Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
4.10.2018 19:12
hmonika

XXX.XXX.229.101

Dobry den,mame fenku VOK 11let,pred tydnem zacla pokaslavat a hur dychala,veterinar to zhodnotil dle poslechu jako zapal plic.Dostala antibiotika.O vikendu se zhorsila,byla dusna,tak jsme jeli na veterinu,kde se delal RTG a bylo zjisteno,ze ma metastazy na plicich.Dle rozsahu doktorky prognoza znela,ze ma pred sebou posledni tydny.
Dostala Prednison,ktery ji pravidelne davame,ale k velkemu zlepseni nedoslo.A zacla strasne moc curat.
Premyslim,ze bych Prednison vysadila,nemate zkusenosti,zda naraz muzu prestat Prednison davat?
Dekuji

Uživatel s deaktivovaným účtem

4.10.2018 19:40

Abych řekla pravdu, fenka s metastázemi v plicích před sebou má/může mít opravdu jen pár dní/týdnů. Prednison je veterináři běžně v těchto případech psům nasazován, ke zlepšení při této diagnoze dojít ani nemůže, jen má člověk pocit, že aspoň něco málo dělá. Občas tato medikace zlepší u psa s rakovinou chuť k jídlu a drobátko ho "nakopne" - ale je to dočasné. Jestli jste smířeni s tím, že fenku tak jako tak budete muset časem uspat a vadí vám její časté čůrání (typické u podávání Prednisonu), tak jí ho vysaďte, klidně hned. Užívejte si každou minutu a hodinu s fenkou, udělejte si co nejhezčí poslední dny, vyvařujte jí, rozmazlujte ji a hýčkejte. A v pravý čas ji s láskou nechte odejít, ať se netrápí. Je mi to líto, ale tak to je.

4.10.2018 20:16
hmonika

XXX.XXX.229.101

Dekuji za odpoved.Caste curani nam samozrejme nevadi,ale zda se mi,ze to stresuje ji.
Smireny nejsme,prislo to tak strasne rychle a nahle,ale vaznost stavu si uvedomujeme.
Vecery jsou kriticky,to je opravdu hodne dusna,ale pres den je lepsi,ma chut k jidlu,vrti ocaskem.Ja vubec nevim,co mam delat.Kdy poznam,ze je cas ji pomoc?

4.10.2018 22:23

hmonika napsal(a):
Dekuji za odpoved.Caste curani nam samozrejme nevadi,ale zda se mi,ze to stresuje ji.
Smireny nejsme,prislo to tak strasne rychle a nahle,ale vaznost stavu si uvedomujeme.
Vecery jsou kriticky,to je opravdu hodne dusna,ale pres den je lepsi,ma chut k jidlu,vrti ocaskem.Ja vubec nevim,co mam delat.Kdy poznam,ze je cas ji pomoc?

Domluvte se s veterinářem, abyste ho mohli volat kdykoliv, kdyby se fenka výrazně zhoršila a začala se dusit. Pak není na co čekat a je potřeba trápení rychle ( okamžitě ) ukončit.

4.10.2018 22:26

Jestli se fenka sama napije, nažere, vyvenčí - to považuji za základ, tak ať si ještě život užívá. Pokud se vám nějak při pohybu už hodně zadýchává, dusí, kašle, nemůže kvůli tomu ujít pár kroků - tak se smiřte a smiřujte a nechte ji uspat. Ty hranice, kdy člověk má nechat psa uspat, jsou silně individuální. Někdo se dokáže rozloučit s ohledem na stav zvířete včas (i když to kurna bolí člověka v srdci), kdy ještě pes vrtí ocaskem, ale už to není on. Někdo jiný pečuje o psa do poslední chvíle, a pak si třeba zpětně vyčítá, že to neudělal dříve. A někdo nemá "koule" na to, aby psovi tuto "poslední" službu zařídil a srabácky si ho nechá vydechnout doma, chcípnout v bolestech - i takoví jsou mezi námi.
Takže, jak vy poznáte, že nadešel čas vaší fenky, opravdu nevím. Je to na vás a už teď přeju hodně sil na rozhodnutí. Možná zním jako cynik, ale není tomu tak, bohužel jsem musela vyprovodit za Duhu už hodně psích parťáků, vždy to bylo strašné, ale z úcty k nim jsem se vždy ovládnula a nenechala je zbytečně trpět.

9.10.2018 10:33

Měli jsme fenku s osteosarkomem a když už byly metastázy na plicích, zadýchávala se a v noci nemohla ani spát, my tudíž taky ne, tak jsme ji nechali uspat....měla v očích takový zvláštní výraz, jako kdyby strach z toho, co bude, a zároveň prosbu, ať už ji necháme jít. Myslím, že to poznáte. Víc nemá smysl vypisovat, mám to jako plaka v předchozím příspěvku.

Přidejte reakci

Přidat smajlík