Australský ovčák

Prodám Australského ovčáka - CHS Magic Passoa zadá štěňátka australského ov...
DohodouDobrý den, po dlouhém výběru plemene jsem se rozhodl pro pořízení Australského ovčáka. Pročetl jsem si všechno na oficiálních stránkách, shlédl spoustu videí, byl se podívat v chovné stanici, pročítal místní diskuse. Chtěl bych poradit s výběrem chovatelské stanice. Jsem z ústeckého kraje. Předem díky
No tak nám tady nahoďte, ty které jste si už zjistil ..... když jste si už všechno pročetl. Teď na výstavě v Praze byla dost slušná účast .... 116 kusů a chovatelů nespočet. Tak to jste si už určitě vybral psy, kteří se vám líbí, ne? Nějaký kontakt na chovatele, jste si tam už určitě taky udělal, ne?
Nechápu Vaší nadřazenou reakci. Chci jen doporučit slušnou chovatelskou stanici v ústeckém kraji. Byl jsem se podívat v Australské perle a byl jsem spokojený. Akorát plánuji pejska na léto, abych se mu mohl věnovat a pro paní to byl na dlouho poslední vrh. Chci pejska jako kamaráda a ne jako ultrašampióna a pokud tomu nerozumím bude mi návštěva 116-ti kusů k ničemu. A pokud tady řeknu, že chci psa A v barvě této a s modrýma očima, tak se na mě sesypou experti Vašeho typu, že o tom to není atd. Tzn. jen chci doporučit slušnou chovatelskou stanici, kde mi doporučí pejska, který je za a) zdravý a za b) se hodí ke mě, k mému temperamentu a životnímu stylu. Pokud mi doporučíte i akci budu moc rád, ale nechápu tento typ reakce. Díky všem, kteří raději nereagují.
Havrdaaa
napsal(a):
Nechápu Vaší nadřazenou reakci. Chci jen doporučit slušnou chovatelskou stanici v ústeckém kraji. Byl jsem se podívat v Australské perle a byl jsem spokojený. Akorát plánuji pejska na léto, abych se mu mohl věnovat a pro paní to byl na dlouho poslední vrh. Chci pejska jako kamaráda a ne jako ultrašampióna a pokud tomu nerozumím bude mi návštěva 116-ti kusů k ničemu. A pokud tady řeknu, že chci psa A v barvě této a s modrýma očima, tak se na mě sesypou experti Vašeho typu, že o tom to není atd. Tzn. jen chci doporučit slušnou chovatelskou stanici, kde mi doporučí pejska, který je za a) zdravý a za b) se hodí ke mě, k mému temperamentu a životnímu stylu. Pokud mi doporučíte i akci budu moc rád, ale nechápu tento typ reakce. Díky všem, kteří raději nereagují.
To není žádná nadřazená reakce. To je jenom seznam toho, co byste měl udělat, když si chcete vybrat zvíře s PP - zvlášť jestli jste tomu obětoval už tolik času jak píšete. Nejlépe je obrátit se/udělat si kontakt na jakéhokoliv chovatele .... sejít se s ním na nejbližší plně obsazené výstavě (nejlépe klubové). Prohlédnout si vystavovaná zvířata. Zjistit si, co se vám líbí a pak konzultovat. Výběr jenom z CHS v Ústeckém kraji .... bohužel smrdí polovičatým zájmem (z ústeckého kraje to nemáme mimo Moravu a Jižní Čechy nikam moc daleko). Jestli jste si pročítal diskuze, tak zdraví vám ani u PP nikdo nezaručí. Stejně tak vám zde doporučené CHS můžou být úplně k ničemu, jestliže máte požadavek na štěně k odběru v létě. Prolezte si klub. Nemají-li zveřejněný seznam plánovaného krytí/vrhů, obraťte se písemně na poradce chovu. A s tím velkým počtem zvířat ..... hodně zvířat = hodně chovatelů .... když se začnete na výstavě slušně ptát, většinou vás mezi sebou odkážou.
To že vám tu začneme vyjmenovávat CHS, bez toho, že byste uvedl, které by vás zajímaly a které jste si zjistil a už jenom hledáte doporučení a další info .... zase smrdí tím, že si chcete ulehčit práci. Rozumný výběr zvířete (aby alespoň částečně byly splněny mé požadavky) trvá klidně i dva roky a čeká se na štěňata z konkrétního vrhu .... a to vám nemusí jít o výstavy, ale jenom o dobrou povahu - což zrovna, jestli jste si tedy četl podrobně diskuze zrovna u AUO je velkej oříšek.
Havrdaaa
napsal(a):
Dobrý den, po dlouhém výběru plemene jsem se rozhodl pro pořízení Australského ovčáka. Pročetl jsem si všechno na oficiálních stránkách, shlédl spoustu videí, byl se podívat v chovné stanici, pročítal místní diskuse. Chtěl bych poradit s výběrem chovatelské stanice. Jsem z ústeckého kraje. Předem díky
Dobrý den, aussíky chovám (neberte to tak, jako že doporučuji sebe - přinejmenším jsem mimo váš okruh dojezdu). Jen jsem chtěla trošku poradit... Aussík je složité plemeno, pokud tedy máte opravdu vybráno, opravdu jste si jistý, že víte, co vás čeká - herding intinct, hlídání, štěkání, atd - přeju vám to :) V dobrém samozřejmě. Svoje aussíky miluju a neměnila bych, ale dneska už jsem schopná vidět i nedostatky tohohle úžasného plemene. A díky tomu, že se nebojím je sdělit zájemcům, tak o ty zájemce taky občas přicházím :) Nicméně - každé štěňátko má někde toho pravého majitele.
Co se výběru chovatele týče... Pokud chcete mazla a nemáte ambice na výstavy, chov, atd, chce se věnovat pouze rekreačně sportování, procházkám a prostě chcete parťáka do života, vybírejte spíše aussíka z výstavních linií - byť se mi tohle dělení na show x work příčí, v tomhle případě by se vám mohlo stát, že byste těžce litoval, až byste si přivezl opravdu akční štěně. Netvrdím, že se vám to nemůže stát i s výstavní linií - sama mám fenu, která mi dává štěnda tak akční, že po jejich odchodu vypadá barák jako po náletech. Ale její odchovy makají jako záchranáři, profi ovčáčtí psi atd. Opravdu regulérně makají.
Ale to jsem zase odbočila. Ujasněte si, co se vám líbí, ujasněte si, jestli psa nebo fenu. Osobně pro mazlíčkáře doporučuji spíš psy - odpadá vám komplikace s háráním, u některých fen dost výrazná labilita před a při hárání, atd. Taky kastrace feny je daleko větší zásah, než kastrace psa. Pokud máte jasno a netrváte na konkrétní barvě, máte víceméně vyhráno. Oslovte chovatele, kteří plánují vrhy, mají zveřejněné info - o rodičích, povahách a hlavně zdraví těchto zvířat. Pokud se vám na spojení něco nezdá, ptejte se a nechte si všechno vysvětlit (př. - můj chovný pes má DKK 0/1 díky drobné artrotické změně po úrazu z věku půl roku. Spadl ze zídky tak nešťastně, že si pohmoždil kyčel a následky zůstaly. To je napsáno i ve vyjádření veta k rentgenu, plus mám k dispozici snímky pro případné zájemce o krytí a všichni sourozenci psa jsou čistí). Nicméně třeba pokud je fena nevyšetřená na PRA, CEA, HSF, MDR - nebrala bych... Stejně tak co se týče spojení MDR přenašečů či postižených jedinců - jenže to už je můj osobní extrémní názor. Ale pro mě přes zdraví mých psů vlak nejede. Jen zdravý pes se mnou může být opravdu co nejdelší dobu.
Pokud najdete chovatele, který plánuje štěnda, rodiče jsou zdraví a splňují vaše požadavky, oslovte jej. Zeptejte se, jestli má otevřený reserved list, jestli by byl ochotný dát štěně do vašich podmínek, chtějte poznat alespoň matku (většina chovatelů, co nepráskají vrhy jak Baťa cvičky doma psa nemá). Za samcem si buď můžete dojet k majiteli a nebo si v případě zahraničí buď udělat dovolenou a nebo požádat jeho majitele o více info, fotky, videa atd. Věřte, že vidět je víc než jen slyšet. Pes vám musí být sympatický, nejen hezký.
No a pak už vám nezbývá než čekat. Trpělivost, štěndo dojeďte párkrát navštívit, vybírejte dle povahy - tzn kolem třetího týdne nejdříve. A nenechte se zlákat krásnou barvou nebo sladkých ksichtíkem štěňátka - pokud chcete mazlíka, neberte si největšího ďábllíka z vrhu. Do čtyř týdnů se štěnda chovají instinktivně - tedy povaha, která zůstane zachovaná. Pak už napodobují matku a ostatní psy a musíte se spolehnout na info od chovatele. Dobrý chovatel vám štěně, které se pro vás nehodí, prostě nedá. A vy se s tím buď smíříte nebo ne... Chovatel je ten, kdo by měl vědět nejlépe, jaké předpoklady jeho štěnda mají a co z nich vyroste.
Hodně štěstí při výběru... Chs vám moc neporadím - já bych si dneska v ČR moc nevybrala - tak max tři čtyři chovky a víc nic... Ale v Ústí je chs Medvědí tlapa - paní Janulcová a ta konkrétně mívá vrhy, které jsou zdravé i povahově fajn.
Moc děkuji Analeh. Nějak takhle mi v mém světě připadá normální reakce, tzn. paní ze svého pohledu napsala své zkušenosti. Žádné to jste si určitě vybral psy, co se vám líbí, to jste určitě oslovil chovatele, když už jste si všechno přečetl atd. Žádný pocit lustrace a skepse. Kolín je pro mě v dojezdové vzdálenosti v pohodě a Vaše příspěvky mě zaujali už v diskusích. Můžete mi prosím napsat nejbližší akci, kde je možno vidět Vaše pejsky? Díky
No nakonec stejně uděláte vlastně všechno, co jsem vám psala hned v úvodu, jestli jste už udělal.
Seznamíte se s chovatelem, který má přehled (Analeh). Prohlednete si společně s ním psy na nejbližší větší výstavě (sám se na to ptáte) a případně prokonzultujete.
Sama zkušená chovatelka vám napíše, že ohledně doporučení je to naprd, že si musíte stejně vybrat podle své představy ..... a to se nejlépe dělá na výstavách. Co se týče vaší informace, že jste z ústeckého kraje .... tak vzhledem k tomu, že chcete jet až do Kolína .... to asi nebyla moc důležitá informace, akorát zbytečně asociovala, že hledáte CHS v okolí a nechce se vám nikam daleko jezdit.
A upřímně .... Analeh vám tu vypsala, co najdete v každém kvalitnějším canis magazínu (jak si vybírat štěně, prověření rodičů atd.) .... takže tyhle informace byste už měl mít, když jste si už všechno nastudoval.
Když to vezmeme suma sumárum .... nedivte se, že je člověk na vás pes. Takhle se tu ptají skoro všichni na různá plemena ..... a vy si dáte dovětek, že jste nasbíral už hafo informací ..... ale ptáte se skoro stejně jako ti, co se jim jenom plemeno líbí na obrázku.
Proč tedy chovatelé některé štěně nedají konkrétnímu majiteli na základě rozhovoru s ním? V Perle mi paní řekla: Cituji: "Tohohle Vám nedám, to ho byste nedal". Vycházím jen z informací, které jsem dostal. A to Vaše rozsekalo je opět ten bohorovný projev z výšky pejskařského Boha. Tzn. mám problém ze stylem a formou Vaší komunikace, ne z obsahem. Mějte se
Havrdaaa
napsal(a):
Proč tedy chovatelé některé štěně nedají konkrétnímu majiteli na základě rozhovoru s ním? V Perle mi paní řekla: Cituji: "Tohohle Vám nedám, to ho byste nedal". Vycházím jen z informací, které jsem dostal. A to Vaše rozsekalo je opět ten bohorovný projev z výšky pejskařského Boha. Tzn. mám problém ze stylem a formou Vaší komunikace, ne z obsahem. Mějte se
Já se vám tu nebudu omlouvat jak se vyjadřuju .... někdo to vezme jako kamarádský výraz, někdo ne. Emotikonama je na vás škoda plýtvat, protože jim nerozumíte.
Ohledně výroku chovatelky:
.... protože se vymykal ze standardní povahy .... a nejspíš (mohu-li hodnotit u povah AUO) šlo o zvíře, které bude náročnější na výcvik/práci nebo na přístup k jeho zvláštní povaze a tudíž i ze strany majitele, by měl přijít do zkušených rukou. To není o temperamentu nového majitele, nebo jeho životním stylu. Já jsem klidnější temperament a životní styl mám gauč .... ale psi mne baví a protože jsem zkušená chovatelka/majitelka tak pracuji s hyperaktivními a problémovými psy. Když s nimi pracuji, tak jsem temperamentem raketa a životní styl mám dobrodruh.
To že vám chovatel rovnou nějakého psa rozmluví podle toho, jak se mu jevíte .... je v pořádku. Ale životní styl a temperament určuje spíš plemeno a jeho soubor standardních vlastností. Pak až nastupuje posouzení zkušeností u jednotlivých kusů.
A jako nezlobte se na mne, ale čím víc si tu píšeme a vy odkrýváte více informací .... mám z vás prostě dojem, že jste si vybral nejbližší možnou chovnou stanici a tam zrovna na vás žádný vhodný pes nezbyl, tak jste si řekl, že si teda počkáte do léta - kvůli času na štěně. To mi stále moc nekoresponduje s tím vaším úvodním příspěvkem.
Havrdaaa
napsal(a):
Moc děkuji Analeh. Nějak takhle mi v mém světě připadá normální reakce, tzn. paní ze svého pohledu napsala své zkušenosti. Žádné to jste si určitě vybral psy, co se vám líbí, to jste určitě oslovil chovatele, když už jste si všechno přečetl atd. Žádný pocit lustrace a skepse. Kolín je pro mě v dojezdové vzdálenosti v pohodě a Vaše příspěvky mě zaujali už v diskusích. Můžete mi prosím napsat nejbližší akci, kde je možno vidět Vaše pejsky? Díky
S největší pravděpodobností mě můžete potkat v Brně na Duocacibu... Ještě zvažuju vzít štěndo na sociálku na lednové Brno, mám ještě pár dní na nahlášení třetí uzávěrky, ale přiznám se, že leden mám dost nabitej... Nicméně duocacibu se účastníme každoročně, takže tam určitě budem - se dvěma až třemi členy naší smečky. Klidně pak napište, můžeme se tam potkat... pak budeme určitě v dubnu na bonitaci a klubovce... možná v Praze...
akorát jak jsem psala - říkám věci na rovinu a některým lidem se to nelíbí, tak je mi to celkem jedno...
Samozřejmě je taky pak možnost dorazit k nám a kouknout na to, jak vypadá akční smečka live :D Ale to chce teplákyj, spoustu času a lepší počasí, než je teď...
Havrdaaa
napsal(a):
Super, ta Praha v dubnu je pro mě ideální. To že mluvíte na rovinu je super a mám to rád. Co rád nemám je přístup z výšky. Můžu se zeptat na kdy plánujete vrh? Díky
Příští rok je to otázka... Plánuji pouze jediný vrh, protože vím, že časově pro mě ten rok bude velmi náročný a na štěňátka je potřeba právě ten čas. Takže čekám, měla by mi začít fenka hárat v lednu- tzn v květnu štěňátka k odběru. Pak už mít štěnda v tom roce nebudeme, až pravděpodobně zase na začátku dalšího roku - když všechno bude v pohodě.