Americký stafordšírský teriér

Prodám Amerického stafordšírského teriéra - Chovatelská stanice Star of my...
27000 Kč
Prosím Vás lidičky moc o radu.
Měla jsem za svůj život dva psy. Am. Pitbulteriéra, kterého jsem dostala jako dárek od rodiny, dřív jsme však neměli velké informace o pejskách s PP a bez PP, byla jsem mladší. Pes byl bezproblémový a dožil se 12 let. Zdravý až na zlobení kloubů ve starším věku.
Druhý byl kříženec staforda, kterého jsem si vzala z útulku.
S tím to bylo už horší, měl dědičnou kosterní vadu, která se projevila celkem brzy a to resp. v 5 letech a musela jsem jej nechat utratit, nebyla možnost že by na zadní nožky chodil.
Teď bych potřebovala poradit. Je to už dlouho co jsem bez pejska a chystám se pořídit si ho cca v lednu/únoru. Amerického stafordšrského teriéra. Můj soused má dva brášky bez PP, už jim je 9 let, pesani zdraví a velmi milující.
Na druhou stranu jsem četla že pokud chci rasu měla bych určitě pořizovat pejska s PP!
Tak jsem se chtěla zeptat co si myslíte o štěněti AST za 15 tisíc korun, které jsem si vybrala. Někde totiž nabízí i 25 tisíc. Tak se chci zeptat zkušenějších zda cena 12-13 tisíc odpovídá tomuto plemeni. Doufám že dobře pořídím. Jde mi především o zdraví a povahu, externí vlastnosti nijak neřeším.
Děkuji moc a krásný den páníčci!
Plemeno neurčuje cena, ale průkaz původu.
A zdraví předurčuje (nezaručuje 100%) zdraví předků. V dnešní době už u většiny plemen se snaží eliminovat genetické vady nařízenými i dobrovolnými testy. I přenašeče bez zjevné vady dokáží odhalit, takže chovatel může vybrat rodiče vrhu, kteří mají velikou pravděpodobnost, že potomci budou v pořádku.
Psa bez PP určitě nekupujte. Nevíte, co v sobě za nemoc nese, i když se může zdát na pohled zdravý. Nebo proč nebyl uchovněný. Např. dysplazie se nemusí u některých psů projevit několik let, nebo u nižšího stupně vůbec, ale potomek může být postižen.
Navíc nákupem psa bez PP byste podpořila množírnu.
Pokud je vám ale jedno, jakého psa budete mít, jen chcete, aby vypadal jak AST, projděte si weby útulků. Zrovna těchto psů jsou v nabídkách stovky. A z 99% bez PP. Proč asi :-(
Ono s tou cenou u psů s PP... někdy ji zvyšuje renomé chovky, někdy vykonané zkoušky (nejen že to dobře vypadá v PP, ale taky je jasný, že pes umí spolupracovat s člověkem), někdy jen vzácnější barvy a taky zmiňované zdravotní testy... nebo poptávka :-)