Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Uživatel s deaktivovaným účtem

1.9.2018 17:05

Zatím jsem bez psa a na svého vysněného čekám až budou vhodnější podmínky, proto je toto téma zatím jen teoretické, ale vrtá mi to hlavou, tak už sbírám informace...

Co tu tak pročítám diskuze, získávám dojem že jediný správný je barf, případně barf kombinovaný s jinou složkou, ale prostě že to syrové maso má svůj nezastupitelný význam.

Já měla psa naposled před mnoha lety, tehdy barfem krmila možná hrst zasvěcených, ale mojí rodinu jako tehdy typického vlastníka psa jako mazlíčka v bytě něco takového ani nenapadlo, krmili jsme granulemi buď samotnými nebo v různých kombinacích jako granule s psí konzernou, se zbytky masa (vařeného), dokonce i s těstovinami... prosím nekamenovat, internet tehdy prostě ještě nebyl.

Jak je to dne, dá se pes kvalitně nakrmit jen na granulích?

Ptám se fakt jen ze vědavosti, až ke mně doputuje to vysěné štěndo, budu se aspoň ze začátku samozřejmě řídit zkušenosmi a radami chovatele.

1.9.2018 17:31

Dostatečně lze, kvalitně ne.

1.9.2018 18:09

Díky za odpovědi.

Proč se vlastně ptám...
Mně je vcelku jedno čím a jak psa krmit co se týká pracnosti, stejně vařím a nakupuju pro rodinu... ale může se stát že budu pár dní pryč, a pak neručím za to že by všechno proběhlo jako kdybych byla doma... manžel i děti by určitě radši prostě jen nasypat granule.

Jenže pokud by byl pes 100% jen na mase, tak náhlá změna na granule by s ním asi pěkně zamávala že...?

Dá se to případně kombinovat, např. dopo/odpo barf, večer granule?

1.9.2018 18:13

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Díky za odpovědi.

Proč se vlastně ptám...
Mně je vcelku jedno čím a jak psa krmit co se týká pracnosti, stejně vařím a nakupuju pro rodinu... ale může se stát že budu pár dní pryč, a pak neručím za to že by všechno proběhlo jako kdybych byla doma... manžel i děti by určitě radši prostě jen nasypat granule.

Jenže pokud by byl pes 100% jen na mase, tak náhlá změna na granule by s ním asi pěkně zamávala že...?

Kamarádka má psy na "krabičkové dietě". Jednou z čas dá kompletní dávky (maso, příloha, zelenina...) do krabiček a pak jen vyndá a nechá rozmrazit. Dá se to v mrazáku i šikovně skladovat, možná k tomu taky někdy dojdu. ;).

1.9.2018 18:17

Samozřejmě, že pes může žrát jen a pouze granule. Záleží na značce.

1.9.2018 18:18

kombinovat se dá a dá se i na granulích, v pohodě...jen se musíš řídit psem.

1.9.2018 18:18

Kamarádka má psy na "krabičkové dietě". Jednou z čas dá kompletní dávky (maso, příloha, zelenina...) do krabiček a pak jen vyndá a nechá rozmrazit. Dá se to v mrazáku i šikovně skladovat, možná k tomu taky někdy dojdu. ;).

Tak to by bylo ovšem ideální

1.9.2018 18:20

Samozřejmě, že pes může žrát jen a pouze granule. Záleží na značce.

Tak mně je jasné že na tom pes nechcípne... spíš mi šlo o to, jestli na granulích (samozřejmě kvalitních) může dlouhodobě prospívat, dejme tomu srovnatelně jako na syrovém mase.
Podle toho co jsem zatím vyčetla se zdá že ne.

1.9.2018 18:24

Tak mně je jasné že na tom pes nechcípne... spíš mi šlo o to, jestli na granulích (samozřejmě kvalitních) může dlouhodobě prospívat, dejme tomu srovnatelně jako na syrovém mase.
Podle toho co jsem zatím vyčetla se zdá že ne.

Úplně normálně ano

1.9.2018 18:34

verity, patrně většina psů bude čistě na granulích a z nich patrně většina prosperuje zcela v pohodě...
Já měla psa, když nepočítám pamlsky, na 98% na granulích a byl zcela OK - srst nadstandardně hustá, krásná dlouhá, osvalený, zažívání OK, žádné zdravotní potíže (když neuvažuji úraz)...

1.9.2018 19:01

Úplně normálně ano

Jak který pes.

1.9.2018 19:08

Jak který pes.

to ale platí o jakékoliv filosofii krmení

1.9.2018 19:14

Pravda

1.9.2018 19:25
pan Brouček

XXX.XXX.79.12

Lidé se dělí na 2 druhy.

Jedni krmí psa masem, a druzí celý život zjišťují, které granule alespoň malý podíl masa obsahují.
Tip první vědí naprosto přesně co jejich pes žere, ti druzí vědí, co by jejich pes žrát měl. Co ale skutečně žere, to věští z popisu složení na obale a kávové sedliny.

Troufám si tvrdit, že na štěňatech, které ode mně odešly k novým majitelům, vidím rozdíl čím ho kdo krmí. Maso je tak zásadní složka stravy psa, že se čímkoliv v granulích nahradit nedá.

1.9.2018 19:29
pan Brouček

XXX.XXX.79.12

To určitě ne.

Třeba vegetariánské krmivo "úplně normální" není. Je to spíš týrání.

https://www.zoohit.cz/shop/psi/doplnkove_specialni_krmivo/vegetarianske

https://www.veganstore.cz/Krmivo-pro-mazlicky.

1.9.2018 19:32

pan Brouček napsal(a):
Lidé se dělí na 2 druhy.

Jedni krmí psa masem, a druzí celý život zjišťují, které granule alespoň malý podíl masa obsahují.
Tip první vědí naprosto přesně co jejich pes žere, ti druzí vědí, co by jejich pes žrát měl. Co ale skutečně žere, to věští z popisu složení na obale a kávové sedliny.

Troufám si tvrdit, že na štěňatech, které ode mně odešly k novým majitelům, vidím rozdíl čím ho kdo krmí. Maso je tak zásadní složka stravy psa, že se čímkoliv v granulích nahradit nedá.

Kočkám kupuju sušenky, morčatům kupuju sušenky, slepicím kupuju sušenky a psovi taky kupuju sušenky

Jo, a Nora, když měla tetanus a nemohla žrát granule pro štěňata... ty prošlapy jsem dávala dohromady další měsíc.

1.9.2018 19:34

pan Brouček napsal(a):
To určitě ne.

Třeba vegetariánské krmivo "úplně normální" není. Je to spíš týrání.

https://www.zoohit.cz/shop/psi/doplnkove_specialni_krmivo/vegetarianske

https://www.veganstore.cz/Krmivo-pro-mazlicky.

Historicky, během soužití psa a člověka, pes moc masa nedostával... to si nechávali lidi pro sebe.

Podle mého názoru má spoustu lidí potřebu krmení psa strašně řešit. Lidi, co vyžadují veganské granule, jsou mezi nimi. Barfaři ale kolikrát taky.

1.9.2018 19:47

Od roku 1974 chovám slovenské čuvače s PP.Zpočátku byli krmeni kousek masa uvařeného s přílohou.Rýže, kroupy, jáhly, vločky, těstoviny + nějaká vařená zelenina.Pak přišla móda granulí, tak byli na různých granulích.Nynější psi žerou vše maso vařené, syrové jen někteří a ještě čerstvě zabité, nějaku přílohu, trošku vařené zeleniny, moc o ní nestojí, někdy jen granule + vše co se je doma.Kozí mléko, tvaroh, syrovátku, vejce.Jeden pes chodí slepicím na kukuřici, jiný žere granule králíkům a další řepné řízky se šrotem pro kozy.Všichni se dožily mezi 12 až 14 lety.Jediný pes měl torzi žaludku, jinak znali veterináře jen z očkování.Nejvíce se dožila kastrovaná fena, která byla větší část života na granulích, přes 15 let.

1.9.2018 19:53
pan Brouček

XXX.XXX.79.12

Kočkám kupuju sušenky, morčatům kupuju sušenky, slepicím kupuju sušenky a psovi taky kupuju sušenky

Jo, a Nora, když měla tetanus a nemohla žrát granule pro štěňata... ty prošlapy jsem dávala dohromady další měsíc.

Uniká mi pointa...

1.9.2018 20:00
pan Brouček

XXX.XXX.79.12

Historicky, během soužití psa a člověka, pes moc masa nedostával... to si nechávali lidi pro sebe.

Podle mého názoru má spoustu lidí potřebu krmení psa strašně řešit. Lidi, co vyžadují veganské granule, jsou mezi nimi. Barfaři ale kolikrát taky.

Ano to je přesně ono.
Od doby kdy o výživě psa rozhoduje člověk, krmí se to co vyhovuje člověku.
Jenže když my se bavíme o krmení psa, tak snad není řeč o tom na čem pes dokáže přežít, ale o optimální výživě.

Už jste slyšela někoho řešit které je nejlepší maso a kolik procent masa obsahuje, jaké maso krmit, jestli je hovězí prémiové nebo superprémiové, Jestli kuřecí obsahuje vedlejší živočišné produkty, kolik obsahuje soji atd. ?

Krmení řeší hlavně granuláři. I ten pomatený vegan má jasno.

1.9.2018 20:01

pan Brouček napsal(a):
Uniká mi pointa...

Pointy jsou dvě.

Zaprvé, nepatřím ani do jedné z vašich škatulek.

Za druhé, ta vaše zásadní složka, která s nějakou zeleninou či rýží dala ztekutit, nějak rostoucímu štěněti nestačila.

1.9.2018 20:03

pan Brouček napsal(a):
Ano to je přesně ono.
Od doby kdy o výživě psa rozhoduje člověk, krmí se to co vyhovuje člověku.
Jenže když my se bavíme o krmení psa, tak snad není řeč o tom na čem pes dokáže přežít, ale o optimální výživě.

Už jste slyšela někoho řešit které je nejlepší maso a kolik procent masa obsahuje, jaké maso krmit, jestli je hovězí prémiové nebo superprémiové, Jestli kuřecí obsahuje vedlejší živočišné produkty, kolik obsahuje soji atd. ?

Krmení řeší hlavně granuláři. I ten pomatený vegan má jasno.

Ano, slyšela jsem mnohokrát lidi řešit, jaké maso, kolik masa, kolik kostí, jestli z výseku, nebo jestli krmné, nebo rovnou z jatek... takže ne, krmení řeší dle svého naturelu každý.

a kdo neřeší a řešit nechce, koupí granule.

1.9.2018 20:25

Ano, slyšela jsem mnohokrát lidi řešit, jaké maso, kolik masa, kolik kostí, jestli z výseku, nebo jestli krmné, nebo rovnou z jatek... takže ne, krmení řeší dle svého naturelu každý.

Kdo kupuje granule, tak určitě není paušálně ve stavu, kdy neřeší a řešit nechce. Je velká spousta lidí, kteří by při výběru nejradši objeli všechny fabriky, kde vybrané grancle spatří světlo světa. Už mi to řešení přijde kolikrát jako obsesivní zábava, protože když už chci znát každou složku potravy, kterou můj pes pozře, tak si nromální stravou ušetřím nervy a nevybírám keksy. Já jsem to řešila taky, ale nikdy jsem si nedělala iluze, že i v těch nejdražších granulích bude menu jako na obrázku.

1.9.2018 20:29
pan Brouček

XXX.XXX.79.12

Jenže to je primárně o ceně.

Terven

XXX.XXX.110.147

Díky za odpovědi.

Proč se vlastně ptám...

Jasně, že se dá kombinovat, od dvou měsíců věku feny dávám obojí - barf i granule. Bez granulí by se klidně obešla, ale mám pořád pocit, že se hodí, aby je byla zvyklá žrát.
Kupuju menší balení (2-3 kg) různých kvalitních granulí, kdybych s tím měla krmit většího psa nonstop, možná by mi to lezlo do peněz, já dávám jenom mističku ráno a je mi prakticky jedno, kolik granule stojí.
Pokud někdy výjimečně krmí někdo jiný než já, dává granule, i když teda - hodit kuřecí křídlo do misky by určitě zvládl i váš manžel nebo děti. Ona se z té vyváženosti dělá zbytečná věda, načinčané barevné misky jsou spíš pro sbírání lajků na fb než aby byly nutné pro psa. Důležité je, aby pes žral de fakto celou kořist - tj. maso, kosti i vnitřnosti, nějaká ta drcená zelenina a příloha je taky důležitá, ale nic se nestane, když to pes nemá denně.

Kdo kupuje granule, tak určitě není paušálně ve stavu, kdy neřeší a řešit nechce. Je velká spousta lidí, kteří by při výběru nejradši objeli všechny fabriky, kde vybrané grancle spatří světlo světa. Už mi to řešení přijde kolikrát jako obsesivní zábava, protože když už chci znát každou složku potravy, kterou můj pes pozře, tak si nromální stravou ušetřím nervy a nevybírám keksy. Já jsem to řešila taky, ale nikdy jsem si nedělala iluze, že i v těch nejdražších granulích bude menu jako na obrázku.

paušálně ne, ale lidi, co neřeší a řešit nechtějí, patří do množiny granulářů.

protože když psovi vyrábíte jakékoliv domácí menu, už to řešit musíte.

pokud teda zase nejste v množině lidí, co krmní polívkou a rozmočeným pečivem.

1.9.2018 20:32
pan Brouček

XXX.XXX.79.12

Pointy jsou dvě.

Zaprvé, nepatřím ani do jedné z vašich škatulek.

Za druhé, ta vaše zásadní složka, která s nějakou zeleninou či rýží dala ztekutit, nějak rostoucímu štěněti nestačila.

Každý krmí buď přirozeně, nebo náhražky.
Mezi tím nic není.

A za druhé: Což ale neznamená, že to obecně neplatí.

1.9.2018 20:43

A podle čeho poznáte kvalitní granule?

Prostě jen procento deklarovaného masa versus procento balastu? Nebo je i jiné kriterium?

1.9.2018 20:51
Terven

XXX.XXX.110.147

Prostě jen procento deklarovaného masa versus procento balastu? Nebo je i jiné kriterium?

Procento masa mě zajímá jen vocaď pocaď , za důležitější považuju, aby na prvním místě ve složení nebyla kukuřice nebo jiné obilí, aby granule neobsahovaly moučky nebo jiné "neprůhledné" položky - obvykle to bývá šalamounsky označené jako suroviny živočišného původu či tak nějak. Prostě, jak nevím, co si pod tím představit, jdu od toho pryč, dál taky koukám po způsobu konzervace.
Momentálně dávám Essential Foods, dobrou zkušenost mám i s Marp Holistic.

1.9.2018 21:15

Terven napsal(a):
Procento masa mě zajímá jen vocaď pocaď , za důležitější považuju, aby na prvním místě ve složení nebyla kukuřice nebo jiné obilí, aby granule neobsahovaly moučky nebo jiné "neprůhledné" položky - obvykle to bývá šalamounsky označené jako suroviny živočišného původu či tak nějak. Prostě, jak nevím, co si pod tím představit, jdu od toho pryč, dál taky koukám po způsobu konzervace.
Momentálně dávám Essential Foods, dobrou zkušenost mám i s Marp Holistic.

A aby obsahovalo i sušené maso druhové, ne jen v syrovém stavu.

1.9.2018 21:16

A já s Wolfsblut, napůl s masem.

2.9.2018 10:37
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Už jsem psala hodněkrát: od štěňat jsem krmila psy granulema, cca dva roky. A byly to dva roky hledání vhodných granulích, protože buďto nechutnaly, nebo zozplizlé bobky až průjem. Až na psích fŕech mi poradili, ať prostě krmím masem. Měla jsem první papírové psy a pořád strach, abych je nějak nepoškodila, aby měli všech živin dostatek...Až za hodně let mi došlo, že nejvíc jsem je poškodila tím, že jsem se snažila jim najít ty nej granule. Od doby, kdy začali jíst maso(uvařené, syrové mi do huby nevzali) přešly průjmy. Teď už může pes klidně i jen granule, několik dní po sobě, běžně jí tak, že ráno má syrové maso(krky, žebra) večer buďto uvařené, nebo granule, podle toho, jestli jsem měla nachystané maso či ne. Když mu nabídnu maso nebo granule, vybere si granule. Večer jí tak, že se mu první strčí miska s trochou granulí, on se rozežere a pak sní i tu misku s Barf. Granule jen tak z ruky si klidně veme jako mlsku. Máme Wolfsblut, příchutě střídáme.

2.9.2018 19:33
dark

XXX.XXX.248.68

Prihodim svou zkusenost z obchodu: Posledni rok se uz minimalne setkavam se zakazniky, kteri krmi ciste jen granule. Ten nazor, ze nekdo dava jen granule, protoze nechce psa rozmazlovat a ma v tech granulich pes (nebo kocka) vse co potrebuje a cokoli jineho by mu dokonce ublizilo, je jiz nastesti minimalni. Bohuzel velmi casto prijdou zakaznici takto "naockovani" od chovatele u ktereho si psa poridili.
Takze pro vetsinu lidi je stejne prirozene dat psu neco navic, neco lepsiho.
Ja osobne z toho mam radost. Zadavatelce bych odpovedela asi takto, nez blbe krmit masem, radsi sahnout po kvalitnich granulich a obcas neco pridat. Ale pokud ma moznost vetsinou varit a obcas dat granule, tak hura do toho.

6.9.2018 12:02
Estrella

XXX.XXX.239.90

dark napsal(a):
Prihodim svou zkusenost z obchodu: Posledni rok se uz minimalne setkavam se zakazniky, kteri krmi ciste jen granule. Ten nazor, ze nekdo dava jen granule, protoze nechce psa rozmazlovat a ma v tech granulich pes (nebo kocka) vse co potrebuje a cokoli jineho by mu dokonce ublizilo, je jiz nastesti minimalni. Bohuzel velmi casto prijdou zakaznici takto "naockovani" od chovatele u ktereho si psa poridili.
Takze pro vetsinu lidi je stejne prirozene dat psu neco navic, neco lepsiho.
Ja osobne z toho mam radost. Zadavatelce bych odpovedela asi takto, nez blbe krmit masem, radsi sahnout po kvalitnich granulich a obcas neco pridat. Ale pokud ma moznost vetsinou varit a obcas dat granule, tak hura do toho.

Moc hezky řečeno :).

6.9.2018 15:43
lupus4

XXX.XXX.15.216

když psovi dáte 30dkg "superprémiovýchčuprdupr" granulí za 100 - 300, -Kč/kg a vypadne z něj kilo ekrementů tak je asi něco špatně, čili stojí za h...o, čili na nic

10.9.2018 11:44
marcelaamax

XXX.XXX.141.102

Myslím, že pokud to nejsou marketovky, ale lepší granule tak není problém krmit jen granulemi. Já krmím granulemi, ale občas dám syrové maso, občas vařené, občas s rýží, někdy s těstovinou, dávám ovoce, zeleninu, někdy se rozdělím s jogurtem, někdy mu dám tvrdý rohlík atd. Nevím, zda je to dobře, ale pes nikdy neměl jediný problém. Znám psy, co můžou čistě jen granule - pak se stane, že pes ve chvilce nepozornosti někde šlohne něco jiného a okamžitě má průjem nebo zvrací.

10.9.2018 13:56
stepka

XXX.XXX.225.10

Myslím, že pokud to nejsou marketovky, ale lepší granule tak není problém

nemyslete , jakékoli granule vyrobené tepelnou extruzí jsou k ničemu.
Pes samozřejmě přežije, co mu také zbývá...ale dříve či později ho konzumace těhle srá.gor dožene...

Zkuste být sama jen na čínských polívkách...vydržte to měsíc a uvidíte jak budete "ve formě".

10.9.2018 18:09
marcelaamax

XXX.XXX.48.215

stepka napsal(a):
Myslím, že pokud to nejsou marketovky, ale lepší granule tak není problém

nemyslete , jakékoli granule vyrobené tepelnou extruzí jsou k ničemu.
Pes samozřejmě přežije, co mu také zbývá...ale dříve či později ho konzumace těhle srá.gor dožene...

Zkuste být sama jen na čínských polívkách...vydržte to měsíc a uvidíte jak budete "ve formě".

Ale to ale ty granule jsou dělané tak, aby v nich bylo vše potřebné, čínské polévky ne. Já osobně bych psa jen granulemi nekrmila, ale na druhou stranu - znám spoustu dnes již třeba 12ti letych psů, kteří jsou krmeni jen granulemi a prospívají. Někteří z nich jsou krmeni i marketovkami.

10.9.2018 18:37
lupus4

XXX.XXX.7.249

Ale to ale ty granule jsou dělané tak, aby v nich bylo vše potřebné

no tomu může věřit jen "momentálně vopožděnej"
spečenina "čehosi" postříkaná premixy + E konzervanty...
navrhuji si znova přečíst příspěvek pana Broučka, s kterým nelze než souhlasit
cituji
Lidé se dělí na 2 druhy.

10.9.2018 20:05
marcelaamax

XXX.XXX.48.215

Tak když jsou granule pro psa tak hrozně špatný, tak jakto, že na nich spoustu psů prospívá do vysokého věku.

11.9.2018 09:31
Varaxi

XXX.XXX.1.226

Tak ony existují i granule pro lidi, na pohled to vypadá jako müsli tyčinka - tuším s tím byly nějaké výpravy do vesmíru, je to určeno také pro cestovatele, pracující v třetích zemích, pro případ kontaminace potravin a tak. Pokud chcete srovnávat granule pro psy, pak s tímto, nikoli s čínskou polévkou.
Granule jsou dobré a špatné. Barf má tu škálu mnohem širší - od horšího než nejhorší granule po lepší než nejlepší granule. Lépe krmit špatnými granulemi než špatně barfem, lépe krmit dobře barfem než dobrými granulemi.
Doma připravovaná strava, ať už tepelně zpracovaná nebo ne, má obrovskou výhodu, že je individuální. Má pes problémy, které může ovlivnit strava? Pak je krmení domácí stravou nenahraditelné, zejména u alergií, kde stačí se vyvarovat jedné či několika surovinám, a najednou máme projevem zdravého psa. U jiných nemocí je třeba hodně znát, umět si spočítat, nosit v hlavě krmivářské tabulky, co obsahuje kolik čeho a jaká je stravitelnost, propojení metabolismu některých látek a bla bla bla. Uzdravovat domácí stravou neumí každý. Pak přichází na řadu zvážit, jestli se to vůbec dokážu naučit, a pokud ne, je na čase přistoupit k veterinárním dietám.
Pak můžete mít psa, který žádné zdravotní problémy nemá, u kterého je v podstatě jedno, jestli je krmen granulemi nebo domácí stravou. U těchto zvířat platí taková ta obecná pravidla o domácím krmení (poměry masných výrobků k přílohám, poměry svaloviny k vnitřnostem a kostem atd.). Jestliže máte zdravého psa, můžete krmit dobře barfem (což je časově náročnější) i dobrými granulemi (což je finančně náročnější - dobré granule nejsou levné). Prakticky je to na Vás.
Znám psy celý život pracující a sportující a jsou krmeni průměrnými granulemi, stejně jako znám psy pracující a sportující a krmené barfem, vařeným a občas i případnými zbytky.

Můžu potvrdit, že v odborné literatuře předgranulové éry se hodně vyskytovalo varování před křivicemi a dalšími zdravotními problémy způsobenými špatnou stravou. Také můžu potvrdit, že recepty pro psy v těchto knihách běžně obsahovaly rohlíky rozmočené v mléce, piškoty, salámy a podobné chuťovky. Též můžu potvrdit, že jedna moje známá a chovatelka psů velkého plemene přešla z granulí na domácí stravu a pak moc ráda přecházela zpět na granule, protože štěňata měla prošlapy.
Barf jde dělat dobře i špatně.
Vařená strava jde dělat dobře i špatně.
Granule jdou dělat dobře i špatně.
Máte-li zdravého psa bez speciálních nároků, je na Vás, čím a jak budete krmit (samozřejmě za předpokladu, že najdete takové krmivo, které Vašemu psovi sedí); studium to od Vás bude vyžadovat obojí, ale není to nijak náročné. Naučit se poznat kvalitní granule je asi stejně obtížné jako naučit se poznat kvalitní řeznictví. Proti granulím mluví ten prostý fakt, že při nákupu každého pytle musíte kontrolovat obal, jestli výrobce náhodou nezměnil složení, kdežto kvalitní zdroj masa se nejspíš sám od sebe nezhorší a když, poznáte to prakticky hned. Proti domácí stravě zase hovoří ten fakt, že někteří majitelé postupně vyřazují ty suroviny, které jejich miláček nemá moc rád; za pár let je pak strava toho psa velmi jednotvárná a živinově chudá.

Já říkám, že nejlepší je krmit obojím. Když pes umí trávit granule, není problém s ním jezdit na výlety a v případě nutnosti do něj nasypete i ty veterinární granule, a pokud s nimi nebudete spokojena, dá Vám to čas si nastudovat, jak zrovna tuto nemoc zvládnout domácí stravou. Když pes umí trávit maso a kosti a najednou se mu projeví nějaká alergie, není problém s ním přejít na domácí stravu a postupně zjišťovat, co vadí. Teoreticky to je nejlepší kombinace. V praxi ten pes na vycházce sežere nějaký fujtajbl a bude tři dny zvracet granule i maso a stejně skončí na Glukopuru...

11.9.2018 10:31
marcelaamax

XXX.XXX.141.102

Varaxi napsal(a):
Tak ony existují i granule pro lidi, na pohled to vypadá jako müsli tyčinka - tuším s tím byly nějaké výpravy do vesmíru, je to určeno také pro cestovatele, pracující v třetích zemích, pro případ kontaminace potravin a tak. Pokud chcete srovnávat granule pro psy, pak s tímto, nikoli s čínskou polévkou.
Granule jsou dobré a špatné. Barf má tu škálu mnohem širší - od horšího než nejhorší granule po lepší než nejlepší granule. Lépe krmit špatnými granulemi než špatně barfem, lépe krmit dobře barfem než dobrými granulemi.
Doma připravovaná strava, ať už tepelně zpracovaná nebo ne, má obrovskou výhodu, že je individuální. Má pes problémy, které může ovlivnit strava? Pak je krmení domácí stravou nenahraditelné, zejména u alergií, kde stačí se vyvarovat jedné či několika surovinám, a najednou máme projevem zdravého psa. U jiných nemocí je třeba hodně znát, umět si spočítat, nosit v hlavě krmivářské tabulky, co obsahuje kolik čeho a jaká je stravitelnost, propojení metabolismu některých látek a bla bla bla. Uzdravovat domácí stravou neumí každý. Pak přichází na řadu zvážit, jestli se to vůbec dokážu naučit, a pokud ne, je na čase přistoupit k veterinárním dietám.
Pak můžete mít psa, který žádné zdravotní problémy nemá, u kterého je v podstatě jedno, jestli je krmen granulemi nebo domácí stravou. U těchto zvířat platí taková ta obecná pravidla o domácím krmení (poměry masných výrobků k přílohám, poměry svaloviny k vnitřnostem a kostem atd.). Jestliže máte zdravého psa, můžete krmit dobře barfem (což je časově náročnější) i dobrými granulemi (což je finančně náročnější - dobré granule nejsou levné). Prakticky je to na Vás.
Znám psy celý život pracující a sportující a jsou krmeni průměrnými granulemi, stejně jako znám psy pracující a sportující a krmené barfem, vařeným a občas i případnými zbytky.

Můžu potvrdit, že v odborné literatuře předgranulové éry se hodně vyskytovalo varování před křivicemi a dalšími zdravotními problémy způsobenými špatnou stravou. Také můžu potvrdit, že recepty pro psy v těchto knihách běžně obsahovaly rohlíky rozmočené v mléce, piškoty, salámy a podobné chuťovky. Též můžu potvrdit, že jedna moje známá a chovatelka psů velkého plemene přešla z granulí na domácí stravu a pak moc ráda přecházela zpět na granule, protože štěňata měla prošlapy.
Máte-li zdravého psa bez speciálních nároků, je na Vás, čím a jak budete krmit (samozřejmě za předpokladu, že najdete takové krmivo, které Vašemu psovi sedí); studium to od Vás bude vyžadovat obojí, ale není to nijak náročné. Naučit se poznat kvalitní granule je asi stejně obtížné jako naučit se poznat kvalitní řeznictví. Proti granulím mluví ten prostý fakt, že při nákupu každého pytle musíte kontrolovat obal, jestli výrobce náhodou nezměnil složení, kdežto kvalitní zdroj masa se nejspíš sám od sebe nezhorší a když, poznáte to prakticky hned. Proti domácí stravě zase hovoří ten fakt, že někteří majitelé postupně vyřazují ty suroviny, které jejich miláček nemá moc rád; za pár let je pak strava toho psa velmi jednotvárná a živinově chudá.

Já říkám, že nejlepší je krmit obojím. Když pes umí trávit granule, není problém s ním jezdit na výlety a v případě nutnosti do něj nasypete i ty veterinární granule, a pokud s nimi nebudete spokojena, dá Vám to čas si nastudovat, jak zrovna tuto nemoc zvládnout domácí stravou. Když pes umí trávit maso a kosti a najednou se mu projeví nějaká alergie, není problém s ním přejít na domácí stravu a postupně zjišťovat, co vadí. Teoreticky to je nejlepší kombinace. V praxi ten pes na vycházce sežere nějaký fujtajbl a bude tři dny zvracet granule i maso a stejně skončí na Glukopuru...

11.9.2018 10:36

Varaxi napsal(a):

Snaha pěkná, ale nesouhlasím s více věcmi.

11.9.2018 10:50
marcelaamax

XXX.XXX.141.102

Snaha pěkná, ale nesouhlasím s více věcmi.

S čím konkrétně jestli se můžu zeptat?

Já to napíšu úplně upřímně za sebe - psa bych nekrmila úplně nějakým hnusem za pár korun (marketovky), takže vybírám z granulí, které jsou podle mě dobré. K tomu občas dám maso, zeleninu, těstoviny, ovoce, cokoli. A pokud pes prospívá tak to víc neřeším.

Nezlobte se na mě, ale připadá mi, že někdo řeší krmení psa víc než to, čím krmí své děti nebo sebe...

11.9.2018 12:12

marcelaamax napsal(a):
S čím konkrétně jestli se můžu zeptat?

Já to napíšu úplně upřímně za sebe - psa bych nekrmila úplně nějakým hnusem za pár korun (marketovky), takže vybírám z granulí, které jsou podle mě dobré. K tomu občas dám maso, zeleninu, těstoviny, ovoce, cokoli. A pokud pes prospívá tak to víc neřeším.

Nezlobte se na mě, ale připadá mi, že někdo řeší krmení psa víc než to, čím krmí své děti nebo sebe...

Tak tedy, pokud má pes zjištěnou alergii, neznamená to, že musí žrát maso a pokud si jenom myslím, že ji má, tedy nemá ji potvrzenou, platí to samé, protože pokud má pes, např krmený marketovkami, alergii na "kuřecí (drůbeží) produkty", ve většině případů mu bude dělat zle i ta chemie okolo, to mám vypozorované, např u posledního případu- fena - zjištěna potravní alergie na masa kuřecí, hovězí, krůtí, majitel koupil vet dietu Trovet (králík), fena nejen, že se nezlepšila, dokonce se zhoršila už po pár dnech tak, že majitel sám uznal, že vet diety nejsou spásné.
U popisu Varaxiho známé, která chová psy velkého plemene (ne obřího?) a z neznalosti (evidentně) krmila štěňata nevyváženě nelze tvrdit, že krmení masem je snad nevhodné, popř jen pro "vědce s krmivářskými tabulkami v hlavě", svou roli hraje mnoho faktorů, je jasné, že se do toho chovatelka pustila s naivností a přehlížela první znaky toho, že se vyskytne zdravotní problém, tudíž byla nevnímavá. Znám spoustu totožných případů, které se staly chovatelům obřích plemen právě na granulích.
Věta, tedy tvrzení, že studium kvality a vhodnosti krmení granulemi nebo masem je jednoduché absolutně nekoresponduje s tím, s čím se setkávám dnes a denně, tedy s otázkou "Jaké mi doporučíte granule, pes je alergický na...?" Další věta o obtížnosti naučení se najít kvalitní řeznictví je také mimo, jelikož ne všichni krmí masem z řeznictví a ne v každém řeznictví mají speciální druhy masa, o té obtížnosti, pokud se mi na mase, resp na řeznictví něco nezdá, nechám si ukázat veškeré papíry ohledně nákupu, druhu, popř zpracování masa. Pak to srovnám s kvalitou a je to.
A k poslednímu tvrzení ohledně mínusu krmení domácí stravou, že někteří (jaké %?) postupně vyřazují suroviny, které jejich pes nemá v oblibě, tzn že jejich strava je jednotvárná -> je tedy úplně stejně jednotvárná, jako kdyby krmili granule "střední třídy", takže si o tolik nepohorší, spíše na tom budou pořád o 100% lépe, jelikož v takových granulích bude max moučka nebo 50% masa v čerstvém stavu.

11.9.2018 12:26
marcelaamax

XXX.XXX.141.102

Tak tedy, pokud má pes zjištěnou alergii, neznamená to, že musí žrát maso a pokud si jenom myslím, že ji má, tedy nemá ji potvrzenou, platí to samé, protože pokud má pes, např krmený marketovkami, alergii na "kuřecí (drůbeží) produkty", ve většině případů mu bude dělat zle i ta chemie okolo, to mám vypozorované, např u posledního případu- fena - zjištěna potravní alergie na masa kuřecí, hovězí, krůtí, majitel koupil vet dietu Trovet (králík), fena nejen, že se nezlepšila, dokonce se zhoršila už po pár dnech tak, že majitel sám uznal, že vet diety nejsou spásné.
U popisu Varaxiho známé, která chová psy velkého plemene (ne obřího?) a z neznalosti (evidentně) krmila štěňata nevyváženě nelze tvrdit, že krmení masem je snad nevhodné, popř jen pro "vědce s krmivářskými tabulkami v hlavě", svou roli hraje mnoho faktorů, je jasné, že se do toho chovatelka pustila s naivností a přehlížela první znaky toho, že se vyskytne zdravotní problém, tudíž byla nevnímavá. Znám spoustu totožných případů, které se staly chovatelům obřích plemen právě na granulích.
Věta, tedy tvrzení, že studium kvality a vhodnosti krmení granulemi nebo masem je jednoduché absolutně nekoresponduje s tím, s čím se setkávám dnes a denně, tedy s otázkou "Jaké mi doporučíte granule, pes je alergický na...?" Další věta o obtížnosti naučení se najít kvalitní řeznictví je také mimo, jelikož ne všichni krmí masem z řeznictví a ne v každém řeznictví mají speciální druhy masa, o té obtížnosti, pokud se mi na mase, resp na řeznictví něco nezdá, nechám si ukázat veškeré papíry ohledně nákupu, druhu, popř zpracování masa. Pak to srovnám s kvalitou a je to.
A k poslednímu tvrzení ohledně mínusu krmení domácí stravou, že někteří (jaké %?) postupně vyřazují suroviny, které jejich pes nemá v oblibě, tzn že jejich strava je jednotvárná -> je tedy úplně stejně jednotvárná, jako kdyby krmili granule "střední třídy", takže si o tolik nepohorší, spíše na tom budou pořád o 100% lépe, jelikož v takových granulích bude max moučka nebo 50% masa v čerstvém stavu.

Díky za vysvětlení smajlík. Já to krmení psa prostě tolik neřeším a nikdy řešit nebudu.

11.9.2018 12:29

marcelaamax napsal(a):
Díky za vysvětlení smajlík. Já to krmení psa prostě tolik neřeším a nikdy řešit nebudu.

Jasně, akorát mě to trochu popudilo, takové polopravdy.

11.9.2018 13:43
Varaxi

XXX.XXX.1.226

Já mám nějak pocit, že si spíš nerozumíme, než že bychom vzájemně kategoricky nesouhlasili.

pokud má pes zjištěnou alergii, neznamená to, že musí žrát maso
To neznamená a nikde nepíšu, že ano. Píšu, že je nenahraditelné, že vyloučit z dávky to, co dělá psovi problém, bývá nejlepší řešení. Ale samozřejmě to jde i jinak.

zjištěna potravní alergie na masa kuřecí, hovězí, krůtí, majitel koupil vet dietu Trovet
Majitel musí najít krmivo, které sedí. Když to není Trovet, bude to něco jiného.

vet diety nejsou spásné
Souhlasím.

U popisu Varaxiho známé, která chová psy velkého plemene (ne obřího?) a z neznalosti (evidentně) krmila štěňata nevyváženě nelze tvrdit, že krmení masem je snad nevhodné...
Netvrdím, že je krmení masem nevhodné. Tvrdím, že jde dělat špatně, a to i po nastudování odborné literatury, což ona nastudované měla. A to jde. Jinak, že chovatelka přehlížela známky, že je něco špatně, souhlasím. Stejně tak myslím, že kdyby štěňata krmila špatnými granulemi, prošlapy by byly nejspíš taky.

Ohledně obtížnosti poznání kvality granulí - a kolik z těch lidí, kteří se Vás na kvalitu granulí ptali, se snažilo si něco samostatně zjistit? U granulí ve většině případů stačí si přečíst složení, přečíst si analýzu, mít hrubé tušení o poměru fosforu k vápníku a kolik bílkovin a tuků a vyloučit nevyhovující a špatně konzervované granule. Pak už je to o tom, jestli jsem ochotna za kvalitní granule platit, a také o tom, jestli konkrétní granule sednou konkrétnímu psovi. Je to prakticky stejné jako krmit masem - sama popisujete, jak hledáte dobré řeznictví, navíc samozřejmě musíte vědět, čím je ten pes vlastně krmen, tudíž vědět, které maso je tučnější, které je kližkovitější, které maso více vyhovuje Vašemu psovi atd. V náročnosti na vědomosti v tom není zásadní rozdíl.

Další věta o obtížnosti naučení se najít kvalitní řeznictví je také mimo, jelikož ne všichni krmí masem z řeznictví a ne v každém řeznictví mají speciální druhy masa...
To o řeznictví bylo přirovnání, nic jiného. Nicméně ne každý pes požaduje speciální druhy masa. Osobně raději vepřová žebra z dobrého řeznictví než krmné maso z koně, ale to už je na individuální situaci - pokud pes nesmí běžné typy mas, pak opravdu nezbývá, než hledat jinde.

A k poslednímu tvrzení ohledně mínusu krmení domácí stravou, že někteří (jaké %?) postupně vyřazují suroviny
Netuším, kolik lidí ze sta to dělá, nedělala jsem na toto téma studii, jen jsem si toho všimla, že k tomu někteří mají sklony, zejména takový ten hospodyňkovský typ. To ani tak není mínus barfu jako takového, je to mínus těch lidí.

V principu říkám, že granule (stejně jako kastrace, stříhání hrubosrstých psů, ...) nejsou zlé. Nejsou ani dobré. Jsou to prostě jen granule. Není třeba je postavit na oltář a modlit se k nim pětkrát denně, ale stejně tak není třeba je nějak démonizovat.
Jinými slovy je důležité krmit kvalitně. Jestli to je (částečně) granulemi nebo ne, je nepodstatné. Stejně poslední slovo bude mít ten pes, který se podívá na granule/maso/vajíčko a řekne: Nežeru! Dej sem něco jiného.

11.9.2018 13:47

Varaxi napsal(a):
Já mám nějak pocit, že si spíš nerozumíme, než že bychom vzájemně kategoricky nesouhlasili.

pokud má pes zjištěnou alergii, neznamená to, že musí žrát maso
To neznamená a nikde nepíšu, že ano. Píšu, že je nenahraditelné, že vyloučit z dávky to, co dělá psovi problém, bývá nejlepší řešení. Ale samozřejmě to jde i jinak.

zjištěna potravní alergie na masa kuřecí, hovězí, krůtí, majitel koupil vet dietu Trovet
Majitel musí najít krmivo, které sedí. Když to není Trovet, bude to něco jiného.

vet diety nejsou spásné
Souhlasím.

U popisu Varaxiho známé, která chová psy velkého plemene (ne obřího?) a z neznalosti (evidentně) krmila štěňata nevyváženě nelze tvrdit, že krmení masem je snad nevhodné...
Netvrdím, že je krmení masem nevhodné. Tvrdím, že jde dělat špatně, a to i po nastudování odborné literatury, což ona nastudované měla. A to jde. Jinak, že chovatelka přehlížela známky, že je něco špatně, souhlasím. Stejně tak myslím, že kdyby štěňata krmila špatnými granulemi, prošlapy by byly nejspíš taky.

Ohledně obtížnosti poznání kvality granulí - a kolik z těch lidí, kteří se Vás na kvalitu granulí ptali, se snažilo si něco samostatně zjistit? U granulí ve většině případů stačí si přečíst složení, přečíst si analýzu, mít hrubé tušení o poměru fosforu k vápníku a kolik bílkovin a tuků a vyloučit nevyhovující a špatně konzervované granule. Pak už je to o tom, jestli jsem ochotna za kvalitní granule platit, a také o tom, jestli konkrétní granule sednou konkrétnímu psovi. Je to prakticky stejné jako krmit masem - sama popisujete, jak hledáte dobré řeznictví, navíc samozřejmě musíte vědět, čím je ten pes vlastně krmen, tudíž vědět, které maso je tučnější, které je kližkovitější, které maso více vyhovuje Vašemu psovi atd. V náročnosti na vědomosti v tom není zásadní rozdíl.

Další věta o obtížnosti naučení se najít kvalitní řeznictví je také mimo, jelikož ne všichni krmí masem z řeznictví a ne v každém řeznictví mají speciální druhy masa...
To o řeznictví bylo přirovnání, nic jiného. Nicméně ne každý pes požaduje speciální druhy masa. Osobně raději vepřová žebra z dobrého řeznictví než krmné maso z koně, ale to už je na individuální situaci - pokud pes nesmí běžné typy mas, pak opravdu nezbývá, než hledat jinde.

A k poslednímu tvrzení ohledně mínusu krmení domácí stravou, že někteří (jaké %?) postupně vyřazují suroviny
Netuším, kolik lidí ze sta to dělá, nedělala jsem na toto téma studii, jen jsem si toho všimla, že k tomu někteří mají sklony, zejména takový ten hospodyňkovský typ. To ani tak není mínus barfu jako takového, je to mínus těch lidí.

V principu říkám, že granule (stejně jako kastrace, stříhání hrubosrstých psů, ...) nejsou zlé. Nejsou ani dobré. Jsou to prostě jen granule. Není třeba je postavit na oltář a modlit se k nim pětkrát denně, ale stejně tak není třeba je nějak démonizovat.
Jinými slovy je důležité krmit kvalitně. Jestli to je (částečně) granulemi nebo ne, je nepodstatné. Stejně poslední slovo bude mít ten pes, který se podívá na granule/maso/vajíčko a řekne: Nežeru! Dej sem něco jiného.

Takto souhlasím. Asi jsme si neporozuměly.1q.

11.9.2018 17:03

marcelaamax napsal(a):

" Já to krmení psa prostě tolik neřeším a nikdy řešit nebudu"

jj.

A takových lidi je proste většina, co nevysedavaji donekonečna na netu, aby zjistili info o co nejlepsim krmeni, které se aktualne na netu doporucuje smajlík

I proto ty granule nejsou třeba uplne zatracovat.
Často jsou proste "bezpecnejsi" radou nez krmeni masem. U velkych plemen zcela urcite teda - muj názor.

11.9.2018 18:14

jj.

A takových lidi je proste většina, co nevysedavaji donekonečna na netu, aby zjistili info o co nejlepsim krmeni, které se aktualne na netu doporucuje smajlík

Často jsou proste "bezpecnejsi" radou nez krmeni masem. U velkych plemen zcela urcite teda - muj názor.

No to já už to taky neřeším...když jsem krmila granulemi, tak každou chvíli nějakej problém...občas průjem, občas jsme granulky vyblinkali, takže krmíme masíčkem a spokojenost...jsem lenoch a zkoumat granule - zkoušet co psovi sedí, co ne a pak ta představa, co do toho všechno semelou - už nikdy více

11.9.2018 19:27
Atheira

XXX.XXX.237.202

No to já už to taky neřeším...když jsem krmila granulemi, tak každou chvíli nějakej problém...občas průjem, občas jsme granulky vyblinkali, takže krmíme masíčkem a spokojenost...jsem lenoch a zkoumat granule - zkoušet co psovi sedí, co ne a pak ta představa, co do toho všechno semelou - už nikdy více

Mám to samé... Někomu se zdá, že to je časově náročnější (někdy vařím, někdy syrové), ale mám teď takový klid a nemusím pořád něco řešit.
Navíc už ani na náhodně sebrané fujtajbly nereaguje tak přehnaně. Dřív po blbým rohlíku měla srajdu ještě několik dní. Teď to ustojí bez větších potíží.

11.9.2018 20:39

Jak píšete - krmení jsem přestala řešit ve chvíli, kdy jsem přešla na maso. Granule (ty v minulosti vyřešené :) mu taky někdy nacpu - druhý den na výletě bez lednice, pár lentilek na rozloučenou... Průjem neznáme, blinkání taky ne.

11.9.2018 21:14
Terven

XXX.XXX.110.147

Atheira napsal(a):
Mám to samé... Někomu se zdá, že to je časově náročnější (někdy vařím, někdy syrové), ale mám teď takový klid a nemusím pořád něco řešit.
Navíc už ani na náhodně sebrané fujtajbly nereaguje tak přehnaně. Dřív po blbým rohlíku měla srajdu ještě několik dní. Teď to ustojí bez větších potíží.

Mám to stejně jako vy a sardullah, většinou žere syrový s přílohama nebo zeleninou, občas uvařím, granule má taky...plus spoustu sušených fujtajblů od Mapesu, venku nějaký to ovoce apod.
A přesně...venku neprovozuje zběsilou detekci hnusů, nevrhá se po kdejakém fujtajblu, kostí z kuřete, které se nám občas válí kolem domu, si téměř nevšímá, je to pro ní normálka.
A osobně si myslím, že líp je na tom pes, kterej žere čerstvou stravu a k tomu občas nějaké ne úplně TOP granule než pes, kterej je pouze na granulích, byť nejdražších.

11.9.2018 21:30

No, a já to stejně takhle neřeším s granulemi. Žádný blití, žádný průjem. A že k těm granulím pes občas sežere rohlík, zbytky guláše, kost z polívky, spadaný švestky, celý mrtvý morče i s chlupama... to je prostě taková mňamka navíc. Taky se chodí dívat na kompost a žere různý šlupky, taky peří od slepic, sušený plíce ani nepočítám... ale na objem prostě vedou granule. Pro mě by domácí strava bylo to řešení, na které nemám čas ani náladu.

12.9.2018 06:54

u granuláře jsem nemusela řešit průjmy, blití, srst, hotspoty, uši a jánevímco neboli vůbec nic...

u masožrouta řeším vytrvale průjmy, hotspoty, uši...škoda, že má ke granulím víc než vlažný vztah

12.9.2018 07:09
Terven

XXX.XXX.110.147

u granuláře jsem nemusela řešit průjmy, blití, srst, hotspoty, uši a jánevímco neboli vůbec nic...

u masožrouta řeším vytrvale průjmy, hotspoty, uši...škoda, že má ke granulím víc než vlažný vztah

A to je jeden a ten samej pes?
Protože jestli ne, tak to nejspíš nesouvisí s krmením...znám fůru lidí, co mají nebo měli víc psů na stejné stravě a někteří byli jako řípy a jiní furt marod. Genetika, imunita...konkrétně ty hotspoty souvisí s celkovou imunitou hodně.

12.9.2018 07:17

terven, i tuším, jakou roli má genetika...jenom reaguji na příspěvky granule=problém a pes taktak chudák přežívá (jo, a ten můj granulář byl ještě krásně osvalen a sportovně aktivně aktivní), "barf" = žůžo, žádné problémy...

12.9.2018 08:04

terven, i tuším, jakou roli má genetika...jenom reaguji na příspěvky granule=problém a pes taktak chudák přežívá (jo, a ten můj granulář byl ještě krásně osvalen a sportovně aktivně aktivní), "barf" = žůžo, žádné problémy...

Já teda nejsem zapřísáhlá bojovnice proti granulím...ani si nemyslím, že by na granulích nemohl pes normálně fungovat...spíš jsem reagovala na to, jak se jídlo řeší-neřeší...nikdy jsem neměla psa výhradního granuláře, vlastně současní psi byli první u kterých jsem zpanikařila...v domění, že třeba budu krmit blbě a nevyváženě, jsem sáhla po granulích...pesani hezky narostli, ale nám prostě granule nevyhovují...

12.9.2018 10:29
pan Brouček

XXX.XXX.79.12

jj.

A takových lidi je proste většina, co nevysedavaji donekonečna na netu, aby zjistili info o co nejlepsim krmeni, které se aktualne na netu doporucuje

To skoro vypadá, že je maso pro psy jen nějaký dočasný módní výstřelek

12.9.2018 11:29
Atheira

XXX.XXX.50.119

Já proti granulím nic nemám. Jen jsem popsala svou zkušenost. Prarodiče mívali psy, pro které jim bylo masa škoda, když ještě granule nebyly a když už byly, tak jedině marketovky v akci, aby se moc neutratilo. A těm psům v podstatě nic vlastně nebylo.
Takže neřeším, jestli je lepší maso nebo granule. Nicméně když pes na granulích má problémy a má je pořád, ať zkoušíte kdeco, je někdy ten přechod na maso prostě jednoduchý krok, který je lepší pro všechny.
A třeba bychom našly granule, který by mojí feně nakonec seděly, jen už jsem na to neměla náladu a psice je taky šťastnější, když jí není furt blbě.

Každý podle rozumu a uvážení musí vidět, co je v jeho případě lepší.

12.9.2018 12:22
marcelaamax

XXX.XXX.141.102

Atheira napsal(a):
Já proti granulím nic nemám. Jen jsem popsala svou zkušenost. Prarodiče mívali psy, pro které jim bylo masa škoda, když ještě granule nebyly a když už byly, tak jedině marketovky v akci, aby se moc neutratilo. A těm psům v podstatě nic vlastně nebylo.
Takže neřeším, jestli je lepší maso nebo granule. Nicméně když pes na granulích má problémy a má je pořád, ať zkoušíte kdeco, je někdy ten přechod na maso prostě jednoduchý krok, který je lepší pro všechny.
A třeba bychom našly granule, který by mojí feně nakonec seděly, jen už jsem na to neměla náladu a psice je taky šťastnější, když jí není furt blbě.

Každý podle rozumu a uvážení musí vidět, co je v jeho případě lepší.

.

Příbuzní zase mají fenu BSP (bez PP), krmena celý život granulemi z Penny. A k tomu občas zbytky - kořeněné, pravidelně vařené kosti co zbydou z kuřete, králíka atd... Feně je 12 let a nemá jediný zdravotní problém, u veterináře nebyla nikdy (krom očkování) a je pořád vitální. Myslím, že ten věk u BSP by byl úctyhodný i kdyby byla krmena barfem (vzhledem k tomu jak na tom berňáci jsou). Předtím měli kříženku jezevčíka a tam to bylo stejné...

Samozřejmě netvrdím, že je to tak správné. Píši to spíš jen jako "zajímavost".

12.9.2018 12:24
marcelaamax

XXX.XXX.141.102

Nefunguje edit tak doplním tady. Když majitel feny BSP viděl za kolik kupuju granule, tak ho málem trefilo. Když jsem se mu snažila vysvětlit, že mu nechci dávat úplně nejlevnější šrot tak začal poukazovat na to, kolik feně je a jak na tom šrotu prospívá, to samé všechny psi co kdy měl... Takže zrovna tohle je typ člověka, který nebude nikdy ani uvažovat nad lepšími granulemi a už vůbec ne nad tím, že by psovi vařil nebo sháněl maso.

12.9.2018 12:30

marcelaamax napsal(a):
Nefunguje edit tak doplním tady. Když majitel feny BSP viděl za kolik kupuju granule, tak ho málem trefilo. Když jsem se mu snažila vysvětlit, že mu nechci dávat úplně nejlevnější šrot tak začal poukazovat na to, kolik feně je a jak na tom šrotu prospívá, to samé všechny psi co kdy měl... Takže zrovna tohle je typ člověka, který nebude nikdy ani uvažovat nad lepšími granulemi a už vůbec ne nad tím, že by psovi vařil nebo sháněl maso.

A co vy dělal, kdyby se jí na těch marketovkách nedařilo?

12.9.2018 12:42
marcelaamax

XXX.XXX.141.102

A co vy dělal, kdyby se jí na těch marketovkách nedařilo?

Jo tak to nevím. On psa bere jinak než já nebo většina lidí tady. Je pro něho nepochopitelné, že mám psa doma, že s ním pořád někam chodím a jezdím, že platím obrany, tréninky, závody atd...

U staršího psa nechápal, že jsem s ním ke konci jezdila po veterinách, na kapačky, na vyšetření. Když jsme se bavili o tom, kolik to stálo, řekl mi, že jsem blázen, že bych za to měla nového psa .

Má na psa prostě úplně jinej pohled.

12.9.2018 12:45

marcelaamax napsal(a):
Jo tak to nevím. On psa bere jinak než já nebo většina lidí tady. Je pro něho nepochopitelné, že mám psa doma, že s ním pořád někam chodím a jezdím, že platím obrany, tréninky, závody atd...

U staršího psa nechápal, že jsem s ním ke konci jezdila po veterinách, na kapačky, na vyšetření. Když jsme se bavili o tom, kolik to stálo, řekl mi, že jsem blázen, že bych za to měla nového psa .

Má na psa prostě úplně jinej pohled.

Jo, to chápu, spousta lidí to tak má, pes je pro ně jenom pes, když ho něco trápí, tak se nechá uspat, v lepším případě a pak se koupí novej. Takže si dokážu představit, co by dělal, resp nedělal, kdyby se na těch marketovkách nedržela.

12.9.2018 12:51
marcelaamax

XXX.XXX.141.102

Jo, to chápu, spousta lidí to tak má, pes je pro ně jenom pes, když ho něco trápí, tak se nechá uspat, v lepším případě a pak se koupí novej. Takže si dokážu představit, co by dělal, resp nedělal, kdyby se na těch marketovkách nedržela.

No... jako je pravda, že on asi vůbec neřeší třeba jakou má fena stolici - na to kdybych se ho zeptala tak se mi pravděpodobně vysměje. Ale ta fena má fakt pěknou srst, na to kolik jí je tak nekulhá, vidí, slyší a vypadá celkově hodně dobře.

12.9.2018 12:55

marcelaamax napsal(a):
No... jako je pravda, že on asi vůbec neřeší třeba jakou má fena stolici - na to kdybych se ho zeptala tak se mi pravděpodobně vysměje. Ale ta fena má fakt pěknou srst, na to kolik jí je tak nekulhá, vidí, slyší a vypadá celkově hodně dobře.

Neměla byste fotku? Koukla bych se.

12.9.2018 13:04
marcelaamax

XXX.XXX.141.102

Neměla byste fotku? Koukla bych se.

Určitě najdu, moment.

12.9.2018 13:14
marcelaamax

XXX.XXX.141.102

Fotky nejsou nijak kvalitní, na všech věk nad 11 let.

12.9.2018 14:38
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

marcelaamax napsal(a):

Vypadá výborně a hlavně - není tlustá! To si myslím, že je dost podstatné. Minule na veterinu přišla 11letá labradůra, ale to byl fakt kolos. Bylo mi jí líto.

12.9.2018 14:58

marcelaamax napsal(a):

Teda na ten věk vypadá naprosto úžasně

12.9.2018 15:19
marcelaamax

XXX.XXX.199.114

lesnížínka napsal(a):
Vypadá výborně a hlavně - není tlustá! To si myslím, že je dost podstatné. Minule na veterinu přišla 11letá labradůra, ale to byl fakt kolos. Bylo mi jí líto.

Babička včera nechala uspat 7mi letou
BSP prý rakovina slinivky... Ale to byl taky hrozný váleček, říkala jsem ji to pořád

12.9.2018 15:24
marcelaamax

XXX.XXX.199.114

Teda na ten věk vypadá naprosto úžasně

V dubnu ji bylo 12. Většinou jen když řeknu, že znám BSP, která má přes 12 let tak se lidi diví... A ještě k tomu vypadá fakt v pohodě.

12.9.2018 15:50

pan Brouček napsal(a):
A takových lidi je proste většina, co nevysedavaji donekonečna na netu, aby zjistili info o co nejlepsim krmeni, které se aktualne na netu doporucuje

To skoro vypadá, že je maso pro psy jen nějaký dočasný módní výstřelek

prokousat se nesmyslama, co se o krmeni masem traduji da docela praci nekdy

18.9.2018 19:39
hojka1

XXX.XXX.85.237

My jsme
třeba začali teď kupovat granule Brit Premium, mají velký obsah masa a už nic na víc nedávám.

18.9.2018 20:31
pan Brouček

XXX.XXX.79.12

prokousat se nesmyslama, co se o krmeni masem traduji da docela praci nekdy

A proč to děláte?Já se ničím neprokousávám, nevím k čemu by to bylo ...

18.9.2018 20:36

hojka1 napsal(a):

My jsme
třeba začali teď kupovat granule Brit Premium, mají velký obsah masa a už nic na víc nedávám.

A kde jste na to přišla? Tyhle granule mají masa asi t tak 30%, což je žalostně málo. Naopak byste měla přidávat maso syrové nebo vařené.

18.9.2018 20:37

hojka1 napsal(a):

My jsme

V Brit Premium převažuje kukuřice a pšenice, popř. rýže.

18.9.2018 20:43

V Brit Premium převažuje kukuřice a pšenice, popř. rýže.

Оля, koukněte na nové složení, šli do sebe.

18.9.2018 20:45
pan Brouček

XXX.XXX.79.12

hojka1 napsal(a):

My jsme

Jenom informativně, co to je "velký obsah masa"?Resp. víte vůbec kolik "masa" sežere pes denně?
Jaký je poměr masa a brambor, obilí, kukuřice, soji, otrub či pilin?
Fakt mi to zajímá.

18.9.2018 20:53

a tak brit premium je prémiová řada krmiv. v podstatě economy. z mého pohledu mohli nechat recepturu takovou, jako byla, a nechat taky cenu. měla jsem ho jako doporučení pro lidi, u kterých jsem u bouďáků viděla v misce nasypaný něco barevnýho.
a ne, tihle lidi nebudou psovi vyvařovat nebo kvůli němu kupovat mrazák.

18.9.2018 20:56

Оля, koukněte na nové složení, šli do sebe.

Ten oves je celkem v pořádku, ale u Adult se kukuřice a pšenice stejně nezbavili. To mi připomnělo, že na ráno musím vytáhnout z mrazáku dávku dýně. Vraždil by pro ní.

18.9.2018 21:01

Ten oves je celkem v pořádku, ale u Adult se kukuřice a pšenice stejně nezbavili. To mi připomnělo, že na ráno musím vytáhnout z mrazáku dávku dýně. Vraždil by pro ní.

Jj, koukala jsem i na verzi "fresh", taky není úplně humusná. Nj, čas dýní, taky se na ně chystáme

18.9.2018 21:05

Jj, koukala jsem i na verzi "fresh", taky není úplně humusná. Nj, čas dýní, taky se na ně chystáme

Letos se pár kousků pokusím uchovat co nejdéle, při správném skladování prý vydrží až do jara, i když pak člověk musí použít pomalu sekeru.

18.9.2018 21:16

Letos se pár kousků pokusím uchovat co nejdéle, při správném skladování prý vydrží až do jara, i když pak člověk musí použít pomalu sekeru.

A jak je budete skladovat? V bytě?

18.9.2018 21:43

A jak je budete skladovat? V bytě?

Jj, normálně v bytě. Prý sucho a vzduch ze všech stran, chladno ne. Už mám v plánu je naházet na skříň, vyloženě permanentní svátek strašidel není úplně nezbytný.

18.9.2018 21:51

Jj, normálně v bytě. Prý sucho a vzduch ze všech stran, chladno ne. Už mám v plánu je naházet na skříň, vyloženě permanentní svátek strašidel není úplně nezbytný.

tak to jo, díky za info A co měl dneska k véče?

18.9.2018 21:53

a tak brit premium je prémiová řada krmiv. v podstatě economy. z mého pohledu mohli nechat recepturu takovou, jako byla, a nechat taky cenu. měla jsem ho jako doporučení pro lidi, u kterých jsem u bouďáků viděla v misce nasypaný něco barevnýho.
a ne, tihle lidi nebudou psovi vyvařovat nebo kvůli němu kupovat mrazák.

Ale jo, taky jsem pár lidí s omezenými financemi přesvědčila na Brit Premium, když mi nadšeně tvrdili, jak jsou oranžové keksíky s mrkvičkou, zelené se zeleninkou, tmavě hnědé s masem... A to psi rozhodně nebyli u boudy, jen se majitelé (většinou důchodci) prostě neorientovali.

18.9.2018 21:59

tak to jo, díky za info A co měl dneska k véče?

Kachničku, dýni, řepu, ředkvičky. Dorazil se Biotinem, kusem kedlubny a švihnul mi kousek jabka, které jsem si nakrájela k TV, abych se přestala soustředit na jahodový Haagen Dazs v mrazáku. Ne že bych držela dietu, ale jakmile ten kelímek jednou otevřu, padne za vlast, což po osmé večer asi není ve vztahu k tajli úplně košer.

18.9.2018 22:47

Kachničku, dýni, řepu, ředkvičky. Dorazil se Biotinem, kusem kedlubny a švihnul mi kousek jabka, které jsem si nakrájela k TV, abych se přestala soustředit na jahodový Haagen Dazs v mrazáku. Ne že bych držela dietu, ale jakmile ten kelímek jednou otevřu, padne za vlast, což po osmé večer asi není ve vztahu k tajli úplně košer.

Hmm, tak takovou ňamku, to je záviděníhodné :-) U nás jen grancle s konzervou. Jj, dobroty z mrazáku mě taky lákají, asi je to tím, jak je zase vedro.

18.9.2018 23:03

Hmm, tak takovou ňamku, to je záviděníhodné :-) U nás jen grancle s konzervou. Jj, dobroty z mrazáku mě taky lákají, asi je to tím, jak je zase vedro.

U nás holky zase hárají první ligu, a když si představím, jak mi kdysi v tomhle období frfňal s granulemi... Teď přijde domů a nos plný snídaně/večeře, na ženský si ani nevzpomene.

19.9.2018 16:58

pan Brouček napsal(a):
A proč to děláte?Já se ničím neprokousávám, nevím k čemu by to bylo ...

Protože muzu ? mezi balastem se občas clovek dozvi i něco zajímavého.

21.9.2018 08:03
L(phi)

XXX.XXX.114.133

A to ja som mala s jednym psom dokonca.
Na mase kazdu chvilu nejaky problem, srst uplne hrozna, prujem, kazdych par tyzdnov dieta nahodne si vzdy obcas povedal "toto maso mi od dnes nechuti" a 3 dni hladoval.
Na granuliach bez problemov, zere pravidelne a vyzera o dost lepsie.
Niekto si moze povedat ze "som robila ten barf zle" - nuz, ak aj ano, potom to asi znamena, ze to neni tak lahke a pre niektorych ludi budu potom tie granule fakt pre psa vyhodnejsie a lepsie nez robit zle krmenie surovym.

21.9.2018 08:20
lupus4

XXX.XXX.205.61

tak to jste extra vyjímka, většinou je to přesně naopak

21.9.2018 08:46

lupus4 napsal(a):
tak to jste extra vyjímka, většinou je to přesně naopak

tak to pozor, asi jste v nějaké sociální bublině lidí, co krmí barfem a jsou všichni spokojení, proto tím dál krmí.
extra výjimka to totiž není. stejně jako jsou psi, co jim nesedí granule, jsou psi, co jim nesedí barf. rozložení obou skupin v populaci psů je asi tak stejné.
nejvíc je naštěstí psů, co můžou žrát cokoliv včetně granulí typu marketovka a "barf" typu starý pečivo přelitý polívkou a vypadají překvapivě dobře, i se dožívají vysokého věku.

21.9.2018 08:58
lupus4

XXX.XXX.205.61

si jste v nějaké sociální bublině lidí, co krmí barfem a jsou všichni spokojení, proto tím dál krmí.

tak to naštěstí jsem

nejvíc je naštěstí psů, co můžou žrát cokoliv

no zaplať pánbu

nějak furt nedávám, že by šelmě psovité maso škodilo

21.9.2018 09:20

to přece nikdo netvrdí, že maso škodí:D
ale prostě ne všem psům barf sedne. a krmit psa celý dlouhý zdravý život granulemi je též možné.
prostě tak nějak nechápu tyhle boje o to, čím krmit.

24.9.2018 13:42
tichustka

XXX.XXX.85.237

Nejsou
teď ty granule nějaký jiný. Mám pocit, že jsme kupovali jiné.

26.9.2018 14:45
hojka1

XXX.XXX.34.214

Ano,
mají teď oproti těm starým mnohem víc masa. A asi budou i chuťově lepší to
tak vypadá.

26.9.2018 18:35
lupus4

XXX.XXX.16.145

to přece nikdo netvrdí, že maso škodí:D
ale prostě ne všem psům barf sedne. a krmit psa celý dlouhý zdravý život granulemi je též možné.
prostě tak nějak nechápu tyhle boje o to, čím krmit.

já zase nechápu, jak některý vet múže obhajovat spečeninu "čehosi" posypanou umělými premixy...

Přidejte reakci

Přidat smajlík