Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
12.11.2018 15:33
karin0077

XXX.XXX.202.124

Zdravim všechny
Obracím se na všechny s radou, pomoci a případnými zkusenostmi
Náš bez mála osmilety berňák ma diagnózu metsztazy na plicich.
Tuto hruznou zpravu nam mudr sdelil v patek. Maxik nam nezral a výrazně zhubnul. Dostali jsme prednison a co teď dal. Podle sdělení doktora jde v podstatě o umírající zvíře. Po prednisonu výrazné zlepseni, takže jsme se rozhodli bojovat.
Někdo nějaké zkusenosti, rady
Děkuji

12.11.2018 15:43
bobina65

XXX.XXX.197.59

Dobrý den,
mám zkušenosti, po sdělení doktora bych ho pozvala domů, aby můj milovaný pes mohl odejít v klidu doma.
To přeji všem psům, kteří si zaslouží důstojný konec. Žádný pes se nedožije stovky.

12.11.2018 15:47
karin0077

XXX.XXX.202.124

Ano to jsme udělali...také nam to přišlo jako samozřejmost...

Uživatel s deaktivovaným účtem

12.11.2018 15:49

karin0077 napsal(a):
Zdravim všechny
Obracím se na všechny s radou, pomoci a případnými zkusenostmi
Náš bez mála osmilety berňák ma diagnózu metsztazy na plicich.
Tuto hruznou zpravu nam mudr sdelil v patek. Maxik nam nezral a výrazně zhubnul. Dostali jsme prednison a co teď dal. Podle sdělení doktora jde v podstatě o umírající zvíře. Po prednisonu výrazné zlepseni, takže jsme se rozhodli bojovat.
Někdo nějaké zkusenosti, rady
Děkuji

..Prednison zapůsobí zázračně, nicméně nic neřeší.......bohužel......nechte ho důstojně odejít........

12.11.2018 15:55

Dokud bude spokojeně dýchat, tak ho nechte. S veterinářem v pohotovosti na telefonu, kdyby se začal dusit. Ten obrat může přijít ze dne na den a pak to musí být rychlé.

12.11.2018 16:05
karin0077

XXX.XXX.202.124

Bojujeme s myšlenkou zbytečně neprodluzovat nevyhnutelne ale zatim se ma k svetu. Výrazně zhubnul, ale po lécích začal znova žrát a vypada, že netrpi. Zatim mu dopravame veškerý komfort.....

12.11.2018 16:06

karin0077 napsal(a):
Bojujeme s myšlenkou zbytečně neprodluzovat nevyhnutelne ale zatim se ma k svetu. Výrazně zhubnul, ale po lécích začal znova žrát a vypada, že netrpi. Zatim mu dopravame veškerý komfort.....

...pokud plně věříte svému veterináři, nechte s jím vést a on Vám sám řekne kdy nastane ta chvíle......hodně sil...........

12.11.2018 16:10
karin0077

XXX.XXX.202.124

Je nám jasné, že moc se toho dělat nedá, ale věřím, že budem sami rozpoznat tu chvili, kdy je čas.....byl to celou dobu věrný přítel a rozhodovani je těžké

12.11.2018 16:21

Poznáte, pes bude hodně špatně dýchat, nebude mu stačit vzduch a musíte se pak rozhodnout rychle, než se začne dusit. Takhle nás upozornil veterinář, že smrt udušením je nepřípustná. Když nám pes upadl, donesli jsme ho domů a do 1/2 hodiny byl veterinář u nás.

12.11.2018 16:27

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Poznáte, pes bude hodně špatně dýchat, nebude mu stačit vzduch a musíte se pak rozhodnout rychle, než se začne dusit. Takhle nás upozornil veterinář, že smrt udušením je nepřípustná. Když nám pes upadl, donesli jsme ho domů a do 1/2 hodiny byl veterinář u nás.

....měli jste štěstí, že jste se psem mohli být 24 hodin..........

12.11.2018 16:37
karin0077

XXX.XXX.202.124

No 24h s nim byt nemuzeme...chodime do prace....a taky nevim, zda ho nechat po odchodu do prace venku.....byl na to zvyklí celou dobu....byl venku i pres noc...ted ho nechavame na noc doma

12.11.2018 18:22
PumaCZ

XXX.XXX.102.140

karin0077 napsal(a):

Dala bych cokoli za to, abych mohla našeho psa nechat odejít v klidu domova a důstojně. Místo toho nás uprostřed noci vzbudilo jeho těžké dýchání, pes nám dokonce omdlel, než jsme se vůbec stihli obléknout, následně jsme ho táhli zbytečně na jednu a pak na druhou veterinu, kde mu po RTG též našli metastáze na plicích a na sonu potom velký tumor, který mu praskl a způsobil masivní vnitřní krvácení. Nemohli jsme se s ním ani pořádně rozloučit..

Být na Vašem místě, s pesanem bych si udělala poslední krásný den a domluvila se s vetem, aby to přijel ukončit k Vám domů.

Myslím, že si nikdy nepřestanu vyčítat, jakým způsobem náš milovaný pes musel odejít :((

12.11.2018 18:44
karin0077

XXX.XXX.202.124

No takhle nějak jsme to planovali i my....na vikend si ho ještě vzali domu, děti jsme obeznamili se situaci a všichni jsme byli cely vikend s nim.....dnes nam ale vet řekl ať ho nechame ještě na tom prednisonu....je pravda, že se vážně dost zvednul začal i trochu zrat

12.11.2018 22:56
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Tak až se začne zadýchávat, snad tu změnu poznáte. Metastáza se nezvětší ze dne na den tak, aby psa rovnou zabila. Nebo přestane žrát. Pak už bude čas. Psa, který zatím vypadá celkem dobře, byť zásluhou léků, bych já nikdy neuspala. Primární nádor jste ani nehledali? Jde o to, aby to nebyla třeba častá slezina, tam to umí prasknout a už se nestihne nic. To by bylo zlé. Momentálně mám ve stejném stavu, jako vy psa, příbuzného. Taky metastázy na plicích. Trochu chodí, zadýchává se, chraptí, chrchlá, má bolesti...není to hezký pohled a tak jsem si říkala, že já už bych to asi v tomto stavu ukončila...už čeká jen na smrt, je mu zle a ví, že už se nic léčit nedá...

13.11.2018 06:21

až se začne zadýchávat, bude mít už takové bolesti, jaké si ani neumíte představit
prednison není lék, nic neléčí, jen tlumí celý systém, aby se totálně nezbláznil
někteří lidé jsou větší sobci, než jsem si myslela
no proto mám psa a kočky
a nechám je v klidu umřít, při takové a podobné diagnóze

13.11.2018 07:34

Metastázy na plicích, to znamená, že někde je primární nádor. Kde? S uspáním bych moc neváhala. Teď psa drží ten prednison, ale je to jen oddalování nevyhnutelného. Dopřejte mu odchod v době, kdy se nebude dusit. Mimochodem dušení je něco hrozného. Možná si ani neuvědomujete, jaké to je...

13.11.2018 08:07
inusanka

XXX.XXX.98.58

Jenom jednou jsem udělala tu chybu, že jsem u poměrně asi ( byl z útulku ) mladého psa váhala. Ten poslední týden se mi občas vrací a připomíná mi, že se nerozhoduji o tom, jestli propustím svého přítele a jestli já jsem na to připravená, ale že na prvním a jediném místě by měl být jeho zájem.

13.11.2018 08:09

Je to berňák, takže pokud má něco na rtg viditelné v plicích, tak první tip je maligní histiocytóza. je to vůbec nejčastější nádor bernských salašnických psů. primární nádor je v tom případě přímo tohle. jinak do plic metastázuje nádor mž, análních žlázek, kostí.... to by si každý všiml. hemangiosarkom sleziny ne. ten radši játra a tak celkově dutinu břišní nebo roste ze srdce.

maligní histiocytóza je zjednodušeně řečeno lymfom. kortikoidy proto můžou poskytnout určitou úlevu jako paliativní chemoterapie. ale prognóza je špatná, je to na dny, týdny max.

Přidejte reakci

Přidat smajlík