Stafordšírský bulteriér s PP

Prodám Stafordšírského bulteriéra - Hledáme nový milující domov pro našeho...
11999 Kč
Zdravím,
koncem roku nebo v průběhu příštího roku k nám do rodiny přibude štěňátko. Chci se zeptat, jestli je něco, na co si dát vyloženě při seznámení se psem, kterého mám, pozor?
Počítám s tím, že je seznámím prvně mimo domov. A teď mi jde třeba o krmení - krmíte psy tak, že mají misky vedle sebe? Nebo každý v jiném rohu místnosti, aby měli klid? A nebo úplně odděleně? Pes si žrádlo nijak nehlídá, nechá si sáhnout do misky, je zvyklý že v přítomnosti feny dostávají oba na střídačku pamlsky atd. Akorát nevím, je hrozně žravý, a myslím si, že pokud dožere své žrádlo rychleji (což asi jo), tak půjde do misky štěněte. Takže to budu muset hlídat, aby ho nechal v klidu nažrat.
Dále co se týče procházek - budeme brát oba psy na společné procházky. Ale se štěnětem budu chtít jít někdy taky sama - abych se mu mohla plně věnovat a trošku cvičit, pak taky chceme chodit do psí školičky. Se starším psem zase budu jezdit na koloběžce, tréninky atd. Takže si bude dobré je od začátku zvykat na to, že někdy jdou oba a někdy se jde po jednom, že? Aby pak nevyváděli.
Pokud bude štěně staršího psa moc otravovat mám zasahovat? Nebo mám nechat staršího psa, ať si ho srovná? Když jsem tohle řešila naposledy u svých psů, tak jsem musela zasahovat já. Ale to bylo dané tím, že starší pes (v té době 11) byl hrozně submisivní, nebyl schopný si štěně srovnat a nechal si vše líbit. Měl už také zdravotní problémy, takže když jsem viděla, že toho má dost, tak jsem zasahovala já.
A poslední věc - když jste si přivedli nové štěně, tak dávali jste nějak najevo staršímu psovi, že on je ten "první", aby nezačal třeba žárlit?
Nechci z toho dělat vědu, ale taky nechci něco pokazit hned na začátku tak se radši dopředu ptám na zkušenosti.
Díky za odpovědi.
Já měla tedy dvě štěnda najednou, ale od začátku jsem krmila tak, že každý měl svou misku a já stála mezi nima. Misky cca metr a půl od sebe. Psi nebyli žraví ani jeden a pak se naučili sami, si po dojezení misky vyměnit a vylízat kámošovu. Do toho už jsem nijak nezasahovala. Když jedli, přisypávala jsem třeba po troše granulky jednomu-druhému, nebo když už byli dospělí, vybírala masenka(jako: jé, podívej co tady máš za dobrotku) a dávala jim to z ruky - taky tak různě na střídačku. Na prochajdy neporadím, chodili zásadně všude spolu.
Uživatel s deaktivovaným účtem
lesnížínka
napsal(a):
Já měla tedy dvě štěnda najednou, ale od začátku jsem krmila tak, že každý měl svou misku a já stála mezi nima. Misky cca metr a půl od sebe. Psi nebyli žraví ani jeden a pak se naučili sami, si po dojezení misky vyměnit a vylízat kámošovu. Do toho už jsem nijak nezasahovala. Když jedli, přisypávala jsem třeba po troše granulky jednomu-druhému, nebo když už byli dospělí, vybírala masenka(jako: jé, podívej co tady máš za dobrotku) a dávala jim to z ruky - taky tak různě na střídačku. Na prochajdy neporadím, chodili zásadně všude spolu.
Pozor, i u toho následného vylizování sousední misky může dojít k nepěknému konfliktu.
S odděleným venčením, udělejte to pro každého zvlášť jako rituál, to, co bude předcházet.
Usměrňování, rozhodně zasahujte, dle Vašeho citu.
S posledním odstavcem, je lepší to pojistit.
S tím žrádlem - právě oddělovat úplně se mi nechce, jako že by každý žral v jiné místnosti, to pak nebudou zvyklý žrát spolu a jednou se k sobě dostanou a může být problém. Pak taky jezdíme třeba na závody kde spíme v chatkách atd... Prostě bych radši, aby byli už od začátku zvyklý žrát jeden vedle druhého. Třeba pár metrů od sebe. Jakmile dožerou, tak jim misku seberu a žádné vylizování misek nebude. Ono tu misku sbírám i u jednoho psa, protože dokud mu jí nevezmu tak on za mnou chodí a tu misku mi cpe - jako by chtěl přidat
marcelaamax
napsal(a):
S tím žrádlem - právě oddělovat úplně se mi nechce, jako že by každý žral v jiné místnosti, to pak nebudou zvyklý žrát spolu a jednou se k sobě dostanou a může být problém. Pak taky jezdíme třeba na závody kde spíme v chatkách atd... Prostě bych radši, aby byli už od začátku zvyklý žrát jeden vedle druhého. Třeba pár metrů od sebe. Jakmile dožerou, tak jim misku seberu a žádné vylizování misek nebude. Ono tu misku sbírám i u jednoho psa, protože dokud mu jí nevezmu tak on za mnou chodí a tu misku mi cpe - jako by chtěl přidat
Pocitala bych i s variantou, ze v dospelosti budou muset byt oddeleni v nepritomnosti. nejen, ze se nenazerou vede sebe.
marcelaamax
napsal(a):
V době nepřítomnosti budou oddělení už od začátku, v tom mám jasno ;-).
hm, ale zrovna tohle může být počátek oné nutnosti oddělovat později a furt...že nebudou umět být spolu, že pro ně "normál" bude být sám...
jídlo dohromady ale každý nechť má svůj !diskrétní" prostor
jinak, nejsem zastáncem "si to vyřídí sami", ale pokud možno nenechat dělat chyby ale učit, jak a co ano...pravidla, rituály...
marcelaamax
napsal(a):
V době nepřítomnosti budou oddělení už od začátku, v tom mám jasno ;-).
super - lepsi je byt pripraven, nez pak zaskocen
u nas ne, ze by se nesnesly -ale zacala jsem je oddelovat, protoze mi mlada huntovala starsi -skakala ji po zadech tak, ze ji zacali bolet. tak slo mlade na leto do kotce a stara zustala venku navolno.
po case, když uz se mlade uklidnilo - jsou zase pohromadě. i v tom kotci, kdyz je to třeba
jinak - znaji i samostatnou praci i spolecne vycházky. jednu nalozim a odjedu, druha zustane doma. je to potřeba, aby clovek nebyl jejich otrok jen.
ted je další stene v rodine - tak mladou jsem musela trosku povelovat, at si ho nevsima -urcite bych to nenechala jen na ni -to by nedopadlo dobře pro stene.
a po par vychazkach -normalne spolu vychazeji, hraji si bez zasahovani, jezdi spolu v aute ve spolecne prepravce.
napsal(a):
hm, ale zrovna tohle může být počátek oné nutnosti oddělovat později a furt...že nebudou umět být spolu, že pro ně "normál" bude být sám...
jídlo dohromady ale každý nechť má svůj !diskrétní" prostor
jinak, nejsem zastáncem "si to vyřídí sami", ale pokud možno nenechat dělat chyby ale učit, jak a co ano...pravidla, rituály...
Budou spolu doma pořád, krom toho cvičení, koloběžky - ale to jen kvůli věku, v dospělosti budou jezdit oba. Budou spolu normálně v baráku, na zahradě. Ale až pojedu do práce tak je oddělím. Jsou to bullove, takže pro jistotu. Myslím, že normální pro ně budou být spolu - krom cviceni jako takového - na cvičák pojedou oba, cvičit budou po jednom na střídačku. A kromě doby odpočinku - když budu v práci.
Já teda v praxi neprovozuju seznámení s novým štěnětem na "neutrálním" území venku...venku je to prostě cizí štěně...to co přinesu domů je naše, tak nějak jsem si jistá, že to takhle chápe i pes.
S ovčandou nám to fungovalo...co se týče psů - kluků, tak tam je to asi jedno, moji psí kluci - všichni bez rozdílu (3), byli ze štěňat totálně nadšení a hned se ujímali funkce pečovatelů...a to i u štěňat, které přišla jen na návštěvu...venku byli z každého štěněte hin...
Při příchodu štěněte jsem jen dávala pozor, aby štěně nadmíru neobtěžovalo starší ovčandu a naopak...feňule to praktikovala stejně jako u mých dětí.."už toho bylo dost - odcházím"...menší korekce feny směrem ke štěněti např. zavrčení ve stylu "nech toho" jsem neřešila...ale to proto, že jsem znala svojí fenu a přišlo mi to v pořádku...nemůžu říct, že bych to takhle dělala i u jiného psa. Ovčanda měla ve zvyku i zastavovat štěňata, když se jí zdálo, že lezou kam nemají tak, že je chytila za hlavu - neublížila jim, jen je zastavila a mírným tahem nasměrovala směrem, kde už to dle ní bylo ok...to mi taky přišlo v pohodě...štěňata (2) s tím taky neměla problém.
Jídlo, pokud je v domácnosti více psů řešíme pořád stejně - neodděluji, pesani jí v jedné místnosti, ale několik metrů od sebe, aby měli na jídlo klid a to i přesto, že nejsou u jídla agresivní.
Moje současná fena by bala taky schopná vyjíst misku svojí a poté ještě pesanovi (ten trouba by jí to přenechal) a protože papá podstatně rychleji než pes, tak pesan dostane první, aby měl náskok a těch pár okamžiků než pesani dojí, tak počkám...
Pokud přivedu nové štěně, tak to praktikuju stejně jako u dětí...ze služebně staršího psa si udělám pomocníka...štěně pak učím na režim, na který je naučený starší pes.
Kupodivu největší "problém" s novým štěnětem byl u mých současných psů...fenu jsme přivezli v sobotu (necelých 8 týdnů) a v pondělí jsme dovezli jejího bratra...málem ho sežrala, psa jsme museli mít pomalu hodinu na gauči v košíku, než se madam rozhodla ho akceptovat...v téhle situaci jsem byla bezradná...a ani jsem s tím u štěňat, navíc sourozenců nepočítala.
Nasi 3 psi maji jasna pravidla.
Papaji kazdy v jinem rohu mistnosti, az dopapaji vsichni a zvednou se od misek muzou si je vzajemne zkontrolovat.
Pokud jeden neco ulovi (zahrabanou kost, klacek,...) a jiny pes mu to chce vzit, dotycny s kosti se muze na zlodeje ksichtit, muze mrucet, ale nesmi vyjet. Pokud komunikace nezabira, musi si svou kost vzit a odnest na sve misto kam mu nikdo jiny nesmi lezt. Pokud se o to zlodej pokusi, zasahuju ja. Tohle vsichni bez problemu pochopili a dodrzuji.
Na prochazky se chodi spolecne i jednotlive. At vytahnu ven kohokoliv, ostatni zustavaji doma bez problemu smireni se situaci a cekaji az se vratim a prijde rada i na ne.
O samote jsou psi vzdy spolu. Uz se to vyplatilo 2x kdyz bigl nebo velky NO spadli do jezirka, ten druhy dobehl pro souseda at pomuze. Takze nac oddelovat, kdyz znji pravidla souziti a striktne je dodrzuji.
U nas seznamovani probiha pred domem. Vytahnu stene z auta, necham rozkoukat a vypustim z vrat domaci obyvatele. Nez se ocichaji oznamim jim, ze mimino patri od ted do smecky. Neni to vetrelec a je pod moji ochranou. Tohle vsichni respektuji. Pak jde stene domu zkoumat svuj novy domov a seznamuji se psi nadale doma. Prvni noc jsem s miminem vzhuru a jsem mu celou noc na blizku. Predchazi to depkam ze samoty a dost se mi to osvedcilo pri navazovani vztahu.
Domaci psi jsou empaticti a vedi ze mimino potrebuje vice pece a respektuji to. Ac zkusi zarlit, tak na takto male mimino vedi ze placou na spatnem jrobe a splacem pockaji na pozdeji. A to uz s novym psem umi kkmunikovat tak aby predchazeli konfliktum.
Co se tyce her tak nezasahuju pokud hra netrva na muj vkus prilis dlouho nebo neni moc "brutalni". Zasahuju tak ze si s miminem zacnu hrat ja. A nez zacnu tak privolam velkeho psa. Casem se timto nauci ze kdyz ma nejaky jiny pes pruser, prijdou to nabonzovat.
Tak asi tak. Do jiste miry nechavam psy aby komunikovali mezi sebou. Znaji zpusob reseni situaci, aby nedoslo ke konfliktu. A mantinely maji pevne dane. Kdo je prekroci ma obrovsky pruser. Vetsi pruser nez kdyz by neposlechli nejaky dulezity povel. Takze to nejakym zazrakem funguje.
Ke žrádlu: štěně bude žrát vícekrát než dospělák, z příspěvku mi připadá, že štěně bude žrát jednou denně s dospělákem (jenom připadá)
Jinak, osobní otázka pro marcelamax: proč si k dospěléu psu, který není zase až tak v pohodě k jiným psům (viz vaše příspěvky) budete pořizovat dalšího psa (psa nebo fenu?) někteří psi jsou prostě jedináčci jiní to snesou mávnutín ocasu.
napsal(a):
Ke žrádlu: štěně bude žrát vícekrát než dospělák, z příspěvku mi připadá, že štěně bude žrát jednou denně s dospělákem (jenom připadá)
Jinak, osobní otázka pro marcelamax: proč si k dospěléu psu, který není zase až tak v pohodě k jiným psům (viz vaše příspěvky) budete pořizovat dalšího psa (psa nebo fenu?) někteří psi jsou prostě jedináčci jiní to snesou mávnutín ocasu.
Ne, samozřejmě, že štěně bude žrát vícekrát. Pořizovat si budeme fenu SBT. Pes je po seznámení s fenami v pohode. Ta fena je náš sen, akorát teď se stěhujeme do vlastního tak si to můžeme splnit. Není to nějaké unáhlené rozhodnutí, vše jsme pečlivě zvážili. Jinak teď jsme žili v baráku s rodiči, kteří mají taky fenu a bez problému . Ale bylo mi úplně jasné, že otázka proč druhého psa od někoho přijde.
Otázka proč, proč, protože to tak nějak vždy zavání nenaplněnýma ambicema, zkrátka první pes se "nepovedl", tak koupím jiného a to už bude ono...
marcela, bude to pes + fena, stejného typu (tedy ne pírko k buldozeru), tak bych se toho zas tak nebála...hlavně vybrat vyrovnané štěně (jak jen to půjde).
napsal(a):
marcela, bude to pes + fena, stejného typu (tedy ne pírko k buldozeru), tak bych se toho zas tak nebála...hlavně vybrat vyrovnané štěně (jak jen to půjde).
Přesně tak. A ne opravdu to není tak, že by se první pes nepovedl a tak bych si pořídila jiného. Mimo jiné (ne neporizuju si ho jen proto) ale myslím, že by to psovi mohlo i trošku pomoct, když u sebe bude mít fenu, kámošku, oporu.
Jinak štěňata se ještě ani nenarodila, takže uvidíme, zda tam bude vhodná fenka pro nás. Když ne, tak budeme vybírat a čekat dál, není kam spěchat.
marcelaamax
napsal(a):
Tak od patka máme doma nový přírůstek :-)
No a jak psí mimi, jak se snesou, jak to snáší prvorozený? Myslím, že to bude dobrý, málokterý pes nesnese fenku, o to je to jednodušší. Já teď v červenci pořizovala ke starému psu kotě a zvládnul to naprosto skvěle, i když on kočky úplně nemusí(nemuconí se s nima) Dávat pozor na to, že viditelně nebudu upřednostňovat prtě (budu, ale musím to dělat nenápadně) zapojovat staršího psa do výchovy, já například teď, když je sám používám: hlídej končinky, ať jsou v pořádku(má je na háku ) a když ráno některou z koček hledám a pak se najde, tak ho moc chválím, že ji hezky hlídal, že je OK.
marcelaamax
napsal(a):
Tak od patka máme doma nový přírůstek :-)
No to je ale krááásné štěňátko....
Jo starší pes ji přijal bez problému. Hned se chtěl kamarádit. Snažím se ho nijak neodstrkovat, když jdu malou venčit tak jde většinou taky, jen v noci ne, to se mu z postele nechce 😁. Když s ní chci jít ven sama, tak jdu nejdřív s ním a potom s ní. Doma také prvně cvičím s ním, pak si hraju s fenkou. Ale musím být pořád ve strehu, už si zvykl, že si k malé lehá, ale pořád má tendence si hrát packama a plácat po ní, nebo si ji tlapou přitahovat, takže hlídám a zakazuju to. Venku je na vodítku, protože jinak by hrozně lítal a klidně i přez ní, na tohle je fakt tele, a vzhledem k tomu že má 30 kg a fenka 4 tak musím hodně hlídat. Co mě fakt zarazilo, bylo, že na ni zavrčel když měl hračku. Nikdy to totiž neudělal a spíš naopak ostatním fenam hračky nabízel a provokoval s nimi. Nicméně zavrčení hned Aybee vzala na zřetel a nechala ho být. Když Cooper otravuje ji, tak se taky umí ozvat. No a když ona otravuje Coopra tak ten na mě kouká stylem - ty vole dej to pryč 😂 to je třeba v noci když přijdeme z curani a on už spí.
vždy jsem chtěla psa s vypínačem
a tenhle má tlačítka dvě
to druhé je reset ?
marcelaamax
napsal(a):
Jo tlačítka nějak nefungují, je to pěkný raubíř 😁
tak to reklamace :-) co je to, buldok ?