PP nezaručí vůbec nic, vyjma vyšší ceny štěněte a jakéhosi vnitřního pokryteckého pocitu, že to, co si nesu domů, má rodokmen a je tedy čistokrevné. I když jsou to jen písmenka na papíru a případná posloupnost těch deklarovaných předků nevypovídá vůbec o ničem. Jsou to jen natištěná slova. Nikdy nemáte jistotu, že v těch pár generacích, které dokážete identifikovat, nebyl chovatelem nějaký "filuta", kouzlící s identitou psů (koní, koček, apod.).
Už jen to, že někdo vůbec je schopen logicky spojit rovností dvě skutečnosti, že "s PP=zdravý a bez skryté gen. zátěže", vypovídá spíš o adeptovi na Darwinovu cenu - když si vybíráte partnera svého srdce, taky lustrujete nejdříve jeho rodinu, jejich zdraví, majetek, míry a váhy, zda mají optimální skus nebo sytou barvu oka a neštěkají po lidech na potkání? No, je to možné, někdo může žít v takovém světě...asi bych neprošla ).
U zvířete bez PP nemáte žádná falešná očekávání ohledně budoucího špičkového zdravotního stavu, dokonalé stavby těla a absence charakterových vad. Vidíte obvykle matku štěněte a možná otce.
To, co z malého štěněte nakonec vyroste, je vždy z velké míry zásluha majitele, nikoliv zásluha genů. A jestli nemá nůžkový skus nebo naopak bílých fleků víc než je zdrávo - no, ta různorodost je snad u živých bytostí snad normální, ne?
To jen lidé si vymysleli jakési striktně dané standardy, do kterých se snaží generace živých zvířat napasovat. Ty psy papíry fakt nezajímají, a rozhodně netrpí nespavostí z toho, že nevyhráli soutěž krásy či výkonu......
V žádném případě neschvaluji množírny typu Kamenice, ale tam to není primárně o těch zvířatech. Tam selhali lidé, ať už ti manželé Švecovi, co jim to patřilo, tak i lidé v okolí, sousedi apod.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Příležitost dělá zloděje. Většina zájemců o štěně (PP nebo bez) se o nic nezajímá. Kolikrát chovatelé musí info pomalu nutit a často ignoranty odmítají, i když to nevychytají a nemají odběr. Paradoxně víc řeší lidé, kteří si cíleně berou voříška. A o tom to všechno je. Dokud to bude fungovat ve stylu "jdu si koupit křečka...".
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
ale platí na nákup zboží z velkoskladu.
To se pletete.
EET eviduje jen tržby, takže neeviduje komu ani co se prodalo.
Něco jiného je třeba kontrolní hlášení. Tam je to ale až nad 10.000, - bez DPH. Drobné položky jdou fakturovat do 10 tis. takže zase nic.

impact
napsal(a):
A hlásíte to na vetkomoru jako podvod nebo se na tom podílíte?
nehlásím nic, na to fakt nemám čas ani náladu. je to nevyplněný, nezaregistrovaný pas, takže ho hodím do skartovačky a vystavím normální očkovák.

a podvod to není, prostě zcela neplatný pas. neřeším, na koho to bylo původně vydané, to je mi celkem jedno. majitelům řeknu, že tohle je jim jako pas úplně k prdu a tím to pro mě hasne.
napsal(a):
nehlásím nic, na to fakt nemám čas ani náladu. je to nevyplněný, nezaregistrovaný pas, takže ho hodím do skartovačky a vystavím normální očkovák.
Takže se na tom s úsměvem podílíte. Nezajímá Vás, kde se ta čtvrtina pasů vzala, kdo je dostal, kdo je vydal. Taková malá podvodnice, které jde jenom o peníze.
Tak pak už se nedivím, že k Vám do ordinace chodí lidi ala vrána k vráně sedá.
Sama dobře víte, že petpass je teď už v podstatě úřední dokument, vydaný pro konkrétního veterináře a víte, že s nimi někdo podvádí a nehnete pro změnu prstem.

impact
napsal(a):
Takže se na tom s úsměvem podílíte. Nezajímá Vás, kde se ta čtvrtina pasů vzala, kdo je dostal, kdo je vydal. Taková malá podvodnice, které jde jenom o peníze.
Tak pak už se nedivím, že k Vám do ordinace chodí lidi ala vrána k vráně sedá.
Sama dobře víte, že petpass je teď už v podstatě úřední dokument, vydaný pro konkrétního veterináře a víte, že s nimi někdo podvádí a nehnete pro změnu prstem.
no tak na tohle snad ani nemá cenu reagovat.
se tady nenechám urážet od nějakýho anonyma. sbohem.
napsal(a):
Mimochodem všechny pasy se musí na Vetkomu registrovat. To víte sama moc dobře, pokud jste opravdu veterinářka a ne množitelka, které tady s úsměvem podporujete. A Vy je hodíte normálně do skartovačky? No neuvěřitelné.

Z diskuze vyplývá, že je vlastně lepší podporovat množitele bezpapíráků. Protože mezi chovateli je to jeden podvodník vedle druhého. A díky lidem, hlásajícím takové bludy, tady mohou fungovat množky s těmi stovkami chudáků vesele dál. Kde je poptávka je i nabídka. A lidi, kteří by měli šířit osvětu, tedy veterináři, to ještě podporují...

napsal(a):
Z diskuze vyplývá, že je vlastně lepší podporovat množitele bezpapíráků. Protože mezi chovateli je to jeden podvodník vedle druhého. A díky lidem, hlásajícím takové bludy, tady mohou fungovat množky s těmi stovkami chudáků vesele dál. Kde je poptávka je i nabídka. A lidi, kteří by měli šířit osvětu, tedy veterináři, to ještě podporují...
Když oni taky mají něco na triku chovatelé s PP. Vynoří se módní plemeno, namnoží, nasadí cenu...….Jenže cena se dnes řídí nabídkou a poptávkou. A tak lidi poptávají...A doptají se ke psům bez PP za poloviční cenu. A ani nemusí trávit hodiny na internetu, aby vybrali tu nejlepší ch.st. Neříkám, že je to dobře ( sama bych si módní plemeno bez PP nekoupila, to radši totálního křížence ), ale je to fakt.
Hnusné od nich je pak to, že když jim vyroste něco jiného, tak se ho na roce zbavují - ale takoví si nezaslouží žádného psa, protože jim vůbec nejde o parťáka, ale o "logo". Normální člověk přece za tu dobu ke psu přilne natolik, že si ho nechá, i kdyby měl 3 nohy.
Já tedy nevím, asi žiju v jiném světě, ale osobně neznám žádného chovatele s PP - vyloženě podvodníka. Pohybuji se tedy hlavně mezi chovateli sportovních (pracovních) plemen, většinou ti lidi mají dva, tři psy, pracují s nimi, někteří dělají i nepovinné zdravotní testy (povinné dělají všichni), sedí nad rodokmeny a řeší genetiku u krycích psů atd.
Jinak samozřejmě o nějakých podvodech s PP vím taky, většinou se to řeší mezi chovateli, na netu - vyhlášené případy typu Acro. Ale že by to snad byla nějaká většina...
A popravdě neznám osobně ani velkomnožitele bez PP, to taky jenom z netu, ale z těch malomnožitelů zase neznám ani jednoho, který by měl nějaké znalosti, nebo nějak řešil zdraví, povahu, genetiku. Oni i někteří to třeba vymazlí na gauči, ale genetika se tím asi nespraví.
Typicky třeba sousedka odnaproti měla cca padesátikilového labradora, velmi pravděpodobně s nějakým problémém s klouby - ten pes sotva chodil, na vyšetření nebyli nikdy, dle slov pána si za ty prachy raději zajedou na dovolenou. Krylo s ním celé okolí, byl krásný, velký, hlídal, slepice nehonil (ani nemohl), prostě super pes. Dle slov sousedky nikdy nikoho nezajímalo cokoli o zdraví toho psa, a to bylo vidět, jak špatně chodí a vstává.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
napsal(a):
Když oni taky mají něco na triku chovatelé s PP. Vynoří se módní plemeno, namnoží, nasadí cenu...….Jenže cena se dnes řídí nabídkou a poptávkou. A tak lidi poptávají...A doptají se ke psům bez PP za poloviční cenu. A ani nemusí trávit hodiny na internetu, aby vybrali tu nejlepší ch.st. Neříkám, že je to dobře ( sama bych si módní plemeno bez PP nekoupila, to radši totálního křížence ), ale je to fakt.
Hnusné od nich je pak to, že když jim vyroste něco jiného, tak se ho na roce zbavují - ale takoví si nezaslouží žádného psa, protože jim vůbec nejde o parťáka, ale o "logo". Normální člověk přece za tu dobu ke psu přilne natolik, že si ho nechá, i kdyby měl 3 nohy.
podle téhle logiky si teda i světoznámé značky můžou za to, že je ťamani padělají, a prodávají na tržnici za pár korun … .
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
impact
napsal(a):
Mimochodem všechny pasy se musí na Vetkomu registrovat. To víte sama moc dobře, pokud jste opravdu veterinářka a ne množitelka, které tady s úsměvem podporujete. A Vy je hodíte normálně do skartovačky? No neuvěřitelné.
A proč by nepodporovala, když prachy jsou až na prvním místě …

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
podle téhle logiky si teda i světoznámé značky můžou za to, že je ťamani padělají, a prodávají na tržnici za pár korun … .
Blbé na tom je, že i ty světoznámé značky šijí (i) děti v Asii. Ale to je snad veřejně zřejmý fakt mimo diskuzi.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
napsal(a):
Blbé na tom je, že i ty světoznámé značky šijí (i) děti v Asii. Ale to je snad veřejně zřejmý fakt mimo diskuzi.
To je sice fakt, ale kdyby nešily, tak umřou ony i jejich rodiny hladem.

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
To je sice fakt, ale kdyby nešily, tak umřou ony i jejich rodiny hladem.
Tak jestli jste tak naivní, tak se nedivím že natolik věříte PP chovům.
Zvláštní, že jiné firmy dokáží fungovat v místním prostředí, jejich mikina nestojí několik tisíc a přesto mají zisk.
Jinak jsem projela rodokmen našeho štěňata internetem a o předcích jsem nezjistila lautr nic. Tak asi budu doufat, že to jsou jeho předci, nic jiného mi nezbývá.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
napsal(a):
Tak jestli jste tak naivní, tak se nedivím že natolik věříte PP chovům.
Zvláštní, že jiné firmy dokáží fungovat v místním prostředí, jejich mikina nestojí několik tisíc a přesto mají zisk.
Jinak jsem projela rodokmen našeho štěňata internetem a o předcích jsem nezjistila lautr nic. Tak asi budu doufat, že to jsou jeho předci, nic jiného mi nezbývá.
Zaprvé jsem žádnou firmu nejmenovala (světoznámá značka není jen Nike a Adidas), a např. Versace, nebo L. Vuitton nešijou děti v Bangladéši na koleně za hrst rýže, a přesto si jejich padělky koupíte na tržnici.
No, ono je dobré vybírat psa z chovů, kde se nestydí informace zveřejňovat - i to je ukazatel.

A tady máme množáka s ch.st. :
https://www.ifauna.cz/psi/inzerce/r/detail/3294803/civava-kryti-pro-fenky-bez-pp/
Jen jsem nakoukla do inzerce. A pro info : Nepropaguju tu množárny, naopak tvrdím, že začínají u psů s PP.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
napsal(a):
A tady máme množáka s ch.st. :
https://www.ifauna.cz/psi/inzerce/r/detail/3294803/civava-kryti-pro-fenky-bez-pp/
Jen jsem nakoukla do inzerce. A pro info : Nepropaguju tu množárny, naopak tvrdím, že začínají u psů s PP.
to je známá množírna všeho možnýho.
A zase jsme u toho - vyberu si CHS, dám název do googlu, a hned vím, že s něčím takovým nechci mít nic společnýho, a zvíře si odtud nevezmu, a vyhnu se i zvířatům, která má jedince odtud v rodokmenu, protože tam bude pravda asi jen ta hlavička ČMKU. Naprosto jednoduché

To je jasné vám a možná mně. Ale ne 99% lidí, kteří se rozhodnou pro koupi psa. Když už do nich někdo natluče, že psa s PP, tak narazí na tohle a co mu vyroste?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
napsal(a):
To je jasné vám a možná mně. Ale ne 99% lidí, kteří se rozhodnou pro koupi psa. Když už do nich někdo natluče, že psa s PP, tak narazí na tohle a co mu vyroste?
Ať si každej koupí co chce, a na co stačí jeho mentální kapacita

napsal(a):
..tak ale píše tam to pr..e, že je to pro fenky bez PP, tudíž štěňata budou též bez PP, takže nikdo svéprávný snad nepůjde do štěňat bez PP - byť po otci s PP...

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
to je známá množírna všeho možnýho.
A zase jsme u toho - vyberu si CHS, dám název do googlu, a hned vím, že s něčím takovým nechci mít nic společnýho, a zvíře si odtud nevezmu, a vyhnu se i zvířatům, která má jedince odtud v rodokmenu, protože tam bude pravda asi jen ta hlavička ČMKU. Naprosto jednoduché
"vyberu si CHS, dám název do googlu, a hned vím, že s něčím takovým nechci mít nic společnýho, a zvíře si odtud nevezmu"
na to, ze vlastne podle PP nejde vůbec nic dohledat dle ifauny - toho vyjjizdi docela dost, co?
zacnete ted někdo vyhledávat u bPP, prosim… a uvidíme, kam se dostanete.
ani do predchoziho roku ne, kdyz si mnozky smazali inzerci z bazose
Ale ne 99% lidí, kteří se rozhodnou pro koupi psa. Když už do nich někdo natluče, že psa s PP, tak narazí na tohle a co mu vyroste?
další bPP. po rodicich s PP?

napsal(a):
"vyberu si CHS, dám název do googlu, a hned vím, že s něčím takovým nechci mít nic společnýho, a zvíře si odtud nevezmu"
na to, ze vlastne podle PP nejde vůbec nic dohledat dle ifauny - toho vyjjizdi docela dost, co?
zacnete ted někdo vyhledávat u bPP, prosim… a uvidíme, kam se dostanete.
ani do predchoziho roku ne, kdyz si mnozky smazali inzerci z bazose
Ale ne 99% lidí, kteří se rozhodnou pro koupi psa. Když už do nich někdo natluče, že psa s PP, tak narazí na tohle a co mu vyroste?
další bPP. po rodicich s PP?
Když tak dobře umíte s googlem, tak si určitě najdete, že on mrská i štěňata s PP. Holt, něco se smí a něco ne. Proč mám dojem, že obojí se nesmí? Ale asi to nikoho v tom PP chovu nezajímá, když může mít takové inzeráty.
A už jsem tu několikrát psala, že štěně bPP bych nikomu nedoporučila, že to neschvaluji, jen pořád tvrdím, že to má počátek v chovu s PP a že by si chovatelé měli mezi sebou udělat pořádek.
Tak nevím, co mi to tu podsouváte.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.150.97
napsal(a):
A kdo mluví o týrání? O trestných činech? Vy jste začala o podvodech, a vámi uvedené podvody by ČMKU jistě zajímaly. ČMKU a klub příslušného plemene má pravomoc takového chovatele podvodníka potrestat. Podvody jste neoznámila, určitě nemáte důkazy a nejste si jistá v kramflecích, takže vaše sdělení je na úrovní JPP.
Ale to se nedivte, že člověk s tím někam neběží. Už by si jako chovatel neškrtnul. Vrátili by to i s úroky. Mně úplně stačilo, když mi poslali špatné PP. Tedy omylem tam byli vypsaní jiní rodiče a víc údajů tam bylo špatně. Po zavolání a požádání o nápravu jsme si vyslechli od pracovnice na plemence (tuším, že p. Dvořáková), že jestli jí budem obtěžovat a honit (ano, zájemci o štěňata byli za dveřma a požádali jsme o RYCHLOU nápravu), tak nám pro příště bude schválně PP zdržovat, aby jsme nemohli štěňata prodávat už s hotovými PP. Což já nemám ráda, protože si myslím, že za ty peníze, které jsou za papíráky nemalé je slušné rovnou štěně předat s PP.
Každý nemá žaludek na boj s větrnými mlýny a každý neunese napadání a i šikanu. To nemůžete mít nikomu za zlé.

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Ale to se nedivte, že člověk s tím někam neběží. Už by si jako chovatel neškrtnul. Vrátili by to i s úroky. Mně úplně stačilo, když mi poslali špatné PP. Tedy omylem tam byli vypsaní jiní rodiče a víc údajů tam bylo špatně. Po zavolání a požádání o nápravu jsme si vyslechli od pracovnice na plemence (tuším, že p. Dvořáková), že jestli jí budem obtěžovat a honit (ano, zájemci o štěňata byli za dveřma a požádali jsme o RYCHLOU nápravu), tak nám pro příště bude schválně PP zdržovat, aby jsme nemohli štěňata prodávat už s hotovými PP. Což já nemám ráda, protože si myslím, že za ty peníze, které jsou za papíráky nemalé je slušné rovnou štěně předat s PP.
Každý nemá žaludek na boj s větrnými mlýny a každý neunese napadání a i šikanu. To nemůžete mít nikomu za zlé.
...já tedy nevím, ale pp jsem vždy dostala později než štěně...chovatel mi akorát ofotil PP otce i matky abych viděla, ale PP i pak předával později a brala jsem to jako normální věc...ale chápu, že druzí to mohou mít jinak...

napsal(a):
Když tak dobře umíte s googlem, tak si určitě najdete, že on mrská i štěňata s PP. Holt, něco se smí a něco ne. Proč mám dojem, že obojí se nesmí? Ale asi to nikoho v tom PP chovu nezajímá, když může mít takové inzeráty.
A už jsem tu několikrát psala, že štěně bPP bych nikomu nedoporučila, že to neschvaluji, jen pořád tvrdím, že to má počátek v chovu s PP a že by si chovatelé měli mezi sebou udělat pořádek.
Tak nevím, co mi to tu podsouváte.
"Když tak dobře umíte s googlem"
nestěžuju si
"Tak nevím, co mi to tu podsouváte."
ze když inzeruje kryti pro bez PP feny bude z toho bPP stene - je podsouvani?

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
"Mně úplně stačilo, když mi poslali špatné PP. "
kdy to tak bylo?
moje zkusennsot je, ze posilaji nahled PP stenat ke kontrole a vyjadreni mailem, aby se prave nestalo, ze tam budou chyby a az po odsouhlaseni posilaji originaly postou.

napsal(a):
"Když tak dobře umíte s googlem"
nestěžuju si
"Tak nevím, co mi to tu podsouváte."
ze když inzeruje kryti pro bez PP feny bude z toho bPP stene - je podsouvani?
Tak jsem to našla za vás :
Chovem psů se zabývám již přes 40 let. Začínal jsem chovem plemene německý ovčák, se kterým jsem slavil nemalé úspěchy. V roce 1991 jsem po těžké autonehodě musel od chovu tohoto služebního plemene upustit a pomalu jsem se začal přeorientovávat na naše současné čivavy. Byl jsem zvolen do klubu chovatelů čivav a naháčů, ve kterém dodnes vykonávám funkci hospodáře.
Chov psů byl vždy mým velkým koníčkem a nikdy mi nešlo o peníze, ale o kvalitu nejen našeho chovu, ale chovu celého plemene.
A proto kryju pochybné feny bPP. Protože ty přinesou tu správnou podobu plemeni.
Ještě pořád nechápete? Je něco shnilého v tom světě českém kynologickém...….

"Ještě pořád nechápete? Je něco shnilého v tom světě českém kynologickém...…. "
a chápete zase vy, ze diky aspoň takhle evidovanému chovu se vůbec k temhle informacim dopatrate - a muzete se nejak rozhodnout ?
ze u bPP nemate vůbec, vůbec nic - k overeni, dohledani? nejen na netu, ale ani nazivo?
protože to je jedine, o cem tu porad dokola pisu

napsal(a):
a chápete zase vy, ze diky aspoň takhle evidovanému chovu se vůbec k temhle informacim dopatrate - a muzete se nejak rozhodnout ?
ze u bPP nemate vůbec, vůbec nic - k overeni, dohledani? nejen na netu, ale ani nazivo?
Takže takové menší zlo

napsal(a):
Tak jsem dohledala CHS v googlu a vyjelo mi pár výstav.
K čemu mi tato informace jako laikovi bude?
Ale jo, jsem ráda, že náš pes není "fejk".

napsal(a):
Určitě mu nevyroste místo pudla podivný kokršpaněl, jako když si koupí štěně pudla bez PP.
napsal(a):
kdy to tak bylo?
moje zkusennsot je, ze posilaji nahled PP stenat ke kontrole a vyjadreni mailem, aby se prave nestalo, ze tam budou chyby a az po odsouhlaseni posilaji originaly postou.
PP ke kontrole se posílá max 2 roky. A jako chovatelka jsem taky vracela před 5 lety chybně vyplněné PP celého vrhu. Podklady byly v pořádku, selhal lidský faktor. To se stát může, ale někteří noví majitelé se cítili podvedení, prostě - problémy. Dnes je to to jednodušší, zkontrolujete, případně opravíte a je to.

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Mně se nelíbí, že se zde hnojí na chovatele, jako by byli všichni podvodníci.
Vy zde popisujete ojedinělou špatnou zkušenost s pracovnicí plemenné knihy. Chybu může udělat každý, jen ten, co nic nedělá, taky nic nezkazí. A je otázkou, jak příjemná jste byla na paní Dvořákovou... Akce vyvolává reakci...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.150.97
napsal(a):
kdy to tak bylo?
Bylo to letos na jaře.
Žádný náhled nepřišel. Byla to technická chyba, prostě smíchané údaje dvou CHS do sebe.
Je to lidské, může se chyba stát. Jen mi vadí, že místo, promiňte, pošlu nové, zazněla výhrůžka. Ani náznak omluvy.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.150.97
napsal(a):
Mně se nelíbí, že se zde hnojí na chovatele, jako by byli všichni podvodníci.
Vy zde popisujete ojedinělou špatnou zkušenost s pracovnicí plemenné knihy. Chybu může udělat každý, jen ten, co nic nedělá, taky nic nezkazí. A je otázkou, jak příjemná jste byla na paní Dvořákovou... Akce vyvolává reakci...
Fakt velmi slušná, jen trochu vynervovaná. Ano, chybovat je lidské. Ale lidské je taky říct - promiňte a nevyhrožovat.