Český horský pes

Prodám Českého horského psa - Prodám štěňátka ČHP s PP Matka Carmen Pálavsk...
20000 KčMáme ročního neuvěřitelně hlasitého psa. Když je přes den na zahradě, neustále něco vyštěkává (hlavně kočky), nebo štěká na sousedy, nebo prostě jen tak. Nebo vyje. Doma občas také vyje (i když je s námi), každé oslovení "okomentuje". Má docela široký hlasový rejstřík, od zívání, přes kňourání, vzrušené poštěkávání, kvílení až po vytí, reaguje tak pomalu na všechno - když se obejmeme, kdy si povídáme nebo hrajeme s dětmi atd. Je tu nějaký znalec, který by to dokázal vysvětlit? Chápe povel ticho, ale funguje to tak na minutu, déle to nevydrží. Popravdě často je to docela nepříjemné, pár psů už jsme měli, ale tohle zažíváme poprvé - např. když u nás byl na návštěvě příbuzný (s ležícím nebrečícím) miminem, tak štěkal i na to. Působí to na mě, že je to pořád nervák, nechápu proč. Má pohyb (každý den 6-8 km procházka lesem), zábavu - hračky vevnitř i doma, sem tam návštěva jiného psa, může být na zahradě i v domě, mazlíme ho... (ale to často hned začne štěkat). Má taky pár zákazů, které většinou chápe - rozhodně není rozmazlený. Nebo to je nezvládnutá dominance? Nejistota? Nebo jsou CHP prostě extrémně vzrušení a ukecaní?
Co je CHP? Něco podobného je náš samojed, ale výrazně se to zhoršilo po tom, co mu umřel psí bráška, takže bych řekla, že něco s nervama to bude, že to není jen povahou. Už to nechávám být, je starý, ale fakt je, že je to někdy hodně obtěžující...Popřemýšlela bych ještě nad tím, co ho může nervit, rozrušovat, ale popravdě, u nás to vypadá spíš tak, že když už nemá psího kamaráda, chce se více zapojit s náma.
Asi chodský pes? Taky mám dost ukecaného psa, ale těhle výšin nedosahuje teda.
Nevim, co doma? Má tam pelech, konkrétní místo kam chodí na povel místo? Jestli jo, tak tam vleže štěká taky?
Jinak taky myslím, že je to kombinace hlídacích pudů a slabších nervů. Každopádně to chce minimálně zavést ignoraci při štěkání, pokud na něj voláte Ticho a on stejně zmlkne jen na chvilku, tak je to spíš na škodu.
assil
napsal(a):
Asi chodský pes? Taky mám dost ukecaného psa, ale těhle výšin nedosahuje teda.
Nevim, co doma? Má tam pelech, konkrétní místo kam chodí na povel místo? Jestli jo, tak tam vleže štěká taky?
Jinak taky myslím, že je to kombinace hlídacích pudů a slabších nervů. Každopádně to chce minimálně zavést ignoraci při štěkání, pokud na něj voláte Ticho a on stejně zmlkne jen na chvilku, tak je to spíš na škodu.
Jedná se o Českého horského psa, vyplňovala jsem to ve formuláři při zadávání dotazu, myslela jsem, že se to zobrazí. Je z CHS, jako štěně nám přišel docela vymazlený a vyrovnaný.
Pelech má, umí na něj jít, ale dost často je s námi - v kuchyni apod., kde se takhle komunikačně projevuje.
Uživatel s deaktivovaným účtem
A jak jste na tom vy? Já mám ukecanou psici, protože jsem ukecaná já. Vstanu od počítače : "Jdem udělat večeři?" Výskok a "haf,haf,haf". Jdu jí otevřít dveře :"Chceš ven?" Výskok a "haf,haf,haf" a tak to jde celý den. Prostě komentuje všechno. Možná kdybych se neptala, tak bude taky ticho. Bohužel, odpovídá i na každé :"Dobrý den" a mě skoro nepustí ke slovu.
Ale zase - je naučená "Tady se neštěká" a celkem to respektuje.
Podle mě je to kombinace hlídání a ukecanosti, můj pes je v podstatě stejnej, akorát to hlídání spouští nejvíc po setmění, prostě jak říkaj ostatní majitelé, zahání medvědy , ukecanej stejně, jakejma zvukama si dovede stěžovat, když se hladí druhej pes a on ne, tím udivujeme návštěvy. A fakt nejhorší to bylo tak kolem roka dvou, teď po dalším roce už to dělá minimálně, ani ukecanej už tak není, takže máte šanci, že se to taky zlepší, horští psi jsou podle mě taky takoví hlídači a možná taky dospívají až ve 2-3 letech? Štěká prostě na pohybující se objekty (kočky, soused) a na neznámé věci (mimino). Co s tím nevím, vypnout tenhle hlídací mod podle mě moc nejde. Jedině tak seznamovat s co nejvíc lidmi, věcmi, zvířatama, aby se otrkal a neměl potřebu to komentovat. Pamatuju si u nás na vsi čuvač byl to samý a časem ho to taky přešlo a teď už štěká jen fakt když je důvod.
assil
napsal(a):
Podle mě je to kombinace hlídání a ukecanosti, můj pes je v podstatě stejnej, akorát to hlídání spouští nejvíc po setmění, prostě jak říkaj ostatní majitelé, zahání medvědy , ukecanej stejně, jakejma zvukama si dovede stěžovat, když se hladí druhej pes a on ne, tím udivujeme návštěvy. A fakt nejhorší to bylo tak kolem roka dvou, teď po dalším roce už to dělá minimálně, ani ukecanej už tak není, takže máte šanci, že se to taky zlepší, horští psi jsou podle mě taky takoví hlídači a možná taky dospívají až ve 2-3 letech? Štěká prostě na pohybující se objekty (kočky, soused) a na neznámé věci (mimino). Co s tím nevím, vypnout tenhle hlídací mod podle mě moc nejde. Jedině tak seznamovat s co nejvíc lidmi, věcmi, zvířatama, aby se otrkal a neměl potřebu to komentovat. Pamatuju si u nás na vsi čuvač byl to samý a časem ho to taky přešlo a teď už štěká jen fakt když je důvod.
Díky, asi to tak bude, jen je to nezvyk. Někdy je to docela roztomilý, někdy otravný, ale asi je prostě takovej. Navíc máme papuška (žaka), kterej to trénuje, když je pes zrovna zticha Je fakt, že tenhle mix má čuvače v krvi a jednoho uštěkanýho jsem znala...
manonka
napsal(a):
Díky, asi to tak bude, jen je to nezvyk. Někdy je to docela roztomilý, někdy otravný, ale asi je prostě takovej. Navíc máme papuška (žaka), kterej to trénuje, když je pes zrovna zticha Je fakt, že tenhle mix má čuvače v krvi a jednoho uštěkanýho jsem znala...
Ono taky je to hodně o tom jak je člověk zvyklý, jak píše Orionka, jestli jste měla předtím nějaké tiché plemeno, tak je to asi nezvyk, mě po špicech to ani nepřijde.
Uživatel s deaktivovaným účtem
Čuvačů ,za více než 40 let co je chovám, jsem měla dost,ale žádný nebyl uštěkaný.
Jenže čuvač,stejně i čechohorák,je prostě pracovní pes a potřebuje práci.6-8 km procházka nic není.Potřebují cvičit,pást,tahat.obzvláště mladý pes a hlavně důsledně vychovávat.Zbytečné štěkání netolerovat,ale usměrńovat.Všichni psi se naučili štěkat jen když je to opravdu potřeba.Bydlíme u silnice,po chodníku chodí lidé,a přesto štěkají jen když se někdo zastaví u branky nebo se přiblíží až k plotu.Ovšem nejvíce práce mně dal tibeťák,ten po setmění štěkal hodně a dlouho.Ale i on,po několika měsících vstávání a usměrńování,se to naučil.