Stafordšírský bulteriér s PP

Prodám Stafordšírského bulteriéra - Hledáme nový milující domov pro našeho...
11999 KčDobrý den, již dlouho přemýšlím nad koupí pejska Stafordšírského bulteriéra. Myslím že jsem prostudoval všechny dostupné informace, ale stále se nedokážu rozhodnout jestli je dobrý nápad pořídit jedince bez PP. Pejsek nebude chovný a ani nebude absolvovat výstavy. Rozhodně ale nebude zanedbaný. I s předchozím psem jsem každý den absolvoval procházky a první rok a půl jsme intenzivně navštěvovali cvičák. Abych to shrnul.. Chci aby v dospělosti vypadal, tak jak vypadat má. Ale nelpím na absolutní (výstavní) dokonalosti. Je to tedy dobrý nápad?
Uživatel s deaktivovaným účtem
Pokud chcete plemeno, tak jedině s PP. Bez rodokmenu Vám z toho s největší pravděpodobností vyroste kříženec s nejistou povahou, což určitě také nechcete. Takže si ušetřit cca 15-20tis a pak koupit s PP.
tomss21
napsal(a):
Tady se právě názory často rozchází. Kamarád se rozhodl pro volbu bez PP a i dle odborníků má rysy v pořádku. Proto mě zajímá co nejvíce názorů.
Co to je rysy v pořádku? A dle jakých odborníků,?
Když pominu ten vzhled, taky může mít 50kg,když v předcích bude cc , tak povaha může být fakt průser. A taky neopomeňte zdraví, taky se nemusí dožít ani půl roku, když bude mít nemocné srdce.
U mě osobně teda exteriér není na prvním místě, ale pokud budu chtít určité plemeno kvůli jeho povaze, tak snad jedině psa s PP....
Měla jsem i čistokrevnýho psa bez PP, ale ne od neznámých lidí, ale od dobrých známých, kde jsem znala rodiče štěňat............věděla jsem proč matka štěňat nebyla uchovněná..........ale u cizích??...ty vám můžou nakukat, že rodiče štěňat jsou super povahy, zdraví a naprosto dokonalí a typičtí představitelé plemene a nejsou uchovněný jen proto, že se majitelům nechce jezdit po výstavách a bla bla bla.............což může být pravda a nebo taky nemusí.............
A nebo Vám taky budou povídat, že oba rodiče jsou s PP, když už, a budou Vám ukazovat očkovací průkaz
že přeroste.. jenomže
hlavně si prostudujte, na které nemoci se plemeno testuje !
víte proč ?
protože byl chov tak promořený, že psi padali jak mouchy
nechcete podpořit někoho, kdo vlastně na svět přivádí štěňátka, která se rok či dva trápí a poté zemřou, že ne ?
povahu na 100% zaručenou mít nelze, ale lze kouknout na minulé potomky stejných rodičů a na předky - pokud se mi tahle linie nelíbí, tak se kouknu jinde
přece (něco je na sport třeba, něco zbytečně ostré, hromada canisterapeutů,..)
chovek je dost
tomss21
napsal(a):
To samozřejmě nechci. Takže jediný způsob je, pořídit štěně s PP? Nebo lze najít solidního chovatele který má štěňata bez PP?
klidně zavolejte na 20 inzerátů na SBT bez papírů a řekněte:
"máte rodiče testované na L2HGA ?"
a uslyšíte:
"jaký haga cože ?"
tomss21
napsal(a):
To samozřejmě nechci. Takže jediný způsob je, pořídit štěně s PP? Nebo lze najít solidního chovatele který má štěňata bez PP?
Solidní chovatel nemá štěňata bez PP. A nebo jinak : Kdo má štěňata bez PP není solidní chovatel. Takže nelze.
tomss21
napsal(a):
No dobře.. a pokud to bude pes s rodokmenem, tak mám zaručenou skvělou povahu? To tak asi také nebude. Nebo se pletu? Nechci se zde hádat. Chci jen slyšet názor zkušenějších chovatelů a za každou odpověď jsem vděčný.
Jen se Vás zeptám, či všechno jste si zjišťoval o tomto plemeni mimo přečtení toho jak má vypadat a jakou má mít povahu? Zjišťoval jste si podmínky uchovnění, vše o výstavách (chování psů), o bull sportech, atd. Ohledně povahy, pokud vyberete zodpovědnou chovku, která chová na prověřených rodičích, své psy testuje, zjistíte si, jak jsou na tom sourozenci, tak se ničeho (zvlášť povahy) bát nemusíte.
U papírového psa máte zkrátka největší šanci na čistokrevné zvíře se všemi znaky a rysy.
U bezprůkazového psa se také může stát, že je čistokrevný nebo že se zkrátka povede, ale ta šance je prostě menší - u módního psa, kterého chce moc neznalých lidí za co nejmenší peníz nebo naopak moc neznalých lidí je ochotno dát až moc peněz za raritu (třeba modrý, strakatý nebo modrooký pes a podobně), je to riziko opravdu velké.
Pokud má kamarád bezprůkazového kvalitního psa, zkuste se zeptat, odkud ho má, a jestli tam ještě chovají, zavolejte tam a domluvte si návštěvu. Pokud uvidíte zdravou a čilou fenu (či feny) v domácím prostředí, která rodí nejvýše jednou do roka, líbí se Vám a má takovou povahu, jaká Vám vyhovuje, asi to nebude takové riziko. Akorát takový pes bude stát nejspíš skoro stejně jako papírový.
(Že Vám píšu o penězích - nedovedu si představit jiný důvod, proč si nepořídit papírového psa, když chcete konkrétní plemeno; tady je třeba si uvědomit, že pes za život stojí cca tolik, že byste si za to mohl koupit auto - a to ještě za předpokladu, že máte psa zdravého -, proto považuji pořizovací cenu za zanedbatelnou částku a dost špatný důvod upřednostňovat bezpapíráky. Můj bPP labrador mě stál za 12 let cca 140 000 jen na krmivu - a kde je veterinární péče jako vakcinace, odčervení, dva drobné lékařské zákroky, hračky, pamlsky, postroje, misky, bouda, pelíšek a tisíc věcí, které mě teď nenapadnou. Pokud máte důvod jiný, velmi by mě zajímal.)
No a pokud uvidíte ustrašené, zanedbané nebo agresivní zvíře, případně těch zvířat víc, pokud to tam bude smrdět, pokud budou štěňata odchovávána bez kontaktu s lidmi nebo s mámou, zdrhejte.
Chov s PP je stejný jako chov bez PP, kastrace, regulace, dotace, migrace a já nevím co všechno: Není to ani dobré, ani špatné, je to o lidech.
Jenom znám mnoho dobrých PP chovatelů, kdežto dobrého chovatele bezpapíráků jen jednoho. (A žádný z nich nechová stafy, tak Vám nemůžu nikoho doporučit.)
tomss21
napsal(a):
Chápu... Určitě jsem měl v plánu vidět rodiče štěňat a tak dále. Ale ani to tedy není jistota?
A jak Vám to konkrétně pomůže, že uvidíte rodiče štěňat? Copak znáte jejich předky nebo sourozence?
Varaxi
napsal(a):
U papírového psa máte zkrátka největší šanci na čistokrevné zvíře se všemi znaky a rysy.
U bezprůkazového psa se také může stát, že je čistokrevný nebo že se zkrátka povede, ale ta šance je prostě menší - u módního psa, kterého chce moc neznalých lidí za co nejmenší peníz nebo naopak moc neznalých lidí je ochotno dát až moc peněz za raritu (třeba modrý, strakatý nebo modrooký pes a podobně), je to riziko opravdu velké.
Pokud má kamarád bezprůkazového kvalitního psa, zkuste se zeptat, odkud ho má, a jestli tam ještě chovají, zavolejte tam a domluvte si návštěvu. Pokud uvidíte zdravou a čilou fenu (či feny) v domácím prostředí, která rodí nejvýše jednou do roka, líbí se Vám a má takovou povahu, jaká Vám vyhovuje, asi to nebude takové riziko. Akorát takový pes bude stát nejspíš skoro stejně jako papírový.
(Že Vám píšu o penězích - nedovedu si představit jiný důvod, proč si nepořídit papírového psa, když chcete konkrétní plemeno; tady je třeba si uvědomit, že pes za život stojí cca tolik, že byste si za to mohl koupit auto - a to ještě za předpokladu, že máte psa zdravého -, proto považuji pořizovací cenu za zanedbatelnou částku a dost špatný důvod upřednostňovat bezpapíráky. Můj bPP labrador mě stál za 12 let cca 140 000 jen na krmivu - a kde je veterinární péče jako vakcinace, odčervení, dva drobné lékařské zákroky, hračky, pamlsky, postroje, misky, bouda, pelíšek a tisíc věcí, které mě teď nenapadnou. Pokud máte důvod jiný, velmi by mě zajímal.)
No a pokud uvidíte ustrašené, zanedbané nebo agresivní zvíře, případně těch zvířat víc, pokud to tam bude smrdět, pokud budou štěňata odchovávána bez kontaktu s lidmi nebo s mámou, zdrhejte.
Chov s PP je stejný jako chov bez PP, kastrace, regulace, dotace, migrace a já nevím co všechno: Není to ani dobré, ani špatné, je to o lidech.
Jenom znám mnoho dobrých PP chovatelů, kdežto dobrého chovatele bezpapíráků jen jednoho. (A žádný z nich nechová stafy, tak Vám nemůžu nikoho doporučit.)
Tohle je pěkná blbost a nepravda
No viděla jsem mraky psů - čistokrevných bez PP, ze kterých vyrostli opravdu krásní představitelé plemene s očekávanou povahou (to že každý pes je povahově jiný i v rámci jednoho plemene je známá věc, nejsou to roboti), ale taky jsem viděla "čistokrevný psy" ze kterých vyrostlo popř moc nevyrostlo...úplně něco jiného než dotyčný předpokládal............za poslední dobu "kavkazanda" bez PP.....no je z ní moc hezká kříženka nějakého ovčouna.....matka opravdu vypadala jako kavkazan a pes-prý otec štěňat taky.........fena nejenže nemá proporce a vizáž kavkazandy, ale navíc je na můj vkus extrémě přítulná a přátelská....a to už je dvouletá........no a když nebudu chodit daleko...moje teta-štěně labíka bez PP, teda musím říct, že se mi ty proporce štěněte nezdály hned ze začátku.....no defakto mini labík z toho je, jen ty nohy má poněkud kratší......matka byla labrador (otec prý taky )
Nejsem žádný PP fanatik, jsem schopná si za určitých okolností bez problémů koupit štěně bez PP nebo klidně křížence, ale pokud budu chtít mít jistotu, co kupuju, tak určitě PP.....není to záruka ani zdraví ani povahy, ale potvrzení, že si kupuju určité plemeno (alespoň doufám )
Varaxi
napsal(a):
Jak poznáte bezprůkazového kvalitního psa?? A zdravá (zase, jak ji poznáte, že nepajdá nebo neleží na smrtelném pelechu?) a rodí nejvýše jednou za rok, teď jsem se fakt zasmála a jak může člověk poznat povahu matky feny za pár hodin?!
Plácáte blbosti
Varaxi
napsal(a):
Tak toto je taky dobrá snůška nesmyslů. Protože, pokud to není úplný lauzr a množák, chová bez PP, protože jeho psi nebyli uchovněni ( jeden, ale zpravidla oba rodiče). A uchovněni nebyli proč? Pro exteriérovou, povahovou nebo ( a to je nejhorší ) zdravotní vadu. A nebo, protože se "chovateli" nechce dát peníze za zdravotní testy a za štěňata bez PP dostane od neznalých lidí téměř stejnou částku. Nebo jsou rodiče příbuzní ) bratr a sestra, často otec a dcera) atd., a tak podobně. A to už vůbec neuvažuji, že se může jednat o křížence a z krásných štěňátek vyroste bůhví co. Takže riziko, že nevíte, co vám vyroste, je přibližně stejné, jako když si vezmete štěně z útulku. Jen vás to přijde dráž ( tedy někdy )
Výborně. :)
Záměrem bylo, aby si zadavatel sám uvědomil, že to je blbost. Nyní toho netřeba, Rájka a orionka vše vysvětlily. :)
Jen jsem měla takový pocit, že jsme se tu na něj moc sesypali, že by bylo lépe přivést zadavatele k zamyšlení... No, revezní psychologie mi nikdy nešla.
Takže zadavateli, ano, je to blbost. Zdravého psa od oka nepoznáte, i když ta jakože chovka bude na povrch vypadat dobře, stejně do toho nevidíte. Znám případ, kdy jakože chovatel fenu před nákupem štěněte zdrogoval, aby nenapadla zájemce. Taky znám případ, kdy fena se štěňaty byla doma na koberci a plovoucí podlaze - fena nebyla matka štěňat, ale byla hezká, a štěňata žila venku v kotci a domů se jen přinesla, když čekali zájemce. A taky znám případ, kdy majitel prodával štěňata ještě se sacím reflexem. Ten pes Vašeho kamaráda může mít jen obrovské štěstí, že je náhodou normální, a nebo zrovna tato množka je ještě jakž takž korektní. Chce se Vám to testovat na vlastní kůži?
U oficiálních chovek máte obrovskou výhodu, že máte možnost je prověřit. Můžete je projet googlem, můžete zajít na výstavu a poptat se, můžete vidět na vlastní oči odchovy, sám máte možnost uvidět, co udělá se psem taková blbost jako utržený vaz.
Takto Vám to povím - a teď naprosto upřímně - i štěně s PP může být nemocné, i štěně s PP může být nestandard. Je to pes, ne stroj. Tak to prostě je. Ale největší šanci na zdravé standardní štěně máte u PP - a hlavě je na Vás, jak moc si ten který chov prověříte. Bezprůkazový chov prostě prověřit nelze. I kdyby rodiče byli čistokrevní a majitelům se „jen“ nechtělo uchovňovat (u módního plemene silně nepravděpodobné), nemáte u nich stejně zaručeno lautr nic. Táži se znovu - opravdu to chcete riskovat? Když Vám pes přeroste o dvacet kilo, když bude bojácný nebo nemocný nebo agresivní na lidi, stejně se o něj budete ochoten a schopen postarat?
Jinak ta pasáž o tom, kolik mě můj pes stál, je stoprocentně pravdivá.
Ježišmarjá, mně už ten blábol někdo olajkoval.
Varaxi
napsal(a):
Záměrem bylo, aby si zadavatel sám uvědomil, že to je blbost. Nyní toho netřeba, Rájka a orionka vše vysvětlily. :)
Jen jsem měla takový pocit, že jsme se tu na něj moc sesypali, že by bylo lépe přivést zadavatele k zamyšlení... No, revezní psychologie mi nikdy nešla.
Takže zadavateli, ano, je to blbost. Zdravého psa od oka nepoznáte, i když ta jakože chovka bude na povrch vypadat dobře, stejně do toho nevidíte. Znám případ, kdy jakože chovatel fenu před nákupem štěněte zdrogoval, aby nenapadla zájemce. Taky znám případ, kdy fena se štěňaty byla doma na koberci a plovoucí podlaze - fena nebyla matka štěňat, ale byla hezká, a štěňata žila venku v kotci a domů se jen přinesla, když čekali zájemce. A taky znám případ, kdy majitel prodával štěňata ještě se sacím reflexem. Ten pes Vašeho kamaráda může mít jen obrovské štěstí, že je náhodou normální, a nebo zrovna tato množka je ještě jakž takž korektní. Chce se Vám to testovat na vlastní kůži?
U oficiálních chovek máte obrovskou výhodu, že máte možnost je prověřit. Můžete je projet googlem, můžete zajít na výstavu a poptat se, můžete vidět na vlastní oči odchovy, sám máte možnost uvidět, co udělá se psem taková blbost jako utržený vaz.
Takto Vám to povím - a teď naprosto upřímně - i štěně s PP může být nemocné, i štěně s PP může být nestandard. Je to pes, ne stroj. Tak to prostě je. Ale největší šanci na zdravé standardní štěně máte u PP - a hlavě je na Vás, jak moc si ten který chov prověříte. Bezprůkazový chov prostě prověřit nelze. I kdyby rodiče byli čistokrevní a majitelům se „jen“ nechtělo uchovňovat (u módního plemene silně nepravděpodobné), nemáte u nich stejně zaručeno lautr nic. Táži se znovu - opravdu to chcete riskovat? Když Vám pes přeroste o dvacet kilo, když bude bojácný nebo nemocný nebo agresivní na lidi, stejně se o něj budete ochoten a schopen postarat?
Dobrý den, moc děkuji za ochotu sepsat takový dlouhý příspěvek. Myslím že teď mám ve všem jasno. Ještě jednou mockrát všem děkuji!
Varaxi
napsal(a):
No vidíte, jak to jde
Fakt mi přišlo, že ten bezpaoírový chov tak nějak posvěcujete. Jsem ráda, že ne.
já mám teda ještě něco :-)
k povaze - uvědomujete si, čím je SBT a proč je dodnes takový a ne uřvaný kousavý soudek, který by dětem trhal hlavičky ?
jeden pěkný představitel plemene měl dokonce hodnost seržanta v us army (ne, nejedl vojáky), jmenoval se Stubby, odsloužil 17 bitev a byl doslova ověšen medajlemi
neodpustím si poznámku: pitbull byl jediný pes, který byl válečným zajatcem :-)
na válečných plakátech byli tito a další bulíkové, stál tam nápis
"Nehledáme trable, ale jsme na ně připraveni."
nebo
"Neutrální, ale nebojíme se žádného z nich."
a hlavně - proč se mu říká dětská chůva ?
půjdu za chovatelem bezpapíráků a dostanu něco velice okecaného (i dost drahého.. nechápu), ale věřit tomu nemůžu
já si tyto psy pořizuji právě pro jejich povahu, která je už minimálně 150 let stejná
to se lhaním asi neudrželo..
https://1url.cz/9MQbf