Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
4.9.2018 04:46
Nevím25

XXX.XXX.168.68

Ahoj, chci se zeptat, zda je vhodné mít šiperku v bytě? Pokud by někdo měl zkušenosti, tak budu samozřejmě ráda.

+ Je šiperka vhodná pro 'začátečníka' v agility. Dcera (12) neustále vypráví, že by s ní chtěla chodit cvičit atd
..

4.9.2018 06:35
scylla

XXX.XXX.150.32

Nevím25 napsal(a):
Ahoj, chci se zeptat, zda je vhodné mít šiperku v bytě? Pokud by někdo měl zkušenosti, tak budu samozřejmě ráda.

+ Je šiperka vhodná pro 'začátečníka' v agility. Dcera (12) neustále vypráví, že by s ní chtěla chodit cvičit atd
..

Pes nemá problém být v bytě, pokud má možnost se dostatečně venčit a lidé se mu věnují. Pořizovat psa jako hračku pro dítě není dobrý nápad, a pokud by s ní dcera chtěla cvičit, tak jedině pod vaším dozorem.

4.9.2018 07:28
Andrýsek3

XXX.XXX.158.23

scylla napsal(a):
Pes nemá problém být v bytě, pokud má možnost se dostatečně venčit a lidé se mu věnují. Pořizovat psa jako hračku pro dítě není dobrý nápad, a pokud by s ní dcera chtěla cvičit, tak jedině pod vaším dozorem.

Proboha Scyllo,12ti leté dítě není batole, které by psa tahalo za uši a jezdilo na něm... Některé děti si v tomto věku pořizují prvního psa uplně sami a mnohem většího, než šiperka.

Šiperka může být v bytě, určitě spíš než jen venku. Na agility se hodí. Určiě dobrý výběr, pokud se ji budete věnovat.

Uživatel s deaktivovaným účtem

4.9.2018 07:53

jak které 12ti leté dítě, jak které...

V každém případě si psa pořizuje a nese za něj plnou zodpovědnost dospělý.

jinak šiperka do bytu zcela OK, na agility zcela OK (ale to nejsou jediné vlastnosti plemene...).

4.9.2018 08:02
Andrýsek3

XXX.XXX.158.23

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
jak které 12ti leté dítě, jak které...

V každém případě si psa pořizuje a nese za něj plnou zodpovědnost dospělý.

jinak šiperka do bytu zcela OK, na agility zcela OK (ale to nejsou jediné vlastnosti plemene...).

Však to ani neříká, jen píše, že by sním chtěla dcera běhat agaility.
Proč ne..
A hlavně, aby bylo "dítě" se psem vždy pod dozorem, to si taky neumím představit, normálně 12ti letý dítě venčí psy samo u nás uplně běžně.

4.9.2018 09:03
scylla

XXX.XXX.150.32

Andrýsek3 napsal(a):
Proboha Scyllo,12ti leté dítě není batole, které by psa tahalo za uši a jezdilo na něm... Některé děti si v tomto věku pořizují prvního psa uplně sami a mnohem většího, než šiperka.

Šiperka může být v bytě, určitě spíš než jen venku. Na agility se hodí. Určiě dobrý výběr, pokud se ji budete věnovat.

No to snad ne, od vás jsem takový příspěvek nečekala.

4.9.2018 09:03
scylla

XXX.XXX.150.32

Andrýsek3 napsal(a):
Však to ani neříká, jen píše, že by sním chtěla dcera běhat agaility.
Proč ne..
A hlavně, aby bylo "dítě" se psem vždy pod dozorem, to si taky neumím představit, normálně 12ti letý dítě venčí psy samo u nás uplně běžně.

Venčení psů je totéž co cvičení, aha.

4.9.2018 10:29
Tedysek

XXX.XXX.35.45

scylla napsal(a):

Tyto dve veci by se mely slucovat v jeden proces spolecne traveneho casu.

4.9.2018 10:35

Proč by prosímvás nemohlo 12ti leté děvče samostatně cvičit se psem?

4.9.2018 10:40
polárka.15

XXX.XXX.45.253

Proč by prosímvás nemohlo 12ti leté děvče samostatně cvičit se psem?

A ještě proč zrovna pod vedením matky dítěte? Ta ví jak má dcera správně při výcviku psa postupovat?

4.9.2018 10:59

Někteří dvanáctiletí mají větší cit pro psa než někteří dospělí. Není to o věku. A na agility stejně bude potřeba cvičák, tak jaký je rozdíl mezi tím, když tam chodí začátečník - dcera nebo začátečník - matka. Nebo mají chodit obě a dělat psovi v hlavě vítr?

Spíš aby to nedopadlo jako u mojí mladší sestry. Taky ji bylo 12, když dostala psa. A což o to, vychovala a vycvičila ho skvěle, ale tak od 14 už jí nějaký pes vůbec nezajímal.

4.9.2018 12:16
amiš

XXX.XXX.11.154

Já mněla prvního psa, středního knírače, ve 13 letech, jezdila s ním přes celou Prahu každou sobotu na Balkán, kde byl speciální cvičák pro knírače, tehdy dva přestupy a skoro dvě hodiny cestování narvanou MHD, jezdila jsem sama a bavilo mi to skoro tři roky, až se cvičák přestěhoval do Modřan a to tehdy z Holešovic městskou dopravou fakt už nešlo.
Pokud to dceru baví a bude bavit, proč ne.

4.9.2018 15:56
stripped

XXX.XXX.30.242

My teď máme čerstvě malou šiperčí slečnu a v bytě. Zatím není žádný problém, myslím, že se dobře přizpůsobuje. Je to takové malé třeštidlo

4.9.2018 16:24

scylla napsal(a):

Ve 12ti letech jsem měla ročního čuvače se složenou zkouškou ZM a jezdila s mím s partou ze cvičáku na závody a na ukázky výcviku.Bez dohledu rodičů, kteří se psy nikdy nezabývali.

4.9.2018 18:40
saola

XXX.XXX.44.155

Přiznám se, že bych dvanáctiletému dítěti psa na kompletní zodpovědnost - tedy hlavně venčení, ale i cvičení - nesvěřila. Zvlášť, pokud zadavateka žije na frekventovaném místě, ať už se to týká počtu lidí nebo automobilového provozu apod.
Příklad: moje kamarádka žije v Praze a zabývá se výcvikem asistenčních psů. Má tři děti, které byly vždy odmala v kontaktu se psy, protože v domácnosti prostě nějaký pes vždycky byl. Její dvanáctiletá dcera šla jednou ráno ročního flata vyvenčit (jako vždycky) a při návratu zpět domů při přecházení ulice nakráčel pes přímo pod auto pod kolo. Jen hloupá chvilka nepozornosti. Naštěstí se vlastně nic nestalo, řidič razantně zabrzdil a pes byl jen pohmožděný, ale holka v šoku a celé to bylo jen krůček od průseru. A kdo jiný by už měl v komunikaci se psem takovou školu a "kvalifikaci" jako ona, když se psy vyrůstala odmala?

Dvanáctileté dítě je pořád ještě dítě, a nedokážu si představit, že se bude v pravidelném režimu dlouhodobě každodenně samostatně pohybovat se psem v rušném prostředí a převezme za péči o něj plnou odpovědnost. Dnešní děti mají obvykle širokou škálu zájmů, a nedokážu si opravdu představit, že dvanáctiletá slečna svůj volný čas natrvalo podřídí psovi. On ten hluboký zájem o psy a třeba i zvířata obecně se projevuje obvykle od útlého dětství, kdy dítě tahá domů všechno možné a oblejzá s nadšením psy v sousedství - ne, že se ve dvanácti rozhodnu, že teda jo...

Cvičení je druhá věc, pokud to dítě baví a dělá to s nadšením, aniž by psovi škodilo, a veškerý volný čas chce trávit se psem a na agility, proč ne. jenže nevíte, jestli to tak bude, protože pokud dvanáctileté dítě nikdy předtím do bližšího kontaktu se psy nepřišlo, je otázka, jak mu prvotní nadšení ze štěněte vydrží, a zda povinnosti s tím spojené nebudou dalších deset let spíš otrava. Bude mít třeba jiné zájmy.
Konečná odpovědnost za pořízeného psa je prostě vždycky na dospělém rodiči a následky případných průserů nese taky on, a to dneska nemusí už být taková legrace jako dřív, je doba pojišťoven a právníků, a splácet díky nepozornému dítěti psím zaviněním havarovanou Teslu fakt do konce života nechci , natož pokud by někdo byl při případné kolizi zaviněné psem zraněn či dokonce přišel o život.

4.9.2018 20:56

Já jsem jezevčíka dostala ve 12ti, sama si ho vycvičila (bez vodítka mohl jen se mnou, zbytek rodiny ho na povel moc neměl), na cvičák jsme nechodili a venčila jsem ho od první chvíle sama. Když mi bylo necelých 19, tak jsem se stěhovala pryč a jezevec zůstal u rodičů. Žádná tragédie, byl to rodinný pes, s tím se počítalo, částečně jsem se o něj starala pořád. Už nebyl takový drak a pomalu chtěl svůj klid. Nejde paušálně všem radit, že psa k mladším dětem nepořizovat.

5.9.2018 08:48
assil

XXX.XXX.84.76

Já jsem jezevčíka dostala ve 12ti, sama si ho vycvičila (bez vodítka mohl jen se mnou, zbytek rodiny ho na povel moc neměl), na cvičák jsme nechodili a venčila jsem ho od první chvíle sama. Když mi bylo necelých 19, tak jsem se stěhovala pryč a jezevec zůstal u rodičů. Žádná tragédie, byl to rodinný pes, s tím se počítalo, částečně jsem se o něj starala pořád. Už nebyl takový drak a pomalu chtěl svůj klid. Nejde paušálně všem radit, že psa k mladším dětem nepořizovat.

No jo a já zas vím o případu, kdy dvanáctileté dítě, zvyklé na psy, ovšem dospělé a vychované, bylo totálně v šoku z kousajícího a skákajícího štěněte a bálo se ho. Ten úvodní dotaz je napsaný dost nešťastně, je hezké, že dcera vypráví o tom, jak by chodila se psem cvičit, ale otázka je spíš, jestli si uvědomuje a má zkušenosti s tím, co to znamená mít štěně a chodit s ním cvičit, spíš tipuje, že ne a má naivní dětské představy, ale to musí zhodnotit její rodiče. (Jo, mám to doma v přímém přenosu s neteří, která dokáže hodiny vyprávět o tom, jak si koupí čivavu a bude jí nosit v tašce a česat a i když doma psa mají, prostě nemá ponětí, co to znamená vychovat psa a starat se o něj denodenně). A je třeba dodat, že konkrétně šiperka je dost akční pes a když nakonec dcera zjistí, že to není jak si představovala, protože štěně kouše a neposlouchá a rodiče na to nebudou, tak šiperka v bytě může být dost problém a budou si drbat hlavu, že když už tak nekoupili vhodnější plemeno.

Přidejte reakci

Přidat smajlík