Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
10.11.2018 13:43
bedre

XXX.XXX.7.170

Dobrý den, koupila jsem si štěně, fenku, s PP a nyní v jejích 9 měsících se zjistilo, že má vrozenou vadu, sníženou funkci štítné žlázy, počítala jsem s ní do chovu, což teď asi padá a chtěla bych se zeptat, jestli mám nárok na nějakou náhradu, vrácení určité části z ceny štěněte od chovatele. Děkuji za odpovědi a rady

Neregistrovaný uživatel

10.11.2018 13:57
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.150.97

Nejsem právník, ale mýslím, že pokud nemáte vysloveně ve smlouvě uvedeno, že fenku kupujete za účelem chovu, tak žádný národk na vrácení čehokoliv nemáte.
Já mám třeba fenku dovezenou ze zahraničí a vysloveně mám smlouvu, že jí kupuji za účelem chovu. Pokud by to nevyšlo, tak můžu chovateli fenku vrátit a mám nárok na jinou fenku, nebo vrácení peněz.
Ve světě je to dost časté, tedy že kupujete buď "pet kvalitu", tedy na mazlíka, nebo show kvalitu a do chovu. Ceny se naprosto razantně liší.

Uživatel s deaktivovaným účtem

10.11.2018 17:50

k reklamaci zvířete :

http://www.cmku.cz/data/dokumenty/1004_priloha_c._2_k_zapisu_z_p_cmku_ze_dne_19.11.2013_(obcansky_zakonik).pdf

edit -odkaz nefunguje, zadej do vyhledávače :

Nový občanský zákoník – reklamační doba živých zvířat

11.11.2018 10:35
bedre

XXX.XXX.21.250

Děkuji moc za odpověd.

11.11.2018 10:52
lupus4

XXX.XXX.205.61

bedre napsal(a):
Dobrý den, koupila jsem si štěně, fenku, s PP a nyní v jejích 9 měsících se zjistilo, že má vrozenou vadu, sníženou funkci štítné žlázy, počítala jsem s ní do chovu, což teď asi padá a chtěla bych se zeptat, jestli mám nárok na nějakou náhradu, vrácení určité části z ceny štěněte od chovatele. Děkuji za odpovědi a rady

Nevím o jaké jde plemeno, zda je tam tato vada "častá" či zcela vyjímečná. Pokud je vada zcela nečekaná, tak dle mého názoru jde o "vadu skrytou", kterou chovatel nemohl předvídat, tudíž máte smůlu. Je to stejné, jako když pes přeroste, nedoroste , po plnochrupých chybí zub apod. Holt štěně není "výrobek" z fabriky...
Jak víte, že má hypotyreózu vrozenou?
nekrmila jste grancle se sójou?
může pomoci krmit sardinky, syrovou makrelu ...

11.11.2018 11:07

Pokud je vada zcela nečekaná, tak dle mého názoru jde o "vadu skrytou", kterou chovatel nemohl předvídat, tudíž máte smůlu

není pravda, skrytá vada reklamaci nebrání
zadavatelka musí prokázat, že existovala již při převzetí

11.11.2018 11:07
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

lupus4 napsal(a):
Nevím o jaké jde plemeno, zda je tam tato vada "častá" či zcela vyjímečná. Pokud je vada zcela nečekaná, tak dle mého názoru jde o "vadu skrytou", kterou chovatel nemohl předvídat, tudíž máte smůlu. Je to stejné, jako když pes přeroste, nedoroste , po plnochrupých chybí zub apod. Holt štěně není "výrobek" z fabriky...
Jak víte, že má hypotyreózu vrozenou?
nekrmila jste grancle se sójou?
může pomoci krmit sardinky, syrovou makrelu ...

jedna ženská od nás ze cvičáku si u psa udělala pozitivní nález na štítnou žlázu zkrmováním hrtanů - neměla prachy, tak chtěla krmit co nejlevněji, ale nedošlo jí, že na tom jsou i brzlíky, takže při zkrmování v takovým množství se výsledek dostavil ...

11.11.2018 11:21
lupus4

XXX.XXX.205.61

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Pokud je vada zcela nečekaná, tak dle mého názoru jde o "vadu skrytou", kterou chovatel nemohl předvídat, tudíž máte smůlu

není pravda, skrytá vada reklamaci nebrání
zadavatelka musí prokázat, že existovala již při převzetí

nebudu slovíčkařit, není to tedy "vada skrytá", ale zdravotní stav, který (pokud jím není plemeno gen. zatížené - což nevíme) chovatel nemohl předvídat, zkrátka něco úplně jiného než např spojování 2,3,4 DKK , MDR apod.

11.11.2018 11:49

ale při reklamaci nejde o to, zda chovatel mohl či nemohl předvídat

Neregistrovaný uživatel

11.11.2018 12:50
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.150.97

Od koupi zmiňovaného štěněte uběhlo nejspíš už šest měsíců, tudíž je dokazovací břímě, že vada byla přítomna ve chvíli prodeje už na straně kupujícího. Což bude asi dost obtížné. Pokud by kupující reklamovla ve lhůtě do šesti měsíců od koupě, tak se automaticky ze zákona předpokládá, že vada byla ve chvíli prodeje už přítomna a kupující nemusí nic dokazovat. To je podle nového občanského zákoníku. Reklamační doba i na živé zvíře je celkově dva roky, ale pak (po té šestiměsíční lhůtě) musí dokazovat vadu kupující.

11.11.2018 12:52

do šesti měsíců od převzetí musí prodejce prokazovat
a po uplynutí 6 měs. od koupě je prokazování na kupujícím
to je celé

akorát štítná žláza.. to má každý druhý pes, hodně dědičné to mají třeba retrívři, ale s tím do koupě jdu přece, nevezmu si štěně z chovu, kde se hlídá jen to nejnutnější
zrovna tuhle "vadu" bych teda nikomu neuznala
předpokládám ale, že na chov si vybíráme ty nej - rodiče 4 a více let staří, co nejvíc testů a prověření prací, sportem

má to vrozené, zděděné ? jak se to prokázalo ? ve spojení ještě s nějakou nemocí ?
nebo mu prostě chybí jód :-)
jestli to fakt pes zdědil, tak jací byli rodiče ? to nedělali žádnou práci, furt spali ?
takového psa bych si nevzala ani zadarmo
není třeba z toho dělat takovou tragédii, Letrox zas tolik nestojí

11.11.2018 12:55

Inspektor Pišišvor napsal(a):
jedna ženská od nás ze cvičáku si u psa udělala pozitivní nález na štítnou žlázu zkrmováním hrtanů - neměla prachy, tak chtěla krmit co nejlevněji, ale nedošlo jí, že na tom jsou i brzlíky, takže při zkrmování v takovým množství se výsledek dostavil ...

našlo se toho i hodně v konzervách, tak pozor
a levné nebyly, amerika
po evropských jsem nekoukala, ale konzervy prostě už nekupuji, protože .. semleté..

tak a teď je zadavatelka v pytli :-)
pardon :-)

11.11.2018 13:03

jde ale o opak - hypertyreozu - u toho jídla - tyreotoxikóza - moc
šlo o hovězí a jehněčí

Neregistrovaný uživatel

11.11.2018 13:08
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.150.97

Nicméně zadavetelky si vážím za to, že nechce na takto postiženém psu chovat.
Nebo je to plemeno, kde je test povinný do chovu? Jaké to je? Jen mě to opravdu zajímá.
Třeba právě u těch retrievrů, jak psala - megi-the-dog, se to dost vyskytuje, ale do chovu se to povinně nevyšetřuje.

11.11.2018 13:13

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Nicméně zadavetelky si vážím za to, že nechce na takto postiženém psu chovat.
Nebo je to plemeno, kde je test povinný do chovu? Jaké to je? Jen mě to opravdu zajímá.
Třeba právě u těch retrievrů, jak psala - megi-the-dog, se to dost vyskytuje, ale do chovu se to povinně nevyšetřuje.

a možná by to k něčemu i bylo, protože kastrace + št. žláza a začne tloustnout před očima, i když jí málo, dokonce nemá ani chuť k jídlu a tloustne, pak ty nohy trpí, zpomalený metabolismus, třeba ani nevyužije dobře všechny ty vitaminy a minerály, protože k tomu hormony potřeba jsou.. a tak dále..

Přidejte reakci

Přidat smajlík