Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
29.9.2018 19:19
Lucik13

XXX.XXX.3.139

Tak bohuzel je rozhodnuto :-( nic nezabira,dnes jsem prisla domu a pulka sedacky sezrna,bordel jak blazen,hruza hruz :-( spreje,hracky,opravdu dlouhe vyvenceni,aportovani... Nic nezabira :-( bohuzel musi k tatovi na barak.. Strasne moc bych si prala aby ji to preslo a bylo to jen docasne.oparavdu nema nekdo nejakou radu jak s takovym psem pracovat krom rad typu "dukladne prochazky kdy se pes unavi,dostatek hracek,spreje,klec,zabavit psa...??ma vse a presto to muselo dojit tak daleko... Jsem z toho strasne spatna a smutna :-((

Uživatel s deaktivovaným účtem

29.9.2018 19:22

Kovový náhubek.

29.9.2018 19:26

a nácvik samoty a zajištění venčení i dopoledne.....

29.9.2018 19:30
Lucik13

XXX.XXX.3.139

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
a nácvik samoty a zajištění venčení i dopoledne.....

Bohuzel ji nema kdo vyvencit,je sama 9h nacvik samoty,jsme uz delali,nobot dokazal prostekat i 6h.Uz jsme se naucili a je (byl) klid... Ona tu sedacku odtahne i do prosted mistnosti :-(

29.9.2018 20:35

Lucik13 napsal(a):
Tak bohuzel je rozhodnuto :-( nic nezabira,dnes jsem prisla domu a pulka sedacky sezrna,bordel jak blazen,hruza hruz :-( spreje,hracky,opravdu dlouhe vyvenceni,aportovani... Nic nezabira :-( bohuzel musi k tatovi na barak.. Strasne moc bych si prala aby ji to preslo a bylo to jen docasne.oparavdu nema nekdo nejakou radu jak s takovym psem pracovat krom rad typu "dukladne prochazky kdy se pes unavi,dostatek hracek,spreje,klec,zabavit psa...??ma vse a presto to muselo dojit tak daleko... Jsem z toho strasne spatna a smutna :-((

Takže 9měsíční Elinka půjde k tátovi na barák - co to znamená? Jako někde do kotce, na zahradu, nebo do baráku, kde se jí bude taťka věnovat? Co na to říká táta, těší se a má bytelnější nábytek?
Já nevím, fenka je akorát v telecím období, bude poprvé hárat nebo už má odháráno? Kříženka kolie a ovčáka - jste si jistá, že nemá žádný zdravotní problém, kupříkladu se sluchem?

Na dobré rady řeknete, že má vše, hračky, vycházky atd - ale ono víc rad na podobné chování opravdu není. Chtělo by to zjistit příčinu, proč se fenka takhle chová. Anebo přehodit odpovědnost na někoho jiného... Neříkejte mi, že by se nějaký dobrovolník nenašel na vyvenčení přes den. 9 hodin o samotě je opravdu hodně pro takovou puberťačku. Nechápu, jak to vše stíháte tedy i se dvěma hodinama venčení před prací, jak jste psala vedle, a po příchodu z práce jistě musí být též nějaká důkladná vycházka a práce se psem.

Chce to přestat být z toho špatná a smutná a začít přemýšlet, proč se fenka chová tak, jak se chová. Někdy prostorná klec naopak na psí neurotiky zabírá coby klidný pelíšek, kam se pes jde plesknout a chrní. Jen by v ní nemohl být 9 hodin v kuse.

29.9.2018 21:38

Jestli vy to štěně moc "nedřete". je to ještě mladý organismus a nakládáte mu jako dospělému.....zkuste ubrat na fyzických aktivitách a naučte štěně relaxovat - i jen obyčejná krátká cca 30minut procházka do města je víc pro štěně stresujíci v pozitivním slova smyslu než 2 hodiny lítání za aportem.
http://dananavratilova.cz/tady-je-tvoje-misto/
https://www.ozzoteam.cz/news/pet-jednoduchych-rad-jak-naucit-psa-byt-doma-sam-by-roger-abrantes-/
Nerada to píšu, ale zkuste psovi doma nechat kamaráda, pokud máte v okolí psího kamaráda, s kterým se na 100% nesežere, vyzkoušejte to, pak by stálo za to mu pořídit kámoše. Ono se může stát, že prostě psa něco o samotě "vystraší"- hluk a jde tím stresem ničit. Proto někdy máte zničeno, jindy ne...

30.9.2018 05:50
Lucik13

XXX.XXX.3.139

Pokud bude tata v prace (cca6h ) Elinka bude v kotci nebo na zahrade nebo u babicky
Na veterinu chodime,a vetka nam rekla,ze je to naprosto zdravy pes,na povely reaguje a plni je krome nesmis (kousat matrace,sedacku) takze i sluch bude v poradku
Co se tyka meho stihani dne.
Kdyz nam odpoledni tak vencim v 7h rano (vycurani,vykakani) pak v 10h jdeme do 12h a pak jdeme vecer kdyz se v cca 21h vratim.krome rana se ji venuju (cvicime povely,aportujeme,hra s ostatnima psama)
A opravdu neni kdo by ji vyvencil.Nikdo z mych pratel nepojede kazdy den pres celou Prahu aby ji vyvencil.
Nejakou dobu jsme kvuli ni spali i na matracich ktere taky rozkousala,a spat na tvrde zemi je po nejake dobe dost bolestive.Elinku meli puvodni majitele utopit a kdyz si ji vzaly nejake dve slecny tak s ni byly snad i nejaky den na ulici,pak mela jit do utulku a to jsem si ji vzala ja s pritelem.Takze jsem si ji vypipla a naucila ji vse co umi a odnaucila ji doma stekat kdyz odchazim.Takze nestastna z toho jsem a budu jelikoz kdyz clovek zkusi vse co je v jeho silach a nic nezabira a pak tu jeste ze me pomalu udelate blbce,ze preci nekdo ji urcite vencit muze a jak to vlastne vsechno stiham,tak je to o smutnejsi.

30.9.2018 06:06

Lucik13 napsal(a):
Pokud bude tata v prace (cca6h ) Elinka bude v kotci nebo na zahrade nebo u babicky
Na veterinu chodime,a vetka nam rekla,ze je to naprosto zdravy pes,na povely reaguje a plni je krome nesmis (kousat matrace,sedacku) takze i sluch bude v poradku
Kdyz nam odpoledni tak vencim v 7h rano (vycurani,vykakani) pak v 10h jdeme do 12h a pak jdeme vecer kdyz se v cca 21h vratim.krome rana se ji venuju (cvicime povely,aportujeme,hra s ostatnima psama)
A opravdu neni kdo by ji vyvencil.Nikdo z mych pratel nepojede kazdy den pres celou Prahu aby ji vyvencil.
Nejakou dobu jsme kvuli ni spali i na matracich ktere taky rozkousala,a spat na tvrde zemi je po nejake dobe dost bolestive.Elinku meli puvodni majitele utopit a kdyz si ji vzaly nejake dve slecny tak s ni byly snad i nejaky den na ulici,pak mela jit do utulku a to jsem si ji vzala ja s pritelem.Takze jsem si ji vypipla a naucila ji vse co umi a odnaucila ji doma stekat kdyz odchazim.Takze nestastna z toho jsem a budu jelikoz kdyz clovek zkusi vse co je v jeho silach a nic nezabira a pak tu jeste ze me pomalu udelate blbce,ze preci nekdo ji urcite vencit muze a jak to vlastne vsechno stiham,tak je to o smutnejsi.

...ještě bych zkusila platit někomu za venčení - to by se možná někdo našel - tuším, že jsou i nějaké agentury s profesionálními venčiteli psů,........mně takhle venčí kamarádka za nějakou tu korunu - psa mám na šatně v práci a na hodinu a půl až dvě s ním chodí ho vyřádit ona........mně i psovi to moc pomůže a jí diabetičce v ID také.......zkuste touto cestou..........anebo si dát na iFaunu inzerát, třeba se někdo najde, kdo by rád vlastního psa a nemůže a tak alespoň touto cestou, já jako dítě a pak do pořízení vlastního psa venčila takhle kdo mi ho půjčil........ona je opravdu nádherná a musí chytnout každého..........

30.9.2018 07:03
rapotacka11

XXX.XXX.79.213

Na zahradě u táty a babičky jí bude líp.

30.9.2018 07:05

Takže 9měsíční Elinka půjde k tátovi na barák - co to znamená? Jako někde do kotce, na zahradu, nebo do baráku, kde se jí bude taťka věnovat? Co na to říká táta, těší se a má bytelnější nábytek?
Já nevím, fenka je akorát v telecím období, bude poprvé hárat nebo už má odháráno? Kříženka kolie a ovčáka - jste si jistá, že nemá žádný zdravotní problém, kupříkladu se sluchem?

Na dobré rady řeknete, že má vše, hračky, vycházky atd - ale ono víc rad na podobné chování opravdu není. Chtělo by to zjistit příčinu, proč se fenka takhle chová. Anebo přehodit odpovědnost na někoho jiného... Neříkejte mi, že by se nějaký dobrovolník nenašel na vyvenčení přes den. 9 hodin o samotě je opravdu hodně pro takovou puberťačku. Nechápu, jak to vše stíháte tedy i se dvěma hodinama venčení před prací, jak jste psala vedle, a po příchodu z práce jistě musí být též nějaká důkladná vycházka a práce se psem.

Chce to přestat být z toho špatná a smutná a začít přemýšlet, proč se fenka chová tak, jak se chová. Někdy prostorná klec naopak na psí neurotiky zabírá coby klidný pelíšek, kam se pes jde plesknout a chrní. Jen by v ní nemohl být 9 hodin v kuse.

"Chtělo by to zjistit příčinu" a proste -bavi ji to - vazne nemůže byt pricina?

30.9.2018 07:41
Lucik13

XXX.XXX.3.139

"Chtělo by to zjistit příčinu" a proste -bavi ji to - vazne nemůže byt pricina?

Ona totiz jednou byla bourka a to zacala,jak se bala sama a od te doby zjistila,ze je vlastne zabava a uz neni den abych neprisla domu a gauc nebyl uprosted mistnosti uplne rozkousany :-(

30.9.2018 08:36
saola

XXX.XXX.200.56

Lucik13 napsal(a):

Vyhodit bytového psa na začátku října do kotce, byť jen pravděpodobně přes den, je prasárna. A to už si vůbec nedělám iluze o tom, že jak babička, tak tatínek budou bez sebe nadšením ze psa a budou se mu ve svém čase pozorně věnovat, aby nic nezničil. Protože když se mu věnovat nebudou a pes nebude v kotci, tak je možné, že bude ničit věci i u nich.
Řešením by bylo pro vás do bytu sehnat velkou kennelu - přepravní box -nebo si ji samozřejmě vyrobit svépomocí, do které budete fenku v době, kdy budete v práci, zavírat. Dovnitř pelíšek, něco na hraní, kousání, vodu. Vzhledem k tomu, že se jí jinak věnujete poměrně důkladně, nebude nijak strádat.
Něco takového:
https://www.spokojenypes.cz/prepravni-boxy-a-prepravky-pro-psy/?sort=high
Nebo
pro inspiraci:
https://www.sbazar.cz/konstal.garaze/detail/29096505-kotec-pro-psavelky-vyber-kotcu-pro-psy

30.9.2018 08:39

Z chovu psa má mít člověk radost a to co zažíváte vy, je všechno, jen to ne. Psa nevyhazujete u dálnice, ale dáváte ho do lepšího domova, kde se mu budou moct víc věnovat a i pro něj je to tudíž přínos. Rozhodně ji tam přesuňte co nejdřív, začíná být chladno a ona si bude muset na pobyt venku zvyknout. Nic si nevyčítejte, jí bude líp a vám rozhodně taky.

30.9.2018 08:41
saola

XXX.XXX.200.56

Na přesun z bytu do kotce, aby to pes rozumně zvládl, je vzhledem k teplotám již pozdě.

30.9.2018 09:08

saola napsal(a):
Na přesun z bytu do kotce, aby to pes rozumně zvládl, je vzhledem k teplotám již pozdě.

Je pozde na presun na 24h do kotce. Na par hodin přes den si nemyslim.

30.9.2018 09:17

Slečna píše o 6hodinách. I moje čivava, která spí noci doma v pelíšku je s námi přez den venku dýl a nemá kvůli chladu nejmenší potíže. Tady se jedná o mladého, zdravého křížence pracovních plemen, já žádný problém nevidím.

30.9.2018 09:23
saola

XXX.XXX.200.56

Ach jo, vaše čivava se s vámi, když je venku dýl, jak píšete, pohybuje na cca 4 až 6 metrech čtverečních, ve stínu a za pletivem? Asi těžko, že.

Tak totiž vypadá běžný kotec - plocha viz výše, zastřešeno a výhled přes pletivo ven. Možná ještě bouda uvnitř a jinak nic. No, ideální prostředí ze dne na den pro bytového psa.

Ale každý ať i zachází se zvířaty podle svého svědomí. Ale doporučovat takový postup na veřejné diskuzi je prostě prasárna vůči devítiměsíčnímu psovi.

30.9.2018 09:26

Slečna píše o 6hodinách. I moje čivava, která spí noci doma v pelíšku je s námi přez den venku dýl a nemá kvůli chladu nejmenší potíže. Tady se jedná o mladého, zdravého křížence pracovních plemen, já žádný problém nevidím.

presne A i kdyby ji byla zima venku - tak si vleze do boudy, kde ji zima nebude a bude spat. Nemuzu si pomoc -ale z mého pohledu tohle rozhodne lepsi alternativa nez klec na 9 ci vice hodin.

30.9.2018 09:26
L(phi)

XXX.XXX.114.133

saola napsal(a):
Ach jo, vaše čivava se s vámi, když je venku dýl, jak píšete, pohybuje na cca 4 až 6 metrech čtverečních, ve stínu a za pletivem? Asi těžko, že.

Tak totiž vypadá běžný kotec - plocha viz výše, zastřešeno a výhled přes pletivo ven. Možná ještě bouda uvnitř a jinak nic. No, ideální prostředí ze dne na den pro bytového psa.

Ale každý ať i zachází se zvířaty podle svého svědomí. Ale doporučovat takový postup na veřejné diskuzi je prostě prasárna vůči devítiměsíčnímu psovi.

Mam chlpateho bytoveho psa a ked ideme na navstevu na barak, tak si ide sam na noc lahnut von. V -2 stupnoch. Takze ked zacne teraz a bude tam cez den kedy je momentalne o 10 az 20 stupnov viac, tak si do naozajstnej zimy pekne zvykne.

30.9.2018 09:29

No, já si zas myslím že zavřít akčního mladého psa na x hodin do bedny je týrání, takže se skutečně neschodneme.

30.9.2018 09:30

saola napsal(a):

klec metr na metr na 9 hodin je OK, ale kotec 4-6x vetsi je tyrani? Jako vazne?

30.9.2018 09:46

L(phi) napsal(a):
Mam chlpateho bytoveho psa a ked ideme na navstevu na barak, tak si ide sam na noc lahnut von. V -2 stupnoch. Takze ked zacne teraz a bude tam cez den kedy je momentalne o 10 az 20 stupnov viac, tak si do naozajstnej zimy pekne zvykne.

JJ. kdyz si muzou vybrat -zvoli si byt venku -ne doma v teple nejsou to lidi -a deni venku je pro ne zajimavejsi nez byt zavreny mezi 4mi stenami.

30.9.2018 10:08
saola

XXX.XXX.200.56

klec metr na metr na 9 hodin je OK, ale kotec 4-6x vetsi je tyrani? Jako vazne?

Ano, smrtelně vážně. Vy totiž nezohledňujete další životní podmínky toho psa. Navíc nikdo neříká, že domácí kotec/kles musí být metr na metr.

Přesun do kotce k tatínkovi zadavatelky znamená pro psa přechod do nového prostředí, k pro něj sizím lidem, i když je pes třeba už párkrát viděl, do úplně jiného režimu, tedy z opečovávaného a pozorností zaplavovaného psa do sterilního režimu kotce min na šest hodin denně v nevyhovující nízké teplotě. je dále otázka, zda se bude tatínek či babička psovi věnovat tak, jak je doposud zvyklý - asi těžko. S tím vším se to zvíře bude muset vyrovnat, a to hlavně s teplotami poměrně rychle.
Kdyby zadavatelka investovala vlastní sádlo místo srdceryvných prohlášení, že pes musí z domu, už mohla mít vyhovující klec k dispozici. Byt nevypadá, jako zařízený od Loose, takže nemyslím, že by klec, která umožní psu zůstat v rodině, na kterou je zvyklý a kde ho mají (asi tedy) rádi, nějak rušila. A časem třeba nebude vůbec potřeba, protože se fenka uklidní a nebude už věci ničit. A psovi nijak nevadí prospat devět hodin v omezeném prostoru, naopak, bude stále ve svém prostředí, navykne si na nový stereotyp a zklidní se. Samozřejmě nelze postavit klec, psa dát do klece a odejít do práce. Chce to psa naučit, že pelíšek má tam a je to jeho bezpečné místo. Je možné klec nahoře a na bocích zakrýt, aby pes měl pocit soukromí, nechat nezakrytou jen přední stěnu.

Snažit se utahat psa vybouřením na procházkách, aporty a obecně adrenalinovými zábavami je kontraproduktivní, pes se jen bude více vybuzovat, jakmile bude utahaný, na chvíli padne, ale pak bude stejnou zábavu vyžadovat dál, protože nic jiného nezná. Chce to také zkusit předělat režim psa na nějaké trochu jiné aktivity - třeba pachové práce, delší poklidné behy (pokud majitelka je delšího běhu či poklusu se psem schopna), doprovod na kole, taneční prvky či triky, nechávat psa dostatečně vyhrát si s ostatními psy apod. Vždy se dá něco dělat, ale musí se chtít, no.

30.9.2018 10:38

"tedy z opečovávaného a pozorností zaplavovaného psa do sterilního režimu kotce "???a bavime se porad o psovi, co byl 9h denne uplne sam doma, jo? nepise se tu snad o psovi, co byl nonstop s panickou doma a ted ho vystrci na mraz a bez kontaktu s lidmi.vazne si nepolepsi, kdyz bude mit v tuhle plonkovou dobu - pozornost jinych lidi? a kratsi dobu bude sam? v kotci, kde porad muze reagovat na okoli a zabavit se i jinak, nez nicenim nebo spaním? Nic jiného se totiž zmenit nemá, co jsem aspoň pochopila ja.P.S. vcera jsem chtěla psat ironickou poznámku, ze ještě by bylo dobře tu klec zakryt, aby teda pes nemel uz zadne vjemy mozne -a ono uz je to tady i bez te me ironicke poznámky

30.9.2018 11:10
Andrýsek3

XXX.XXX.212.56

Přesun do kotce k tatínkovi zadavatelky znamená pro psa přechod do nového prostředí, k pro něj sizím lidem, i když je pes třeba už párkrát viděl, do úplně jiného režimu, tedy z opečovávaného a pozorností zaplavovaného psa do sterilního režimu kotce min na šest hodin denně v nevyhovující nízké teplotě. je dále otázka, zda se bude tatínek či babička psovi věnovat tak, jak je doposud zvyklý - asi těžko.

Vzdyť v tuhle dobu byl pes devet hodin sám. Rezim bude stejný jen misto devíti hodin sám v bytě bude 6 hodin v kotci a 3 hodiny s tátou a babičkou. Zbytek bude stejný. Taky mi to přijde lepší varianta, než klec na 9 hodin. A pes může mít v té boude slamu nebo dřevitou vlnu a zima mu nebude ani v zime. Když teda začnou hned. A bude tam přes den 6! Hodin.

30.9.2018 12:27
saola

XXX.XXX.200.56

Andryseeek3: Příspěvek zadavatelky jsem pochopila tak, že psa stěhuje k tatínkovi či babičce natrvalo. Z čeho usuzujete, že to bude jen na dobu, kdy je zadavatelka v práci?

30.9.2018 12:29
rapotacka11

XXX.XXX.79.213

Taky myslím, že natrvalo.Pořízení psa nedomyslela a ... no, aspoň ho má kam dát ...

30.9.2018 12:30
Šarina

XXX.XXX.168.239

nečetla jsem všechno, ale nechápu, že "klec v bytě" automaticky znamená... prostě klec. Byt/pokoj lze přehradit - z "klece" je jednoduše část pokoje, která bude patřičně upravená, aby pes ničil jenom to, co je mu dovoleno. To je přece docela schůdné a pes zůstane ve svém prostředí... a třeba z toho časem vyroste.Pokud má separační úzkost, pak to tady nevyřešíme, ale dát ho ven do kotce mi přijde drastičtější- je to v podstatě totéž, ale venku a u "cizích" lidí. To pro zadavatelku znamená "konec plánů", protože pes se stane psem někoho jiného.
Začala bych úpravou bytu.

30.9.2018 12:38
saola

XXX.XXX.200.56

"tedy z opečovávaného a pozorností zaplavovaného psa do sterilního režimu kotce "???a bavime se porad o psovi, co byl 9h denne uplne sam doma, jo? nepise se tu snad o psovi, co byl nonstop s panickou doma a ted ho vystrci na mraz a bez kontaktu s lidmi.vazne si nepolepsi, kdyz bude mit v tuhle plonkovou dobu - pozornost jinych lidi? a kratsi dobu bude sam? v kotci, kde porad muze reagovat na okoli a zabavit se i jinak, nez nicenim nebo spaním? Nic jiného se totiž zmenit nemá, co jsem aspoň pochopila ja.P.S. vcera jsem chtěla psat ironickou poznámku, ze ještě by bylo dobře tu klec zakryt, aby teda pes nemel uz zadne vjemy mozne -a ono uz je to tady i bez te me ironicke poznámky

A proč by měl mít po vyvenčení, utahaní, napití a zklidnění další vjemy? Zadavatelka odejde do práce a přeje si, aby pes byl v klidu spal. To je normální a psi, žijící v bytech, to tak dělají. Takže zastínění pelechu je na místě. Případně pustit potichu rádio s mluveným slovem, lépe než s hudbou.

Vy, když máte usnout, si taky rozsvíte naplno a chcete vjemy?
Já ne

30.9.2018 13:12
Domik047

XXX.XXX.38.11

Lucik13 napsal(a):

Píšete, že ji máte s přítelem. Ten/jeho kamarádi venčit v průběhu těch 9h nemůže?

30.9.2018 13:16

"Kdyz nam odpoledni tak vencim v 7h rano (vycurani,vykakani) pak v 10h jdeme do 12h a pak jdeme vecer kdyz se v cca 21h vratim."

vzhledem k tomu, že obecný denní režim psa říká, že dopoledne až do cca 16ti hodin je doba hlavního spánku a odpoledne až do cca 22 hod. je doba hlavní aktivity, tak výše uvedené je s tímto dost na štíru......

30.9.2018 13:29
L(phi)

XXX.XXX.114.133

saola napsal(a):
A proč by měl mít po vyvenčení, utahaní, napití a zklidnění další vjemy? Zadavatelka odejde do práce a přeje si, aby pes byl v klidu spal. To je normální a psi, žijící v bytech, to tak dělají. Takže zastínění pelechu je na místě. Případně pustit potichu rádio s mluveným slovem, lépe než s hudbou.

Já ne

Pretoze 9 hodin je vela. Starsi pes tych 9h mozno prespi, ale cim je to mladsie, tym castejsie sa strieda spanok s aktivitou.
Ja som teda psa v kliekte v tomto veku mala, lebo tiez nevydrzal tych 9 hodin. Ale mohol sa kukat z okna a aj to hojne vyuzival - prave po tych 6 hodinach kedy uz dospal ale este bol nas navrat daleko.

30.9.2018 14:06

saola napsal(a):

Já ne

"To je normální a psi, žijící v bytech, to tak dělají. Takže zastínění pelechu je na místě"no - asi se nedohodneme. pro kazdou z nas je normalni evidentne něco jiného.mlady pes nespi v kuse 9h. strida se delší doba spanku s kratkou aktivitou.staci zustat doma na HO, aby to clovek videl

30.9.2018 17:05

Lucik13 napsal(a):
Ona totiz jednou byla bourka a to zacala,jak se bala sama a od te doby zjistila,ze je vlastne zabava a uz neni den abych neprisla domu a gauc nebyl uprosted mistnosti uplne rozkousany :-(

No takže fenka nebude úplně vyrovnaná, s demolicí začala ze strachu a nejspíš i paniky. Nakolik je ničení věcí pro ni teď už zábava a nakolik zvyk, nakolik je to chování ze stresu - to byste musela poznat vy sama.

"Takze jsem si ji vypipla a naucila ji vse co umi a odnaucila ji doma
stekat kdyz odchazim.Takze nestastna z toho jsem a budu jelikoz kdyz
clovek zkusi vse co je v jeho silach a nic nezabira a pak tu jeste ze me
pomalu udelate blbce,ze preci nekdo ji urcite vencit muze a jak to
vlastne vsechno stiham,tak je to o smutnejsi."
Mohu se optat, jak jste ji odnaučila štěkat? Nikdo z vás blbce nedělá. Já osobně jse, se vám snažila poradit v nejlepším zájmu Elinky. I když, když vás tak čtu, možná jí bude opravdu lépe na té zahradě, v kotci (snad se zateplenou boudou), s tatínkem a babičkou...

2.10.2018 10:24
marcelaamax

XXX.XXX.141.102

"Kdyz nam odpoledni tak vencim v 7h rano (vycurani,vykakani) pak v 10h jdeme do 12h a pak jdeme vecer kdyz se v cca 21h vratim."

vzhledem k tomu, že obecný denní režim psa říká, že dopoledne až do cca 16ti hodin je doba hlavního spánku a odpoledne až do cca 22 hod. je doba hlavní aktivity, tak výše uvedené je s tímto dost na štíru......

Dělám na tři směny, takže nechodíme každý den pravidelně ve stejnou hodinu ven, střídá se to po týdnech. Pes nemá problém s tím, že před odpolední jdeme dopoledne - odpoledne kdy jsem v práci v klidu prospí. Myslím, že si na ty směny psi rychle zvyknou.

A teď k dotazu zadavatelky. Taky jsem měla ničitele. Pro něho to bylo fakt nebezpečné, protože to co zničil, tak ještě žral. Takže kolikrát měl v sobě nějaké plasty a podobně. Vím, že se to lidem tady nebude líbit, mě se to zezačátku také nelíbilo, ale pořídila jsem v t u dobu klec. Na klec jsem zvykala - nebylo to, že bych tam psa jen tak šoupla. Později když jsme přišli z procházky tak sám chodil si lehnout do klece, automaticky. Nějakou dobu jsme klec používali a pak jsem ho zase začínala nechávat volně, a ničení bylo pryč. Prostě ho to přešlo, někteří psy to tak mají. Klece jsme se zbavili a pes teď normálně po dobu mojí nepřítomnosti spí v posteli a nic neničí. Teď se budeme stěhovat do nového, a jelikož tam bude nový i nábytek a vše, tak než si pes zvykne, tak bude zůstávat na vyklizené chodbě, kde bude mít jen pelíšek, misky a hračky. To mi přijde jako ideální řešení, ale předtím jsem tu možnost neměla.

A teď k tomu, zda je lepší klec nebo kotec. Jelikož mám vyzkoušené obojí. Psa jsem přes jaro a léto nechávala v kotci (na našem dvoře). V případě, že mám možnost kotce doma, tak mi to přijde jako lepší řešení v tom, že pes je na vzduchu a u nás ještě plus, že tam přes den byla venku babička, takže na něho třeba mluvila nebo tak. Ale jinak - pes to v tom kotci prospí úplně stejně jako doma v kleci. Samozřejmě se bavíme o psech, kteří mají před a po tom, co jsou zavření, normální aktivity.

Nevím, jestli to zadavatelka myslí tak, že tam psa nechá na stálo a nebo, že ho tam bude vozit a zase pro něho jezdit. Což je ale v zimě celkem blbost, aby byl pes přes den venku a pak šel do tepla. Pokud není možné vyklidit jednu místnost, kde by pes neměl co zničit tak pak bych zkusila tu klec, velkou, prostornou. Ono to nemusí být na stálo, třeba tak jako u nás. Držím palce.

2.10.2018 14:53

....ještě jsem si vzpomněla, kamarád ze cvičáku - už je to skoro třicet let nazpátek měl v bytě fenu a psa N0 - nikdy žádný problém, pak odešli na věčnost a pořídil si psa NO nového a v tu chvíli začalo peklo, kdykoli se vrátil doma něco zničeného - postel, nábytek, prohryzané dveře, ohryzané zdi.........psům se vždy věnoval maximálně - měl je jako rodinu, tahal je všude, zábavy měli dost a dost - zaměstnával jim hlavy i tělo........vyřešil to tak, že si v práci nechal svařit do jednoho pokoje vekou klec - něco jako kotec, takže pes tam byl zavřený s pelechem, kostí a miskami když byl v práci, jinak klec byla stále otevřená pokud byl kamarád doma, a pes to bral jako své zázemí a chodil si tam běžně lehat na pelech.....už si nepamatuji, zda pes z ničení vyrostl, ale tohle byla poslední možnost, jak nepřijít totálně o byt a přitom nemuset dávat psa pryč.....

2.10.2018 19:21

Jen pro inspiraci, když šla na operaci kyčle, musela jsem mojí nejmladší fence pořídit klec - nakonec jsem ji koupila klec na králíky, metr na metr a půl, dá se to lehce složit, navíc ona je taky ničitel a vše sežere, takže ji ta klec zůstala, chodí do ní dobrovolně, nadšeně, je to její pelech.

3.10.2018 10:17
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Mám psy venkovní, zkušenost pes v bytě - žádnou. Ale: celý den psa pozoruju a 9h v kuse opravdu neprospí, tak polovinu. Když se vzbudí, stejně jako my lidi, potřebuje vyvenčit. Vstane, protáhne se, obejde barák, jestli někde někdo není, mezitím se vycvrká a jde si tedy zase lehnout. Pokud pracuju v zahradě(což je většina roku) tak mne cca každou hodinu chodí kontrolovat, pomazlit se, když byli psi mladí, tak zablbnout si. A taky když byli mladí, tak neleželeli ani ty 4 hodiny jak laty, ale jak něco šustlo na cestě, vypálili k bráně hlídat, zkontrolovat, kdo to, co to. Nedovedu si představit psa v kotci, natož v kleci. Buď doma třeba chodba, nebo zahrada u otce.

3.10.2018 11:12
marcelaamax

XXX.XXX.141.102

lesnížínka napsal(a):
Mám psy venkovní, zkušenost pes v bytě - žádnou. Ale: celý den psa pozoruju a 9h v kuse opravdu neprospí, tak polovinu. Když se vzbudí, stejně jako my lidi, potřebuje vyvenčit. Vstane, protáhne se, obejde barák, jestli někde někdo není, mezitím se vycvrká a jde si tedy zase lehnout. Pokud pracuju v zahradě(což je většina roku) tak mne cca každou hodinu chodí kontrolovat, pomazlit se, když byli psi mladí, tak zablbnout si. A taky když byli mladí, tak neleželeli ani ty 4 hodiny jak laty, ale jak něco šustlo na cestě, vypálili k bráně hlídat, zkontrolovat, kdo to, co to. Nedovedu si představit psa v kotci, natož v kleci. Buď doma třeba chodba, nebo zahrada u otce.

Tak já jsem si psa i nahrávala a opravdu tu dobu prospí. Nemyslíte, že je to taky režimem? Vaši psi mají režim, že si dělají celý den co chtějí, jen tak si chodí, hrají, atd. Občas procházka. Můj pes má třeba režim takový, že se prostě maká, trénuje a pak se jde spát. Měla jsem video z doby kdy jsem byla v práci, pes měl k dispozici jednu místnost, celou dobu spal v posteli, akorát se párkrát otočil, ale to bylo celé. To samé je v noci, v noci mi také celou dobu prospí a nikam nepochoduje. A o víkendu se rád válí i dýl jak 9 hodin.

3.10.2018 12:06
marcelaamax

XXX.XXX.141.102

lesní žínka a samozřejmě, že režim jaký máte vy, že jste doma celý den, je pro psa naprosto ideální. Ale co si budeme povídat, je to spíš výjimka, ne každý to tak může mít.

A k tomu, že si nedovedete představit psa v kotci - to radši chodba nebo zahrada u otce. Tak můj pes je přes zimu volně v jedné místnosti a udělala jsem kotec, jen z toho důvodu, aby na jaře a přes léto mohl být na vzduchu když jsem v práci a nemusel být doma. Tudíž mě se zdá kotec lepší než třeba chodba (v létě, na jaře). Za pár dní se budeme stěhovat a zůstane to stejně. V zimě a na podzim bude pes v baráku, na jaře a v létě bude v kotci (pořád se bavíme o době, kdy nebude nikdo doma, jinak bude normálně volně a bude mít možnost být kde chce.. A jde o to, jaké bude mít pes u otce vyžití. Pokud tam bude prostě "jen" na zahradě, tak potom je pro mě lepší, aby byl v kotci po dobu kdy je majitelka v práci a jinak aktivně s ní. Je mi mnohem sympatičtější, pokud se se psem něco dělá, zaměstnává, chodí na procházky a pak odpočívá v kotci, než když má pro sebe obrovskou zahradu, ale nic se s ním nedělá.

3.10.2018 13:36
Varaxi

XXX.XXX.1.226

Přes teplé dny se přimlouvám za chodbu s pelíškem a dekou než za kotec.
V kotci, i když je ve stínu, bude tepleji, bouda bude vyhřátá. I náš pes, který má na zahradě volnost a vyjma zeleninových záhonů může všude (do tůjí, do malin, za garáž, pod keře, může si vyhrabat dolík s vlhkou a chladnou půdou...), tak přes léto se mi pravidelně souká do chodby, kde ho dlažba efektivněji chladí. Představa, že ten pes se nemůže volně pohybovat a z nějakých důvodů selže zastínění, není moc příjemná.
Pokud už mají dobrý kotec (nefouká tam, je bezpečně a spolehlivě zastíněn, částečně zastřešen, bouda je vzdušná, přitom izoluje atd.), tak proč ne. Pokud takový kotec budou muset stavět, tak koupit klec nebo přehradit část pokoje shledávám jako mnohem rozumnější a méně nákladné řešení.
Pes doma má též ještě jednu velkou výhodu - toho psa máte dennodenně na očích v jasném světle, vidíte ho jíst, víte, kolikrát chodí pít, máte prostě mnohem více informací daných tím, že ten pes žije s Vámi.
Aby nedošlo k mýlce - vlastního psa mám na zahradě a domů může jen v případě zranění, špatného počasí (zejména vedra) a na Silvestra a to do vstupní chodby. Přesto bych psa, který byl zvyklý bývat doma, nedala někomu jinému ven do kotce.
No, možná tomu jen špatně rozumím.

3.10.2018 14:11
marcelaamax

XXX.XXX.199.114

Varaxi napsal(a):
Přes teplé dny se přimlouvám za chodbu s pelíškem a dekou než za kotec.
V kotci, i když je ve stínu, bude tepleji, bouda bude vyhřátá. I náš pes, který má na zahradě volnost a vyjma zeleninových záhonů může všude (do tůjí, do malin, za garáž, pod keře, může si vyhrabat dolík s vlhkou a chladnou půdou...), tak přes léto se mi pravidelně souká do chodby, kde ho dlažba efektivněji chladí. Představa, že ten pes se nemůže volně pohybovat a z nějakých důvodů selže zastínění, není moc příjemná.
Pokud už mají dobrý kotec (nefouká tam, je bezpečně a spolehlivě zastíněn, částečně zastřešen, bouda je vzdušná, přitom izoluje atd.), tak proč ne. Pokud takový kotec budou muset stavět, tak koupit klec nebo přehradit část pokoje shledávám jako mnohem rozumnější a méně nákladné řešení.
Pes doma má též ještě jednu velkou výhodu - toho psa máte dennodenně na očích v jasném světle, vidíte ho jíst, víte, kolikrát chodí pít, máte prostě mnohem více informací daných tím, že ten pes žije s Vámi.
Aby nedošlo k mýlce - vlastního psa mám na zahradě a domů může jen v případě zranění, špatného počasí (zejména vedra) a na Silvestra a to do vstupní chodby. Přesto bych psa, který byl zvyklý bývat doma, nedala někomu jinému ven do kotce.
No, možná tomu jen špatně rozumím.

Tak já mám kotec zastíněný a zastřešený a v létě je tam lépe jak nahoře v patře v baráku :-)

3.10.2018 17:42

Když jsou pesani sami doma s manželem a já jsem 9-10 hodin v práci, tak pesani prospí celej den.....ani nejdou na zahradu, ale když pak přijdu dom, tak se můžou "zbláznit"....zatímco když jsem s nima doma já, tak je mám furt "za zadkem" takže máme zavedenej polední klid...2 hoďky, prostě jak v mateřský školce, po obídku spinkání, protože sami by spát nešli a pak mi usínali v sedě

Myslím, že pes je schopnej těch 8-9 hodin klidně prospat. Když má nějaký režim a je naučenej.

3.10.2018 20:29
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

marcelaamax napsal(a):
Tak já jsem si psa i nahrávala a opravdu tu dobu prospí. Nemyslíte, že je to taky režimem? Vaši psi mají režim, že si dělají celý den co chtějí, jen tak si chodí, hrají, atd. Občas procházka. Můj pes má třeba režim takový, že se prostě maká, trénuje a pak se jde spát. Měla jsem video z doby kdy jsem byla v práci, pes měl k dispozici jednu místnost, celou dobu spal v posteli, akorát se párkrát otočil, ale to bylo celé. To samé je v noci, v noci mi také celou dobu prospí a nikam nepochoduje. A o víkendu se rád válí i dýl jak 9 hodin.

Tak mí psi nemakali, to určitě ne, ale nebylo to sem tam procházka Procházky byly každý den, některé dny i bezmála 20km, jiné dny to byl běh v sedáku, mezi tím měli dvakrát týdně cvičák nebo agility. A ještě i kde co dalšího jsme vymýšleli za činnosti, aby to měli pestré a nenudili se(kvůli samíkovi) To, co si myslíte a já určitě x krát psala, měli až tak po 6. roce věku, což se u berňáka už označuje za stáří.

3.10.2018 20:49
marcelaamax

XXX.XXX.199.114

lesnížínka napsal(a):
Tak mí psi nemakali, to určitě ne, ale nebylo to sem tam procházka Procházky byly každý den, některé dny i bezmála 20km, jiné dny to byl běh v sedáku, mezi tím měli dvakrát týdně cvičák nebo agility. A ještě i kde co dalšího jsme vymýšleli za činnosti, aby to měli pestré a nenudili se(kvůli samíkovi) To, co si myslíte a já určitě x krát psala, měli až tak po 6. roce věku, což se u berňáka už označuje za stáří.

To neměla být žádná narážka na vás, to rozhodně ne. Jen vaši psi mají takový volný režim, pohodu. Doma si můžou dělat co chtějí a kdy chtějí. A je to pro ně normální. Pokud se pes naučí, že nejdřív se něco dělá, pak páníček odejde do práce a on má odpočívat, tak je to zase pro ně normální a pes je schopný tu dobu prospat.

Myslím, že i přesně vědí jakou dobu jsme pryč. Protože když třeba přijedu z práce dřív, tak mě pes přivítá, pomazli se a jde si zase lehnout. Neočekává žádnou aktivitu.

3.10.2018 22:09
assil

XXX.XXX.120.3

marcelaamax napsal(a):

No právě, v místnosti nemá žádný podněty, tak spí, když je pes v podnětném prostředí, tedy venku, tak nikdy tolik sám od sebe nespí. Co byste dělala vy být zavřená celý den v jedný a tý samý místnosti celý roky? Taky byste nakonec jen spala a čekala, až někdo přijde a bude se něco dít.

3.10.2018 22:30
marcelaamax

XXX.XXX.141.102

assil napsal(a):
No právě, v místnosti nemá žádný podněty, tak spí, když je pes v podnětném prostředí, tedy venku, tak nikdy tolik sám od sebe nespí. Co byste dělala vy být zavřená celý den v jedný a tý samý místnosti celý roky? Taky byste nakonec jen spala a čekala, až někdo přijde a bude se něco dít.

Tak zrovna můj pes úplně stejně takhle spí i v kotci, kde podmety venku má. Nebo co tím chcete naznačit? Že bych psa měla nechat volně na zahradě když vím, že to není bezpečné ani pro něho, ani pro jeho okolí? Prostě ne každý může mít psa venku volně na zahradě. Navíc pokud jde o mého hladkosrsteho psa - tak ho mám jako v zimě přes den nechávat mrznout venku, aby měl ty podněty? Nebo naháče nebo jorksira byste nechávala venku? Je to všechno o zvyku a režimu psa. Vím, že kdyby můj pes měl možnost si vybrat když je doma sám jestli bude venku nebo doma, tak si zaleze do postele a spí.

3.10.2018 23:04
marcelaamax

XXX.XXX.141.102

Podle mě je mnohem důležitější jak se majitel věnuje psovi když je doma něž to, kde pes tráví dobu co je páníček v práci. Už jsem to tady na ifaune psala několikrát - za mě mnohem lepší pes se kterým se neco dělá, a pak je po dobu kdy je pan v práci pes v kotci nebo v bytě. Než pes, který má k dispozici hektarovou zahradu, ale jde se s ním jednou za měsíc na procházku a tím to končí. Pokud je nějaký pes volně na zahradě a k tomu má i to vyžití tak super, ale u každého psa to není možné. A podle mě většina psů, kteří vyrůstali v bytě a jsou tak zvyklý, tak tu dobu venku stejně prospi. Se mnou je pes zase pořád když nejsem v práci, v noci, když vařím, když uklízím.... Několik hodin denně se věnuji aktivně jemu. Ale když jsme v praci tak prostě musí být sám v posteli nebo na gauči v kotci. A rozhodne bych to nesrovanala a tím, že je to stejné jako když je člověk celý den roky v jedné místnosti . K tomu bych spíš přirovnala toho psa, co má obrovskou zahradu, kterou zná, a nic víc.

3.10.2018 23:07
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Já to nebrala jako narážku, jen jsem upřesnila, aby někdo neměl pocit, že jsem se se psy celé roky jen plácala v zahradě

3.10.2018 23:33

:) ja z toho mam jedinej pocit a sice, ze jak u Vas tak u macelaamax se maj psi bozsky.

Az se jednou reinkarnuju do psa, tak chci prave k takovym lidem. Slibuju, ze si na oba rezimy dokazu zvyknout a nic nicit nebudu (v pripade zadavatelky si nejsem uplne jista).

4.10.2018 08:37
assil

XXX.XXX.84.76

marcelaamax napsal(a):
Tak zrovna můj pes úplně stejně takhle spí i v kotci, kde podmety venku má. Nebo co tím chcete naznačit? Že bych psa měla nechat volně na zahradě když vím, že to není bezpečné ani pro něho, ani pro jeho okolí? Prostě ne každý může mít psa venku volně na zahradě. Navíc pokud jde o mého hladkosrsteho psa - tak ho mám jako v zimě přes den nechávat mrznout venku, aby měl ty podněty? Nebo naháče nebo jorksira byste nechávala venku? Je to všechno o zvyku a režimu psa. Vím, že kdyby můj pes měl možnost si vybrat když je doma sám jestli bude venku nebo doma, tak si zaleze do postele a spí.

Nikde nepíšu, že bych všechny psy nechávala venku, ale to nic nemění na tom, že pes, který nemusí, tak rozhodně celý den a celou noc neprospí. Akorát prostě holt se většina psů musela přizpůsobit lidem a lidskému režimu a zvyknout si a prezentovat to jako zvyk a režim psa je mimo mísu. Žádný pes, když nemusí, neprospí v kuse ve dne 9 hodin a dalších 8 hodin v noci.

4.10.2018 08:45

assil napsal(a):
Nikde nepíšu, že bych všechny psy nechávala venku, ale to nic nemění na tom, že pes, který nemusí, tak rozhodně celý den a celou noc neprospí. Akorát prostě holt se většina psů musela přizpůsobit lidem a lidskému režimu a zvyknout si a prezentovat to jako zvyk a režim psa je mimo mísu. Žádný pes, když nemusí, neprospí v kuse ve dne 9 hodin a dalších 8 hodin v noci.

Tak nejak.
Nekdy je potreba si uvědomit, ze to co se psi nauci za rezim a v cem funguji - porad neznamena, ze to je jejich volba a presne takhle by si to predstavovali.

4.10.2018 08:55

"Žádný pes, když nemusí, neprospí v kuse ve dne 9 hodin a dalších 8 hodin v noci."

ještě jednou, denní režim psa, např.:

https://www.hovawart.cz/otazky/odpoved.php?otazka=2.

a ne, není to "v kuse", on se taky pes občas jde napít, přemístí se jinam a zase spí......
takže ta klec doma na delší dobu je fakt nic moc.......

"No právě, v místnosti nemá žádný podněty, tak spí, když je pes v podnětném prostředí, tedy venku, tak nikdy tolik sám od sebe nespí. "
to jo, když ho žádné podněty neruší, tak může v klidu spát, jak potřebuje, tojo.....

taky nemůžu v noci spát, když mě ruší televize, ohňostroj, hulákající rekreanti, štěkající pes........a není to tím, že spát nechci,chci ale nemůžu, jsem rušena....

4.10.2018 08:55
Varaxi

XXX.XXX.1.226

marcelaamax napsal(a):
Tak já mám kotec zastíněný a zastřešený a v létě je tam lépe jak nahoře v patře v baráku :-)

No tak tohle je luxus, Váš pes bydlí na zámku, tomu bych už ani neříkala kotec. :)
Jestli zvládne zadavatelčina rodina vybudovat něco takového, tak super!

4.10.2018 09:43
marcelaamax

XXX.XXX.185.34

assil napsal(a):

Tak jsme asi vždycky měli a máme divné psy :-D. Ale psi, kteří jsme měli, a to i ty co byli venku volně na zahradě, tak většinu času kdy se nic nedělalo prospali a v noci pak spali taky... A nemuseli...

Když já jsem v práci a přítel je doma se psem, tak pes to také prospí - a nemusí.

Ano, pes se přizpůsobí člověku a to je na něm super.

4.10.2018 09:51
assil

XXX.XXX.84.76

"Žádný pes, když nemusí, neprospí v kuse ve dne 9 hodin a dalších 8 hodin v noci."

ještě jednou, denní režim psa, např.:

https://www.hovawart.cz/otazky/odpoved.php?otazka=2.

a ne, není to "v kuse", on se taky pes občas jde napít, přemístí se jinam a zase spí......
takže ta klec doma na delší dobu je fakt nic moc.......

"No právě, v místnosti nemá žádný podněty, tak spí, když je pes v podnětném prostředí, tedy venku, tak nikdy tolik sám od sebe nespí. "
to jo, když ho žádné podněty neruší, tak může v klidu spát, jak potřebuje, tojo.....

taky nemůžu v noci spát, když mě ruší televize, ohňostroj, hulákající rekreanti, štěkající pes........a není to tím, že spát nechci,chci ale nemůžu, jsem rušena....

Odkaz hezký, ale klidně vám najdu jiný, kde se uvádí průměrná doba psího spánku na 12 hodin atd. Ono v těhle článcích to bývá jak se komu hodí.

4.10.2018 09:56
marcelaamax

XXX.XXX.185.34

assil napsal(a):
Odkaz hezký, ale klidně vám najdu jiný, kde se uvádí průměrná doba psího spánku na 12 hodin atd. Ono v těhle článcích to bývá jak se komu hodí.

A co tím jako chcete pořád naznačovat? Že by si psa nemohl pořídit normální člověk, který je 8 hodin v práci? Nebo by snad každý na tu dobu musel mít nějakou psi chůvu?

Znám pár lidí, kteří pracují z domova a nebo si můžou brát psa do práce, ale to jsou opravdu výjimky. Normální člověk prostě pracuje a nevidím nic špatného na tom, že pes musí být doma, když je majitel v práci a pak musí ještě v noci spát.

Edit. : popište mi prosím podle vás ideální denní režim psa, docela mě to zajímá. Díky.

4.10.2018 10:12

assil napsal(a):

To neznáte Noru. To je tak líné zvíře, že třeba přijede pošťák, odnosí mi balíky za plot a pes celou dobu chrápe za barákem. Rozhodně dobrovolně spí déle než 9 + 8 hodin.

4.10.2018 10:31
assil

XXX.XXX.84.76

To neznáte Noru. To je tak líné zvíře, že třeba přijede pošťák, odnosí mi balíky za plot a pes celou dobu chrápe za barákem. Rozhodně dobrovolně spí déle než 9 + 8 hodin.

Tak výjimky nepopírám. Ale moc se mi nezdá, že by bylo hodně psů, kteří v kuse prospí v noci 8 hodin a pak znovu v kuse 8 hodin ve dne.

4.10.2018 10:36
marcelaamax

XXX.XXX.185.34

assil napsal(a):
Tak výjimky nepopírám. Ale moc se mi nezdá, že by bylo hodně psů, kteří v kuse prospí v noci 8 hodin a pak znovu v kuse 8 hodin ve dne.

Já takových psů znám spousty. Všichni psi co jsme měli tak takhle normálně spali. Rodičů jorksirka v zimě prospí snad 20 hodin denně. Já naopak neznám moc psů, kteří by celý den lítal sami po zahradě a nespali.

4.10.2018 10:39
assil

XXX.XXX.84.76

Já nic nenaznačuju, já na rovinu říkám, že režim spánku 8 + 8 hodin vždy v kuse není pro psa přirozený a pokud pes nemusí, tak takto nespí, takže by se to nemělo prezentovat jako něco psům vlastní. Že tak většina psů žije, protože to tak vyhovuje lidem, je něco jiného.
Ideální režim by se asi pes od psa lišil, co já mám vypozorováno na svých psech, tak v noci spí tak těch 8 hodin a přes den spí tak po 2-3hodinových blocích, které prokládají docela dlouhou aktivitou a není to tak, že by je něco vyrušovalo, prostě se vzbudí a jdou něco dělat.

4.10.2018 10:46
marcelaamax

XXX.XXX.185.34

assil napsal(a):
Já nic nenaznačuju, já na rovinu říkám, že režim spánku 8 + 8 hodin vždy v kuse není pro psa přirozený a pokud pes nemusí, tak takto nespí, takže by se to nemělo prezentovat jako něco psům vlastní. Že tak většina psů žije, protože to tak vyhovuje lidem, je něco jiného.
Ideální režim by se asi pes od psa lišil, co já mám vypozorováno na svých psech, tak v noci spí tak těch 8 hodin a přes den spí tak po 2-3hodinových blocích, které prokládají docela dlouhou aktivitou a není to tak, že by je něco vyrušovalo, prostě se vzbudí a jdou něco dělat.

Pokud pes nemusí tak takto nespí - tak třeba u nás když je doma přítel, pes tu dobu kdy jsem v práci stejně prospí. Mohl by se zvednout, vzít balónek a jít vyzývat přítele ke hře, mohl by se zvednout a jít se projít po baráku, stoupnout si ke dveřím, že chce ven. Ale nedělá to, tudíž spí dobrovolně a nemusí.

4.10.2018 10:46
assil

XXX.XXX.84.76

marcelaamax napsal(a):
Já takových psů znám spousty. Všichni psi co jsme měli tak takhle normálně spali. Rodičů jorksirka v zimě prospí snad 20 hodin denně. Já naopak neznám moc psů, kteří by celý den lítal sami po zahradě a nespali.

A myslíte, že kdyby měla na výběr mezi spaním a chytáním myší, prohánění veverek,kontrolu svého území, setkání s jinými psy, prostě těmi běžnými psími aktivitami, že by dala přednost spaní? Takových psů asi moc není, kteří by si vybrali to spaní.

4.10.2018 10:55
assil

XXX.XXX.84.76

marcelaamax napsal(a):
Pokud pes nemusí tak takto nespí - tak třeba u nás když je doma přítel, pes tu dobu kdy jsem v práci stejně prospí. Mohl by se zvednout, vzít balónek a jít vyzývat přítele ke hře, mohl by se zvednout a jít se projít po baráku, stoupnout si ke dveřím, že chce ven. Ale nedělá to, tudíž spí dobrovolně a nemusí.

Prospí stejnou dobu, i když jste doma vy? Jestli ne a spí takhle jen když vy nejste doma, tak tolik spánku nepotřebuje a spí jen z nudy. Ono tohle se dá interpretovat různě, procházení po baráku není pro psa zajímavý, přítel mu třeba nikdy balonek nehodil, tak ví, že to nemá cenu a tak prostě jen spí a čeká až přijdete vy a bude nějaká zábava.

4.10.2018 10:57

assil napsal(a):
A myslíte, že kdyby měla na výběr mezi spaním a chytáním myší, prohánění veverek,kontrolu svého území, setkání s jinými psy, prostě těmi běžnými psími aktivitami, že by dala přednost spaní? Takových psů asi moc není, kteří by si vybrali to spaní.

území je kontrolováno několikrát denně, ale kritéria nechápu. někdy se "něco děje" a pes spí jak špalek, jindy nevidím nikde nic a pes "kontroluje". myši a veverky teoreticky prohánět může, ale nedělá to. setkání s jinými psy a fajn, ale na to je při 16 hodinovém spánku denně ještě spoustu času, přece.

4.10.2018 11:11

"Prospí stejnou dobu, i když jste doma vy?"
ANO! Jsem teď doma, pes nejen že chrápe - venku - ale nereaguje ani na projíždějící a procházející, což je v absolutně přímém rozporu s jeho aktivní přirozeností (neboli odpolednem, je to Jekyll a Hyde). Jediný rozdíl mezi jsem doma a nejsem je v tom, že když se nakrátko vzbudí, aby se přemístil, tak se může jít podrbat......

Je to pastevec a tudíž jako silně "své" zvíře více dodržuje onen přírodní režim psa 'a pastevce zvláště), je méně přizpůsobivý. A samozřejmě že nic neexistuje paušálně, jsou rozdíly i plemenné i individuální včetně oné schopnosti se přizpůsobit.

4.10.2018 12:03
assil

XXX.XXX.84.76

"Prospí stejnou dobu, i když jste doma vy?"
ANO! Jsem teď doma, pes nejen že chrápe - venku - ale nereaguje ani na projíždějící a procházející, což je v absolutně přímém rozporu s jeho aktivní přirozeností (neboli odpolednem, je to Jekyll a Hyde). Jediný rozdíl mezi jsem doma a nejsem je v tom, že když se nakrátko vzbudí, aby se přemístil, tak se může jít podrbat......

Je to pastevec a tudíž jako silně "své" zvíře více dodržuje onen přírodní režim psa 'a pastevce zvláště), je méně přizpůsobivý. A samozřejmě že nic neexistuje paušálně, jsou rozdíly i plemenné i individuální včetně oné schopnosti se přizpůsobit.

A spí fakt těch 8-9 hodin přes den, i po 8 hodinovém spánku v noci? Fakt neznám psa, který takto spí když nemusí. Ale nevylučuju, že pastevci to maj jinak, však asi byli vyšlechtěni k tomu, aby neviditelní někde spali za bukem a jednou za den při rychlé akci zahnali medvěda.

4.10.2018 12:57

" Fakt neznám psa, který takto spí když nemusí"

K tomuhle :-)

Když je jen jeden pes -z nudy prospi hafo hodin.
Jsem po letech vždy jen s jednim psem dosla k tomu - ze uz asi nechci mit jen jednoho psa.
Vidim ted na holkach jak jsou spokojene ve dvou. Mají vic "psího" života, nez když byl jen jeden pes doma a cekal, az se dostavim a poskytnu aspoň nejake vyziti a vytrzeni z nudy.

Jak jsou dve -vystaci si spolu tj. neziji jen vedle sebe. Jsou v dome s pristupem na zahradu.
Spi 1-2h -pak vyběhnou ven -potahaji se o hracku , postekaji na postaka a zase jdou spat. 5-10minut. Nebo se jen nadzvednou podivaji se z okna a zase si jdou lehnou -na druhy bok, na jiné místo, do jiné mistnosti, na travu, do stinu.
Odpoledne zacnou byt aktivnejsi.

Ale když mam doma zrovna jen jednu -spi a spi a spi...

Přidejte reakci

Přidat smajlík