Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
24.11.2018 15:49
conie

XXX.XXX.206.202

Zkusím, zda někdo nemá nápad, který jsme ještě nevyzkoušeli. Fena šarplanince, 10,5 roku, zdravotní stav odpovídající věku, pod pravidelnou vet péčí - bere léky na srdíčko, má malý nález na ledvinách, ale nic strašného, klouby fungují(huráááá) za podpory kloubní výživy, nálada celkem fajn. Fena je přes den hodně venku, v noci doma, v chodbě. V posledním měsíci dost zhubnula, špatně žere. Od mala je nežravec, nevezme syrové maso (to by radši nežrala týden), konzervy chutnají jen některé, vařené maso taky jen 2-3 dny, pak zase nechce. Běžně žrala 1x za 24 - 36 hodin, ale stále byla v kondici. Nyní viditelně hubená, žrádlo nabízeno 2-3x denně - granule (od veta má předepsané dietní na srdce a ledviny, míchané s polovinou normálních max), samotné, s konzervou, s vařeným masem, rýže s masem, těstoviny s masem. Prostě nežere. Nechápu, z čeho žije, porce, které sežere, jsou minimální. Dávám ještě plnotučný tvaroh s medem (ten bere, ale dle veta není vhodný), jogurt. Ze zoufalství jsem začala dokrmovat chlebem se sádlem či máslem - to chutná. Co se týká doplňků - jak něco přidám do např. tvarohu, jogurtu apod. (kelpu, pivovarské kvasnice atd.), tak to prostě nežere. Nějaký nápad? Zkušenost? Je to moje zlatíčko, ale už mi dochází fantazie, co s ní.

Uživatel s deaktivovaným účtem

24.11.2018 16:26

Conie, poraďte se s vetem a pokud to nebude kontraindikace kvůli ledvinám, zkuste fence koupit u veterináře Calopet pastu. Pomáhá rozežrat "nežravce" nebo jim aspoň zajistí dostatečný energetický příjem. Dále jsou dobré salámy od Brita, známá tím vykrmila hyperaktivního maliňáka, který připomínal žebřiňák, do přijatelné kondice. Tučnější maso, klidně bůček, sádlo, máslo - proč ne - hlavně, aby do toho zobla. Ale co je to platné, když to fena nevezme do huby.
Jinak by se mi takové hubnutí a nežravost nepozdávaly, opravdu nemá žádný další zdravotní problém? Když zhubla za poslední měsíc, třeba vydává víc energie na zahřátí, počasí je venku přeci jen nic moc. Tak mě napadá jí třeba pořídit i nějaký venkovní "obleček", byť to bude u šarplanince znít nesmyslně. Tepelný komfort dělá své a starší psi už mají termoregulaci jinde.

24.11.2018 16:45
conie

XXX.XXX.206.202

Máme komplet vet seniorskou prohlídku včetně EKG, sona, krve. Srdíčko dobře kompenzované léky, nález na ledvinách lehký, měli bychom preventivně omezit příjem bílkovin. Calopet znám, přidávala jsem, ale aby byl nějaký účinek, musela by holka na svou váhu dostávat tak 1/2 tuby denně (fena v kondici v zimě 60 kg). Jinak právě tomu tučnému, sádlu apod. se máme vyhnout kvůli ledvinám. To hubnutí trvá již déle, tak od léta, ale teď je skutečně kost a kůže. Tepelný komfort má, už ji necháváme i přes den doma v chodbě(cca 18 st.) a má přístup i do obýváku(20-22 st.), ven se chodí venčit s malými fenami 4x - 6x denně na chvíli podle počasí.

24.11.2018 16:58

conie, už jsem to opakovaně psala, měla jsem psa kardiaka trpícího brutál nechutenstvím, a jak jsme se s veterinářem zcela shodli, priorita byla, aby vůbec něco jedl, a až pak to, co jí. Takže to chce se zcela oprostit od tradičního pohledu na psí jídlo a zkoušet cokoliv (pro ilustraci - linecké, trubičky z lístkového se šlehačkou, uzené jazyky v aspiku, kuřecí tláča, suchý chléb,vařené jazyky párky, šunka, paštika......) rovněž doba krmení - kdykoliv a kdekoliv (třeba jsem s ním chodila lehoučké stopy, protože byl ochoten jíst jedině jako odměny na stopě, období kdy jedl jenom na vycházkách a jenom v určitých úsecích).
Se srdíčkem není změna? Kontroly jsou?

24.11.2018 17:11
conie

XXX.XXX.206.202

Na kontroly chodíme pravidelně, už taky asi budu upřednostňovat cokoliv, co ta moje zlatá holka bude baštit. Tak třeba ta šunka, párky - u nás FUJ, půl hodiny s námi nemluví jen když to nabídneme. Nejlépe bere chleba se sádlem či máslem, tvaroh a jogurt, tvrdé rohlíky a piškoty.

24.11.2018 17:19
saola

XXX.XXX.125.86

Pro conie:
Pokud maso vaříte, jak ho vaříte? Přidáváte koření - bobkový list, nové koření, libeček, petrželku, apod.? Neznám psa, který by si takhle ochucený vývar nechal ujít. Vařenou krmnou dávku doporučuji krmit teplou nebo alespoň vlažnou - víc to psům chutná. Zkuste změnit konzistenci, třeba by víc vyhovovala struktura kaše než sem tam kus masa, vývar a příloha.

Jak podáváte syrové maso? Kvalitní libové mleté hovězí s vajíčkem - tomu žádný pes neodolal. Ne denně samozřejmě, ale 2x týdně klidně.

Chleba s nesoleným sádlem a škvarky není nic proti ničemu, naopak, ledviny to přece nijak nezatěžuje, ne? Pokud nemá průjem, tak proč ne, je to rychlá energie a vepřové sádlo je kvalitní tuk.

Starému psovi jsme přilepšovali třeba teplým mlékem s medem, vývary, vločkovou nebo rýžovou kaší s tvarohem a medem, maso měl každý den. Syrové kosti na kousání.

Tepelný komfort nepodceňujte - je důležité, aby jí bylo skutečně teplo, tj. neměla třeba dlouhodobě vlhkou srst. Nad oblečkem se může posmívat jen trouba, tím si nijak nelamte hlavu a klidně ho kupte.

24.11.2018 17:40

a já myslím, že lehký nález na ledvinách bude mít každý druhý starý pes
promiňte ten laický názor
ale tady je důležité, aby se pes najedl a měl z čeho brát
a to za nízkoproteinových a nízkotučných granulí aj domácí stravy nebude
pro léčení jsou bílkoviny důležité, pes bere z těchto a tuku nejvíc, a navíc zima
sice ledviny, dobře, ale mnohem horší je nadbytek fosforu než bílkoviny
ty musí být dobře stravitelné, hodnotné, jak se říká biologicky vhodné - vejce, tvaroh (ten má být polotučný), maso méně svalovinové, rýže (sacharidy budou šetřit bílkoviny)
tyhle detaily jsou teď fakt nedůležité, musí se najíst
rozšlehejte vejce s cukrem, šlehačku, cokoli
nemá z čeho brát, to mě děsí, dieta od vet mě v tuto chvíli nějak nezajímá
veterinářům se omlouvám, jsem vážně laik, ale ty ledviny vidím jako nejmenší problém
conie, nevšímejte si ničeho, tabulek, diet, jen toho psa
ať je jí lépe

24.11.2018 17:53

Mně se líbí nápad od hmn, zkusit krmit v rámci odměny za splněný cvik. Hned to pes bere jinak, než když se před něj postaví miska, kdy trhne ramenem a odejde. Zkuste xkrát denně v rámci zábavy nějaké snadné, základní cviky (sedni, dej pac, štěkni...) a s nadšenou intonací podat z ruky připravenou trošku žrádla, pochvala a šlus. Pokud by fenka takto spolupracovala, něco by se do ní dalo nacpat.
A dobrý nápad je i ten od saoly s vývarem, tučný vývar k pití také dodá energii.
Nejlépe bere chleba se sádlem či máslem, tvaroh a jogurt, tvrdé rohlíky a piškoty.
Aspoň něco. Další tip - zkuste i krupičnou kaši s medem. Ochutit granule třeba sardinkami z konzervy jste zkoušeli? Hodně psů se po nich může umlátit, stejně jako po vařených kuřecích játrech.

24.11.2018 18:40
rennie111

XXX.XXX.91.43

Vzhľadom na pomerne vysoký vek by som sa už vykašľala na nejaké diétne granule aj mierny nález na ľadvinách. To aby sa dostala do kondície je priorita. Takže ako tu už písali aj iní tak kŕmiť to čo jej chutí, skúsila by som na mäsko dať kurací vývar trošička prisolený, ešte mi napadlo pridať olej lososový, alebo olivový, ja ich striedam, v zime pridávam občas škvarky..
A keď jej chutia piškóty s tvarohom tak jej to doprajte, môžete dať k nim poprípade aj vajce, alebo vajcia aj varené naše psy ich tiež majú moc radi.
A ešte môžete pridať vitamín B, ten sme pridávali pri nechutenstve.

24.11.2018 19:13
conie

XXX.XXX.206.202

Díky všem za nápady, vyzkoušíme a uvidíme.

24.11.2018 19:19

nemám teda zkušenost ohledně toho nálezu na ledvinách, takže nevím, co takový pes může a co ne, takže jen obecně....můj chrt byl totální nežravka, takže jsme krmili defakto tím, co jsem vařila dětem...málo solené, málo kořeněné, ale třeba bramborovou kaši s obraným masem z pečeného kuřete, puding s piškotama...a klidně i svíčkovou s masíčkem a s knedlíkem, palačinky s tvarohem, míchaný vajíčka se slaninou atd atd byli jsme rádi, když jsme do něj vůbec něco dostali....

24.11.2018 20:14

krmila jsem psa i rozmixovanou stravou normálně rukou do tlamy

24.11.2018 22:00
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Nepíšu to ráda, ale vzhledem k věku se bojím, že je to starý pes, který začal scházet. Vidím totéž na samojedovi, mám v živé paměti, jak scházel náš starý kříženec. I když celkem žral, samozřejmě postupně míň a míň, začaly mu odcházet svaly, tuk žádný. To samé naše babča, odjakživa břicho, zadek jak kobyla...postupně se z ní stal věchýtek. Jak píšou holky, dávala bych jí cokoliv, co jí jen trochu chutná. Do kondice už ji nedostanete, jsem si skoro jistá a je mi to líto, ale ať se holka poměje.

24.11.2018 22:22
rate

XXX.XXX.227.209

Většina léků na srdce způsobuje často i nechutenství, selhávání ledvin způsobuje nechutenství (co je malý nález a kdy byl vyšetřen? Situace se mohla změnit). Fena je vzhledem ke svému plemeni již bohužel dáma ve věku a může se jednat i o částečně fyziologickou stařeckou atrofii. Otázka je i stav jejího reprodukčního systému (děloha, vaječníky) a chronickou zátěž odsud. Možná bych se také vykašlal na vet. diety, pokud je nežere a stejně je mícháte. Kalorickou hodnotu krmiva zvýšíte nejsnáze tukem. Staré dobré doma vyškvařené, nepřepálené (je třeba tuk průběžně odebírat), dozlatova zabarvené vepřové škvarky. Možno rozemlít a smíchat se sádlem. Polévkovou (později i více) lžíci promnout s granulemi , případně přidat do namočených. Pro většinu psů je to hodně atraktivní.

24.11.2018 22:46
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Je to atraktivní, ale když dám pár škvarků (dokonce bio ) mému nežravkovi, tak se pose.e Pokud už pes hůř tráví(a to také přichází s věkem) tak ho tím rozhodíte ještě víc. Byl to vzpomínaný bylinkama ochucený vývar. Můj jak to maso trochu plave - nežere to. Samotného vývaru by se nenapil ani omylem. Jak je bylinek víc - nežere to. Mám vypozorováno, že nemá rád majoránku Také se děsím dne, kdy už nebude chtít jíst. Rozežrat celoživotního nežravku a nimru...je nemožné.

24.11.2018 23:00
rate

XXX.XXX.227.209

lesnížínka napsal(a):
Je to atraktivní, ale když dám pár škvarků (dokonce bio ) mému nežravkovi, tak se pose.e Pokud už pes hůř tráví(a to také přichází s věkem) tak ho tím rozhodíte ještě víc. Byl to vzpomínaný bylinkama ochucený vývar. Můj jak to maso trochu plave - nežere to. Samotného vývaru by se nenapil ani omylem. Jak je bylinek víc - nežere to. Mám vypozorováno, že nemá rád majoránku Také se děsím dne, kdy už nebude chtít jíst. Rozežrat celoživotního nežravku a nimru...je nemožné.

No jasně, dávku je třeba zvyšovat postupně,ale o průjmech tady řeč zatím nebyla. Normálně pes toto bez problémů snese, jinak se podívat spíše na slinivku. Conie bych naopak doporučil granule senior-light s vyšším obsahem vlákniny, nebo zkuste přidat alespoň strouhanou mrkev s máslem.

24.11.2018 23:18
conie

XXX.XXX.206.202

rate napsal(a):
No jasně, dávku je třeba zvyšovat postupně,ale o průjmech tady řeč zatím nebyla. Normálně pes toto bez problémů snese, jinak se podívat spíše na slinivku. Conie bych naopak doporučil granule senior-light s vyšším obsahem vlákniny, nebo zkuste přidat alespoň strouhanou mrkev s máslem.

Tak light granule určitě ne, potřebuje energii a trochu přibrat. Rozhodla jsem se fakt vykašlat se na dietu a prostě dát to, co bude chutnat. Dnes na večeři baštila dobře a slušnou porci, ochutila jsem jí to totiž sádlem a bylo. Kvůli její nežravosti dostávala v zimě sádlo do žrádla téměř pravidelně a tak se k tomu vrátíme. Vím, že to již starší dáma, ale udělám pro ni maximum, aby i to stáří měla hezké.

24.11.2018 23:33
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Určitě. Po tom, co mi umřel berňucha, jsem se upnula na to, udělat pro druhého psa maximum. Aby tu byl co nejdéle a hlavně šťastný. K tomu patří, že mu podstrojuju, žádné jako když byl mladý: nechceš to, dostaneš to zítra, ale se to nevyhodí...Když nechce, dám to mámině fence a vymyslím něco jiného. Držím vám palce ať jí ještě něco zachutná

25.11.2018 09:55
rate

XXX.XXX.227.209

conie napsal(a):
Tak light granule určitě ne, potřebuje energii a trochu přibrat. Rozhodla jsem se fakt vykašlat se na dietu a prostě dát to, co bude chutnat. Dnes na večeři baštila dobře a slušnou porci, ochutila jsem jí to totiž sádlem a bylo. Kvůli její nežravosti dostávala v zimě sádlo do žrádla téměř pravidelně a tak se k tomu vrátíme. Vím, že to již starší dáma, ale udělám pro ni maximum, aby i to stáří měla hezké.

No možná si to přečtěte ještě jednou, light nebo senior granule jsou typické sice sníženým obsahem tuků (tím i energetické hodnoty), ale tu nahradíte sádlem a škvarky. To proč ano je ve vyšší hladině vlákniny, která vyvazuje některé zplodiny metabolizmu bílkovin (šetří ledviny) a hlavně stimuluje peristaltiku střeva. Vlákninu však můžete dodávat i jinak, to je na vás.

25.11.2018 10:16

vláknina ale znemožňuje vstřebávání bílkovin, tuků, všeho tak nějak
myslím, že v granulích se právě udává vláknina nestravitelná

je to trošku divné - dát granule, které jsou převážně cukr a hodně rostlinných bílkovin, což je hodně složité, zvlášť pro staré psy
a vylepšovat sádlem a jinou vlákninou
to mohu rovnou dát rohlík se slaninou a tři kostičky červené řepy..
anebo převlečený inulin - topinambur

dávat sádlo je ok, tuk je dobrý, srazí ostatní dietní "chyby"

25.11.2018 12:25

Když jsme měli u staré feny mizerné jaterní testy a přes játra potíže s ledvinami, měli jsme vypustit právě bílkoviny. Hledala jsem granule s nejmenším obsahem bílkovin, dostali jsme od vet. dietní bezbílkovinné konzervy - vypadaly jako houska slepená mlékem, aby si je fena vůbec vzala, přidávali jsme k nim tvaroh, pribiňák, vajíčko, vývar = špatně, ale něco jíst musela. Nakonec jsme krmili vařenou dietou, tak trochu podle selského rozumu. Asi taky špatně. Ale dožila se v relativním zdraví a pohodě 15ti let.

25.11.2018 15:05

oni to vědci pak přehodnotili, ty nízko bílkoviny.. právě vajíčkem, tvarohem a vývarem jste jí pomohli = dobře stravitelné bílkoviny, vitaminy,..
problém je to, co tvoří při svém zpracování hodně odpadních látek - dobře známý amoniak a tak
to je špatně.. kytky hlavně jako hrách.. myslím, že vše to, co zní vznešeně, je blbě (pohanka, celozrnné věci, amarant, barevné čočky..) .. mnohem lepší je obyčejná rýže jako rychlá energie a ničemu neublíží
ale vejce, celé vejce teda, to je vzor stravitelnosti a výživové hodnoty

26.11.2018 19:21
dadu

XXX.XXX.61.94

Ještě mě napadlo - nemá nějaký problém se zuby? Zanícené dásně?

26.11.2018 23:07
fikovnice

XXX.XXX.30.49

Conie, zdravím. Jen takový dotaz - co pamlsky, ty také odmítá?
A pak - už to tu někdo psal - znám psa, kterej žere jenom z ruky páníčka. Vím, že je to špatně, ale zároveň mám info, že jinak je ochotný hladovět a hladovět a hladovět. Jak to s ním bylo dřív, nevím. Teď je to už také pes v letech.

7.2.2019 21:29
conie

XXX.XXX.206.202

Tak po delší době - holčička sále špatně žere, věnujeme se jí denně, krmíme lžicí do tlamy, tak jedině bere - cokoliv. Míchám dávky, aby byly k přežití - granule normál, granule seniorské, granule dietní (srdce - ledviny), konzerva nebo vařené nebo rýže a vařené atd atd....- vždy večer, ráno jogurt či tvaroh s vajíčkem a piškoty - někdy bere, někdy ne. Fenka už nemá vystouplé kyčelní - pánevní kosti, i žebra se trošičku obalila. Ale je to velmi náročné - chceme holčině dát vše nej, ale... Při nedávné kontrole na veterině nám udělal velkou radost - srdíčko se plně stabilizovalo, zkušebně vynecháváme léky a daří se holčině dobře. Jen kdyby jí více chutnalo......

7.2.2019 22:32

A normální jídlo by žrala? Třeba šunkafleky? Plněné bramborové knedlíky?
Edit, pro psy se dá vařit podobně jako pro lidi, kdybyste chtěla, mohu Vám pár receptů hodit do sz.

7.2.2019 22:54
conie

XXX.XXX.206.202

Jo jo, cokoliv lidského jí jede. Čím myslíte, že jí krmím? Čímkoliv, co sežere. Hlavně, aby jí zase nelezly ven pánevní kosti. Že jsou hmatná žebra, s tím už jsem se smířila. Fenka se nechová nijak nadměrně unaveně, má zájem o hlídání, když se něco děje, letí ven a intenzivně hlídá. Vařím, kupuji nejkvalitnější konzervy, na připravenou porci dávám 10 piškotů - nasypu a zastrčím do jídla, prostě cokoliv, co nás napadne. Fena je paličák - od mala dokázala třeba 3 dny nežrat. Když byla mladší, nevadilo to. Nyní je to brzy znát, věk prostě neodpářeme. Vím, že nám těžko někdo něco poradí. Tak nám aspoň držte palce, ať je holka v pohodě co nejdéle.

7.2.2019 23:20

Palce držím, ale pořád jsem z textu nevydedukovala, čím ji krmíte kromě zmíněného chleba se sádlem a granulí, a masa-jaká? Na jaké způsoby? S těstovinami a rýží, jo a konzervy krmíte.

Přidejte reakci

Přidat smajlík