Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Uživatel s deaktivovaným účtem

28.9.2018 12:50

Zdravím, hezký den. Ráda bych se zeptala na váš názor, jestli máte zkušenosti s něčím podobným. Labradorský retrívr 7 let. Před několika týdny jsem u něj najednou zpozorovala zvětšené břicho, jakoby nafouklé, v oblasti střev, jde to nejvíce vidět když leží. Taková nafouklá boule na obou stranách, nevím jak přesně to popsat. Nikdy žádné zdravotní problémy neměl, nepřipadá mně že by byl tlustý - váhu jsem vždycky hlídala. Krmím kvalitně - granule Wolfsblut 2x denně. Krmení jsme neměnili. U nás na klinice jsme byli na vyšetření - krev biochemie, sono břicha 2x po sobě po 2 týdnech, rentgen břicha. Vše v pořádku, akorát mírně zvětšené játra. Poprvé byl na sonu hodně zaplynovaný proto jsme šli na druhé kontrolní - to už byl na lačno a zaplynovaný jen mírně. Má sníženou chuť k jídlu a celkově na něm vidím že není ve své kůži. Nezvrací, nemá průjem - někdy řidší stolice. Parazitologické vyšetření negativní. Je vyšetřený, ale pořád mi to vrtá hlavou. Nenechám ho tak. Bojím se o něj a vidím na něm že je prostě jiný. Má míň energie a je často bez nálady. Naší veterinářce věřím, říkala že se pravděpodobně o nic vážného jednat nebude, ale pro jistotu uděláme ještě detailnější sono na jejich další pobočce (mají novější vybavení). Jsme objednaní na příští týden na středu.Přikládám fotky jak vypadá když leží. Podle naší veterinářky může být jen zaplynovaný, pokud to bude ono dá mu nějaké léky na to, ale trvá to už asi měsíc a břicho se nezmenšuje. Ještě mě napadla štítná žláza, na tu mu krev nebrala. Že by byl tak obezní, ale nezdá se mně to. Nepřipadá mně že by byl celkově při těle. Co myslíte? Díky moc

28.9.2018 13:55
balisek

XXX.XXX.131.211

Vyšetřovalo se srdce (RTG, EKG, doppler)? Zvětšené břicho bývá často důsledkem městnání tekutiny v dutině břišní při nedostatečné srdeční činnosti.

28.9.2018 13:57

balisek napsal(a):
Vyšetřovalo se srdce (RTG, EKG, doppler)? Zvětšené břicho bývá často důsledkem městnání tekutiny v dutině břišní při nedostatečné srdeční činnosti.

Ale kdyby v tom břiše byla tekutina, tak to by bylo na sonu krásně vidět, i na sonu málo kvalitním, s veterinářem, který to třeba tak dobře neumí. To už se spíš přehlédne tumor než tekutina.

28.9.2018 14:31

balisek napsal(a):

Ne to se nevyšetřovalo, protože tekutinu žádnou v břiše nemá, to říkala že by samozřejmě viděla. Ono by to sono nemělo být nijaké špatné, ale že mají na jejich větší pobočce novější typ tak že to ještě zkusíme. Jak píše bodlinka, tekutinu by tam viděla a když tam nemá tekutinu tak je asi zbytečné vyšetřovat srdce. Veterinářka je si myslím dobrá, je internistka a tak do detailů jak popisovala co vidí na sonu mně lidský doktor nikdy nepopsal. Je to malá klinika žádný vesnický veterinář.

28.9.2018 20:29

upřímně bych to vyšetření srdce chtěla, minimálně tím sonem

28.9.2018 22:10
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Jeli jsme na veterinu se psem - se stejným problémem. Myslela jsem sama, že je to tekutina a problém se srdcem, plícema. Vše jinak. tekutiny tam bylo minimum, ale velmi zvětšemá játra. Jaterní hodnoty téměř v pořádku, problém jen se zvýšeným vápníkem. Proč - nikdo netušil, prý nic vážné, to se spraví. Dostal ATB. Za týden se mu udělal poprvé v životě obří hotspot na zadku. Dostal kortikoidy a jaterní testy už ukázaly, problém s úbytkem červených krvinek, Co týden a další kontrola, horší a horší krevní obraz. Testovali ho na všechno možné, nakonec musel už dostat krevní transfuzi. Umřel do dvou měsíců bez toho, aby se zjistilo, na co. Prý možná něco autoimunitního, nebo někde neobjevený nádor... Já jsem přesvědčená, že to byla babesiosa, protože půl roku před tím, měl na sobě cca 20 pijáků lužních. Já na to veta i upozornila, ale nějak netušil tehdy ještě, o co jde. Zkuste tlačit vyšetření tímto směrem, pokud jste se s ním mohli setkat.

28.9.2018 22:16
rate

XXX.XXX.227.209

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Zdravím, hezký den. Ráda bych se zeptala na váš názor, jestli máte zkušenosti s něčím podobným. Labradorský retrívr 7 let. Před několika týdny jsem u něj najednou zpozorovala zvětšené břicho, jakoby nafouklé, v oblasti střev, jde to nejvíce vidět když leží. Taková nafouklá boule na obou stranách, nevím jak přesně to popsat. Nikdy žádné zdravotní problémy neměl, nepřipadá mně že by byl tlustý - váhu jsem vždycky hlídala. Krmím kvalitně - granule Wolfsblut 2x denně. Krmení jsme neměnili. U nás na klinice jsme byli na vyšetření - krev biochemie, sono břicha 2x po sobě po 2 týdnech, rentgen břicha. Vše v pořádku, akorát mírně zvětšené játra. Poprvé byl na sonu hodně zaplynovaný proto jsme šli na druhé kontrolní - to už byl na lačno a zaplynovaný jen mírně. Má sníženou chuť k jídlu a celkově na něm vidím že není ve své kůži. Nezvrací, nemá průjem - někdy řidší stolice. Parazitologické vyšetření negativní. Je vyšetřený, ale pořád mi to vrtá hlavou. Nenechám ho tak. Bojím se o něj a vidím na něm že je prostě jiný. Má míň energie a je často bez nálady. Naší veterinářce věřím, říkala že se pravděpodobně o nic vážného jednat nebude, ale pro jistotu uděláme ještě detailnější sono na jejich další pobočce (mají novější vybavení). Jsme objednaní na příští týden na středu.Přikládám fotky jak vypadá když leží. Podle naší veterinářky může být jen zaplynovaný, pokud to bude ono dá mu nějaké léky na to, ale trvá to už asi měsíc a břicho se nezmenšuje. Ještě mě napadla štítná žláza, na tu mu krev nebrala. Že by byl tak obezní, ale nezdá se mně to. Nepřipadá mně že by byl celkově při těle. Co myslíte? Díky moc

No sláva, alespoň jste šla nejprve k veterináři (jsou tu tací co to chtějí řešit pouze zde). Dotaz - při druhém sonu byla plynatost malá …. projevilo se to na objemu břicha? Biochemie je v normě. Změny jsou symetrické. Zřejmě hlídáte hmotnost … tedy se za onen poslední měsíc změnila? Jakým směrem? Vzhledem k symetrii a absenci výpotku v dutině břišní, bude problém řekl bych ve střevech a to zřejmě ta plynatost. Kdo by s tímto meteorismem chtěl žrát a lítat. Zpomalená peristaltika by sice mohla být způsobena hypofunkcí štítné žlázy, ale asi bych zkusil změnu žrádla, "někdy řidší stolice" pokud něčím "nevylepšujete" není normální. Pro stimulaci peristaltiky bych dával krmivo s vyšším obsahem vlákniny ,třeba typu "light nebo senior". Možná též nedotrávená potrava ve střevě vlivem snížené tvorby (účinnosti) enzymů slinivky a nastupující kvasné procesy. Uvidíte co to další sono, pokud tam bude opět "jen" plynatost, tak je ještě co řešit

28.9.2018 23:16

upřímně bych to vyšetření srdce chtěla, minimálně tím sonem

Může to být něco se srdcem ikdyž nemá v břiše vidět tekutinu?

28.9.2018 23:22

lesnížínka napsal(a):
Jeli jsme na veterinu se psem - se stejným problémem. Myslela jsem sama, že je to tekutina a problém se srdcem, plícema. Vše jinak. tekutiny tam bylo minimum, ale velmi zvětšemá játra. Jaterní hodnoty téměř v pořádku, problém jen se zvýšeným vápníkem. Proč - nikdo netušil, prý nic vážné, to se spraví. Dostal ATB. Za týden se mu udělal poprvé v životě obří hotspot na zadku. Dostal kortikoidy a jaterní testy už ukázaly, problém s úbytkem červených krvinek, Co týden a další kontrola, horší a horší krevní obraz. Testovali ho na všechno možné, nakonec musel už dostat krevní transfuzi. Umřel do dvou měsíců bez toho, aby se zjistilo, na co. Prý možná něco autoimunitního, nebo někde neobjevený nádor... Já jsem přesvědčená, že to byla babesiosa, protože půl roku před tím, měl na sobě cca 20 pijáků lužních. Já na to veta i upozornila, ale nějak netušil tehdy ještě, o co jde. Zkuste tlačit vyšetření tímto směrem, pokud jste se s ním mohli setkat.

Teď jsem vyděšená ještě víc... vše v krvi má podle veterinářky naprosto v pořádku. Játra mírně zvětšené. Ten vápník by se v krvi taky zobrazil, ne? Totéž červené krvinky? Měl první klíště v životě, nějak v červnu - mohlo by to s tím souviset? To mě ani nenapadlo. Od té doby jsem žádné klíště nenašla. Já se pořád bojím aby se mu něco nestalo, aby mu v tom břichu něco neprasklo, nebo nevím. Přijde mně že se mu ještě trochu zvětšilo. Chvílema i běhá, není to že by vůbec nechtěl. Občas si i hraje. Ale je prostě smutný, unavený a bez nálady. Na pohmat ho to asi nebolí, nereaguje na to, ale myslím že dobře mu být nemůže. Každopádně na tu babesiosu se zeptám. Děkuju.

28.9.2018 23:31

rate napsal(a):
No sláva, alespoň jste šla nejprve k veterináři (jsou tu tací co to chtějí řešit pouze zde). Dotaz - při druhém sonu byla plynatost malá …. projevilo se to na objemu břicha? Biochemie je v normě. Změny jsou symetrické. Zřejmě hlídáte hmotnost … tedy se za onen poslední měsíc změnila? Jakým směrem? Vzhledem k symetrii a absenci výpotku v dutině břišní, bude problém řekl bych ve střevech a to zřejmě ta plynatost. Kdo by s tímto meteorismem chtěl žrát a lítat. Zpomalená peristaltika by sice mohla být způsobena hypofunkcí štítné žlázy, ale asi bych zkusil změnu žrádla, "někdy řidší stolice" pokud něčím "nevylepšujete" není normální. Pro stimulaci peristaltiky bych dával krmivo s vyšším obsahem vlákniny ,třeba typu "light nebo senior". Možná též nedotrávená potrava ve střevě vlivem snížené tvorby (účinnosti) enzymů slinivky a nastupující kvasné procesy. Uvidíte co to další sono, pokud tam bude opět "jen" plynatost, tak je ještě co řešit

No ani by mě nenapadlo to řešit bez veterináře, hlavně to nejsou 2 dny. Právě že se to na objemu břicha neprojevilo. Měl ho stejné ikdyž byl na lačno. Dnes jsem ho měřila - vždycky 2x ročně při vážení mu měřím obvod krku a břicha. Abych věděla. Míval v nejširším místě na břichu 77-78cm a dneska má 82cm. Což mně přijde hrůza. Dneska jsme ho vážili a měl o cca 2,5kg víc. Já se mu nedivím že nemá chuť k jídlu ani běhat, když to vidím je mně úplně úzko. A může to být tím krmivem když už 2 roky krmím stejným? Wolfsblut - kachna. Předtím jsme střídali různé masa, ale nechtěl pak už jiné, tak jsem mu nechala jen tu kachnu. Teď jsem zkusila krůtí a taky nechce. Sní je většinou, ale musím mu tam přisypat sušené maso nebo kousky mrkve třeba. Kolikrát to nesní ani tak. Jen odvrací hlavu. Je mně ho líto tak jsem mu včera uvařila těstoviny a mrkev, k tomu trochu bílého jogurtu. A to snědl okamžitě. Jestli má v pořádku slinivku by se mělo poznat ze sona a krve, nebo ne? Upřímně mně se ani nechce čekat do té středy, prý to není akutní. Ale já se o něj bojím. On nemůže říct jak se cítí a to mě znervozňuje. Jenže nevím co chtít za jiné vyšetření teď hned.

28.9.2018 23:45

"Ale já se o něj bojím. On nemůže říct jak se cítí a to mě znervozňuje. Jenže nevím co chtít za jiné vyšetření teď hned."
Já se vám nedivím, vnímavý páníček nejlíp odhadne, že něco není v pořádku. Vyšetření na veterině se zdají být důkladná, nechte udělat ještě rozbor krve na štítnou žlázu a slinivku (ale to by se našly už nějaké vedlejší projevy). Můžete se také optat na kontrastní rtg, pokud je nedefinovatelný problém ve střevech. Psa to nebolí, pošmákne si na kontrastní kaši a ten váš vypadá jako pohodář, co se nechá snímkovat či vyšetřovat sonem bez problémů, jen je to "zábava" na téměř celý den. Ale někdy kontrast odhalí věci, které sono nevidí.

Po pravdě, také by se mi takové břicho u psa nelíbilo, hlavně tedy i ta váha, je jak masivně zavodněný nebo jak když mu někde roste něco, co by nemělo... Držím palce, ať se hlavně najde příčina a člověk ví, s čím bojovat.

29.9.2018 08:03
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Teď jsem vyděšená ještě víc... vše v krvi má podle veterinářky naprosto v pořádku. Játra mírně zvětšené. Ten vápník by se v krvi taky zobrazil, ne? Totéž červené krvinky? Měl první klíště v životě, nějak v červnu - mohlo by to s tím souviset? To mě ani nenapadlo. Od té doby jsem žádné klíště nenašla. Já se pořád bojím aby se mu něco nestalo, aby mu v tom břichu něco neprasklo, nebo nevím. Přijde mně že se mu ještě trochu zvětšilo. Chvílema i běhá, není to že by vůbec nechtěl. Občas si i hraje. Ale je prostě smutný, unavený a bez nálady. Na pohmat ho to asi nebolí, nereaguje na to, ale myslím že dobře mu být nemůže. Každopádně na tu babesiosu se zeptám. Děkuju.

Ježíš ahoj, já si až teď všimnula, kdo dal dotaz - večer jsem byla ochrápaná, jen jsem šla číst a tohle mne hned trknulo do očí. Ne, nechci děsit, jedno klíště a normální klíště - by snad tohle udělat nemělo. To mi přijde ale ještě zvláštní.....co to tedy ti naši psi mají?!? Pevně doufám, že na to přijdete a dopadne to u vás líp. Hlavně, nenech se odbýt a trvej na testování všeho možného. My se také nenechali, jen nad tou babesiosou mávnuli rukou, že to tady není. Bohužel u Břeclavi už byla a my jsme tam tehdy byli se psy na výletě..Ale i jak říkali veti, možná to bylo úplně něco jiného, jenže se nepřišlo na to co a léčilo se metodou pokus-omyl, byla to hrozná bezmoc. Jak se rozjela hemolýza, už se to nedalo zastavit a šlo to rychle. Budu moc držet palce. Posílám ještě zprávu.

29.9.2018 08:20
rapotacka11

XXX.XXX.79.213

Změnit stravování , vysadit granule ?

29.9.2018 09:35
rate

XXX.XXX.227.209

No ani by mě nenapadlo to řešit bez veterináře, hlavně to nejsou 2 dny. Právě že se to na objemu břicha neprojevilo. Měl ho stejné ikdyž byl na lačno. Dnes jsem ho měřila - vždycky 2x ročně při vážení mu měřím obvod krku a břicha. Abych věděla. Míval v nejširším místě na břichu 77-78cm a dneska má 82cm. Což mně přijde hrůza. Dneska jsme ho vážili a měl o cca 2,5kg víc. Já se mu nedivím že nemá chuť k jídlu ani běhat, když to vidím je mně úplně úzko. A může to být tím krmivem když už 2 roky krmím stejným? Wolfsblut - kachna. Předtím jsme střídali různé masa, ale nechtěl pak už jiné, tak jsem mu nechala jen tu kachnu. Teď jsem zkusila krůtí a taky nechce. Sní je většinou, ale musím mu tam přisypat sušené maso nebo kousky mrkve třeba. Kolikrát to nesní ani tak. Jen odvrací hlavu. Je mně ho líto tak jsem mu včera uvařila těstoviny a mrkev, k tomu trochu bílého jogurtu. A to snědl okamžitě. Jestli má v pořádku slinivku by se mělo poznat ze sona a krve, nebo ne? Upřímně mně se ani nechce čekat do té středy, prý to není akutní. Ale já se o něj bojím. On nemůže říct jak se cítí a to mě znervozňuje. Jenže nevím co chtít za jiné vyšetření teď hned.

"Jestli má v pořádku slinivku by se mělo poznat ze sona a krve, nebo ne?" V běžném všeobecném panelu vyšetření (když hledáte odkud vítr fouká) těžko. Dále jsou spec. orgánově orientovaná vyšetření. Sono pokud nejsou již rozsáhlé morfologické změny taky těžko. Změna obvodu není tak hrozná. Změna hmotnosti 2,5kg je za jak dlouho? Pokud se opakovaně prokáže masivní plynatost, způsob krmení bych změnil i s podporou pre i probiotik. Kontrastní RTG proč ne, někdy i průchod kontrastní látky změní poměry ve střevě a zlepší stav.

29.9.2018 10:07
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

rate napsal(a):
"Jestli má v pořádku slinivku by se mělo poznat ze sona a krve, nebo ne?" V běžném všeobecném panelu vyšetření (když hledáte odkud vítr fouká) těžko. Dále jsou spec. orgánově orientovaná vyšetření. Sono pokud nejsou již rozsáhlé morfologické změny taky těžko. Změna obvodu není tak hrozná. Změna hmotnosti 2,5kg je za jak dlouho? Pokud se opakovaně prokáže masivní plynatost, způsob krmení bych změnil i s podporou pre i probiotik. Kontrastní RTG proč ne, někdy i průchod kontrastní látky změní poměry ve střevě a zlepší stav.

K tomuto mám taky poznatek. Náš pes na plynatost netrpěl, krmený kombinovaně, masem i granulema. Ale když se nemoc projevila tím nafouklým břichem, přidala se plynatost i průjmy. Spíš si myslím, že to bylo ve spojitosti s tou nemocí, či některé léky. Krmením určitě ne, to se léta neměnilo.

29.9.2018 13:05

Teď jsme přijeli z veteriny. To bříško se mu nafouklo ještě víc, takže jsme jeli znovu na veterinu. Dokonce chvílema i tak potichu jakoby sténá. Nekňučí, ale potichu sténá jako člověk co má bolesti. A je to špatné. Hned jak ho viděla tak řekla že dnes je to něco úplně jiného. Má plné břicho nějaké tekutiny - krev to naštěstní není. Něco světle růžové, vzala mu z toho i vzorek. Dělala mu znovu sono břicha, rentgen hrudníku - tam má hodně špatně vidět plíce, může to být prý nádor na srdci, nemocné srdce, nedostatečnost srdce, něco s plícema nebo i ty zvětšené játra... Píchla mu injekci na odvodnění. Jedeme teď za půl hodiny ještě na druhé sono - to detailnější co jsme původně byli objednaní na středu. Pojede s náma ta naše doktorka a tam na jejich druhé pobočce v jiném městě nás bude čekat další doktorka. Mají lepší sono, prohlédne mu celé břicho a hrudník a pak budeme vědět víc. Bohužel tam dnes ale není kardiolog. Jsem úplně v háji z toho. Hrozně se o něj bojím. Pak napíšu víc jak přijedeme domů.

29.9.2018 14:01

Držte se

29.9.2018 15:07
rate

XXX.XXX.227.209

Teď jsme přijeli z veteriny. To bříško se mu nafouklo ještě víc, takže jsme jeli znovu na veterinu. Dokonce chvílema i tak potichu jakoby sténá. Nekňučí, ale potichu sténá jako člověk co má bolesti. A je to špatné. Hned jak ho viděla tak řekla že dnes je to něco úplně jiného. Má plné břicho nějaké tekutiny - krev to naštěstní není. Něco světle růžové, vzala mu z toho i vzorek. Dělala mu znovu sono břicha, rentgen hrudníku - tam má hodně špatně vidět plíce, může to být prý nádor na srdci, nemocné srdce, nedostatečnost srdce, něco s plícema nebo i ty zvětšené játra... Píchla mu injekci na odvodnění. Jedeme teď za půl hodiny ještě na druhé sono - to detailnější co jsme původně byli objednaní na středu. Pojede s náma ta naše doktorka a tam na jejich druhé pobočce v jiném městě nás bude čekat další doktorka. Mají lepší sono, prohlédne mu celé břicho a hrudník a pak budeme vědět víc. Bohužel tam dnes ale není kardiolog. Jsem úplně v háji z toho. Hrozně se o něj bojím. Pak napíšu víc jak přijedeme domů.

Hm, tak to dobře opravdu nevypadá. Ten výpotek v břiše už tam asi musel již být, co by jinak dělalo tem objem. No, asi jsme vycházeli prvotně z jiných nálezů , srdce s takovým nálezem by bylo i poslechově odhaleno a vlastně i výpotek by nebyl růžový. Mohlo by se jednat o peritonitidu nebo nějakou neoplazii (játra, slezina). Blbá situace … určitě držíme palce

29.9.2018 17:23

Jsme doma. A mám v podstatě ty nejhorší zprávy co můžu mít. Říkám si že to snad ani nemůže být pravda. Píšu to a brečím u toho, nevím jak se mám před ním přemáhat. Rozbrečela jsem se i v ordinaci. Nezvládla jsem co mi řekla. Má s velkou pravděpodobností tumor na srdci. Má tekutinu kolem srdce, hodně tekutiny. Nebyla tam ale dnes kardioložka, takže v pondělí jedem znovu na sono ke kardioložce - ta řekne víc. Tekutina mu odsála. A pravděpodobně se udělá znovu, to znamená že budeme muset jezdit na často odsávání. Některému pejskovi je to potřeba dělat každé 3 dny, některé po 14 dnech. Udělané sono břicha znovu, na odvodnění dostal Furon. Bude často čurat a hodně, hodně pít, musíme chodit i v noci venčit. Prý by měl vydržet 6h, ale byli jsme teď po hodině a půl a čural 2min v kuse. Na fenku, ani nožku nezvedl. Je strašně smutný a unavený. A já jsem úplně na dně.

29.9.2018 18:05

och Im, drž se!
Za prvé držím palce, aby se nepotvrdil tumor, a za druhé, aby kardioložka byla víc než dobrý diagnostik....ono opravdu ne každý umí dobře číst ty obrázky, které jim různé zobrazovací techniky ukáží, bohužel......

29.9.2018 18:11

lesnížínka napsal(a):
K tomuto mám taky poznatek. Náš pes na plynatost netrpěl, krmený kombinovaně, masem i granulema. Ale když se nemoc projevila tím nafouklým břichem, přidala se plynatost i průjmy. Spíš si myslím, že to bylo ve spojitosti s tou nemocí, či některé léky. Krmením určitě ne, to se léta neměnilo.

Prosím, písněte mi zprávu, nedaří se mi ji poslat Vám, potřebuji se Vás na něco zeptat. Díky

29.9.2018 18:12

Im, držte se, je mi to moc líto

29.9.2018 18:29
Andrýsek3

XXX.XXX.212.56

Im, nedávno jsem na tebe myslela, že jsi se tu dlouho neukázala..A teď s takovou zprávou.. moc mě to mrzí..Barney má teď taky nemocné srdce, ale není to takto akutní..taky bere furon a vydrží cca 4 hodiny. Držíme moc tlapky.

29.9.2018 18:41
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Vím asi kterou kardioložku myslíš, je ze Zlína? Měli jsme tam jít s kočkou, no nakonec vše jinak(diagnoza nemocné srdce, se změnila na - metastázy v celém hrudníku) Ale ona je prý dobrá. Doufám, že tohle se nepotvrdí. Moc na vás myslím a chápu jak se cítíš...Drž se.

29.9.2018 19:08
saola

XXX.XXX.77.185

Jsme doma. A mám v podstatě ty nejhorší zprávy co můžu mít. Říkám si že to snad ani nemůže být pravda. Píšu to a brečím u toho, nevím jak se mám před ním přemáhat. Rozbrečela jsem se i v ordinaci. Nezvládla jsem co mi řekla. Má s velkou pravděpodobností tumor na srdci. Má tekutinu kolem srdce, hodně tekutiny. Nebyla tam ale dnes kardioložka, takže v pondělí jedem znovu na sono ke kardioložce - ta řekne víc. Tekutina mu odsála. A pravděpodobně se udělá znovu, to znamená že budeme muset jezdit na často odsávání. Některému pejskovi je to potřeba dělat každé 3 dny, některé po 14 dnech. Udělané sono břicha znovu, na odvodnění dostal Furon. Bude často čurat a hodně, hodně pít, musíme chodit i v noci venčit. Prý by měl vydržet 6h, ale byli jsme teď po hodině a půl a čural 2min v kuse. Na fenku, ani nožku nezvedl. Je strašně smutný a unavený. A já jsem úplně na dně.

Pokud má v břiše tekutinu, tak po podání Furonu bude čůrat velmi často, rozhodně ne po šesti hodinách. Je pochopitelné, že je unavený, pro srdce je to obrovská zátěž. Uvidíte, jestli se situace po redukci otoku břicha a v srdeční krajině s léky trochu stabilizuje, ale spíš počítejte bohužel i s horšími variantami.

29.9.2018 20:52

Achjo, zadavatelko, to nezní dobře, jak asi sama tušíte. Ale třeba to nebude tumor a pesan zabojuje! Držím palce a přeji pevné nervy, na bulení je ještě času dost!

Jinak po Furonu je čůrání opravdu velmi časté, u nás to bývaly tak ty 4-5 hodin, ale až po srovnání otoku a když zabraly léky na srdíčko. U vás to teď bude asi s větší frekvencí.

29.9.2018 21:02

....držte se oba.......moc Vám držím palce aby to dopadl jak možná nejlépe možno.....

29.9.2018 21:50

Všem vám moc děkuju za podporu, moc si toho vážím. A omlouvám se že neodepisuji každému zvlášť, ale jsem moc ráda za všechny reakce. Jsem úplně na dně. Vím že nejste veterináři, ale vy si někdo myslíte že to nemusí být ten tumor? Že to může být třeba "jen" nemocné srdíčko, které by se dalo léčit a mohl by žít s mírnými omezeními ještě spoustu let?
Ony ho obě poslouchaly a obě řekly že šelest nemá, že si myslí že srdíčko má zdravé. Proto je velká pravděpodobnost tumoru. Pak že je ještě možnost že se nezjistí z čeho se tam ta tekutina tvoří a to se stává u jednoho pejska ze 20 (z těch co mají tu tekutinu) a to by našem případě byla ještě dobrá varianta. Je možnost že by měl nemocné srdíčko a to se zatím nezjistilo?
Ekg mu nedělali protože tam nebyla kardiložka. Ptala jsem se jestli tam nějaký nádor vidí na sonu nebo rentgenu - a že ne, ale že oni to nepoznají. Že to musí kardiložka a může být malý. Přesto velmi agresivní. Co mě úplně položilo - že se to nedá operovat, v naší republice že se nádor na srdci u psů neoperuje. A taky by mohla být špatná prognoza i po operaci.
Budeme to muset udělat nějak aby nezůstával vůbec sám a mohl chodit ven podle potřeby. A aby byl pořád někdo s ním.
Jinak kardioložka v Hradišti. Podle toho co zjistí tak bysme mohli najít ještě jiného odborníka, v Brně má být nějaký hodně dobrý.

29.9.2018 21:52

Andrýsek3 napsal(a):
Im, nedávno jsem na tebe myslela, že jsi se tu dlouho neukázala..A teď s takovou zprávou.. moc mě to mrzí..Barney má teď taky nemocné srdce, ale není to takto akutní..taky bere furon a vydrží cca 4 hodiny. Držíme moc tlapky.

Jo já jsem tu nechodila protože mám sama dost zdravotních problémů a psychicky je mně ze všech už nanic. Tak jsem neměla nějak náladu. A teď tohle. Můžu se zeptat jak se Barneymu projevilo to nemocné srdíčko? A co mu zjistili, nebo jestli měl taky tekutinu i kolem srdíčka? A děkuju

29.9.2018 22:08
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Dokážu si představit, že po téhle diagnoze by to se mnou švihnulo. Ale po zkušenostech s veterináři, kolikrát se totálně seknuli, bych ještě neházela flintu do žita. Vím, že člověk je v totálním šoku a ani nechci dávat falešné naděje, ale fakt se veti mýlí a dost často. Pořád doufám, že tohle bude ten případ. Kardioložka prý do Hradiště jezdí jednou týdně ze Zlína. Doufám, že ta je fakt dobrá, jak jsem slyšela.

29.9.2018 23:10

lesnížínka napsal(a):
Dokážu si představit, že po téhle diagnoze by to se mnou švihnulo. Ale po zkušenostech s veterináři, kolikrát se totálně seknuli, bych ještě neházela flintu do žita. Vím, že člověk je v totálním šoku a ani nechci dávat falešné naděje, ale fakt se veti mýlí a dost často. Pořád doufám, že tohle bude ten případ. Kardioložka prý do Hradiště jezdí jednou týdně ze Zlína. Doufám, že ta je fakt dobrá, jak jsem slyšela.

Rady ani nevíš jak strašně moc bych si přála aby se sekli a bylo to něco ne moc vážného. Ale ona řekla že je to hodně vážné v každém případě. Já tomu nemůžu vůbec uvěřit. Kardiložka u nich normálně pracuje denně, je součástí týmu kliniky. Ale dnes tam nebyla protože je sobota a měli zavřené. Byli jsme na pohotovosti.

29.9.2018 23:43

Rady ani nevíš jak strašně moc bych si přála aby se sekli a bylo to něco ne moc vážného. Ale ona řekla že je to hodně vážné v každém případě. Já tomu nemůžu vůbec uvěřit. Kardiložka u nich normálně pracuje denně, je součástí týmu kliniky. Ale dnes tam nebyla protože je sobota a měli zavřené. Byli jsme na pohotovosti.

..je to i můj názor jak to napsala lesní žínka..........můžou se splést, už se to stalo mnohokrát - i u lidí........kamarádka kdysi měla nález na prsu, brali jí i biopsii, byla na prášky z toho všeho čekání, a na konec to nylo negativní....takže stát se může cokoli a nic není nikdy stoprocentní..........

30.9.2018 10:55
Andrýsek3

XXX.XXX.212.56

Jo já jsem tu nechodila protože mám sama dost zdravotních problémů a psychicky je mně ze všech už nanic. Tak jsem neměla nějak náladu. A teď tohle. Můžu se zeptat jak se Barneymu projevilo to nemocné srdíčko? A co mu zjistili, nebo jestli měl taky tekutinu i kolem srdíčka? A děkuju

Barnymu se projevovalo dýl, hlavně tím, že se při větší námaze nebo teplu zastavoval - vlákno "proč se zastavuje?". Pak se mu udělalo nějak špatně jeden den (myslela jsem, že to je torze) jeli jsme na vet, zjistili šelest. Pak jsme jeli ke kardiologovi, kde probehlo sono srdce, EKG, Doppler. Závěr nedostatečně mu pracují chlopně. Tekutinu žádnou nikde neměl, ale vet říkal, že ty hodnoty jsou hraniční tak, že by už se to za chvíli projevilo na dýchání, kašel atd..Bere 2 furony, 2 enapy a 1,5 verospiron denně.
Určitě bude fajn, pokud bude moct se venčit kdy potřebuje, u nás to v bytě bohuzel nejde.
Operace srdce se u psů celkově nedělají, tedy alespoň u nás.
Držím moc palce ať je diagnoza takova, že vám bude ještě dělat pár let radost.

30.9.2018 12:50

"Vím že nejste veterináři, ale vy si někdo myslíte že to nemusí být ten tumor? Že to může být třeba "jen" nemocné srdíčko, které by se dalo léčit a mohl by žít s mírnými omezeními ještě spoustu let? "

u mého psa to tak nějak bylo, ale on šelest měl (i mléčnou růžovou tekutinu,ale v hrudníku - chytothorax)
jako možnost je i dirofilarióza

výborný kardiolog je MVDr.Martin v Bohumíně (http://www.abvet.cz/ , i MVDr. Sobalová tamtéž), mému psu bez jakékoliv nadsázky zachránili život, za 5 sekund dvanáct, a dali mu skoro další dva roky života......

30.9.2018 14:03

"Vím že nejste veterináři, ale vy si někdo myslíte že to nemusí být ten tumor? Že to může být třeba "jen" nemocné srdíčko, které by se dalo léčit a mohl by žít s mírnými omezeními ještě spoustu let? "

u mého psa to tak nějak bylo, ale on šelest měl (i mléčnou růžovou tekutinu,ale v hrudníku - chytothorax)
jako možnost je i dirofilarióza

výborný kardiolog je MVDr.Martin v Bohumíně (http://www.abvet.cz/ , i MVDr. Sobalová tamtéž), mému psu bez jakékoliv nadsázky zachránili život, za 5 sekund dvanáct, a dali mu skoro další dva roky života......

Děkuju moc, zavolám tam zítra. Pojedeme kamkoliv po republice. Můžu se zeptat kolik bylo vašemu pejskovi?
On právě tu šelest nemá, to je šílená situace, abych si přála aby měl nemocné srdíčko V hrudníku měl právě takovou hnědo-červenou tekutinu. To mě taky vyděsilo. V břiše byla aspoň světle růžová.

30.9.2018 14:05

..je to i můj názor jak to napsala lesní žínka..........můžou se splést, už se to stalo mnohokrát - i u lidí........kamarádka kdysi měla nález na prsu, brali jí i biopsii, byla na prášky z toho všeho čekání, a na konec to nylo negativní....takže stát se může cokoli a nic není nikdy stoprocentní..........

Děkuju, aspoň nějaká útěcha a malá naděje, kéž by se spletli... akorát bohužel ta tekutina tam opravdu byla, je hodně unavený a nemá chuť k jídlu. Což je u něj alarmující. Tak mu vyvařujeme aby se aspoň trochu najedl. A vývar pije, vodu vůbec nechce.

30.9.2018 17:43
keissa

XXX.XXX.155.174

Měla jsem podobnou příhodu ... nejdřív zvětšování objemu břicha, sono nic,rtg nic ,tekutina nešla moc vidět dle veterináře odcházejí ,jatra ,ledviny .... srdce . Ještě dodám že fena huř žrala ale v podstatě jedla, měla takovou řidší stolici ale nic strašneho .
Jelikož se mi výsledek veterináře nezdál tak jsem se rozhodla k jinemu veterináři ten fenu otevřel ,,bohužel to bylo protržene střevo a ta ružovohnědá tekutina byl obsah toho střeva ,fena operaci sice přežila ale zemřela pak doma druhý den .

1.10.2018 09:58

Andrýsek3 napsal(a):
Barnymu se projevovalo dýl, hlavně tím, že se při větší námaze nebo teplu zastavoval - vlákno "proč se zastavuje?". Pak se mu udělalo nějak špatně jeden den (myslela jsem, že to je torze) jeli jsme na vet, zjistili šelest. Pak jsme jeli ke kardiologovi, kde probehlo sono srdce, EKG, Doppler. Závěr nedostatečně mu pracují chlopně. Tekutinu žádnou nikde neměl, ale vet říkal, že ty hodnoty jsou hraniční tak, že by už se to za chvíli projevilo na dýchání, kašel atd..Bere 2 furony, 2 enapy a 1,5 verospiron denně.
Určitě bude fajn, pokud bude moct se venčit kdy potřebuje, u nás to v bytě bohuzel nejde.
Operace srdce se u psů celkově nedělají, tedy alespoň u nás.
Držím moc palce ať je diagnoza takova, že vám bude ještě dělat pár let radost.

Děkujeme... Tak hlavně že mu dali léky a je v pořádku, omezuje ho to moc? Myslím jestli se musí šetřit kvůli srdíčku a tak. Nejhorší je že nám řekli že srdíčko pracuje dobře, nemá šelest, ani kašel, nic. Takže srdíčko má asi zdravé a o to horší z čeho tam ta tekutina je. Strašně se bojím co dnes zjistí kardioložka. Břiško se mu zmenšilo, ale bere teď 12 Furonů denně, teď jen doufat že se to netvoří znovu ta tekutina. Hlavně u srdíčka. Já bych za něj dala cokoliv jen aby byl zase zdravý a mohl být s námi. Nebo i nemocný, ale aby měl dobrý život a radost ze života. Zadlužila bych se na celé roky jen kdyby byla šance že mu pomůžou.

Nechápu jak je možné že někdo kdo by měl tak vážné onemocnění v pokročilém stadiu má krev všechnu v normě. Ale prý to tak bývá...

1.10.2018 17:09
Andrýsek3

XXX.XXX.212.56

Děkujeme... Tak hlavně že mu dali léky a je v pořádku, omezuje ho to moc? Myslím jestli se musí šetřit kvůli srdíčku a tak. Nejhorší je že nám řekli že srdíčko pracuje dobře, nemá šelest, ani kašel, nic. Takže srdíčko má asi zdravé a o to horší z čeho tam ta tekutina je. Strašně se bojím co dnes zjistí kardioložka. Břiško se mu zmenšilo, ale bere teď 12 Furonů denně, teď jen doufat že se to netvoří znovu ta tekutina. Hlavně u srdíčka. Já bych za něj dala cokoliv jen aby byl zase zdravý a mohl být s námi. Nebo i nemocný, ale aby měl dobrý život a radost ze života. Zadlužila bych se na celé roky jen kdyby byla šance že mu pomůžou.

Nechápu jak je možné že někdo kdo by měl tak vážné onemocnění v pokročilém stadiu má krev všechnu v normě. Ale prý to tak bývá...

Musím ho hlídat, aby třeba dlouho nelítal s jiným psem, na procházkách více zastavovat, v horku skoro nechodíme, hlídám aby se nezadýchal, nenechám ho plavat daleko od břehu. Jinak je nepříjemné to časté čůrání a to především pro něj, několikrát se již musel vyčůrat i doma. Ale krom toho je v podstatě v pořádku.

Dej vědět, jak jste dopadli. Držíme tlapky.

1.10.2018 17:31
saola

XXX.XXX.97.4

Těž držím palce, ať je lépe.
Jen na okraj k té krvi - tam se nemusí ukázat v podstatě vůbec nic - moje kamarádka byla týden na sucharech a čaji, intenzivní žlučníková kolika, bolesti, na chirurgii udělali po týdnu statim rozbor krve a ejhle - všechny hodnoty KO i jaterních testů ukázkové včetně amyláz, jen CRP mírně zvýšené. Dostala termín na operaci a léky na bolest, ale krev prostě perfektní. Takže ne vše se z krevního obrazu dá určit.

2.10.2018 12:10

Tak na sonu srdíčka nádor neviděla, což je moc dobře, prohlížela to pečlivě a dlouho, přes půl hodiny. Ale na druhou stranu řekla že tam může být, že je to pravděpodobné, jen není vidět, že může být malinký a přesto agresivní. Bude dál brát Furon na odvodnění a musíme doufat že se znovu tekutina nevytvoří. Podle toho se pak pozná víc. Sono není tak detailní aby mohli říct jestli ho tam někde nemá, v místě kde se často tvoří řekla že není, jedině magnetická rezonance na jiné klinice ještě. Já teď nevím jestli vůbec mám chtít vědět jestli ho tam má nebo ne. Protože pokud ano prognoza je u většiny typů velice nepříznivá. Chemoterapie někdy možnost je, záleží na typu, ale nevím jestli to není trápení. Stejně ozařování. Pejsci to prý snáší líp než lidi, ale i tak je to pro ně těžké.
Vyšetřili i tu tekutinu a je to tak 50/50 - že jsou tam nějaké hodnoty které se objevují při tumorech, ale není to jisté - objevují se i při té idiopatické formě (to je případ když se u srdíčka vytvoří tekutina, ale nepřijde se na to proč). To by byla v našem případě ta dobrá možnost. Může se prý vytvořit znovu, netuší za jak dlouho, může to být několik hodin, dnů, týden, měsíc,... ale nemusí se vytvořit vůbec. Máme ho pořád hlídat, pokud by se horšil tak okamžitě přijet. Jinak na kontrolu za 9 dní. Furon mu snížili, ale i přesto bude brát 4 tabletky denně - na odvodnění. Takže dál budeme muset chodit i v noci venčit každé cca 3h. Snad to nějak zvládneme.

2.10.2018 12:13

saola napsal(a):
Těž držím palce, ať je lépe.
Jen na okraj k té krvi - tam se nemusí ukázat v podstatě vůbec nic - moje kamarádka byla týden na sucharech a čaji, intenzivní žlučníková kolika, bolesti, na chirurgii udělali po týdnu statim rozbor krve a ejhle - všechny hodnoty KO i jaterních testů ukázkové včetně amyláz, jen CRP mírně zvýšené. Dostala termín na operaci a léky na bolest, ale krev prostě perfektní. Takže ne vše se z krevního obrazu dá určit.

Děkujeme moc
Máte pravdu, taky jsem se na to ptala a přesto že udělali krevní rozbor maximální co byl v jejich možnostech tak krev má naprosto v pořádku. Jen ta stála 1500kč takže věřím že opravdu šli do hloubky. Je to tak pý i u lidí, že často krev ok ikdyž je pacient nemocný, dokonce i u pokročilé rakoviny. Akorát u leukémie se to pozná podle krve, ale tak to je jasné.

2.10.2018 12:56

si přečti třeba tohle:

http://www.vetlhotka.cz/zajimave-pripady?id=77903&action=detail&oid=3303807&nid=12318

jinak v té tekutině by asi měla být zjištěna/nezjištěna přítomnost nádorových buněk

a srdíčko jako takové dopadlo jak?
rtg srdíčko děláno nebylo, že?
sono včetně dopplera?

jinak můj kardiak měl taky krev OK

edit : odkaz nefunguje řádně, je to článek Naplnění osrdečníku krví

2.10.2018 13:20

si přečti třeba tohle:

http://www.vetlhotka.cz/zajimave-pripady?id=77903&action=detail&oid=3303807&nid=12318

jinak v té tekutině by asi měla být zjištěna/nezjištěna přítomnost nádorových buněk

a srdíčko jako takové dopadlo jak?
rtg srdíčko děláno nebylo, že?
sono včetně dopplera?

jinak můj kardiak měl taky krev OK

edit : odkaz nefunguje řádně, je to článek Naplnění osrdečníku krví

Přečtu si to, díky. A pohledám kolem toho info na netu.
Srdíčko funguje perfektně, poslech v pořádku (několikrát opakovaný) i sono srdce v pořádku. Všechno vysvětlovala a řekla že srdíčko má naprosto zdravé a silné. Vysvělovala i vše kolem chlopní atd. Jen pro laika to není úplně zapamatovatelné. Tekutina tam včera nebyla. Odsátá byla v sobotu odpoledne. Ano dělali i RTG srdce a hrudníku, dokonce 2x - poprvé tam byla ta tekutina a podruhé ještě po odsátí tekutiny.

Asi se zeptám blbě, ale co přesně je ten doppler? Dělala mu kardioložka sono srdce, trvalo to přes půl hodiny, z jednoho boku i z druhého boku. Měřila tam různé hodnoty, byly tam i ty barevné pole zobrazené,... Ona to všechno vysvětlovala, byla jsem tak nervozní že jsem toho půlku zapomněla. Ale dneska to pojedu ještě probrat s naší veterinářkou a ona by mně měla dát zprávy - pošlou jí to (byli jsme na jiné klinice kde mají lepší vybavení, naše klinika je malá).

Přímo nádorové buňky v tekutině nezjistili, ale objevily se tam nějaké hodnoty (látky) nevím přesně jak to formulovala ona, které se objevují když je v těle tumor. Ale objevují se ikdyž se jedná o to idiopatické - prostě že tam být může, ale taky nemusí.

2.10.2018 21:08

...onkomarkry....
Nemohla by to být reakce organismu na nějakou potvoru typu klíště a jiné....

2.10.2018 22:46

...onkomarkry....
Nemohla by to být reakce organismu na nějakou potvoru typu klíště a jiné....

Onkomarkery přímo nevím, to si nevybavuji jestli říkala. Ale příští týden se na to zeptám. A jestli nedělali tak ať je vyšetří.

Na klíště jsem se ptala a tím to být nemůže, asi 2 týdny před tím než se mu začalo zvětšovat břicho tak ho kousl pes - nic velkého, nebylo to ani na šití. Srostlo to samo. Ale měl to ošetřené a dostal antibiotika v injekci. Ptala jsem se i na tohle a bylo mně řečeno že to v žádném případě souviset nemůže. A že kdyby měl nějakou infekci nebo zánět tak by se to projevilo v krvi.

20.7.2019 21:24
risco6

XXX.XXX.128.128

Jak to s pejskem dopadlo?

Neregistrovaný uživatel

22.2.2022 11:10
Neregistrovaný uživatel

Jdete se poradit ohledně zdravotního problému, prevence nemoci nebo výživy vašeho zvířete? Nově se můžete obrátit rovnou na odborníky v sekci On-line veterinář. Kvalifikovanou odpověď tam dostanete nejpozději během několika hodin. Ať jsou vaši mazlíčci zdraví a spokojení!

Přidejte reakci

Přidat smajlík