mnozka (nebo prekupnik?) buldocku na Ostravsku. U nas na Prostejovsku operuje skupina ciganu, prodava stenata (labradori, kniraci) za par tisicovek a stenata umiraji jedno po druhem az po prodeji. Jakoze real, zajima to uz i policii.. Ja osobne jsem resila (jakoze v reale, ne pindama na fejsbuku) nekolik mnoziren (urcite 15 a vice) a nikdy v nich nebyli proockovani psi, presto mnozky velmi dobre prosperuji/prosperovaly.
Co vím já, tak když se dalo štěně do výkupu a uhynulo, tak výkupčí chtěl peníze zpátky, takže prostě problém. Takže to asi záleží a holt k policajtům a záchranářům se dostanou jen ty problémový, který asi neočkujou.

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Jaká je tedy přiměřená doba, kdy před očkováním štěňat má fena přestat kojit, aby byla první vakcinace k něčemu dobrá?
Protože štěňata získávají protilátky přes placentu a v mlezivu, nesměla by kojit VŮBEC. Nebo nebýt naočkovaná.
Ne, je to hodně individuální záležitost. Hladina protilátek u štěňat závisí na množství protilátek v krvi matky, což záleží na tom, kdy a jak a kolikrát byla očkovaná ona, jakou vakcínou a jak individuálně zareagovala na vakcinaci. Pak záleží na tom, kolik mleziva jaké štěně vypilo, což záleží na mléčnosti, množství štěňat, dravost a velikosti jednotlivých štěňat... ve vrhu máte pak zvířata s různou úrovní protilátek.
Šestý týden je doba, kdy ta nejméně obdarovaná už na očkování reagovat mohou. Ale většina štěňat ani náhodou. Tak to zkusíte o tři týdny později, možná zas něco bude reagovat, možná ne, zkusíte o další tři týdny později. Proto se očkuje tolikrát, pokoušíte se trefit. Alternativa by byla odběr krve a opakované stanovování hladiny.
A stejně tam vždycky, vždycky je časový interval, kdy protilátek je dost na to, aby štěně nereagovalo na vakcinaci, ale dost málo na ochranu proti infekci.

Takže v tom Rumunsku jde vlastně o přirozený přírodní výběr, kdy přežívají jen nejsilnější jedinci s vysokou vrozenou imunitou.
napsal(a):
Co vím já, tak když se dalo štěně do výkupu a uhynulo, tak výkupčí chtěl peníze zpátky, takže prostě problém. Takže to asi záleží a holt k policajtům a záchranářům se dostanou jen ty problémový, který asi neočkujou.
Spis jsem reagovala na to, ze mnozka, ktera nenaockuje konci, protoze se stence nedoziji odberu. Coz v reale proste nefunguje. Nevim proc, ale nefunguje a i bez ockovani velmi dobre prosperuji..
Si vemte medialne zname kauzy. Treba Kamenici. Tak ani nevedeli, kolik maji psu. Ne tak, aby to bylo naockovany. Mnozitelka Vankova, tu realne KVS resi uz mnoho let, je o ni obecne znamo, ze jeji stenata po prodeji umiraji na parvu a jede furt. Byznys jako blazen.. Mnozirnu Jezikove, kde jsme zasahovali my, tam byla akorat miliarda blech, nikdy nic nenaockovanyho a stenat tam bylo jak naprcanech. Presto prezilo vsechno (vyjma nekolika malo jedincu, kde byl spis problem s pribuzenskou a vyvojovymi vadami). Z toho si nekdo doveze import z CHs, proockovane stene z proockovaneho chovu a bum parva. Ktera jeste pokosi cely vrh, co mate doma (ze sveho proockovaneho chovu). Ja te parve fakt nerozumim...

impact
napsal(a):
Spis jsem reagovala na to, ze mnozka, ktera nenaockuje konci, protoze se stence nedoziji odberu. Coz v reale proste nefunguje. Nevim proc, ale nefunguje a i bez ockovani velmi dobre prosperuji..
Si vemte medialne zname kauzy. Treba Kamenici. Tak ani nevedeli, kolik maji psu. Ne tak, aby to bylo naockovany. Mnozitelka Vankova, tu realne KVS resi uz mnoho let, je o ni obecne znamo, ze jeji stenata po prodeji umiraji na parvu a jede furt. Byznys jako blazen.. Mnozirnu Jezikove, kde jsme zasahovali my, tam byla akorat miliarda blech, nikdy nic nenaockovanyho a stenat tam bylo jak naprcanech. Presto prezilo vsechno (vyjma nekolika malo jedincu, kde byl spis problem s pribuzenskou a vyvojovymi vadami). Z toho si nekdo doveze import z CHs, proockovane stene z proockovaneho chovu a bum parva. Ktera jeste pokosi cely vrh, co mate doma (ze sveho proockovaneho chovu). Ja te parve fakt nerozumim...
Já tomu také nerozumím, ale vypadá to, že čím víc se pečuje a očkuje, tím víc jde imunita do háje.
Nebo je to jako s chřipkou. Na podzim vás naočkují proti jednomu kmenu virů, v únoru přihopká jiný a máte chřipku jako prase. O to snáz, o co vám podzimní očkování snížilo imunitu ?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
napsal(a):
Protože štěňata získávají protilátky přes placentu a v mlezivu, nesměla by kojit VŮBEC. Nebo nebýt naočkovaná.
Ne, je to hodně individuální záležitost. Hladina protilátek u štěňat závisí na množství protilátek v krvi matky, což záleží na tom, kdy a jak a kolikrát byla očkovaná ona, jakou vakcínou a jak individuálně zareagovala na vakcinaci. Pak záleží na tom, kolik mleziva jaké štěně vypilo, což záleží na mléčnosti, množství štěňat, dravost a velikosti jednotlivých štěňat... ve vrhu máte pak zvířata s různou úrovní protilátek.
Šestý týden je doba, kdy ta nejméně obdarovaná už na očkování reagovat mohou. Ale většina štěňat ani náhodou. Tak to zkusíte o tři týdny později, možná zas něco bude reagovat, možná ne, zkusíte o další tři týdny později. Proto se očkuje tolikrát, pokoušíte se trefit. Alternativa by byla odběr krve a opakované stanovování hladiny.
A stejně tam vždycky, vždycky je časový interval, kdy protilátek je dost na to, aby štěně nereagovalo na vakcinaci, ale dost málo na ochranu proti infekci.
Proč tedy výrobci uvádí, že je vakcína vhodná pro štěňata od 4 týdnů - např. Nobivac puppy DP... ?
Takže pokud štěňata odstavim v 5 týdnech, a za 10 dní naockuju puppynou, tak je to úplně zbytečný? To je ale dost problém, když na kontrolu vrhu v 6 -7 tydnech MUSÍM mít štěňata naočkovaná...

A teď by bylo docela na místě optat se zadavatelky, odkud štěně bylo ( nemyslím konkrétně ), jestli z ch.st., kde se řádně očkuje, nebo odjinud.
Ne, kvůli tomu, jestli udělala chybu, ale jen tak pro přehled.
( Jestli je to výš zmíněné, tak pardon - nečetla jsem to celé znovu.).

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Proč tedy výrobci uvádí, že je vakcína vhodná pro štěňata od 4 týdnů - např. Nobivac puppy DP... ?
Takže pokud štěňata odstavim v 5 týdnech, a za 10 dní naockuju puppynou, tak je to úplně zbytečný? To je ale dost problém, když na kontrolu vrhu v 6 -7 tydnech MUSÍM mít štěňata naočkovaná...
no, tak vhodná je. proč ne. když budu mít, jakože jsem měla, štěňata od prvního dne na lahvi, která se ani jednou nenapila kolostra, tak je klidně v těch čtyř týdnech naočkuju a pravděpodobně to i k něčemu bude.
ale normálně odchovaná štěňata od očkované matky budou mít pravděpodobně tolik protilátek od matky, že si tam očkování ani neškrtne. nemá to co dělat s odstavem, ten přenos protilátek se odehraje první dny po narození.
je to prostě nálepka do očkováku, no. všichni očekávají, že štěně bude v sedmi týdnech už jednou naočkované, kdo to neudělá je hnusný množitel, tak proto se to dělá. reálnou funkci to má malou.

impact
napsal(a):
no tak zrovna tahle jedna, před mnoha lety tam byly divné úhyny štěňat, starších, tak osm devět týdnů. tak se dělala pitva a byla to myokardiální parva, která zabíjí štěňata, co se nakazí brzo po narození. nebývá tam průjem, ale poškození srdečního svalu, která se projeví až časem. prostě problém velký. vyřešený překopáním vakcinačního schematu. bez vakcinace by se to celé rozsypalo.
nevím, jak to dělají tam, kde neočkují. asi jim musí být úplně jedno, když něco uhyne.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
napsal(a):
no, tak vhodná je. proč ne. když budu mít, jakože jsem měla, štěňata od prvního dne na lahvi, která se ani jednou nenapila kolostra, tak je klidně v těch čtyř týdnech naočkuju a pravděpodobně to i k něčemu bude.
ale normálně odchovaná štěňata od očkované matky budou mít pravděpodobně tolik protilátek od matky, že si tam očkování ani neškrtne. nemá to co dělat s odstavem, ten přenos protilátek se odehraje první dny po narození.
je to prostě nálepka do očkováku, no. všichni očekávají, že štěně bude v sedmi týdnech už jednou naočkované, kdo to neudělá je hnusný množitel, tak proto se to dělá. reálnou funkci to má malou.
pak ale zase dostává reálný rozměr dříve praktikovaná, později dementovaná rada "nechodit ven s nedoočkovaným štěnětem".
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
napsal(a):
no tak zrovna tahle jedna, před mnoha lety tam byly divné úhyny štěňat, starších, tak osm devět týdnů. tak se dělala pitva a byla to myokardiální parva, která zabíjí štěňata, co se nakazí brzo po narození. nebývá tam průjem, ale poškození srdečního svalu, která se projeví až časem. prostě problém velký. vyřešený překopáním vakcinačního schematu. bez vakcinace by se to celé rozsypalo.
nevím, jak to dělají tam, kde neočkují. asi jim musí být úplně jedno, když něco uhyne.
anebo je tedy lepší neočkovat fenu?

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
pak ale zase dostává reálný rozměr dříve praktikovaná, později dementovaná rada "nechodit ven s nedoočkovaným štěnětem".
vůbec.
prostě tak to s parvovirózou a očkováním bylo vždycky. jde o to, že parvovirózu štěně chytit nemusí, ani když chodí ven, to přece záleží na proočkovanosti psů v okolí a na nákazové situaci. ale prošvihnutá socializace se dohání blbě.
taky parva je dostatečně nakažlivá na to, aby "nechodění ven" bylo úplně k prdu, pokud majitelé doma nezavedou hygienickou smyčku a nebudou z venku chodit přes sprchu s převlíkáním. takže riziko parvovirozy na nulu nesnížíte a zase z toho vypadává jen ta prošvihnutá socializace.

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
anebo je tedy lepší neočkovat fenu?
jako aby se štěňata mohla nakazit parvou ještě před tím, než je vůbec můžete něčím naočkovat? dospělí psi neonemocní, ale vylučují virus, pokud se setkají s nákazou.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
napsal(a):
jako aby se štěňata mohla nakazit parvou ještě před tím, než je vůbec můžete něčím naočkovat? dospělí psi neonemocní, ale vylučují virus, pokud se setkají s nákazou.
no, ale pak jsme zase u toho, že vše závisí na proočkovanosti psů v okolí (kterou ale nemám šanci nijak zjistit), nebo na přirozené odolnosti zvířat, takže je to stejně všchno jen o štěstí.
Jenom bych se vyjádřila k tomu, že neočkované štěně je v podstatě neprodejné. Z mých zkušeností to není pravda. Pracuji ve zverimexu, velká většina lidí si kupuje čistokrevné štěňátka bez PP, protože přece nedají za psa deset tisíc.
Z těchto čistokrevných bez PP štěňat je valná většina prodáno nenaočkované, a ještě často před sedmým týdnem věku.
Zrovna včera přišla zákaznice koupit plenu. Má doma už týden šestitýdenní štěně staforda, za sedm tisíc, z "chovatelské stanice", jenomže bohužel má bílý flek, tak nemohlo dostat papíry, ale to jí nevadí, ona nechce na výstavy. A viděla oba rodiče a jsou to šampioni (nevím čeho, ani ona neví, ale paní říkala). Očkované není, nemá k němu ani žádný doklad, ale prý je odčervené. Brala ho tak brzy, protože fena musí jít na operacia stejně už žerou sami. Krmí na doporučení chovatelky krabicovým mlékem a piškotama, občas tvaroh. Štěně má trochu průjem, ale jinak je fajn a ona ho hrozně miluje a je ráda, že si ho koupila (i přes mé negativní řeči, že je to celé špatně). Až bude mít penízky, zajde na veterinu. The end
PS. A tohle je tady často, velmi často...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
whasabi
napsal(a):
Jenom bych se vyjádřila k tomu, že neočkované štěně je v podstatě neprodejné. Z mých zkušeností to není pravda. Pracuji ve zverimexu, velká většina lidí si kupuje čistokrevné štěňátka bez PP, protože přece nedají za psa deset tisíc.
Z těchto čistokrevných bez PP štěňat je valná většina prodáno nenaočkované, a ještě často před sedmým týdnem věku.
Zrovna včera přišla zákaznice koupit plenu. Má doma už týden šestitýdenní štěně staforda, za sedm tisíc, z "chovatelské stanice", jenomže bohužel má bílý flek, tak nemohlo dostat papíry, ale to jí nevadí, ona nechce na výstavy. A viděla oba rodiče a jsou to šampioni (nevím čeho, ani ona neví, ale paní říkala). Očkované není, nemá k němu ani žádný doklad, ale prý je odčervené. Brala ho tak brzy, protože fena musí jít na operacia stejně už žerou sami. Krmí na doporučení chovatelky krabicovým mlékem a piškotama, občas tvaroh. Štěně má trochu průjem, ale jinak je fajn a ona ho hrozně miluje a je ráda, že si ho koupila (i přes mé negativní řeči, že je to celé špatně). Až bude mít penízky, zajde na veterinu. The end
to je jak přes kopírák u mé holičky - ta si ale takto koupila "JRT".
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Driv ta parva podle me opravdu tolik nebyla. Spousta veterinaru se ted setka s parvou a krouti nad tim hlavou. Nase vetka se s parvou setkala poprve az pred dvema lety u jednoho stenete od nas (resp. ze zachytnych kotcu MP). A je toho cim dal vic. Ja uz si po pravde rozmyslim doporucit nekomu to, at jde klidne s nedoockovanym stenetem ven. Delam psy baj vocko 15-18 let a nepamatuju, ze by ji bylo tolik, jako v poslednich treba peti letech. I s prihlednutim k tomu, ze se dnes informace siri mnohem rychleji.

whasabi
napsal(a):
taky znam takovehle pribehy…vykopnout stene v 5ti týdnech a zadny uhyn v mnozce se nekona...
a byla jsem prekvapena z prispevku bodlinky -protoze to chvilku skoro vypadalo, ze mnozky jsou to nejlepší, co se ve psi populaci mohlo kolem zdravi odehrát

no tak důkaz, že rozmnožovat psy bez PP z člověka ještě nedělá démona, no. Že úroveň je různá.

napsal(a):
no tak důkaz, že rozmnožovat psy bez PP z člověka ještě nedělá démona, no. Že úroveň je různá.
démona ne, ale - k cemu to je dobre vlastne?
napsal(a):
taky znam takovehle pribehy…vykopnout stene v 5ti týdnech a zadny uhyn v mnozce se nekona...
a byla jsem prekvapena z prispevku bodlinky -protoze to chvilku skoro vypadalo, ze mnozky jsou to nejlepší, co se ve psi populaci mohlo kolem zdravi odehrát
To je ale vcelku bezny nazor vetsiny veterinaru. Pokud mate "zdraveho" psa, tak proc by nemohl mit stenatka.
napsal(a):
Protože chovatel bez PP není žádná množírna, ale je to chovatel.
Množírny z nich udělaly fanatické hysterky - zachraňovačky.
Opravdové množírny určitě neočkují, ani si technicky nedovedu představit jak by to dělali.
https://www.novinky.cz/krimi/462227-vykaly-a-zdi-nasakle-moci-veterinari-zavreli-mnozirnu-kde-zivorilo-pres-200-psu.html.

napsal(a):
démona ne, ale - k cemu to je dobre vlastne?
tu paní to živí. osobně nevidím rozdíl mezi chovem psů, morčat, koz, papoušků nebo rybiček.
napsal(a):
tu paní to živí. osobně nevidím rozdíl mezi chovem psů, morčat, koz, papoušků nebo rybiček.
A to já zase vidím.
Ideální by samozřejmě bylo, aby každé zvíře chované člověkem mělo svůj "welfare", ale toho bohužel nejde dosáhnout, vzhledem k počtu lidí a vzhledem k jejich nárokům.
Nicméně když si někdo třeba jenom z neznalosti namnoží geneticky příbuzné kozy a budou "špatné" jakýmkoli způsobem, tak je prodá za pár kaček na maso.
Když to udělá se psy, popř. kočkami, tak to budou putovní poháry, protože se to pravděpodobně prodá za levno nějakému ignorantovi, který to pak možná bude léčit, možná nebude a prodá to dál, nebo to vyhodí ven a skončí to v útulku a my všichni na to budeme platit...

whasabi
napsal(a):
A to já zase vidím.
Ideální by samozřejmě bylo, aby každé zvíře chované člověkem mělo svůj "welfare", ale toho bohužel nejde dosáhnout, vzhledem k počtu lidí a vzhledem k jejich nárokům.
Nicméně když si někdo třeba jenom z neznalosti namnoží geneticky příbuzné kozy a budou "špatné" jakýmkoli způsobem, tak je prodá za pár kaček na maso.
Když to udělá se psy, popř. kočkami, tak to budou putovní poháry, protože se to pravděpodobně prodá za levno nějakému ignorantovi, který to pak možná bude léčit, možná nebude a prodá to dál, nebo to vyhodí ven a skončí to v útulku a my všichni na to budeme platit...
Tak určitou úroveň by měl mít každý chov. Nicméně pokud můžu srovnávat tuhle jednu množírnu a štěňata či koťata narozená "jen tak" protože přece kastrace je proti přírodě, protože ať zažije mateřství nebo jejda, asi jsem to neuhlídal, tak ta množírna má prostě vyšší úroveň co se péče o ta zvířata týče. A to i geneticky. Teď řeknu něco, co se vám nebude líbit, ale ti pejskové jsou na tom líp než šlechtěný čivavy, ze kterých po císaři dostanete jedno štěně a chovatel s PP se bije v prsa, že má potomka po svým hyperšampionovi. Rodí to samo, stará se to štěňata samo, žádný císaře, žádný inseminace, prostě z přírodního hlediska super psi.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
napsal(a):
Tak určitou úroveň by měl mít každý chov. Nicméně pokud můžu srovnávat tuhle jednu množírnu a štěňata či koťata narozená "jen tak" protože přece kastrace je proti přírodě, protože ať zažije mateřství nebo jejda, asi jsem to neuhlídal, tak ta množírna má prostě vyšší úroveň co se péče o ta zvířata týče. A to i geneticky. Teď řeknu něco, co se vám nebude líbit, ale ti pejskové jsou na tom líp než šlechtěný čivavy, ze kterých po císaři dostanete jedno štěně a chovatel s PP se bije v prsa, že má potomka po svým hyperšampionovi. Rodí to samo, stará se to štěňata samo, žádný císaře, žádný inseminace, prostě z přírodního hlediska super psi.
Já mám s tímhle spíš morální problém - tahle štěňata jdou většinou přes výkup do zahraničních zverimexů, kde si je bez rozmyslu kupují dementi jako hračku pro děti, a co se neprodá do určitého věku se zlikviduje, protože odrostlé štěně nikdo nechce, a živit jen tak ho nikdo nebude …
... to, že tady bylo první 2 měsíce slušně odchované (aby bylo dobře prodejné) absolutně nevyváží to, co se se štěnětem děje po jeho výkupu. To, že je to pro Vás dobře platící zákaznice, a proto se jí zastáváte chápu, ale já bych s takovým kostlivcem ve skříni žít nechtěla za žádný peníze - na to mám svý odchovy moc ráda.

napsal(a):
A proč tomu tedy říkáte množírna ?
Pod výrazem množírna si představuju záležitost, kde se nehledí ani na zdraví ( natož pohodlí ) fen.
Nehledí se na příbuzenskou, natož na nějakou genetiku...

napsal(a):
Pod výrazem množírna si představuju záležitost, kde se nehledí ani na zdraví ( natož pohodlí ) fen.
no, jsou tací, kdo pod pojmem množírna vidí jakýkoliv chov bez PP. kor komerční.

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Já mám s tímhle spíš morální problém - tahle štěňata jdou většinou přes výkup do zahraničních zverimexů, kde si je bez rozmyslu kupují dementi jako hračku pro děti, a co se neprodá do určitého věku se zlikviduje, protože odrostlé štěně nikdo nechce, a živit jen tak ho nikdo nebude …
... to, že tady bylo první 2 měsíce slušně odchované (aby bylo dobře prodejné) absolutně nevyváží to, co se se štěnětem děje po jeho výkupu. To, že je to pro Vás dobře platící zákaznice, a proto se jí zastáváte chápu, ale já bych s takovým kostlivcem ve skříni žít nechtěla za žádný peníze - na to mám svý odchovy moc ráda.
v čem je to jiné než prodat jakékoliv jiné zvíře? papoušky do výkupu? myši nebo morčata na burze? slepici na výstavě?
koneckonců ani když vybíráte majitele štěněte jak diví, stejně nikdy nemáte jistotu, že se to zvíře bude mít dobře.
kdo má morální problém s tím, co s odchovanci bude, nesmí rozmnožovat vůbec nic.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
napsal(a):
Množírna je každý "chov", který je založený na početním rozmnožení zvířat bez chovatelského záměru - bez ohledu na to v jakých podmínkách zvířata jsou.
A logicky, pokud potřebuju co nejvíc zvířat s co nejmenšími náklady, aby to bylo rentabilní, tak tento chov založím na zdravých, produktivních jedincích, kde nemusím řešit císaře, dědičná onemocnění, vady apod., protože tím se rentabilita výrazně snižuje.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
napsal(a):
v čem je to jiné než prodat jakékoliv jiné zvíře? papoušky do výkupu? myši nebo morčata na burze? slepici na výstavě?
koneckonců ani když vybíráte majitele štěněte jak diví, stejně nikdy nemáte jistotu, že se to zvíře bude mít dobře.
kdo má morální problém s tím, co s odchovanci bude, nesmí rozmnožovat vůbec nic.
podle mě je dost rozdíl pečlivě vybírat majitele s tím, že riziko natrefení na debila někde i tak číhá, a prvoplánovým množením s tím, že mi jde jen o to shrábnout prachy, a předem vím, co ty psy po výkupu čeká.
Každý ty hodnoty máme prostě postavené jinak.

Inspektor : Souhlasím v tom, že dávat štěňata do výkupu je...( jak to napsat slušně ). Byla doba, kdy to bylo zakázané - teď už není ?
Jen bych to rozšířila i na ta ostatní zvířata, snad kromě myší, cvrčků a strašilek. Když vidím, jak se převáží ovce ( jehňata ) atp.
Zas na druhou stranu chovat tam, kde se musí řešit dědičné vady, císaře...taky nic moc. Nějak nám jedno plemeno za druhým odchází do kopru, stírají se rozdíly mezi plemeny, hlavní požadavek je mazlík, který vydrží 10 hodin sám a nečůrá... pak to klidně může být zdravý kříženec.
napsal(a):
Přiznávám, že osobně žádnou velkou množírnu neznám, to jsem viděla pouze v televizi nebo na internetu, ale co jsem viděla na mě dobrý dojem neudělalo.
Menší množírnu máme jednu v obci, slečna má boxery a čivavy, celkem asi "jenom" deset kousků. Jsou ustájení ve stodole s koňmi, čivavy občas pustí na zahradu. Ty na pohled nevypadají nějak tragicky, jak jsou na tom jejich štěňata nevím. Boxera si kdysi od ní koupil soused, to štěně mělo v době odběru tak tři kila a krvavý průjem.Léčení ho stálo asi desítku, ale pes se vzpamatoval.
Ale osobně znám tedy hodně malochovatelů bez PP, spousta z nich jsou hodní lidi, netvrdím, že jsou to nějaké monstra. Ovšem zatím jsem nenarazila ani na jednoho, kterého by vůbec nějak zajímala genetika, genetické nemoci nebo vůbec chov nějak hlouběji. Prostě potkají někde pejska stejného jako jejich fenečka a nakryjí. Dokonce se kdysi jedna paní divila, když jsem jí řekla, že krýt merle na merle je špatný nápad. Dotyčná paní měla "čitokrevnou borderku" z útulku a hledala pejska ke krytí.
Jinak věřím, že někteří psi bez PP na tom mohou být zdravotně lépe, hlavně proto, že už třeba nevykazují všechny znaky plemene, viz. osmikiloví jorkšíři apod. Pak ale během pár generací už to s jorkšírem nemá společného skoro nic a je otázka, jestli v dnešní době nadbytku psů cíleně množit voříšky.

..."je otázka, jestli v dnešní době nadbytku psů cíleně množit voříšky".
Pak je otázka, jestli v dnešní době nadbytku psů, množit jakékoliv psy, ke kterým nemám dopředu zajištěný odbyt ( před krytím) k solidním ( aspoň zdánlivě ) majitelům.
Ale to už tu bylo mockrát.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.150.97
napsal(a):
Jenom trošku na obranu Rumunů - nejsou tam všichni úplně mimo. Rozhodně se tam očkuje, rizika parvovirózy a jiných nemocí jsou si vědomi. Mají je tam a chovatelské stanice očkují stejně jako tady. Dovezla jsem odtamtud štěně plně naočkované kvalitníma vakcínama v klasickém očkovacích schématu.
Chápu, že něco jiného jsou toulaví psi a je naprosto nezodpovědný je sem vozit.
Definice množírny nikde není uvedená a každý si pod tím může představit něco jiného. Ale většina lidí to dneska chápe tak, že jde o nějaké zařízení, nebo objekt, kde se za účelem výdělku reprodukují psi ať už s PP, nebo bez, ve větším množství (co je to větší množství, nevím, to si zase asi každý představí jinak). A - nikdo mě nepřesvědčí, že je možné mít trvalý zisk, aniž by se o chov řádně staral včetně očkování! To platí pro všechny chovy zvířat a koneckonců i pro pěstování rostlin. Jistě, krátkodobě to lze. Nebudu očkovat, odčervovat, odblešovat, budu krmit tím nejlevnějším. Určitě něco přežije a něco prodám a můžu mít i krátkodobý zisk. Ale trvale?
Ještě k tomu očkování - u koček je to tak, že se koťata prodávají již plně vakcinovaná. Toto by byla cesta i u psů, ale kladlo by si to na chovatele velké nároky. Věnovat se celému vrhu štěňat tak do 13 týdne to je na plný pracovní úvazek. Jenže to je začarovaný kruh, protože, kdyby se toto chovatelsky nařídilo (jako je tomu u koček) musel by chov chovatele skutečně uživit. Což možné u některých plemen je, ale nikdo to nemůže přiznat, protože říct, že žiju z chovu je dneska vnímáno pomalu jako zločin. Ale kvalita nejde dělat bez plného nasazení.
Ještě můj poznatek k té 100% pročoočkovanosti. Já myslím, že je u nás vysoká (na rozdíl od třeba našich velkých sousedů Němců). Problém je v tom, že parvovirus pomalu mění svojí povrchovou strukturu - mutuje. Nevím, jak rychle se vyvíjejí nové vakcíny, ale myslím, že jsou vždy o něco pozadu za přírodou. Virus chce taky žít a neustále proti proočkovanosti bojuje právě tím, že se mění. Tudíž bílé krvinky nemusí vždy dostatečně včas a správně zareagovat, protože díky očkování mají určitou informaci proti čemu se bránit a najednou je ten virus trochu jiný. To celý problém s parvovirem, očkováním atd. komplikuje.
Budu ráda, když se k tomuto vyjádří Bodlinka, protože veterinář nejsem, jen se o to zajímám, ale takto jsem to pochopila.
Nedá mi to nepřidat svůj laický názor. Pod slovem množírna si představím velké množství vyprodukovaných zvířat (jedno jakého druhu) čistě za účelem výdělku. Na rozdíl od chovu, kde člověku hlavně záleží na zvířatech a množí za účelem zachování plemene, vlastností … prostě nehrne jedno zvíře za druhým bez ohledu na to co s nima bude dál, jak na tom jsou chovaná zvířata... hlavně, že si vydělám.
Je jedno jestli se jedná o papoušky, psi, kočky, slepice... Jediný rozdíl třeba mezi slepicí a psem vidím v tom, jak už tu někdo psal. Když se nějak nepovede slepice, nebo jí neseženete vhodného kupce, tak si uděláte polívku. U psa, papouška už je to horší Za sebe můžu říct, že raději udělám z kachny pečínku, nebo prodám maso, než prodat mladé překupníkovi, který je bude držet v dovíjakých podmínkách než je prodá komukoliv. To že soused produkuje každý rok x andulek, které prodává překupníkům vidím jako množírnu.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.150.97
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Množírna je každý "chov", který je založený na početním rozmnožení zvířat bez chovatelského záměru - bez ohledu na to v jakých podmínkách zvířata jsou.
A logicky, pokud potřebuju co nejvíc zvířat s co nejmenšími náklady, aby to bylo rentabilní, tak tento chov založím na zdravých, produktivních jedincích, kde nemusím řešit císaře, dědičná onemocnění, vady apod., protože tím se rentabilita výrazně snižuje.
A když mám jasný chovatelský záměr a léta selektuji a snažím se něčeho dosáhnout, ale mé produkty jsou vořeši, tak je to množírna, nebo chov?
Tedy podle vás, protože pod termínem množírna si každý skutečně může představit něco jiného.
A když mám chovatelský záměr, aby moje odchovy neměly přední část hlavy, tak je to v pořádku? A když nemám žádný chovatelský záměr, jen budu produkovat nějaké plemeno s PP, užiji si štěňátek a nějaké té koruny z nich, tak to je špatně?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.150.97
napsal(a):
..."je otázka, jestli v dnešní době nadbytku psů cíleně množit voříšky".
Pak je otázka, jestli v dnešní době nadbytku psů, množit jakékoliv psy, ke kterým nemám dopředu zajištěný odbyt ( před krytím) k solidním ( aspoň zdánlivě ) majitelům.
Ale to už tu bylo mockrát.
Já si nemyslím, že je nadbytek psů. Kdyby byl, tak by nemohly být ceny štěňt tak vysoké. Vždyť, které plemeno dneska koupíte pod deset tisíc? Ceny za běžná plemena, která chtějí lidi prostě jako parťáka, kamaráda k dětem a pro radost na zahradu (labradoři, zlatí retrievři, australští ovčáci, borderky) se pohybují mezi patnácti a pětadvaceti tisíci. Vždyť to jsou pálky pro většinu lidí! A všechna se udají. Voláte tam a řeknou vám, že je celý vrh zadaný ještě ani nejsou na odběr.
Nadbytek je starých, nemocných, postižených, nehezkých, těch se špatnou povahou.
Ale to je stejný jako u lidí. S tím se nedá nic dělat. Maximálně podpořit dobrovolníky, kteří jim pomáhají!

... "užiji si štěňátek"...
Tak tenhle obrat se mi rozhodně líbí . Nejdřív nespím, trnu, aby fena dobře porodila, pak nespím, nejím hlídám, aby se štěňata všechna napila, aby fena žádné nezalehla...
Pak abych já žádné nezašlápla, nezalezlo, nespadlo...Položit tašku ( ale kam, aby do ní nevlezli), přeskočit louži, vyhnout se několika bobkům, vzít kbelík a hadr ( hele, neber mi ten hadr ), naškrábat maso ( to už zase nemáme vajíčka?) a zase vytřít, aby v tom co rozpatlali nelítali. Samozřejmě, aby měli dobré majitele ( ten dědek se mi zdá nějaký divný, tomu to štěně nedám ), následně aby mi žádné nezůstalo doma ( ta ženská, co má štěně zamluvené hned po zabřeznutí se neozývá, telefon nebere ). To už je to 7 týdnů ? Zaplať pánbůh! Tak to už jen vymalovat, koberec odvézt do čistírny...To jsme si ta štěňátka ale hezky užili !
Tak konečně vezmeme vodítko a jdeme na pořádnou prochajdu (že už jich máš taky plné zuby ?!).
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.150.97
napsal(a):
Tak tenhle obrat se mi rozhodně líbí . Nejdřív nespím, trnu, aby fena dobře porodila, pak nespím, nejím hlídám, aby se štěňata všechna napila, aby fena žádné nezalehla...
Pak abych já žádné nezašlápla, nezalezlo, nespadlo...Položit tašku ( ale kam, aby do ní nevlezli), přeskočit louži, vyhnout se několika bobkům, vzít kbelík a hadr ( hele, neber mi ten hadr ), naškrábat maso ( to už zase nemáme vajíčka?) a zase vytřít, aby v tom co rozpatlali nelítali. Samozřejmě, aby měli dobré majitele ( ten dědek se mi zdá nějaký divný, tomu to štěně nedám ), následně aby mi žádné nezůstalo doma ( ta ženská, co má štěně zamluvené hned po zabřeznutí se neozývá, telefon nebere ). To už je to 7 týdnů ? Zaplať pánbůh! Tak to už jen vymalovat, koberec odvézt do čistírny...To jsme si ta štěňátka ale hezky užili !
Tak konečně vezmeme vodítko a jdeme na pořádnou prochajdu (že už jich máš taky plné zuby ?!).
Jo, tohle je hezky napsaný! Úplně přesně, já to vím, že je to dřina!
Ale udělat výstup na nějakou horu, nebo přeplavat nějakou větší louži je taky dřina a přesto je to zážitek a lidi to opakovaně dělají, protože si užijí nějakého zážitku. Tak to myslím, ne, že by to bylo jednoduchý.
A ono narození čehokoliv a pozorování vývoje se nikdy neomrzí! Je to zázrak i když to vidíte poněkolikáté. Myslím, že většina lidí to tak má.

napsal(a):
No, jaké si to uděláte, takové to máte.
Celé si jde užít nebo s vypětím sil přežít.
Já jsem asi šťatsná povaha, protože si všechna mláďata - dětmi počínaje a křečkama konče - neskutečně užívám. A neznaména to, že by něčím trpěli, naopak je o ně postaráno až s opičí péčí, to si musím hodně hlídat.

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
A když mám jasný chovatelský záměr a léta selektuji a snažím se něčeho dosáhnout, ale mé produkty jsou vořeši, tak je to množírna, nebo chov?
Tedy podle vás, protože pod termínem množírna si každý skutečně může představit něco jiného.
A když mám chovatelský záměr, aby moje odchovy neměly přední část hlavy, tak je to v pořádku? A když nemám žádný chovatelský záměr, jen budu produkovat nějaké plemeno s PP, užiji si štěňátek a nějaké té koruny z nich, tak to je špatně?
Ve většině PP chovu si nějakou tu korunu zrovna neužijete, naopak si nezřídka užijete i vítr v peněžence.
Nevím kde se bere ta presumpce špatnosti chovu bez PP.
Podívejte se kam se dnes dostali některá plemena - zejména povahy a zdraví úplně v pytli. A to vše se stalo a děje pod honosným označením "chovatelský záměr". Jednou ta plemena budeme ještě zachraňovat jedinci bez PP, to je bez pochyb.
Přitom všem množírny existují i s PP a vědomím klubů, a kvalitní chovatel chová často bez PP, protože nestojí o nějakou byrokratickou obludu, jako je FCI. Navíc je přirozená poptávka po psech bez PP, tak nevidím důvod, proč ji neuspokojit. Že se někomu podběhne fena také vždy bylo a bude. S tím se nic neudělá.
Takže odsuzujme množky a překupníky, ale uvědomme si, co to ta množírna vůbec je.
A nakonec, spousta lidí chová psy jen tak pro radost. Na to přece nepotřebují PP, ani konkrétní plemeno. Proč tam chcete hledat "jaký to má smysl"?
Mě osobně na množení psů bez PP a kříženců vadí to, že se z toho sypou tisíce a tisíce bezprizorních psů. Můžou množitelé kvákat o tom, jak to dělají z lásky jak chtějí, ale holým faktem je, že ti bezpapírací a kříženci tvoří 95% psů v útulcích a v inzerci coby darovací, nechtění, nezvládnutí či problémoví.
Když to vztáhnu na naše dvě plemena, tak takových echt odporných množíren bylo/je jen pár. Zbytek jsou všechno obývákoví množitelé, co to množí labila na debila a je jim úplně jedno, co z toho vyleze. A ty povahy, co z toho lezou, ještě znásobené tím, že je jim naprosto šumák, komu štěně prodaj, to je opravdu velká radost. Nedopočítala bych se, kolik takových čistokrevných bezpapošů bylo utraceno pro nezvladatelnou agresivitu. A že se s těma psama opravdu nedá domluvit..
Takže ne prostě, já takovej chov neuznávám.
A srovnávat to s papagájama nebo morčatama? Jejda. A kde jsou ty plný útulky? Kde se zodpovědnost za svůj množitelský produkt přehazuje na naprosto cizí lidi (myšleno ani množitel, ani kupec), potažmo stát? Vždyť to je úplně mimo mísu.

Ale ta produkce, konkrétně u JRT, přece vznikla v ch. st., kde se chytli příležitosti, že se jedná o módní plemeno, vysoukali cenu a hlavně ať je jich hodně ( a taky moc nepřemýšleli komu, jinak by je neprodávali slečnám do paneláku na 10ti hodinové zavření ). A tak hurá, začnu práskat bez PP, dám cenu na polovinu a peníze se sypou.
A tak to bylo, je a asi i bude u všech plemen, která se stala módními. Já to pamatuju v 90. letech s knírači ( středními a malými ), co běhalo po sídlištích za řvoucí, agresivní napodobeniny. A taky to začlo v ch.st. Tenkrát bylo na klubovce v jedné třídě přihlášeno 40 fen a vemte si katalog výstavy dnes. Všechny zástupce všech barev spočítáte na prstech.
Kdyby chovatelé prodávali JRT do lesa ( je to snad lovecké, ne ? ), tak by nebyla města zaplavena...
Nemyslím si, že je něco špatného na psech bez PP. Spíš vidím problém v jakýchkoliv množitelích co produkují zvířata a je jim naprosto jedno jak skončí. Pamatuju si, že když rodiče mívali chovatelskou stanici, tak taky měli asi 2 vrhy psů bez PP. K těm štěňatům jsme přistupovali naprosto stejně jako k těm s PP, jediný důvod byl, že v té době volalo hodně lidí, že by chtěli čistokrevného psa do rodiny, ale nechtěli jezdit na výstavy. Tak se prostě dohodli, že dostanou psa levnějšího o náklady spojené s vyřizováním PP. Od některých štěňat nám chodili ještě roky fotky, i se občas přijeli ukázat.
Já sama mám zkušenost ze psem s PP a bez. Před lety jsem si brala bišonku v inzerátu "daruji štěňata". Jen za náklady spojené s očkováním. Pes byl socializovaný, naprosto v pořádku. Majitelé měli hlavně velký zájem, aby se štěňata dostala do dobrých rukou. Po nějaké době jsme si k ní brali psa borderáka s tím, že budeme zas jezdit na výstavy. Paní "chovatelka" nás zavedla do luxusního sídla, posadila do místnosti plné pohárů a přivedla na ukázku štěňata australáků a borderek. Původně jsme se jeli jen podívat, ale asi po hodině tam nás přesvědčila, že náš borderák je naprosto nej. zvíře, které jen tak mít nebude a určitě nemáme o čem přemýšlet... no, koupili jsme. Doma štěně zalezlo pod postel a tam bylo tak první 3 dny s tím, že jsem ho dostávala ven jen když jsem byla sama doma a na pamlsky. Druhý den nás překvapil, když vyzvracel obří hromadu lezoucích škrkavek … Ještě po půl roce se počůrával strachy z cizích chlapů v montérkách. (bonitace nepřicházela v úvahu) Po čase se mi ozvalo spoustu podobně napálených lidí. Všechna štěňata byla do jednoho na tom stejně. Dozvěděli jsme se, že paní chová mraky australáků, borderek a ale i koně … Vše s naprosto super rodokmenem. Údajně se prý i stěhovala a měnila si jméno
Takže za mě množitel je člověk, kterému jde čistě o vlastní zisk a a nekouká na nikoho a nic. Je jedno jestli chová psi, nebo koně, nebo zakrslé králíky, ano, ty nekončí v útulku, ale končí v popelnici, nebo vypuštěný do lesa.

Už to tady párkrát zase zaznělo - mně je úplně šumák, kdo si vyprodukuje štěňata, ale každý pes musí být registrován na někoho, kdo za něj ponese plnou odpovědnost. Povinně centrálně. Registrovat vrh, přeregistrovat na dalšího majitele, smlouva. Sankce. Jediná cesta, jak to vyřešit. Jinak proti voříškům nemám vůbec nic, v podstatě ani proti tomu, když někdo dá nějaké cíleně dohromady. Ale nesmí skončit jako bezprizorní chudáci bez zázemí a bez péče.
kopytko
napsal(a):
Nemyslím si, že je něco špatného na psech bez PP. Spíš vidím problém v jakýchkoliv množitelích co produkují zvířata a je jim naprosto jedno jak skončí. Pamatuju si, že když rodiče mívali chovatelskou stanici, tak taky měli asi 2 vrhy psů bez PP. K těm štěňatům jsme přistupovali naprosto stejně jako k těm s PP, jediný důvod byl, že v té době volalo hodně lidí, že by chtěli čistokrevného psa do rodiny, ale nechtěli jezdit na výstavy. Tak se prostě dohodli, že dostanou psa levnějšího o náklady spojené s vyřizováním PP. Od některých štěňat nám chodili ještě roky fotky, i se občas přijeli ukázat.
Já sama mám zkušenost ze psem s PP a bez. Před lety jsem si brala bišonku v inzerátu "daruji štěňata". Jen za náklady spojené s očkováním. Pes byl socializovaný, naprosto v pořádku. Majitelé měli hlavně velký zájem, aby se štěňata dostala do dobrých rukou. Po nějaké době jsme si k ní brali psa borderáka s tím, že budeme zas jezdit na výstavy. Paní "chovatelka" nás zavedla do luxusního sídla, posadila do místnosti plné pohárů a přivedla na ukázku štěňata australáků a borderek. Původně jsme se jeli jen podívat, ale asi po hodině tam nás přesvědčila, že náš borderák je naprosto nej. zvíře, které jen tak mít nebude a určitě nemáme o čem přemýšlet... no, koupili jsme. Doma štěně zalezlo pod postel a tam bylo tak první 3 dny s tím, že jsem ho dostávala ven jen když jsem byla sama doma a na pamlsky. Druhý den nás překvapil, když vyzvracel obří hromadu lezoucích škrkavek … Ještě po půl roce se počůrával strachy z cizích chlapů v montérkách. (bonitace nepřicházela v úvahu) Po čase se mi ozvalo spoustu podobně napálených lidí. Všechna štěňata byla do jednoho na tom stejně. Dozvěděli jsme se, že paní chová mraky australáků, borderek a ale i koně … Vše s naprosto super rodokmenem. Údajně se prý i stěhovala a měnila si jméno
Takže za mě množitel je člověk, kterému jde čistě o vlastní zisk a a nekouká na nikoho a nic. Je jedno jestli chová psi, nebo koně, nebo zakrslé králíky, ano, ty nekončí v útulku, ale končí v popelnici, nebo vypuštěný do lesa.
Mate alespon ramcovou predstavu, jake jsou naklady na vyrizeni PP? Trosku se obavam, ze ne, jinak byste nemohla placnout takovou hloupost.
Uplne typicky mnozitelsky kecy. Hodne lidi volalo, ze nechteji psa na vystavy a tak si rodice bouchli bezpapiraky. Tvl. Levnejsi o petikilo za naklady s vyrizovanim PP.
napsal(a):
Ale ta produkce, konkrétně u JRT, přece vznikla v ch. st., kde se chytli příležitosti, že se jedná o módní plemeno, vysoukali cenu a hlavně ať je jich hodně ( a taky moc nepřemýšleli komu, jinak by je neprodávali slečnám do paneláku na 10ti hodinové zavření ). A tak hurá, začnu práskat bez PP, dám cenu na polovinu a peníze se sypou.
A tak to bylo, je a asi i bude u všech plemen, která se stala módními. Já to pamatuju v 90. letech s knírači ( středními a malými ), co běhalo po sídlištích za řvoucí, agresivní napodobeniny. A taky to začlo v ch.st. Tenkrát bylo na klubovce v jedné třídě přihlášeno 40 fen a vemte si katalog výstavy dnes. Všechny zástupce všech barev spočítáte na prstech.
Kdyby chovatelé prodávali JRT do lesa ( je to snad lovecké, ne ? ), tak by nebyla města zaplavena...
Ty zas vubec nevis, o cem mluvis koukam. Ale tak hlavne, ze mluvis! A tak odborne. To musim zkopirovat k nam do skupiny, at se pobavi vsichni.

impact
napsal(a):
Mate alespon ramcovou predstavu, jake jsou naklady na vyrizeni PP? Trosku se obavam, ze ne, jinak byste nemohla placnout takovou hloupost.
Uplne typicky mnozitelsky kecy. Hodne lidi volalo, ze nechteji psa na vystavy a tak si rodice bouchli bezpapiraky. Tvl. Levnejsi o petikilo za naklady s vyrizovanim PP.
"Levnejsi o petikilo za naklady s vyrizovanim PP"
jsem se včera taky sla podivat, kolik aktualne stoji ty PP
Stejne je to hezke -když někdo takhle hodne chce vyjit lidem vstric - a na svych uchovnenych jedincích se obetuje a napraska i vrhy bez PP, aby se na každého dostalo roztomiloucke stendo, ne?
nebo ze by to nebylo na uchovnenych? a nebylo by to jenom o tom levnejsi o PP?
i když -pani meni jmeno a stehuje se, aby mohla podvádět s svými PPpsy -to si asi meni i jmeno chovky, co, aby se nedala dohledat?
sorry za ironii - ale me uz nic jiného nez ironicke poznámky nenapadá na tohle téma.

impact
napsal(a):
Ty zas vubec nevis, o cem mluvis koukam. Ale tak hlavne, ze mluvis! A tak odborne. To musim zkopirovat k nam do skupiny, at se pobavi vsichni.
Kopíruj to kam chceš, ale nejdřív mi vysvětli, kde se podle tebe bere těch mraky JRT bez PP.
Původ mají vnamnožených a špatně prodaných psech s PP. Kde se chovatelé chytli módnosti a množili a množili. Nebo sem ty mraky bez PP JRT někdo navozil z Rumunska?
Impact - Prosím nenavážejte se tu do mé maminky, která mi zemřela tento měsíc jak vůbec můžete vypustit tenhle blud, že byla množitel. Měla dohromady za svůj život 6 fen, některé nepřipustila ani jednou, některé za jejich život jednou a Jen 2 měli za život asi troje štěňata. Já si to přesně nepamatuju a už se jí na to nezeptám. Co je proboha špatného na tom, že měli 2x štěňata bez PP, pro lidi co je milovali a měli je jako domácí mazlíčky. Já opravdu nevím na kolik vyjde vyřízení PP, jen si pamatuju, že musela platit poradkyni chovu, která to k nám neměla zrovna blízko, něco stálo tetování. Tenkrát snad byla i nějaká doporučená cena štěňat. My měli vlastního psa i fenku, jen už měli "starý typ hlavy" Já podrobnosti fakt nevím, byla jsem dítě, nevím na kolika se dohodli, jen vím, že už pro ně měla dopředu zájemce, většinou starší lidi co chtěli psího kamaráda a nezáleželo jim na tom mít "TOP" psa. Pokud šlo o štěně s PP, tak jsme samozřejmě jeli na krytí přes půl republiky a to taky nebylo zadarmo a určitě se to promítlo na ceně zvířat. Hlavně když jde o malé psi, kde se rodí 3-4 štěňata. Rodiče od kterých byla ta štěňata prošli bonitací, byli zdravý, jen to prostě nebyli šampioni výstav. Tohle všechno věděli zájemci.
Asi nemá cenu dál se hádat a popravdě na to teď ani nemám sílu. Má mami své psi do jednoho milovala, byli to členové rodiny. Až na jednoho se dožili od 13 do hnedle 16 let. Mají už roky své hrobečky na zahradě a teď k nim děláme další. Mé maminky, které to bylo největší přání být poblíž svých miláčků - tak prosím dejte jí klid a nenazývejte jí množitelem. Myslím, že o tom, jak přistupovala ke svým odchovům svědčí i to, kolik přišlo kondolencí od lidí co si kupovali psa před více než 30 lety a doteď zůstali přáteli. Opravdu vám přijde lepší vypustit do světa psi s PP, nakecat zájemcům kdoví co a nezájem, že většina psů ani neprojde bonitací. Myslím, že tohle by spíš měli poradci chovu řešit. Tohle jsou pro mne větší množitelé.

…"i když -pani meni jmeno a stehuje se, aby mohla podvádět s svými PPpsy -to si asi meni i jmeno chovky, co, aby se nedala dohledat?"...
O tom, co všechno jsou "chovatelé psů s PP udělat kvůli podvodům něco vím a už se to tu probíralo x-krát.
Mění adresu, odchovávají pod jinou ch.st., falšují očkováky i razítka veterinářů, také stvrzenky o zaplacení výstavních poplatků...
O tom, že falšují také výsledky zdravotních testů, krycí listy, krycího psa...atd. svědčí i to, že se podmínky chovu pořád zpřísňují.
Jsou to sice výjimky (snad ), ale ani u štěněte s PP si nemusíte být jeho rodiči jistá.
Bohužel je asi milion způsobů, jak průměrný Čech dokáže obejít zákon, předpis, vyhlášku...a chov psů není výjimkou.
Orionka - díky, že si alespoň trochu teď nevyčítám, že jsem se vůbec zapojovala do diskuse, když se tu napadá vše co jsem napsala. Prožívám jedno z nejtěžších období života a nejsem na tom teď psychicky moc dobře Borderáka máme cca 11 let, tenkrát jsem volala na inzerát z novin, internet jsem ještě ani neměla a popravdě mi nenapadlo jít si někam ověřovat CHS. Stačilo mi, když jsme koukali na ty nádherné poháry v místnosti, kde jsme čekali. Pak nám ukázala kolik výstav vyhráli rodiče, jaký mají suprový rodokmen rodičů z USA … Ani trošku nás nenapadlo, že se děje něco divně. Naopak jsme měli radost, že budeme mít to "nej" zvíře výstav a byli jsme ochotní si připlatit. Jen když vzpomenu, kolik měl známek v očkováku a pak vyblil tu hromadu škrkavek
Kolikrát si paní měnila jméno to fakt nevím. Já se tuhle informaci dozvěděla od veterináře. Když kouknul do očkováku, tak se zděsil, že mám další štěně od téhle "chovatelky", že jí řeší cca rok co se přestěhovali do jeho blízkosti. Zmínil se právě, že si nechala změnit i jméno. Po nějaké době se s námi spojili lidi, co koupili štěně ze stejného vrhu, že má stejné potíže a i všechny ostatní psi. Tenkrát sepisovali trestní oznámení a hledali co nejvíc lidí co se nechali napálit.
napsal(a):
Kopíruj to kam chceš, ale nejdřív mi vysvětli, kde se podle tebe bere těch mraky JRT bez PP.
Původ mají vnamnožených a špatně prodaných psech s PP. Kde se chovatelé chytli módnosti a množili a množili. Nebo sem ty mraky bez PP JRT někdo navozil z Rumunska?
Tobe ja devenko nebudu vysvetlovat vubec nic, protoze to je jak hazet perly svinim. Uz jsem ti to rikala nekolikrat a furt to budes zkouset. Mam silnou averzi na takovy zapskly lidi. Ale pobavila jsi, to zas jo.
Btw. u rasliku jsem prakticky od zacatku, pohybuji se jak mezi chovateli, tak mezi mnoziteli a tech praktik znam fakt dost. O to vic me bavis svym varenim z vody.
kopytko
napsal(a):
Impact - Prosím nenavážejte se tu do mé maminky, která mi zemřela tento měsíc jak vůbec můžete vypustit tenhle blud, že byla množitel. Měla dohromady za svůj život 6 fen, některé nepřipustila ani jednou, některé za jejich život jednou a Jen 2 měli za život asi troje štěňata. Já si to přesně nepamatuju a už se jí na to nezeptám. Co je proboha špatného na tom, že měli 2x štěňata bez PP, pro lidi co je milovali a měli je jako domácí mazlíčky. Já opravdu nevím na kolik vyjde vyřízení PP, jen si pamatuju, že musela platit poradkyni chovu, která to k nám neměla zrovna blízko, něco stálo tetování. Tenkrát snad byla i nějaká doporučená cena štěňat. My měli vlastního psa i fenku, jen už měli "starý typ hlavy" Já podrobnosti fakt nevím, byla jsem dítě, nevím na kolika se dohodli, jen vím, že už pro ně měla dopředu zájemce, většinou starší lidi co chtěli psího kamaráda a nezáleželo jim na tom mít "TOP" psa. Pokud šlo o štěně s PP, tak jsme samozřejmě jeli na krytí přes půl republiky a to taky nebylo zadarmo a určitě se to promítlo na ceně zvířat. Hlavně když jde o malé psi, kde se rodí 3-4 štěňata. Rodiče od kterých byla ta štěňata prošli bonitací, byli zdravý, jen to prostě nebyli šampioni výstav. Tohle všechno věděli zájemci.
Asi nemá cenu dál se hádat a popravdě na to teď ani nemám sílu. Má mami své psi do jednoho milovala, byli to členové rodiny. Až na jednoho se dožili od 13 do hnedle 16 let. Mají už roky své hrobečky na zahradě a teď k nim děláme další. Mé maminky, které to bylo největší přání být poblíž svých miláčků - tak prosím dejte jí klid a nenazývejte jí množitelem. Myslím, že o tom, jak přistupovala ke svým odchovům svědčí i to, kolik přišlo kondolencí od lidí co si kupovali psa před více než 30 lety a doteď zůstali přáteli. Opravdu vám přijde lepší vypustit do světa psi s PP, nakecat zájemcům kdoví co a nezájem, že většina psů ani neprojde bonitací. Myslím, že tohle by spíš měli poradci chovu řešit. Tohle jsou pro mne větší množitelé.
Pokud nechcete o mamince diskutovat, tak ji sem proste netahejte. Jednoduche.
Ja mluvila o Vasich mnozitelskych bludech, ktere tady vypoustite. Protoze to jsou naprosto typicky mnozitelsky kecy, vcetne honem honem prehodit diskuzi na jinou kolej tim, ze budete prstickem ukazovat, kdo je jeste horsi mnozitel. Takovy to, kdyz zlodej krici chytte zlodeje.
napsal(a):
"Levnejsi o petikilo za naklady s vyrizovanim PP"
jsem se včera taky sla podivat, kolik aktualne stoji ty PP
Stejne je to hezke -když někdo takhle hodne chce vyjit lidem vstric - a na svych uchovnenych jedincích se obetuje a napraska i vrhy bez PP, aby se na každého dostalo roztomiloucke stendo, ne?
nebo ze by to nebylo na uchovnenych? a nebylo by to jenom o tom levnejsi o PP?
i když -pani meni jmeno a stehuje se, aby mohla podvádět s svými PPpsy -to si asi meni i jmeno chovky, co, aby se nedala dohledat?
sorry za ironii - ale me uz nic jiného nez ironicke poznámky nenapadá na tohle téma.
Jako kdyby to byl rozdil poloviny ceny stenete, tak bych ten argument pochopila, ale tech par stovek? Navic nikdo nikoho nenuti prodavat stence za xy tisic, takze je klidne muze rozdavat zadarmo. Nebo jen za tu cenu prukazu puvodu. Ale to by pak nebyl ten spravnej byznys, ze.
napsal(a):
…"i když -pani meni jmeno a stehuje se, aby mohla podvádět s svými PPpsy -to si asi meni i jmeno chovky, co, aby se nedala dohledat?"...
O tom, co všechno jsou "chovatelé psů s PP udělat kvůli podvodům něco vím a už se to tu probíralo x-krát.
Mění adresu, odchovávají pod jinou ch.st., falšují očkováky i razítka veterinářů, také stvrzenky o zaplacení výstavních poplatků...
O tom, že falšují také výsledky zdravotních testů, krycí listy, krycího psa...atd. svědčí i to, že se podmínky chovu pořád zpřísňují.
Jsou to sice výjimky (snad ), ale ani u štěněte s PP si nemusíte být jeho rodiči jistá.
Bohužel je asi milion způsobů, jak průměrný Čech dokáže obejít zákon, předpis, vyhlášku...a chov psů není výjimkou.
Jistěže chov psů s PP není výjimkou a není prostý nemorálních lidí. Proč by taky měl být, když i v navýsost "morálních" profesích jako lékaři, kněží se najdou špatní lidi.
Ale řešení snad není, že budeme podporovat chov, kde se už nekontroluje vůbec nic, kde se klidně může chovat na psech příbuzných, nemocných, očkování taky nikdo nekontroluje, nějaký doklad jako kupní smlouva je spíše výjimka a hlavně, psi se nemusí nijak označovat, takže když se znelíbí a skončí na ulici, všichni jsou v pohodě, jak majitel, tak chovatel - dokažte mu, že je to jeho pes.

whasabi
napsal(a):
Jistěže chov psů s PP není výjimkou a není prostý nemorálních lidí. Proč by taky měl být, když i v navýsost "morálních" profesích jako lékaři, kněží se najdou špatní lidi.
Ale řešení snad není, že budeme podporovat chov, kde se už nekontroluje vůbec nic, kde se klidně může chovat na psech příbuzných, nemocných, očkování taky nikdo nekontroluje, nějaký doklad jako kupní smlouva je spíše výjimka a hlavně, psi se nemusí nijak označovat, takže když se znelíbí a skončí na ulici, všichni jsou v pohodě, jak majitel, tak chovatel - dokažte mu, že je to jeho pes.
ale vždyť očkování ani zdraví není podmínka chovu s PP:D Ani kupní smlouva ne.
napsal(a):
Není, a zdraví ani být nemůže. ale většina klubů se alespoň snaží omezit genetické nemoci.
A označení je povinné, smlouva a očkování je zaběhlý standard.
Jinak to byla hlavně reakce na to, že je asi lepší kupovat psy od lidí, kteří kašlou na všechno, protože mezi chovateli s PP se občas najde nějaký zmetek.

whasabi
napsal(a):
Není, a zdraví ani být nemůže. ale většina klubů se alespoň snaží omezit genetické nemoci.
A označení je povinné, smlouva a očkování je zaběhlý standard.
Jinak to byla hlavně reakce na to, že je asi lepší kupovat psy od lidí, kteří kašlou na všechno, protože mezi chovateli s PP se občas najde nějaký zmetek.
jenže to je čistě věc kupce, od koho kupuje psa a jaké náležitosti k tomu vyžaduje. někdo vybírá chovatele pečlivě, někdo méně pečlivě - a pak může třeba naletět chovateli s PP, co je zmetek - a pro někoho je jediným kritériem cena a co nejblíž.
A to se těžko změní.
A proč by to mělo být jen o 500 levněji. Já psala, že jsme měli jak psa, tak fenu vlastní. Byli uchovněný, zdraví … jen výstavně by na tom stejně nebyli nejlíp. Nevím za kolik mami tenkrát ta štěňata bez papírů prodala, ale počítám, že to bylo jen něco málo nad náklady spojené s veterinářem, krmením...Všechna štěňata samozřejmě odcházela očkovaná, s taštičkou hraček, jídla... Doteď nevidím důvod, proč by měla zájemcům o domácího mazlíka vystavovat průkaz původu. Navíc to udělala 2x za mnoho let.. U štěňať s PP se započítávalo hlavně to, že se jelo na krytí za psem, kterého doporučila poradkyně chovu, který měl co nejlepší rodokmen. Naši psi také samozřejmě měli PP, problém byl, že se v té době měnil standart plemene. Takže chovný pes i ty 2 feny měli "starý typ hlavy" Tohle si pamatuju doteď. Nám se líbil ten nový typ hlavy, ale hodně zájemců tenkrát volali, že nechtějí ty "nosaté" psi a jezdit na výstavy, když přijeli, tak se jim líbili ty "staré typy". Proto se prostě dohodli tak. Nebyl důvod dělat papíráky, který by stejně byli výstavně podprůměrní … a kamení kdo je horší neházím. Nevidím totiž nejmenší problém v tom co udělala mami. Naopak vidím velký problém produkovat bezhlavě nezdravé, nečistokrevné psi a prodávat je za x tisíc jako naprosto bezproblémová štěňata. Je jedno jestli s PP, nebo bez. Mami na psech spíš prodělávala. Jezdili jsme na hodně výstav, ale štěněta jsme měli dohromady tak 8x.
napsal(a):
jenže to je čistě věc kupce, od koho kupuje psa a jaké náležitosti k tomu vyžaduje. někdo vybírá chovatele pečlivě, někdo méně pečlivě - a pak může třeba naletět chovateli s PP, co je zmetek - a pro někoho je jediným kritériem cena a co nejblíž.
A to se těžko změní.
Denně jdou ze státního rozpočtu, tedy peněz nás všech, miliony na psy, které si někdo koupil, protože mohl a pak se jich zbavil, protože mohl.
Jak mi kdysi řekla jedna paní na cvičáku, jejíž "pitbul" bez PP skončil v útulku "když ho nezvládám, tak mě přece nemůže nikdo nutit si ho nechat, od čeho ty útulky jsou". A dotyčná paní si v klidu koupila dalšího pejska.
Takže za mě to v dnešní situaci, kdy je plno bezprizorních psů, není čistě věc kupce, který chce pejska jako spotřební zboží a hlavně levně.
Ano, pokud by bylo povinné označení psů u chovatele, i psů bez PP, a státní registr, a pak tučné pokuty pro ty, kterým se pes omrzí a zbaví se ho, pak bych se na to asi dívala jinak.
A bohužel ano, těžko se to změní, když stát to moc neřeší a ty restrikce nejsou.
Jinak já sice psala nahoře, že jsem naletěla na psa s PP, ale to bylo myšleno tak, že není každý chovatel s PP super a naopak. Sama teď budu snad kupovat psa s PP a na cenu rozhodně nekoukám. Všude se ale najdou lidi dobrý a zlý a těžko se někdy docílí toho, aby psi nekončili v útulku. Osobně jsem ráda, že útulky jsou a psi nekončí na ulici. Jen se bojím toho, že čím přísnější pravidla budou, tím se budou ti nezodpovědní majitelé zbavovat psů jinak a hůř O tom si nedělám iluze. Jsem pěstoun jednomu dítěti a po tom co člověk vidí a slyší, že dělá rodič svým vlastním dětem, tak ani nejde předpokládat, aby se dělo jen "dobro" na psech. Vím, že nejde změnit svět, ale věřím, že i to málo co je schopen udělat jeden člověk alespoň pomůže.
whasabi - a jak byste si to představovala ? mě prostě přijde, že za prvé by ještě víc "neoznačených " štěňat v krabicích končila v popelnicích, lesích, řekách … a pokud by někdo nechtěl dospělého psa, tak by se ho také "nějak" zbavil. Nebo by musela při každém úhynu psa proběhnout pitva a identifikace stejně jako u lidí ? Jak jinak docílit toho, aby psa lidi neodepsali prostě jako uhynulého ? S těmi bojovými plemeny já osobně vidím problém. Bydlím na malém městě a ta největší idividua mají přesně tyhle psi, které občas utečou, jinak se pohybují bez jakéhokoliv výcviku x metrů před majitelem na volno a bez náhubku. Majitel je několikrát trestně stíhaný, pes napadá jiné psi a nikdo s tím nic nedělá. Myslím, že by měl být spíš registr podobných lidí a těm zakázat jakýkoliv chov zvířat. Stejně tak řeším kočky souseda. Loni jsem nabízela, že zaplatím kastraci - tu odmítá. Hladové kočky krmíme my, koťata soused zabíjí. Co s tím ? Má někdo zkušenost, jak co "nejnápadněji" nechat vykastrovat kočky ?

..."Ano, pokud by bylo povinné označení psů u chovatele, i psů bez PP, a státní registr, a pak tučné pokuty pro ty, kterým se pes omrzí a zbaví se ho, pak bych se na to asi dívala jinak"...
Taky jsem pro povinné označování psů. Jen to má dvě strany. Teď je to útulek, pak to bude palice a rýč. A pes ? Utekl.
Bohužel, pamatuju dobu předútulkovou - a opravdu to tak bylo.

kopytko
napsal(a):
whasabi - a jak byste si to představovala ? mě prostě přijde, že za prvé by ještě víc "neoznačených " štěňat v krabicích končila v popelnicích, lesích, řekách … a pokud by někdo nechtěl dospělého psa, tak by se ho také "nějak" zbavil. Nebo by musela při každém úhynu psa proběhnout pitva a identifikace stejně jako u lidí ? Jak jinak docílit toho, aby psa lidi neodepsali prostě jako uhynulého ? S těmi bojovými plemeny já osobně vidím problém. Bydlím na malém městě a ta největší idividua mají přesně tyhle psi, které občas utečou, jinak se pohybují bez jakéhokoliv výcviku x metrů před majitelem na volno a bez náhubku. Majitel je několikrát trestně stíhaný, pes napadá jiné psi a nikdo s tím nic nedělá. Myslím, že by měl být spíš registr podobných lidí a těm zakázat jakýkoliv chov zvířat. Stejně tak řeším kočky souseda. Loni jsem nabízela, že zaplatím kastraci - tu odmítá. Hladové kočky krmíme my, koťata soused zabíjí. Co s tím ? Má někdo zkušenost, jak co "nejnápadněji" nechat vykastrovat kočky ?
pokud se chodí k vám nažrat, tak odchytnout je by neměl být větší problém. a pak kočka prostě na pár dní zmizí. nebo může zmizet už napořád, kočky se přece ztrácení furt.

impact
napsal(a):
Tobe ja devenko nebudu vysvetlovat vubec nic, protoze to je jak hazet perly svinim. Uz jsem ti to rikala nekolikrat a furt to budes zkouset. Mam silnou averzi na takovy zapskly lidi. Ale pobavila jsi, to zas jo.
Btw. u rasliku jsem prakticky od zacatku, pohybuji se jak mezi chovateli, tak mezi mnoziteli a tech praktik znam fakt dost. O to vic me bavis svym varenim z vody.
Děkuju za tu děvenku, tak už mi dlouho nikdo neřekl. Nevím, ale myslím, že se neznáme ( asi si mě s někým pleteš) a tak nevím, kde jsi přišla k mé zapsklosti.
Skoro si myslím, že je to tak nějak - podle sebe soudím tebe. Kde jinak by se braly tvé neustálé narážky na byznys. Není to náhodou tak, že byznys v chovu i nechovu psů vidíš ty ?
Přemýšlela jsem, že to tak nějak udělám. Nechat zmizet jne, jen nechci, aby se dál množili. Původně jsem jim chtěla dát antikoncepci, ale dočetla jsem se tu, že to není dobrý nápad. Těm kočkám ublížit nechci, ale ani nechci mít další problém s agresivním alkoholikem (majitel koček). Díky Kočky a kocoura odchytím v pohodě. Jen jedno kotě je zatím divoké, ale to je zatím maličké, navíc asi kocour.
napsal(a):
Už to tady párkrát zase zaznělo - mně je úplně šumák, kdo si vyprodukuje štěňata, ale každý pes musí být registrován na někoho, kdo za něj ponese plnou odpovědnost. Povinně centrálně. Registrovat vrh, přeregistrovat na dalšího majitele, smlouva. Sankce. Jediná cesta, jak to vyřešit. Jinak proti voříškům nemám vůbec nic, v podstatě ani proti tomu, když někdo dá nějaké cíleně dohromady. Ale nesmí skončit jako bezprizorní chudáci bez zázemí a bez péče.
každý pes musí být registrován na někoho, kdo za něj ponese plnou odpovědnost. Povinně centrálně. Registrovat vrh, přeregistrovat na dalšího majitele, smlouva.
S takovým řešením kdejakého problému, budeme za chvilku všichni zaměstnáni jako státní úředníci.
Kdo nás ale bude potom živit ?
napsal(a):
..."Ano, pokud by bylo povinné označení psů u chovatele, i psů bez PP, a státní registr, a pak tučné pokuty pro ty, kterým se pes omrzí a zbaví se ho, pak bych se na to asi dívala jinak"...
Taky jsem pro povinné označování psů. Jen to má dvě strany. Teď je to útulek, pak to bude palice a rýč. A pes ? Utekl.
Bohužel, pamatuju dobu předútulkovou - a opravdu to tak bylo.
Ano, jistě by to nebylo stoprocentní řešení, například feťáci, bezdomovci nebo tzv. sociálně slabí, tam je nevymahatelné v podstatě cokoli, nepracují a nikdy nebudou, pokuty je tedy nebolí, vězení se nebojí.
Pak určitě budou, a jistě jsou i teď lidi, pro které je zvíře jenom maso nebo hlídač nebo cokoli potřebují a když se jim nehodí, tak ho jakkoli zlikvidují.
Ale já teď bohužel kolem sebe vidím spoustu lidí tzv. slušných, pracujících, kteří mají pocit, že mít zvíře je jejich právo, a když se jim nehodí, nezvládají ho nebo onemocní, tak se samozřejmě někdo postará. A pro tyhle lidi je často ospraveditelné dát zvíře do útulku, nebo ho darovat jakémukoli, i pochybnému člověku, protože se utěšují tím, že Ferdíček je přece roztomilý a určitě se bude mít dobře a tomu novému pánovi nebude vadit, že doma čůrá a štěká. A na tyhle by to mohlo pomoct, protože si neumím představit, jak v paneláku mordují pitbula, a i kdyby ho zamordovali, co pak s ním, v popelnici ho může někdo najít, jet někde do lesa a zakopávat? Možné by to bylo, ale myslím si, že pro tyhle lidi by to byla minimálně slušná lekce a třeba by si dalšího psa rozmysleli.
A jinak si nedělám iluze, že dneska se psi neutrácejí. Při téhle rychlosti množení a nadbytku psů není možné, aby všichni psi našli dobrý domov a měli se dobře.
Mimochodem za poslední půlrok v mém okolí utraceni dva psi, oba ve věku kolem roku, pro údajnou agresi. Samozřejmě čistokrevní bez PP, nikdo je nechtěl.

pan Brouček
napsal(a):
každý pes musí být registrován na někoho, kdo za něj ponese plnou odpovědnost. Povinně centrálně. Registrovat vrh, přeregistrovat na dalšího majitele, smlouva.
S takovým řešením kdejakého problému, budeme za chvilku všichni zaměstnáni jako státní úředníci.
Kdo nás ale bude potom živit ?
Ale no tak... Povinně se registruje každá kráva a spol., tak zahrnout do systému i psy by stát nepoložilo.

napsal(a):
Ale no tak... Povinně se registruje každá kráva a spol., tak zahrnout do systému i psy by stát nepoložilo.
každá kráva a spol... víte kolik já znám chovatelů, co mají nepřihlášené kozy a ovce? poradím vám, většinu. víc, než registrovaných. vlastně všichni, kdo mají pár oveček někde pro radost nebo na spásání na nějaký hospodářství, známky a registrace kašlou, případně jen mlhavě tuší, že by něco takového měli mít a neřeší to.
a to taková ovce je mnohem viditelnější než pes. prostě ono to vypadá pěkně na papíře, ale nevěřím, že by u psů bylo něco takového vymahatelného.

Nebyl důvod dělat papíráky, který by stejně byli výstavně podprůměrní…
Já mám takový pocit, že se nudíte a trolíte. A že jste se s PP chovem nikdy nesetkala, protože vypouštíte jeden nesmysl za druhým. Kdo vám nakukal, že PP je jen kvůli výstavám? PP je zkratka slovního spojení "průkaz původu", jestli chápete význam. Jinak teď extrémně frčí psí sporty a budete se divit, kolika lidem je pak líto, že na některé závody se svým psem nemůžou, protože prostě nemá rodný list. Před časem jsem potkala malou vipetku. Bavili jsme se o coursingu, slečna vyprávěla, jak kouká na YT na videa i na dostihy, jak je to super, jak to ty psy baví. A že malá taky pořád něco loví, tak se strašně těší, že až vyroste, tak budou závodit. Když jsem se zeptala, jestli je z výstavní nebo dostihové linie, tak z ní za chvíli vypadlo, že nemá PP. Málem se rozbrečela, když jsem jí řekla, že v coursingu může běhat jen v nechrtech, kde pravděpodobně ani nebude mít s kým soutěžit, a s dostihy má smolíka.

napsal(a):
každá kráva a spol... víte kolik já znám chovatelů, co mají nepřihlášené kozy a ovce? poradím vám, většinu. víc, než registrovaných. vlastně všichni, kdo mají pár oveček někde pro radost nebo na spásání na nějaký hospodářství, známky a registrace kašlou, případně jen mlhavě tuší, že by něco takového měli mít a neřeší to.
a to taková ovce je mnohem viditelnější než pes. prostě ono to vypadá pěkně na papíře, ale nevěřím, že by u psů bylo něco takového vymahatelného.
Z části je to dané povahou českou a z části komplikovaností našich zákonů a vyhlášek. Ale to už bychom se dostali úplně jinam.

napsal(a):
Ale jo, jasně... Reagovala jsem jen na to, že to extrémně zatíží sytém.
Já hlavně nechápu co by to vyřešilo. Jen to, že slušní a zodpovědní by vyplňovali papíry a ty ostatní by měli dál psi bez přihlášení. Případně by je měli přihlášené, ale v případě problému by nahlásili odcizení, nebo úhyn... Je to jako s dětma. Díky za každý babybox. I tak se najde "matka" co odhodí raději dítě do popelnice, ale každé zachráněné dítě za to stojí. Tak jako stojí za to mít záchranné stanice, útulky … A jestli jde někomu o peníze, tak mě víc vadí kolik vyjde třeba jeden vězeň. Kolik vyjde města a lidi blbý ohňostroj na silvestra a mě se kvůli tomu budí děti a děsí zvířata. Víte kolik je různých organizací co nejsou vůbec k ničemu, ale berou od státu peníze ? Já své psi měla vždy přihlášené u města a platím na ně poplatky a pokud vím, tak to by měl snad každý už teď.
Ollie - ale no tak, ano dneska trávím nezvykle času tady u netu, ale že bych se nudila to fakt ne. Ale to vám opravdu tak leží v žaludku to, že rodiče prodali cca 7 štěňat za x let chovu bez PP ? Mimochodem co vím, tak to byli vesměs lidi v důchodu a pravidelně posílali fotky, nebo jezdili na návštěvy. Mami byla vždy nadšená jak se mají psi fajn. Jedna rodina byla s velmi postiženým dítětem co přišli o malého pejska. Bylo to před cca 25 lety. U všech nebyl nejmenší předpoklad, že by se psem dál něco dělali. Tenkrát, jsem byla asi jediná ze třídy co měl doma psa s PP. Pro většinu bylo nepředstavitelné kolik naše psi stojí... Dnes je už úplně jiná doba. Sama si nedovedu představit koupit štěně bez PP jen o něco levněji, než s PP. To ale neznamená, že budu odsuzovat lidi co to udělají.

to kopytko
nevím, jestli na mě reagujete omylem, ale jen jsem se stejně jako impact pozastavila nad vaší scestnou argumentací. Navíc pořád zmiňujete výstavy, ale o tom chov není. Chov zdaleka nemá jen tuhle jednu rovinu, chová se třeba na geneticky cenných jedincích, kdy vám se štěňaty utrhnou ruce, přestože by si rodiče se svým exteriérem na výstavách ani neškrtli. Zmínila jste pomalu jako vrchol chovatelství cestu za psem na druhý konec republiky - to je ale standard. Spousta chovatelů jezdí na druhý konec Evropy i dál. PP dáváte pouze do souvislosti s úspěchy na výstavách a strašně to zjednodušujete - v negativním slova smyslu.
Jinak, když už jste to nakousla, pokud se vaši zavázali pravidlům FCI, tak mrsknout vrh bez PP je regulérní podvod.
napsal(a):
to kopytko
nevím, jestli na mě reagujete omylem, ale jen jsem se stejně jako impact pozastavila nad vaší scestnou argumentací. Navíc pořád zmiňujete výstavy, ale o tom chov není. Chov zdaleka nemá jen tuhle jednu rovinu, chová se třeba na geneticky cenných jedincích, kdy vám se štěňaty utrhnou ruce, přestože by si rodiče se svým exteriérem na výstavách ani neškrtli. Zmínila jste pomalu jako vrchol chovatelství cestu za psem na druhý konec republiky - to je ale standard. Spousta chovatelů jezdí na druhý konec Evropy i dál. PP dáváte pouze do souvislosti s úspěchy na výstavách a strašně to zjednodušujete - v negativním slova smyslu.
Jinak, když už jste to nakousla, pokud se vaši zavázali pravidlům FCI, tak mrsknout vrh bez PP je regulérní podvod.
Zmínila jste pomalu jako vrchol chovatelství cestu za psem na druhý konec republiky - to je ale standard. Spousta chovatelů jezdí na druhý konec Evropy i dál.
Pochopila jsem, že kopytko píše o době totality, tenkrát to cestování bylo trochu o něčem jiném, na druhej konec Evropy to nebyla taková sranda jako dneska a i ten druhej konec republiky byl sakra výlet
Na chovu, jak jej kopytko popisuje, nevidím nic špatného, ať už je bez PP nebo s PP.
Terven
napsal(a):
Zmínila jste pomalu jako vrchol chovatelství cestu za psem na druhý konec republiky - to je ale standard. Spousta chovatelů jezdí na druhý konec Evropy i dál.
Pochopila jsem, že kopytko píše o době totality, tenkrát to cestování bylo trochu o něčem jiném, na druhej konec Evropy to nebyla taková sranda jako dneska a i ten druhej konec republiky byl sakra výlet
Na chovu, jak jej kopytko popisuje, nevidím nic špatného, ať už je bez PP nebo s PP.
Napsala 25 let zpatky. To fakt nebylo za totace. To by jeste nejakou desitku musela prihodit.
kopytko
napsal(a):
Já hlavně nechápu co by to vyřešilo. Jen to, že slušní a zodpovědní by vyplňovali papíry a ty ostatní by měli dál psi bez přihlášení. Případně by je měli přihlášené, ale v případě problému by nahlásili odcizení, nebo úhyn... Je to jako s dětma. Díky za každý babybox. I tak se najde "matka" co odhodí raději dítě do popelnice, ale každé zachráněné dítě za to stojí. Tak jako stojí za to mít záchranné stanice, útulky … A jestli jde někomu o peníze, tak mě víc vadí kolik vyjde třeba jeden vězeň. Kolik vyjde města a lidi blbý ohňostroj na silvestra a mě se kvůli tomu budí děti a děsí zvířata. Víte kolik je různých organizací co nejsou vůbec k ničemu, ale berou od státu peníze ? Já své psi měla vždy přihlášené u města a platím na ně poplatky a pokud vím, tak to by měl snad každý už teď.
Babybox je fakt super nápad. Ted se pripravuje první Seniorbox. Čeká se obrovský zajem.

Terven
napsal(a):
Ano, zmínila 30 let, ale psala obecně v souvislosti s náklady na chov a ostatní jsou paušální názory na chov aktuálně. A trochu mimo.
Když budu chtít plemeno, tak jedině s PP a ještě s pečlivým výběrem, ať rámcově vím, do čeho jdu. Vždycky mě vytáčí doběla obhajoba bez PP produkce, kdy pak producent při prodeji zdůrazňuje PP rodičů. To najednou průkaz původu tak zbytečný není. Pokrytectví jako blázen. Mně se většina plemen nelíbí (nejen exteriérem), sympatizuji spíš s ultravořechy. Kdybych takového ideálního našla, tak za něj dám klidně 20 tisíc a nebudu mít basenžíka. Výstavy mě nikdy nebavily a sportů i pro voříšky jsou mraky.

napsal(a):
"a to taková ovce je mnohem viditelnější než pes."
tak na Vaclavaku urcite
Ollie - ano, ale já to takhle vůbec nemyslela. Snažím se to vždy co nejvíc shrnout a pak to asi vyzní jinak. To, že se na krytí psa jelo přes půl republiky neberu jako vrchol chovatelství. Právě, že to byl standard. Taky to, že za krytí se platila cena cca 1 štěněte. Já to psala na váš komentář, že je pakatel cena za PP, že to vyjde na 500 Kč a že jsou to množitelský žvásty. Do ceny za PP jsem hned brala cenu krytí, cenu za to, že přijede poradce chovu, tetování... Pokud se Vám narodí 3-4 štěňata, tak se to do ceny prostě promítne. To, že porušili pravidla FCI máte asi pravdu, to mi ani nenapadlo, já byla tenkrát dítě. Jen si pamatuju, že štěňata měli párkrát.2x měli velký problém štěňata s PP prodat i pod cenou nákladů. Každý měl oříška "zdarma" a většina nechápala, že někdo za psa platí. V té době se mami rozhodla, že už další štěňata mít nebude. Po čase měla několik zájemců. Většinou asi lidi co někde potkali a jen viděli psa co se jim líbil. Tak se dohodli jak se dohodli.
Všechny psi měli do vysokého věku, štěňata měli párkrát na začátku. Tenkrát bylo veřejným tajemstvím, že spousta chovatelů kryla feny 2x ročně. Jednou s PP a podruhé bez PP. Zrovna poradkyně chovu měla hodně psů a své feny prodávala hned jak skončilo jejich plodné období. Hodně se krylo příbuzensky. Doporučovali se na krytí psi co nebyli plnochrupý, ale byli od "vyhlášených" chovatelů. Když se tam přijelo, tak měli někteří podobný podmínky jako dnešní množírny. Nevím jak je to teď, ale tohle byla doba někdy po revoluci... Naši byli časem celým přístupem docela zklamaný a přestali se všeho toho účastnit. Já pevně doufám, že teď už se podmínky zlepšili.
Jinak máte pravdu, že toho o chovu moc nevím. Od 10 do 24 let jsem měla nádhernou fenku s PP, která měla ale epilepsii od jejích 3 let. Tu ještě kupovali naši, po spojení psů ze zahraničí, ale od začátku prostě byla moje. Byl to ten nej pes na světě - nikdy jsme jí nenakryli, právě kvůli její nemoci i když nás k tomu poradkyně několikrát přemlouvala. (byl to pes od ní) Pak jsem měla bišonku bez PP o kterou jsem přišla nedávno - taky neměla nikdy štěňata. Stačí mi se kouknout kolik štěňat končí v útulku a nemám zájem přidělávat další. Něco jiného beru u psů, které mají předpoklad, že najdou své místo. A tady se asi rozcházíme v názorech. Protože nevidím takový problém odchovat psi bez PP pokud mám dopředu zájemce. Ale vidím problém v množení jakýchkoliv psů (s PP i bez), když vím, že psi nejsou fyzicky, nebo psychicky v pohodě a může se to přenést na štěňata. Nebo podsouvat plemena psů tam kam se naprosto nehodí jen za cenu, že je prodají. (bojová plemena do bytu s dětmi, nebo lovecká pastevecká plemena do bytovek … ) Vím, že tady je chyba jak u kupujícího, tak prodávajícího, ale prodávající by se měl snažit, aby se jeho štěňata dostala do vhodných podmínek. Tohle podle mě plní útulky. Na nějakou čivavu, pudlíka i bez PP narazíte v útulku výjimečně. Ale nezvladatelného agresivního psa i s PP jsem já osobně za cenu "daruji" potkala několikrát.
napsal(a):
Ano, zmínila 30 let, ale psala obecně v souvislosti s náklady na chov a ostatní jsou paušální názory na chov aktuálně. A trochu mimo.
Když budu chtít plemeno, tak jedině s PP a ještě s pečlivým výběrem, ať rámcově vím, do čeho jdu. Vždycky mě vytáčí doběla obhajoba bez PP produkce, kdy pak producent při prodeji zdůrazňuje PP rodičů. To najednou průkaz původu tak zbytečný není. Pokrytectví jako blázen. Mně se většina plemen nelíbí (nejen exteriérem), sympatizuji spíš s ultravořechy. Kdybych takového ideálního našla, tak za něj dám klidně 20 tisíc a nebudu mít basenžíka. Výstavy mě nikdy nebavily a sportů i pro voříšky jsou mraky.
Jasně, já mám o pořízení vlastních zvířat celkem jasno- buď vořech anebo útulkáč naprosto jakejkoliv, v tom případě by nebylo podstatné plemeno ani PP, ale pouze velikost a pohlaví. Pokud bych zatoužila po plemeni, pořídím s PP, ale to neznamená, že odsuzuju každého, kdo odchová štěňata jinak než pod hlavičkou organizace.
Neboť zaštítění jakoukoliv organizací automaticky z člověka nedělá dobrého chovatele a slušného už vůbec. Je mi milejší někdo, kdo s láskou odchová a vymazlí štěňata bez PP a najde jim dobré domovy než poradkyně chovu, která prodá fenu po skončení plodného období.
Píšete o pokrytectví jak blázen... no, takže hypoteticky - pokud má někdo štěňata po rodičích s PP, ale neuchovněných, je pokrytec, pokud to uvede v inzerci.
Kamarádka mi vyprávěla, jak byl uchovněn její jork, kterej je sice roztomilej, ale jinak je na něm všechno špatně - a přesto uchovněn byl. Naštěstí jí někdo, kdo tomu rozumí, vysvětlil, že ten pes by se dál množit neměl a ona je tak rozumná, že ho ke krytí nikdy nenabídla. Pokud by se ale po absolvování této šaškárny rozhodla, že pes štěňata mít bude - třeba s jinou stějně "skvělou" fenou, nebylo by to dle vás pokrytectví, nýbrž chov s PP.
A abychom nebyli jen u jorků, tak od známých, kteří vystavujou, jsem slyšela x krát jak to chodí na výstavách- jak pes skutečně vypadá je často vedlejší, důležitější je od koho je aneb ruka ruku myje. A tomuhle říkám pokrytectví jak blázen zase já.
A jak tady někdo opakovaně zdůrazňuje, že odchovy bez PP v budoucnu plní útulky...myslím, že to není tak jednoduché.
Dlouhodobě a pravidelně sleduju tři seriózní útulky (ne žádné zachranitelské spolky) a pokud se tam objeví malý pes a není to zrovna nemocný senior, tak se obvykle v nabídce dlouho neohřeje, často jsou ti psi zamluvení už v době karantény.
Ti, co tvoří neumístitelný inventář útulku, jsou povětšinou velcí psi, kříženci typu bull a NO apod. - a to téměř jistě nejsou produkty množíren.

"Je mi milejší někdo, kdo s láskou odchová a vymazlí štěňata bez PP a najde jim dobré domovy než poradkyně chovu, která prodá fenu po skončení plodného období."
je to teda porad dokola
ale o te poradkyni chovu se to dozvite, protoze je to diky PP dohledatelne.
co se deje s temi vymazlenymi stenatky bPP a jejich maminkou opečovávanou dal dohledate pendrek.

napsal(a):
"Je mi milejší někdo, kdo s láskou odchová a vymazlí štěňata bez PP a najde jim dobré domovy než poradkyně chovu, která prodá fenu po skončení plodného období."
je to teda porad dokola
co se deje s temi vymazlenymi stenatky bPP a jejich maminkou opečovávanou dal dohledate pendrek.
jak přesně je to díky PP dohledatelné?
Průkaz původu obsahuje mnoho informací, ale těžko zabrání prodeji toho zvířete kamkoliv. Prostě jednoho dne ten pes není a nevíte, kde je.
napsal(a):
je to teda porad dokola
Jasně, ale já jsem napsala, že varianta B je mi milejší, pokud se vyskytne - to s dohledáním či nedohledáním nemá nic společnýho
Netvrdím tím, že všihni psi bez PP se mají jako v ráji.

napsal(a):
jak přesně je to díky PP dohledatelné?
Průkaz původu obsahuje mnoho informací, ale těžko zabrání prodeji toho zvířete kamkoliv. Prostě jednoho dne ten pes není a nevíte, kde je.
přes zname lidi kolem plemene, vyhledavace na netu, databaze majitelu třeba.

napsal(a):
přes zname lidi kolem plemene, vyhledavace na netu, databaze majitelu třeba.
databáze majitelů? jaká databáze? jaké vyhledávače?
ne, opravdu. před dvanácti lety jsme měli vrh s PP. Myslíte si, že vím osudy všech těch psů? Nevím. Známé lidi kolem plemene, to funguje maximálně kdyby se pes někde ukazoval, vystavoval, chovalo se na něm. To samý vyhledávače na netu. Ale když je pes prostě někde, tak dohledáte akorát kulový.

napsal(a):
databáze majitelů? jaká databáze? jaké vyhledávače?
ne, opravdu. před dvanácti lety jsme měli vrh s PP. Myslíte si, že vím osudy všech těch psů? Nevím. Známé lidi kolem plemene, to funguje maximálně kdyby se pes někde ukazoval, vystavoval, chovalo se na něm. To samý vyhledávače na netu. Ale když je pes prostě někde, tak dohledáte akorát kulový.
Přesně tak, také jsem kdysi hledala fenku za svého chovu.Majitel nereagoval, jen jsem se dozvěděla, že ji prodal, a nenašla jsem ji.Pokud má toho psa někdo někde na dvoře, nikam ho nepřihlašuje, nenajdete ho.

psala jsem -třeba.
ale aspoň nejaka nadeje je. u bPP zadna.
max. dotaz ve skupine na FB - "v lednu jsem si u Kladna koupila stene -nemate někdo jeho sourozence? ".

napsal(a):
psala jsem -třeba.
max. dotaz ve skupine na FB - "v lednu jsem si u Kladna koupila stene -nemate někdo jeho sourozence? ".
žádná?
hele kromě tohohle s PP vrhu mám ještě zachráněný křížence a tam teda trvalý kontakt funguje a dokonce i někteří sourozenci spolu drží kontakt a scházejí se.
takže prostě fakt neplatí to, co říkáte, že s PP dohledatelný, krásný a sluníčkový všechno a bez PP nic a zmar.

"fakt neplatí to, co říkáte, že s PP dohledatelný, krásný a sluníčkový všechno a bez PP nic a zmar."
to jste si ale domyslela...

napsal(a):
"fakt neplatí to, co říkáte, že s PP dohledatelný, krásný a sluníčkový všechno a bez PP nic a zmar."
to jste si ale domyslela...
jste to vy, kdo začal argumentovat tím, že u psa s PP lze dohledat, že byl prodaný a komu, a že u psa bez PP není žádná šance.
tak to prostě není.
Terven
napsal(a):
A jak tady někdo opakovaně zdůrazňuje, že odchovy bez PP v budoucnu plní útulky...myslím, že to není tak jednoduché.
Dlouhodobě a pravidelně sleduju tři seriózní útulky (ne žádné zachranitelské spolky) a pokud se tam objeví malý pes a není to zrovna nemocný senior, tak se obvykle v nabídce dlouho neohřeje, často jsou ti psi zamluvení už v době karantény.
Ti, co tvoří neumístitelný inventář útulku, jsou povětšinou velcí psi, kříženci typu bull a NO apod. - a to téměř jistě nejsou produkty množíren.
Není některý z těch útulků v jihomoravském kraji nebo na Vysočině? Kdyby ano, mohla byste mi zprostředkovat kontakt? Klidně do zpráv.
Terven
napsal(a):
Jiste. To jsou totiz produkty zodpovednych chovatelu.

impact
napsal(a):
Jiste. To jsou totiz produkty zodpovednych chovatelu.
to, co si většinou představujeme pod pojmem komerční množírna jsou chovy malých pejsků. čivavy, jorkšíři, krysaříci, francouzský buldoček... chovat křížence NO a vydělat na tom pravděpodobně nejde.
a fakt to není tak, že by čivavy a buldočci plnili útulky.
napsal(a):
psala jsem -třeba.
Proč by u bez PP neměla být žádná naděje?
A naopak - pokud se pes stane majetkem nějakého deb.la, co se týče dohledatelnosti je úplně jedno, zda má PP či ne.

Terven
napsal(a):
Proč by u bez PP neměla být žádná naděje?
A naopak - pokud se pes stane majetkem nějakého deb.la, co se týče dohledatelnosti je úplně jedno, zda má PP či ne.
když myslite - nebudu vam to rozmlouvat.
ale ještě jsem nezazila, ze by se o nejakeho bPP prihlasil chovatel a hledal mu třeba novy domov.

napsal(a):
ale ještě jsem nezazila, ze by se o nejakeho bPP prihlasil chovatel a hledal mu třeba novy domov.
no, to vypadá, že jste toho nezažila víc, no.
napsal(a):
to, co si většinou představujeme pod pojmem komerční množírna jsou chovy malých pejsků. čivavy, jorkšíři, krysaříci, francouzský buldoček... chovat křížence NO a vydělat na tom pravděpodobně nejde.
a fakt to není tak, že by čivavy a buldočci plnili útulky.
Tak co si Vy představujete pod pojmem množírna je Vaše věc. Pro mě je to každý, kdo množí rádoby čistokrevný bezpapíráky a křížence. A to jsou plniči útulků.
napsal(a):
Vidíte, já jo
Moje fena je kříženec z nechtěného spojení, chovatelka se bála, co se štěňaty, já jsem si myslela, jak jí vytrhnu trn z paty, když si jedno zamluvím a nakonec se na mě málem nedostalo , všechna byla zadaná, všechna odešla do nových domovů. Jedna z novopečených majitelek štěně přestala zvládat z mně neznámých důvodů, chovatelka jej bez problémů vzala zpět a našla mu jiný domov. Na cestu domů jsme dostali hračku a krmení a jelikož moje fena zůstala u chovatelky poslední, spala s ní dokonce v posteli
Jasně, že pokud je někdo množitel jakože fakt množitel a mrská jeden vrh za druhým, těžko se bude zajímat o osud svých odchovů. Ale má-li někdo jeden nebo dva vrhy za život od své vymazlené feny, pak si myslím, že to není o PP, ale o morálních a citových vlastnostech chovatele.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.150.97
napsal(a):
Já jsem to udělala několikrát, vždycky se vezmu zpátky svůj odchov v jakémkoliv věku a to třeba i z důvodu, že se někdo přestěhoval a psa mít opravdu nemůže, nebo že se narodilo dítě i když mě ty lidi docela se svými důvody někdy štvou. Jednou jsem si vzala svůj odchov z útulku. Majiteli ani nestálo za to mě kontaktovat. Je strašně těžký za dvě návštěvy odhadnout zájemce o štěně. Nikdo nemůže říct, že dává zaručeně štěňata jen do těch nejlepších rukou a bude se mít perfektně. Nejde to. Můžu mít nějaký dojem, ale můžu se mýlit.
A naopak - kupuji štěňata pouze s PP a když je problém, tak chovatel taky někdy dělá mrtvého brouka. Viz tady například probíraná kauza s pudlem. Mám opakovaně špatné, ale i velmi dobré zkušenosti s chovateli (PP). Prostě to nejde paušalizovat, lidi jsou strašně různý.
Na kočkách jsem psala pro zajímavost jak třeba řeší chov psů v Německu. Řeší to hodně i když taky zdaleka ne všechno.

"Prostě to nejde paušalizovat, lidi jsou strašně různý."
však nepausalizuji.
a ani mi nevadi bPP, jak se mi tu snazi bodlinka podsouvat.
jen ziju v realnem svete a ne ve svete podle ifauny a v tomhle svete jsou psi bPP ti, kteří potrebuji vic pomoc nez ti s PP.
tady se pise a toci hlave o výjimkách.
znam jednoho psa, znam jednu.pani, jednu chovku.
vzdyt i vy - to, jak chovate vy - je uzitkovy chov, krizeni. a to je mozna promile z bPP, co se rodi s timhle zamerem. ( jestli se teda nepletu ve vasem chovu )
a ne, nepotrebuju mit nutne pravdu. je to muj názor, no
hezky horky den
impact
napsal(a):
Tak co si Vy představujete pod pojmem množírna je Vaše věc. Pro mě je to každý, kdo množí rádoby čistokrevný bezpapíráky a křížence. A to jsou plniči útulků.
To je skoro logika, jako když řeknu, že nehody způsobují především střízliví řidiči, takže to jsou pro mne ti gauneři na silnicích.
Je to 100% pravda, ale interpretace úplně mimo.
napsal(a):
Podle vašich příspěvků se považujte za odborníka. Velikým průšvihem je to, že vám to "žerou" lidi, kteří nemají dostatek zkušeností. Za těch spoustu let, co se věnuji chovu - pro rýpaly výhradně s PP - mám docela dost zkušeností. A - bohužel - jsem zjistila, že vetové jsou naprosto mimo, co se týká skutečného chovu s PP. Nepoznají plemeno, neznají specifika chovu atd. Mám vynikajícího veta - ale - já ho seznámím se specifiky plemene, pak je vše OK. Já osobně rozeznám snad všechna psí plemena mimo lovečáků - ta mě nikdy nebrala. Můj vet... . Nemám mu to za zlé, ale nikdy bych se nespolehla na jeho závěry, pokud by to mohlo být ovlivněno plemennou příslušností. Co se týká chovu s PP, jste asi docela mimo - kupní smlouva obsahuje podrobný popis štěněte a další údaje, ale to asi pro vás nemá cenu uvádět. Jde jen o to, že není chovatel jako chovatel. A navíc - tak 80% vetů problematice chovu s PP prostě nerozumí.

conie
napsal(a):
Podle vašich příspěvků se považujte za odborníka. Velikým průšvihem je to, že vám to "žerou" lidi, kteří nemají dostatek zkušeností. Za těch spoustu let, co se věnuji chovu - pro rýpaly výhradně s PP - mám docela dost zkušeností. A - bohužel - jsem zjistila, že vetové jsou naprosto mimo, co se týká skutečného chovu s PP. Nepoznají plemeno, neznají specifika chovu atd. Mám vynikajícího veta - ale - já ho seznámím se specifiky plemene, pak je vše OK. Já osobně rozeznám snad všechna psí plemena mimo lovečáků - ta mě nikdy nebrala. Můj vet... . Nemám mu to za zlé, ale nikdy bych se nespolehla na jeho závěry, pokud by to mohlo být ovlivněno plemennou příslušností. Co se týká chovu s PP, jste asi docela mimo - kupní smlouva obsahuje podrobný popis štěněte a další údaje, ale to asi pro vás nemá cenu uvádět. Jde jen o to, že není chovatel jako chovatel. A navíc - tak 80% vetů problematice chovu s PP prostě nerozumí.
Před pár týdny jsme přivezli štěně s PP, kupní smlouva sice obsahuje popis štěněte, ovšem u plemene, kde všichni psi vypadají pro laika stejně, je to celkem zbytečné.
Dále smlouva zmiňuje vytetované číslo, ale tetovací kleště má doma mnoho chovatelů, pokud budu chtít skočím za sousedem, který chová čistokrevné králíky, pujčím si kleště a natetuji prvního vořecha.
U předchozího plemene se dělali při bonitaci testy otcovství, nechci kecat, ale mám pocit, že u nového psa se nic takového nepožaduje.
Celé je to o důvěře k chovateli a o jeho slušnosti, kdyby chovatel chtěl, není problém kupujícího podvést. Myslím, že už se to i několikrát provalilo, myslím, že před lety byl humbuk kolem salšniku, nedělám si iluze, určitě je mnoho případů, kde se podvod neprovalí.
Záruku nevidím žádnou.
conie
napsal(a):
A co vlastne rozporujete? Bodlinka má naprostou pravdu, a kupní smlouva povinná není.
Naopak do ní chovatelé píší spousty blabolů, které omezuji vlastnická práva nového majitele, a jsou proto nezákonná.

napsal(a):
Před pár týdny jsme přivezli štěně s PP, kupní smlouva sice obsahuje popis štěněte, ovšem u plemene, kde všichni psi vypadají pro laika stejně, je to celkem zbytečné.
Dále smlouva zmiňuje vytetované číslo, ale tetovací kleště má doma mnoho chovatelů, pokud budu chtít skočím za sousedem, který chová čistokrevné králíky, pujčím si kleště a natetuji prvního vořecha.
U předchozího plemene se dělali při bonitaci testy otcovství, nechci kecat, ale mám pocit, že u nového psa se nic takového nepožaduje.
Celé je to o důvěře k chovateli a o jeho slušnosti, kdyby chovatel chtěl, není problém kupujícího podvést. Myslím, že už se to i několikrát provalilo, myslím, že před lety byl humbuk kolem salšniku, nedělám si iluze, určitě je mnoho případů, kde se podvod neprovalí.
Záruku nevidím žádnou.
Vy jste dostali PP štěně bez pasu jen s očkovákem? Nebo proč chovatel tetoval, resp. oboje dohromady? Jen mě zajímá to tetování, které už není moc běžné.
pan Brouček
napsal(a):
To je skoro logika, jako když řeknu, že nehody způsobují především střízliví řidiči, takže to jsou pro mne ti gauneři na silnicích.
Je to 100% pravda, ale interpretace úplně mimo.
Snad se jednou dočkáme i doby, kdy všichni řidiči začnou chlastat, a problém s nehodovostí bude rázem vyřešen...

napsal(a):
Vy jste dostali PP štěně bez pasu jen s očkovákem? Nebo proč chovatel tetoval, resp. oboje dohromady? Jen mě zajímá to tetování, které už není moc běžné.
"které už není moc běžné"
ale je. třeba u NO, BO...
Ano, hodne chovatelu cipuje a pokud prodava stene do zahranici i musí.
Do CR staci tetovani.
a ano, muze stene vytetovat i soused od kraliku -jen k tomu pak potřebuje i barevnou tiskárnu na ty PP. A pokud bude chtit dal chovat i to DNA

napsal(a):
Ano, bez pasu, jen s očkovákem a smlouvou, PP přišel asi až za měsíc.
Kdyby nám chovatelka chtěla prodat prodala vořecha, tak pokud by vypadal jako plemeno, nikdo to nezjistí, navíc jsme rovnou hlásili, že vystavovat a uchovňovat nebudeme, prostě dokonalý adepti na vořecha.
Taky mě překvapilo, že není čipované.

conie
napsal(a):
Drahá dámo, tak nějak se taky pohybuju v chovu psů. Nějaký štěňata s PP jsem i odchovala. Plemena poznám včetně lovečáků, pletou se mi jen obskurní plemena teriérů.
A co, jako? Právě proto, že do toho trochu vidím si myslím, že PP není záruka vůbec ničeho. Respektive záleží na plemeni, konkrétním klubu a konkrétním chovateli víc, než jen na tom, jestli pes má průkaz původu - a jaký, FCI? Nebo UCI? Někteří moskeváci mají průkazy ne FCI, některé fily to samé, biewři taky nemají FCI průkazy, co pitbulové?
Prostě opravdu to není tak jednoduchý jakože průkaz FCI znamená, že máte 100% jistotu, že sedí rodiče a oba dva jsou vyšetření na choroby, které plemeno trápí. Ani náhodou ne.

napsal(a):
Některá plemena mají pořád povinné tetování jako trvalé označení štěněte k vydání PP.

napsal(a):
"které už není moc běžné"
ale je. třeba u NO, BO...
Ano, hodne chovatelu cipuje a pokud prodava stene do zahranici i musí.
Do CR staci tetovani.
a ano, muze stene vytetovat i soused od kraliku -jen k tomu pak potřebuje i barevnou tiskárnu na ty PP. A pokud bude chtit dal chovat i to DNA
Ale no tak. Vždyť přece technicky není problém natetovat - nebo i nechat načipovat - podobné štěně třeba tomu uhynulému, nebo přihodit do vrhu další štěně třeba od druhé feny a přihlásit ho jako narozené. A tím pádem mu normálně bude vystaven průkaz původu PP, nebo snad poradce chovu má zázračnou schopnost pohledem na štěňata poznat, že některé tam nepatří? Pokud budou stejného stáří a plemene?
A DNA není povinné u všech plemen :D.

"Prostě opravdu to není tak jednoduchý jakože průkaz FCI znamená, že máte 100% jistotu, že sedí rodiče a oba dva jsou vyšetření na choroby, které plemeno trápí. Ani náhodou ne."
no, v takovýchto debatách, domnívám se, je třeba NEuvažovat podvody, ty byly jsou a budou, ale uvažovat o systému, který produkuje PP. A půvab PP spočívá v tom, že 1. známe předky, tudíž si v nějaké míře můžeme dohledat předky a info o nich, a za 2.rodiče (a jejich rodiče a jejich rodiče) byli na základě nějakých kritérií uznáni za představitele plemene hodné rozmnožování se + ne jen jako jednotlivci ale i pár!, tedy za nositele typických vlastností pro plemeno v alespoň minimální míře, zdravíčka...což nám zvyšuje pravděpodobnost, že i jejich potomek to ono podědí (a právě ona dědičnost je tím podstatným a důležitým znakem příslušníka plemene, jak je i definováno v chov. řádu FCI)...samozřejmě se ta kritéria liší plemeno od plemene a mají různou, řekněme funkční hodnotu...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
napsal(a):
Ale no tak. Vždyť přece technicky není problém natetovat - nebo i nechat načipovat - podobné štěně třeba tomu uhynulému, nebo přihodit do vrhu další štěně třeba od druhé feny a přihlásit ho jako narozené. A tím pádem mu normálně bude vystaven průkaz původu PP, nebo snad poradce chovu má zázračnou schopnost pohledem na štěňata poznat, že některé tam nepatří? Pokud budou stejného stáří a plemene?
Z Vašich příspěvků za poslední týden mám pocit, že chovatelé psů s PP jsou jedna podvodnická verbež, a v kontextu s vláknem o parvoviróze, kde vychvalujete a dáváte za vzor množitelku, co produkuje štěňata pro výkup, tak nevím co si myslet …
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Z Vašich příspěvků za poslední týden mám pocit, že chovatelé psů s PP jsou jedna podvodnická verbež, a v kontextu s vláknem o parvoviróze, kde vychvalujete a dáváte za vzor množitelku, co produkuje štěňata pro výkup, tak nevím co si myslet …
To je nás víc...

napsal(a):
"Pokud budou stejného stáří a plemene?"
a ted je otazka, kdo ma doma ve stejnou dobu několik vrhu, aby mohl tohle delat?
napadaji me NO -a to se delalo a proto uz mají povinou DNA - a pak mnozaci bPP
ale tak je pravda, ze u bPP se nestane, ze DNA nesedne, protoze neni co kontrolovat

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Z vašich příspěvků mám zase já dlouhodobě pocit, že co je s PP, je zlaté, stříbrné, dokonalé a dožívá se minimálně dvaceti let, protože všichni předkové do 20. kolena jsou vyšetření a zdraví.
Ale tak to prostě není. Není to tak, že s PP je super a bez PP je vždy hrůza. Pravda je někde uprostřed a ta hranice mezi super, průměr a hrůza nijak nekoreluje s tím, jestli je v tom průkaz původu nebo ne. O to mi jde.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
napsal(a):
Z vašich příspěvků mám zase já dlouhodobě pocit, že co je s PP, je zlaté, stříbrné, dokonalé a dožívá se minimálně dvaceti let, protože všichni předkové do 20. kolena jsou vyšetření a zdraví.
Ale tak to prostě není. Není to tak, že s PP je super a bez PP je vždy hrůza. Pravda je někde uprostřed a ta hranice mezi super, průměr a hrůza nijak nekoreluje s tím, jestli je v tom průkaz původu nebo ne. O to mi jde.
Vážně … ?
Nejsem si vědomá toho, že bych někdy něco takovýho napsala - jediný, co neustále opakuju, je že si lidé mají vybírat psa po dlouhověkých předcích prověřených prací (což lze zjistit pouze z PP), protože to je daleko lepší ukazatel než 3 (_!_) papírových vyšetření, pokud jejich hrdý nositel vypadá v 5 letech na 12, i když se celý život válí na gauči.
A vůbec nejsem fanatik do PP - je mi 100x milejší kříženec z útulku, než "čistokrevné" bez PP produkty těch, co tady propagujete.

…(a právě ona dědičnost je tím podstatným a důležitým znakem příslušníka plemene, jak je i definováno v chov. řádu FCI)...
Teď mám pocit, že se musím Bodlinky. respektive veterinářů, zastat : Určitě toho o dědičnosti vědí víc než uživatelé iFauny ( možná, že někteří představují výjimky a jsou srovnatelní ).

napsal(a):
…(a právě ona dědičnost je tím podstatným a důležitým znakem příslušníka plemene, jak je i definováno v chov. řádu FCI)...
Teď mám pocit, že se musím Bodlinky. respektive veterinářů, zastat : Určitě toho o dědičnosti vědí víc než uživatelé iFauny ( možná, že někteří představují výjimky a jsou srovnatelní ).
orionko, probůh, nijak nenapadám ani nezpochybňuji povědomí veterinářů o genetice, můj příspěvek byl o něčem kapku jiném...

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Vážně … ?
Nejsem si vědomá toho, že bych někdy něco takovýho napsala - jediný, co neustále opakuju, je že si lidé mají vybírat psa po dlouhověkých předcích prověřených prací (což lze zjistit pouze z PP), protože to je daleko lepší ukazatel než 3 (_!_) papírových vyšetření, pokud jejich hrdý nositel vypadá v 5 letech na 12, i když se celý život válí na gauči.
A vůbec nejsem fanatik do PP - je mi 100x milejší kříženec z útulku, než "čistokrevné" bez PP produkty těch, co tady propagujete.
Jo, samozřejmě.
Jenže tohle jde jen u pracovních plemen, to prověření prací. U nějakých jorků, čivav a těhle věcí mi prostě připadá, že je úplně, ale úplně jedno, jestli člověk koupí s PP nebo bez. Ukrutně se dá množit v obou případech, slušný chov taky v obou případech, akorát snad těm yorkům s PP častěji stojí uši.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
napsal(a):
Jo, samozřejmě.
Jenže tohle jde jen u pracovních plemen, to prověření prací. U nějakých jorků, čivav a těhle věcí mi prostě připadá, že je úplně, ale úplně jedno, jestli člověk koupí s PP nebo bez. Ukrutně se dá množit v obou případech, slušný chov taky v obou případech, akorát snad těm yorkům s PP častěji stojí uši.
Jj, a z těch jorků s PP častěji vyroste jorkšír

napsal(a):
orionko, probůh, nijak nenapadám ani nezpochybňuji povědomí veterinářů o genetice, můj příspěvek byl o něčem kapku jiném...
Pak jsem jenom citovala váš příspěvek, protože byl poslední. Ale celý spád diskuze směřoval k tomu, že veterináři jsou vlastně paka, která rozeznávají psy jen podle barvy...

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Jj, a z těch jorků s PP častěji vyroste jorkšír
Jo, častěji. Ale třeba z hlediska jaterních zkratů nebo patel je to fuk

napsal(a):
Jo, častěji. Ale třeba z hlediska jaterních zkratů nebo patel je to fuk
je to fuk
jo? kolika se dozivaji psi s shuntem?
kdo bPP ukaze 12letou matku předchozích vrhu? jak dohledam otce/deda, ze ze dozil 16ti?
jak prokaze, ze to je matka a otec vrhu?
ani u spolecenskych plemen není vek doziti nerelevantni informace preci?
napsal(a):
Bohužel musím souhlasit. Zažila jsem vlnu parvovirozy v osmdesátých letech. Tehdy jsme proti této nemoci neočkovali, neznali jsme ji. Tenkrát mi onemocněl roční německý ovčák, jako starší přežil, ale bylo to ošklivé. Umíraly celé vrhy štěňat. Od té doby samozřejmě proti parvě očkujeme. My ano. Obávám se, aby se u neočkovaných psů neobjevila i psinka...

napsal(a):
je to fuk
jo? kolika se dozivaji psi s shuntem?
kdo bPP ukaze 12letou matku předchozích vrhu? jak dohledam otce/deda, ze ze dozil 16ti?
jak prokaze, ze to je matka a otec vrhu?
ani u spolecenskych plemen není vek doziti nerelevantni informace preci?
Jo?
A jak přesně zjistím dobu dožití psů, které mám v PP svého štěněte?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
napsal(a):
Jo?
Musíte se o to zajímat . A dnes v době internetu to není zase taková fuška.

napsal(a):
Jo?
U vašeho fakt netusim - však ani netusim, jestli vas to nekdy zajímalo?
Ani neodpovidate na otázku, jestli je pro vas ten vek nejaka relevantni informace
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.150.97
napsal(a):
"Pokud budou stejného stáří a plemene?"
a ted je otazka, kdo ma doma ve stejnou dobu několik vrhu, aby mohl tohle delat?
napadaji me NO -a to se delalo a proto uz mají povinou DNA - a pak mnozaci bPP
ale tak je pravda, ze u bPP se nestane, ze DNA nesedne, protoze neni co kontrolovat
Pokud mate vice nez jednu fenku a ziji spolecne, tak vetsinou haraji spolecne a tudiz vrhy mate najednou. A skutecne je mozne stenata pod fenami presouvat.

napsal(a):
U vašeho fakt netusim - však ani netusim, jestli vas to nekdy zajímalo?
Ani neodpovidate na otázku, jestli je pro vas ten vek nejaka relevantni informace
To víte, že zajímalo.
A je to určitě relevantní informace. Vtip je v tom, že PP vám houby pomůže v jejím získání.

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Musíte se o to zajímat . A dnes v době internetu to není zase taková fuška.
Ale no tak. Aby to člověk zjistil na internetu, musí to nejdřív na ten internet někdo dát, víte? Není to tak, že uhyne pes a někde se magicky objeví datum úhynu.
Prostě nebuďme naivní, ju?
Kdyby to PP bylo tak skvělé, tak nejsou dobrmani třeba tam, kde jsou.

Prostě netvrďte mi, že PP FCI je recept na 16-letý psy, to je prostě hloupost. Že vám to není trapné zastávat tenhle názor :D
Jako průkaz původu se určitě hodí na organizovaný chov, to o tom žádná. Je tam poněkud vyšší šance, že rodiče budou odpovídat tomu, co tvrdí chovatel. Ale to je tak všechno. Samo o sobě to není ani záruka zdraví, ani záruka standardnosti v povaze či vzhledu, ani magický talisman, který mi vždy dovolí zjistit osud každého jednotlivého psa až do jeho smrti včetně datumu úhynu. Prostě NE.

napsal(a):
Prostě netvrďte mi, že PP FCI je recept na 16-letý psy, to je prostě hloupost. Že vám to není trapné zastávat tenhle názor :D
Jako průkaz původu se určitě hodí na organizovaný chov, to o tom žádná. Je tam poněkud vyšší šance, že rodiče budou odpovídat tomu, co tvrdí chovatel. Ale to je tak všechno. Samo o sobě to není ani záruka zdraví, ani záruka standardnosti v povaze či vzhledu, ani magický talisman, který mi vždy dovolí zjistit osud každého jednotlivého psa až do jeho smrti včetně datumu úhynu. Prostě NE.
Velice jste mne, bodlinko, těmito svými názory překvapila. PP FCI opravdu není záručák, tak jak ho někteří chápou. Ale přece jen v organizovaném chovu, kde se vedou záznamy více než sto let a jsou dohledatelné linie, kde se do chovu nepouští jedinci trpící nemocemi či postiženími dle jednotlivých standardů v nichž jsou definované vylučující vady, a v době, kdy je možné nechat udělat DNA testy rodičovství, je PP FCI mnohem větší zárukou, že daný jedinec je opravdu jedincem deklarovaného plemene, potomkem deklarovaných rodičů a že oni rodiče a prarodiče byli vyšetřeni na určité choroby a postižení s výsledkem buď negativním nebo se stupněm přípustným do chovu, než kterýkoliv jiný jedinec bez PP. PP není zárukou, že bude pes celý život zdráv, že bude mít povahu přesně dle popisu ve standardu, že bude vypadat dle standardu, ale je zárukou původu. Namítnete, že se dělají podvody. Ano, dělají. Ale dnes už je možné, při pochybnosti, nechat udělat DNA testy a podvod řešit. Podvodníci byli, jsou a budou. Tím se ale nedá ospravedlňovat množení psů bez PP a kříženců.

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Pokud mate vice nez jednu fenku a ziji spolecne, tak vetsinou haraji spolecne a tudiz vrhy mate najednou. A skutecne je mozne stenata pod fenami presouvat.
"A skutecne je mozne stenata pod fenami presouvat."
tak mozne je samozrejmne vzdycky všechno
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
napsal(a):
Ale no tak. Aby to člověk zjistil na internetu, musí to nejdřív na ten internet někdo dát, víte? Není to tak, že uhyne pes a někde se magicky objeví datum úhynu.
Prostě nebuďme naivní, ju?
Kdyby to PP bylo tak skvělé, tak nejsou dobrmani třeba tam, kde jsou.
napadlo Vás se třeba zeptat? Vždycky, když jsem to zkusila, tak jsem informace o věku předků vždycky zjistila. Navíc u krycího psa jde snadno vysledovat v kolika letech ještě kryl, a slušné chovky mají stránky, kde informace o úhynu u svých zvířat většinou uvádí.
Ano, dobrmani jsou právě tam kde jsou, protože se VĚDOMĚ používali v chovu zvířata, jejihž předci chcípali ve 4 letech, a ještě na ně dělali úzkou příbuzenskou. To, že si zrušili do chovu povinnou zkoušku a bonitaci byl poslední hřebík do dobrmaní rakve. U dobrmanů selhal na celé čáře lidský faktor, ne PP.

napsal(a):
"Prostě netvrďte mi, že PP FCI je recept na 16-letý psy, to je prostě hloupost. Že vám to není trapné zastávat tenhle názor :D"
ci názor to tady je, prosim, konkretne? kdo to tvrdi?
abych vedela, komu ma byt trapne
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
napsal(a):
On Vám někdo něco takového tvrdí …?!
PP není recept na nic, ale je to zdroj informací, díky kterému si člověk může daleko lépe vybrat zvíře podle svých představ.
Kdo chce, ten si ty informace najde

.."Kdyby to PP bylo tak skvělé, tak nejsou dobrmani třeba tam, kde jsou"...
To, že když jde plemeno "do kopru", má vždycky počátek v chovu s PP, jsem tu napsala někde na začátku téhle nekonečné diskuze. A jakého jsem panečku dostala sprďáka.
( ne od Bodlinky ).

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
napadlo Vás se třeba zeptat? Vždycky, když jsem to zkusila, tak jsem informace o věku předků vždycky zjistila. Navíc u krycího psa jde snadno vysledovat v kolika letech ještě kryl, a slušné chovky mají stránky, kde informace o úhynu u svých zvířat většinou uvádí.
Ano, dobrmani jsou právě tam kde jsou, protože se VĚDOMĚ používali v chovu zvířata, jejihž předci chcípali ve 4 letech, a ještě na ně dělali úzkou příbuzenskou. To, že si zrušili do chovu povinnou zkoušku a bonitaci byl poslední hřebík do dobrmaní rakve. U dobrmanů selhal na celé čáře lidský faktor, ne PP.
Ale PP neexistuje nijak oddělené od lidí.
Prostě je možná perfektně množit a zdravotně buď z neznalosti, nebo i schválně, zničit plemeno či chovnou linii a nějaký PP na tom nic nemění.
A zeptat se... to se můžu v té množírně zeptat taky. Paní tam má i psí důchodce a dost dobře ví, kdo je na koho příbuzný a kdo se dožit jakého věku :D To samý když si někdo vezme nějakýho pejska od lidí, co mají jednu fenu a takový ty obligátní jedny štěňata. Taky to ví. A průkaz k tomu netřeba, stačí se zeptat.
Takže vidíte, že dobrmany před zkázou a příbuzenskou plemenitbou na kryplíky PP neochránilo. Znám potom třeba taky chovku nejmenovaného plemene, kde se dělaly doslova psí kusy, aby zabřezla hyper super fena, která zabřeznout nechtěla a všechna ta štěňata následně do dvou let vychcípala na nemoc s genetickou predispozicí, přičemž chovatelka neřekla ani slůvkem těm majitelům, že problém mají i sourozenci, přitom to věděla a všem kecala do očí, že bráchu z časových důvodů přesunula k rodičům na zahradu, přitom tou dobou už byl v mrazáku.
Ne ne, z chovu s PP jako záruky čehokoliv jsem fakt vyléčená.

Samozřejmě kdo chce hledat informace, tak PP je užitečná pomůcka, ale musíte vědět, kde začít, odkud hledat, na jakého konkrétního psa se soustředit. Chudák, co si jde pořídit svého prvního psa a netuší, musí spoléhat jen na štěstí a to štěstí může mít s PP nebo bez PP asi tak stejně.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
napsal(a):
Ale PP neexistuje nijak oddělené od lidí.
Prostě je možná perfektně množit a zdravotně buď z neznalosti, nebo i schválně, zničit plemeno či chovnou linii a nějaký PP na tom nic nemění.
A zeptat se... to se můžu v té množírně zeptat taky. Paní tam má i psí důchodce a dost dobře ví, kdo je na koho příbuzný a kdo se dožit jakého věku :D To samý když si někdo vezme nějakýho pejska od lidí, co mají jednu fenu a takový ty obligátní jedny štěňata. Taky to ví. A průkaz k tomu netřeba, stačí se zeptat.
Takže vidíte, že dobrmany před zkázou a příbuzenskou plemenitbou na kryplíky PP neochránilo. Znám potom třeba taky chovku nejmenovaného plemene, kde se dělaly doslova psí kusy, aby zabřezla hyper super fena, která zabřeznout nechtěla a všechna ta štěňata následně do dvou let vychcípala na nemoc s genetickou predispozicí, přičemž chovatelka neřekla ani slůvkem těm majitelům, že problém mají i sourozenci, přitom to věděla a všem kecala do očí, že bráchu z časových důvodů přesunula k rodičům na zahradu, přitom tou dobou už byl v mrazáku.
Ne ne, z chovu s PP jako záruky čehokoliv jsem fakt vyléčená.
Dobře, tak ještě jednou a P-O-M-A-L-U:
PP je zdroj informací - jak s nimi kdo naloží, to už je na něm. Kdo chce, ten si díky těm informacím, dokáže vybrat kvalitní zvíře, krycího psa apod., a kdo nechce u toho je to jedno. Víte, že většina plemen má velice dobře zpracované databáze, kde je těch informací hromada, a jsou i pravidelně aktualizované

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Dobře, tak ještě jednou a P-O-M-A-L-U:
PP je zdroj informací - jak s nimi kdo naloží, to už je na něm. Kdo chce, ten si díky těm informacím, dokáže vybrat kvalitní zvíře, krycího psa apod., a kdo nechce u toho je to jedno. Víte, že většina plemen má velice dobře zpracované databáze, kde je těch informací hromada, a jsou i pravidelně aktualizované
no ale když chovatel majitelům svého od chovu do očí kecá o tom, jak se má brácha skvěle u rodičů a vy víte, že už je půl roku po něm :D pochybuju, že tenhle člověk bude mít v databázi cokoliv jinýho než to, že ten pes pořád žije.
Chápete?

Největší průšvih je v tom, že do chovu psů vstoupily peníze, velké peníze. A tak se podvádí :
Už pořizovací cena - importovaná fena, velké naděje, velké peníze a ona nedoroste. Na dvorek ?
Ne, na malou, místní bonitaci, trošku ji postavíme na kopeček, trošku rozhodčí přimhouří oko a doporučí většího psa.
Narodí se současně 2 vrhy, mám doma 10,12 štěňat - oočkovat to všechno? Těch peněz ! Však dřív se také neočkovalo před odběrem, ale neočkované štěně dnes? Udělám si razítko "z brambory" a vystavím očkováky.
Nejcennější je vyrovnaný vrh, jenže...No tak vybereme jen ty nejlepší a pro zbytek nežádáme o PP.
Podle řádů jsou nějaké termíny ke krytí fen. Tak kryjeme jednou na naši, jindy na jinou chovku. Nějaký stupidní důvod si vymyslíme.
No a když nám nakonec zakáží chov, tak předáme ch.st. a chováme dál na jiné jméno.
O podvodech se zdravotními testy nemluvím - o tom nevím.

impact
napsal(a):
Podle řádů jsou nějaké termíny ke krytí fen. Tak kryjeme jednou na naši, jindy na jinou chovku. Nějaký stupidní důvod si vymyslíme.
Ty zas jedeš bomby.
Že ty to nevíš, není pravda, že se to neděje. Proč myslíš, že jistá chovná fena má jeden vrh odchovaný v Čechách a další v Rusku na ruskou chov.st.? Pochopitelně ani ona, ani štěňata nevytáhla paty z republiky. Jen ta z Ruska jsou import.

impact
napsal(a):
Ty zas jedeš bomby.
Nezmínila jsem ani jeden podvod, s kterým bych se osobně nesetkala. A to mi rukama neprošly stovky psů. Ten, kdo se v chovu psů opravdu pohybuje a zajíma se do hloubky a nepřetržitě, ten jich musí znát řádově víc.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
napsal(a):
Největší průšvih je v tom, že do chovu psů vstoupily peníze, velké peníze. A tak se podvádí :
Už pořizovací cena - importovaná fena, velké naděje, velké peníze a ona nedoroste. Na dvorek ?
Ne, na malou, místní bonitaci, trošku ji postavíme na kopeček, trošku rozhodčí přimhouří oko a doporučí většího psa.
Narodí se současně 2 vrhy, mám doma 10,12 štěňat - oočkovat to všechno? Těch peněz ! Však dřív se také neočkovalo před odběrem, ale neočkované štěně dnes? Udělám si razítko "z brambory" a vystavím očkováky.
Nejcennější je vyrovnaný vrh, jenže...No tak vybereme jen ty nejlepší a pro zbytek nežádáme o PP.
No a když nám nakonec zakáží chov, tak předáme ch.st. a chováme dál na jiné jméno.
O podvodech se zdravotními testy nemluvím - o tom nevím.
Melete blbosti,
ad. bonitace: na bonitaci se VŠICHNI psi měří na STEJNÉM místě, na pevném podkladu (desce nebo stole), takže nikdo s žádným psem na žádný kopeček nechodí, a na psa s nedostatkem ve výšce se nikdy nedoporučuje větší/menší, nýbrž střední pes, protože jednu chybu nevyrovnáte chybou opačnou.
ad. očkovák a razítko z brambory: padělat razítko je podvod, a ty očkováky a nálepky od vakcín někde musíte vzít - v papírnictví se neprodávají.
ad. počty krytí - ty se vážou ke konkrétní feně, takže krytí častěji na různé chovky není možné.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
napsal(a):
Že ty to nevíš, není pravda, že se to neděje. Proč myslíš, že jistá chovná fena má jeden vrh odchovaný v Čechách a další v Rusku na ruskou chov.st.? Pochopitelně ani ona, ani štěňata nevytáhla paty z republiky. Jen ta z Ruska jsou import.
to máte na mysli Acro, ne?
Ano, to jsou naprosto unikátní a protřelý podvodníci, ale rozhodně tohle není standard v chovu s PP. To je to stejný, jako kdybyste řekla, že když chytli Ratha se 7 mega v hrabici od čůča, tak všichni dokroři jsou zloději...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
napsal(a):
no ale když chovatel majitelům svého od chovu do očí kecá o tom, jak se má brácha skvěle u rodičů a vy víte, že už je půl roku po něm :D pochybuju, že tenhle člověk bude mít v databázi cokoliv jinýho než to, že ten pes pořád žije.
Chápete?
no vidíte že víte, že je pes půl roku pod drnem, a když víte vy, ví i ostatní - tyhle věci se šíří velice rychle, a víte proč …? Protože ti nejsou anonymní - mají jména, ví se ke komu patří, a každé plemeno má okolo sebe komunitu chovatelů, kteří se znají, znají svá zvířata, a i díky rivalitě a typické české "dobrosrdečnosti" se navzájem celkem dobře sledují (FBI hadra).
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.150.97
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Melete blbosti,
ad. bonitace: na bonitaci se VŠICHNI psi měří na STEJNÉM místě, na pevném podkladu (desce nebo stole), takže nikdo s žádným psem na žádný kopeček nechodí, a na psa s nedostatkem ve výšce se nikdy nedoporučuje větší/menší, nýbrž střední pes, protože jednu chybu nevyrovnáte chybou opačnou.
ad. očkovák a razítko z brambory: padělat razítko je podvod, a ty očkováky a nálepky od vakcín někde musíte vzít - v papírnictví se neprodávají.
ad. počty krytí - ty se vážou ke konkrétní feně, takže krytí častěji na různé chovky není možné.
Fakt Orionka blbosti nemele!
Jen se to dá udělat i jednodušeji, než stavět fenu na kopeček. Lze poprosit kamarádku (rozhodčí, poradkyni chovu a tak podobně), nějaké to kafíčko, nebo flaštička, nebo i něco víc a fenu ani nemusí vidět a požadovanou míru zapíše.
To samé očkováky - známý kámoš veterinář, který si váží dobrého klienta s více zvířaty a vyjde vstříct. Ty nálepky se dají sloupnout s koupené vakcíny, která na rozdíl od skutečného očkování je za babku.
To samé pracovní zkoušky - nechce můj pes nosit, nebo se bojí střelby? Nevadí, na zkoušku místo něj pod jeho jménem půjde jiný pes, který už zkoušku má a je mu podobný. Že se kontroluje na začátku zkoušky identita psa? No, vždyť si vzájemně pomáháme ne? My chovatelé, jednou ty, pak zas já. Vždyť to číslo je tak špatně čitelný, anebo, že by se zrovna vybila baterka ve čtečce?
Stejně tohle je moc složitý - dej dvacet tisíc a zapíše se to!
Výstavy - úplná brnkačka, vždyť tam se identita ani nesmí kontrolovat. Radši vezmu teda na tu mezinárodku Aminu, protože ta je výborná a v PP Bobiny to bude líp pro zájemce o štěňata vypadat.
Ježíš - dovezla jsem štěně s tím, že bude krýt celou republiku a no, úplný nůžky ty zuby nejsou, sakra, budu muset investovat do rovnátek.
Uhynul mi vrh? Škoda, ale známá má na své chovné feně zrovna ten mezivrh bez PP, tak je "šoupnem na papíry".
Ježíš - já bych mohla psát dlouho! A opravdu píšu, jenom to s čím jsem se setkala!
Těch podvodů je strašně moc. Ano, je to proto, že v chovu psů se točí peníze.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.150.97
Oprava - Z koupené vakcíny, ne S koupené vakcíny. Překlep.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.150.97
Vlastně jsem se poprvé setkala s nabídkou podvodu v chovu, když jsem ještě byla mladá, naivní a myslela si, že něco takovlého není možný. Horovala jsem tehdy taky jen za PP a pro svojí první vysněnou fenku dobrmana si jela do Maďarska. Sny o výcviku a chovu skončily když jí v roce srazilo auto a přišla o přední nohu. Nesla jsem to těžko. Měla jsem souseda, moc hodného pána se kterým jsme si občas s hlídáním psů vypomáhali. Měl velice uznávanou chovku jednoho ryze loveckého plemene. Cvičil, vystavoval a dělal poradce chovu. Bylo na něm vidět, že je mu mě líto a protože jsem už tak velký obnost na vysněného papíráka neměla, tak mi sám ochotně nabídnul, ať koupím bezpapíráka a že mi ho natetuje a "hodíme ho na papíry".
Tehdy jsem ČUMĚLA poprvé!
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.150.97
Myšleno na papíry té fenky bez nohy. Vůbec nepochybuji o tom, že se občas takhle nějaký bezpapírák do PP chovu dostane.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Fakt Orionka blbosti nemele!
Jen se to dá udělat i jednodušeji, než stavět fenu na kopeček. Lze poprosit kamarádku (rozhodčí, poradkyni chovu a tak podobně), nějaké to kafíčko, nebo flaštička, nebo i něco víc a fenu ani nemusí vidět a požadovanou míru zapíše.
To samé očkováky - známý kámoš veterinář, který si váží dobrého klienta s více zvířaty a vyjde vstříct. Ty nálepky se dají sloupnout s koupené vakcíny, která na rozdíl od skutečného očkování je za babku.
To samé pracovní zkoušky - nechce můj pes nosit, nebo se bojí střelby? Nevadí, na zkoušku místo něj pod jeho jménem půjde jiný pes, který už zkoušku má a je mu podobný. Že se kontroluje na začátku zkoušky identita psa? No, vždyť si vzájemně pomáháme ne? My chovatelé, jednou ty, pak zas já. Vždyť to číslo je tak špatně čitelný, anebo, že by se zrovna vybila baterka ve čtečce?
Stejně tohle je moc složitý - dej dvacet tisíc a zapíše se to!
Výstavy - úplná brnkačka, vždyť tam se identita ani nesmí kontrolovat. Radši vezmu teda na tu mezinárodku Aminu, protože ta je výborná a v PP Bobiny to bude líp pro zájemce o štěňata vypadat.
Ježíš - dovezla jsem štěně s tím, že bude krýt celou republiku a no, úplný nůžky ty zuby nejsou, sakra, budu muset investovat do rovnátek.
Uhynul mi vrh? Škoda, ale známá má na své chovné feně zrovna ten mezivrh bez PP, tak je "šoupnem na papíry".
Ježíš - já bych mohla psát dlouho! A opravdu píšu, jenom to s čím jsem se setkala!
Těch podvodů je strašně moc. Ano, je to proto, že v chovu psů se točí peníze.
tohle všechno je ale doména několika lidí, kteří ty povedený kamarádíčky mají - běžný chovatel (a těch je většina) na nic z toho nemá nárok, a i o těch podvodnících se to ví a lidi si to řeknou (nebojte, že takový věci se neroznesou - i k vám se dostaly ).
ad. vakcíny - když už si tu flaštičku koupí, tak ji i píchne - proč by ji vyhazoval když ji zaplatil a ještě riskoval nenaočkovaný štěňata …?!
a ono není nic jednoduššího, než si koupit štěně od chovatele, který má na všechny europasy - tam žádný samo domo neexistuje, a slušný chovatel nemá problém zájemci v tomto vyjít vstříc.
Na výstavách se už cca 2 roky identita namátkově kontroluje, takže už to taky není tak jednoduchý, a zase - bystrý člověk se podívá na matku, a vídí jestli je hnusná jak činže, nebo na tu výbornou má.
Na zkouškách taky nevyměníte psy, aniž by to někdo nezaregistroval (a později šeptandou neroztroubil do světa), a zase - kolik lidí má 2 stejné psy se kterýma by mohl čachrovat … ?
Ti lidi na cvičácích nejsou blbý, a ví že když je pes lempl, a pak někde příjde se zkouškou, tak to asi nebylo zrovna košer, a zase to rádi poví dál - proto taky zkušení lidi u pracáků uznávají jen ty zkoušky, které má pes obhájené na veřejném závodě, nebo ho viděli dělat. a víte proč...?
Protože ti psi i majitelé mají jména a nejsou anonymní!
Já vím taky o řadě podvodů, ale vždycky to stejně někdo rád prokecne, takže lidi od plemene to ví, a často rádi poví.

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
no vidíte že víte, že je pes půl roku pod drnem, a když víte vy, ví i ostatní - tyhle věci se šíří velice rychle, a víte proč …? Protože ti nejsou anonymní - mají jména, ví se ke komu patří, a každé plemeno má okolo sebe komunitu chovatelů, kteří se znají, znají svá zvířata, a i díky rivalitě a typické české "dobrosrdečnosti" se navzájem celkem dobře sledují (FBI hadra).
Ale no tak. Já to vím, protože zrovna do tohohle jsem nakoukla z druhé strany, ne jako chovatel, ale jako veterinář. Chovatelka je totiž jak vyhlášený chovatel, tak vet. A ten pes "úředně" žije dodnes. Nikdo to neví.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Vlastně jsem se poprvé setkala s nabídkou podvodu v chovu, když jsem ještě byla mladá, naivní a myslela si, že něco takovlého není možný. Horovala jsem tehdy taky jen za PP a pro svojí první vysněnou fenku dobrmana si jela do Maďarska. Sny o výcviku a chovu skončily když jí v roce srazilo auto a přišla o přední nohu. Nesla jsem to těžko. Měla jsem souseda, moc hodného pána se kterým jsme si občas s hlídáním psů vypomáhali. Měl velice uznávanou chovku jednoho ryze loveckého plemene. Cvičil, vystavoval a dělal poradce chovu. Bylo na něm vidět, že je mu mě líto a protože jsem už tak velký obnost na vysněného papíráka neměla, tak mi sám ochotně nabídnul, ať koupím bezpapíráka a že mi ho natetuje a "hodíme ho na papíry".
Tehdy jsem ČUMĚLA poprvé!
A myslíte, že by se to neprovalilo …? Lidi jsou hodně všímaví, a zvlášť pokud si někdo doveze import.

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
tohle všechno je ale doména několika lidí, kteří ty povedený kamarádíčky mají - běžný chovatel (a těch je většina) na nic z toho nemá nárok, a i o těch podvodnících se to ví a lidi si to řeknou (nebojte, že takový věci se neroznesou - i k vám se dostaly ).
ad. vakcíny - když už si tu flaštičku koupí, tak ji i píchne - proč by ji vyhazoval když ji zaplatil a ještě riskoval nenaočkovaný štěňata …?!
a ono není nic jednoduššího, než si koupit štěně od chovatele, který má na všechny europasy - tam žádný samo domo neexistuje, a slušný chovatel nemá problém zájemci v tomto vyjít vstříc.
Na výstavách se už cca 2 roky identita namátkově kontroluje, takže už to taky není tak jednoduchý, a zase - bystrý člověk se podívá na matku, a vídí jestli je hnusná jak činže, nebo na tu výbornou má.
Na zkouškách taky nevyměníte psy, aniž by to někdo nezaregistroval (a později šeptandou neroztroubil do světa), a zase - kolik lidí má 2 stejné psy se kterýma by mohl čachrovat … ?
Ti lidi na cvičácích nejsou blbý, a ví že když je pes lempl, a pak někde příjde se zkouškou, tak to asi nebylo zrovna košer, a zase to rádi poví dál - proto taky zkušení lidi u pracáků uznávají jen ty zkoušky, které má pes obhájené na veřejném závodě, nebo ho viděli dělat. a víte proč...?
Protože ti psi i majitelé mají jména a nejsou anonymní!
Já vím taky o řadě podvodů, ale vždycky to stejně někdo rád prokecne, takže lidi od plemene to ví, a často rádi poví.
Europasy samo domo neexistuje?
Víte, kolik já jsem viděla europasů vydaných nevyplněných? Nezaregistrovaných?
Prostě LOL.

Navíc, nezkoumám, jestli a jak se podvádí s výsledky výstav či zkoušek. Ale vím, jaký psí kusy se dělají, aby určité zvíře zabřezlo či aby určité zvíře krylo, přesně, když je to import nebo to má výsledky z výstav, je úplně jedno, že to je zdravotně naprosto marný. Prostě štěňata mít bude a hotovo.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
napsal(a):
Ale no tak. Já to vím, protože zrovna do tohohle jsem nakoukla z druhé strany, ne jako chovatel, ale jako veterinář. Chovatelka je totiž jak vyhlášený chovatel, tak vet. A ten pes "úředně" žije dodnes. Nikdo to neví.
Co já vím, tak nejvíc podvodů dělají právě ti veterináři s funkcí PCH - u mého předešlého plemene to nebylo jinak - děvčata dělala podvody s RTG. Pořád posílaly na vyhodnocení snímky jedné feny, která byla čistá, místo ostatních, který měly kyčle hrozný - když pomineme, že 50% všech odchovů plemene s nálezem 2/2 a výš bylo z CHS té jedné MVDr., takže to byla moc velká náhoda, že zrovna jí to tam tak vylítalo po čistých předcích, tak se to pak stejně provalilo. Jedna měla zákaz činnosti i chovu, a druhá si zachránila pr…, protože byla poradce chovu, ale i tak se to vědělo. A vědělo se i to, že svým odchovům vyřezávala bílé znaky na hrudi, a prodávala je jako stanardní apod. (pak se všichni co chovali na zvířatech od ní divili, kde se jim berou ty nápsenky )
Pak znám další vetku, co si na klinice koní (aby se to neprovalilo) nechala zoperovat psa s vylágrovanýma loktama, a ten pes má oficiálně ED 0/0, a kryl … atd.
A obecně ve většině čachrů s RTG jede nějaký veterinář.
… a znamená to snad, že každý veterinář je podvodník …?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
napsal(a):
Europasy samo domo neexistuje?
Víte, kolik já jsem viděla europasů vydaných nevyplněných? Nezaregistrovaných?
Prostě LOL.
Nevím, kolik …?
Vzhledem k tomu, že už delší dobu jsou pasy vydávány na konkrétního veta, a jen on smí zaregistrovat ten konkrétní pas zaregistrovat, tak chci vidět, který dobrodruh si to lajzne.

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Co já vím, tak nejvíc podvodů dělají právě ti veterináři s funkcí PCH - u mého předešlého plemene to nebylo jinak - děvčata dělala podvody s RTG. Pořád posílaly na vyhodnocení snímky jedné feny, která byla čistá, místo ostatních, který měly kyčle hrozný - když pomineme, že 50% všech odchovů plemene s nálezem 2/2 a výš bylo z CHS té jedné MVDr., takže to byla moc velká náhoda, že zrovna jí to tam tak vylítalo po čistých předcích, tak se to pak stejně provalilo. Jedna měla zákaz činnosti i chovu, a druhá si zachránila pr…, protože byla poradce chovu, ale i tak se to vědělo. A vědělo se i to, že svým odchovům vyřezávala bílé znaky na hrudi, a prodávala je jako stanardní apod. (pak se všichni co chovali na zvířatech od ní divili, kde se jim berou ty nápsenky )
Pak znám další vetku, co si na klinice koní (aby se to neprovalilo) nechala zoperovat psa s vylágrovanýma loktama, a ten pes má oficiálně ED 0/0, a kryl … atd.
Tak koukám : Kam se hrabu se svýma vyjmenovanýma podvodama. Však jsem tušila, že kolem zdravotních testů jich bude nejvíc.
Zkrátka - je něco shnilého...Jak se v něčem začnou točit prachy...….
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.150.97
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
A myslíte, že by se to neprovalilo …? Lidi jsou hodně všímaví, a zvlášť pokud si někdo doveze import.
To nevím, jestli by se to provalilo. Do té nabídky jsem nešla, ale spíš si myslím, že by se to neprovalilo, protože s tou roční jsem ještě nikde nebyla, tak jí nikdo neznal a mateřská chovka byla daleko.
Jinak, samozřejmě, nikdo nezpochybňuje, že je velká spousta poctivých chovatelů. Já pevně doufám, že je to většina. Jen prostě jsou i nepoctiví a ti to kazí!
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.150.97
S těma vakcínama - znám opravdu jednu chovatelku, která to takhle dělá, tedy to, že si vakcíny prostě koupí a známý vet jí to jenom potvrdí, až zase přijede na kafe. Ona to fakt v dobré víře těm štěňatům napíchá, ale nedaří se jí vysvětlit, že vakcíny je nutné mít skladované v lednici. Pochybuji, že její očkování má valný efekt, zvlášť v teplých dnech.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.150.97
Inspektor Pišišvor - jednomu podvodu, co píšete se mi nechce věřit!
Nevěřím tomu, že je možné zoperovat lokty a pak nafotit nuly! To se mi nezdá možný! I když je loket odoperovaný už je to nemocný loket a je to vidět.
Nebo jako fakt?!

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Nevím, kolik …?
Vzhledem k tomu, že už delší dobu jsou pasy vydávány na konkrétního veta, a jen on smí zaregistrovat ten konkrétní pas zaregistrovat, tak chci vidět, který dobrodruh si to lajzne.
Nevím, odkud je berou.
Ale prostě není jich málo. Možná tak čtvrtina ze všech nových štěňat, co se ke mně dostanou, mají od chovatele bianco pasy?

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Inspektor Pišišvor - jednomu podvodu, co píšete se mi nechce věřit!
Nevěřím tomu, že je možné zoperovat lokty a pak nafotit nuly! To se mi nezdá možný! I když je loket odoperovaný už je to nemocný loket a je to vidět.
Nebo jako fakt?!
Myslím si, že to teoreticky možné je. Pokud tam bude osteochondróza a ten kousek chrupavky se artroskopicky odstraní, mohlo by to být čisté. Samozřejmě processus anconeus nebo tak vidět bude.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
S těma vakcínama - znám opravdu jednu chovatelku, která to takhle dělá, tedy to, že si vakcíny prostě koupí a známý vet jí to jenom potvrdí, až zase přijede na kafe. Ona to fakt v dobré víře těm štěňatům napíchá, ale nedaří se jí vysvětlit, že vakcíny je nutné mít skladované v lednici. Pochybuji, že její očkování má valný efekt, zvlášť v teplých dnech.
no jo, ale tady se zase dostáváme k tomu, že tohle začíná u nepoctivých, nebo v některých případech hloupých veterinářů - bez nich by to ve většině případů nešlo. A teď s příchodem EET už to není zas taková prča objednat si na někoho vakcíny, očkováky apod. - co se bavím s kamarádama vetama, tak jim teď chodí kontroly, a ke všemu objednanýmu musí vykázat a zdanit úkon.

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Ale tak to netvrdím, že každý chovatel s PP je podvodník. Ani náhodou ne. Jde mi o to, že v chovu s PP se děje dostatek divných věcí k tomu, abych prostě nemohla nikomu s čistým svědomím říct, kupte si psa s PP a tím máte jistotu. Čehokoliv. Prostě nemají. Člověk z ulice, který otevře inzerci že si chce koupit štěně, získá velmi málo tím, že vyfiltruje inzeráty, aby mu ukazovaly jen s PP. Tak maximálně ty stojací uši u jorka, to je všechno.

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
no jo, ale tady se zase dostáváme k tomu, že tohle začíná u nepoctivých, nebo v některých případech hloupých veterinářů - bez nich by to ve většině případů nešlo. A teď s příchodem EET už to není zas taková prča objednat si na někoho vakcíny, očkováky apod. - co se bavím s kamarádama vetama, tak jim teď chodí kontroly, a ke všemu objednanýmu musí vykázat a zdanit úkon.
EET pro veterináře ještě neplatí
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
napsal(a):
Myslím si, že to teoreticky možné je. Pokud tam bude osteochondróza a ten kousek chrupavky se artroskopicky odstraní, mohlo by to být čisté. Samozřejmě processus anconeus nebo tak vidět bude.
oni prý na oficky fotili jinýho psa - toho co operovali dělali jen proto, aby nekulhal.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
napsal(a):
EET pro veterináře ještě neplatí
ale platí na nákup zboží z velkoskladu.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.150.97
Jasně, ale z mé zkušenosti - mám už hodně odoperovaných psů na lokty, protože, bohužel, je to zrovna u retrievrů teď už větší problém, než kyčle. Vždy po nějaké době po operaci chodím na RTG kontroly a vždy i když to bylo laparoskopicky, (což se málokdy povede) se velice rychle rozjíždí artróza. Prostě je to kloub do kterého se zasáhlo a to není bez následků.

A tohle bylo vždycky, USKVBL kontroluje, jestli má veterinář evidovaný sklad a co se stalo s věcmi, které si objednal.
Ale ke všemu objednanýmu fakt žádnej úkon mít nemusím. Co když prodávám třeba žrádlo nebo odblešovák pro kočku? Nebo i léky chronicky nemocnému zvířeti?

napsal(a):
Nevím, odkud je berou.
Ale prostě není jich málo. Možná tak čtvrtina ze všech nových štěňat, co se ke mně dostanou, mají od chovatele bianco pasy?
Tak asi je někde koupí. Levněji, než by je dostali od veterináře. Koupit se dá všechno. Jak už tady blbákuju dlouho, tak už to tu všechno bylo. Diskuze : Za kolik máte u vašeho veta očkování ? Vetové jsou zloději, nebudu mu dávat takový peníze za očkování, když se očkuje celý vrh, to se to prodraží, nakoupím vakcínu, ta stojí pár korun a naočkuji si. Vet už to pak jen orazítkuje.
Úplně stejná diskuze, ale jen o čipech...…., kde vezmou pasy se nezmiňovali. No nakoupí.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.150.97
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
oni prý na oficky fotili jinýho psa - toho co operovali dělali jen proto, aby nekulhal.
Aha, tak to jo!
Bohužel, od určitého věku po operacích lokte stejně kulhá většina. Bez operaci by kulhali dřív, to je pravda.
DLK je velký problém, bolí to víc než DKK.

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
ale platí na nákup zboží z velkoskladu.
Ano, a co jako? Kontrolní orgány měly vždycky přístup k informacím o tom, co si vet objednal z velkoskladu. To je věc USKVBL, ne finanční správy.

napsal(a):
Tak asi je někde koupí. Levněji, než by je dostali od veterináře. Koupit se dá všechno. Jak už tady blbákuju dlouho, tak už to tu všechno bylo. Diskuze : Za kolik máte u vašeho veta očkování ? Vetové jsou zloději, nebudu mu dávat takový peníze za očkování, když se očkuje celý vrh, to se to prodraží, nakoupím vakcínu, ta stojí pár korun a naočkuji si. Vet už to pak jen orazítkuje.
Úplně stejná diskuze, ale jen o čipech...…., kde vezmou pasy se nezmiňovali. No nakoupí.
jo jo, po netu se koupí všechno. proč veterináři přistupují na to, že jim pak něco orazí, nevím. ale prostě tak to je.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
napsal(a):
jo jo, po netu se koupí všechno. proč veterináři přistupují na to, že jim pak něco orazí, nevím. ale prostě tak to je.
co já vím, tak i v těch objednávkách vždycky jeli veterinář - všechno se objednávalo přes ně style.
hele, potřebuju to a to, objednej mi to, a já si to vyzvednu a zaplatím např. v Noviku, tím to pro veta zhaslo, on měl prachy z DPH, a žádný starosti …, teď už to tak nejde, a co vím tak kamarádům vetům chodí letos docela kontroly (dřív nic).

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
co já vím, tak i v těch objednávkách vždycky jeli veterinář - všechno se objednávalo přes ně style.
hele, potřebuju to a to, objednej mi to, a já si to vyzvednu a zaplatím např. v Noviku, tím to pro veta zhaslo, on měl prachy z DPH, a žádný starosti …, teď už to tak nejde, a co vím tak kamarádům vetům chodí letos docela kontroly (dřív nic).
No a tak jasný Když někdo chce krmivo, nebo já nevím neostomosan nebo butox, tak jim to přesně takhle objednám, nemám všechno doma skladem. Objednám, přijde to, oni si to vyzvednou a je to. Nemusím k tomu mít žádný úkon.
Koneckonců ani k očkování nemusím mít žádný úkon. Jako proč bych pracovala zadarmo, ale teoreticky, kdybych zvedla marži aby pokryla i úkon a cestu, tak to můžu vyúčtovat jako vakcínu a je to. Opravdu by to nebyl problém. Stejně je na všem vyšší sazba DPH.

napsal(a):
Nezmínila jsem ani jeden podvod, s kterým bych se osobně nesetkala. A to mi rukama neprošly stovky psů. Ten, kdo se v chovu psů opravdu pohybuje a zajíma se do hloubky a nepřetržitě, ten jich musí znát řádově víc.
Tak to vás na ČMKU dobře znají, protože jdete každý podvod nahlásit. Určitě máte na všechna tvrzení důkazy...

napsal(a):
Tak to vás na ČMKU dobře znají, protože jdete každý podvod nahlásit. Určitě máte na všechna tvrzení důkazy...
Ne neznají, pokud vím, tak u nás je oznamovací povinnost jen, co se trestných činů týče. A to, že někdo naměří psů o nějaký centimetr víc nebo míň...….je jen vnitřní záležitost FCI, týrání to rozhodně není...tak nevím, proč bych s tím měla někam chodit.

napsal(a):
Můj pes, který umřel v roce 2008, taky úředně žije. A bude žít dál. Úmrtí psů se v žádném registru, na plemence, nenahlašují. Takže co tím chcete říct? O tom, že pes nežije, se ví v okruhu lidí kolem plemene, dá se vydedukovat z data narození, těžko někdo uvěří, že pes žije v pětadvaceti letech, atd.

napsal(a):
Můj pes, který umřel v roce 2008, taky úředně žije. A bude žít dál. Úmrtí psů se v žádném registru, na plemence, nenahlašují. Takže co tím chcete říct? O tom, že pes nežije, se ví v okruhu lidí kolem plemene, dá se vydedukovat z data narození, těžko někdo uvěří, že pes žije v pětadvaceti letech, atd.
V 25ti asi ne, ale jestli zemřel ve 3 nebo v 11, to z toho nikdo nepozná. Jednalo se o dlouhověkost psů v plemeni a konkrétních ch.st., aby se mohl posoudit zdravotní stav té které linie.

napsal(a):
Ne neznají, pokud vím, tak u nás je oznamovací povinnost jen, co se trestných činů týče. A to, že někdo naměří psů o nějaký centimetr víc nebo míň...….je jen vnitřní záležitost FCI, týrání to rozhodně není...tak nevím, proč bych s tím měla někam chodit.
A kdo mluví o týrání? O trestných činech? Vy jste začala o podvodech, a vámi uvedené podvody by ČMKU jistě zajímaly. ČMKU a klub příslušného plemene má pravomoc takového chovatele podvodníka potrestat. Podvody jste neoznámila, určitě nemáte důkazy a nejste si jistá v kramflecích, takže vaše sdělení je na úrovní JPP.

napsal(a):
V 25ti asi ne, ale jestli zemřel ve 3 nebo v 11, to z toho nikdo nepozná. Jednalo se o dlouhověkost psů v plemeni a konkrétních ch.st., aby se mohl posoudit zdravotní stav té které linie.
Lidi, co se pohybují kolem plemene, většinou mívají přehled.

napsal(a):
Ale tak to netvrdím, že každý chovatel s PP je podvodník. Ani náhodou ne. Jde mi o to, že v chovu s PP se děje dostatek divných věcí k tomu, abych prostě nemohla nikomu s čistým svědomím říct, kupte si psa s PP a tím máte jistotu. Čehokoliv. Prostě nemají. Člověk z ulice, který otevře inzerci že si chce koupit štěně, získá velmi málo tím, že vyfiltruje inzeráty, aby mu ukazovaly jen s PP. Tak maximálně ty stojací uši u jorka, to je všechno.
Pořád je v chovu s PP těch divných věcí řádově mnohem méně než v chovu či množení bez PP.

napsal(a):
A kdo mluví o týrání? O trestných činech? Vy jste začala o podvodech, a vámi uvedené podvody by ČMKU jistě zajímaly. ČMKU a klub příslušného plemene má pravomoc takového chovatele podvodníka potrestat. Podvody jste neoznámila, určitě nemáte důkazy a nejste si jistá v kramflecích, takže vaše sdělení je na úrovní JPP.
Jsem si zcela jistá, oznamovat nic nebudu, není to moje povinnost, o leckterých podvodech ví kluby, o některých i ČMKÚ a o tom, že JPP je celá fauna, pokud jste si nevšimla.
Ale máte pravdu, kramfleky nenosím.

napsal(a):
Lidi, co se pohybují kolem plemene, většinou mívají přehled.
To, že lidi kolem plemene mají většinou přehled, je zájemci o psa, který chce koupit mazlíka tatínkovi, dětem...platné jak ten zimník v létě.
A vlastně je dobře, že o těch podivnostech v chovu s PP neví, to by těch zájemců bylo ještě míň.

napsal(a):
To, že lidi kolem plemene mají většinou přehled, je zájemci o psa, který chce koupit mazlíka tatínkovi, dětem...platné jak ten zimník v létě.
A vlastně je dobře, že o těch podivnostech v chovu s PP neví, to by těch zájemců bylo ještě míň.
Kdo chce koupit mazlíka tatínkovi, dětem, atd, tak se nezajímá o to, jestli jsou rodiče a další předci psa dlouhověcí. S PP si ale kupují plemeno. Ne křížence.
Chovatelé (chovatelem myslím chovatele s PP FCI) nejsou výjimečnou skupinou pouze čestných bezúhonných lidí, ale úplně normálním vzorkem lidí, kde se najdou jak poctivci, tak podvodníci, jako ve všech oborech lidské činnosti. Ale kdo by soudil z toho, co zde bylo napsáno, řekl by, že mezi chovateli je těch podvodníků mnohem víc než v běžné populaci. Tak to samozřejmě není.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
napsal(a):
když si jdete koupit auto, nebo barák, tak se snad taky poradíte s někým, kdo tomu rozumí, nebo ne …? A to, co chtějí koupit mazlíka tatínkovi, dětem …, kupují v 99% psa bez PP, aby je to moc nestálo, takže to jde naprosto mimo chov s PP.

napsal(a):
Jsem si zcela jistá, oznamovat nic nebudu, není to moje povinnost, o leckterých podvodech ví kluby, o některých i ČMKÚ a o tom, že JPP je celá fauna, pokud jste si nevšimla.
Ale máte pravdu, kramfleky nenosím.
Když o podvodu víte, a není vám to lhostejné, tak byste jej měla oznámit... Ale ono je jednodušší to ventilovat na ifauně a tvářit se, že chov s PP je jeden velký podvod. Proč? Aby víc frčel odbyt bezpapírákům?

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
když si jdete koupit auto, nebo barák, tak se snad taky poradíte s někým, kdo tomu rozumí, nebo ne …? A to, co chtějí koupit mazlíka tatínkovi, dětem …, kupují v 99% psa bez PP, aby je to moc nestálo, takže to jde naprosto mimo chov s PP.
Potěšila jste mě, že jste mě zařadila do toho lepšího 1%. Ale zase jsem koupila štěně na první
inzerát, na který jsem přišla. Ale na svou obhajobu musím říct, že těch vrhů tolik nebylo, internet taky nebyl, natož ifauna...Měli jsme štěstí ( i když tenkrát tolik nemocí nebylo - byla parvoviroza ) Naše štěně od dobrého chovatele mělo dobrou imunitu, přestože neočkované při odběru, přežilo.

LOL. Jasný. Samy říkáte, že o sméčcích ví lidi, co se pohybují kolem plemene. Jakože třeba roky. Takže pokud každý zájemce o konkrétní plemeno nemá přítele chovatele toho konkrétního plemene, tak je v pérdeli. A o to tady jde. Pokud se mě někdo zeptá, jak má vybrat štěně, a já bych mu řekla, no, to musíte s PP, ale taky se musíte kolem toho vybraného plemene roky pohybovat, víte, abyste poznal podvodného chovatele, tak je to pro ně v podstatě další důvod, proč koupit bezpapíráka. Ušetří peníze a PP jim jistotu ničeho stejně nedá, tak proč...?

A jsou i lidi, kteří začnou při koupi štěněte hledat štěně s PP. A chovatelé jsou jim s klidem schopní prodat jako vhodného i do chovu třeba jednokulčáka. S PP. Za plnou cenu. S tím, že je to normál a že koule sleze.
No, někdy sleze. Většinou ne.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
napsal(a):
A jsou i lidi, kteří začnou při koupi štěněte hledat štěně s PP. A chovatelé jsou jim s klidem schopní prodat jako vhodného i do chovu třeba jednokulčáka. S PP. Za plnou cenu. S tím, že je to normál a že koule sleze.
to je stejný, jako s těma vetama - znám mezi nimi hodně šmejdů (asi i víc než podvodníků chovatelů), ale rozhodně bych si netroufla tvrdit:
Lidi, nechoďte se psem k veterináři, jsou to podvodníci ….
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
prosímvás …,
dneska stačí napsat jednu větu i na tu ifaunu nebo FB, a najednou máte na vybraného chovatele mraky recenzí - nic z toho co píšete není opravdový důvod k tomu doporučovat lidem podporovat množení bezpapíráků.

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
to je stejný, jako s těma vetama - znám mezi nimi hodně šmejdů (asi i víc než podvodníků chovatelů), ale rozhodně bych si netroufla tvrdit:
Lidi, nechoďte se psem k veterináři, jsou to podvodníci ….
No ale nebudete určitě nikde vyprávět, že všechno, co veterinář řekne, je vždycky pravda že veterináři jsou všichni super lidi na svém místě.
A o tom celou dobu mluvím. Nemůžu prostě klientům s čistým svědomím říct, kupujte psa s PP, tam se nespletete. A protože procento šmejdů je stejný všude, i když si koupí bezpapíráka neznamená to, že si kupují polomrtvé zvířátko ze stodoly, ale to zvíře může být vymazlenější než támhleten papírák. A bez dosti hlubokých znalostí o jednotlivých chovatelích to člověk z ulice, zájemce o mazlíka, nemá cenu poznat, tu úroveň.

No když to tady tak čtu, tak snad doufám, že další pes zase bude odchovancem nějakých mých známých...ať už s PP nebo bez, když bude k mání kříženec nějakých přijatelných plemen, tak bych se tomu taky asi nebránila, třeba nějakou kombinaci jako má Bodlinka, tím myslím její psí slečnu...hlavně se modlím, abych měla i tentokrát šťastnou ruku.

napsal(a):
To jste mi připomněla. Měla jsem sousedku, měla jezevčíka s PP. Jo, polovičního krypta. Ale to jí nikdo neřekl a tak se s ním vydala na výstavu...Byl opravdu moc pěkný, typický představitel plemene, jen ten kousek mu chyběl. Když mi to vyprávěla, už to bylo pryč a moc jsme se nasmály. Dnes už jsou oba po smrti - pro Balu: důkaz tedy nemám.