Dobrý den,
omlouvám se, jestli sem tento příspěvek nepatří. Už měsíc sháníme jako rodina štěně. Po dlouhých diskuzích jak by mělo vypadat jsme se dohodli na kříženci border kolie s čímkoli (ale aby zůstala zhruba zachována velikost borderky). Vypadá to ale, že taková štěňata neexistují. Za celou dobu jsem narazila na jediný inzerát (prohledávám především inzeráty a útulky), ovšem když jsem paní napsala, že bychom si pro štěňátko mohli dojet až v půlce srpna, už neodpověděla.
Jsme rodina se dvěma odrostlejšími dětmi (12 a 17 let) a domkem se zahradou na kraji Prahy (Kolovraty). Pes by měl pestrý život, základní výcvik, později bychom rádi vyzkoušeli nějaký psí sport plus téměř každý víkend výlet.
Pokud o nějakých štěňatech víte, ozvěte se mi prosím na email sediva.tynka@gmail.com nebo přes toto vlákno.
Děkuji
Sciurus
napsal(a):
Dobrý den,
omlouvám se, jestli sem tento příspěvek nepatří. Už měsíc sháníme jako rodina štěně. Po dlouhých diskuzích jak by mělo vypadat jsme se dohodli na kříženci border kolie s čímkoli (ale aby zůstala zhruba zachována velikost borderky). Vypadá to ale, že taková štěňata neexistují. Za celou dobu jsem narazila na jediný inzerát (prohledávám především inzeráty a útulky), ovšem když jsem paní napsala, že bychom si pro štěňátko mohli dojet až v půlce srpna, už neodpověděla.
Jsme rodina se dvěma odrostlejšími dětmi (12 a 17 let) a domkem se zahradou na kraji Prahy (Kolovraty). Pes by měl pestrý život, základní výcvik, později bychom rádi vyzkoušeli nějaký psí sport plus téměř každý víkend výlet.
Pokud o nějakých štěňatech víte, ozvěte se mi prosím na email sediva.tynka@gmail.com nebo přes toto vlákno.
Děkuji
Jakýkoliv inzerát typu: štěně borderkolie bez PP, nebo: po rodičích s PP, je s velkou pravděpodobností kříženec borderkolie. Nechápu dost dobře, proč po takovém psu prahnete, poněvadž povaha takového psa může být jakákoliv (záleží, kdo opravdu jsou rodiče) Pokud bych chtěla(jako, že ani náhodou) borderkolii, vybírala bych velmi pečlivě s osvědčených chovek, protože poslední dobou jen čtu o borderkoliích jako nevyrovnaných magorech...Zrovna známí si takové štěně z inzerátu pořídili. Nechápu, neb ten pes je celočerný, ale prý matka byla bordera. Pes je to velký, skoro jako německý ovčák, povaha divná, je nepříjemný, krom ostatních lidí a psů, pokousal i polovinu své rodiny. Takže na taková přání bacha...Píšete útulky. Pokud chcete klidně i psa z útulku, brala bych psa, který je vzhledově už jasně něco jako borderkolie, tedy ne štěně, ale psa, o kterém už vám něco řeknou, o jeho povaze, jak je na tom s lidma, dětma, se psy...
Píšete: každý víkend výlet...Uvědomte si ale, že je plno míst, kam vás pustí, pustí s dětma, ale nikov se psem. Nemůžete na rozhledny, na hrady a zámky, někde ani na vodu či k vodě, restaurace a dalších milion míst, kam budete mít se psem už vstup zakázaný.
Myslím, že dnes to se psím zákazem vstupu tak horké není. Jasně, na prohlídku interiérů vás nepustí (občas ano s podržením v ruce, ale to bych se psem velikosti bordery asi nevydržela :D ), ale s restauracemi, projížďkami lodí, ani vyhlídkami jsem problém neměla a dopředu jsem nezjišťovala... Jednou mě na Vyhlídce Blaník poprosili, abychom se psem počkali těsně pod, pokud by tam byli rodiče s dětmi a asi jedna restaurace nám řekla, že ne, ale jinak v pohodě. Je fakt, že máme 10kg psa, s 30kg by to možná bylo jinak :D.
Domik047
napsal(a):
Myslím, že dnes to se psím zákazem vstupu tak horké není. Jasně, na prohlídku interiérů vás nepustí (občas ano s podržením v ruce, ale to bych se psem velikosti bordery asi nevydržela :D ), ale s restauracemi, projížďkami lodí, ani vyhlídkami jsem problém neměla a dopředu jsem nezjišťovala... Jednou mě na Vyhlídce Blaník poprosili, abychom se psem počkali těsně pod, pokud by tam byli rodiče s dětmi a asi jedna restaurace nám řekla, že ne, ale jinak v pohodě. Je fakt, že máme 10kg psa, s 30kg by to možná bylo jinak :D.
Měla jsem dva velké psy(teď už jen jednoho) a věřte, že s těma to až tak jednoduché není. Poslední dobou je přepsíno a i restaurace, které psy běžně pouštěly to omezují, protože není nic příjemného, když lidem pod stoly proti sobě vystartují psi, byť by to byly jen čivavy. Rodina jede na zámek a jeden se musí obětovat a čekat ze psem venku...taky nic moc rodinný výlet. Já se psy jezdila kvůli nim, ne kvůli sobě, neřkuli dětem, které nemám, takže se výlety vybírali tak, aby vyhovovaly psům. To úplně v rodině nejde.
lesnížínka
napsal(a):
Měla jsem dva velké psy(teď už jen jednoho) a věřte, že s těma to až tak jednoduché není. Poslední dobou je přepsíno a i restaurace, které psy běžně pouštěly to omezují, protože není nic příjemného, když lidem pod stoly proti sobě vystartují psi, byť by to byly jen čivavy. Rodina jede na zámek a jeden se musí obětovat a čekat ze psem venku...taky nic moc rodinný výlet. Já se psy jezdila kvůli nim, ne kvůli sobě, neřkuli dětem, které nemám, takže se výlety vybírali tak, aby vyhovovaly psům. To úplně v rodině nejde.
jak jsem psala... s většími psi, veřím, že to může být problém, ale já (s menším psem) se s tím setkávám minimálně.
Uživatel s deaktivovaným účtem

My jezdili s čuvačema, berńákama, tibetskou dogou, max. tedy 2 psi, ale nikdy se nám nestalo, že by nás nepustili do restaurace.Vždy jsme se nejdříve zeptali s tím, že psi budou ležet, a vždy nás pustili.V mnoha jim donesli i vodu a párkrát po zeptání i sýr či salám.Do zámku jsme s nimi samozřejmě nechodili, ale venku na nádvoří to nebyl problém.Samozřejmě, že psi nic neočůravají a chovají se slušně.
Také moc dobře nechápu proč zrovna křížence borderky a ne čistokrevnou, když se vám to plemeno líbí a ještě víc nechápu, že jste žádné takové štěně nenašla. Ze zvědavosti jsem zadala na bazoši a vypadlo na mě plno štěňat s PP i bez. U nějakých přímo píšou kříženci u jednoho ne, ale na první pohled to není standard. Mám z toho spíš pocit, že chcete sice borderku, ale nechcete za ní dát ani korunu, tak hledáte křížence a nejlíp někde ve vedlejší vesnici, aby jste nemuseli ani nikam jezdit. Jinak těch kříženců tohohle plemene na mě vyskakuje už dlouho dost. Poslední dobou totiž chci pořídit menšího pejska k našemu borderáku, tak na ty inzeráty koukám.
Další věc je co už tu zaznělo. Nevím jak moc tohle plemeno znáte, ale já osobně jestli ještě někdy budu pořizovat tohohle psa, tak fakt už po zkušenosti budu dlouho vybírat chovatelskou stanici. Před lety jsem si koupila štěně borderáka s PP se super rodokmenem, ale od pochybný CHS (to jsme netušily, paní na nás působila víc jak přesvědčivě, tak jsme si psa ihned koupili) Ten první rok až 2 to bylo utrpení. Pes se bál všeho, hlavně chlapů. Když někdo přišel jen na dvůr, tak utíkal pod postel a počůrával se strachy. První dny nevylézal z pod postele ani když byl manžel doma. Bál se odrazů v zrcadle, na troubě, tak jsme vše měli zakryté, aby vůbec chodil po bytě. Dlouho trvalo, než začal chodit na vodítku, ale pak jsme zas bojovali s tím, že "pás auta". Naučit ho chodit po chodníku vedle silnice byl boj. No, shrnu tu. S tímhle psem byla pár let práce 24h denně horší jak s malým dítětem. (hodně dlouho pomálu nespal a v noci ničil vše, jak se mu člověk nevěnoval a on se nudil). Nějaká procházka pro borderku také není nic. Ta se nudí pokud jí celou cestu nevymýšlíte aktivity navíc. Na zahradě jí také nestačí jen běhat kolem vás, ale musí mít práci. Navíc pokud to bude kříženec, tak nevíte co na vás "vykoukne" za povahu z druhého plemene. Na druhou stranu mají borderky i spoustu kladů, chce to ale zvážit, jestli jste ochotná se tomuhle psu věnovat na 100%. My už teď máme starého pána, který má své "mouchy", ale neměnila bych ho. Před pár dny jsme s ním byli v restauraci, kde sice nevydržel ležet bez hnutí, ale jen se tak převaloval, asi 20x nám podával pac. Příchozích psů si nevšímal. (pokud je se mnou a má práci, tak ho nezajímají ani hárající feny).
Tady na té stránce máte psy z většiny útulků a depozit z celé republiky. Dá se tam vyfiltrovat plemeno, kříženců birder kolií mi našlo několik stránek, jak mladých, tak starších psů..třeba najdete i štěně. Ale třeba roční pes je taky fajn. Dá se tam filtrovat mnoho dalších věcí - pohlaví, kraj, věk, snášenlivost k dětem, kočkám atd.. určitě vyberete :)
https://www.pesweb.cz/cz/psi-k-adopci?list_type=&plemeno=i.000208&link-utulek=.
Díky za odpovědi! Většina z vás píše, že inzerátů je spousta. Problém je asi v tom, že jsem si doteď myslela že štěňata bez PP nebo po rodičích s PP nejsou kříženci, ale stále čistokrevní psi jednoho plemene, kteří jen z nějkého důvodu nedostali papíry (většinou zdravotní genetické vady způsobené stálým připouštěním jednoho plemene). Pokud se mýlím, tak mě prosím opravte, jinak takové štěně opravdu nechceme.
Důvodů, proč nechceme čistokrevného psa je mnoho, ale není to vyšší pořizovací cena (i když znám spoustu lidí, kteří si pořídili papírové štěně za osm tisíc a pak dali dalších dvacet za operace a léky). Především jde o trvalou nedůvěru v čistokrevné psy.
Pokud tedy z inzerátů vyfiltruji dospělé psy, štěňata bez PP a majitele ze Slezska, stále nemůžu na žádná štěňata narazit.

Sciurus
napsal(a):
Díky za odpovědi! Většina z vás píše, že inzerátů je spousta. Problém je asi v tom, že jsem si doteď myslela že štěňata bez PP nebo po rodičích s PP nejsou kříženci, ale stále čistokrevní psi jednoho plemene, kteří jen z nějkého důvodu nedostali papíry (většinou zdravotní genetické vady způsobené stálým připouštěním jednoho plemene). Pokud se mýlím, tak mě prosím opravte, jinak takové štěně opravdu nechceme.
Důvodů, proč nechceme čistokrevného psa je mnoho, ale není to vyšší pořizovací cena (i když znám spoustu lidí, kteří si pořídili papírové štěně za osm tisíc a pak dali dalších dvacet za operace a léky). Především jde o trvalou nedůvěru v čistokrevné psy.
Pokud tedy z inzerátů vyfiltruji dospělé psy, štěňata bez PP a majitele ze Slezska, stále nemůžu na žádná štěňata narazit.
...pak bych sáhla do útulku po nějaké voříškoidním štěněti...na druhou stranu měla jsem vždy psy s PP - a nikdy nebyl problém...

Mám psy s PP od roku 1974, vystřídala se jich na dvoře řada 5ti plemen.Kromě torze u jednoho berńáka a jednoho čuvače, znala většina z nich veterinu jen z očkování a z rtg.
Tak to chápu, že máte problém najít. Také jsem původně přemýšlela pomoct nějakému kříženci z útulku, ale mé požadavky bohužel žádný pes nesplňoval, tak raději počkám na štěně s PP, kde je největší pravděpodobnost, že bude mít to co mi od psa chceme Pes bez PP po rodičích s PP opravdu může být čistokrevný pes, ale také ne
Osobně bych být vámi volila křížence z útulku, nebo čistokrevného s PP, ale s tím, že si zjistíte co nejvíc informací o chovatelské stanici. V dnešní době už by snad šli dohledat i nějaké jejich odchovy. (jak na tom jsou psi povahově a zdravotně)
Každopádně se jedná o živého tvora a 100% jistotu nebudete mít ani u voříška, že se vám ve zdraví dožije 15 let. My také měli víc psů s PP a většina jich byla zdravá až do vysokého věku Náš borderák je až na psychiku také zdravý (musím zaklepat). Tady šlo o to, že chovatelka množila obrovské množství zvířat a naprosto zanedbala nějakou socializaci a ani nechci vědět co se štěňaty prováděla, když se většina jejích odchovů chovala naprosto stejně. Tohle vše se Vám ale u křížence může také stát... Přeju hodně štěstí
Na FB je stránka štěně v nouzi, opět jsou tam štěňata z většiny českých útulků a depozit, rozdělených dle krajů. Tam byste taky mohla narazit na něco borderovitého. A zároveň tedy pomoci nějakému kříženečkovi z útulku.
Nechápu tu touhu přesvědčovat zadavatelku o čistokrevném psovi, má své důvody, nechce. Co je na kříženci, který potřebuje pomoct špatného?

Sciurus
napsal(a):
Tak vy máte nedůvěru k psům s průkazem původu... a proto chcete bezpapíráka. To je logika jak noha. Co myslíte, z jakých psů se rodí bezpapíráci? Většinou z jedinců s PP, kteří z nejrůznějších důvodů nemohou být zařazeni do chovu s PP. Jaké mohou být ty důvody? Vysoký stupeň DKK, nestandardní povaha, nestandardní vzhled, a další vylučující vady. V bez PP množení se spojují jedinci bez znalosti předků, protože se nespojují jen psi s PP, kteří nezískali chovnost, ale psi bez PP, kteří jen vypadají jako dané plemeno, přičemž jejich předky mohou být i jiná plemena a jedná se tak o křížence. K takovým psům máte důvěru? Vždyť to je na hlavu postavené!
napsal(a):
Tak vy máte nedůvěru k psům s průkazem původu... a proto chcete bezpapíráka. To je logika jak noha. Co myslíte, z jakých psů se rodí bezpapíráci? Většinou z jedinců s PP, kteří z nejrůznějších důvodů nemohou být zařazeni do chovu s PP. Jaké mohou být ty důvody? Vysoký stupeň DKK, nestandardní povaha, nestandardní vzhled, a další vylučující vady. V bez PP množení se spojují jedinci bez znalosti předků, protože se nespojují jen psi s PP, kteří nezískali chovnost, ale psi bez PP, kteří jen vypadají jako dané plemeno, přičemž jejich předky mohou být i jiná plemena a jedná se tak o křížence. K takovým psům máte důvěru? Vždyť to je na hlavu postavené!
Vždyť ona ale nechce bezpapíráka, ale přímo křížence dvou plemen...

Andrýsek3
napsal(a):
Vždyť ona ale nechce bezpapíráka, ale přímo křížence dvou plemen...
To je pro mě úplně stejně nepochopitelné. A hloupé.
Kříženci se nejlépe shánějí opravdu přes útulky a pak přes známosti. Zkuste vyvěsit inzeráty, napsat do útulků, poptat se známých, navázat kontakty s majiteli borderek (teď nemyslím chovatele nebo třeba vrcholové sportovce, ale majitele domácích mazlíčků a psů pro radost, tam je pravděpodobnost asi největší). Taky se ptejte sousedů (nebo, žijete-li na vesnici, je fajn se zeptat i starostů, hospodských, či farářů okolních obcí nebo vyvěsit inzerát v místní škole), je klidně možné, že krásného křížence mají kousek za Vaším domem a rádi by Vám ho dali, ale prostě o něm nevíte.
Myslím, že seženete, ale může to být běh na dlouhou trať. Což může být skutečně problém, pokud budete hledat jen ve Slezsku. Když si rozšíříte oblast, kam jste ochotná si pro psa dojet, zvýšíte si šanci a zkrátíte si dobu čekání.
Bezpapírového psa bych nebrala - je tam totiž možné všechno, může to být kříženec, ale taky potomek neuchovnitelných čistokrevných psů, nebo si někdo pořídil bordery sourozence a najednou má z incestního vztahu štěňata, nebo to může být kříženec třeba australského či jiného ovčáka, který se náhodou podobá na borderu... Nešla bych do toho, kdybych ty lidi osobně velmi dobře neznala.

napsal(a):
To je pro mě úplně stejně nepochopitelné. A hloupé.
proč?
odpadají dědičné problémy plemene včetně možnosti příbuznosti rodičů
taky bych měla vysněné 2 in 1...

Andrýsek3
napsal(a):
Tak všechny útulkáče postřílíme?
Tímhle agresivním fanatismem odradíte zadavatelku ještě víc..
Ale co tak útočně? Podsouváte mi něco, co jsem nikdy neřekla ani nenapsala.
Bohatě by stačilo bezpapírálky a křížence NEMNOŽIT.

napsal(a):
proč?
odpadají dědičné problémy plemene včetně možnosti příbuznosti rodičů
taky bych měla vysněné 2 in 1...
Bože...

"Myslet si, že si koupím křížence bordery a vyroste mi z toho zdravá, krásná, chytrá, lehce vycvičitelná bordera...jen bude bez PP, je naivita hodna snad dítěte."
ale tuto myšlenku zadavatelka nikde neprodukovala...
Sciurus
napsal(a):
Díky za odpovědi! Většina z vás píše, že inzerátů je spousta. Problém je asi v tom, že jsem si doteď myslela že štěňata bez PP nebo po rodičích s PP nejsou kříženci, ale stále čistokrevní psi jednoho plemene, kteří jen z nějkého důvodu nedostali papíry - to vám bude samozřejmě tvrdit množič těchto psů. Skutečnost může být taková, že mu na borderu skočil třeba husky a štěně může mít jaktakž vzhled bordery, povahu husky, takže vysněné aktivity půjdou do kopru. U psa bez PP prostě nemáte ani minimální záruku, že je to jedinec po rodičích, které vám i můžou ukazovat. Není tam záruka absolutně ničeho. Proto, kdo chce určitého psa, s určitým vzhledem a vlastnostma, pečlivě hledá v chovných stanicích, na jejichž předešlé odchovy si hledá reference. Samozřejmě, pokud je vám skoro jedno, jak pejsa bude vypadat, je lepší vybrat útulkáče. Mnohem lepší, než podpořit množiče kříženců, kteří je produkují jak Baťa cvičky. O utrpení fen atd, bylo už i v medíích dost. Jestli máte psi rádi, tak to nepodporujte kupováním psů bez PP.
napsal(a):
"Myslet si, že si koupím křížence bordery a vyroste mi z toho zdravá, krásná, chytrá, lehce vycvičitelná bordera...jen bude bez PP, je naivita hodna snad dítěte."
ale tuto myšlenku zadavatelka nikde neprodukovala...
nebo po rodičích s PP nejsou kříženci, ale stále čistokrevní psi jednoho plemene, kteří jen z nějkého důvodu nedostali papíry (většinou zdravotní genetické vady způsobené stálým připouštěním jednoho plemene). Pokud se mýlím, tak mě prosím opravte, jinak takové štěně opravdu nechceme. - vám to z toho nevyplývá? Nebudem si asi myslet, že chce borderu úplně na hlavu, kterých se vyrojilo spoustu od doby, kdy díky poptávce nastoupily množírny border bez PP.

lesnížínka
napsal(a):
nebo po rodičích s PP nejsou kříženci, ale stále čistokrevní psi jednoho plemene, kteří jen z nějkého důvodu nedostali papíry (většinou zdravotní genetické vady způsobené stálým připouštěním jednoho plemene). Pokud se mýlím, tak mě prosím opravte, jinak takové štěně opravdu nechceme. - vám to z toho nevyplývá? Nebudem si asi myslet, že chce borderu úplně na hlavu, kterých se vyrojilo spoustu od doby, kdy díky poptávce nastoupily množírny border bez PP.
ne, to teda fakt nevyplývá...která slova z té citace jako mají vyjadřovat názor, že kříženec BOC s něčím bude "zdravá, krásná, chytrá, lehce vycvičitelná bordera" ?
z toho vyplývá jediné - že křížencem nazývá potomka rodičů dvou různých plemen...a v podstatě to tak je správně.

Podle mě zbytečně filtrujete ty bez PP vrhy. Určitě se mezi nimi najde dost kříženců s jinými plemeny, jen ty štěňata se podobají bordeře, tak to prodávají jako "čistokrevná bez PP" štěňátka, je to jednodušší než zbavovat se kříženců zdarma. Případně samotní rodiče takových vrhů už jsou křížení. Prozkoumejte blíž ty inzeráty bez PP, po rodičích též bez PP, třeba na nějakého křížence co by se vám líbil narazíte.
Co vlastně očekáváte od toho požadavku "kříženec bordery s čímkoli"? Tím, že zároveň chcete malé štěně a v blízkém okolí, si hodně komplikujete samotné hledání, a klidně vám to bordeře podobné štěňátko v dospělosti přeroste o 15 kilo, jen v prvním roce dáte za veterinu 15 tisíc a z bordery bude mít jen barvu a obsesivní pasení aut. A nebo budete mít štěstí a budete mít skoroborderu co veterináře zná jen z očkování a má perfektní povahu. A nebo cokoliv mezi tím. Je to čistě vaše věc, já jen moc nevěřím, že těmi požadavky nějak výrazně lépe zaručíte u svého budoucího psa zdraví, povahu a velikost, oproti běžně dostupným křížencům a bez PP borderám.
napsal(a):
Však já právě nechci štěně vyřazené z chovu, ale zkřïženého z několila plemen. Zde jde o genetiku- čistokrevný pes bude vždy náchilnější k dědičným vadám než kříženec. Platí to u všech zvířat i u lidí. V přírodě odcházejí u stádovitých nebo smečkovitých zvířat obvykle mladí samci od rodiny pryč a páří se úplně jinde (někdy i o desítky kilometrů dál). Proto chci kříženečka

"Podle mě zbytečně filtrujete ty bez PP vrhy."
vzhledem ke "zdraví" plemene zadavatelka naopak filtruje velmi dobře!
spoléhat se, že půjde skutečně o "čistokrevného" křížence a ne potomka dvou border bez vyšetření, příbuzných... ...krom toho, když už jsme u nějaké etiky, tak by to byla podpora plagiátorství, podvodu...
"bude to ta krásná, chytrá, bla, bla...bordera."
lesnížínka, velmi tě nechápu, toto jsou jen a pouze tvá slova, zadavatelka nic takového nikde nepíše, proč jí to pořád podsouváš?

Sciurus
napsal(a):
Však já právě nechci štěně vyřazené z chovu, ale zkřïženého z několila plemen. Zde jde o genetiku- čistokrevný pes bude vždy náchilnější k dědičným vadám než kříženec. Platí to u všech zvířat i u lidí. V přírodě odcházejí u stádovitých nebo smečkovitých zvířat obvykle mladí samci od rodiny pryč a páří se úplně jinde (někdy i o desítky kilometrů dál). Proto chci kříženečka
Kříženců jsou plné útulky. Podle vaší teorie představuje to nejlepší kříženec kříženců. Tak si jednoho vemte, aspoň uděláte dobrý skutek. Nevím, co řešíte za problém.
napsal(a):
Kříženců jsou plné útulky. Podle vaší teorie představuje to nejlepší kříženec kříženců. Tak si jednoho vemte, aspoň uděláte dobrý skutek. Nevím, co řešíte za problém.
Proč je pro vás tak těžké pochopit, že někdo může mít jiné vidění světa než vy a nemusí to nutně být zločin?
Kříženců jsou sice plné útulky, ale zadavatelka evidentně hledá něco konkrétnějšího než jakéhokoliv křížence, takže jí klidně věřím, že momentálně nemůže najít. Má prostě jistou představu, stejně jako někdo, kdo x měsíců nebo možná let čeká na konkrétní plemeno s PP a pak si pro něj jede světa kraj - to je zase nepochopitelné pro mě, ale v životě by mě nenapadlo to tomu člověku vymlouvat a nutit mu křížence.
Pokud byste toužila dejme tomu po labradorovi s PP, asi byste koukala divně, pokud by vám někdo doporučoval třeba boxera - vždyť je to jedno, je taky s PP, tak co...
Mimochodem, přesně takový pes, jakého si myslím, že hledá, chodil nebo ještě chodí k nám na cvičák, trochu BOC, trochu ovčák, opravdu povedenej pes velikosti BOC.
Já třeba spíš než představu ideálního plemene mám představu ideálního psa a když jsem takového někdy potkala, skoro vždycky to byl kříženec.
Zkusila bych se poptat chovatelů BOC, jestli nevědí o nějaké "nehodě"
Já tomu třeba i rozumím, tomu uvažování, že kříženec může být méně náchylný na genetické nemoci, ale taky mi k tomu moc nesedí ten požadavek na jednoho rodiče borderku.
Teď je třeba na i fauně inzerát na štěně BCxACD. Pejsek vypadá fakt pěkně. Ale obě tato plemena trpí na PRA, obě můžou mít i dysplazii. Předpokládám, že rodiče toho štěněte jsou bez PP, tedy bez jakéhokoli vyšetření. Šance, že štěně onemocní dědičnou PRA je podle mě rozhodně vyšší, než u štěněte s PP, kde jsou rodiče vyšetření.
Mimochodem doma mám křížence parsona (otec parson bez PP) a pes má luxaci obou patel.
whasabi
napsal(a):
Já tomu třeba i rozumím, tomu uvažování, že kříženec může být méně náchylný na genetické nemoci, ale taky mi k tomu moc nesedí ten požadavek na jednoho rodiče borderku.
Teď je třeba na i fauně inzerát na štěně BCxACD. Pejsek vypadá fakt pěkně. Ale obě tato plemena trpí na PRA, obě můžou mít i dysplazii. Předpokládám, že rodiče toho štěněte jsou bez PP, tedy bez jakéhokoli vyšetření. Šance, že štěně onemocní dědičnou PRA je podle mě rozhodně vyšší, než u štěněte s PP, kde jsou rodiče vyšetření.
Mimochodem doma mám křížence parsona (otec parson bez PP) a pes má luxaci obou patel.
Lehce mimo, ale ve vašem příspěvku mě zaujal přímo ten konkrétní kříženec... bordera a australský honák? To už se rodí s vrtulí v zadku a zrychlením z nuly na sto, ne?
Možná mám blbou představu, klidně mě vyveďte z omylu, ale tahle kombinace je do uvedených podmínek trochu sebevražda, ne?

Atheira
napsal(a):
Lehce mimo, ale ve vašem příspěvku mě zaujal přímo ten konkrétní kříženec... bordera a australský honák? To už se rodí s vrtulí v zadku a zrychlením z nuly na sto, ne?
Možná mám blbou představu, klidně mě vyveďte z omylu, ale tahle kombinace je do uvedených podmínek trochu sebevražda, ne?
Úplně mimo to nebylo, padly tady zmínky, že kříženec se vyhne zatížení dědičnými nemocemi. A jak píše whasabi, není to pravda. Voříšků s dysplazkami, popř. menších s luxací kolem nás běhá (v rámci jejich možností) hodně. Oči tak viditelné nejsou, ale určitě by se taky něco našlo. Sousedka mladá echt vořešice je v podstatě slepá jak patrona, dědičné. A povaha zoufalá. Má v sobě asi něco z rotvíka, NO a kdo ví, co ještě. Majitelé si jí vzali jako štěňátko a představa o zdravém a chytrém nezdegenerovaném psovi jaksi nevyšla. A to mi připomíná, že musím u Beránka objednat pravidelné vyšetření očí - povinné, aby se v chovu neobjevil nějaký chudák slepoň.
Opět jsem zkusila zadat do vyhledávače "border kolie bez PP inzerce" a já tam ty křížence vidím. Matka čistokrevná, otec voříšek, nebo matka zřejmě borderka a podobně. Ovšem jedni luxusní bordera s BOM , tak to bude mazec- zdarma:)
Pominu ten koloběh PP a bez PP jakože "voříšci zdravější" a chápu, že chce někdo svého vysněného psa voříška v podobě černobílého středního psa. Proč ne. Pokud tedy chci vysněného psa, je problém pro něho pár km zajet, když nebude narozen u baráku? (tak jak se běžně pro psy s PP stovky km cestuje)
To, že chce někdo křízence černobílého líbivého voříška zvaného "křížence bordery" - proč ne. Takových tu leta běhalo dost. Stává se mi, když přijdu pracovat za lidmi (80+), tak se i kolikrát rozpláčou, že takového měli přesně doma, když byli malí. Nechám volat jejich jmény z dětství "Ťapku, Barču, Míšu a pod" a nevysvětluju, že před 70lety to fakt bordera nebyla. Byl to prostě černobílý voříšek a teď jim je BOC připomíná. Dnes se zná toto pracovní plemeno jak se nazývá, tak je k němu přijmenován kdejaký černobílý vestaj.
napsal(a):
Úplně mimo to nebylo, padly tady zmínky, že kříženec se vyhne zatížení dědičnými nemocemi. A jak píše whasabi, není to pravda. Voříšků s dysplazkami, popř. menších s luxací kolem nás běhá (v rámci jejich možností) hodně. Oči tak viditelné nejsou, ale určitě by se taky něco našlo. Sousedka mladá echt vořešice je v podstatě slepá jak patrona, dědičné. A povaha zoufalá. Má v sobě asi něco z rotvíka, NO a kdo ví, co ještě. Majitelé si jí vzali jako štěňátko a představa o zdravém a chytrém nezdegenerovaném psovi jaksi nevyšla. A to mi připomíná, že musím u Beránka objednat pravidelné vyšetření očí - povinné, aby se v chovu neobjevil nějaký chudák slepoň.
To byla poznámka k tomu, co píšu já, ne k tomu příspěvku, na který jsem reagovala...
napsal(a):
Tak jasně, že i u křížence se může objevit blbá kombinace genů, křížení není záruka zdraví. Ale pokud je určité plemeno k něčemu disponované, tak přikřížením jiného plemene se jaksi zamezí kumulaci vadných genů a naředí se extrémní tělesné znaky - tak to bylo myšleno.
U koní se takovéto "zlepšování" krve běžně praktikuje.
Co se týče těch zoufalých povah - je možné, že u některých majitelů bude mít zoufalou povahu každý pes.
Zoufalé, případně úplně atypické povahy vídám i u psů s PP.
To křížení plemen se dělá běžně u hospodářských zvířat. Ale dělá se to k nějakému účelu. Zlepšení kvality mléka, masa … Takže se k tomu vybírají konkrétní plemena. Mléčné krávy a kozy běžně vídám připouštět masným plemenem. Pokud se jim narodí kluci, mají víc masa a holky prodávají dál. Pokud si to koupí někdo, kdo tomu nerozumí, tak má přerostlé zvíře co málo dojí Občas také potkám inzeráty kříženců, kde zjevně chovatel buď přestřelil, nebo mu zvířata utekla. Takhle jsem si kdysi bláhově koupila za draho první 2 anglonubijské kozy údajně 80%. Doteď je máme na zahradě pro "okrasu". Jsou fakt nádherně zbarvené, mají klabonos i velké uši - ale tělo mají jako zakrslá kamerunka
Jinak se křížencům nebráním, jen musí člověk vědět co od toho chce a čeká. Také jsem jela pro fenku co už není mezi námi na inzerát "daruji" mimo kraj a kdybych vybrala pro mě štěně, které mi nějak osloví, tak bych jela znovu pro křížence stejně jako pro psa s PP.
Stejný problém vidím v křížení psů. Pokud je člověk bez dětí, ostatních zvířat a má dostatek času a trpělivosti, tak proč takhle nepomoct nějakému štěněti. Já když mám malé děti, spoustu zvířat na zahradě, tak bych se neodvážila si vzít štěně většího plemene bez PP od neznámých lid z inzerce, když hřozí, že otec je třeba lovecký pes a já nebudu moc psa vypustit samotného ani na zahradu, aby mi nezabil 60 kachen než přijdu. Samozřejmě je pes od psa jiný, ale každé plemeno má jiné dispozice a to se snažím respektovat. Nerada něco lámu přes koleno.
Sciurus
napsal(a):
To byste se divila v pěstounské péči máme dítko co má "zkřížené rasy" a že by byl zdravý, to se fakt nedá říct. Brali jsme si ho v 18ti měsících, kdy byl jak malé miminko. Prognóza byla, že nemusí ani chodit a mluvit. Teď v 6ti letech sice chodí a mluví, ale je na úrovni cca 3 let. Každopádně to co naše "nezkřížené" děti se učí sami, to je u něho denní práce na dlouhou dobu. Ale nelitujeme. O tom to ale asi je. Pokud chcete pomoc nějakému štěněti, tak kříženečků je hodně. Já mám ale pořád pocit, že hledáte křížence a očekáváte, že bude ve všem lepší než pes s PP. To se samozřejmě stát může, ale také nemusí, tak aby jste pak nebyli zklamaní a hlavně, aby to pak neodnes ten pes, který třeba nebude podle Vašich představ...
Atheira
napsal(a):
Jako já ho zadavatelce nedoporučuji, já jsem ho jen zahlédla v inzerci. A vypadal fakt pěkně, takový barevný rozježený voříšek. Jenom jsem tím chtěla naznačit, že geneticky, tím že je z plemen se stejnými genetickými problémy, to bude prostě loterie, tím spíše, že rodiče pravděpodobně budou bez jakýchkoli vyšetření. Tedy že obecně neplatí, že kříženci dvou plemen budou zdravější, jak se domnívá zadavatelka.
Terven
napsal(a):
Tak jasně, že i u křížence se může objevit blbá kombinace genů, křížení není záruka zdraví. Ale pokud je určité plemeno k něčemu disponované, tak přikřížením jiného plemene se jaksi zamezí kumulaci vadných genů a naředí se extrémní tělesné znaky - tak to bylo myšleno.
U koní se takovéto "zlepšování" krve běžně praktikuje.
Co se týče těch zoufalých povah - je možné, že u některých majitelů bude mít zoufalou povahu každý pes.
Zoufalé, případně úplně atypické povahy vídám i u psů s PP.
To je pravda, že křížení může geneticky pomoci, ale u psů to pak musí být plemena, která netrpí na stejné dědičné nemoci. Pak budou štěňata maximálně přenašeči, ale nebudou nemocná. Nemoc by se pak projevila až v další generaci, pokud by se krylo zpětně na původní plemeno.
A i u psů se vyrábí cílení kříženci, třeba borderstaff. Ale zase když je to cílené křížení pro sport, rodiče mají vyšetření, štěňata nejsou za pakatel.
Jinak já proti křížencům nic nemám, ale asi bych raději hledala odrostlé štěně po útulcích, klidně kolem roku věku, tam už i vidím, jak je to velké a i povaha se dá lépe odhadnout než u mimina.

whasabi
napsal(a):
To je pravda, že křížení může geneticky pomoci, ale u psů to pak musí být plemena, která netrpí na stejné dědičné nemoci. Pak budou štěňata maximálně přenašeči, ale nebudou nemocná. Nemoc by se pak projevila až v další generaci, pokud by se krylo zpětně na původní plemeno.
A i u psů se vyrábí cílení kříženci, třeba borderstaff. Ale zase když je to cílené křížení pro sport, rodiče mají vyšetření, štěňata nejsou za pakatel.
Jinak já proti křížencům nic nemám, ale asi bych raději hledala odrostlé štěně po útulcích, klidně kolem roku věku, tam už i vidím, jak je to velké a i povaha se dá lépe odhadnout než u mimina.
Jde o to, že roční pes, kterého kdosi dal do útulku, už není "nepopsaný papír". Může mít tolik zlozvyků - počínaje kvílením o samotě, přes ničení interieru až po agresivitu vůči majiteli. Původní majitel nechal ladem nebo zkazil, zbaví se ho a zkusí další pokus.
napsal(a):
Jde o to, že roční pes, kterého kdosi dal do útulku, už není "nepopsaný papír". Může mít tolik zlozvyků - počínaje kvílením o samotě, přes ničení interieru až po agresivitu vůči majiteli. Původní majitel nechal ladem nebo zkazil, zbaví se ho a zkusí další pokus.
To je pravda, všechno má svoje rizika. Ale můžou vidět jak se pes chová, vzít ho ven, solidní zaměstnanec útulku může poradit. A samozřejmě k dětem a začátečníkům bych nebrala psa, který se chová agresivně.
A na druhou stranu znám dost problematických psů, které lidi mají od štěněte. Zvláště poslední dobou, jak vzrůstá boom teriérů typu bull nebo právě těch borderek apod. Rodinka si koupí štěně, pak zjistí že času moc není, protože práce, děti, koníčky. Pes se nudí, začne ničit, a pak to končí tak, že je zavřený deset hodin denně v kleci, ideálně ještě s antištěkem.
A zase teda nechci aby to vyznělo, že odrazuju od štěněte, chápu tu touhu mít doma psí mimčo. A je jasné, že spousta lidí si ze štěněte vychová dobrého společníka. Jenom už prostě nevidím tu rovnici mezi tím pes od štěněte - bez problémů, pes starší - problémový.
Není to sice štěně, ale je krásná
https://www.facebook.com/156673227764180/photos/a.1668761193222035/1668761293222025/?type=3&theater.

tak tohle je fakt originální fešanda

sisi58
napsal(a):
Není to sice štěně, ale je krásná
https://www.facebook.com/156673227764180/photos/a.1668761193222035/1668761293222025/?type=3&theater.
..krásná, pokud bych chtěla záměrně křížence bordery, sáhla bych po ní...

jéžiš, a jak by se esteticky hodila k pyrenejákovi...

sisi58
napsal(a):
Třeba zadavatelka sleví z požadavku na štěně.
...je to mladý pejsek, určitě by byla bezva a je opravdu nádherná...

Atheira
napsal(a):
Ta fena odjela domů (pokud se nepletu) hned ten den, co uveřejnili, že už je k adopci, takže asi smůla.
...to se ani nedivím, ale zase je to ukázka pro zadavatelku, že se dá sehnat opravdu krásný kříženec i z útulku, udělá dobrý skutek a nebude podporovat množitele bezpapírových štěňat...takové 3 v 1...
napsal(a):
...to se ani nedivím, ale zase je to ukázka pro zadavatelku, že se dá sehnat opravdu krásný kříženec i z útulku, udělá dobrý skutek a nebude podporovat množitele bezpapírových štěňat...takové 3 v 1...
Hlavně na takovém psu už uvidí, že to vypadá opravdu tak, jak si představovali. Já si nemůžu pomoct, ale mně přijde, že štěňata border kolií a třeba i australáků vypadají prostě jako štěně běžnýho vořecha s delší srstí a tím pádem lze skoro o všem tvrdit, že je to kříženec boc, dokud je to malé... A ačkoli teda nejsem pro výběr psů jen na základě vzhledu, tak chtít psa, co v dospělosti vypadá borderovitě, asi bych se pořízení štěněte prostě bála, protože z toho může vyrůst kdeco, o povaze nemluvě.

Atheira
napsal(a):
Hlavně na takovém psu už uvidí, že to vypadá opravdu tak, jak si představovali. Já si nemůžu pomoct, ale mně přijde, že štěňata border kolií a třeba i australáků vypadají prostě jako štěně běžnýho vořecha s delší srstí a tím pádem lze skoro o všem tvrdit, že je to kříženec boc, dokud je to malé... A ačkoli teda nejsem pro výběr psů jen na základě vzhledu, tak chtít psa, co v dospělosti vypadá borderovitě, asi bych se pořízení štěněte prostě bála, protože z toho může vyrůst kdeco, o povaze nemluvě.
...souhlasím s tím vzhledem...no i když bordera je můj sen, tak se všemu co borderou zavání vyhýbám, vzhledem k akčnosti tohoto plemene - nedala bych jí co potřebuje...no na druhou stranu máme papillona a to je taková borderka v malém tělíčku, i v těchto příšerných vedrech vyžaduje neustálý pohyb, aportování a další aktivity - my jsme všichni včetně koček mrtví a on je neustále rozjuchanej - nějak jsem nepochopila kde na něm najít vypínač...ale dá se to zvládnou...
napsal(a):
...souhlasím s tím vzhledem...no i když bordera je můj sen, tak se všemu co borderou zavání vyhýbám, vzhledem k akčnosti tohoto plemene - nedala bych jí co potřebuje...no na druhou stranu máme papillona a to je taková borderka v malém tělíčku, i v těchto příšerných vedrech vyžaduje neustálý pohyb, aportování a další aktivity - my jsme všichni včetně koček mrtví a on je neustále rozjuchanej - nějak jsem nepochopila kde na něm najít vypínač...ale dá se to zvládnou...
To mi povídejte, ten můj mimozemšťan chce ven o to víc, čím větší je teplo. Poslední týdny pro ní balada, nechtělo se jí ani domů, pro mě horor. Už se těším na zimu, jenže tu zas nesnáší ona, achjo.

Atheira
napsal(a):
To mi povídejte, ten můj mimozemšťan chce ven o to víc, čím větší je teplo. Poslední týdny pro ní balada, nechtělo se jí ani domů, pro mě horor. Už se těším na zimu, jenže tu zas nesnáší ona, achjo.
..no on bohužel snáší velmi dobře i tu zimu...on teď o dovolené, když jsme fakt byli vyřízení a polehávali na dvorku, tak nám alespoň nosil ze zahrady spadaná jablka na dvorek a vyžadoval jejich házení zpět na zahradu...on vždycky na chvíli padne, ale pak je zase v plné síle...kvůli němu vlastně jak jen je to možné, chodím všude pěšky, takže díky němu velká fyzička a poznatek, že se dá dobře hubnout i v padesáti
Neregistrovaný uživatel

Jdete se poradit ohledně zdravotního problému, prevence nemoci nebo výživy vašeho zvířete? Nově se můžete obrátit rovnou na odborníky v sekci On-line veterinář. Kvalifikovanou odpověď tam dostanete nejpozději během několika hodin. Ať jsou vaši mazlíčci zdraví a spokojení!