Nedokážu si vybrat rasu

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
13.10.2018 09:12
VsechnoJeObsazeny

XXX.XXX.91.89

Jsem hrozně nerozhodný člověk. Bydlím sama v rodinném domě se zahradou a chci si pořídit čtyřnohého kámoše. Času mám dost, nemám problém poskytovat psovi klidně 6 hodin denně venku na procházkách. Už jsem si naplánovala jaký bude pelíšek, mističky a že ho budu chtít krmit Barfem. Ale ta nejdůležitější otázka zůstává. Jakou rasu? Nejsem schopna si vybrat. Uvažovala jsem nad Švýcarským ovčákem, Německým ovčakem, Australským a nebo Čsv. Četla jsem si o každém plemeni. Jednou mě nadchlo video rozkošného australskeho ovčáka který perfektně poslouchá svojí paničku. Poté jsem viděla NO jak si elegantně vykračuje ulicí a mohla jsem na něm oči nechat. Pak jsem si ale řekla že Čsv je ještě krásnější a měla jsem opět jiného favorita. Jenze jsem věděla ze chci také mazla což částečný vlk zrovna nebude. Navíc bych plánovala pořídit si k štěndovi i kotě na což můžu s čsv rovnou zapomenout. Myslím že prokousnutá kočka by mi způsobila doživotní trauma, a s hafanem bych nejspíš nevydržela a dala ho do útulku což vážně ale vážně nechci. Tak jsem ještě uvažovala o švýcarském ovčákovi. Je mi jasný že ten bude mít téměř totožnou povahu s německým ovčákem ale i tak se nemůžu rozhodnout. Pak mě ještě napadl husky.. borderku nechci, hafan bude i hlídač a jak jsem si zjišťovala tak borderka by ostatní vítala a ne odháněla? Ale napište mi prosím zkušenosti s těmito plemeny ať se rozhodnu! Děkuji.

13.10.2018 09:25
karo2702

XXX.XXX.172.116

Čsv si nekupujte, je to pes pro zkušeného psovoda. Na to opravdu zapomeňte, pak jsou z toho maléry.
NO je takový tvrdší pes, žádná citlivka. Povahové vyrovnaný pes, inteligentní. Zde je problém ale se zdravým. Mají kulatá snížená záda a proto trpí displaziemi atd.
Švícarák je povahové téměř stejný, dobrá volba. A nemá takové zdravotní probly.
Ausík už bude větší oříšek z pohledu zaměstnání, ale pokud se na něj nevykašlete a budete s ním něco dělat, tak super. Ale počítejte vyšší cenu.
Na huskyho bych zapomněla. S vaší nerozhodnosti. Není to jednoduchý pes. O tom množství pohybu ani nemluvím, ale je to smečkový pes a je mu lépe ve společnosti jiných psů. Navíc jinak přemýšlí, jinak se cvičí, je to lovecké plemeno....

13.10.2018 09:37
amiš

XXX.XXX.11.70

Být Vámi, vyberu německého ovčáka. Je to univerzální pes, když vyberete dobrou chovku, bude Vám dobrým společníkem. Švýcaráky znám ze cvičáku, mám na ně trochu rozdílný názor, bývají takoví ve svém světě žijící a nezkušený majitel s nimi moc nezvládá. Vzhledem k té kočce bych volila nejmenší riziko a šla do NO.
Na huskyho zapomeňte, bylo by to zklamání, zrovna tak čsv, těžká práce, vy zřejmě chcete hlavně parťáka do domu a na couračky, tyhle by jste musela zřejmě vodit na vodítku, aby nezdrhli a neudělali někde nějaký problém. Ostatní plemene potřebují hlavně zaměstnat hlavu, takže pokud jim dokážete nabídnout kromě couraček i sport, asi by to šlo.
Jen pro zajímavost, bydlíme také v baráku, mám hovawarta a třeba díky tomu, že neloví, ideální pes právě na procházky a základní výcvik.

Uživatel s deaktivovaným účtem

13.10.2018 09:37

a krom těch 6ti hodinových procházek je v úvaze i nějaký výcvik? Nějaká ta psu přiměřená práce?

edit: obecně ovčáci jsou fajn a jsou to aktivní, temperamentní plemena, pracovní, tam to chce opravdu psa zaměstnat

z ovčáků ještě tervueren

13.10.2018 09:47

karo2702 napsal(a):
Čsv si nekupujte, je to pes pro zkušeného psovoda. Na to opravdu zapomeňte, pak jsou z toho maléry.
NO je takový tvrdší pes, žádná citlivka. Povahové vyrovnaný pes, inteligentní. Zde je problém ale se zdravým. Mají kulatá snížená záda a proto trpí displaziemi atd.
Švícarák je povahové téměř stejný, dobrá volba. A nemá takové zdravotní probly.
Ausík už bude větší oříšek z pohledu zaměstnání, ale pokud se na něj nevykašlete a budete s ním něco dělat, tak super. Ale počítejte vyšší cenu.
Na huskyho bych zapomněla. S vaší nerozhodnosti. Není to jednoduchý pes. O tom množství pohybu ani nemluvím, ale je to smečkový pes a je mu lépe ve společnosti jiných psů. Navíc jinak přemýšlí, jinak se cvičí, je to lovecké plemeno....

Naprostý souhlas s karo 2702, ČV v žádném případě, husky sám ne, smečkový, švýcar není povahově jako N.O. možná jako exterierák N.O. jo, znám jich několik, ani jeden nehlídá, spíš vítací pes. Dobrá volba by byla myslím N.O. pracovní linka. Jinak vše, jak napsala karo

13.10.2018 10:35

Dobrá volba by byla myslím N.O. pracovní linka

to jako fakt? když v zadání jsou jenom procházky, pelíšek, mističky, barf, kotě a líbí se mi?

13.10.2018 10:50

Na vašem dotazu mi něco neurčitého hodně vadí. Nejsem schopná pojmenovat, co to je, možná mi připadá, že chcete psa ze špatného důvodu? Že pes se přece nevybírá jako doplněk je správnému pelíšku a barfu?

Ale dobře. Co chodský pes? Je to pes podobný německému ovčákovi, ale nemá ortopedické problémy výstavních linií ani nepotřebuje makat jako linie pracovní, je menší, ovladatelnější, bude i trochu hlídat a kočky by nemusel zakusovat. Vy jako totál začátečník potřebujete něco jednoduchého. Zapomeňte okamžitě na borderky, seveřany nebo vlčáky.

13.10.2018 10:55

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Dobrá volba by byla myslím N.O. pracovní linka

to jako fakt? když v zadání jsou jenom procházky, pelíšek, mističky, barf, kotě a líbí se mi?

Aha, tak jsem ještě jednou přečetla znovu dotaz. Tak to nevím, no. V případě zakousnutého koťátka by asi hrozil útulek, nerozhodný člověk, který neví co chce, těžko radit. Já měla pracovní fenu a kocoura a byli v poho. Já myslela, že by se jako se psem něco dělalo a tak. Ale, jak to tak čtu znovu, nevím, jestli vůbec psa, zadavatelku neznám.

13.10.2018 11:08
VsechnoJeObsazeny

XXX.XXX.91.89

Nemám psa aby mi sloužil jako doplněk k pelíšku, vážně ne. Mám v plánu s hafanem i chodit na cvičák, klidně nějáký sport. Nerozepisovala jsem a nebudu že chci chlupáče kterého budu mít ráda. Je to samozřejmost při pořizování psa..
Každopádně děkuju za všechny rady! :)

13.10.2018 11:09
zdenula

XXX.XXX.135.189

Jako začátečník jsem před mnoha lety dostala štěně-psa - anglického špringršpaněla.
Když odešel do psího nebe pořídila jsem fenku velššpringršpaněla. Oba měli perfektní, milou povahu, nebyli agresivní, naopak zlatí, nekonfliktní, milující svou rodinu. Jsou to ale lovečáci, kteří potřebují dostatek pohybu. Někdy mohou "zdrhat", ale je to jen o výchově, mně neutíkali nikdy.Jinak vřele doporučuji, jsou to krásní a hodní psi.

13.10.2018 11:27
lupus4

XXX.XXX.205.61

choďák , vlčí špic...

PS. z prokouslé kočky trauma...a co bude z pochytaných ptáků, ještěrek a myší ?

13.10.2018 11:49
VsechnoJeObsazeny

XXX.XXX.91.89

Něco jiného je mrtvý milovaný mazlíček a myš. xd

13.10.2018 11:55

tak tohle se bude vztahovat k plemeni......
U svých psů nic takového neznám, a kočky je milují/milovaly.....a je to plemenem

13.10.2018 12:19
lupus4

XXX.XXX.205.61

tak tohle se bude vztahovat k plemeni......
U svých psů nic takového neznám, a kočky je milují/milovaly.....a je to plemenem

to se vztahovalo k úlovkům "milované kočičky" , které páchají nevyčíslitelné škody na drobném ptactvu a herpetofauně...

takže "útlocit" jen když se to "hodí"

čili kočku mazlíka jen do domu ...

13.10.2018 14:07

Nebýt první věty "bydlím sama v rodinném domě", tak bych si myslela, že zadavatelka je holčina cca 12-15 let....alespoň tak to na mě působilo.

Já osobně bych volila NO nebo švýcara (ale s těmi nemám osobní zkušenost), za mě je pořád NO univerzální pes, který zvládne funkci hlídače, obranáře, společníka, domácího mazlíčka, parťáka na prochajdy a výlety...atd atd a na kočku si zvykne taky........

13.10.2018 16:39
saola

XXX.XXX.234.22

Pro zadavatelku:
A bude stejný pelíšek a mistička, které už máte vybrány, vyhovovat huskymu, švýcarákovi, NO či australákovi? O kotěti samozřejmě nemluvě - to také není jednoduchý výběr, aby to ladilo.....

Pokud chcete krmit barfem, dokážete si představit, že budete denně držet v ruce syrové maso z původně živého zvířete, nebo, nedejbože, celé původně živé zvíře (kuře, slepice apod.)? To zvíře taky kdysi žilo, jako vy a váš mazlíček, a najednou je mrtvé, jako ta případně zakouslá kočka? O zelenině a ovoci, kterými krmíte, ani nemluvě - to všechno bude umírat kvůli vašemu mazlíčkovi. Není to kruté? Opravdu to tak po deset či patnáct let chcete?

Co si představujete pod pojmem "hafan bude hlídat"? Je "hlídání" a "hlídání". Téměř každé plemeno je schopné avizovat narušitele teritoria, tj. hlasitě se ozvat a nahlásit problém, ale stačí vám to? Nebo chcete něco na způsob tiché, bleskurychlé a razantní likvidace vetřelce bez vaší asistence? Jen byste ráno vyšla do zahrady a zahrabala zbytky - na to si ale musíte vybírat jiná plemena než jste vyjmenovala. A chce to samozřejmě taky velkou zahradu s vysokou zdí, ať si sousedé nevšimnou, že máte jako nového koníčka kopání hrobů. Ale zase, je to prostě vražda, smrt, zabití, nejsem si tedy jista, zda by za to váš mazlíček nemusel do útulku jako za tu zakousnutou kočku. I když - pokud je váš útlocit opravdu selektivní, tak si myslím, že tohle by asi problém nebyl.

Doporučuji s výběrem plemene a konkrétního jedince začít zde a vyzkoušet si, která figurka k vám nejlépe ladí:
https://www.mall.cz/figurky-zvirat/safari-ltd-tuba-psi

13.10.2018 17:11

jé, ten druhý zprava horní řada vypadá úplně jako můj pes. K barvě vlasů se mi teda hodí a k pelechu ze staré matrace taky.

Jinak když se krmí barfem, tak přece není problém ty zbytky naporcovat a zamrazit, ne?

13.10.2018 17:24
saola

XXX.XXX.234.22

Tak to je samozřejmě na vkusu každého, co se zbytky.

Osobně bych měla trochu strach, že zbytky za života nedbaly příliš na správnou životosprávu, nevedly šťastný eko bio život a taky zda byla dodržena před jejich usmrcením dostatečně dlouhá ochranná lhůta na případná rezidua léků a drog v mase.

A s oblečením to taky nezamrazíte, a přebírat to - no, nevím, je to k diskuzi.

13.10.2018 17:50

Prohlídka po porážce, játra radši vyhodit a je ho. Oblečení.. vzhledem ke způsobu smrti ho tam stejně moc už nebude.

Mimochodem, kde se zapíná tahle funkcionalita? Já bych potřebovala vysokou zeď akorát proto, že přes obyčejný plot se ten pes pořád s někým mazlí. Nebo na někoho nadšeně vrtí.

13.10.2018 18:14
saola

XXX.XXX.234.22

Pokud se Nora začíná chovat takhle, tak na to velký pozor, to je už spuštěna obzvlášť rafinovaná varianta zákeřného nesmlouvavého hlídače - vypadat jako plyšový medvídek, smát se přes plot na lidi, vrtět na ně ocasem, všemožně je vábit a lákat - a když se konečně nachytají a vlezou dovnitř, pak už vám ráno holt nezbývá nic jiného než kopat nebo zamrazit.

13.10.2018 18:33
K...

XXX.XXX.245.2

Mně ten dotaz nijak mimo nepřipadá. Když někdo vyjmenuje psí plemena, první člověk se zeptá, co mu může budoucí majitel nabídnout. Když někdo nikdy neměl psa, může být odpověď taková, jako v úvodním dotazu. Na psa bude spousta času, bude kvalitně krmen, bude mít pelíšek (předpokládám, že bude bydlet uvnitř).

Když si vzpomenu, jak jsem si vybírala svýho prvního psa... a to jsme předtím měli psa v rodině. Vybrala jsem kokra - akorat velikost a líbil se mi vzhledově. A zbytek je přece o výchově Jo a budem parťáci a bude mě proto poslouchat sám od sebe. Kokr.

Nicméně i přesto si dovolim říct, že jsem byla (a jsem) dobrá panička, a moji psi se mnou mají fajn psí život.

Podle mě totiž stačí strašně "málo" a sice dát si jako cíl, že se se mnou bude pes mít dobře a tomu se přizpůsobit.
Např.: jsem submisivní, ale psovi by vyhovovalo mít sebejistého páníčka - na tom se dá pracovat.
Pes je nerad sám - život se dá zařídit tak, aby se pes dal brát skoro všude s sebou.
Dovolená - vybírá se tak, aby tam byl spokojený i pes, atd atd.

A taky empatie a laskavost, hlavně vůči psímu miminu.
Cítí se mimi první noc ztraceně? Stačí vzít ho do postele, případně jiná přijatelná altermativa, jako třeba dát si k němu molitan na zem do obýváku / do kotce a do rána jste sehraná dvojka.
Je štěně v něčem nejisté? Stačí ho provést situací, ukázat mu, jak se žije v našem světě.

Jo, a taky bych nechtěla, aby mi pes zakousnul vlastní kočku. To taky nevím, co je na tom divného. (Jestli to s tím útulkem, zase předpokládám, že tazatel nikdy psa neměl a nedovede si představit, jak intenzívní je vztah se psem.)

K dotazu: V ovčákách se bohužel nevyznám, takže moc neporadím. Vybrala bych co nejméně "problematické" plemeno, což je za mě švýcarský nebo německý ovčák.

13.10.2018 20:49
Lexaurin

XXX.XXX.249.255

Mne to prijde jako dotaz nevyzraleho cloveka. Nevim, no..........asi bych pockala s vyberem, az budu vedet co chci. A hlavne bych komunikovala s majiteli vysnenych plemen.

13.10.2018 20:55

saola napsal(a):
Pokud se Nora začíná chovat takhle, tak na to velký pozor, to je už spuštěna obzvlášť rafinovaná varianta zákeřného nesmlouvavého hlídače - vypadat jako plyšový medvídek, smát se přes plot na lidi, vrtět na ně ocasem, všemožně je vábit a lákat - a když se konečně nachytají a vlezou dovnitř, pak už vám ráno holt nezbývá nic jiného než kopat nebo zamrazit.

Sakra. Toho jsem se trochu bála.

Na druhou stranu ušetřím za krmení, no.

13.10.2018 21:09
lupus4

XXX.XXX.205.61

doporučuji UČP, jsou jich plné útulky

14.10.2018 08:35

Všechno je obsazený - pokud chcete aby pes hlídal a abyste ho nemusela celý jeho život vláčet na vodítku, určitě si nepořizujte žádného seveřana, tedy sibiřského huskyho ne. Stejně tak si nepořizujte lovecké plemeno, nejsou to hlídači a jeho lovecký pud nedokáže usměrnit každý, takže zde někým doporučeného špringršpaněla také ne.
Zapomněla bych i na československého vlčáka, není to pes pro nerozhodného slabého pána. Teda to není žádné plemeno, ale zde by to mohlo znamenat dřív nebo později pěkný průšvih.
Pokud chcete psa, který bude relativně snadný na výchovu, pohlídá pozemek a dům, nebude mít příliš vyvinut lovecký pud a nebude vyžadovat denně aktivity do bezvědomí, volte německého ovčáka, chodského psa, případně bílého švýcara, belgického ovčáka tervuerena nebo groenendaela.
Australský ovčák je teď módní, je líbivý, ale já bych do něj nešla už pro tu jeho módnost, která má z hlediska chovu značná úskalí.

Přemýšlejte, přečtěte si dostupnou literaturu o plemenech která zvažujete, nespoléhejte se jen na internet, vyjeďte na výstavy, na akce pro tato plemena, mluvte s chovateli a majiteli, prostě udělejte si ucelený obrázek.

14.10.2018 09:16

Pokud chcete psa, který bude relativně snadný na výchovu, pohlídá pozemek a dům, nebude mít příliš vyvinut lovecký pud a nebude vyžadovat denně aktivity do bezvědomí

tak klasicky hovawart
a jiná neovčácká plemena

14.10.2018 09:39

Pokud chcete psa, který bude relativně snadný na výchovu, pohlídá pozemek a dům, nebude mít příliš vyvinut lovecký pud a nebude vyžadovat denně aktivity do bezvědomí

tak klasicky hovawart
a jiná neovčácká plemena

No nevím... Hovawart se mi líbí, ale nevím, jak je to s tou snadností výchovy. I když i to je pojem relativní.

Která jiná neovčácká plemena?

14.10.2018 10:05

No nevím... Hovawart se mi líbí, ale nevím, jak je to s tou snadností výchovy. I když i to je pojem relativní.

Která jiná neovčácká plemena?

ale já vím......
hovawart je ideální společník včetně toho hlídání, není vlastně ničím specifický, žádné "vyhoněné" pudy nějakým směrem, přiměřený temperament, ochota ke spolupráci a zároveň přiměřeně samostatný....

jinak bych tam viděla prostor pro švýcarské salašníky, nějakého zástupce molossů, knírači, takový leonberger, landseer..........a třeba i ten pyrenejský horský.......
Při tom zadání je fakt široký prostor a zadavatelka zatím nijak blíže nespecifikovala JAK se chce psu věnovat.

vztahovalo k úlovkům "milované kočičky" , které páchají nevyčíslitelné škody na drobném ptactvu a herpetofauně...

a nějaké relevantní údaje k tomuto cituplnému prohlášení by nebyly?
jinak se teda kočky hluboce omlouvají, že je příroda stvořila jako masožravce a přesně k tomuto účelu.....

14.10.2018 10:54
saola

XXX.XXX.234.22

Nejsem lupus4, ale tohle snad každý, kdo někdy šel okolo zvířat, ví, že domácí kočky brutálně likvidují drobné ptáky, savce a plazy:
https://www.national-geographic.cz/clanky/kocky-rocne-zabiji-miliardy-ptaku-a-jinych-zvirat-podcenovali-jsme-je-jsou-velkymi-lovci.html
http://www.osel.cz/6686-domaci-kocky-v-usa-pobiji-miliardy-ptaku-i-savcu-rocne.html
http://vtm.e15.cz/kocka-domaci-je-postrach-ptaku-a-hlodavcu
https://ekolist.cz/cz/publicistika/priroda/kocka-domaci-malo-znamy-fenomen-nasi-prirody

Příroda sice kočky stvořila jako masožravce, ale rozhodně nemůže za jejich brutální koncentraci a neřízené množení kolem lidských obydlí. Na to krutě doplácejí ostatní zvířata.

14.10.2018 11:01

saola, a četla sis to?
a nějaké relevantní údaje?

14.10.2018 12:47
aneleh

XXX.XXX.128.43

VsechnoJeObsazeny napsal(a):
Jsem hrozně nerozhodný člověk. Bydlím sama v rodinném domě se zahradou a chci si pořídit čtyřnohého kámoše. Času mám dost, nemám problém poskytovat psovi klidně 6 hodin denně venku na procházkách. Už jsem si naplánovala jaký bude pelíšek, mističky a že ho budu chtít krmit Barfem. Ale ta nejdůležitější otázka zůstává. Jakou rasu? Nejsem schopna si vybrat. Uvažovala jsem nad Švýcarským ovčákem, Německým ovčakem, Australským a nebo Čsv. Četla jsem si o každém plemeni. Jednou mě nadchlo video rozkošného australskeho ovčáka který perfektně poslouchá svojí paničku. Poté jsem viděla NO jak si elegantně vykračuje ulicí a mohla jsem na něm oči nechat. Pak jsem si ale řekla že Čsv je ještě krásnější a měla jsem opět jiného favorita. Jenze jsem věděla ze chci také mazla což částečný vlk zrovna nebude. Navíc bych plánovala pořídit si k štěndovi i kotě na což můžu s čsv rovnou zapomenout. Myslím že prokousnutá kočka by mi způsobila doživotní trauma, a s hafanem bych nejspíš nevydržela a dala ho do útulku což vážně ale vážně nechci. Tak jsem ještě uvažovala o švýcarském ovčákovi. Je mi jasný že ten bude mít téměř totožnou povahu s německým ovčákem ale i tak se nemůžu rozhodnout. Pak mě ještě napadl husky.. borderku nechci, hafan bude i hlídač a jak jsem si zjišťovala tak borderka by ostatní vítala a ne odháněla? Ale napište mi prosím zkušenosti s těmito plemeny ať se rozhodnu! Děkuji.

Zkopíruju, co jsem psala už v jiné diskuzi - protože to je děsně dlouhý a nechce se mi to psát znova :D Nejdřív obecně - přímo moje odpověď, pak něco k těm aussíkům... máte jasno v tom, že chcete ovčáka - aspoň něco :) Takže vybírejte dál... Jaké máte zkušenosti? Kolik máte na pořízení? Berte to tak, že slušné štěně německého ovčáka - s výstavními či pracovními předpoklady vás vyjde na 8-12 000,-Kč. Štěně švýcara bude 12-18 000,-Kč, ČSV nevím - sice je z dálky obdivuju, ale tím to pro mě končí, povaha je pro mě a můj životní styl neakceptovatelná :) a AUO - nestandartní štěně - na sporty a jako domácího mazla seženete do 15000,-Kč. Standartní štěně nadějné na výstavy a pro chov vás bude stát 20 - 45 000,-Kč - dle rodičů, rodokmenu, zbarvení, pohlaví, atd...
Další věc je výchova - NO s normální povahou (ne turbopracovní zvíře) zvládne při trošce snahy každý druhý začátečník. Švýcaři bývají labilnější, chce to pečlivě vybírat - ale to u všech. No a AUO - tak teda kopíruju...
Aussíky chovám sedm let. Aktuálně jich mám devět, ale nyní už bydlíme v domě se zahradou a část psů žije s námi doma, část venku. Bydlela jsem v bytě a měla tam tři aussíky najednou - když jsme se stěhovali do baráku, nejstarší fena byla 3letá, druhá dvouletá a půlroční pes. Takže určitě to jde, protože jsem to v pohodě zvládala i s miminem (později batoletem na golfkách)
Co je ale potřeba extra u aussíků zmínit - pokud ho chcete, vybírejte VELMI DŮKLADNĚ povahu psa... Mým odhadem alespoň polovina populace (zřejmě následkem toho, že do chovu se pouští všechno, co má v PP napsáno Australský ovčáka a splňuje povinnou barevnost) je silně labilní, reaktivní a celkově nezvladatelná. Dalším problémem je samozřejmě to, že si většina zájemců myslí, že aussík je buď bordera, co umí hlídat nebo zlatý retrívr v lepší barvě. Ani jedno není pravda... Aussík je pes s vlastní hlavou, vlastním názorem a i když vás bude nebetyčně milovat, bez autority s ním nezmůžete naprosto nic. Není pravda, že pes potřebuje nonstop makat, potřebuje socializaci - extrémně důkladnou a pečlivou - potřebuje procházky a pohybové vybití a samozřejmě potřebuje i nějak zaměstnat hlavu. Ale běžný pes nic extrémního... Jenže dalším problémem jsou povahová specifika tohohle krásného plemene... Vloha pro pasení a vloha pro hlídání. Vloha pro pasení, kterou spousta lidí nevědomě ve svém psu zadupe - protože spousta štěňat v době růstu chňape po nohách, kouše a "loví" vše co se hne - už jsem se setkala i s tím, že jedna slečna napsala, že její tříměsíční štěně se projevuje agresivně... co na tohle říct??? Moji psi to taky zkusili - kousnout do nohy, atd... Stačilo důrazné vysvětlení a bylo po problému - dospěláci pasou všechno, co jim dovolím - kachny, ovce, daňky...

Vloha pro hlídání - další problém - v době puberty aussíci začínají hlídat a když se to včas nezkoriguje, tak věřím, že to problém je. Pes hlídající i igelitový sáček na zemi je prostě problém. Opět je to ale jen o výchově. A o zkušenosti páníčka, případně výcvikáře. Všechno se dá poměrně snadno a rychle zkorigovat.
Jenže tady jsme zase zpátky u přístupu chovatelů - každý nabízí svá štěňata tak, aby prodal - představuje je jako sladké andělíčky s duší neviňátek a pak se naoko diví, co pes v novém domově vyvádí... Protože chovatel se ho zbavil v sedmi osmi týdnech a jeho výchově předtím moc času a práce nevěnoval....
Neříkám, že každý.... Ale každý si musí sáhnout do svědomí...
No ale to jsem se asi zbytečně rozepsala...
Pokud chcete aussíka, dívejte se na zdraví, na povahu a až nakonec na to, že se vám to roztomilé štěně líbí.
Srst - líná celoročně. Fena komplet vylíná před každým háráním, u psa je to lepší, jen na jaře a na podzim. Jenže v bytě jsem každé tři týdny koupala a každý týden důkladně vyčesávala - stejně byly chlupy všude.
Krmení - pokud nechcete krmit šrotem, namletýma zbytkama bůhvíčeho nebo přeplácet za polozkažené maso, tak vás barf vyjde na ty samé peníze, jako kvalitní granule - navíc ke granulím nepotřebujete takový rozsah znalostí, abyste si psa neodrovnala dřív, než mu bude rok. (Pro zaryté barfaře podotýkám, že jsem barfovala přes sedm let a přestala jen kvůli počtu psů a tomu, že nemám kde skladovat maso, takže vím, o čem mluvím).
Měsíční náklady jdou těžko odhadnout... vedu si účetnictví a řekněme že na konci roku je ta částka taková, že bych za ni mohla strávit šest měsíců v luxusním rezortu na Bali all inclusive...
Na jednoho psa je to cca 1200kč za krmení, další cca tisícovka - cvičák, pamlsky, další tisícovky - potřeby pro psa, semináře (ty ještě víc), tréninky,a td... Plus musíte počítat s nárazovými výdaji - převážně veterina - jdete na procházku, pes vletí do roští a vrátí se po zavolání s rozervaným obočím - šití, léčba zánětu, přípravky na podporu imunity, přípravky na rychlejší zarůstání kůže kolem rány - celkem necelých pět tisíc...

14.10.2018 13:19

aneleh napsal(a):
Zkopíruju, co jsem psala už v jiné diskuzi - protože to je děsně dlouhý a nechce se mi to psát znova :D Nejdřív obecně - přímo moje odpověď, pak něco k těm aussíkům... máte jasno v tom, že chcete ovčáka - aspoň něco :) Takže vybírejte dál... Jaké máte zkušenosti? Kolik máte na pořízení? Berte to tak, že slušné štěně německého ovčáka - s výstavními či pracovními předpoklady vás vyjde na 8-12 000,-Kč. Štěně švýcara bude 12-18 000,-Kč, ČSV nevím - sice je z dálky obdivuju, ale tím to pro mě končí, povaha je pro mě a můj životní styl neakceptovatelná :) a AUO - nestandartní štěně - na sporty a jako domácího mazla seženete do 15000,-Kč. Standartní štěně nadějné na výstavy a pro chov vás bude stát 20 - 45 000,-Kč - dle rodičů, rodokmenu, zbarvení, pohlaví, atd...
Další věc je výchova - NO s normální povahou (ne turbopracovní zvíře) zvládne při trošce snahy každý druhý začátečník. Švýcaři bývají labilnější, chce to pečlivě vybírat - ale to u všech. No a AUO - tak teda kopíruju...
Aussíky chovám sedm let. Aktuálně jich mám devět, ale nyní už bydlíme v domě se zahradou a část psů žije s námi doma, část venku. Bydlela jsem v bytě a měla tam tři aussíky najednou - když jsme se stěhovali do baráku, nejstarší fena byla 3letá, druhá dvouletá a půlroční pes. Takže určitě to jde, protože jsem to v pohodě zvládala i s miminem (později batoletem na golfkách)
Co je ale potřeba extra u aussíků zmínit - pokud ho chcete, vybírejte VELMI DŮKLADNĚ povahu psa... Mým odhadem alespoň polovina populace (zřejmě následkem toho, že do chovu se pouští všechno, co má v PP napsáno Australský ovčáka a splňuje povinnou barevnost) je silně labilní, reaktivní a celkově nezvladatelná. Dalším problémem je samozřejmě to, že si většina zájemců myslí, že aussík je buď bordera, co umí hlídat nebo zlatý retrívr v lepší barvě. Ani jedno není pravda... Aussík je pes s vlastní hlavou, vlastním názorem a i když vás bude nebetyčně milovat, bez autority s ním nezmůžete naprosto nic. Není pravda, že pes potřebuje nonstop makat, potřebuje socializaci - extrémně důkladnou a pečlivou - potřebuje procházky a pohybové vybití a samozřejmě potřebuje i nějak zaměstnat hlavu. Ale běžný pes nic extrémního... Jenže dalším problémem jsou povahová specifika tohohle krásného plemene... Vloha pro pasení a vloha pro hlídání. Vloha pro pasení, kterou spousta lidí nevědomě ve svém psu zadupe - protože spousta štěňat v době růstu chňape po nohách, kouše a "loví" vše co se hne - už jsem se setkala i s tím, že jedna slečna napsala, že její tříměsíční štěně se projevuje agresivně... co na tohle říct??? Moji psi to taky zkusili - kousnout do nohy, atd... Stačilo důrazné vysvětlení a bylo po problému - dospěláci pasou všechno, co jim dovolím - kachny, ovce, daňky...

Vloha pro hlídání - další problém - v době puberty aussíci začínají hlídat a když se to včas nezkoriguje, tak věřím, že to problém je. Pes hlídající i igelitový sáček na zemi je prostě problém. Opět je to ale jen o výchově. A o zkušenosti páníčka, případně výcvikáře. Všechno se dá poměrně snadno a rychle zkorigovat.
Jenže tady jsme zase zpátky u přístupu chovatelů - každý nabízí svá štěňata tak, aby prodal - představuje je jako sladké andělíčky s duší neviňátek a pak se naoko diví, co pes v novém domově vyvádí... Protože chovatel se ho zbavil v sedmi osmi týdnech a jeho výchově předtím moc času a práce nevěnoval....
Neříkám, že každý.... Ale každý si musí sáhnout do svědomí...
No ale to jsem se asi zbytečně rozepsala...
Pokud chcete aussíka, dívejte se na zdraví, na povahu a až nakonec na to, že se vám to roztomilé štěně líbí.
Srst - líná celoročně. Fena komplet vylíná před každým háráním, u psa je to lepší, jen na jaře a na podzim. Jenže v bytě jsem každé tři týdny koupala a každý týden důkladně vyčesávala - stejně byly chlupy všude.
Krmení - pokud nechcete krmit šrotem, namletýma zbytkama bůhvíčeho nebo přeplácet za polozkažené maso, tak vás barf vyjde na ty samé peníze, jako kvalitní granule - navíc ke granulím nepotřebujete takový rozsah znalostí, abyste si psa neodrovnala dřív, než mu bude rok. (Pro zaryté barfaře podotýkám, že jsem barfovala přes sedm let a přestala jen kvůli počtu psů a tomu, že nemám kde skladovat maso, takže vím, o čem mluvím).
Měsíční náklady jdou těžko odhadnout... vedu si účetnictví a řekněme že na konci roku je ta částka taková, že bych za ni mohla strávit šest měsíců v luxusním rezortu na Bali all inclusive...
Na jednoho psa je to cca 1200kč za krmení, další cca tisícovka - cvičák, pamlsky, další tisícovky - potřeby pro psa, semináře (ty ještě víc), tréninky,a td... Plus musíte počítat s nárazovými výdaji - převážně veterina - jdete na procházku, pes vletí do roští a vrátí se po zavolání s rozervaným obočím - šití, léčba zánětu, přípravky na podporu imunity, přípravky na rychlejší zarůstání kůže kolem rány - celkem necelých pět tisíc...

14.10.2018 14:57
lupus4

XXX.XXX.205.61

saola, a četla sis to?

kočky jsou vedeny jako 5.příčina úbytku drobného ptactva

no jenom prostý selský rozum, si dokáže představit při hooodně nízkém odhadu 1kočka/1pták/1 týden při počtu "čičinek" do jakých se dostanete čísel

kočka "na volno" je akceptovatelná např. ve stájích či na statku, kde k těm ptákům dá "přidanou hodnotu" sem tam nějakou myš, jinak je to setsakra "invazní druh" a do naší přírody nepatří

zkuste něco postudovat a pak nemůžete takhle blbě komentovat

14.10.2018 15:47

no jenom prostý selský rozum, si dokáže představit při hooodně nízkém odhadu 1kočka/1pták/1 týden při počtu "čičinek" do jakých se dostanete čísel

tak to jo, při tak realistickém odhadu......

přesně tak, vřele tento postup doporučuji

14.10.2018 15:55
lupus4

XXX.XXX.205.61

tož zkuste co doporučujete
nebo mne zahrnete relevantními informacemi opačného charakteru ?

14.10.2018 16:18
saola

XXX.XXX.234.22

saola, a četla sis to?

Povedzte, hmn_, čo vy si predstavujete pod takým slovom relevantné?

Odkazy a vysvětlení jste přece dostala.

14.10.2018 16:30

saola, tvůj odkaz :

https://ekolist.cz/cz/publicistika/priroda/kocka-domaci-malo-znamy-fenomen-nasi-prirody

fakt doporučuji přečíst, celé!......když už to uvádíš jako argument pro vykreslení koček jako vyhlazovačů jiných živočišných druhů

Povedzte, hmn_, čo vy si predstavujete pod takým slovom relevantné?

saola, ale tak v dnešní době přeci není problém, když neznáš význam nějakého slova, si kýžené najít......

třeba:
https://cs.wikipedia.org/wiki/Relevance

už je to jasné?

14.10.2018 16:31
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

lupus4 napsal(a):

tož zkuste co doporučujete
nebo mne zahrnete relevantními informacemi opačného charakteru ?

Kočka je invazní druh? To asi těžko. Ta tu byla mnohem dřív než mí i vaši psi. Myslím tím v ČR. Naše kočka lovila všechno, jak všechny hlodavce, krtky, tak i ptáky, ještěrky, užovky, i malé zajíce. Člověk z toho není nadšený, ale úbytek ptactva tedy nepozoruju, u nás spíše přebytek

14.10.2018 16:37

kočka jako invazní druh, to platí v Austrálií, na Novém Zélandu, Havaji a dalších odlehlých ostrovech s endemitní faunou.

u nás... když nebyla kočka domácí, byla kočka divoká. Ptactvu mnohem více ubližují prosklené plochy - dnes všude, kdo nemá obývák jak akvárium není cool a všeobecný úbytek jak životního prostoru, protože na anglickém trávníku ani na betonu se ptactvu moc nedaří, tak potravy, teda hmyzu. Všimli jste si, že člověk už dávno nepotřebuje letní kapalinu do odstřikovačů?

14.10.2018 17:15
lupus4

XXX.XXX.205.61

děvčata víte proč to bylo v uvozovkách ?

mnohem více ubližují prosklené plochy -
ty tak jsou před kočkama (v příčinách)

14.10.2018 17:23
saola

XXX.XXX.234.22

Právě proto, že se drobnému ptactvu v posledních letech tolik nedaří, je zbytečné jim "dopřávat" další tlak v podobě "koťátka", pořízeného z pouhé rozcapenosti a nikoliv primárně k chytání myší (viz zadavatelka vlákna).

Další věc je, že mnoho lidí na vsích se o své kočky příliš nestará a spoléhá na to, že si naloví. No, naloví si.

Pro hmn_: Do gůglu trefím, děkuji, vy byste si ale měla zařídit doučování alespoň z kulturního minima, pokud vám úvodní věta mého příspěvku není povědomá

14.10.2018 17:52
lupus4

XXX.XXX.205.61

Pro hmn_: Do gůglu trefím, děkuji, vy byste si ale měla zařídit doučování alespoň z kulturního minima, pokud vám úvodní věta mého příspěvku není povědomá

a to "něsom majorom"

když nebyla kočka domácí, byla kočka divoká.

jj, samotářský lovec s revírem XX km2, tak ta jim fakt dávala zabrat
tady je s některými fakt sranda

14.10.2018 18:41

stejně je to divné, když dříve byly kočky na každém tom statku.. a kastrace nijak běžná
ve městech tolik koček asi nebylo, tam také není tolik ptáčků.. většina obyvatel ale bydlela na venkově
teď jsou kočky ve městech víc, ale také kdo je má venku.. ptala se mě návštěva, když kocour proklouzl ven "on může ven?"
aj se dříve víc lovilo.. no tak ony i ryby se svádí na všecko, jen na člověka ne
a na vsi jich už není tolik, koček teda, a dokonce je mají lidé zavřené doma, a dost se kastruje
a můj kocour přinesl ještěrku !
a sezřal jen vrchní polovinu, to duhové břicho zůstalo na chodníčku, to mě naštval
že dal jen půl krmné dávky, zbytek zas platím já..

15.10.2018 09:49

ale já vím......
hovawart je ideální společník včetně toho hlídání, není vlastně ničím specifický, žádné "vyhoněné" pudy nějakým směrem, přiměřený temperament, ochota ke spolupráci a zároveň přiměřeně samostatný....

jinak bych tam viděla prostor pro švýcarské salašníky, nějakého zástupce molossů, knírači, takový leonberger, landseer..........a třeba i ten pyrenejský horský.......
Při tom zadání je fakt široký prostor a zadavatelka zatím nijak blíže nespecifikovala JAK se chce psu věnovat.

vztahovalo k úlovkům "milované kočičky" , které páchají nevyčíslitelné škody na drobném ptactvu a herpetofauně...

a nějaké relevantní údaje k tomuto cituplnému prohlášení by nebyly?
jinak se teda kočky hluboce omlouvají, že je příroda stvořila jako masožravce a přesně k tomuto účelu.....

No, vzhledem k tomu, že tazatelka má v hledáčku hlavně ovčáky, moje doporučení mířilo stejným směrem.
Nevíme, jakou váhovou a velikostní kategorii ještě zadavatelka akceptuje. Vámi uváděná plemena jsou vesměs v té vyšší, jak hmotností tak výškou. Molossové jsou specifickou skupinou, a člověk, kterého okouzlila rychlost prováděných povelů ovčákem, nebude u přemýšlivého molossa, kterému provedení cviku většinou poněkud trvá, spokojen.
Ale třeba si zadavatelka vámi doporučená plemena prostuduje a třeba v nějakém najde zalíbení. Proto jsem jí doporučovala, aby sama získala co nejvíc informací a hlavně aby přemýšlela. Nikdo jí nemůžeme říct - toto plemeno je pro tebe nejvhodnější...

4.11.2018 05:33
florindela

XXX.XXX.44.8

saola napsal(a):
Pro zadavatelku:
A bude stejný pelíšek a mistička, které už máte vybrány, vyhovovat huskymu, švýcarákovi, NO či australákovi? O kotěti samozřejmě nemluvě - to také není jednoduchý výběr, aby to ladilo.....

Pokud chcete krmit barfem, dokážete si představit, že budete denně držet v ruce syrové maso z původně živého zvířete, nebo, nedejbože, celé původně živé zvíře (kuře, slepice apod.)? To zvíře taky kdysi žilo, jako vy a váš mazlíček, a najednou je mrtvé, jako ta případně zakouslá kočka? O zelenině a ovoci, kterými krmíte, ani nemluvě - to všechno bude umírat kvůli vašemu mazlíčkovi. Není to kruté? Opravdu to tak po deset či patnáct let chcete?

Co si představujete pod pojmem "hafan bude hlídat"? Je "hlídání" a "hlídání". Téměř každé plemeno je schopné avizovat narušitele teritoria, tj. hlasitě se ozvat a nahlásit problém, ale stačí vám to? Nebo chcete něco na způsob tiché, bleskurychlé a razantní likvidace vetřelce bez vaší asistence? Jen byste ráno vyšla do zahrady a zahrabala zbytky - na to si ale musíte vybírat jiná plemena než jste vyjmenovala. A chce to samozřejmě taky velkou zahradu s vysokou zdí, ať si sousedé nevšimnou, že máte jako nového koníčka kopání hrobů. Ale zase, je to prostě vražda, smrt, zabití, nejsem si tedy jista, zda by za to váš mazlíček nemusel do útulku jako za tu zakousnutou kočku. I když - pokud je váš útlocit opravdu selektivní, tak si myslím, že tohle by asi problém nebyl.

Doporučuji s výběrem plemene a konkrétního jedince začít zde a vyzkoušet si, která figurka k vám nejlépe ladí:
https://www.mall.cz/figurky-zvirat/safari-ltd-tuba-psi

Paní zadavatelka se slušně, byť v mnohém naivně, ptala, jakého psa, a Vy hned z toho uděláte takový krvák. Jako když pes hlídá, tak každého vetřelce na svém pozemku usmrtí? To by mě teda nenapadlo. Pomineme-li štěkání, ke kterému není potřeba žádný výcvik, tak cvičený obranář buď kousne do rukávu (možná předloktí, kdyby kousal někoho mimo výcvik v praxi a bez rukávu) nebo psi drží podezřelou osobu na jednom místě. Cílem obranného výcviku není fyzická likvidace pachatele, to není koncentrák, kde byli psi záměrně zneužíváni na zabíjení. Ba naopak si myslím, že by z toho paní/slečna měla ještě velké postihy. Z čeho usuzujete, že by si paní představovala hlídání právě takto? Nepsala svůj příspěvek nijak agresivně ani nesní o plemenech typu pitbulteriér, AST a pod., která jsou při špatném výcviku díky své síle a razanci snadno zneužitelná k agresivitě.Agresivní člověk, kterému o psa nejde, by zkusil nějaké takovéto plemeno, ale to by i ten příspěvek vypadal jinak. U agresora, který chce psa k tomu, aby se ho všichni báli, by byl německý nebo švýcarský ovčák až pes minimálně 2. volby. Ten půjde po psech mohutnějších a s nějakou tou mediální pověstí zabijáků. Samozřejmě jsou to jenom báchorky, ale kynologií nepolíbená veřejnost to kolikrát neví a bojí se více těch psů s negativní pověstí. A toho může člověk s násilnou duší využít. U zadavetelky nevidím předpoklad k nějakému krváku, myslím, že tam napsala svou obavu a strach o kočku, že spíš připustila a vynesla na světlo nějakou svou noční můru, že asi slyšela nějakou hrůzostrašnou historku o roztrhané kočce a chce se tomu vyhnout. Tak moc, že by se psa vzdala, protože by k té kočce přilnula. Je otázka, zda by nakonec číču neměla raději. Jinak psát, že krmivo je z živých zvířat, která byla zabita, popřípadě z rostlin, taktéž usmrcených - to by nesměl nikdo jíst nic, ani my lidé. Pokud by kvůli jídlu a krmení nesměl umřít žádný živý organismus, musela by to být jen nějaká potravinářská chemie nebo možná kamínky najemno rozemleté na minerály. Myslím si, ale že kvůli jednomu slovíčku barf nemá smysl zatahovat diskuzi sem, na toto místo, jelikož se téma netýká ani tak výživy, jako výběru plemene. K věci... ČSV je krásný pes, ale vzhledem k vlčí krvi není pro každého, to ten německý ovčák se přece jen snáz cvičí. Co se týká toho hlídání, zadavatelka jím třeba myslela, že pes každého nejen ohlásí, ale už svým zjevem odrazuje cizí vetřelce na dvorek vstoupit. Tak je tomu u každého služebního psa, který slouží k ostraze objektu. Husky je pes náročný na pohyb, dost smečkový pes, severské psy někteří majitelé odkládají do útulků, právě pro jejich určitou náročnost, že to nejsou gaučáci, když byla móda těchto psů, bylo jich v útulcích hodně. Německý ovčák je přece jenom flexibilnější, jsou psi ostří a psi přátelští, vzhledem k dlouhému využívání jako pracovních psů i společníků na dvůr je určitá škála jejich povah, vzhledem k tomu, že jsou tito psi často chováni je i mezi nimi větší výběr, bohužel některé linie nemají rovný hřbet se zakulacenou zádí, ale jejich hřbet připomíná spíš luk, takže pokud nechce psa vyloženě na výstavy, tak spíš nějakého mírně pracovního, ti jsou ještě zachovalí, ale tohoto psa nejsnáze ze zmiňovaných plemen sežene někde v útulku, pokud nepotřebuje PP. Švýcarské ovčáky moc neznám. Australáci mají z vyjmenovaných plemen nejdelší srst, myslím, že může být o něco málo náročnější než srst ovčáků a huskyů, protože srst s hustou podsadou typu Stockhaar, připomínající nejvíce srst divokých psovitých šelem, může být tou srstí, která se nejmíň zacuchá a neplstnatí, protože vlčí srst určitě nepoznala péči nějaké paničky s kartáčem a vlkovi musela vydržet celý život bez výstavní péče. Ale to neznamená, že by s takovou psí srstí bylo málo práce, česali jsme s vrátným ovčáka Nera a to bylo na jaře vylínaných chlupů. Jsme vyčesali několik kartáčů. Naštěstí línání zrovna zadavatelku trápit nemusí, nebere si psa do bytu.

17.3.2019 08:00
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Já bych jen chtěla popsat, jak se běžně vybírá pes u nás na vesnici. Nedávno příbuzní museli nechat uspat téměř 13ti letou fenu BSP. Už předtím přemýšleli, jaké plemeno si vezmou po ni - padlo tam KAO, husky, i NO a spousta dalších - na povaze nezáleží, protože si to vychovají k obrazu svému. No a tak si včera sedli, že vyberou psa a že by pro něho během víkendu mohli dojet. Teď se jim nejvíc líbil SAO - zavolali asi na tři inzeráty - jenže už nebyla fena, jen psy a nebo to bylo moc daleko. Pak si tak vzpomněli, že dřív měli jezevčíka a že ten by byl taky dobrý - tak hledali jezevčíka. Mezitím na ně někde vykoukl ČSV - ten se jim moc líbil. Jenže nenašli žádný vrh bez PP, takže taky nic. Pak krásný kříženec huskyho - daleko. No, možná by ještě mohli zkusit BSP - je jich málo a taky daleko. A jak to dopadlo? Nakonec našli fenu SAO relativně blízko a dneska je tam pro ni vezu.

17.3.2019 09:12

marcelaamax napsal(a):
Já bych jen chtěla popsat, jak se běžně vybírá pes u nás na vesnici. Nedávno příbuzní museli nechat uspat téměř 13ti letou fenu BSP. Už předtím přemýšleli, jaké plemeno si vezmou po ni - padlo tam KAO, husky, i NO a spousta dalších - na povaze nezáleží, protože si to vychovají k obrazu svému. No a tak si včera sedli, že vyberou psa a že by pro něho během víkendu mohli dojet. Teď se jim nejvíc líbil SAO - zavolali asi na tři inzeráty - jenže už nebyla fena, jen psy a nebo to bylo moc daleko. Pak si tak vzpomněli, že dřív měli jezevčíka a že ten by byl taky dobrý - tak hledali jezevčíka. Mezitím na ně někde vykoukl ČSV - ten se jim moc líbil. Jenže nenašli žádný vrh bez PP, takže taky nic. Pak krásný kříženec huskyho - daleko. No, možná by ještě mohli zkusit BSP - je jich málo a taky daleko. A jak to dopadlo? Nakonec našli fenu SAO relativně blízko a dneska je tam pro ni vezu.

Tak mě teda nejvíc pobavilo, jak se ze záplavy velkých psů v čele s kavkazáčkem, najednou vyloupl jezevčík

17.3.2019 16:10
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Tak mě teda nejvíc pobavilo, jak se ze záplavy velkých psů v čele s kavkazáčkem, najednou vyloupl jezevčík

Jo taky jsem koukala 😁 A myslím, ze kdyby nějakého nasli ještě blíž, tak jsme dneska jeli pro něho 😃.

17.3.2019 17:34
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

A jinak teda k těm saoškům - musím říct, že jak se psů normálně nebojím - tak tady jsem měla respekt z obou dvou rodičů štěňat. Matka teda byla hodná (ta byla puštěná) ale i tím pohledem prostě budí respekt. A když mi někdo řekne, že pes je v pohodě, že ho můžu pomazlit tak bez problémů, ale tady jsem nejdřív váhala, jestli ji mám vůbec pohladit Otec musel být v kotci a z toho jsem měla fakt strach . Byl to údajně pes dovezený z Ukrajiny - takový ten celý bílý s kupírovanýma ušima a ocasem, a takové ty červené oči do toho, a obrovský tele.

17.3.2019 17:59

No, já si vždycky vzpomenu, jak jsme jeli s rodiči kdysi v dávných dobách pro prvního psa. A jak nám teda maminka Aiva přišla velikánská a říkali jsme si, jestli nás takovej velkej pes potom až vyroste pustí domů.

No, pustila:D Ze štěňátka vyrostla fena o pár centimetrů vyšší než matka, její štěně bylo ještě o fousek větší a pak už mi Aiva vždycky připadala jako prcek. No a teď u mi jako prcek připadají hovawarti obecně.

17.3.2019 18:08
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

No, já si vždycky vzpomenu, jak jsme jeli s rodiči kdysi v dávných dobách pro prvního psa. A jak nám teda maminka Aiva přišla velikánská a říkali jsme si, jestli nás takovej velkej pes potom až vyroste pustí domů.

No, pustila:D Ze štěňátka vyrostla fena o pár centimetrů vyšší než matka, její štěně bylo ještě o fousek větší a pak už mi Aiva vždycky připadala jako prcek. No a teď u mi jako prcek připadají hovawarti obecně.

Jo to chápu . Ale nebála jsem se kvůli velikosti, většiny velkých psů se nebojím, to mám spíš horší pocit z těch menších. Ale celkově tím jak ten pes vypadal. Jak jen bez hnutí seděl a zíral, ten upnutý pohled, vypadal jak kdyby každou chvíli měl vystartovat, ale nevystartoval. Ale teda i kdyby mě páníček lákal, tak pohladit bych si ho fakt nešla . A to já jsem na tom byla ještě dobře, sestřenka se bojí většiny psů, ta na kotec koukala z větší dálky a s velkou opatrností . Pán pak jako říkal, že dobrý. Že pokud na nás nezačal spouštět hrůzu hned, tak je to v pohodě a už by nám nic neudělal, že je jak na koho.

Třeba známí měli KAO - a taky ostrý, psa a fenu. Ke psovi nikdo cizí nesměl, ale fenu jsem si klidně pohladila - v přítomnosti páníčků. Nevyvolávali ve mě takový respekt, jako ten SAO, nikdy jsem se jich nebála.

oluša

17.3.2019 19:20
oluša

XXX.XXX.207.122

NO je krásný pes, ale dejte si pozor při výběru. Je to pes, který má mnoho zdravotních problémů. Hodně se mluví o tom, že trpí na dysplazii, ale není tomu tak vždy. Před měsícem jsem nechala uspat svého pejska NO, jelikož neměl dysplazii jak každý nic jiného nezná, ale byla to degenerativní myelopatie, což je genetika, je to slabost pánevních končetin až ochrnutí.

17.3.2019 19:23

marcelaamax napsal(a):
Jo to chápu . Ale nebála jsem se kvůli velikosti, většiny velkých psů se nebojím, to mám spíš horší pocit z těch menších. Ale celkově tím jak ten pes vypadal. Jak jen bez hnutí seděl a zíral, ten upnutý pohled, vypadal jak kdyby každou chvíli měl vystartovat, ale nevystartoval. Ale teda i kdyby mě páníček lákal, tak pohladit bych si ho fakt nešla . A to já jsem na tom byla ještě dobře, sestřenka se bojí většiny psů, ta na kotec koukala z větší dálky a s velkou opatrností . Pán pak jako říkal, že dobrý. Že pokud na nás nezačal spouštět hrůzu hned, tak je to v pohodě a už by nám nic neudělal, že je jak na koho.

Třeba známí měli KAO - a taky ostrý, psa a fenu. Ke psovi nikdo cizí nesměl, ale fenu jsem si klidně pohladila - v přítomnosti páníčků. Nevyvolávali ve mě takový respekt, jako ten SAO, nikdy jsem se jich nebála.

Oni totiž kavkazáci, z mého pohledu, klamou tělem, prostě vidíte obrovskýho méďu s docela přítulným pohledem a obzvlášť třeba ti bílý nebo barevní, vlkoši to alespoň dohání tou barvou, saoškové naopak mají ten pohled takový jiný, za mě víc budící respekt.
Já bych třeba při odběru středoasijce ocenila, kdyby mi majitel řekl, že jeho psi se od cizích hladit nedají, než třeba psy, kteří by se ode mne....naprosto cizího člověka, nechali pomazlit.

17.3.2019 19:25
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Oni totiž kavkazáci, z mého pohledu, klamou tělem, prostě vidíte obrovskýho méďu s docela přítulným pohledem a obzvlášť třeba ti bílý nebo barevní, vlkoši to alespoň dohání tou barvou, saoškové naopak mají ten pohled takový jiný, za mě víc budící respekt.
Já bych třeba při odběru středoasijce ocenila, kdyby mi majitel řekl, že jeho psi se od cizích hladit nedají, než třeba psy, kteří by se ode mne....naprosto cizího člověka, nechali pomazlit.

Jojo, jenže ono jim jaksi o povahu vůbec nejde. Oni by byli spíš radši, kdyby fenka byla k cizím lidem hodná. Takže asi tak...Když si vybrali tohle plemeno, tak se mě ptala - "to je povahově jako berňák,ne?" - tak jsem ji posílala nějaké odkazy na články. Jinak pána se dneska znovu ptala - že jako někde četla, že jsou ostří a zlí a že se toho trochu bojí - tak jí pán ujistil, že všechno je jen o výchově (přesto, že sám má ostrého psa)... A taky ji poradil - že kdyby náhodou na ně zavrčela, tak ji mají okamžitě vytahat za kůži na krkem, hned od mala, pěkně pevná ruka. Uf...

Edit.: jinak fena byla bez PP - taková hodná, mazel. Otec s PP a ten prý hodně ostrý.

17.3.2019 20:18
GAELLE

XXX.XXX.55.67

marcelaamax napsal(a):
Jojo, jenže ono jim jaksi o povahu vůbec nejde. Oni by byli spíš radši, kdyby fenka byla k cizím lidem hodná. Takže asi tak...Když si vybrali tohle plemeno, tak se mě ptala - "to je povahově jako berňák,ne?" - tak jsem ji posílala nějaké odkazy na články. Jinak pána se dneska znovu ptala - že jako někde četla, že jsou ostří a zlí a že se toho trochu bojí - tak jí pán ujistil, že všechno je jen o výchově (přesto, že sám má ostrého psa)... A taky ji poradil - že kdyby náhodou na ně zavrčela, tak ji mají okamžitě vytahat za kůži na krkem, hned od mala, pěkně pevná ruka. Uf...

Edit.: jinak fena byla bez PP - taková hodná, mazel. Otec s PP a ten prý hodně ostrý.

no nazdar. To asi nebyl úplně dobrý výběr plemene........................nevím jak sao ale tahat psa za kůži za krkem ? Aby si pěkně nenaběhli. A do berňáka má sao asi pěkně daleko...............přítelovi se to plemeno líbí ale já bych ho nechtěla.

Přidejte reakci

Přidat smajlík