Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
18.9.2018 13:12
Aura123

XXX.XXX.11.25

Dobrý den, prosím o radu. Mám doma 6 měsíční stafordku, cvičíme od malička formou hry. Je s námi všude, rádi bychom, aby s námi později běhala u kola, při běhu apod. Měla jsem už v minulosti s bývalým přítelem stafordku, bohužel byla jeho a tudíž odešla s ním. Byl skvělá, chodila všude na volno a přesně tak bych chtěla vycvičit i naši současnou chlupatou lásku. Na cvičák jsme zatím nešli, protože jak píšu, cvičíme od 2 měsíce jejího života a vše bylo fajn. V současné chvíli jsem s ní ale hrozně zoufalá a potřebovala bych radu někoho zkušenějšího. Možná jsem moc hr a chce to víc času, nevím.... Situace... jdeme z procházky, celou dobu poslušná, jde vedle nohy i bezvoďáku, pomalu...najednou se rozeběhne, za ničím, jen tak... začne kolem mě lítat dokola, prostě jí z ničeho nic hrábne a neposlechne na nic. Tyhle stavy jsou každý den, chápu, že si chce hrát, ale ikdyž je celý den venku, absolutně to na to nemá vliv. Netrénuji jí, když je nevybouřená, samozřejmě. Jak jí prosím dát bez násilí najevo, že to není hra? ...chci po ní moc? je to brzy? Nechci ji mít stále na vodítku, když za jiných okolností poslouchá hezky, ale v téhle své ,,náladičce" je v tu chvíli totálně neovladatelná a já ji potřebuji usměrnit. Četla jsem si už takových článků na internetu, chci dělat vše dobře, nevíte prosím i třeba o nějaké literatuře o výcviku? Také jsem sháněla, ale je to vše hrozně obecné, přece nemužou platit stejná pravidla na všechna plemena, takže knížku o výcviku stafordů, víte prosím poradit?
Za každou účelnou radu moc děkuji. Vynasnažím se.

18.9.2018 13:12
Aura123

XXX.XXX.11.25

Nebo řešit cvičákem ?

Uživatel s deaktivovaným účtem

18.9.2018 13:37

to jako trváte na tom, aby to štěně celou procházku šlo pomalu u nohy?
řeknu vám, jak chodím na procházku já se svým půlročňákem, ju? v jedný kapse mám sušený plíce, v druhý kapse mám hračku, jdeme hlavně na volno, jakože na úplný volno, žádný k noze. Nora si čuchá, Nora ovrtí všechny svoje kamarády za plotem, Nora vomazlí svoje lidský kamarády, když je potkáme, pohraje si se psími kamarády, když je potkáme, Nora se naloží do potoka, hrabe krtky, aportuje hračku z kapsy, nebo se taháme o klacek, nebo nese klacek, nebo nese šišku... jakýkoliv povely do toho patří tak nějak provozně. Stůj, když vidí někoho, koho by chtěla omazlit, ale zrovna se to nehodí, Stůj, když potřebujeme přejít silnici, ke mně, jen tak, nebo aby už nechala ten krtinec/jiného psa za plotem/čuchání, k noze, když míjíme čistě oblečeného člověka, kterého není možné omazlit, počkej tady když si chci koupit zmrzku v jednotě a sedni či lehni jen tak, prostě na zpestření. vodění na vodítku necháváme na úseky kolem silnice a tam se dá taky klidně pocvičit nějaké k noze, kromě běžného netahání.
kdyby procházky probíhaly tak děsně staticky a nudně jakože pomalá chůze u nohy, tak jí z toho bzíkne mnohem dřív, než až na konci procházky, pokud teda ty vaše nejsou ještě extra krátké.

18.9.2018 13:56
Andrýsek3

XXX.XXX.158.23

Taky nerozumím, to celou procházku musí chodit u nohy? Proč? Hrajete si venku? může si čmuchat? Proč by se nemohla popoběhnout.. Možná jsem jen špatně pochopila.

18.9.2018 14:30
Aura123

XXX.XXX.11.25

To já se spíše špatně vyjádřila :) chtěla jsem tím říci, že je v klidu a tu ,,hrabavou" dostane třeba minutu po tom, co prováděla správně nějaký povel. Chtěla jsem tím říci, že je jinak poslušná.

18.9.2018 14:31
Aura123

XXX.XXX.11.25

Vždy si nejdříve vyhrajeme, třeba ráda tahá za provazovou kouli. Má jazyk až na vestě a pak ji stejně hrábne.

18.9.2018 14:38
Aura123

XXX.XXX.11.25

Tohle u nohy, bylo jen cestou zpátky z procházky a byli jsme tam hodinu jinak běhala celé dopoledne na dvoře. Byla k.o., tak jsem zamířila k domovu. Rozhodně nechodí celou dobu u nohy a má volno vlastně celou dobu, jen přesně jak říkáte, když projde pes nebo cyklista, dávám povely. Nebo jen tak jí dám zůstaň, kousek popojdu a zavolám si jí. vše stále formou hry.

18.9.2018 14:39
marcelaamax

XXX.XXX.141.102

Aura123 napsal(a):
To já se spíše špatně vyjádřila :) chtěla jsem tím říci, že je v klidu a tu ,,hrabavou" dostane třeba minutu po tom, co prováděla správně nějaký povel. Chtěla jsem tím říci, že je jinak poslušná.

Jak přesně to myslíte? Co je špatného na tom, že štěně po ukončení povelu si chce hrát a dovádět? Já tím právě štěně třeba i odměňovala - například, kousíček chůze u nohy, pak volno a hned vytáhnout hračku a začít si hrát.
Jinak pokud ta hrabavá jak píšete vypadá tak, že štěně kolem vás poskakuje , odbíhá a nedá se odchytit ani přivolat, tak bych jí dávala šňůru a pomáhala si šňůrou. Protože pokud na ní voláte nějaký povel a ona nereaguje tak je to špatně a naučí se, že nemusí reagovat na poprvé. Pokud ji honíte tak je to také špatně a bere to jako prima hru. Ale myslím, že u 6ti měsíčního mimina se to dá zvládnout s hračkou nebo pamlsky.

18.9.2018 14:47

Aura123 napsal(a):

No a nechválíte nějak moc? Jakože se jí přehřeje mozek radostí?

18.9.2018 14:51

Předpokládám, že to "u nohy z procházky" je poté, co se na prochajdě vyběhala a vyblbla, pak je opravdu ten nejlepší čas trénovat chůzi u nohy....a to je ono...trénovat, protože pochybuju, že u půlročního štěněte se dá mluvit o zvládnutém cviku...nebo respektive dá, ale když nastoupí puberta, tak to může vypadat, že pes všechno zapomněl........nemám staforda ani nemám zkušenost se psy tohoto typu, ale jedno vím bezpečně...že šestiměsíční štěndo je ještě děcko a nemyslím si, že po něm člověk může chtít spolehlivost na stopro......moje ovčanda se stala spolehlivou ve dvou letech, v šesti měsících si ze mě začínala dělat dobrý den a v roce to bylo ještě horší...prostě takový nevycválaný tele......až v těch dvou letech se zúročila veškerá práce, to že jsme to nevzdaly a feňulce cvaklo v kebulce.......a na volno chodila všude (teda mimo míst, kde to bylo zakázáno.

18.9.2018 14:57
Aura123

XXX.XXX.11.25

Přesně tak to myslím, projdeme se, unavíme se, pohrajeme si, pak je z ničeho nic jako střela a neposlouchá, takže myslíte, že nemám sundávat vodítko? že si tím akorát zvyká na neposlušnost? Je mi to líto, protože s vodítkem se tolik nevyblbne, ale pokud není jiná možnost.... pamlsky jsou jediné co zabírá, pro co přijde. Mám strach, že jednou bude situace, že ji budu potřebovat u sebe hned (třeba nebezpeční nebo tak) a ona kolem mě bude takhle skákat. Děsí mě, že ji nebudu schopna v tomhle jejím stavu přivolat a něco se ji stane

18.9.2018 15:02
Aura123

XXX.XXX.11.25

0na to k noze a pomalu (netahat) zvládá sama od sebe a udržuje semnou oční kontakt a je vidět, že z toho má radost.... a dělá to správně skoro stále, takže sem jí v tom povelu ráda podporovala. Hrozně se bojím, že polevím a pak mi nějaký dobrák řekne, to jsi měla hned od začátku, ale nejsem schopna posoudit, kdy je na co pozdě a na co brzy.... a názor na to má každý jiný když se ptám :(

18.9.2018 15:11

Aura123 napsal(a):
Přesně tak to myslím, projdeme se, unavíme se, pohrajeme si, pak je z ničeho nic jako střela a neposlouchá, takže myslíte, že nemám sundávat vodítko? že si tím akorát zvyká na neposlušnost? Je mi to líto, protože s vodítkem se tolik nevyblbne, ale pokud není jiná možnost.... pamlsky jsou jediné co zabírá, pro co přijde. Mám strach, že jednou bude situace, že ji budu potřebovat u sebe hned (třeba nebezpeční nebo tak) a ona kolem mě bude takhle skákat. Děsí mě, že ji nebudu schopna v tomhle jejím stavu přivolat a něco se ji stane

no, Nora dobře ví, že v té druhé kapse jsou ty sušené plíce a od té doby, co tam jsou ony a ne malé kostičky z coopu, sýr nebo piškoty, se poslušnost zlepšila o 90 % :D Pokud přijde na pamlsek, tak přijde, ne, a všechno v cajku? vy taky nechodíte do práce, protože se na vás šéf hezky usmívá, nebo protože ráda pracujete "jen tak".

18.9.2018 15:13

no a na místě, kde je kdyžtak potřeba psa přivolat HNED se štěňata pouštět z vodítka nedají, no. Ono to zvíře z vás vycítí i ten stres, že to musí okamžitě být.

18.9.2018 15:19
Aura123

XXX.XXX.11.25

A v jakém veku prosím, by třeba bylo adekvátní aby uměla poslechnout na povel ke mě bez vodítka? do roka? .. ona právě poslechne na ke mě skoro všude, což je super, jen ne v tuhle chvíli kdy jí hrabe no... budu jí tedy brát na vodítko, proběhneme se spolu :)

18.9.2018 15:21
Aura123

XXX.XXX.11.25

To máte pravdu, ale vadí mi, když zavolám ke mě, ona nepřijde a přijde až na pamlsek, to přeci není poslechnutí povelu, když nereaguje na povel ke mě, třeba 5x... ale bezzeslov na pamlsek v ruce ano??
Nebo myslíte, že je to takhle v pořádku? Pokud ano, dobře :)

18.9.2018 15:31

Aura123 napsal(a):
To máte pravdu, ale vadí mi, když zavolám ke mě, ona nepřijde a přijde až na pamlsek, to přeci není poslechnutí povelu, když nereaguje na povel ke mě, třeba 5x... ale bezzeslov na pamlsek v ruce ano??

no tak samozřejmě je velký rozdíl mezi pamlskem jako odměnou a pamlskem jako lákadlem. používám jen jako odměnu.
ale když má tuhle bzíklou náladu a z druhé kapsy byste vytáhla hračku a rozběhla se směrem od psa, fakt nepřijde?

18.9.2018 15:47

Moc dobře si pamatuju, jak mi feňule - mlaďoch na zavolání přišla, ale jakmile jsem se natáhla, že jí připnu na vodítko, chytím za obojek, tak kolem mě udělala kolečko, stoupla si do bezpečné "útěkové" vzdálenosti a s výrazem "a co teď budeš dělat? " nasadila takovej ten rozzářenej vyzývavej pohled.....no tak jsme se honili, protože to je sranda, protože si to užíváme, protože pes je šťastnej, protože je to prostě zábava pro obě strany.......no a tam, kde se to provozovat nedalo chodila na vodítku.
Povel "ke mě" jsme měli stoprocentní až někdy v roce a půl a to jsme ho natrénovali s kamarádkou a jejím vycvičeným ovčounem. V té době jsem nepoužívala pamlsky ani hračky....max jako pochvala "hodná" a poplácání.

18.9.2018 17:17
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

A co kdyby jste ji zadavatelko prostě předběhla? Tuhle hru na: že mně nechytíš?!? prostě vyprovokujte na ještě bezpečném místě vy. Nevím, jestli to dělá zhruba na stejném místě, nebo v kterou chvíli přesně, ale zkuste v tom být prostě rychlejší a vyblbnout se s ní. Očividně ji ta prochajda neuspokojuje

18.9.2018 23:39

Já "hrabavou náladu" psa neřeším ať se vyblbne, stejně to dlouho nevydrží po ani ne minutě stojí a plazí, a to jsou jí dva roky (pokud tedy neklečím v lese u kolekce hřibů a pes se mi je snaží sežrat, rozšlapat, u toho se dvakrát nabodnout na nůž, protože drcnout nebo chňapnout v běhu do klečící paničky je zábavné ), nebožce hrabalo i v pokročilejším věku, dyť je to pěkné, že má psík radost, tak pěkně ohne ocásek a lítá sem tam,proč to potřebujete psovi zakázat,nechte ho vyskotačit , zablbněte s ním a pak mu řekněte tak jdem, pojď ....zásadně na psa nevolám při učení povel, když na jisto vím, že neposlechne, to raději vyndám tu hračku- u nás stačí i ukázat klacek, mlsku nebo prostě jdu jinam, pokud to situace dovolí (nemusím psa odlapit hned) mám zvyk spojovat povel "ke mě " ještě s třeba poplácáním rukou o stehno, časem staří když pes slyší a vidí že písknu a plácám a už jde. (samozřejmě máme taky přivolávací pískání) Psinu pouštím kdykoliv je to možné, není to pro ní potom takový svátek, ta nabytá svoboda pohybu, máme obyčejnou provozní poslušnost....ke mě, čekej, k noze, sedni, fuj, dej pac- nebo nohu- pro vyndání vodítka bez ohýbání se ke psovi, štěkej, a jinak je to celkem rozmazlenej gaučák....

19.9.2018 07:51

"najednou se rozeběhne, za ničím, jen tak... začne kolem mě lítat dokola, prostě jí z ničeho nic hrábne a neposlechne na nic. Tyhle stavy jsou každý den, chápu, že si chce hrát, ale ikdyž je celý den venku, absolutně to na to nemá vliv. Netrénuji jí, když je nevybouřená, samozřejmě. Jak jí prosím dát bez násilí najevo, že to není hra?!"

to jsi popsala mého pastevce, a takové návaly energie míval např. při návratu z procházky (a má dodnes, jen teda ne v takové míře, bude mu 6 let.....). Bych tu potřebu vydat ze sebe energii respektovala (máš "silové", temperamentní plemeno), můžeš se do toho zapojit a v rámci toho budovat i tu poslušnost....

19.9.2018 14:38
marcelaamax

XXX.XXX.141.102

Aura123 napsal(a):

Tímhle si to děláte těžší. Učíte ji, že nemusí poslechnout na první přivolání, když zavoláte pětkrát a nic se neděje, tak je to špatně, když víte, že nepřijde, tak radši nevolejte vůbec.

19.9.2018 16:32

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Moc dobře si pamatuju, jak mi feňule - mlaďoch na zavolání přišla, ale jakmile jsem se natáhla, že jí připnu na vodítko, chytím za obojek, tak kolem mě udělala kolečko, stoupla si do bezpečné "útěkové" vzdálenosti a s výrazem "a co teď budeš dělat? " nasadila takovej ten rozzářenej vyzývavej pohled.....no tak jsme se honili, protože to je sranda, protože si to užíváme, protože pes je šťastnej, protože je to prostě zábava pro obě strany.......no a tam, kde se to provozovat nedalo chodila na vodítku.
Povel "ke mě" jsme měli stoprocentní až někdy v roce a půl a to jsme ho natrénovali s kamarádkou a jejím vycvičeným ovčounem. V té době jsem nepoužívala pamlsky ani hračky....max jako pochvala "hodná" a poplácání.

"jakmile jsem se natáhla, že jí připnu na vodítko, chytím za obojek, tak kolem mě udělala kolečko, stoupla si do bezpečné "útěkové" vzdálenosti a s výrazem "a co teď budeš dělat?"
tohle delaji psi , co se po privolani často pripinaji. jako každého věc -ale na honenou bych si teda hrala se psem kdykoliv jindy jinak - pulrocni stene ma pravo neposlechnout -ale opravdu -nevydavejte povel když vite, ze pes stejne neprijde.

19.9.2018 16:35

nova fauna neumi odstavce a kurzivu?

19.9.2018 18:15

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
"jakmile jsem se natáhla, že jí připnu na vodítko, chytím za obojek, tak kolem mě udělala kolečko, stoupla si do bezpečné "útěkové" vzdálenosti a s výrazem "a co teď budeš dělat?"
tohle delaji psi , co se po privolani často pripinaji. jako každého věc -ale na honenou bych si teda hrala se psem kdykoliv jindy jinak - pulrocni stene ma pravo neposlechnout -ale opravdu -nevydavejte povel když vite, ze pes stejne neprijde.

Nebudu se hádat...byla jsem totální zelenáč, fenu jsem cvičila sama....když jsme cvičily-pracovaly, tak na povel chodila.............neřekla bych, že jsem jí připínala na vodítko po každém zavolání, já jsem ve své podstatě člověk, který....pokud to jde, tak má psa na volno......ale asi souhlas s tím, že tohle "vyváděla", když jsem jí na to vodítko potřebovala připnout.......a ta hra na honěnou??...ona mlaďoch, já mlaďoch...no tak jsme si zablbly....a pak jsem si jí v klidu připla a šlo se...

Máte pravdu, dneska už bych to dělala jinak....ale dneska je mi o 30 let víc....o 30 let víc zkušeností se psy. Chtěla jsem jen říct, že i ten dokonalý pes, který poslouchá na první dobrou, pes který zdánlivě funguje na myšlenku, nebyl takový od narození

Přidejte reakci

Přidat smajlík