Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
12.11.2018 18:35
luckyzebra

XXX.XXX.173.202

Ahoj, naší labradorce se stal úraz. V sobotu na vycházce chtěla prohnat veverku a po přeskočení potoka začala pískat, naříkat a chodit po třech nohách. Levou zadní odmítala používat. U veterináře zjistili, že ma prasklý kolenní vaz.
Náš veterinář nám nabídnul konzervativní léčbu, což jsem pochopil, že je spíš blbost... Druhá možnost je operace. Domluvili jsme se na termínu vyšetření u ortopeda i operace. Pokud to půjde, bude to operace metodou TTA.
Ale jak tak čtu na internetu, je to vlastně pořád neúplný řešení. Takže vlastně máme z aktivního psa, který miluje vycházky po lese atd mrzáka.
Máte někdo psa po operaci vazů metodou TTA? Mají nějaké trvalé následky nebo jsou OK? Je jí teprve 5 let a představa, že do konce života trpí bolestmi a nemůže jít na pořádnou vycházku mě vyloženě děsí.

Uživatel s deaktivovaným účtem

12.11.2018 18:52

Vždycky jsou trvalé následky. Žádná operace nedokáže opravit ten prasklý vaz, takže koleno už nikdy nebude jako dřív. TTA ale slouží k tomu, že se změní silové poměry v kloubu, takže chybějící vaz tolik nevadí a výsledné artrotické změny by měly být nejmenší možné.

12.11.2018 18:57
luckyzebra

XXX.XXX.173.202

"Vždycky jsou trvalé následky."
Jasně, to chápu. Ale mě šlo spíš o to, jestli to většinou znamená velkej problém nebo jestli se s tím dá s nějakýma menšíma omezeníma pokračovat v dosavadním způsobu života. Protože už takhle je Sára smutná z toho, že nemůže chodit na vycházky...

12.11.2018 19:16

Jo, když vydržíte hojení, tak ti psi jsou pak normálně funkční

Na Šediváčkův long na umístění bych jí netahala, ale procházky v lese zvládne

Neregistrovaný uživatel

12.11.2018 19:27
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.150.97

Mám dva psy po této operaci - těžkého sedmiletého labradora a tříletého borderáka.
Labrador je úplně v pohodě i když kulhal docela dlouho. Nic na něm není poznat, má radost z pohybu. U borderáka se muselo něco pokazit, protože ho noha trvale bolí a to dost. Byli jsme už i na reoperaci, protože po první operaci (tou metodou jakou píšete) nezačal vůbec nohu používat. Při reoperaci mu vydali šrouby, které prý tam mohly vadit a kus zadního menisku. Moc jsem doufala, že začne normálně běhat, ale bohužel. Je z něj invalida. Ano, běhá velice rychle i po třech, ale mě trápí, že má trvalou bolest. Operovaní byli na stejné pražské klinice, ale pokaždé jiný doktor.
Proč se to jednou povedlo a jednou ne, netuším a ani doktoři to nejsou schopni vysvětlit.
Nebo se to prostě úplně nepovedlo a nechtějí mi to říct? Nevím...
Držím Vám palce!

12.11.2018 19:42
luckyzebra

XXX.XXX.173.202

To mě mrzí, Flip-e!
Teď mě ještě napadá, jak pořád hledám na internetu. Je lepší TTA nebo TPLO? Někde píšou, že TPLO je z pohledu dlouhodobých výsledků lepší než TTA...

12.11.2018 20:15

luckyzebra napsal(a):
To mě mrzí, Flip-e!
Teď mě ještě napadá, jak pořád hledám na internetu. Je lepší TTA nebo TPLO? Někde píšou, že TPLO je z pohledu dlouhodobých výsledků lepší než TTA...

To neřešte tady na netu, ale s ortopedem

nejlepší výsledky má metoda, kterou daný lékař umí

12.11.2018 20:20
luckyzebra

XXX.XXX.173.202

Já vím, ale chci vědět něco dopředu. Náš veterinář se tvářil tak, že konzervativní léčba (klid a obklady) je normální alternativa...

12.11.2018 20:22

u pětiletého psa velkého plemene ne, u třináctileté malé fenky třeba ano.

ten váš veterinář není ortoped, ne?

12.11.2018 20:24
luckyzebra

XXX.XXX.173.202

ne, není. Ale kdybych mu to věřil, tak se k tomu ortopedovi ani nedostanu.

12.11.2018 20:26

tohle se prostě řeší s ortopedem :) svojí zlomenou nohu byste taky nechtěl řešit s obvoďákem, ne?

12.11.2018 20:29
luckyzebra

XXX.XXX.173.202

Ale to samozřejmě ano, však k němu taky ve středu jdeme! Ale člověk neví, co psovi je, tak aspoň u nás relativně na maloměstě, jde k "obvodnímu veterináři"...

12.11.2018 20:32

ale v pořádku, ten vám řekl, co psovi je:) tzn. víte, že máte jít k ortopedovi. tak to přece má fungovat, ne?

fakt ale neřešte přes strýčka google různé metody

12.11.2018 20:38

ono ani TTA není jediná metoda, respektive tam jsou různé možnosti

tou zcela primární a kardinální otázkou je ale sám ortopéd

12.11.2018 20:49
luckyzebra

XXX.XXX.173.202

Jsme objednaní do VFU k MVDr. Srncovi. Prý je dobrý...

12.11.2018 20:55

tak ten by o tom fakt něco vědět měl

prosím pak napiš co a jak u něj

12.11.2018 21:04
luckyzebra

XXX.XXX.173.202

To byl sarkasmus nebo to bylo myšleno vážně?

13.11.2018 08:30

13.11.2018 15:00

Mám psinu po operaci TTA rapid, pokulhávala, měli jsme jít na operaci s češkou a ejhle, změna, někdy mezi tím si utrhla přední zkřížený vaz, asi vím kdy, honila se zlaťákem a ten halama jí nešťastně přileh zadek.....blablabla
Operace dopadla výborně, psina ihned nohu zatěžovala (mohu srovnat po operaci zlomeniny) chodila, cca 4 týdny velice omezovat, prakticky vyčurat a domu- doporučuji psa doma nějak zaměstnat a dalších 6-8 týdnů pohyb na vodítku. + lampion na krku..... no tak nějak jsme prostě od té operace chodily co si řekla a bylo dobře.
Cena 20tisíc. Vetpoint Třeboň, MUDr. Pešina
Vysvětlil mi obě metody TPLO x TTA rapid, TPLO je sice levnější, ale tato metoda TTA je méně pro psa v rekonvalescenci náročnější.
Pes je prakticky "upotřebitelný" beze změny, no teď si kulhla, ale nic závažného to nebylo, my máme už koleno s artrozou a je jen omezený rozsah hybnosti v ohybu kolene, prakticky to psině v ničem nepřekáží....
Nebojte se toho, jděte do TTA.....

Na you tube si metodu najdete i příznaky ruptury vazu, např. sednutí s nataženou nohou, "zásuvkový test" patří do ruky zkušenému odborníkovi......vet obvoďák vám mohl dát alespoň nějaký prášíčky na bolest pro psa, není potřeba trpět bolestí....

13.11.2018 16:53
luckyzebra

XXX.XXX.173.202

Prášky proti bolesti jsme dostali, to zase jo...

13.11.2018 17:42
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

MVDr. Srnce můžu jenom doporučit!

14.11.2018 17:59
luckyzebra

XXX.XXX.80.17

SOS!
Shodou náhod můžeme volit mezi MVDr. Snášilem a MVDr. Srncem. Koho byste volili?

14.11.2018 20:19
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

luckyzebra napsal(a):
SOS!
Shodou náhod můžeme volit mezi MVDr. Snášilem a MVDr. Srncem. Koho byste volili?

Znám oba, a volila bych Srnce - když pominu odbornou stránku, tak je to i velmi vstřícný a příjemný člověk, což se o Snášilovi zrovna říct nedá.

14.11.2018 20:32
luckyzebra

XXX.XXX.173.202

hmm, už jsme zvolili Snášila...
U Srnce jsme byli a opravdu moc příjemný a ochotný. Výborná zkušenost. Ale Snášil nám náhodou nabídnul bližší termín. Takže to není nic osobního ale bude to mít hotový dřív. Snad to byla dobrá volba...

14.11.2018 20:42

luckyzebra napsal(a):
hmm, už jsme zvolili Snášila...
U Srnce jsme byli a opravdu moc příjemný a ochotný. Výborná zkušenost. Ale Snášil nám náhodou nabídnul bližší termín. Takže to není nic osobního ale bude to mít hotový dřív. Snad to byla dobrá volba...

Ne, technicky jsou oba stejně dobří, o koleno se nebojte. Jen Snášil občas neoplývá sociálními dovednostmi.

Přidejte reakci

Přidat smajlík