Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
10.8.2018 19:00
SojkaStellerova

XXX.XXX.115.106

Ahoj,

už dlouhé roky uvažujeme s přítelem o pořízení psa a po přestěhování na kraj města k přírodě cítíme, že by se mu u nás mohlo líbit. Já mám od dětství zkušenosti se psy - od bydlení až po výcvik nebo venčení psů z útulku, ale hafan nikdy nebyl můj, takže jsem jen "tyla" z možnosti si s ním zadovádět, jít ven poběhat a nějaký tríček naučit. Jenže - vždy šlo o dospělé nebo aspoň dospívající psy. Jelikož nesnáším nechávat věci náhodě a čekat, že "to nějak dopadne", začala jsem studovat, co vlastně obnáší mít malé štěně a jak to zařídit, aby start u nás proběhl co nejlépe a měli jsme se navzájem rádi.

Jelikož pejskaři okolo mě jsou jinak založení a přijde jim běžné, že pejsek jí z vidličky páníčka a loudí, úplně je nechci brát jako autoritu. Koukla jsem tedy do moudrých knih, ale moudrá z toho nejsem. Jmenovitě mi jde o otázku počtu venčení a krmení za den. S ranním, odpoledním/večerním a noční procházkou nemám vůbec žádný problém. Ale s přítelem jsme oba klasické kancelářské krysy a venčení doporučované hodinu po ranním jídle (v sedm vstát, jít projít, pak nakrmit a v osm jít znovu) a pak ve 12 opáčko venčení a krmení prostě není dlouhodobě reálné, protože v práci nás chtějí přes den vidět.

Dovedu si představit, že si na 14 dní vezmu dovču a pak budu chodit dříve domů a dodělávat po večerech z domova, ale nedá se nic dělat, aby bylo na granulky, do kanceláře chodit musíme.

Nu a moje otázka či spíš námět k diskuzi je, jestli je to s tím venčením doopravdy tak horké a štěně bude trpět, když s ním během dne nepůjdeme a nenakrmíme ho. Znám totiž opravdu hodně lidí, kteří psa měli od štěněte, ne každý byl maminka na mateřské/rodičovské nebo učitelé před letními prázdninami a psi přežili ve zdraví.

Jak jste to dělali vy? Výše zmíněným maminkám a kantorům možnosti přeji, ale bohužel nejsem jedna z nich. :).

10.8.2018 19:30
SojkaStellerova

XXX.XXX.115.106

A jelikož v podobných diskuzích vidím často doporučení většího psa z útulku, rovnou povím, že i o tomto jsme uvažovali, ale jako prvního psa do domácnosti pejska z útulku nechceme.

Bohužel máme v okolí několik případů, kdy si lidé bez praktické zkušenosti se psem v dobré víře nadšeně pejska z útulku vzali, ale pak nebyl šťastný ani ten pes ani ti lidé a po velkém trápení obou stran pejsek putoval zpět. V jednom případě u paničky zůstává, ale má stále takový strach z lidí, že k ní ani po několika letech nikdo nesmí.

Na pomoc pejskům s problémem či po prožitém týrání bohužel zatím nemám zkušenosti, ale dovedu si představit, že jednou je mít budu, a domácí smečku rozšířím. Prozatím se realizuji podporou zvířecích záchranek a útulků a venčením všeho čtyřnohého v mém okolí

10.8.2018 20:24
scylla

XXX.XXX.150.32

SojkaStellerova napsal(a):
Ahoj,

už dlouhé roky uvažujeme s přítelem o pořízení psa a po přestěhování na kraj města k přírodě cítíme, že by se mu u nás mohlo líbit. Já mám od dětství zkušenosti se psy - od bydlení až po výcvik nebo venčení psů z útulku, ale hafan nikdy nebyl můj, takže jsem jen "tyla" z možnosti si s ním zadovádět, jít ven poběhat a nějaký tríček naučit. Jenže - vždy šlo o dospělé nebo aspoň dospívající psy. Jelikož nesnáším nechávat věci náhodě a čekat, že "to nějak dopadne", začala jsem studovat, co vlastně obnáší mít malé štěně a jak to zařídit, aby start u nás proběhl co nejlépe a měli jsme se navzájem rádi.

Jelikož pejskaři okolo mě jsou jinak založení a přijde jim běžné, že pejsek jí z vidličky páníčka a loudí, úplně je nechci brát jako autoritu. Koukla jsem tedy do moudrých knih, ale moudrá z toho nejsem. Jmenovitě mi jde o otázku počtu venčení a krmení za den. S ranním, odpoledním/večerním a noční procházkou nemám vůbec žádný problém. Ale s přítelem jsme oba klasické kancelářské krysy a venčení doporučované hodinu po ranním jídle (v sedm vstát, jít projít, pak nakrmit a v osm jít znovu) a pak ve 12 opáčko venčení a krmení prostě není dlouhodobě reálné, protože v práci nás chtějí přes den vidět.

Dovedu si představit, že si na 14 dní vezmu dovču a pak budu chodit dříve domů a dodělávat po večerech z domova, ale nedá se nic dělat, aby bylo na granulky, do kanceláře chodit musíme.

Nu a moje otázka či spíš námět k diskuzi je, jestli je to s tím venčením doopravdy tak horké a štěně bude trpět, když s ním během dne nepůjdeme a nenakrmíme ho. Znám totiž opravdu hodně lidí, kteří psa měli od štěněte, ne každý byl maminka na mateřské/rodičovské nebo učitelé před letními prázdninami a psi přežili ve zdraví.

Jak jste to dělali vy? Výše zmíněným maminkám a kantorům možnosti přeji, ale bohužel nejsem jedna z nich. :).

O výchově, zdravovědě, péči o štěňata najdete všechno tady.

www.clovekpritelpsa.cz

Napsali to zkušení chovatelé.

10.8.2018 20:53
assil

XXX.XXX.117.14

Tak samozřejmě to co popisujete je ideál, ale málokdo z pracujících má možnost toto dodržet. Obvyklé je mít ty dva týdny dovolenou, v té době hlavně učit štěně na samotu a pak holt ráno štěně vyvenčit, unavit, nakrmit, do práce, z práce co nejrychleji rovnou domů a totéž. Nevýhoda je, pokud máte štěně v bytě a nemáte nikoho, kdo by ho chodil přes den venčit, že musíte dlouhodobě počítat s tím, že se přes den bude venčit v bytě a tím pádem mu bude dýl trvat než se to úplně naučí venku.

Uživatel s deaktivovaným účtem

10.8.2018 21:25

Určitě by bylo dobré vzít si pár dní dovolené a potom dovolenou po půldnech - kdyby vám to zaměstnavatel umožnil.Tak byste nepřicházela domů v 16, ale ve 13 hod. a dovolená by vám vydržela 2x tak dlouho. Také by bylo možné uvažovat o starším štěněti, dvouměsíční by mělo jíst 5x denně. Také je možné, aby štěně mělo trvale k dispozici granule a bralo si podle chuti. Je možné mít s partnerem posunutou pracovní dobu ( 6-14,30 a 9-17.30 ) - zase pokud to zaměstnavatel umožní. Tím by se doba samoty štěněte taky zkrátila.
A někdo učí štěně doma na vyměšovat plínku, aby nebyly loužičky a štěně mělo větší pohodlí.
A pak je také možnost, aby za štěnětem chodil někdo z rodiny ( babička, dědeček ).

11.8.2018 07:43
hn..

XXX.XXX.245.230

abych pravdu řekla, nevím ve svém okolí o žádném majiteli, který nechal malé štěně celou pracovní dobu včetně cesty do práce bez dozoru - každý si nějaké hlídání a venčení zařídil. Jak to je jinde v Čechách, to nemám zdání.

11.8.2018 07:51
impact

XXX.XXX.195.92

SojkaStellerova napsal(a):
A jelikož v podobných diskuzích vidím často doporučení většího psa z útulku, rovnou povím, že i o tomto jsme uvažovali, ale jako prvního psa do domácnosti pejska z útulku nechceme.

Bohužel máme v okolí několik případů, kdy si lidé bez praktické zkušenosti se psem v dobré víře nadšeně pejska z útulku vzali, ale pak nebyl šťastný ani ten pes ani ti lidé a po velkém trápení obou stran pejsek putoval zpět. V jednom případě u paničky zůstává, ale má stále takový strach z lidí, že k ní ani po několika letech nikdo nesmí.

Na pomoc pejskům s problémem či po prožitém týrání bohužel zatím nemám zkušenosti, ale dovedu si představit, že jednou je mít budu, a domácí smečku rozšířím. Prozatím se realizuji podporou zvířecích záchranek a útulků a venčením všeho čtyřnohého v mém okolí

Mozna byste se divila, ale lidi do utulku odkladaji i naprosto bezproblemove psy. Nekdy mi az rozun zustava stat nad tim, proc se psa zbavili. Jen ti chce proste hledat a nechat si dobre doporucit. Obecne je lepsi brat si psy z mensich organizaci, kde psy lepe znaji, nez z velkych mestskych utulku, kde jsou psi po skupinach v kotcich a moc se o jejich povaze nevi.

11.8.2018 07:59
conie

XXX.XXX.206.202

Mám dojem, že dnes všechno trochu přehání. Kdyby bylo podle některých zdejších účastníků, tak si psa nemůže pořídit prakticky nikdo, kdo nemá našetřeno jen pro psa min 100 000 Kč, má pracovní dob u delší jak 4 hodiny atd. Je vážně dobré mít pár dnů volno, když si štěně přivezete domů. A pak podle vašich možností. Hlavně si dobře promyslet, kde bude štěně trávit čas, když bude samo doma, aby mělo bezpečný prostor, kde se mu nemůže nic stát (el. kabely, úzké škvíry, dlouhé ubrusy a na stole váza, atd.) a kde také nemůže udělat žádnou velkou škodu (protože něco si určitě najde ). Nechat mu misku s granulemi a stabilní misku, kterou si nemůže rozlít, příp. radši 2 s vodou, pár zajímavých hraček (u nás např. vedou ruličky od toaleťáku či papírových utěrek, oblíbený plyšový pštros a pískací kostička), které budete po pár dnech obměňovat. Výborné jsou také plnící míčky na pamlsky, do nich jsem štěněti dávala právě granulky a mělo zábavu. Jinak během krátké doby si štěně zvykne na pravidelný rytmus vaší domácnosti a většinu doby, co budete v práci, prospí. Co se týká venčení, v bytě jsem vždy měla jen malé plemeno a štěně mělo k dispozici plenu, kterou využívalo v naší nepřítomnosti. V dospělosti na plenu nechodil žádný pes, ale ke stáří jsme se někdy k plenám vrátili, abychom pejskovi zvýšili komfort. Psy máme odjakživa, dříve v paneláku, teď již ve vlastním domě, ale na granulky taky musíme vydělávat .

11.8.2018 10:33
eli22

XXX.XXX.58.33

conie napsal(a):
Mám dojem, že dnes všechno trochu přehání. Kdyby bylo podle některých zdejších účastníků, tak si psa nemůže pořídit prakticky nikdo, kdo nemá našetřeno jen pro psa min 100 000 Kč, má pracovní dob u delší jak 4 hodiny atd. Je vážně dobré mít pár dnů volno, když si štěně přivezete domů. A pak podle vašich možností. Hlavně si dobře promyslet, kde bude štěně trávit čas, když bude samo doma, aby mělo bezpečný prostor, kde se mu nemůže nic stát (el. kabely, úzké škvíry, dlouhé ubrusy a na stole váza, atd.) a kde také nemůže udělat žádnou velkou škodu (protože něco si určitě najde ). Nechat mu misku s granulemi a stabilní misku, kterou si nemůže rozlít, příp. radši 2 s vodou, pár zajímavých hraček (u nás např. vedou ruličky od toaleťáku či papírových utěrek, oblíbený plyšový pštros a pískací kostička), které budete po pár dnech obměňovat. Výborné jsou také plnící míčky na pamlsky, do nich jsem štěněti dávala právě granulky a mělo zábavu. Jinak během krátké doby si štěně zvykne na pravidelný rytmus vaší domácnosti a většinu doby, co budete v práci, prospí. Co se týká venčení, v bytě jsem vždy měla jen malé plemeno a štěně mělo k dispozici plenu, kterou využívalo v naší nepřítomnosti. V dospělosti na plenu nechodil žádný pes, ale ke stáří jsme se někdy k plenám vrátili, abychom pejskovi zvýšili komfort. Psy máme odjakživa, dříve v paneláku, teď již ve vlastním domě, ale na granulky taky musíme vydělávat .

Prosím vás, můžete mi doporučit nějaké dobré pleny?

11.8.2018 11:23
eli22

XXX.XXX.58.33

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
molinea (60x60,60x90,90x180):
https://www.google.cz/search?q=molinea+podlo%C5%BEky&oq=molinea&aqs=chrome.3.69i57j0l5.12576j0j7&sourceid=chrome&ie=UTF-8

bella happy (60x60,60x90)
http://www.happy-cz.cz/cs_CZ/category/podlozky.

Díky, takže používáte normální "lidské"?

11.8.2018 11:33
conie

XXX.XXX.206.202

eli22 napsal(a):
Prosím vás, můžete mi doporučit nějaké dobré pleny?

Používám přebalovací podložky pro miminka, kupuji, co je v akci.

11.8.2018 11:35
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Do teďka se na fórech vždycky řešilo jen to, jak venčí štěnda lidi, co jsou v práci nedejbože do 17h. Ale správně tu podotknula Orionka, že štěně má jíst 5x, minimálně 4x denně. A to neznamená, přijít v 17h z práce a pak mu dát 4x po sobě
Ano, všechno se dnes přehání jenže: v dobách dávno minulých, si psa na panelák pořizovali jen lidé, kteří měli možnost se o něj postarat. Nebyly granule, které se jednoduše vysypou do misky a v horku se nezkazí, nebyly pleny, ale byl prostě někdo k dispozici, kdo psa vyvenčil a nakrmil - prarodiče, odrostlé děti atd. Za mne je to pořád o tom, že když na psa nemám podmínky, mít ho nebudu. Řešit si svoje přání na úkor psa je sobecké a nezodpovědné vůči tomu živému tvoru, který si takový život sám nevybral.

11.8.2018 11:36
eli22

XXX.XXX.58.33

conie napsal(a):
Používám přebalovací podložky pro miminka, kupuji, co je v akci.

Aha, tak díky všem.

11.8.2018 11:59

Teda já zatím měla kliku...první štěně ošéfovala přes den manželovo babička, druhé jsme měli, když jsem byla s dětma na mateřské a další štěňata ošéfovaly děti, když přišly ze školy...takže byla štěnda občas sama doma nějakých 5-6 hodin...
Je mi jasný, že si pesany pořizují i pracující lidé, kteří nemají možnost, aby jim na štěndo v průběhu dne někdo kouknul a jde to, ale já si to v praxi neumím představit, že bude štěně
8-9 hodin samo doma...

11.8.2018 12:01

kupovala jsem i veterinární, ale fčil nevím, které to byly.
Dobré i šmejdy se najdou v obém.
Ty molinea jsou fakt dobré.

11.8.2018 12:34
conie

XXX.XXX.206.202

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
kupovala jsem i veterinární, ale fčil nevím, které to byly.
Dobré i šmejdy se najdou v obém.
Ty molinea jsou fakt dobré.

Ale ty veterinární bývají tak 1,5x až 2x dražší než pro lidi - mimi. Aspoň moje zkušenost. Jinak dík za nápad - velké balení po 100 ks, vyjde o trochu levněji.

12.8.2018 12:07
SojkaStellerova

XXX.XXX.45.189

Páni, mockrát děkuji za tolik zkušeností a názorů. Zcela jste mi potvrdili myšlenku, že každý je na tom jinak :)

Díky i za zmínění podložek, taktéž máme klasické lidské na základě doporučení veterináře. Používali jsme je teď po operaci ještěrky kvůli hygieně místo písku a naprostá spokojenost. Daleko lepší než noviny - sají, nepropustí a jsou měkké. Ale tu poslední vlastnost spíš ocenila ta ještěrka než pes :)

To s rozdělením dovolené a posunutím doby vůči příteli je skvělý nápad. Já v mezičase začala zkoumat, jestli by šla práce z domova vždy na půlden, tzn. po ranním venčení a jídle jet na 4h do práce a pak během oběda domů a už můžu vesele znovu krmit a venčit, když bude potřeba, a tím rychle vybudovat čistotnost.

Více vás zmiňuje krmení štěněte 4x-5x denně. Já se doposud setkala s informací 3x denně. Jak má prosím pak vypadat ten denní režim krmení a venčení časově? Ty poslední dvě dávky už musí být celkem blízko hlavnímu spánku a tam je často upozorňováno na plyny a hrozící torzi žaludku.

Přidejte reakci

Přidat smajlík