kathey
napsal(a):
Zdravím všechny,
chtěla bych se zeptat, zda nemá někdo zkušenosti s importem psa z Finska. Pro pejska bychom jeli autem... co je vše potřeba ze strany psa, co potřebujeme my? Praktické info z cesty...apod.
Za jakékoliv poznatky budu moc ráda a předem děkuji.
Import z Finska není problém, spíš si teď po těch novinkách z loňska nebo předloňska zjistěte, jak je to ve státech, kterými hodláte projíždět, někde už se se štěňaty nesmí. Každopádně nevím, jak velké štěně to budete mít, ale co já znám, všichni vozí štěňata letadlem, menší lze normálně mít s sebou v přepravce na palubě.
assil
napsal(a):
Import z Finska není problém, spíš si teď po těch novinkách z loňska nebo předloňska zjistěte, jak je to ve státech, kterými hodláte projíždět, někde už se se štěňaty nesmí. Každopádně nevím, jak velké štěně to budete mít, ale co já znám, všichni vozí štěňata letadlem, menší lze normálně mít s sebou v přepravce na palubě.
Chystáme se tam pár dní setrvat a proto jsme vyhodnotili auto jako pohodlnější dopravní prostředek. Jdu pozjišťovat, jak je to s těmi průjezdy, děkuji.
Musíte vědět kolik bude vážit a měřit vaše štěně s přepravkou a pak si obvolat aerolinky, jestli vám to vezmou na palubu jako spoluzavazadlo. Co vím, prý nebývá problém s ČSA nebo Finnairem, ale osobně ozkoušeno nemám. Tuším mi i někdo říkal, že i nějakou nízkonákladovkou to jde, ale ono fakt hodně záleží na té velikosti a váze, takže detaily vám nikdo neřekne, to si musíte pozjišťovat. Nebo napište plemeno, třeba má někdo zkušenosti přímo s ním.
Uživatel s deaktivovaným účtem

kathey
napsal(a):
Chystáme se tam pár dní setrvat a proto jsme vyhodnotili auto jako pohodlnější dopravní prostředek. Jdu pozjišťovat, jak je to s těmi průjezdy, děkuji.
Ani Polsko, ani Německo nepovolují vstup mláďatům, která nemají platné očkování proti vzteklině, to znamená že převážené štěně musí být 3 měsíce plus 21 dní staré.
Štěně se do rozměrů a váhy pro přepravu na palubě nevleze. V době cesty bude mít skoro 4 měsíce - tedy bude splněna podmínka 3 + 21 dní kvůli vzteklině. Popravdě, menšího prcka bych tak dlouhé cestě ani nevystavovala. Už takhle toho bude mít plné brejle :)
Jinak je rozhodnuto. Jedeme autem.
Má někdo zkušenosti z cest tímto směrem (jako bonus v zimě - polovina listopadu)?
kathey
napsal(a):
Štěně se do rozměrů a váhy pro přepravu na palubě nevleze. V době cesty bude mít skoro 4 měsíce - tedy bude splněna podmínka 3 + 21 dní kvůli vzteklině. Popravdě, menšího prcka bych tak dlouhé cestě ani nevystavovala. Už takhle toho bude mít plné brejle :)
Jinak je rozhodnuto. Jedeme autem.
Má někdo zkušenosti z cest tímto směrem (jako bonus v zimě - polovina listopadu)?
V době cesty bude mít skoro 4 měsíce - tedy bude splněna podmínka 3 + 21 dní kvůli vzteklině.
To určitě ověřte předem. Že je psovi 4 měsíce ještě neznamená, že byl očkován na vzteklinu, a to ještě před více než 3 týdny.
P.S. já bych tam autem nejel. 2000+ km je autem nesmysl.
pan Brouček
napsal(a):
V době cesty bude mít skoro 4 měsíce - tedy bude splněna podmínka 3 + 21 dní kvůli vzteklině.
To určitě ověřte předem. Že je psovi 4 měsíce ještě neznamená, že byl očkován na vzteklinu, a to ještě před více než 3 týdny.
P.S. já bych tam autem nejel. 2000+ km je autem nesmysl.
Nejsem retardovaná a pokud vím o nějaké podmínce, pohlídám si, aby bylo vše v pořádku. To je snad jasné.
Ano, 2000km není žádná prča. Nebyl by nejmenší problém nechat si štěně poslat letecky, ale máme své důvody, proč pro něj zajedeme osobně a strávíme v místě více dní. To ale není předmětem diskuze.
kathey
napsal(a):
Nejsem retardovaná a pokud vím o nějaké podmínce, pohlídám si, aby bylo vše v pořádku. To je snad jasné.
Ano, 2000km není žádná prča. Nebyl by nejmenší problém nechat si štěně poslat letecky, ale máme své důvody, proč pro něj zajedeme osobně a strávíme v místě více dní. To ale není předmětem diskuze.
Za jakékoliv poznatky budu moc ráda a předem děkuji.
Nejsem retardovaná ... Ráda???
Každopádně, já nepsal nic o "nechání si poslat letecky".
Dá se zaletět osobně, a strávit tam více dní. Kvůli tomu není snad třeba trávit desítky hodin v autě. Je to náročné pro lidi i pro štěně, o bezpečnosti ani nemluvím.
Ano, budu moc ráda a budu taky ráda, pokud nebudou moje slova vytrhávána z kontextu. Stačí mi napsat o očkování 1x :) nemusí mi to zopakovat každý dvacetkrát.
Trochu jsem doufala, že se zde najde někdo, kdo s cestou tímto směrem má zkušenosti (ať letadlem či autem) a podělí se s poznatky (aneb, proč sekat vlastní chyby, když je možné poučit se z chyb druhých). To, co musí splňovat štěně a přepravka a kdesi cosi, to lze snadno dohledat.
Možná jsem to napsala špatně, nebo to bylo jenom nepochopeno :)
kathey
napsal(a):
Ano, budu moc ráda a budu taky ráda, pokud nebudou moje slova vytrhávána z kontextu. Stačí mi napsat o očkování 1x :) nemusí mi to zopakovat každý dvacetkrát.
Trochu jsem doufala, že se zde najde někdo, kdo s cestou tímto směrem má zkušenosti (ať letadlem či autem) a podělí se s poznatky (aneb, proč sekat vlastní chyby, když je možné poučit se z chyb druhých). To, co musí splňovat štěně a přepravka a kdesi cosi, to lze snadno dohledat.
Já jsem do Finska letěla, ale ne pro psa. Co konkrétně by vás zajímalo? Je to prostě normální cesta letadlem – takže žádný větší zádrhel, max. zpoždění atd. Let kolem 2-3h. Rozhodně bych autem nejela. Jeli jsme autem na sever do Skotska a za ten čas strávený v autě si stojí o trochu víc připlatit. I když... Když si koupíte letenky dopředu a pečlivě, vyjde vás to nejspíš na stejno, možná i o trochu levněji, než cesta autem. Jinak počasí – severní země. V listopadu tam bude už hodně tma a mráz.
Domik047
napsal(a):
Já jsem do Finska letěla, ale ne pro psa. Co konkrétně by vás zajímalo? Je to prostě normální cesta letadlem – takže žádný větší zádrhel, max. zpoždění atd. Let kolem 2-3h. Rozhodně bych autem nejela. Jeli jsme autem na sever do Skotska a za ten čas strávený v autě si stojí o trochu víc připlatit. I když... Když si koupíte letenky dopředu a pečlivě, vyjde vás to nejspíš na stejno, možná i o trochu levněji, než cesta autem. Jinak počasí – severní země. V listopadu tam bude už hodně tma a mráz.
Vyjde to letecky spíš levněji, maximálně nastejno. Je třeba jen trochu času věnovat výběru letecké společnosti.
kathey
napsal(a):
Možná jsem to napsala špatně,
BINGO ... vyhráváte Fidorku.
Přihlašte se o ní u mne někde na výstavě.
O fidorku se klidně přihlásím, ačkoliv ji nejím a na výstavě se možná octneme pouze pro zábavu, pes byl pořízen primárně na práci.
Jen pro úplnost. Štěně máme doma. Po zvážení všech pro a proti jsme nakonec vyrazili autem. Nazpátek nám malá většinu času prospala. Chrněla i na trajektu. Nebo žmoulala hračku. Pravidelně jsme zastavovali na venčení. Bez problémů pila i jedla. Je tedy neskutečná povahově. V autě cestuje perfektně i nadále. :)
Děkuji všem za rady.
Foto z Helsinek při čekání na trajekt do Tallinu :)
Toulav

XXX.XXX.69.1
Dobrý den. Mohu se zeptat jak jste sehnali stěně ve Finsku? Děkuji