Zdravím,
Prvně teda obrovské mínus adminům za absenci "chov" v kategorii, kdy tam není nic blízko k chovu psů
Chtěl bych se zeptat, máme fenu s PP zdravou a udělaným vyšetřením, uchovněnou a našli jsme si psa co je cca 1000 km daleko, vím, pro některé to není daleko, pro mě taky ne, pokud bych si jel pro psa. Ovšem je to nevýhodné pro to abych tam jel na krytí feny, navíc fena bude krytá poprvé, ikdyž jí nechám změřit progesteron, tak mám strach že bych tam nestihl dojet a proto zvažuji inseminaci, máte s tím někdo zkušenosti? Pro a proti?
Děkuji za jakékoliv názory.
Hezký den.
Uživatel s deaktivovaným účtem

První proti - při prvním kryti lze inseminovat jen po povoleni CMKU.
A jinak by me taky zajimaly názory
napsal(a):
První proti - při prvním kryti lze inseminovat jen po povoleni CMKU.
A jinak by me taky zajimaly názory
No vidíte, to jsem ani nevěděl, zatím jsem to moc nestudoval. Spíš na to myslím z hlediska "přírody" při aktu dochází k nějaké stimulaci a spuštění hormonů atd, takže je velká pravděpodobnost že fena zabřezne pokud je krytí správně načasováno, ovšem u inseminace k žádnému aktu nedojde. Jsem trochu k tomu skeptický ovšem ten pes tam daleko je krásný

tak zabrezavaji feny i při inseminaci :-D ale ano, pravdepodobnost brezosti je nižší.
ale nevim o tom mnoho, nevyzkoušela jsem tuto moznost.
když jsem to zjišťovala -jednoznacne mi bylo doporucovani prirozene kryti, pokud to jde - a to při 1000km jde.
napsal(a):
tak zabrezavaji feny i při inseminaci :-D ale ano, pravdepodobnost brezosti je nižší.
ale nevim o tom mnoho, nevyzkoušela jsem tuto moznost.
když jsem to zjišťovala -jednoznacne mi bylo doporucovani prirozene kryti, pokud to jde - a to při 1000km jde.
Ono taky jenom kvůli vzdálenosti to ČMKU nepovolí. To už spíš nakrýt fenu přirozeně jiným psem a až pak uvažovat o týhle inseminaci, pak už je to bez povolení, takže je to snazší a max se přijde o peníze. A asi si nejdřív zjistit, jestli by s tím majitel psa souhlasil, ne všichni jsou ochotní to udělat.

prvničku beztak inseminovat nemůžete - respektive můžete, ale nikomu to neříkejte. psi by měli prokázat schopnost přirozeného krytí.
a inseminace funguje tak, že máte udělaný progesteron, je to perfektně natermínované no a při samotné inseminaci není problém feně udělat prstem dobře.
a šance na zabřeznutí je prostě menší, no.
napsal(a):
prvničku beztak inseminovat nemůžete - respektive můžete, ale nikomu to neříkejte. psi by měli prokázat schopnost přirozeného krytí.
a inseminace funguje tak, že máte udělaný progesteron, je to perfektně natermínované no a při samotné inseminaci není problém feně udělat prstem dobře.
a šance na zabřeznutí je prostě menší, no.
to: bodlinka...prvničku inseminovat můžete, pokud si dáte žádost na ČMKU a dostanete výjimku. Tedy, pokud máte psa pod ČMKU.
V různých FCI zemích je to různé...
no a mimo FCI také
to zadavatel: 1000 km určitě není důvod, aby vám výjimku dali.

Nevím, jestli je rozumné na první krytí vybrat psa 1000 km. Záleží na plemeni a počtu a kvalitě psů blíž. Taky na tom, jak fena snáší cestování. Jestli jízdu autem miluje, nebo b.lije jen auto zahlídne...Pak pro ni cesta může být takovým stresem, že stejně nezabřezne, nebo vstřebá.

assil
napsal(a):
Ono taky jenom kvůli vzdálenosti to ČMKU nepovolí. To už spíš nakrýt fenu přirozeně jiným psem a až pak uvažovat o týhle inseminaci, pak už je to bez povolení, takže je to snazší a max se přijde o peníze. A asi si nejdřív zjistit, jestli by s tím majitel psa souhlasil, ne všichni jsou ochotní to udělat.
me od inseminace zrazovali zkuseni chovatele - ne nutne papiry nebo vzdalenost.
a po pravde -když jsem se dozvěděla, ze technika inseminace mrazenym u psu je jina nez u hosp. zvirat -inseminujese před brisni stenu do del. rohu tj. operace -
a ze ty výsledky proste nejsou dobre - upustila jsem od tohohle zameru.
napsal(a):
me od inseminace zrazovali zkuseni chovatele - ne nutne papiry nebo vzdalenost.
a po pravde -když jsem se dozvěděla, ze technika inseminace mrazenym u psu je jina nez u hosp. zvirat -inseminujese před brisni stenu do del. rohu tj. operace -
a ze ty výsledky proste nejsou dobre - upustila jsem od tohohle zameru.
Ženská probuďte se, je rok 2018. To co popisujete se dělalo při odběru embryí před 40 lety.

jahodapavel
napsal(a):
Ženská probuďte se, je rok 2018. To co popisujete se dělalo při odběru embryí před 40 lety.
Probrana jsem, dekuju za to, ze o me mate starost
proto jsme se k tomu nechtěla vyjadřovat - ale info nemam "z jedna pani povidala." ale po diskuzich s pracovistem, které to provádí i letos, v r.2018.
z netu je podobne info třeba tady:
" Při inseminaci mrazeným semenem je ovšem nutné vložit semeno do dělohy, což je technicky poměrně náročné a často je nutné provádět tento zákrok v narkóze. Možné je ale zavádět katétr endoskopicky, což narkózu nevyžaduje. Nevýhodou je nutnost mít drahé zařízení, proto tento zákrok neprovádí každá veterina.".
Já osobně nejsem zastáncem inseminace a to z těchto důvodů
1. špičkoví psi nakryjí spousty fen, to vede ke zúžení variability a nedostatku nepříbuzných chovných jedinců a z toho vyplývající příbuzenské plemenitbě. To nemluvím o možnosti rozšíření dědičných onemocnění, která dnes nejsou známa.
2. umělá inseminace umožní plodit potomstvo i jedincům, kteří by se fyziologicky nerozmnožili. Ro se může projevit v dalších generacích ztrátou libida.

"špičkoví psi nakryjí spousty fen"
mrazenym skoro urcite ne.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
Prestige
napsal(a):
Pokud to mám vysledovano, tak ČMKU v posledních letech inseminaci u prvnicky nepovolila. A z vlastní zkušenosti, nahrajte napřed tady u nás, aby jste věděl co a jak a pak teprve uvažujte o krytí v zahraničí, mezi tím si zjistíte další informace.
taky mi ji nepovolili, a to byl pes v Hong Kongu, kam je cesta s fenou nereálná, ne jen 1000 km.
Pokud o toho psa hodně stojíte, prostě si naplánujte výlet na víc dnů. Zajistěte ubytování, místního veterináře kvůli hladině progesteronu a vydejte se tam v době, kdy hodnoty ještě nejsou na vrcholu.
Fenka aspoň bude mít čas si po cestě odpočinout, aklimatizovat se. A vy budete mít dovolenou, určitě najdete v okolí zajímavá místa, kam byste se jinak nevypravili.
vyrazit na cestu můžete ve chvíli, kdy má fena progesteron nad 3ng. Pak se vám nemůže z fyziologického hlediska stát, že přestane hárat. Do hodnoty 2ng se totiž může jednat o delší, netypické hárání, anovulační cyklus a podobně... Jela jsem s fenou na krytí 1800km, jeli jsme "včas", když měla 1,9, za týden jsme to zabalili a za další týden tam jeli znova - s progesteronem 15ng :D nakryto ukázkově, štěňátka nádherná...
Cesta by pro vás neměla být překážkou, běžte na první progesteron 7.den, podle toho na další 9-10.den a nemáte co prošvihnout...1000km je jednodenní cesta při dvou řidičích (nebo když řídí můj manžel :D), takže pohoda... Jak bylo napsáno - ČMKU vám kvůli vzdálenosti fakt inseminaci nepovolí, navíc je to nákladnější, složitější a časově náročnější než si na to krytí dojet. Inseminuje se při přesně stanoveném progesteronu a když ho prošvihnete, máte prostě smůlu...

Jestli vám na tomhle spojení záleží, tak až to přijde, udělejte to, jak píše Lájoš. A nemrskejte štěňata někde doma "na zkoušku", jak radil někdo jiný. Stát se může cokoliv a krýt podruhé nemusí být možné.
Co se týče úspěšnosti zabřeznutí, je u inseminace chlazeným i mraženým semenem o něco nižší (chlazeným o něco lepší než mraženým).
Na progesteron se většinou chodí s fenou dneska tak jako tak, možná budete muset udělat o nějaký 1-2 testy navíc.
U inseminace mraženým i chlazeným je mnohem důležitější správné načasování, protože po rozmražení/zahřátí mají spermie kratší životnost.
Inseminovat mraženým lze nejen operativně, ale i katetrem endoskopicky - osobní zkušenost před 4 lety, inseminovali jsme mraženým endoskopicky na VFU v Brně a fena zabřezla. Osobně bych do operace nikdy nešla, za to mi žádné krytí nestojí, ale je to na zvážení každého chovatele, neodsuzuju/nezatracuju, ale za mě ne.
Z finanční stránky to vyjde asi na stejno jestli jet nebo inseminovat. Inseminace na VFU vyšla před 4 lety na cca 2tis., zaslání mraženého semene po Evropě cca 500 EUR, chlazené cca 350 EUR (samozřejmě záleží na zemi, klinice, vzdálenosti atd., takže berte jen orientačně).
Co se týče žádosti o výjimku na ČMKU, nijak to nesleduji, já inseminovala fenu, která už štěnda měla, ale vím min. u mého plemene o povolené inseminaci u prvničky vloni, pes v nejlepším věku ze Španělska, podrobnosti (jaké byly důvody pro povolení výjimky atd.) ale neznám.
Pokud fena nemá problém s cestováním, dá se 1000km zvládnout. Byla jsem cca 800km na krytí sama s fenou, zůstávaly jsme na 2 noci, nakryli jsme každý den (pro jistotu :D ). Cestu tam i zpátky s přestávkama v pohodě, pokud pojedete s dalším řidičem na střídačku, tak nevidím problém. Progesteron fena ráno měla 4,8 ng/ml, vyjížděly jsme večer, první krytí další den odpoledne (mívala každé krytí další den cca 11-12 ng/ml, takže akorát na krytí ;-) ).
Prestige
napsal(a):
Pokud to mám vysledovano, tak ČMKU v posledních letech inseminaci u prvnicky nepovolila. A z vlastní zkušenosti, nahrajte napřed tady u nás, aby jste věděl co a jak a pak teprve uvažujte o krytí v zahraničí, mezi tím si zjistíte další informace.
Nerozumím, na stránkách ČMKU lze najít povolování výjimek i z letošního roku... (?)
Jinak pochopitelně taky doporučuju nejprve nakrýt přirozeně... ale je faktem, že inseminace u prvního krytí je v rámci FCI i mimo něj za podmínek dané země úplně běžná.
Dobrý deň, naše fenky sme aj na prvý krát kryli prirodzene v zahraničí a dopadlo to viac ako dobre (11šteniat), ferka 5,5 ročná hovawart, dosť vysoký vek na prvé krytie a museli sme niekoľko dní v zahraničí ostať, kým konečne chcela. Skúsila som aj inseminaciu s austrálskym ovciakom. Spermie pod mikroskopom žili, všetko sa zdalo ok, ale ferka nezabrezla. Veľká nevýhoda insemination je, že semeno musí byť dobre odobraté, správne zmrazene, správne rozmrazene, v anesteze vstreknute a otestovany progesteron nad 10 ng/mol. Miniete kopec peňazí za spermie, veterinárna, testovanie a šanca je nižšia. Verte mi, čo to máme za sebou, lepšie dopadnete, ak si date otestovať progesteron doma a vyrazite na výlet. Ešte prípadne raz prekryjete, ale pri správnej hodnote progesteronu stenuchy určite budete mať, pri inseminacii je to lotéria. Držím palce.
u-Žofka
napsal(a):
Nerozumím, na stránkách ČMKU lze najít povolování výjimek i z letošního roku... (?)
Jinak pochopitelně taky doporučuju nejprve nakrýt přirozeně... ale je faktem, že inseminace u prvního krytí je v rámci FCI i mimo něj za podmínek dané země úplně běžná.
Jako u feny která ještě neměla štěňata povolili inseminaci?

tak chovatelský řád FCI říká toto:
"Psi by měli být schopni se rozmnožovat přirozenou cestou. Umělé oplodnění by nemělo být používáno u zvířat, která se dosud nerozmnožovala přirozenou cestou. Výjimku může udělit národní kynologická organizace, aby se zlepšilo zdraví plemene, rozšířil se genetický materiál plemene nebo fena neutrpěla újmu při krytí."
běžné (legálně) by to nemělo být v žádném případě...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
Dasvo
napsal(a):
Znám několik prvniček inseminovaných oficiálně s povolením ČMKU. Je ale pravda, že všechno to je staršího data, teď z poslední doby nevím o žádné.
ono asi záleží i na plemeni - na plemeno které má v Evropě slušnou chovatelskou základnu, a není zdecimované příbuzenskou plemenitbou udělí vyjímku jen těžko.