Velký švýcarský salašnický pes celoročně venku
Velký švýcarský salašnický pes
Zdravím
Zvažuji to už asi dva roky pořízení VŠSP a příští rok na jaře už myslím, že by jsme byli připraveni si pejska konečně pořídit.
Co se týče samotného starání se o psa, o tom jsem už hodně četl a bavil se s pár majiteli, které jsem letos navštívil. Chtěl bych rozhodně psa s PP jako společníka a případný chov bych ještě zvážil.
Trochu Vám ale nastíním situaci a mou obavu:
Jsme 4 členná rodina a máme dům se středně velkým dvorem a zahradou. Nechceme psa pouštět do domu, měl by svou dostatečně velkou zateplenou boudu na zahradě, kde jsme mu už vyhradili oplocením zatravněný prostor cca 5x14 metrů a na zmíněný dvůr by byl pouštěn pouze pod dohledem. Alespoň ze začátku, než by jsme zjistili, že případnou nudou neponičí všechny záhony, okrasné stromky, květináče, bazén apod.
Tím pádem by hlavně v zimě neměl společnost 24 hodin denně, noc by trávil sám, ráno chodíme velmi brzo (5:30) do práce a se psem by kromě naší babičky (která s ním stejně čas trávit nechce, alespoň tak to zatím tvrdí :) ) neměl kdo být až do cca 15 hodiny, kdy přijde někdo domů a mohl jít se psem ven a zaměstnat ho.
Myslím si, že zimu v našich podmínkách venku i přes noc VŠSP zvládá bez problému (pokud se nemýlím?). Jen mám obavy tu dlouhou dobu přes týden co by trávil sám. Přes léto to určitě tak problematické nebude.
Jaké máte prosím Vaše zkušenosti/rady v podobných situacích?
Předpokládám, že minimálně každé ráno alespoň na pár minut se budu muset obětovat a jít se psem ven.
Z uvedeného proto hlavně chci štěně pořídit co nejdříve na jaře jak bude dostupné aby byl na zimu už větší a neměl s tím problémy.
Díky za rady
Uživatel s deaktivovaným účtem

Pokud se chcete "obětovat", tak si psa nepořizujte.

Marek8993
napsal(a):
Děkuji za názor. Zas taková "oběť" jak jste to zřejmě pochopila to ovšem není.
Tak to jsem ráda, vyznělo to tak.
K Vašim otázkám, pes si zvykne, v zimě mu bude cca více jak půl roku, takže zimu zvládne v pohodě, když se nasrstí. Nezapomeňte ale, že péče o štěně je časově a psychicky náročná.
S tím počítám. Přítelkyně má bígla a je to hrozný divočák. Když jsou všichni v práci tak umí převrátit celý dvůr vzhůru nohama. Proto moje obavy. I když by v tom vyhrazeném "výběhu" který mám pro něj nachystaný může tak maximálně vyhrabávat jámy a ničit jen co ke zničení dostane tak si myslím že tak velký pes "štěně" nadělá škody i když bude pod dohledem.
Dle vašeho popisu bude štěně cca 20 hodin výhradně samo a po zbytek se někdo obětuje - to si žádný pes nezaslouží, i když vesničtí bouďáci takhle běžně žijí.
Ten bígl bude uvnitř s vámi nebo taky v nějakém výběhu?
Nemyslím si, že takové uspořádání je pro štěně i dospělého psa optimální. Pořizovat byste si ho tedy spíše neměl, zvlášť když se vám v rodině nedaří rozumně korigovat dospělého bígla.
Obvykle ten, kdo si pořizuje psa ze zájmu o zvíře, primárně neřeší, že pes/štěně věci ničí, ale těší se na něj a v souvislosti s péčí o ně nepoužívá slovo obětovat ani nespoléhá, že někdo přijde po 15. hodině domů a hodí na psa oko.
Bígl žije v domě u přítelkyně. Když jde ráno do práce tak jde ven a je tam až do doby než někdo přijde, v tomto případě v 16h. Jak to děláte vy? Pracujete z domu nebo jste kvůli psovi na pracáku?
Nikdo primárně neřeší že pes něco zničí jen je to vedlejší efekt této radosti a už vůbec nemluvím o tom že by ho někdo nedokázal korigovat.
To obětování jste asi další, kdo si to špatně vyložil- čtěte předchozí příspěvky. Na nic nespoléhám prostě to tak je, že se chodí domů odpoledne a pes má společnost až od té 15h do večera než se jde spát.
Určitě je to lepší varianta než když mají lidi podobně velké psy ve dvoupokojových bytech někde v centru a celý život tak chodí maximálně do parku, oproti mému případu kde máme za domem pouze les a pole kam často chodíme i bez psa.
Marek8993
napsal(a):
Bígl žije v domě u přítelkyně. Když jde ráno do práce tak jde ven a je tam až do doby než někdo přijde, v tomto případě v 16h. Jak to děláte vy? Pracujete z domu nebo jste kvůli psovi na pracáku?
Nikdo primárně neřeší že pes něco zničí jen je to vedlejší efekt této radosti a už vůbec nemluvím o tom že by ho někdo nedokázal korigovat.
To obětování jste asi další, kdo si to špatně vyložil- čtěte předchozí příspěvky. Na nic nespoléhám prostě to tak je, že se chodí domů odpoledne a pes má společnost až od té 15h do večera než se jde spát.
Určitě je to lepší varianta než když mají lidi podobně velké psy ve dvoupokojových bytech někde v centru a celý život tak chodí maximálně do parku, oproti mému případu kde máme za domem pouze les a pole kam často chodíme i bez psa.
Není problém, že pes je v noci a přes den do 15 hodin sám, problém je, alespoň já to tak pochopila, že když přijdete z práce, vezmete ho na procházku nebo se mu budete chvíli věnovat, ovšem jak dlouho? Hodinu? Dvě? A pak ten pes půjde do svého výběhu a vy do baráku a pes bude sám zbytek dne, večera i celou noc.
Spousta lidí má venkovní psy, i já, ale když přijdu z práce a jsme všichni doma, jsou psi se mnou doma v baráku, když to chtějí teda a ven jdou až spát.
A popravdě já bych ani nedokázala zavřít psa na nějakej oplocenej kousíček zahrady hlavně přes den když jsem doma, chci aby se mnou byl pes v kontaktu i když jdu třeba jen s odpadkama do popelnice, to jsem se radši smířila se zdevastovanou zahradou.
Prostě podle popisu to vypadá, že váš pes bude tak 20-22 hodin denně sám zavřenej na malým prostoru, tak se nedivte, že se to tady lidem zrovna moc nepozdává.

Marek8993
napsal(a):
Hodinu nebo dvě určitě ne ale vidím to tak že do domu chodit asi nakonec stejně bude 😀
Bylo by to nejlepší, a to nejen kvůli tomu, aby byl s vámi, ale aby byl zvyklý na normální ruch domácnosti. Hodí se to.
Dobrý dne Marku,
máme 8 měsíční mimino (50kg) VŠSP, je to drobek. Pořizovali jsem na jaře (narozen 5.3.2018) a nyní opravdu nemá problém být venku. Má kotec stále otevřený a v něm zateplenou boudu se slámou a občas i kocourem a volný pohyb po zahradě. Dnes v noci chrněl vesele venku před boudou , kde má paletu a na ní pelech.
Ohledně času , tak je to hodně společenské plemeno, tak si pořiďte dva , každopádně časově jsem na tom podobně, ráno odjezd 5:55 a návrat po 17:30.
Dcera a manžel přijíždějí kolem 15:00. takže dostane nabaštit a kolem 18:00 chodíme ven kolem louky 30-45 minut. Víkendy mu to vynahrazujeme a hlavně socializujeme s ostatními vesnickými stvořeními. Od ledna jsem přihlášeni na cvičák.
Když budete potřebovat písněte. kokinap@seznam.cz *E
Mám dva velké psy venku, malé doma, ti venkovní to doma znají taky a i když bylo od začátku jasné, že budou více venku, tak vyrostli doma, prvního půl roku, mezi náma a smečkou, ten vztah je pak úplně někde jinde.A že ničili, to štěňata dělají, okrasnou skalku pod okny přerovnal před 14 lety kavkazan a už se nikdy neobnovila :D Vyžití mají velcí i malí, chodíme na cvičák, ven, pachové práce a takové blbosti jako na povel mrtvej atd...
Pravda jsem inv. důchodce a dělám jen na část úvazku.
Marek8993
napsal(a):
Marku, mám holt asi štěstí - nebojte, neokrádám vás o vaše daně přisátím se na pracák. Pokud nějaké tedy platíte
Psi jdou ven ráno na cca 40-50 minut, courákem 2,5 až 3 km, v poledne je bere kamarádka se svými psy na cca 15 minut, jen vyvenčit a krátce počuchat, a odpo ten, kdo přijde dřív, se jim věnuje. Někdy hodinu, někdy tři, jak je čas. Večer okolo desáté krátké venčení před spaním - jen vyčůrat venku. To je většinový režim - někdy jdou se mnou do práce a válí se v kanceláři či laborce a tak, někdy v poledne nejdou a naopak odpo jdou dřív nebo ráno později - prostě jak jde život.
Nepořídila bych si štěně pracovního plemene primárně ven do výběhu v samotě odmala - není to koza ani prase. Úroveň komunikace a psí dovednosti závisejí u psa na vztahu s jeho majitelem, důvěře a vnímání bezpečného prostoru. Proto se mi hnusí chovat pracovní, služební či lovecké i společenské plemeno jako to prase v režimu 20 hodin čistého času v samotě ve výběhu a zbytek jakástakás činnost s majiteli. U běžných bytových psů je to jiné, čas s majiteli/smečkou je mnohem delší.
Proč si psa pořizujete? Proč zrovna tohle plemeno? Aby ladilo s pozemkem? Nebo skutečně využijete jeho vlastnosti a schopnosti? Jakou společnost bude mít ten pes od 15. hodiny, když do domu ho nepustíte? To budete do večera, než půjdete spát, vartovat u něj venku nebo courat lesem a loukou? Tomu moc nevěřím.

Potřebuje být nablízku svým lidem, sdílet pánův domov a podílet se na jeho životě. Jakýkoli izolovaný pobyt v kotci či na dvorku za domem je pro něj zcela nevhodný.
viz :
http://www.kssp.cz/Plemena/Velky-svycarsky/Povaha-a-uplatneni.aspx

takhle žije.. hodně psů .. pán to prostě všude vidí, tak kopíruje
akorát na fauně je hned 39,9°C :-)
ráno s ním jděte ven, zvykněte si vstávat dřív a jít aspoň na půl hodiny, bude se mít lépe, víc psovsky, vybije trochu energie a vyřídí vzkazy
časem si zvyknete a bude z toho hodina
do tří nezavřený v kotci, ale v bezpečném prostoru 3+1 s výhledem 360°, mnohý kotečák bledne závistí
pak dáte pořádnou hlavní procházku, kde i pocvičíte + před zprávami rychlá venčící (to musíte, oni se psi neradi venčí na svém území) a před spaním kolem bloku a tak podobně
všecko si zkontroluje, označí
a bude spokojeně spát
dobrou, pejskaři
saola
napsal(a):
Marku, mám holt asi štěstí - nebojte, neokrádám vás o vaše daně přisátím se na pracák. Pokud nějaké tedy platíte
Psi jdou ven ráno na cca 40-50 minut, courákem 2,5 až 3 km, v poledne je bere kamarádka se svými psy na cca 15 minut, jen vyvenčit a krátce počuchat, a odpo ten, kdo přijde dřív, se jim věnuje. Někdy hodinu, někdy tři, jak je čas. Večer okolo desáté krátké venčení před spaním - jen vyčůrat venku. To je většinový režim - někdy jdou se mnou do práce a válí se v kanceláři či laborce a tak, někdy v poledne nejdou a naopak odpo jdou dřív nebo ráno později - prostě jak jde život.
Nepořídila bych si štěně pracovního plemene primárně ven do výběhu v samotě odmala - není to koza ani prase. Úroveň komunikace a psí dovednosti závisejí u psa na vztahu s jeho majitelem, důvěře a vnímání bezpečného prostoru. Proto se mi hnusí chovat pracovní, služební či lovecké i společenské plemeno jako to prase v režimu 20 hodin čistého času v samotě ve výběhu a zbytek jakástakás činnost s majiteli. U běžných bytových psů je to jiné, čas s majiteli/smečkou je mnohem delší.
Proč si psa pořizujete? Proč zrovna tohle plemeno? Aby ladilo s pozemkem? Nebo skutečně využijete jeho vlastnosti a schopnosti? Jakou společnost bude mít ten pes od 15. hodiny, když do domu ho nepustíte? To budete do večera, než půjdete spát, vartovat u něj venku nebo courat lesem a loukou? Tomu moc nevěřím.
Přesně tak, aby ladil k pozemku. Jsme bezcitné hovada co hodí psa do kotce a zavřou ho tam na 24 hodin denně.
Opravdu to z toho tak vyznívá?!
To že mám po odpoledních a večerech dost času na psa a možná ještě zvážím pobyt v domě jste nějak zaslepila a ani jsem tu nezmiňoval víkendy trávené na chalupě všemožnými pracemi prakticky celý rok a možnosti pobytu se všelijakým dobytkem.
A taky vycházím ze zkušeností od jiných majitelů kteří na tom nebyli o nic líp a psi byli naprosto v pohodě.
Marek8993
napsal(a):
Přesně tak, aby ladil k pozemku. Jsme bezcitné hovada co hodí psa do kotce a zavřou ho tam na 24 hodin denně.
To že mám po odpoledních a večerech dost času na psa a možná ještě zvážím pobyt v domě jste nějak zaslepila a ani jsem tu nezmiňoval víkendy trávené na chalupě všemožnými pracemi prakticky celý rok a možnosti pobytu se všelijakým dobytkem.
A taky vycházím ze zkušeností od jiných majitelů kteří na tom nebyli o nic líp a psi byli naprosto v pohodě.
Jak se staví k tomu, že by byl pes v domě zbytek rodiny? A vůbec, jak se staví k napadu pořídit si psa?
EvaP77
napsal(a):
Dobrý dne Marku,
máme 8 měsíční mimino (50kg) VŠSP, je to drobek. Pořizovali jsem na jaře (narozen 5.3.2018) a nyní opravdu nemá problém být venku. Má kotec stále otevřený a v něm zateplenou boudu se slámou a občas i kocourem a volný pohyb po zahradě. Dnes v noci chrněl vesele venku před boudou , kde má paletu a na ní pelech.
Ohledně času , tak je to hodně společenské plemeno, tak si pořiďte dva , každopádně časově jsem na tom podobně, ráno odjezd 5:55 a návrat po 17:30.
Dcera a manžel přijíždějí kolem 15:00. takže dostane nabaštit a kolem 18:00 chodíme ven kolem louky 30-45 minut. Víkendy mu to vynahrazujeme a hlavně socializujeme s ostatními vesnickými stvořeními. Od ledna jsem přihlášeni na cvičák.
Když budete potřebovat písněte. kokinap@seznam.cz *E
Hele můžete mi někdo vysvětlit, proč je čím dál víc obvyklé začínat chodit na cvičák až s ročními psy? Dřív to jako nejde nebo co? Socializační období je už včudu. Hodinu se tam majitele nervujou s pubertálními psy, co je mívají těžce na háku. Tohle mi hlava nebere.
Marek8993
napsal(a):
Já to bohužel vidím všemožně kolem sebe. Lidi si pořídí psa a vrazí ho do kotce s tím, že se mu přece budou věnovat, až přijdou z práce. Jenže v zimě se nikomu moc tajtrlíkovat se psem nechce, v listopadu, prosinci je v půl páté tma, takže ven se psem jdou fakt jen srdcaři (nebo cvičiči), když je kosa a mráz, tak jsou všichni raději u kamen než venku se psem... Navíc, přece nebudete v zimě se psem sedět v kotci, aby nebyl sám, takže se to společné soužití srazí na 10 minut ráno při krmení, maximálně hodina odpoledne nějaká procházka a 10 minut večerní krmení. Zbytek času je pes sám. (Neplácám si játra, mám přesně takové sousedy, dokonce se stejnou rasou.)
Osobně jsem proti chovu psů pouze v kotci. To je skutečně jen to výše zmíněné „ladění k zahradě“ a „všichni mají psa, tak my taky“. Nezlobte se, prosím, není to proti Vám osobně, ale bohužel realita kotcáků není zrovna růžová.
My psa v kotci nemáme, je na volno v zahradě. Ale jinak je to přibližně tak, jak píše megi-the-dog, akorát i těch vycházek má méně - na zahradě 1200 m čtverečních není s venčením problém. Jednou týdně obejdu zahradu, jestli náhodou někde neleží bobek, ale v naprosté většině případů se zvládá vykadit na procházkách. Chodí 2 x denně na hodinu plus nějaké to drobné cvičeníčko a pohrát, pohladit, podlachnit na zahradě. Čtyřikrát denně se mu kontroluje voda, jestli není zmrzlá. Přes léto má otevřené dveře domů a stejně nikdy nepřijde. Má k dispozici chráněnou verandu.
Ona ta zahrada nenahradí pohyb ani přítomnost, za zimy jsou vidět ve sněhu cestičky - ten pes se několikrát denně zvedne a projde si zahradu kolem dokola, to je celé. Že by si tam sám hrál nebo běhal, to fakt ne, maximálně tak prožene kočku, která se k nám zřídka zatoulá. Takže si vážně nemyslím, že pes v kotci by se měl nějak výrazně hůř než na zahradě. Pokud mu zajistíte venčicí vycházky pětkrát denně, pravidelnou kontrolu vody a celkově adekvátní režim, přes odpoledne a víkendy bude bývat s Vámi (ono se to nezdá, ale na zahradě je pořád co dělat, a to i v zimě, prohazujete kompost, prořezáváte stromy, ryjete skleník, věšíte ptáčkům krmítko, u toho sem tam pohladíte psa), dvě hodiny denně se mu budete intenzivně věnovat, tak to nevidím jako špatné držení psa.
Se štěnětem to je samozřejmě jiné, tam dvě hodiny rozhodně nestačí. Ale zdravý, vychovaný a dospělý pes? No problem.
Výhoda zahrady spočívá jednak v tom venčení a jednak v tom, že si pes může lehnout v horku do stínu, v zimě na sluníčko a na podzim do závětří. Kvalitní a dobře umístěný kotec problémům s počasím však předchází.