Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
27.9.2018 07:28
Adus26

XXX.XXX.3.237

Dobrý den, chtěla bych se zeptat jestli je tu někdo kdo si pořizoval Akitu jako prvního psa. Chodili jste na cvičák? Jak jste zvládali výchovu a socializaci s jinými psy? Chtěla bych si do budoucna pořídit fenu, s PP samozřejmě. Máme rodinný dům se zahradou s tím, že si myslím, že jí mohu nabídnout spoustu mého času věnovaného k její výchově. Ale nejprve si raději zjišťuji informace o plemeni a ráda bych znala názory chovatelů.

27.9.2018 09:32
Atheira

XXX.XXX.50.119

Já jednu místní akitu potkávám už od štěněte. A už od odrostlejšího štěněcího věku byla hrozná a horší, čím byla větší... Není to primárně u psa, ono to bude majitelem především - jen si ji prostě pořídili a jednou za čas s ní jdou na procházku, nic moc dalšího se nedělo a neděje. (není to jen taková dedukce, vím to - kdyby to tu někdo chtěl označit za pomluvu nebo tak něco) Nevím, asi bych se na vašem místě zkusila informovat přímo u chovatelů, prošla výstavy, zjistila si něco od lidí, kterým rukama prošlo více akit, nejen jedna. Ono to je o tom, že když nezvládnete čivavu, jste pro okolí jen taková nepříjemná potíž, když nezvládnete akitu, jste pro okolí vyloženě nebezpečná.

Uživatel s deaktivovaným účtem

27.9.2018 09:45

Neznám akity mimo takového toho "příšera, co žere psy v parku", prostě osobně s nimi nemám žádnou použitelnou zkušenost. ale mám pastevkyni, u které jsem ráda, že je můj třetí pes a ne první. Ono totiž cvičák a volný čas není všechno. Jsou zvířata, která fungují jinak než umí na cvičáku předcvičovat a jinak, než píšou na internetu, jak se to má dělat. Možná že akita bude takový případ a proto s nimi bývají problémy.

27.9.2018 09:55

...máme na sídlišti jednu, je nádherná, ale její majitel sám vždy prosí aby se kdokoli k ní přibližoval a to máte jenom malého papillona, tak nevím, a dost dobře si nedokážu představit, že by jí její majitel v důsledku nějakého konfliktu dokázal udržet.......

27.9.2018 10:44
Atheira

XXX.XXX.50.119

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
...máme na sídlišti jednu, je nádherná, ale její majitel sám vždy prosí aby se kdokoli k ní přibližoval a to máte jenom malého papillona, tak nevím, a dost dobře si nedokážu představit, že by jí její majitel v důsledku nějakého konfliktu dokázal udržet.......

Buďte ráda, že jste neviděla, jak ji "udrží" na zledovatělý cestě, to si pak přejete umět lítat....

27.9.2018 11:20

Atheira napsal(a):
Buďte ráda, že jste neviděla, jak ji "udrží" na zledovatělý cestě, to si pak přejete umět lítat....

...kupodivu v zimě je nevídám, jen jaro až podzim.....

27.9.2018 11:55
Atheira

XXX.XXX.50.119

...kupodivu v zimě je nevídám, jen jaro až podzim.....

Některý lidi se psama v zimě nepotkáte. Je totiž zima.

27.9.2018 12:13

Teda já taky moc akit neznám.....v okolí jsme měli 3 feňule, jedna majitelka-chovatelka, neměli problém s mým afgánem, pak nebyl problém ani s mými štěňaty...prostě psí tety na venčení, majitelka je normálně pouštěla na volno.
Z akit jsem prostě nabyla pocit, že to jsou svéhlavičky, ne moc kontaktní s cizími, výborní hlídači a z toho mi vyplývá, že výchova by měla probíhat laskavě, spravedlivě a důsledně.......a nepočítat s tím, že z ní vyroste něco ve stylu "úslužného NO"
Myslím, že nejde o to, jestli má akitu začátečník nebo někdo zkušenější, což může být člověk, co má 20 let pudli.......jde o to, aby člověk respektoval povahu psa a uměl se s ním domluvit, aby psa dokázal pochopit, aby pesovi uměl vysvětlit, co po něm chce...........pak je jedno jestli si začátečník pořídí pudla, NO, chrta, pastevce a nebo právě akitu.....to je alespoň můj názor

27.9.2018 12:47

Já znám pouze jednu, psa, tak nevím jestli pomůžu.
Ale tahle je hodná, chodí bez vodítka. Není s ní jediný problém. Ale majitelka je stále doma, sama říká, že je to její první dítě, vše dělá se psem, pes se od ní nehne nevydrží ani sám na zahradě.

27.9.2018 12:57

Teda já taky moc akit neznám.....v okolí jsme měli 3 feňule, jedna majitelka-chovatelka, neměli problém s mým afgánem, pak nebyl problém ani s mými štěňaty...prostě psí tety na venčení, majitelka je normálně pouštěla na volno.
Z akit jsem prostě nabyla pocit, že to jsou svéhlavičky, ne moc kontaktní s cizími, výborní hlídači a z toho mi vyplývá, že výchova by měla probíhat laskavě, spravedlivě a důsledně.......a nepočítat s tím, že z ní vyroste něco ve stylu "úslužného NO"
Myslím, že nejde o to, jestli má akitu začátečník nebo někdo zkušenější, což může být člověk, co má 20 let pudli.......jde o to, aby člověk respektoval povahu psa a uměl se s ním domluvit, aby psa dokázal pochopit, aby pesovi uměl vysvětlit, co po něm chce...........pak je jedno jestli si začátečník pořídí pudla, NO, chrta, pastevce a nebo právě akitu.....to je alespoň můj názor

jo, jenže když takový začátečník půjde na cvičák, tak ho tam budou učit cvičákové věci vhodné na NO a když si koupí knížku, tak tam bude pravděpodobně o tom, jak cvičit psa ala NO a na internetu se dozví nějaké rady, opět použitelné pro určité povahy psů a pak koukne v televizi na Desenského nebo na Milana...
prostě jak ten začátečník zjistí, jak se se psem domluvit nebo mu něco vysvětlit "jinak", když sám neví, co vlastně dělat?
předchozí pes chodil na cvičák. řadovka, k noze a pochodování podle povelů, když pes nešel přesně, tak škubnout vodíkem s řetížkovým obojkem. když šel dobře, tak odměna. při obratech si člověk zadek psa dal na správné místo klidně rukou. hovawart se to naučil, já jsem se to naučila, super, spokojenost.
jít tam s Norou... to by byla katastrofa. Ale kdyby byla Nora můj první pes, tak bych tam šla, protože jak bych mohla vědět, že to nepůjde? Když jsem tam byla s hovawartem, tak tam chodili na kurz taky lidi s kavkazanem. A nešlo to. Prostě ne. My ostatní kurzisti jsme koukali, jak jsou "oni" neschopní, výcvikáři koukali, co je to za neschopné lidi a nemožného psa, pes to měl na háku a jak byl puštěný z vodítka, tak prchl a odmítal se vrátit a lidi byli nešťastní, že mají nemožného psa.

27.9.2018 13:17
Domik047

XXX.XXX.180.67

jo, jenže když takový začátečník půjde na cvičák, tak ho tam budou učit cvičákové věci vhodné na NO a když si koupí knížku, tak tam bude pravděpodobně o tom, jak cvičit psa ala NO a na internetu se dozví nějaké rady, opět použitelné pro určité povahy psů a pak koukne v televizi na Desenského nebo na Milana...
prostě jak ten začátečník zjistí, jak se se psem domluvit nebo mu něco vysvětlit "jinak", když sám neví, co vlastně dělat?
předchozí pes chodil na cvičák. řadovka, k noze a pochodování podle povelů, když pes nešel přesně, tak škubnout vodíkem s řetížkovým obojkem. když šel dobře, tak odměna. při obratech si člověk zadek psa dal na správné místo klidně rukou. hovawart se to naučil, já jsem se to naučila, super, spokojenost.
jít tam s Norou... to by byla katastrofa. Ale kdyby byla Nora můj první pes, tak bych tam šla, protože jak bych mohla vědět, že to nepůjde? Když jsem tam byla s hovawartem, tak tam chodili na kurz taky lidi s kavkazanem. A nešlo to. Prostě ne. My ostatní kurzisti jsme koukali, jak jsou "oni" neschopní, výcvikáři koukali, co je to za neschopné lidi a nemožného psa, pes to měl na háku a jak byl puštěný z vodítka, tak prchl a odmítal se vrátit a lidi byli nešťastní, že mají nemožného psa.

prostě musí ten člověk mít cit pro psy... Já jsem s prvním psem šla na cvičák a byla jsem přesně ten zoualej páníček, co má nemožnýho psa :D Cvičitelka, byla ale super... Po nějaký době jsem tak nějak sama pochytila, jak se s ním domluvit, co platí a co ne. To člověk podle mě, ale musí mít v sobě. Cvičák mi dal to, že jsem pochopila jak mají správně vypadat povely, co všechno se dá se psem a případně se doptat. Určitě mi to něco dalo a ano, dá se to dohledat na netu/v knížkách, ale přeci jen othle je pro mě pohodlnější a navíc čas se psem.
K akitám... Já znám jen americké akity, tak nevím, jestli to pomůže. Holka má dokonce 2 kluky dohromady. Oba byli strašně problémový, ale zvládla je a teď jsou zlatíčka. Je však potřeba říct, že má doma tak kolem 15 psů, takže brutální socializace hned od štěněte.

27.9.2018 13:18

Ono asi záleží na cvičáku, s námi chodí kavkazák a tak nějak bez problému. Nikdo po něm teda nechce poslušnost jak od NO. Řekla bych, že je lepší než naše pracovní plemeno.
Je fakt, že se jedná pouze o základní poslušnost, že to nikdo nebere úplně vážně, že se jedná spíš o socializaci u štěňat (na vesnici se socializuje blbě, na to je cvičák fajn) nebo o nápravu chovaní problémových psů.
Ten opravdový cvičák je až po naší hodině, tam by to asi nezvládal.

27.9.2018 14:55

Vzdycky zalezi na cvicaku a lidech, co ho vedou a asi jo, nekde porad budou, ale...Pohybuju se v tomhle prostředí docela dost - a neznam asi ani jeden cvicak, kde by se skolkari ucili "cvičákové věci vhodné na NO" :-D Ono se to vyviji - totiž jen radovka není dobry start ani pro domácího mazánka, ani pro budoucího sportaka. většina cvicaku cvici individualne, pripadne v mensich skupinkách -a vychazi se vstric plemenum. a opravdu uz NO davno neni plemeno, co na cvicaku ve skolkach prevazuje

27.9.2018 14:57

Atheira napsal(a):
Některý lidi se psama v zimě nepotkáte. Je totiž zima.

...tak to pak jo

27.9.2018 15:26
L(phi)

XXX.XXX.41.130

Z akit jsem prostě nabyla pocit, že to jsou svéhlavičky, ne moc kontaktní s cizími, výborní hlídači a z toho mi vyplývá, že výchova by měla probíhat laskavě, spravedlivě a důsledně.......a nepočítat s tím, že z ní vyroste něco ve stylu "úslužného NO"Myslím, že nejde o to, jestli má akitu začátečník nebo někdo zkušenější, což může být člověk, co má 20 let pudli

To je tazke - niektori zaciatocnici budu pre akitu super. Iny zaciatocnik to moze sice mysliet dobre a davat tomu cas a prostriedky, ale ak tu doslednost nema v sebe, tak nez sa ju nauci, zo psa vyrastie neudrzatelny postrach celeho okolia.

27.9.2018 20:07

Asi to bude kus od kusu a přístup majitele. Máme tady jednu holku, akita inu, chodí navolno i ve městě, bezproblémový pes. Pak tady má sousedka dokonce kluka hokkaido-ken (inu) a ten je konfliktní minimálně a sem tam ho i pustí navolno. Setkala jsem se s pár americkými akitami a tam už to bylo složitější. Asi to nebude o tom, jestli má člověk prvního nebo xtého psa. Akita je "jiná", takže pokud člověk nebude vědět, do čeho jde, může být bezradný i jako zkušený chovatel, jestliže do té doby vlastnil samé "normální" psy. Naopak kynolgovi-nováčkovi může povaha psa natolik sednout, že si s ním bude vědět rady od začátku, aniž by musel shánět rady porady. Nicméně je nutné ty psy poznat ještě před pořízením štěněte.

27.9.2018 21:11
Lexaurin

XXX.XXX.42.98

Ať clovek chce, nebo ne, pokud videl film Hačikó, je jim ovlivněn a z te hlavy uz to proste nedostane. Chce to cist stranky chovnych stanic, je informaci dost. Clovek akitu nepredela treba na borderu, proto je potreba si nastudovat povahu, pro co byla slechtena a dalsi info a podle toho se rozhodnout, jestli to chci, ci nikoli.
Ja treba vim, ze nechci psa, se kterym vyjit ven je o nervy. Chci psa pratelskeho. A to si musi kazdy zvazit.

http://blondpes.cz/index.php/zajimavosti/256-japonska-plemena-psu

27.9.2018 22:21

Lexaurin napsal(a):
Ať clovek chce, nebo ne, pokud videl film Hačikó, je jim ovlivněn a z te hlavy uz to proste nedostane. Chce to cist stranky chovnych stanic, je informaci dost. Clovek akitu nepredela treba na borderu, proto je potreba si nastudovat povahu, pro co byla slechtena a dalsi info a podle toho se rozhodnout, jestli to chci, ci nikoli.
Ja treba vim, ze nechci psa, se kterym vyjit ven je o nervy. Chci psa pratelskeho. A to si musi kazdy zvazit.

http://blondpes.cz/index.php/zajimavosti/256-japonska-plemena-psu

Informací je dost, ale ne všechny jsou relevantní. Př. hláška, že tvrdohlavost je zlozvyk (no ty ..., na popisy povah psů by kolikrát byla potřeba tvrdá cenzura) mě dostává do kolen. Pro info max. tak blog chovatele, jinak zásadně osobní kontakt. A nic chvilkového. Když s někým krafu hodinu a můj pes trpělivě čeká jen výměnou za drbání, nebo jsem na jednání apod. a on i 3 h leží a je v klidu, tak všichni jásají, jak je ten basenžík úžasně klidný a tichý pejsek, že ten by se jim líbil... No není, no. A úplně všem by se v reálu nelíbil. Z

28.9.2018 07:21

Informací je dost, ale ne všechny jsou relevantní. Př. hláška, že tvrdohlavost je zlozvyk (no ty ..., na popisy povah psů by kolikrát byla potřeba tvrdá cenzura) mě dostává do kolen. Pro info max. tak blog chovatele, jinak zásadně osobní kontakt. A nic chvilkového. Když s někým krafu hodinu a můj pes trpělivě čeká jen výměnou za drbání, nebo jsem na jednání apod. a on i 3 h leží a je v klidu, tak všichni jásají, jak je ten basenžík úžasně klidný a tichý pejsek, že ten by se jim líbil... No není, no. A úplně všem by se v reálu nelíbil. Z

...takhle to mám s borderami - můj sen......několik jsem viděla úžasných - co vše dovedou za cviky - jak lehce a dychtivě cvičí.......co dokáží v canisterapii, jak jsou úžasní u kola, plavání, na výletech a jak jsou roztomilá mimi a jak krásní v dospělosti - tak to je zhruba těch 10 procent........ALE pak čtu tady na diskuzi a vidím v reálů u nás na sídlišti zbylých 90% border a hodě rychle zvítězí rozum nad chtěním.......

28.9.2018 22:19
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Samci akity inu jsou víc nesnášenlivější, než samci amerických akit. Americký akita je všeobecně v povaze mírnější. Známá měla dva samce, zastavili se u nás cestou z výstavy. Nepustila je za mýma psema ani k plotu, prý by to nemuselo dopadnout dobře. Z vodítka je nepouští. Na druhou stranu jsem v jedné vesnici znala akitu, která tam lítala kolem bytovek volně, bez problémů. Prostě si lidí nevšímal. Nevím, jak to bylo se psy, ale když ho takhle měli volně loženého, tak asi dobrý.

30.9.2018 21:05
VENULEE

XXX.XXX.191.113

Asi ničím neporadím, ale i tak se podělím s mou (ne)zkušenosti s akitou. Kromě výstav jsem akitu znala jen jednu. Fenu se kterou majitelka každý den chodila trasu kolem Kauflandu až k nádraží a do parku. Nutno dodat že paní bylo cca 60 a neměla nohu. Chodila o berlich a fena trpělivě čekala než paní udělala další krok. Nevšimala si nikoho ani psi ani lidi. Jen své paničky. Paní mi jednou říkala že je taková odmalička, že se stará hlavně o ní a nic jiného ji nezajímá.
Potkavala jsme je čtyři roky co jsem byla na střední. Teď už ve městě nejsem tak nevím jak se jim daří.

1.10.2018 07:05
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Akita je typický pes jednoho pána. Vybere si jen jednoho člověka, kterého respektuje. V rodinách právě s tímto bývá poblém, protože často napadne dítě, které se ho snaží ,,drezurovat".

1.10.2018 16:57
Lexaurin

XXX.XXX.42.98

lesnížínka napsal(a):
Akita je typický pes jednoho pána. Vybere si jen jednoho člověka, kterého respektuje. V rodinách právě s tímto bývá poblém, protože často napadne dítě, které se ho snaží ,,drezurovat".

Ano a hlavne je dulezite, ze pana si vybere akita. Takze pokud si ji poridi nekdo, kdo nema prirozenou autoritu, a v rodine je takovy nekdo jiny, ten co si ji poridi bude bez psa

Přidejte reakci

Přidat smajlík