MOPS s PP>

Prodám Mopse - MOPS-pekné šteniatka 3 psíkovia a 3 sučky s PP.z registrovan...
DohodouUživatel s deaktivovaným účtem
Zvažovala jsem, zda to sem vůbec psát, ale třeba mě někdo nasměrujete...
Fenka, v říjnu jí bude 11 let, placka, dosud velmi vitální až hyperaktivní. Ve čtvrtek min. týdne večer normál, v pátek ráno v šest se velmi těžce zvedala z pelechu, nedošla ani ven, viditelná velká bolestivost břicha, lehký třas, nahrbení. Hned jsem jela na kliniku, provedeno sono, krve.
- mírně zvýšená teplota
- na sonu zavzdušněný žaludek, horší peristaltika střeva a zbytnělá střevní stěna
- krve až na zvýšené bílé krvinky (zánět) naprosto ukázkové
- na pohmat velká bolestivost břicha
- závěr: akutní zánět střev
Dostala atb Clavaseptin, injekci na bolest a dietu. Bez zvracení, průjmu. Chuť k jídlu normální, pila normálně.
Do neděle (2 dny) se stav co se týká bolestivosti moc nezlepšil, jela jsem tedy znovu a dostali jsme ještě sirup proti bolesti. Po něm lehké zlepšení.
Včera (úterý,5. den) další kontrola: sono ukázalo v podstatě zaléčení střev, peristaltika normální, střevní stěna normální, teplota normální. ALE stále velká bolestivost břicha. Podezření na slinivku se rychlým krevním testem nepotvrdilo. Na prohmatání páteře nijak nereaguje, takže záda asi taky ne, i když vzhledem k věku a její akčnosti tam určitě aspoň nějaký nález bude. Lehce reagovala na kyčle, ale to by se zas neprojevovalo až takovou bolestivostí břicha (?). Na můj dotaz na možnou rakovinu mi bylo řečeno, že ta se takto neprojevuje.
Fenka hodně polehává, po delším ležení se špatně zvedá, ale ne na packy, ale prostě zůstane lehce nahrbená v bedrech, kde se jí i lehce naježí srst, pohybuje se taky lehce nahrbená, když se trochu rozchodí, je to lepší, už i popoběhne, ale prostě to není to akční zvíře. Chuť k jídlu nezměněná (rozuměj vdechuje žrádlo jako obvykle), je stále na dietě (libový s rýží), pije normálně.
Prodloužili jí ty atb a sirup na bolest na další týden, potom se, v případě nezlepšení, sejde víc doktorů a budou bádat.
A já pořád přemýšlím, co by to sakra mohlo být? Ten pes nemá diagnosticky problém, "jen" tu bolest břicha. Napadá někoho ještě něco?
Uživatel s deaktivovaným účtem
polárka.15
napsal(a):
A co fyzio, zda nemá blok v zádech? Skříplý nerv?
Mně osobně (i vet se k tomu přiklání) se zdá, že ty záda jsou nejvíc pravděpodobný, takže je při nelepšení v plánu rtg páteře. Divný ale je, že na prohmatání zad fena nijak nereaguje, natož bolestivě. Skříplý nerv by měl za následek omezení hybnosti nohou?
napsal(a):
Mně osobně (i vet se k tomu přiklání) se zdá, že ty záda jsou nejvíc pravděpodobný, takže je při nelepšení v plánu rtg páteře. Divný ale je, že na prohmatání zad fena nijak nereaguje, natož bolestivě. Skříplý nerv by měl za následek omezení hybnosti nohou?
To si myslím, že určitě.
napsal(a):
Určitě bych se případnému RTG nebránila, skříplý nerv je prevít, klidně může.
No ony ty střeva nevypadaly v pátek na sonu úplně zdravě.
napsal(a):
No ony ty střeva nevypadaly v pátek na sonu úplně zdravě.
Vy to poznáte?
Mě vet tvrdil, že kočka má na plicích a v dutině břišní vzduch, že má pneumotorax. Když umírala, tak mi druhá vetka, která u prvního ošetření taktéž byla řekla, že to je tedy s největší pravděpodobností není vzduch, ale rozsev metastáz Pro další možnost léčení dost podstaný rozdíl
Nepoznám, od toho je vet, i když o nich mám samozřejmě taky své pochybnosti, nejednou jsem se spálila. Nicméně rozdíl v tom, co jsem viděla na sonu v pátek a včera byl i pro mě jako laika viditelný. Hlavně v peristaltice a vzhledu střevní stěny.
napsal(a):
Zvažovala jsem, zda to sem vůbec psát, ale třeba mě někdo nasměrujete...
Fenka, v říjnu jí bude 11 let, placka, dosud velmi vitální až hyperaktivní. Ve čtvrtek min. týdne večer normál, v pátek ráno v šest se velmi těžce zvedala z pelechu, nedošla ani ven, viditelná velká bolestivost břicha, lehký třas, nahrbení. Hned jsem jela na kliniku, provedeno sono, krve.
- mírně zvýšená teplota
- na sonu zavzdušněný žaludek, horší peristaltika střeva a zbytnělá střevní stěna
- krve až na zvýšené bílé krvinky (zánět) naprosto ukázkové
- na pohmat velká bolestivost břicha
- závěr: akutní zánět střev
Dostala atb Clavaseptin, injekci na bolest a dietu. Bez zvracení, průjmu. Chuť k jídlu normální, pila normálně.
Do neděle (2 dny) se stav co se týká bolestivosti moc nezlepšil, jela jsem tedy znovu a dostali jsme ještě sirup proti bolesti. Po něm lehké zlepšení.
Včera (úterý,5. den) další kontrola: sono ukázalo v podstatě zaléčení střev, peristaltika normální, střevní stěna normální, teplota normální. ALE stále velká bolestivost břicha. Podezření na slinivku se rychlým krevním testem nepotvrdilo. Na prohmatání páteře nijak nereaguje, takže záda asi taky ne, i když vzhledem k věku a její akčnosti tam určitě aspoň nějaký nález bude. Lehce reagovala na kyčle, ale to by se zas neprojevovalo až takovou bolestivostí břicha (?). Na můj dotaz na možnou rakovinu mi bylo řečeno, že ta se takto neprojevuje.
Fenka hodně polehává, po delším ležení se špatně zvedá, ale ne na packy, ale prostě zůstane lehce nahrbená v bedrech, kde se jí i lehce naježí srst, pohybuje se taky lehce nahrbená, když se trochu rozchodí, je to lepší, už i popoběhne, ale prostě to není to akční zvíře. Chuť k jídlu nezměněná (rozuměj vdechuje žrádlo jako obvykle), je stále na dietě (libový s rýží), pije normálně.
Prodloužili jí ty atb a sirup na bolest na další týden, potom se, v případě nezlepšení, sejde víc doktorů a budou bádat.
A já pořád přemýšlím, co by to sakra mohlo být? Ten pes nemá diagnosticky problém, "jen" tu bolest břicha. Napadá někoho ještě něco?
K těm nápadům - nemohla fenka spolknout (třeba i omylem) nějaký cizí předmět? Kus klacku, látky, hračky... Znala jsem psa, absolutne netypický průběh přítomnosti předmětu ve střevech, taky měl zpočátku jakoby problém s chůzí či páteří. Nechala bych pro jistotu udělat rtg bricha, případně kontrastní rtg.
Držím palce, ať se odhalí příčina a není to žádná hrůza.
napsal(a):
K těm nápadům - nemohla fenka spolknout (třeba i omylem) nějaký cizí předmět? Kus klacku, látky, hračky... Znala jsem psa, absolutne netypický průběh přítomnosti předmětu ve střevech, taky měl zpočátku jakoby problém s chůzí či páteří. Nechala bych pro jistotu udělat rtg bricha, případně kontrastní rtg.
Držím palce, ať se odhalí příčina a není to žádná hrůza.
To jsem zapomněla úplně napsat! Den před nástupem potíží si hrála s tetrapakem a je možné, že pidikousek sežrala - proto jsme i původně usuzovali na ty střeva a sono potvrdilo. Střeva jsou průchodná, ale je možné, že ten kousek způsobil ten zánět.
Nicméně se mi to teď s postupujícím časem čím dál víc jeví na ty záda. Problém má fenka se vstáváním, u toho heká a funí bolestí, pak se rozejde, chodí už celkem normálně, i popoběhne, ale zajímavý je, že si hodně ulevuje mimochodem, což jsem u ní nikdy neviděla. Na prohmatání páteře stále žádná reakce.
Tak budou to ta záda. Včera večer jsem ji doma v klidu prohmatala, břicho na dotyk měkké a nebolestivé, zato pod tlakem na hrudní páteři začala uhýbat, je to místo za kohoutkem. Takže uděláme ten rtg a uvidíme, co tam je/není.