Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
8.10.2018 23:50
Janyx

XXX.XXX.206.177

Zdravim, mam 2 leteho krizence labradora s vlcakem a uz si s nim opravdu nevim rady..Venku nehorazne taha na voditku a neposloucha, vyjizdi (pouze steka, nekousne) po komkoliv kdo na me pouze promluvi, coz je opravdu neprijemne..Doma kdyz ukradne nejakou vec typu ponozku uterku atd a chci mu ji vzit vzdy na me hnusne vrci (jeste se nestalo ze by kousnul), kdyz ho chci vyhodit z postele-vrci..zkouseli jsme cvicak..nepomohlo..Pes je to jinak zlaty..Chvilky, kdy jsem prisla z prace domu a byt byl prevracenej vzhuru nohama uz mame za sebou, ale mam pocit, ze tohle uz se opravdu neda ukocirovat..Napadla me kastrace aby zklidnil..Nejake rady? :(

9.10.2018 00:06
lupus4

XXX.XXX.205.61

Napadla me kastrace aby zklidnil

totální kravina

jaké aktivity mu nabízíte ?

9.10.2018 00:08
Janyx

XXX.XXX.206.177

lupus4 napsal(a):
Napadla me kastrace aby zklidnil

totální kravina

jaké aktivity mu nabízíte ?

Bydlime sice na byte ale alespon jednou denne ho chodime vybehat na louku za barakem, zahazet s frisbee nebo jezdime na chalupu se zahradou at se vylita..

9.10.2018 00:29
lupus4

XXX.XXX.205.61

Janyx napsal(a):
Bydlime sice na byte ale alespon jednou denne ho chodime vybehat na louku za barakem, zahazet s frisbee nebo jezdime na chalupu se zahradou at se vylita..

To je pro 2letého vejrostka žalostně málo...
Když tak pěkně tahá, kupte mu postroj (manmat) zapřáhněte za kolo či koloběžku a po polních či lesních cestách (NE asfalt) mu teď už ráno můžete dát pěkně zabrat ...za půl hod v klusu kol 6km, budeli radostně cválat tak i 10
Jak na to se dočtete na mushing.cz
odkud jste ? klidně se dojeďte podívat na off snow závody, lepší jednou vidět než 10 x číst. Tam můžete dát o tom řeč a rádi vám poradí...
kdy kde co (teď už každý víkend) najdete na
https://www.mushing.cz/zavody

Uživatel s deaktivovaným účtem

9.10.2018 08:33

Janyx, tož vždyť tohle všechno přeci řeší kouzelné povely "ne, nesmíš, fuj" a pod.......!
To nevíš?
(prosím neber vážně, z mé strany pouhá ironie )

Tohle potřebuje výcvik, výcvik a zase výcvik (jestli jste na cvičáku nic nepořešili, tak byl dotyčný výcvikář neschopa, nebo jsi měla špatnou ideu, že to nějak jednorázově pořešíš, tohle chce práci dlouhodobou až trvalou!), chce to VEDENÍ!

To, co psu nabízíš je nic víc než NIC, kříženec dvou aktivních pracovních plemen ve věku 2 let - to chce práci, neboli se budu opakovat, permanentní výcvik (nabízí se klasická sportovka, ale třeba taky OB a další), klidně i ten zápřah (pokud má pes pohybový aparát OK), prostě práci a ne jen hru.

9.10.2018 09:06
davidka

XXX.XXX.14.251

Cvičit, cvičit, cvičit. Ono to psa baví, najděte mu činnost, zabavte hlavu, spolupracujte s ním. Nějaké vylítání na louce mu nedá tolik, jako když se mu budete VY aktivně věnovat. Pak vás začne respektovat. Chce to důslednost.
To, že jste zkoušeli cvičák, znamená co? Že jste to vzdali? Cvičák není o tom, že si tam zajdete a zázračně tam vyřeší za jednu návštěvu vaše problémy se psem. Jen vám ukážou, jak na to, abyste cvičila doma.
Najděte si nějaký cíl, třeba základní zkoušky (ZOP, ZZO...), bude vás to víc bavit a donutí vás cvičit konkrétní věci.
Život s nevychovaným psem je peklo, určitě se do toho obujte co nejdřív, dokud je pes mladý a jeho špatné návyky se dají lépe odbourat. Přeji hodně štěstí.

9.10.2018 09:25

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Janyx, tož vždyť tohle všechno přeci řeší kouzelné povely "ne, nesmíš, fuj" a pod.......!
To nevíš?
(prosím neber vážně, z mé strany pouhá ironie )

Tohle potřebuje výcvik, výcvik a zase výcvik (jestli jste na cvičáku nic nepořešili, tak byl dotyčný výcvikář neschopa, nebo jsi měla špatnou ideu, že to nějak jednorázově pořešíš, tohle chce práci dlouhodobou až trvalou!), chce to VEDENÍ!

To, co psu nabízíš je nic víc než NIC, kříženec dvou aktivních pracovních plemen ve věku 2 let - to chce práci, neboli se budu opakovat, permanentní výcvik (nabízí se klasická sportovka, ale třeba taky OB a další), klidně i ten zápřah (pokud má pes pohybový aparát OK), prostě práci a ne jen hru.

"Kouzelné povely" tohle řeší, ale.....pes neumí od narození česky, člověk mu musí říct, co ten kouzelný povel znamená

Například ta, mírně řečeno, neochota odevzdat ukradenou věc....ano já si můžu dovolit psovi říct "hele naval tu ponožku" a vzít mu jí, protože odmala je pravidlo číslo jedna nechat si cokoliv odebrat a to bez nějakých komedií....bez odměn....prostě na férovku. Pokud bych měla psa, kde bych si nebyla jistá, myslela bych si, že si může svojí "kořist" bránit i za cenu kousnutí-byť jen náznakově, tak bych postupovala formou "výměny"....nelezla bych za psem, nehonila ho, ale volala k sobě a nabídla atraktivní "výměnný obchod"

Vyjíždění na kohokoliv, kdo na mě promluví tak nějak máme za sebou....to zkoušeli pesani v pubertě. Na to mi zabralo posadit s povelem klid, ale nenechat psa dřepět mezi mnou (přede mnou) a dotyčnou osobou.....ale i ten "klid" se musí pes učit. Měli jsme dlouho problém s procházejícím člověkem, který v dobré víře řekne "jé vy máte krásné pejsky"....proto při míjení "zkrátím" vodítko a velím k noze....

Co se týká toho tahání....máte štěstí, že psa udržíte. Moji pesani, kdyby "nehorázně tahali, tak mě odtáhnou kam si vzpomenou, neměla bych absolutně šanci je udržet.........fena je v tomhle šikovnější, ale pes je tele, přijít na to, jak mu něco vysvětlit, aby pochopil, co po něm chci, je někdy nadlidský výkon....tam jsem používala zastavení a "přednášku" typu "Jacku, k opětovnému pokračování v chůzi je nutno držet vodítko povolené"....nejsem naivka, nemyslím, že by mi pes rozumněl, ale přišlo mi, že neustálé zastavení a nějaké žblebty paničky ho přestali za chvíli bavit.....než jsme se pohnuli, tak povel "k noze!!"...pokud zatáhl, tak jsme stáli znovu.........dneska stačí konkrétního psa oslovit jménem a zeptat se "kam letíš??"

Nedávám konkrétní rady, spíš je to o tom...trénovat, trénovat a zase trénovat. Sama mám ve výchově mezery, které jsou způsobené mojí nedůsledností a mojí benevolencí, čehož jsem si vědoma, ale prostě nějaká provozní poslušnost být musí, procházka se psem by měla být relax a ne infarktový zážitek. A co teda zabíralo u všech psů....lépe se trénuje se psem, který už je alespoň trochu unavený, který minimálně už vybil tu počáteční energii a opadla euforie z toho, že je venku.....takže nejdřív "utahat" pak trénovat a pak zase nějaká volná aktivita.

Edit: nevím jak vaši psi, ale třeba moje fena se na cvičáku chová úplně jinak než v praxi.....když jsme nacvičovali-odbourávali problém se psy, tak na cvičáku žádný problém...míjení se psy, slalom mezi psy, prošla kordonem štěkajících psů bez mrknutí oka....vylezla za brány cvičáku a chtěla hupsnout na psa. se kterým byla před minutkou v pohodě.

9.10.2018 10:07
davidka

XXX.XXX.14.251

"nevím jak vaši psi, ale třeba moje fena se na cvičáku chová úplně jinak než v praxi.....když jsme nacvičovali-odbourávali problém se psy, tak na cvičáku žádný problém...míjení se psy, slalom mezi psy, prošla kordonem štěkajících psů bez mrknutí oka....vylezla za brány cvičáku a chtěla hupsnout na psa. se kterým byla před minutkou v pohodě."

A není to spíš tím, že se na cvičáku soustředíte vyloženě na tento cvik, kdežto venku pes cítí, že tak soustředěná nejste a nebudete ho za neposlušnost korigovat?
To je právě ta důslednost. Když vyjdete ze cvičáku, chovat se stejně, jako to bylo přímo na place. Bohužel psovi se nesmí nežádoucí chování odpouštět nikde, jinak si velmi rychle uvědomí, že na cvičáku se musí chovat slušně, ale za branou už je to paničce jedno. Nebo aspoň nezareaguje tak rychle, takže si může zařvat a potahat.

9.10.2018 12:09

davidka napsal(a):
"nevím jak vaši psi, ale třeba moje fena se na cvičáku chová úplně jinak než v praxi.....když jsme nacvičovali-odbourávali problém se psy, tak na cvičáku žádný problém...míjení se psy, slalom mezi psy, prošla kordonem štěkajících psů bez mrknutí oka....vylezla za brány cvičáku a chtěla hupsnout na psa. se kterým byla před minutkou v pohodě."

A není to spíš tím, že se na cvičáku soustředíte vyloženě na tento cvik, kdežto venku pes cítí, že tak soustředěná nejste a nebudete ho za neposlušnost korigovat?
To je právě ta důslednost. Když vyjdete ze cvičáku, chovat se stejně, jako to bylo přímo na place. Bohužel psovi se nesmí nežádoucí chování odpouštět nikde, jinak si velmi rychle uvědomí, že na cvičáku se musí chovat slušně, ale za branou už je to paničce jedno. Nebo aspoň nezareaguje tak rychle, takže si může zařvat a potahat.

Určitě ne...i venku jsem se soustředila pouze na odbourání tohoto nežádoucího chování, protože jiný problém jsme neměly, když něco od psů chci, tak důsledná být umím....a když vím, že JE problém, že problém může nastat, tak jsem na okamžitou reakci - korekci psa připravená.
Nejsem "cvičákovský typ", vlastně jsme byly na cvičáku proto, že tam je jediná možnost nacvičovat se zvládnutými psy......fena předtím neměla se cvičákem žádnou zkušenost, nejsem expert, ale dle mého vnímá rozdíl v prostředí....na cvičáku funguje, nemáte co nacvičit, protože není třeba jí korigovat.....v čekárně u veta to samý...vzornej pes.
Zkoušely jsme i modelové situace mimo areál cvičáku, ale za chvíli jí taky docvaklo, že to není "doopravdy".
Nakonec jsme to zvládly "svépomocně", ale trvalo to.

Nejsem odborník, nejsem "výcvikář", jen jsem popsala svojí zkušenost. Možná prostě fungovala dokonale, protože se necítila ve větší smečce psů, tak jistá v kramflecích, tak si nevyskakovala....alespoň to je můj laický názor.

9.10.2018 18:31
marcelaamax

XXX.XXX.188.226

lupus4 napsal(a):
To je pro 2letého vejrostka žalostně málo...
Když tak pěkně tahá, kupte mu postroj (manmat) zapřáhněte za kolo či koloběžku a po polních či lesních cestách (NE asfalt) mu teď už ráno můžete dát pěkně zabrat ...za půl hod v klusu kol 6km, budeli radostně cválat tak i 10
Jak na to se dočtete na mushing.cz
odkud jste ? klidně se dojeďte podívat na off snow závody, lepší jednou vidět než 10 x číst. Tam můžete dát o tom řeč a rádi vám poradí...
kdy kde co (teď už každý víkend) najdete na
https://www.mushing.cz/zavody

Jako nápad na unavení dobrej, taky se psem jezdím na kolobězce a chodíme chůzi v postroji se sedákem v tahu. Ale já osobně bych ho nejprve naučila chodit na provesenem vodítku a pak teprve tahat. Nepřijde mi dobré řešení psa, který tahá, prostě dát do postroje ať si tahá. Pak se jí to bude učit ještě hůř. Až bude alespoň trochu vědět co se po něm chce a že na obojku se netaha, tak bych začala s taháním a od začátku bych to rozlišovala - na obojku se netahá, na postroji jo.

9.10.2018 23:10
saola

XXX.XXX.229.99

Janyx napsal(a):
Zdravim, mam 2 leteho krizence labradora s vlcakem a uz si s nim opravdu nevim rady..Venku nehorazne taha na voditku a neposloucha, vyjizdi (pouze steka, nekousne) po komkoliv kdo na me pouze promluvi, coz je opravdu neprijemne..Doma kdyz ukradne nejakou vec typu ponozku uterku atd a chci mu ji vzit vzdy na me hnusne vrci (jeste se nestalo ze by kousnul), kdyz ho chci vyhodit z postele-vrci..zkouseli jsme cvicak..nepomohlo..Pes je to jinak zlaty..Chvilky, kdy jsem prisla z prace domu a byt byl prevracenej vzhuru nohama uz mame za sebou, ale mam pocit, ze tohle uz se opravdu neda ukocirovat..Napadla me kastrace aby zklidnil..Nejake rady? :(

Co si od té kastrace slibujete? Že přestane tahat na vodítku nebo na vás vrčet? To asi těžko.....

Rady, které tu padly, jsou prima, pes se při aktivním pohybu alespoň vylítá a vybije energii. Má to bohužel jedno velké ale - zároveň získá i lepší kondici. Takže bude postupně vyžadovat více pohybu a intenzivnější aktivitu - záleží na vás, jestli to takhle opravdu chcete.
Tím, že mu poskytnete více pohybu a aktivity, nijak nezlepšíte jeho chování k okolí. Maximálně, když bude bezprostředně unavený, bude možná k okolí lhostejnější. Osobně bych vám doporučila intenzivně vyhledávat situace, se kterými má pes problém. Tedy chodit na rušná místa, mezi lidi, do města, na tržiště, na různé veřejné akce, kde je hodně lidí, sednout si na lavičku na ulici či v parku, dávat se do řeči s kolemjdoucími, jezdit prostředky MHD nebo vlakem, prostě seznamovat důsledně psa s prostředím okolo a korigovat jeho nežádoucí reakce vlastním vhodným chováním. Pes je vždy na vodítku a vždy má košík. Naučte ho, že není důvod, aby reagoval na situaci, že si s někým začnete povídat, vyžadujte, aby v klidu seděl nebo stál po vašem boku a neštěkal. Podstatné je chodit, chodit, chodit co nejvíc mezi lidi, a zároveň cvičit jeho ovladatelnost.
Dále ho doma v klidu učte, že je pro něj vždy výhodnější věc, kterou drží v tlamě, odevzdat na povel vám - přivolejte ho k sobě a použijte pamlsek, kterému neodolá (kus salámu, sýra, syrové, vařené, pečené maso - prostě to, co je pro něj neodolatelné). Pamlsek může být malý, cca velikosti nehtu, ale musí být pro něj skutečně nejlepší na světě. Nebo mu místo ponožky nabídněte morkovou kost nebo nějaký psí žvýkací "hnus", pokud si na ně potrpí, pochvalte ho za to, že pustil ponožku a nechte ho v klidu žvýkat jeho odměnu.
Doma využijte toho, že se zajímá o předměty, rád je sbírá a nosí, a udělejte z toho hru - naučte ho, aby donesl z pěti různých věcí jednu zvolenou konkrétní, aby našel míček, schovaný v pokoji, aby označil, pod kterou z obrácených misek na zemi je schovaný pamlsek....možností je milion, přemýšlejte a poskytujte mu hlavně takovou činnost, nad kterou se musí sám zamýšlet.
Neměla byste zapomínat ani na to, aby se dostatečně pohyboval mezi psy a měl možnost se s nimi vylítat a vyblbnout. Ideálně na psím hřišti, pokud něco takového u vás máte, nebo prostě choďte se známými pojskaři na společné procházky.
Nic jiného, než vlastní aktivní práce se svým psem vám nepomůže.

10.10.2018 03:23
rapotacka11

XXX.XXX.79.213

...zkouseli jsme cvicak..nepomohlo...

Cvičák se nezkouší.
A na dvou letech je u vás pozdě.
Na cvičák jste měli chodit od 4 měs.
a pěkně pomalu makat. A už jste mohli mít
hotovo.

10.10.2018 06:43
rapotacka11

XXX.XXX.79.213

Samozřejmě jsem chtěla říct, že cvičák = práce=zábava=vybití energie.

Ano = zábava.
Psy to totiž baví.
Máte doma křížence pracovních plemen,
ne dekoraci na gauč.

10.10.2018 13:09
davidka

XXX.XXX.14.251

Na cvičák není nikdy pozdě

10.10.2018 13:15
rapotacka11

XXX.XXX.79.213

Píši: u vás
U VÁS
A na dvou letech je u vás pozdě.

Když to nechali ONI zajít tak daleko,
tak to ONI ani nenapraví.
Chtějí vychovat kastrací ...

10.10.2018 15:51

Na par dni na faune ustane diskuze -a co se nestane? objevi se dotaz noveho uzivatele s oblibenymi hesly -"kastrace respekt cvicak " - a od te doby se tazatel uz zase neprihlasil a nevyjadruje se....
nahoda?

10.10.2018 16:42
saola

XXX.XXX.97.45

No, ano, ale nebuďme tak depresivní, třeba si to v budoucnu přečte někdo jiný, než položí nový podobně přitroublý dotaz.

Nebo holt kastrace bleskově pomohla a poslouchá hned po probuzení z narkózy na slovo.
(škoda, že to případně tak úžasně nefunguje u některých lidí)

Přidejte reakci

Přidat smajlík