Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
26.10.2018 21:26
kerolajn

XXX.XXX.86.225

Dobrý den,
štěňátko, které máme u chovatelky vybrané, má kýlu a bude se operovat. Vím, že operace není nijak složitá a je to jen kosmetická vada, ale chci se zeptat, má to nějaký vliv na život pejska do budoucna? Je pak na něco náchylnější nebo tak? Myslím si, že ne, ale chci se ujistit.
Děkuji za odpovědi

Uživatel s deaktivovaným účtem

26.10.2018 21:44

O jaké jde plemeno a je to pejsek nebo fenka? Kýla rozhodně není jen kosmetická vada. Může jít o genetickou predispoziici oslabené břišní stěny, může jít o kýlu získanou po nevhodném nosení štěněte atd. Ono také záleží na tom, o jak velké kýle hovoříte, předpokládám tedy že o pupeční a ne tříselné. Každopádně, pro psa (samce) z toho neplyne do života žádné omezení a pro fenu taktéž ne, pokud nebudou uplatněni v chovu coby chovní jedinci. To znamená, že pejsek si nevrzne a fena nebude mít štěňata.

26.10.2018 21:46
kerolajn

XXX.XXX.86.225

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
O jaké jde plemeno a je to pejsek nebo fenka? Kýla rozhodně není jen kosmetická vada. Může jít o genetickou predispoziici oslabené břišní stěny, může jít o kýlu získanou po nevhodném nosení štěněte atd. Ono také záleží na tom, o jak velké kýle hovoříte, předpokládám tedy že o pupeční a ne tříselné. Každopádně, pro psa (samce) z toho neplyne do života žádné omezení a pro fenu taktéž ne, pokud nebudou uplatněni v chovu coby chovní jedinci. To znamená, že pejsek si nevrzne a fena nebude mít štěňata.

Jedná se o plemeno shina inu a je to fenečka. Ano, je to břišní kýla. Do chovu ji ani nechceme, takže když vyloučíme toto, o nic horšího tedy po operaci nejde?

26.10.2018 22:17

......tak nejhorší je asi narkóza - největší riziko, i když problém může nastat vždy co se týče samotné operace + hlídání štěněte aby si nevšímalo operační rány - šití.......já si opřed léty brala fenku jorka s pupeční kýlou, byla malinká a provalila se až v jejích takřka třech letech - takže operace - absolutně bez komplikace i po operaci, rány si nevšímala, ale měla jsem jí stále u sebe - i v práci a ni kdy později, sice jsem zbonitovala - uchovnila, ale nikdy v chovu nebyla využita............

26.10.2018 22:25
kerolajn

XXX.XXX.86.225

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
......tak nejhorší je asi narkóza - největší riziko, i když problém může nastat vždy co se týče samotné operace + hlídání štěněte aby si nevšímalo operační rány - šití.......já si opřed léty brala fenku jorka s pupeční kýlou, byla malinká a provalila se až v jejích takřka třech letech - takže operace - absolutně bez komplikace i po operaci, rány si nevšímala, ale měla jsem jí stále u sebe - i v práci a ni kdy později, sice jsem zbonitovala - uchovnila, ale nikdy v chovu nebyla využita............

Děkuju za info. Tohle bych já řešit neměla, chovatelka sama zajistí operaci i hojení a k nám půjde až po vyndání stehů. Tak to jsem ráda, že to není nic tak vážného.

26.10.2018 23:18

Někdo operuje kýlu už u malého pidištěněte, někdo tomu nechá čas, zda se sama nezatáhne a operuje si sám nový majitel. Když tohle za vás vyřeší chovatelka, jistě vám dá nějaká upozornění, co by štěně po operaci nemělo dělat (netuším, jak dlouho po zákroku si prcka budete brát, po vyndání stehů = cca 10 dní, ale třeba bude potřeba víc času na srůstání). Když fenku neplánujete na štěňata a bude správně zhojená, nehrozí jí do budoucna nic. Hodně štěstí s shibou, jsou to svéhlavičky.

27.10.2018 04:54
rapotacka11

XXX.XXX.79.213

Plaka
Když tohle za vás vyřeší chovatelka ...

prosím ?

27.10.2018 12:30
conie

XXX.XXX.206.202

Pokud štěně nechcete do chovu, vůbec o nic nejde. Ostatně - dědičnost není vůbec prokázána, pupeční kýly může být způsobena např. chybným oddělením placenty (nezkušená fena nadměrně tahá za pupečník), chybným nošením štěněte apod. Nebála bych se ani chovat na feně, která měla malou pupeční kýlu, odoperovanou a dobře zahojenou.

27.10.2018 21:06

rapotacka11 napsal(a):
Plaka

prosím ?

Neproste.
Zadavatelka štěně do chovu nepoužije, tak se aspoň ujistila, že prckovi nic hrozit nebude, což jsem jí sama zde napsala.
Zda operovat štěně s kýlou už v útlém věku u chovatele nebo dát malé pupeční kýle šanci se zatáhnout při růstu štěněte a odoperuje si sám nový majitel u svého Mvdr, to bývá dost ožehavé téma a chovatelé se v tom názoru hodně liší. Vycházím z doporučení svého dvorního veterináře - radši prodat štěně s malou kýlou se slevou, počkat na dokončení očkovacího schématu a pak se uvidí, operovat nejdřív na půl roce. Než kuchat malé štěně s rizikem u narkozy. Operovat štěně, které má samo se sebou co dělat ohledně odčervování, očkování, zvykání si pak na novou rodinu atd. A že bych na štěněti (fence) s kýlou nechovala, jedno, zda ji získala dědičně či ze špatné manipulace - můj pohled na psí svět, stejně jako bych nechovala na feně s utrženým kolenním vazem apod.

27.10.2018 22:00
rapotacka11

XXX.XXX.79.213

Za vás ?
Proč za zadavatelku ?
Nemyslím, že se jedná o problém zadavatelky.
Toť vše.

27.10.2018 23:15

Rapotacko11, myslím, že snad je z psaného slova zřejmé, že někde řeší chovatel/ka kýlu operativně a předává pak štěně odoperované novému majiteli. Jiný chovatel dá na štěně slevu a nechá štěně žít, růst a domluví se s novým majitelem předem, štěně se odoperuje až někdy v půl roce či déle. Nechápu, co v tom hledáte za slovíčkaření.
Zadavatelka si bude pořizovat štěně s odoperovanou břišní kýlou. Rad a názorů padlo dost, že problém s operací a kýlou vyřeší chovatelka místo nového majitele, to snad bylo jasné z úvodního příspěvku.Tak co se nezdá na "Tohle za vás vyřeší chovatelka"? když je to pravda, nová majitelka dostane štěně již "opravené".

27.10.2018 23:19
assil

XXX.XXX.120.3

Můj pes měl taky odoperovanou kýlu u chovatelky, jako malý štěně to měl ještě trochu vidět, hrbolek s jizvičkou, ale pak to zmizlo a následky nemá žádný. Já jsem ráda, že to bylo takhle, řešit hned s malým štěnětem veterináře a operaci by se mi nechtělo, není to zas taková sranda udržet pak štěně v klidu a tak a šance že se to zatáhne samo podle všeho není zas až tak vysoká.

30.10.2018 18:01
aneleh

XXX.XXX.128.43

Ono taky záleží na tom, co je to za kýlu... respektive na důvod pupeční kýly. Často kýla vzniká pouze z důvodu chybné manipulace se štěnětem (chovatelem), nebo třeba u prvniček bývá štěńat s kýlou víc - fena, která nemá ten "cit" prostě zatáhne za pupečník víc a kýlka se pak udělá. Ale samozřejmě - pokud již matka kýlu měla (nebo dokonce i otec), pak je pravděpodobnější, že se kýla objeví i u štěńat.
Obecně ale - pokud je kýla u štěněte středního plemene v osmi týdnech cca do 1cm velikosti, s největší pravděpodobností se zatáhne. Pokud je větší, spíše bude nutné ji odoperovat. Někdo operuje hned štěně, někdo kolem půl roka (jenže dle zkušeností se půlroční štěně udržuje v klidu naprosto nejhůř) a někdo až třeba kolem roka či déle (napři při uspání kvůli rengentům, atd... ). Jinak mám tu zkušenost, že kýlka se plně zatahuje až kolem toho půl roka, kdy se štěňatům zpevní břištní stěny - rychleji se také zatahuje psům, než fenkám.
Jinak pokud vám chovatelka předá štěně s odoperovanou a zahojenou kýlou, s vytaženými stehy, nevidím na tom nic špatného, když chcete mít jen mazlíčka a ne štěně do chovu.

Neregistrovaný uživatel

22.2.2022 11:10
Neregistrovaný uživatel

Jdete se poradit ohledně zdravotního problému, prevence nemoci nebo výživy vašeho zvířete? Nově se můžete obrátit rovnou na odborníky v sekci On-line veterinář. Kvalifikovanou odpověď tam dostanete nejpozději během několika hodin. Ať jsou vaši mazlíčci zdraví a spokojení!

Přidejte reakci

Přidat smajlík